Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων"
  • [02] Συναγερμός στην Ευρώπη
  • [03] Νέα συνάντηση στη Νέα Υόρκη
  • [04] Αυξάνει τη διαφορά

  • [01] "Ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων"

    "Πάνω από όλα βρίσκεται η ευθύνη μας για τον τόπο, η έγνοια για τους οικονομικά ασθενέστερους, για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται, που ζούν με την αγωνία για την επόμενη ημέρα", τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ και επισήμανε ότι οι πολίτες απαιτούν να ακούσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, για την πορεία του τόπου, τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης και την καθημερινότητά τους

    Η Ελλάδα καλείται να αντισταθεί στην πίεση της διεθνούς συγκυρίας και να κοιτάξει μπροστά με σχέδιο αποφασιστικότητα και κοινωνική ευθύνη, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και διαβεβαίωσε ότι "η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνιση με σχέδιο και ξεκάθαρες θέσεις".

    "Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και οι καταθέσεις των πολιτών είναι απολύτως εγγυημένες. Η οικονομία είναι θωρακισμένη και έχει ισχυρές αντοχές", υπογράμμισε.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε εκτεταμένη αναφορά στη διεθνή οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις της στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία. Ενα χρόνο η παγκόσμια οικονομία διέρχεται κρίση, που επηρεάζει τις τιμές των πρώτων υλών και του πετρελαίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Ειδικότερα, για την Ευρωζώνη είπε ότι η διεθνής κρίση προκαλεί σημαντική υποχώρηση της ανάπτυξης, δημιουργεί το μεγαλύτερο πληθωρισμό της τελευταίας 15ετίας, προκαλεί αύξηση των επιτοκίων, καθώς και της ανεργίας.

    Ξέρουμε τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τις εσωτερικές παθογένειες, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Προκαλεί αύξηση της ακρίβειας, άνοδο των επιτοκίων, επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία είπε ο κ. Καραμανλής είναι θωρακισμένη από τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση και έχει σημαντικές αντοχές. Το έλλειμμα μειώθηκε, οι ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη, ενώ η ανεργία μειώνεται. Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας επιβεβαιώνουν την ορθότητά της και επιβάλλουν τη συνέχιση και την επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής.

    Ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κρίση, κάποιοι δεν βλέπουν την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών. Ποιά υπευθυνότητα μπορούν να έχουν αυτοί που δεν βλέπουν την κρίση; Ποιά αξιοπιστία μπορεί να έχουνε εκείνοι που υπόσχονται παροχές εκατομμυρίων χωρίς να λένε από πού θα βρούνε τους πόρους; ρώτησε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε ότι ''είναι μακριά από την πραγματικότητα ότι δημοκοπούν ανεύθυνα, διαστρεβλώνουν, παραπλανούν, προκαλούν ισοπέδωση, άρνηση, μηδενισμό και ακρότητες. Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, λόγω της διεθνούς κρίσης, δεν βρίσκουν τίποτε το θετικό. Κινούνται με αφερεγγυότητα και ανευθυνότητα.''

    Περιγράφοντας τις προτεραιότητές του ο κ. Καραμανλής, είπε ότι η πρώτη είναι η ενίσχυση των ασθενέστερων. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ανεργίας. Η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης μέσα από την ενεργοποίηση του ταμείου για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αυτοσκοπός, είπε ο κ. Καραμανλής, ανταποκρίνεται σε ανάγκες. Γιατί να πληρώνουν οι φορολογούμενοι τρία εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για την Ολυμπιακή Αεροπορία και τον ΟΣΕ, όταν αυτά τα ποσά μπορούν να διατεθούν για να αναβαθμιστεί η παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη, ο παραγόμενος πλούτος και το κοινωνικό μέρισμα ;

    Ο κ. Καραμανλής έκανε αυτοκριτική, αλλά έδωσε και οδηγίες στους υπουργούς του.'' Εγιναν λάθη, υπήρξαν καθυστερήσεις, χαλάρωσε και ατόνισε η συνεργασία της κυβέρνησης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θέλω να ακούσω τις προτάσεις και τις εισηγήσεις και τις απόψεις όλων σας'', είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συνεδριάζει συχνότερα και οι υπουργοί έχουν οδηγία για συγκεκριμένη ημέρα για συνεργασία με τους βουλευτές. Δεν υπάρχει καμία ανοχή σε κλειστές πόρτες, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε, ότι οι υπουργοί θα απαντούν άμεσα σε όλους τους βουλευτές. Ολα τα υπουργεία θα κινηθούν στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και θα προχωρήσουν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και προχωρά ο διάλογος για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Προχωρούμε για την τρίτη εκλογική νίκη, ανέφερε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του υπογράμμισε, ''ξέρετε τις αρχές και τις αξίες που υπηρετώ, μόνος στόχος μου είναι να προσφέρω στον τόπο, δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με κατεστημένα συμφέροντα.''

    Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός

    Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2009. Το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί στις 20 Νοεμβρίου.

    Παρουσιάζοντας το προσχέδιο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, είπε ότι κινείται στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής και στοχεύει στην ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Το προσχέδιο, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, λαμβάνει υπόψιν τις επιβαρύνσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η αύξηση προ των υλών τροφίμων, κλπ και η έξαρση του πληθωρισμού.

    Βασική κυβερνητική επιδίωξη είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η στήριξη της αναπτυξιακής προοπτικής και η ενίσχυση των εισοδημάτων των ασθενέστερων τάξεων.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στο δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, στα νέα επεισόδια όπως είπε, που παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση και ότι το τέλος της αναταραχής δεν είναι ορατό. 'Ολα αυτά, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία είναι πιο περιορισμένες δεδομένου ότι εφαρμόζεται ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας των τελευταίων ετών, και ότι το 2009 στο πλαίσιο της πολιτικής της δημοσιονομικής προσαρμογής θα εφαρμοστεί η ελάχιστη προσαρμογή που επιτρέπει η ΕΕ (δηλαδή μείωση του ελλείμματος κατά 0,5%).

    Το 2009 θα ενεργοποιηθεί το Ταμείο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας.

    Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν ότι το 2009 θα αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 3,6%, ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα περιοριστεί στο 1,8% και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 88,4%. Η ανεργία θα μειωθεί στο 7,3%, ενώ ο πληθωρισμός θα βρεθεί στο 3,2%.

    Εξάλλου, ο μέσος πραγματικός μισθός θα σημειώσει αύξηση 3,4%.

    Για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) το συνολικό ύψος του ορίου πληρωμών προβλέπεται να φτάσει τα 8,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό κατανέμεται, σε πέντε (5) δισ. ευρώ για την προώθηση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ταμεία της ΕΕ και 3,5 δισ. ευρώ για τα έργα που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο.

    Τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού

    Οκτώ στόχοι τίθενται με τον προϋπολογισμό του 2009, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

    Οι στόχοι αυτοί είναι:

    -Η περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων

    -Η ενίσχυση της δημοσιονομικής διαφάνειας

    -Η εξυγίανση της οικονομικής διαχείρισης των δημοσίων επιχειρήσεων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημόσιων Νοσοκομείων

    -Η συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης

    -Η περαιτέρω μείωση της ανεργίας

    -Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φτώχειας με την ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής

    -Η ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, και η ενίσχυση των επενδύσεων και η διασφάλιση ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τα καθαρά έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 65,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή τα έσοδα διαμορφώνονται στο 25,1% του ΑΕΠ από το 24,1% του έτους 2008.

    Εξάλλου, οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνονται στο 28,2% του ΑΕΠ από το 28,3% του 2008.

    Με βάση τις παραπάνω προβλέψεις το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης περιορίζεται στο 3,1% του ΑΕΠ από το 4,2% του 2008, ενώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης μειώνεται το 1,8% από το 2,3% εφέτος.

    Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2009 προβλέπει αυξημένες πιστώσεις για το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κατά 13%, για το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά 8,3%, για το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά 6,1% και για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά 7,7%.

    Εξάλλου, οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Δικαιοσύνης για το έτος 2009 είναι αυξημένες κατά 13,7% σε σχέση με τις αντίστοιχες του τρέχοντος έτους.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2009 βασικές επιδιώξεις της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτελούν η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων, η περαιτέρω ελάφρυνση της φορολογίας εισοδήματος, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Τα έσοδα από την άμεση φορολογία προβλέπεται να ανέλθουν σε 26,9 δισ. ευρώ (αύξηση 18,1% σε σχέση με το 2008).

    Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 34,655 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 10,4%).

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    "Φθηνή προσπάθεια εντυπωσιασμού" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη δήλωση του κ. Αλογοσκούφη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υποκρίνεται, ότι δεν αντιλαμβάνεται το δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου έθεσε στον κ. Αλογοσκούφη το ερώτημα "ποια ακριβώς είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που έχει βοηθήσει τη χώρα, όπως ισχυρίστηκε, να ανταπεξέλθει καλύτερα στην κρίση". Και εξειδίκευσε θέτοντας πιο συγκεκριμένα ερωτήματα όπως αν "βοήθησαν οι πολιτικές μειώσεις των δημοσίων επενδύσεων, αύξησης των φόρων, μείωσης των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, μείωσης του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης, αύξησης της ακρίβειας ή εκχώρησης, κοψοχρονιά, δημοσίων επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η διεθνής κρίση υπάρχει και είναι σοβαρή και κάλεσε την κυβέρνηση αντί να "βρίσκει φθηνά άλλοθι για την αποτυχία των πολιτικών της να λαμβάνει μέτρα, ώστε η χώρα να ανταπεξέλθει πραγματικά σε αυτή τη διεθνή κρίση".

    Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με το ύψος του ελλείμματος του προϋπολογισμού για το 2007, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τον κ. Αλογοσκούφη ότι δεν είχε την πολιτική εντιμότητα στην εισαγωγική του τοποθέτηση να αναφερθεί σε αυτό, το οποίο εν συνεχεία αναγνώρισε ότι θα κυμανθεί πάνω από το όριο του 3% φθάνοντας στο 3,4%, ποσοστό το οποίο, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, είναι εκείνο που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Eurostat.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προέβλεψε ότι υπέρβαση του ελλείμματος θα υπάρξει και το 2008, τόνισε ότι υπάρχει μείζον ζήτημα με τις υπερβάσεις αυτές, προσθέτοντας ότι ο κ. Αλογοσκούφης θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει συγκεκριμένες ευθύνες και πρωτοβουλίες, διότι δεν είναι δυνατό να μην πληρώνουν οι έχοντες και οι κατέχοντες, να πληρώνει ο απλός πολίτης και πάλι ο κ. Αλογοσκούφης να μη μπορεί να κλείσει προϋπολογισμό.

    Σε ερώτηση, εξάλλου, σχετικά με την εγγύηση των καταθέσεων στις τράπεζες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ακολουθήσει την πρακτική της κυβέρνησης να δηλώνει τη μία μέρα το άλφα και την επομένη το βήτα και παρέπεμψε στην αυριανή ομιλία του κ. Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα.

    [02] Συναγερμός στην Ευρώπη

    Μαύρη Δευτέρα χθες για τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο. Βουτιά στη Γουόλ Στρίτ με το Dow Jones να υποχωρεί κάτω από τις 10000 μονάδες. Στην Ευρώπη οι δείκτες έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 9%. Κάθετη πτώση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών που έκλεισε με απώλειες 5,89%.

    Πτωτικά κινούνται σήμερα τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ασίας, με το Τόκιο να σημειώνει εντυπωσιακή πτώση με το άνοιγμα, πέφτοντας προσωρινά και κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων, για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια.

    Ο δείκτης Nikkei περιόρισε στη συνέχεια τις απώλειες και γύρω στις 05:00 (ώρα Ελλάδας) υποχωρούσε κατά -3,10% από -5,32% στην αρχή της συνεδρίασης.

    Περίπου την ίδια ώρα το Χρηματιστήριο της Σεούλ υποχωρούσε κατά -0,65%, αυτό του Σίδνεϊ κατά -1,71%, της Μανίλας κατά -2,67% και της Ταϊπέι κατά -0,85%. Μεγάλη πτώση παρατηρείται και στη Σαγκάη όπου οι δείκτες υποχωρούν κατά -4,25%. Η Σιγκαπούρη είναι σχετικά σταθερή ενώ το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ είναι κλειστό σήμερα λόγω αργίας.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε χθες πως το σχέδιο για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα θβ απαιτήσει χρόνο για νβ αποδώσει καρπούς, όπως επίσης κι η αποκατάσταση της πίστης στις αγορές, όμως δήλωσε πεπεισμένος ότι στο τέλος θα λειτουργήσει.

    «Ψυχραιμία» συνέστησαν οι ιθύνοντες της ζώνης του ευρώ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Λουξεμβούργο, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ κάλεσε τους πάντες να επιδείξουν υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και ψυχραιμία, βεβαιώνοντας ότι όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να βασιστούν στις εγγυήσεις της ΕΚΤ.

    Οι 16 υπουργοί οικονομίας της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε ορισμένες αρχές για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις οποίες θα συζητήσουν και σήμερα στο Ecofin, ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Μεταξύ άλλων, οι οι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου καταθέσεων (20.000 ευρώ σήμερα), καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τη σχετική οδηγία. Το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο καταθέσεων, θα ανακοινωθεί σήμερα, μετά τη Σύνοδο των 27 υπουργών οικονομίας της ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, «θα πρέπει να γίνει σεβαστό στο σύνολό του», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γιούνκερ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι το ίδιο το Σύμφωνο προβλέπει «χαλαρότητα» σε «εξαιρετικές περιστάσεις».

    Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός και αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    [03] Νέα συνάντηση στη Νέα Υόρκη

    Αύριο αναμένεται η κοινή συνάντηση των αντιπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς, στην έδρα του ΟΗΕ, για νέες συνομιλίες σχετικά με το όνομα. Σήμερα το βράδυ ο κ.Νίμιτς θα έχει χωριστές συναντήσεις τους αντιπροσώπους των δύο πλευρών.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού, μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς θα προβεί σε δηλώσεις.

    Στο μεταξύ, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, στη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι και στην οποία μετείχαν ακόμη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, δεν κατέληξαν σε κοινή θέση για τη στάση με την οποία πρέπει να προσέλθει η χώρα στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας.

    Ο κ. Γκρούεφσκι, στη σύσκεψη αυτή η οποία διήρκησε περίπου πέντε ώρες, επέμενε στη θέση της «διπλής ονομασίας», σε αντίθεση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση- SDSM) οι οποίοι ανέφεραν ότι η θέση αυτή σημαίνει «οπισθοδρόμηση» της διαπραγματευτικής διαδικασίας και χαρακτήρισαν ως «αντιπαραγωγική» τη στάση αυτή του πρωθυπουργού της χώρας.

    Μάλιστα οι δύο αντιπαρατιθέμενες πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για το γεγονός ότι η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

    «Δυστυχώς ο πρωθυπουργός και οι εταίροι του στην κυβέρνηση επέμεναν στη διπλή ονομασία, μία θέση η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις αναφορές περί εποικοδομητικής και ενεργού συμμετοχής της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία» ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι επέρριψε την ευθύνη για το γεγονός ότι η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα, στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και σε ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Μιλόσοσκι πρόσθεσε ότι «η θέση περί διπλής ονομασίας έχει πολιτική βαρύτητα και από μόνη της αποτελεί λογικό συμβιβασμό».

    Ο εκτελών χρέη προέδρου του SDSM Ζόραν Ζάεφ, υποστήριξε τις θέσεις του κ. Τσερβένκοφσκι και πρόσθεσε ότι ο κ. Γκρούεφσκι έκανε σήμερα σαφές ότι δεν σκοπεύει να αποποιηθεί της θέσης του περί «διπλής ονομασίας».

    «Με την προσέγγιση αυτή, ο κ. Γκρούεφσκι αναλαμβάνει αποκλειστικά την ευθύνη σε περίπτωση που ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς καταθέσει δυσχερέστερη, για μάς, πρόταση», πρόσθεσε ο κ. Ζάεβ.

    Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι ανέφερε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία για την ονομασία στην οποία θα καταλήξουν τα σλαβομακεδονικά κόμματα, με την προϋπόθεση αυτή να μην περιέχει παραλλαγές του όρου «Σλαβομακεδονία».

    Στη σύσκεψη αυτή αναμενόταν να εξεταστούν και οι επικείμενες τροπολογίες του εκλογικού νόμου, τις οποίες θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, όμως αυτή αναλώθηκε μόνο στο θέμα της ονομασίας.

    Στη σύσκεψη μετείχαν όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, αν και αρχικά είχε αναγγελθεί ότι σε αυτήν θα παραβρεθούν μόνον οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας (VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, SDSM Ζόραν Ζάεβ, DUI Αλί Αχμέτι και DPA Μέντουχ Θάτσι), καθώς και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας πρέσβης Νίκολα Ντιμιτρόφ.

    Ο αρχηγός του DPA Μέντουχ Θάτσι διαφώνησε με τον χαρακτήρα της διευρυμένης αυτής σύσκεψης, η οποία δεν είχε αναγγελθεί και αποχώρησε από τη συνάντηση.

    «Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα προσεγγίζεται με μη σοβαρό τρόπο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του DPA Ίμερ Αλίου και ανήγγειλε ότι το αντιπολιτευόμενο αυτό αλβανικό κόμμα δεν πρόκειται και στο μέλλον να συμμετέχει σε τέτοιου είδους συναντήσεις.

    [04] Αυξάνει τη διαφορά

    Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία Μπαράκ Ομπάμα αύξησε την διαφορά του από τον διεκδικητή της Ρεπουμπλικανό Τζον Μακέιν, ξεπερνώντας τον κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες (53% έναντι 43%) μεταξύ των ψηφοφόρων, που ήδη έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ψηφίσουν, προκύπτει από σφυγμομέτρηση, που παρουσίασε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    Το προβάδισμα του Ομπάμα είναι ακόμη πιο έκδηλο μεταξύ των προσώπων που ναι μεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά δεν έχουν εκδηλώσει ακόμη πρόθεση να ψηφίσουν. Εκεί ο Ομπάμα προηγείται με 14 μονάδες, 56% έναντι 42%.

    Το 60% των Αμερικανών, όποια κι εάν είναι η πρόθεση ψήφου τους, εκτιμούν πως ο Γερουσιαστής του Ιλινόι θα κερδίσει τελικά την αναμέτρηση για την προεδρία, ενώ μόλις το 37% πιστεύει πως ο νικητής θα είναι ο Μακέιν.

    Εάν το 80% των 1006 ερωτηθέντων στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 3-5 Οκτωβρίου, πιστεύει πως ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ομπάμα Τζον Μπάιντεν θα είναι ικανός ως πρόεδρος σε περίπτωση που χρειασθεί να τον διαδεχθεί στην εξουσία, μόνον το 43% θεωρεί πως η αντίστοιχη υποψήφια αντιπρόεδρος του Μακέιν Σάρα Πέιλιν έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος σε αντίστοιχη ανάγκη.

    Σύμφωνα δε, με το καθημερινό βαρόμετρο της εταιρείας Γκάλοπ, ο Ομπάμα χθες ξεπερνούσε κατά 8 μονάδες τον Μακέιν (50% έναντι 42%). Είναι η 10η συνεχόμενη ημέρα που ο Ομπάμα προηγείται «με σημαντική διαφορά» στην πρόθεση ψήφου, επισημαίνει η ίδια εταιρεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 October 2008 - 4:30:33 UTC