Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΚΕ: Συνεργασία για τον κομμουνιστικό πόλο
  • [02] «Οι νέοι ζητούν ουσιαστικές λύσεις»
  • [03] Κονδύλια για την Περιφέρεια

  • [01] ΚΚΕ: Συνεργασία για τον κομμουνιστικό πόλο

    Ικανοποίηση για την πορεία του κόμματος από το 17ο συνέδριο μέχρι σήμερα, αλλά και επισημάνσεις για τις αδυναμίες που έχουν καταγραφεί, έντονη κριτική στο καπιταλιστικό σύστημα με αφορμή και την διεθνή οικονομική κρίση, εκτενή ανάλυση και κριτική για την πολιτική όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων και η εκτίμηση ότι η κρίση πιθανόν να οδηγήσει σε συνεργασίες είτε μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είτε με μικρότερα κόμματα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις «Θέσεις» της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και θα αποτελέσουν αντικείμενο εσωκομματικού διαλόγου μέχρι το 18ο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί από 18-22 Φεβρουαρίου του 2009.

    Οι ογκωδέστατες Θέσεις της ΚΕ κατανέμονται σε επτά κεφάλαια που αναφέρονται σε όλα τα διεθνή πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της σύγχρονης εποχής, στις εσωτερικές εξελίξεις. Ειδικές αναφορές και κριτικές παρατηρήσεις γίνονται στα κομματικά όργανα και τη δράση τους, ενώ διαγράφονται οι προοπτικές για την περαιτέρω πορεία του ΚΚΕ.

    Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι, παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα που ορισμένα παραμένουν, έχουν διαμορφωθεί καλύτερα από πριν οι προϋποθέσεις για μια δυναμικότερη πορεία του Κόμματος τα επόμενα χρόνια.

    Στην εκτενέστατη ανάλυση της Κεντρικής Επιτροπής για τις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις το ΚΚΕ εκτιμά ότι «το Διεθνές Δίκαιο, όπως το γνώρισαν οι λαοί στην περίοδο της ενεργητικής παρουσίας και δράσης του σοσιαλιστικού συστήματος στις διεθνείς υποθέσεις, δεν υπάρχει. Εχει υποκατασταθεί πλήρως από το ιμπεριαλιστικό δόγμα του "προληπτικού χτυπήματος", της εκστρατείας "κατά της τρομοκρατίας". Ιδιαίτερα επικίνδυνη στρατηγική είναι αυτή των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων με την επίκληση του λεγόμενου "αυτοπροσδιορισμού", ως προσχήματος για την υποκίνηση μειονοτικών ζητημάτων και τη δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων».

    Η ΚΕ του κόμματος επισημαίνει ότι «οι αναζητήσεις και οι προβληματισμοί για την αποκαλούμενη "αναμόρφωση του ΟΗΕ", για "νέα συστήματα ασφαλείας" στην Ευρώπη και οι διακηρύξεις σε παγκόσμιο επίπεδο περί του "πολυπολικού κόσμου" αντανακλούν την τάση αλλαγής του συσχετισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και την ενιαία προσπάθειά τους απέναντι στους λαούς για να συγκαλύπτεται ο επιθετικός χαρακτήρας των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και ενώσεων".

    Για την οικονομική κρίση

    Στην ανάλυση για την οικονομική κρίση οι Θέσεις υπογραμμίζουν ότι «η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων επέδρασε στην εσωτερική διαφοροποίηση της εργατικής τάξης. Με τις ιδιωτικοποιήσεις και την "απελευθέρωση" τομέων στρατηγικής σημασίας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κλπ.) επεκτάθηκαν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις σε μεγάλο μέρος των μισθωτών, όχι μόνο στους ιδιωτικούς ομίλους, αλλά και στις πρώην κρατικές παραγωγικές επιχειρήσεις».

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, οι διαφαινόμενες κλιματικές αλλαγές, η τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη που, ως ένα βαθμό, είναι αποτέλεσμα της άναρχης ανάπτυξης με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, της εμπορευματοποίησης της γης και της ενέργειας, αξιοποιούνται από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για να αναπτυχθεί μια νέα αγορά εμπορευμάτων τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και το εμπόριο ρύπων.

    Για τις εξελίξεις στην ΕΕ το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «η καταψήφιση του "ευρωσυντάγματος" από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας το 2005, καθώς και της "νέας" ευρωσυνθήκης - όπως μετονομάστηκε το "ευρωσύνταγμα" - από τον ιρλανδικό λαό στις 12 Ιούνη 2008, σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση της λαϊκής δυσαρέσκειας και της τάσης αμφισβήτησης της ΕΕ σε όλα τα κράτη - μέλη, δίνει νέα δυναμική για να βαθύνει και να κλιμακωθεί η αντιιμπεριαλιστική πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Να γίνει το εργατικό - λαϊκό κίνημα στην Ευρώπη ο πόλος της αντιιμπεριαλιστικής συνεργασίας και πάλης, το αντίπαλο δέος ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της, κίνημα ρήξης και ανατροπής της ΕΕ».

    «Κάτω από αυτές τις διεθνείς συνθήκες -επισημαίνεται - το ΚΚΕ σχεδιάζει να εργαστεί, ώστε να προωθείται "πιο διακριτή μορφή συνεργασίας με Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα για τον κομμουνιστικό πόλο" ανάμεσα σε Κομμουνιστικά Κόμματα που προσεγγίζουν στις ιδεολογικές και πολιτικές τους απόψεις, που υπερασπίζονται το μαρξισμό - λενινισμό και την προσφορά του σοσιαλισμού, που γνωρίσαμε, καθώς και την αναγκαιότητα της πάλης για το σοσιαλισμό».

    Για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

    Για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας το ΚΚΕ τονίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, τόσο στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης όσο και στη δεύτερη, κινείται με συνέπεια και αποφασιστικότητα στην εκπόνηση και πραγματοποίηση του πακέτου των αλληλοεξαρτώμενων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και ιδιαίτερα στην επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων (π.χ. συρρίκνωση του καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας), του ασφαλιστικού, εκπαιδευτικού και υγειονομικού-προνοιακού συστήματος».

    Οι Θέσεις της ΚΕ υπογραμμίζουν ότι «όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, είτε κυβέρνηση ήταν πάλι η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτονται πολιτικά σκάνδαλα χρηματισμού (προμήθειες για κρατικά συμβόλαια) κυβερνητικών και άλλων πολιτικών στελεχών συμβούλων στα υπουργεία. Ορισμένα αποκαλύπτονται, αφού έχει παρέλθει πολύς χρόνος, μέσα από τους ίδιους τους κόλπους του αστικού πολιτικού συστήματος. Η αποκάλυψή τους υπηρετεί τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και τις ανάγκες της δικομματικής αντιπαράθεσης. Αποπροσανατολίζει, λειτουργεί ως αντιπερισπασμός στην όξυνση των λαϊκών προβλημάτων. Τα σκάνδαλα και η σκανδαλοθηρία, ως μέθοδος πολιτικής αντιπαράθεσης, επιβεβαιώνουν τη διαφθορά και τη σήψη του αστικού πολιτικού συστήματος, που τα αστικά κόμματα εξηγούν με κριτήρια ατομικής ηθικής. Όμως, γίνεται ολοφάνερο ότι αναπτύσσονται στο έδαφος της σύμφυσης κράτους και μονοπωλίων, συνδέονται με τον ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων για τα μερίδια στην αγορά, χρησιμοποιώντας και την εξαγορά στελεχών. Είναι εκδήλωση της σήψης και του παρασιτισμού του καπιταλιστικού συστήματος που παράγει και αναπαράγει τη διαφθορά συνειδήσεων».

    Εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ότι η φθορά της ΝΔ είναι δεδομένη και προσθέτει ότι «αυτή η φθορά είναι ακόμα πίσω από τις πραγματικές διαστάσεις των συνεπειών της πολιτικής της».

    Για το ΠΑΣΟΚ

    Για το ΠΑΣΟΚ οι Θέσεις του ΚΚΕ τονίζουν ότι «είναι κόμμα της αστικής τάξης, που δοκιμάζεται από μακροχρόνια κρίση. Πρόκειται για κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και της δυνατότητας να ενσωματώνει λαϊκές δυνάμεις, αφού ταυτίζεται στρατηγικά με τη ΝΔ σε συνθήκες ευρωενωσιακής αγοράς και προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Εχει χάσει τη δυνατότητα να χειραγωγεί - όπως πριν - τα εργατικά και λαϊκά στρώματα στο όνομα του "κοινωνικού κράτους", του "τρίτου δρόμου" σε σχέση με τον καπιταλισμό και το σοσιαλιστικό σύστημα, που τότε υπήρχε.

    Η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει ότι η κρίση πυροδοτεί διεργασίες για την προετοιμασία περάσματος σε κυβερνήσεις συνεργασίας ανάμεσα στα δύο αστικά κόμματα ή σε κυβερνήσεις συνεργασίας με κόμματα που κινούνται στα πλαίσια της αστικής διαχείρισης με τη μορφή κεντροδεξιάς ή κεντροαριστεράς συνεργασίας ή για το σχηματισμό νέων κομμάτων».

    Για το Συνασπισμό

    Για το Συνασπισμό οι Θέσεις αναφέρουν ότι «ενσαρκώνει με τον πιο αυθεντικό τρόπο την ουσία του οπορτουνισμού, ως δύναμη στήριξης του αστικού πολιτικού συστήματος και της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης του καπιταλισμού, ανάχωμα της τάσης ριζοσπαστικοποίησης λαϊκών δυνάμεων» και προσθέτουν ότι «ανεξάρτητα από συγκυριακές περιπτώσεις απολαμβάνει τη στήριξη του συστήματος, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην αναδόμηση και αναζωογόνηση του εναλλακτικού πόλου αστικής διακυβέρνησης σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ».

    Το ΚΚΕ αναφέρει ακόμη ότι ανεξάρτητα αν χρειαστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα η συνδρομή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνήσεις συνεργασίας, απολαμβάνει τη στήριξη, ως δύναμη αναχώματος προς το ΚΚΕ και αξιοποιείται ως δύναμη ανώδυνης εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, παρεμπόδισης της πολιτικής συμμαχιών του ΚΚΕ, πίεσής του στην κατεύθυνση εγκατάλειψης της ιδεολογικοπολιτικής αυτοτέλειάς του.

    Για το ΛΑΟΣ

    Για το ΛΑΟΣ. το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «είναι ένα κλασικό εθνικιστικό και ρατσιστικό αστικό κόμμα, που στοχεύει να διαμορφώσει εκλογική και πολιτική δύναμη ανάμεσα στα πιο εξαθλιωμένα και χωρίς παραδόσεις συνδικαλιστικής δράσης λαϊκά τμήματα. Έχει επιρροή σε πιο παραδοσιακά συντηρητικά μικροαστικά στρώματα που στήριζαν τη ΝΔ. Στο Κοινοβούλιο ψηφίζει βασικά νομοσχέδια της ΝΔ, αυτοχαρακτηρίζεται ως το δεύτερο κόμμα της «παράταξης» και εκδηλώνει την ετοιμότητά του για κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ. Και στο Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει από κοινού με τη ΝΔ σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας για την πορεία της ΕΕ».

    «Η τακτική του ΛΑΟΣ - προσθέτει - είναι να συγκαλύπτει και να θολώνει με λογοκοπία και αποπροσανατολιστικά συνθήματα την ιδεολογική του ταυτότητα, που πυρήνας της είναι η υπηρέτηση του καπιταλιστικού συστήματος και της κυρίαρχης πολιτικής».

    Οι Θέσεις υποστηρίζουν ότι υπάρχουν διεργασίες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού συστήματος επισημαίνοντας ότι «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να προβάλλουν το επιχείρημα της αναγκαιότητας αυτοδύναμης αστικής κυβέρνησης», γιατί - όπως δηλώνουν - «αφενός οι κυβερνήσεις συνεργασίας πάντα παρουσιάζουν προβλήματα συνοχής και ενότητας και αφετέρου δεν έχει ακόμη ωριμάσει ένα τέτοιο κυβερνητικό ενδεχόμενο, ικανό να επιτύχει τη λαϊκή συναίνεση, να εξουδετερώσει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, εκφράζονται και ζυμώνονται προβληματισμοί ανίχνευσης και προετοιμασίας διαμόρφωσης κυβέρνησης, σε ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας, σταθερά προσηλωμένης στην υπηρέτηση του συστήματος και ταυτόχρονα ικανής να παρεμποδίσει και να υπονομεύσει την άνοδο της ταξικής πάλης και της πολιτικής της αντιμονοπωλιακής συμμαχίας. Μια από τις βασικές, επίσης, προϋποθέσεις για να επιτύχει το πείραμα συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ και ΛΑΟΣ. ή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ είναι να παρεμποδιστεί η άνοδος της επιρροής και της δύναμης του ΚΚΕ.

    Για τα ΜΜΕ το ΚΚΕ αναφέρει ότι «σημαντική ευελιξία στους χειρισμούς και σταθερότητα στη γενική στρατηγική του κεφαλαίου δείχνουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και γενικότερα οι μηχανισμοί επικοινωνίας - προπαγάνδας που βρίσκονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων και συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις. Τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ εκφράζουν τα γενικά συμφέροντα του κεφαλαίου, των μονοπωλίων και ειδικότερα τα συγκεκριμένα συμφέροντα του ιδιοκτήτη. Επιδιώκουν να διατηρηθεί η δικομματική εναλλαγή και, παράλληλα, να προετοιμαστεί το έδαφος για την ανασύνταξη του αστικού πολιτικού σκηνικού».

    Αποτιμώντας στη συνέχεια τη δράση του ΚΚΕ από το 17ο συνέδριο μέχρι σήμερα η ΚΕ επισημαίνει ότι τα τέσσερα χρόνια που διανύθηκαν συνιστούν μια ιδιαίτερης σημασίας περίοδο στη συνολική δράση του Κόμματος των τελευταίων 20 χρόνων, γιατί έγινε πιο συστηματική και επίμονη προσπάθεια να συγκεντρωθεί η προσοχή στην αφομοίωση της στρατηγικής του Κόμματος, του Προγράμματός του, να προωθείται ενιαία η δράση στη βάση της στρατηγικής.

    Γενικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τις Θέσεις, είναι ότι «έχουν διαμορφωθεί καλύτερα από πριν εκείνες οι προϋποθέσεις που συνιστούν εφαλτήριο για μια δυναμική πορεία του Κόμματος τα επόμενα χρόνια. Αυτό επιτρέπει να κυριαρχήσει πνεύμα μαχητικής αισιοδοξίας ότι τα επόμενα χρόνια το Κόμμα θα ανεβάσει την προσφορά του πολύ πιο κοντά στο ύψος των μεγάλων απαιτήσεων του αγώνα».

    Για την επίτευξη του στόχου αυτού, το κέντρο βάρους στις προσπάθειες του Κόμματος πρέπει να ριχτεί στο εργατικό δυναμικό στη βιομηχανία, στους παραδοσιακούς κλάδους της μεταποίησης που απασχολούν έμπειρο εργατικό δυναμικό και στους νέους βιομηχανικούς κλάδους που αναπτύσσουν δυναμική, απασχολούν νέους σε ηλικία εργάτες και σε εκείνα τα τμήματα που δέχονται την πιο σφοδρή επίθεση. Με αφετηρία το δυναμικό αυτό, είναι δυνατό να διευρυνθεί και να απλωθεί η δράση στην πορεία σε όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης.

    Για την Κεντρική Επιτροπή, οι Θέσεις τονίζουν ότι η Η ΚΕ που εκλέχτηκε από το 17ο Συνέδριο σημείωσε πρόοδο στο βασικό καθήκον να κατακτήσει μεγαλύτερη επιτελικότητα, ως προς το να δουλεύει ενιαία και πολυμέτωπα με βάση τη στρατηγική του Κόμματος, με άξονα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων. Ωστόσο, αν και βελτίωσε τον προσανατολισμό της στη μελέτη ζητημάτων στρατηγικής και τακτικής στο κίνημα, ωστόσο δεν μπόρεσε να έλθει στο ύψος των αναγκών, στη γενίκευση της πείρας και στον καλύτερο καθοδηγητικό προσανατολισμό στη δουλειά στο μαζικό κίνημα, στη συσπείρωση δυνάμεων που σχετίζεται με το καθήκον της οικοδόμησης του Μετώπου.

    Η Αλ. Παπαρήγα σε εκδήλωση μνήμης στην Παλαιοκώμη Σερρών

    Εκδήλωση μνήμης για τα μέλη του μακεδονικού γραφείου του ΚΚΕ, που εκτελέστηκαν από τους Βούλγαρους στις 6 Οκτωβρίου 1941 στο Παγγαίο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην Παλαιοκώμη Σερρών, παρουσία της Γ. Γραμματέως του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα.

    Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γραμματέας της περιοχής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Νίκος Χριστάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνθήκες που δρούσε το Κόμμα στα χρόνια της Κατοχής και στην οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και στη δημιουργία, το καλοκαίρι του 1941, των ανταρτικών ομάδων "Οδυσσέας Ανδρούτσος" στην επαρχία Νιγρίτας και "Αθανάσιος Διάκος" στο Κιλκίς, καθώς επίσης και στην ίδρυση, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, το Μάιο του 1941 στη Θεσσαλονίκη, της απελευθερωτικής οργάνωσης "Ελευθερία".

    Για την εξέγερση στη Δράμα, τη νύχτα της 28ης προς 29 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, ο κ. Χριστάνης παρατήρησε πως επρόκειτο "για μια λαμπρή λαϊκή εξέγερση με χαρακτηριστικά αντάρτικου αγώνα".

    Μιλώντας, τέλος, για τις σημερινές εξελίξεις ο ομιλητής παρατήρησε ότι "τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να τα απασχολεί πότε θα γίνουν εκλογές, αλλά πώς θα βάλουν ισχυρά εμπόδια για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής".

    Στεφάνια στον τόπο της εκτέλεσης κατέθεσαν η Γ.Γρ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και εκπρόσωποι τοπικών κομματικών και αντιστασιακών οργανώσεων και ο δήμαρχος Αμφίπολης, Πέτρος Πετρίδης.

    Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στους συγγενείς του Αραμπατζή Μαζαράκη, εκ των εκτελεσθέντων, και στη θυγατέρα του 96χρονου Κώστα Κουτουρούση στο σπίτι του οποίου, στη Μυρίνη Σερρών, λειτουργούσε παράνομο τυπογραφείο του ΚΚΕ από το 1939 έως το 1944.

    Δήλωση Αλ. Παπαρήγα για πολιτική επικαιρότητα

    "Ενώ στην κοινωνία γίνεται μία τραγωδία, στη Βουλή παρακολουθούμε ιλαροτραγωδία", σχολίασε από την Παλαιοκώμη Σερρών, όπου περιοδεύει, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε προβλέπει να γίνουν εκλογές, η κ. Παπαρήγα επισήμανε: "Όποτε και να γίνουν, θα πρέπει να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα του λαού και του τόπου".

    [02] «Οι νέοι ζητούν ουσιαστικές λύσεις»

    Το ριζοσπαστικό νεολαιίστικο κίνημα ζητά ουσιαστικές λύσεις για τη ζωή των νέων, επισημαίνει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού.

    Η ανακοίνωση του ΣΥΝ έχει ώς εξής :

    "Το σίριαλ των εσωκομματικών εμφανίσεων του κ.Καραμανλή συνεχίστηκε με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ.

    Οι υψηλοί τόνοι της φωνής και οι αοριστολογίες δεν μπορούν να κρύψουν τον φόβο του κ.Καραμανλή απέναντι στο ριζοσπαστικό νεολαιίστικο κίνημα που ζητά ουσιαστικές λύσεις για τη ζωή των νέων και διεκδικεί έναν άλλο κόσμο.

    Οι νέες και οι νέοι γνωρίζουν ότι η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, η ανασφάλιστη εργασία και η ανεργία, η καταστροφή του περιβάλλοντος έχουν πατέρα τον νεοφιλελευθερισμό, τον οποίο ο κ.Καραμανλής υπηρετεί πιστά

    Το μήνυμα των νέων ανθρώπων είναι σαφές: Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη. Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός" , καταλήγει η ανακοίνωση.

    Τσίπρας: «Κυβέρνηση υπό κατεδάφιση»

    Για «κυβέρνηση υπό κατεδάφιση» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση, στο Κορωπί, και ασκώντας έντονη κριτική κυρίως στην οικονομική πολιτική.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μια κυβέρνηση υπό κατεδάφιση, μια κυβέρνηση που θυμίζει μάντρες παλιών υλικών, που βουλιάζει μέσα στα σκάνδαλα, στην ανυποληψία, στην ωμή ιδιοτέλεια. Πότε με τους κουμπάρους και τα δομημένα κή ομόλογα, πότε με την Siemens, και πότε με την Μονή Βατοπεδίου. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία επιλογή, πλέον. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παριστάνει ότι κυβερνά, ότι διατηρεί τον έλεγχο».

    Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Καραμανλής διακήρυξε την προσήλωσή του στις μεταρρυθμίσεις, διερωτήθηκε ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις στην οποίες είναι προσηλωμένος ο πρωθυπουργός, παραθέτοντας ειρωνικά την «παραχώρηση του ΟΤΕ στην Deutse Telecom, έναντι τετρακοσίων εκατομμυρίων ευρώ», «τη μετατροπή της ανώτατης παιδείας σε εμπόριο πτυχίων, μέσω των απίθανων καφενείων, που αυτοαποκαλούνται κολέγια», τη «βύθιση της Ολυμπιακής, ώστε να ανοίξει χώρος στην αγορά για τους ιδιώτες», την «κατάρρευση της ΔΕΗ», τη «λεηλασία των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης» κ.α.

    «Αυτά δεν είναι μεταρρυθμίσεις», ισχυρίσθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και υποστήριξε «οι άνθρωποι έχουν ξεφύγει. Κρέμονται από μια κλωστή. Και προσπαθούν να τελειώσουν όπως όπως τη δουλειά που έχουν αναλάβει, δηλαδή το ξήλωμα του δημόσιου χώρου, της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων».

    Αναφερόμενος στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο του χρηματιστηρίου εξαιτίας της πολιτικής των δικών του κυβερνήσεων, ενώ επέκρινε την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και στους τομείς της παιδείας και των εργασιακών σχέσεων.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι «πολλοί απλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν στο δρόμο μαζί με τις δυνάμεις της Αριστεράς» και πρόσθεσε ότι «με αυτούς ήδη έχουμε επιτύχει πολύ σοβαρές προγραμματικές συγκλίσεις, αλλά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να πατάει σε όσες περισσότερες βάρκες μπορεί. Είναι δικαίωμά της. Αλλά δεν αφορά κανέναν άλλον».

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη «μέσα από το σημερινό δικομματικό σκηνικό, που κλονίζεται, που καταρρέει, να αναδειχτεί ένας νέος συσχετισμός δυνάμεων» και κατέληξε: «Είμαστε βέβαιοι ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε και αν έρθει, θα είναι μια αναμέτρηση ελπίδας για μια μεγάλη αλλαγή για μια μεγάλη ανατροπή στα πολιτικά πράγματα της χώρας».

    Δηλώσεις Αλ. Αλαβάνου

    «Φοβόμαστε ότι η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει τον αιώνα και τη στιγμή, στην οποία ζει. Διότι τα μέτρα, τα οποία ακούγονται από τη μεριά της, δεν έχουν καμία σχέση με τη σοβαρότητα τόσο της παγκόσμιας όσο και της κατάστασης της χώρας μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη συνάντηση που είχε με το Σωματείο Εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης ΟΚΑΝΑ.

    Ο κ.Αλαβάνος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση:

    «Πρώτον, άμεση στήριξη της αγοραστικής δύναμης, των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με διορθωτικό ποσό.

    »Δεύτερον, προστασία των καταθετών για ένα ανώτατο όριο καταθέσεων πολλαπλάσιο από τις 20.000, που έχει αποφασιστεί για σήμερα.

    »Τρίτον, ουσιαστικά μέτρα για τους δανειολήπτες, που σημαίνει μείωση της δόσης, σημαίνει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου, σημαίνει επιδότηση του επιτοκίου».

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στο ΟΚΑΝΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «όλοι οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, των οποίων το αντικείμενο είναι παιδιά, νέοι άνθρωποι 14 - 15 - 16 - 17 χρονών, έχουν να πληρωθούν εδώ και επτά μήνες» με αποτέλεσμα, όπως είπε ο κ.Αλαβάνος, πολλά από τα Κέντρα αυτά να υπολειτουργούν και να κλείνουν, ενώ «το θέμα των ναρκωτικών έχει ανησυχητικές διαστάσεις, ιδιαίτερα σε πολύ νέους ανθρώπους».

    [03] Κονδύλια για την Περιφέρεια

    Κλείνοντας τις εργασίες της 24ης Συνόδου των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών, στον Πόρο, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του προς τους εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ισχυρών αυτοδιοικητικών μονάδων που θα εγγυηθούν την ανάπτυξη της περιφέρειας.

    Ξεδιπλώνοντας εκ νέου τη φιλοσοφία του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας, ο υπουργός ανέφερε ότι: «Η σημερινή περιφέρεια δεν μπορεί να καταργηθεί, καθώς αποτελεί μία διοικητική βαθμίδα πολύ κοντά στην αυτοδιοίκηση, στα προβλήματά της, αλλά και στον πολίτη».

    Εξηγώντας περαιτέρω το εγχείρημα, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει γερά οικονομικά θεμέλια και να στελεχωθεί με τα κατάλληλα πρόσωπα. "Βρήκαμε την Αυτοδιοίκηση εξαθλιωμένη", είπε και "παρά τον τετραπλασιασμό των πόρων της και την απόδοση υπέρ αυτής του 2% του ΦΠΑ και του 10% των τελών κυκλοφορίας ακόμα και παρά την καλή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, τα προβλήματα παραμένουν".

    Σε ό,τι αφορά τον ανασχεδιασμό του δεύτερου αυτοδιοικητικού βαθμού, ο κ. Παυλόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης εκλογής του αιρετού περιφερειάρχη, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για συλλογικότητα της ηγεσίας τέτοιων ισχυρών αυτοδιοικητικών θεσμών.

    Μιλώντας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής ροής στην Ελλάδα (112.000 παράνομοι μετανάστες το 2007 και 150.000 το 2008) ο υπουργός είπε ότι στο τέλος του Οκτωβρίου υπογράφεται στις Βρυξέλλες το σύμφωνο για τη μετανάστευση, το οποίο θα στηρίζεται στις αρχές του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας, ενώ ανακοίνωσε τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους μετανάστες το Νοέμβριο του 2009, στην Αθήνα.

    Αναλύοντας τις αρχές του συμφώνου διευκρίνισε ότι αυτές στοχεύουν στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων (στο μέλλον θα φυλάσσονται από ειδικό Σώμα, το FRONTEX, δομημένο στο πρότυπο της Europol), στη διαμόρφωση κοινών κανόνων για το άσυλο, στη σύνδεση των μεταναστών με την ανάπτυξη και κυρίως στη σωστή τους πληροφόρηση και υποδοχή.

    «Είναι χαρακτηριστικό -είπε ο υπουργός- ότι πολλοί παίρνουν το δρόμο της παρανομίας, ενώ θα μπορούσαν να είχαν μεταναστεύσει με νόμιμους όρους».

    Συνέντευξη Τύπου

    "H επόμενη αναμέτρηση για τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α' και Β΄ βαθμού το 2010, θα γίνει με τη διοικητική Μεταρρύθμιση, υπό τον όρο και την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι και υποδομές", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της Συνόδου.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι αυτή τη στιγμή το υπουργείο αναμένει το ειδικό για τον Καποδίστρια συνέδριο της ΚΕΔΚΕ (θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου), θα ακούσει τις προτάσεις των αιρετών και στη συνέχεια θα προχωρήσει. Διαβεβαίωσε όμως τους εκπροσώπους του πρώτου και δεύτερου βαθμού ότι "καμία μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να γίνει εάν πρώτα δεν λυθούν τα οικονομικά προβλήματα".

    Αναφερόμενος στο εγχείρημα του πρώτου Καποδίστρια είπε χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος, τότε δηλαδή, που οι αυτοδιοικητικοί ανέμεναν να λάβουν τουλάχιστον 3 δις δρχ. και έλαβαν μόνο 1,7 δις. Αναφορικά με τις εθελούσιες συνενώσεις των δήμων, στο πλαίσιο πάντα της διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο υπουργός δήλωσε ότι οι αιρετοί δεν αξιοποίησαν το διάστημα που μεσολάβησε από την ψήφιση του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (όπου ρυθμίζονται θέματα συνενώσεων) μέχρι και σήμερα.

    Για το μείζον θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε αισιόδοξος για την εφαρμογή των περιφερειακών Σχεδιασμών αλλά υποστήριξε ότι θα πρέπει οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων, ιδιαίτερα εάν αυτά έχουν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Συνοχής."Είναι λάθος να απορρίπτεται από την τοπική αυτοδιοίκηση η προοπτική της λύσης ενός προβλήματος που είχε εξελιχθεί σε πραγματικό άγος για τις τοπικές κοινωνίες", είπε κατηγορηματικά ο υπουργός και δήλωσε ότι "φαινόμενα σαν εκείνα της Κέρκυρας δεν θα πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον".

    Τέλος, αναφερόμενος στη νέα διαχειριστική περίοδο του Δ' ΚΠΣ επανέλαβε ότι θα αυξηθούν (αγγίζοντας το 80%) τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στην Περιφέρεια ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους ρυθμούς απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 2004 ο μέσος όρος απορροφητικότητας των "Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων" άγγιζε το 14,4% και σήμερα έχει ήδη ξεπεράσει το 80%. Μιλώντας μάλιστα για το Πρόγραμμα της Αττικής είπε ότι το 2004 η περιφέρεια της είχε απορροφήσει μόλις το 15,4% και σήμερα έχει υπερβεί το 90%, έχοντας εντάξει 1.166 έργα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 October 2008 - 16:30:30 UTC