Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του πολίτη"
  • [02] "Ανατροπή αντιλαϊκής πολιτικής"
  • [03] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] Ταξίδι στο παρελθόν

  • [01] "Αμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του πολίτη"

    Υπό την προεδρία του κ.Γ.Παπανδρέου, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στις 11.00.

    Πρόταση νόμου για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του Έλληνα πολίτη, κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη κοινοβουλευτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τον αγιασμό που έγινε για την έναρξη της νέας Κοινοβουλευτικής περιόδου, στην οποία εξετάστηκε ο κοινοβουλευτικός σχεδιασμός του Κινήματος.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με άλλους, κάνει πράξη αυτά που λέει. Σήμερα, τόνισε, είμαστε εδώ για να αποδείξουμε για μία ακόμη φορά τη συνέπειά μας στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό για τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, ιδιαίτερα των χαμηλών και μεσαίων τάξεων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχάρη τα κοινοβουλευτικά στελέχη που εργάστηκαν για την κατάρτιση της πρότασης νόμου και ανήγγειλε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις οποίες θα αναλάβει το ΠΑΣΟΚ στο εξής.

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Γιάννης Ραγκούσης, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος Θεόδωρος Πάγκαλος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Χρήστος Παπουτσής και οι Απόστολος Κακλαμάνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Δημήτρης Ρέππας, Λούκα Κατσέλη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Βασίλης Έξαρχος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Νίκος Αθανασάκης.

    "Η κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να γκρεμιστεί", τόνισε μιλώντας σε συγκέντρωση στον Κορυδαλλό ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Ραγκούσης.

    Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής: "κοροϊδεύουν τους πολίτες και δεν ενδιαφέρονται γι' αυτούς. Ενδιαφέρονται μόνο για την εξουσία πως θα διατηρηθούν σε αυτή με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο".

    Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου

    Ως την τελευταία πράξη ενός έργου, το οποίο έχει πάψει να κόβει εισιτήρια διότι δεν αφορά την κοινωνία χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    "Έχουμε ένα πρωθυπουργό εσωκομματικής κατανάλωσης", ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής "εδώ και αρκετό καιρό έχει εγκαταλείψει τις ευθύνες του ως πρωθυπουργός της χώρας και ασχολείται με την κάλυψη ενόχων υπουργών και το χειρισμό ενοχλητικών βουλευτών".

    "Δεν έχει να πει τίποτα για τα προβλήματα του πολίτη", ανέφερε, επίσης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι γι' αυτό το λόγο η ελληνική κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Καραμανλή.

    [02] "Ανατροπή αντιλαϊκής πολιτικής"

    Για "νέα σφοδρή επίθεση στο εισόδημα της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων και κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας", κάνει λόγο το ΚΚΕ σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2009.

    "Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης, που είναι πολιτική και της ΕΕ και ανταποκρίνεται στα στρατηγικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας, δεν αντιμετωπίζεται με τους κούφιους πυροβολισμούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ", τονίζει το ΚΚΕ και υπογραμμίζει ότι "Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δεχτούν καμιά θυσία για την κερδοφορία του κεφαλαίου".

    "Χρειάζεται αποφασιστική λαϊκή αντεπίθεση και συμμαχία κατά των μονοπωλίων, ισχυρό ΚΚΕ. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί και να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Παπαρήγα για Ολυμπιακή

    «Ο συνδικαλιστικός αγώνας μόνο όταν μετατραπεί σε μαζικό πολιτικό αγώνα και σε αγώνα εναντίων των πολιτικών φορέων και των συμφερόντων, που έχουν αυτή την πολιτική, μπορεί να αντιστρέψει την πορεία», τόνισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από την Τεχνική Βάση της Ολυμπιακής, όπου αφού συναντήθηκε με τα ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) και των σωματείων της Ολυμπιακής, απηύθυνε ομιλία στους εργαζόμενους της Βάσης.

    «Πρέπει να είναι καθαρό γιατί ιδιωτικοποιείται η Ολυμπιακή», τόνισε η κα Παπαρήγα, ανέφερε δε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα "μπερδεύουν" τους εργαζόμενους και δε συμβάλουν στην ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων. «Ταυτόχρονα», όπως είπε, «τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιρρίπτουν τις ευθύνες το ένα στο άλλο».

    Αφού έβαλε κατά της "πολιτικής των μονοπωλίων" η κα Παπαρήγα έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για έναν ενιαίο και δημόσιο, λαϊκό φορέα μεταφορών, όπου οι αεροπορικές γραμμές, ο δημόσιος αερομεταφορέας, θα εντάσσονται ως ξεχωριστός κλάδος.

    Επιπλέον, η κα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη με την ελπίδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πετύχουν αλλά και «να είναι έτοιμοι να πληρώσουν εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν, αν οι εξελίξεις δεν είναι ευνοϊκές».

    Λίγο πριν τη συνάντησή της με το ΔΣ της ΟΣΠΑ και τα ΔΣ των Σωματείων της Ολυμπιακής, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι όσα λέγονται για τις εγγενείς αδυναμίες της Ολυμπιακής είναι ψέματα.

    «Επί πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ''μαχαίρωναν'' διαδοχικά και μέσα στο χρόνο την Ολυμπιακή, προκειμένου να τη μετατρέψουν σε ένα πληγωμένο θηρίο, να την πουλήσουν, να τη συρρικνώσουν ή και ακόμα να την κλείσουν εντελώς. Τους είναι αδιάφορη», τόνισε.

    Η Ολυμπιακή δεν πρέπει να πουληθεί είπε η κα Παπαρήγα και ευχήθηκε να μη βρεθεί αγοραστής. Πρότεινε δε, να μπει στο τραπέζι όλο το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια, «ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν γιατί ήθελε το μεγάλο κεφάλαιο».

    «Η κρίση διεθνώς με τις δήθεν κρατικοποιήσεις αποδεικνύουν ένα πράγμα, πουλούν όταν συμφέρει το κεφάλαιο, κρατικοποιούν όταν συμφέρει το κεφάλαιο και επομένως από όλες τις μεριές βγαίνει μια ανάγκη. Ούτε κρατικοποίηση, ούτε ιδιωτικοποίηση, αλλά κοινωνικοποίηση από μια λαϊκή διακυβέρνηση» σημείωσε η γγ του ΚΚΕ.

    Για συνεργασία κομμάτων

    Σχολιάζοντας το ζήτημα των συνεργασιών ανάμεσα στα κόμματα, η κα Παπαρήγα είπε ότι «οι συζητήσεις που γίνονται για συνεργασία ανάμεσα σε άλλα κόμματα αποβλέπουν στην παγίδευση ψήφων των ανθρώπων, που επιδιώκουν μια συνεργασία. Το ΚΚΕ είναι από χτες έτοιμο να κάνει συνεργασία που κατευθύνεται όμως σε ρήξη με τα μονοπώλια, τη στρατηγική του ιμπεριαλισμού, για μια εξουσία λαϊκή».

    «Επομένως», συνέχισε, «οι άλλοι μπορούν να συζητήσουν στο δικό τους τραπέζι. Εμείς συζητάμε με το λαό και με αλλαγές και ανακατατάξεις στη συνείδηση του λαού θα δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις πολιτικής συνεργασίας».

    [03] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Συνεδριάζει το μεσημέρι η Κοινοβουλευτή Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί το πρωί με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο.

    "Να υπάρξει, μέσα από νομοθετική πράξη, άμεση εγγύηση του κράτους στις λαϊκές καταθέσεις, σε αυτές που διεθνώς καλούνται «retails saving deposits», χωρίς το σημερινό όριο. Μόνο έτσι θα υπάρξει και μια ασφάλεια στον κόσμο αλλά και το κράτος θα ανακτήσει τον ελεγκτικό του ρόλο στον τραπεζικό τομέα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ.Αλέκος Αλαβάνος.

    Ανακοίνωση του ΣΥΝ

    Για "δημοσιογραφικού τύπου καταγραφή της πραγματικότητας" κάνει λόγο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του με την οποία σχολιάζει την ομιλία του πρωθυπουργού κ.Καραμανλή στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. «Εκείνο που επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά είναι η απουσία πολιτικής διεξόδου από την κρίση. Ο κ. Καραμανλής, δέσμιος των νεοφιλελεύθερων εμμονών του, καταρρέει μαζί με την πολιτική του» αναφέρει η ανακοίνωση.

    Την πρόταση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ απέρριψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του συνδυασμού, Φώτης Κουβέλης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με αφορμή την αποχή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τον αγιασμό στη Βουλή. Ο κ.Κουβέλης, ωστόσο, επισήμανε την «ανάγκη κοινής δράσης για να απομακρυνθεί η σημερινή κυβερνητική πολιτική».

    «Δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνεργασίας στο επίπεδο της πολιτικής ζωής. Για να δικαιολογηθεί κάτι τέτοιο απαιτούνται προγραμματικές συμφωνίες και φερέγγυες πολιτικές προοπτικές. Εκείνο που προέχει είναι η κοινή δράση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, για να γίνει αποτελεσματικότερη η απομάκρυνση της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο παραγραφής αδικημάτων, λόγω πρόωρων εκλογών, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι πρέπει να αναδειχθούν τα θέματα αυτά, ανεξάρτητα από το πολιτικό μέρος, ενώ ταυτόχρονα πρέπει, όπως είπε, να φύγει η νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική, που έχει ωθήσει μεγάλα κοινωνικά στρώματα στο περιθώριο.

    Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του για την ανάγκη διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας.

    «Θέλαμε να καταγράψουμε την ανάγκη διακριτών ρόλων κράτους - εκκλησίας, καθώς έχουμε την πεποίθηση ότι η εκκλησία δεν πρέπει να αναμειγνύεται στο χώρο της πολιτείας και της πολιτικής. Επίσης, η ενέργειά μας συνδέεται και με το γεγονός ότι είναι ανοικτό το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και ζήτημα διαφορών των Μονών», τόνισε.

    Εξάλλου, αναφέρθηκε και στη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τη σύνεση και τη μετριοπάθεια με την οποία χειρίζεται τα θέματα αυτά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Απομένει, όμως, να τα δούμε και στη πράξη».

    Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανάκληση των υπουργικών αποφάσεων για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, ο κ. Κουβέλης την χαρακτήρισε αναγκαία πράξη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν τακτοποιεί οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα και «θα χρειαστούν πρωτοβουλίες και νομοθετικές και πολιτικές».

    Αναφερόμενος στην ίδια υπόθεση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και υπογράμμισε:

    «Ο δικαστικός έλεγχος είναι αναγκαίος, αλλά αναγκαίος είναι και ο πολιτικός έλεγχος. Είναι απαράδεκτο η Βουλή να παρακολουθεί, ως απαθής, το μεγάλο αυτό σκάνδαλο. Ο πολιτικός έλεγχος μπορεί να βαίνει παράλληλα με τον δικαστικό.

    [04] Ταξίδι στο παρελθόν

    Εγκαινιάστηκε η φετινή έκτη χειμερινή περίοδος λειτουργίας του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου στην Αθήνα, ενός από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά Πλανητάρια στον κόσμο, με την επίσημη πρεμιέρα της νέας ψηφιακής παράστασης "Τα επτά Θαύματα του Κόσμου".

    Με τη βοήθεια της τεχνολογίας αιχμής και μέσα από εντυπωσιακές ψηφιακές αναπαραστάσεις, η νέα παράσταση ταξιδεύει τον θεατή στο παρελθόν, για να επισκεφθεί την Πυραμίδα του Χέοπα και το Άγαλμα του Διός στην Ολυμπία, τους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας, τον Φάρο της Αλεξάνδρειας, το Ναό της Αρτέμιδος στη Έφεσο, τον Κολοσσό της Ρόδου και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού.

    Η συνέχεια της παράστασης ξεφεύγει από τα όρια του μικρού μας πλανήτη, για να φέρει τον θεατή σε επαφή με τα επτά θαύματα του Ηλιακού μας Συστήματος και τα επτά Θαύματα του Σύμπαντος: Κομήτες και διαστημικές καταιγίδες, ηφαίστεια και παγωμένοι πλανήτες, σφαιρωτά σμήνη και "βρεφοκομεία" άστρων, μαύρες τρύπες ή εκρήξεις σούπερ νόβα.

    Τη νέα ψηφιακή παράσταση παρουσίασε στο κοινό ο Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Πλανηταρίου. Όπως είπε, οι ψηφιακές παραστάσεις, που αποτελούν παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, από το Νοέμβριο του 2003 μέχρι σήμερα, έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία και έφεραν σε επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία περισσότερους από 1,75 εκατομμύρια επισκέπτες, στην πλειονότητά τους νέους ανθρώπους.

    Ο κ. Σιμόπουλος έκανε επίσης ειδική μνεία στο ανθρώπινο δυναμικό που κρύβεται πίσω από κάθε ψηφιακή παράσταση του Ιδρύματος Ευγενίδου και, ειδικότερα για τη νέα παράσταση, ανέφερε τα ονόματα του Παναγιώτη Σιμόπουλου, που υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία, του Αναστάσιου Κατσάρη που υπογράφει τη μουσική και του Γιάννη Μπέζου που κάνει την αφήγηση στα ελληνικά.

    Στη συνέχεια, ο αστροφυσικός Στράτος Θεοδοσίου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας σαν έναυσμα "Τα 7 θαύματα", μίλησε με θέμα "Η επταδική δοξασία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 October 2008 - 6:30:19 UTC