Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανυπακοή και απειθαρχία στην ΕΕ"
  • [02] "Πλήττονται τα λαϊκά εισοδήματα"
  • [03] "Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς"
  • [04] Προβλήματα στις μετακινήσεις
  • [05] Νέος γύρος συνομιλιών
  • [06] Συνεχίζεται η πτώση

  • [01] "Ανυπακοή και απειθαρχία στην ΕΕ"

    Τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο συνέδριο του Κόμματος θα παρουσιάσει αύριο η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    "Οι εξαγγελίες της ΕΕ, της κυβέρνησης και οι θέσεις των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου για κρατική εγγύηση των καταθέσεων σε καμιά περίπτωση δεν αφορούν την προστασία της λαϊκής οικογένειας, είτε χρωστάει, είτε έχει μικρές καταθέσεις" επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η αύξηση του ορίου της κρατικής εγγύησης των καταθέσεων από τα 20.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ δεν γίνεται για να προστατευτούν οι καταθέσεις των μεσαίων στρωμάτων. Είναι ρυθμίσεις που εντάσσονται στην προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και μεταφέροντας το κόστος στα λαϊκά στρώματα, αφού εκείνα είναι που θα φορτωθούν νέα φορολογικά βάρη και άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

    "Τα κρισιακά φαινόμενα που ήδη σημαδεύουν τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ δεν πρόκειται να «μαλακώσουν» την αντεργατική πολιτική της. Αντίθετα θα γίνει πιο επιθετική προς τους λαούς της Ευρώπης και γενικότερα, οξύνοντας ταυτόχρονα τις αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της. Ο μόνος δρόμος για να προστατεύσουν τα λαϊκά στρώματα το εισόδημά τους, τις όποιες αποταμιεύσεις τους από την κρίση και την πολιτική διαχείρισης, είναι η ανυπακοή και η απειθαρχία στην ΕΕ, η αντιμονοπωλιακή τους συμμαχία και η πάλη για την κοινωνικοποίηση όλων των τραπεζών και των μονοπωλίων, για λαϊκή εξουσία και οικονομία" επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    [02] "Πλήττονται τα λαϊκά εισοδήματα"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί σήμερα με την Υπουργό Απασχόλησης κ.Φάνη Πετραλιά.

    «Όταν βρισκόμαστε στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης την οποία έχει προκαλέσει μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζεται και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και διεθνώς προφανώς και υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτή η ανησυχία πρέπει να μας οδηγήσει στην ενίσχυση των αγώνων και των διεκδικήσεων για να αλλάξει αυτή η πολιτική». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο.

    Ο κ.Τσίπρας ανέφερε πως ευχαρίστησε τον κ.Προβόπουλο γιατί έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει ο ΣΥΝ μια πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η οποία «είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι μας βοηθάει να διαμορφώσουμε την πολιτική μας πρόταση» και του εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του για το γεγονός ότι η κρίση έχει ήδη περάσει στα νοικοκυριά, στους δανειολήπτες.

    «Η αύξηση του Euribor, που είναι συνδεδεμένο με τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, έχει μετακυλιστεί στα ελληνικά νοικοκυριά που είναι ήδη αναγκασμένα να βλέπουν μια αύξηση της μηνιαίας δόσης για στεγαστικά δάνεια στο ύψος του 25%. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, με την ακρίβεια, με τον υψηλό πληθωρισμό, που ιδίως πλήττει τα λαϊκά εισοδήματα, δημιουργεί μια ασφυκτική, μια δραματική κατάσταση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να καταθέσει προτάσεις και διεκδικήσεις για την προστασία των δανειοληπτών και των μικρών καταθετών, οι οποίοι πρέπει να προστατευθούν από την κρίση.

    Τέλος, ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις αποδεικνύουν ότι «είναι αναγκαία μια νέα αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με ιδιαίτερη και ισχυρή την παρουσία και το ρόλο του δημοσίου και βεβαίως με αυξημένο δημόσιο κοινωνικό έλεγχο».

    «Οι τράπεζες δεν μπορεί να υποκαθιστούν το κοινωνικό κράτος ή την αδυναμία των κυβερνήσεων να ασκούν κοινωνική πολιτική. Δεν μπορούν να είναι οι τράπεζες η λύση στην αδυναμία των κυβερνήσεων να ασκούν κοινωνική πολιτική για τη στέγη, για την εκπαίδευση, για την υγεία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    [03] "Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς"

    Για "τέλος του καπιταλισμού", μίλησε ο κ. Γ.Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό CITY.

    "Πριν από 18 χρόνια είχαμε το τέλος του Σοσιαλισμού, ήρθε και το τέλος του Καπιταλισμού. Πρέπει να καταλάβουν και οι μεν και οι δεν ότι η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση. Να υπάρχει μια ελευθερία κινήσεων και πρωτοβουλιών της αγοράς αλλά να υπάρχει και μια προστατευτική ομπρέλα από πάνω από το Κράτος", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Ο κ.Γ.Καρατζαφέρης εξέφρασε την άποψη ότι "θα υπάρχει σημαντική ανηφόρα μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού" και υπογράμμισε ότι η χώρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται "πολιτική νηνεμία και ηρεμία και δεν είναι ώρα για πειραματισμούς".

    "Δεν είναι ώρα για εκλογές όπως ζητάνε οι άλλοι, να το διαλύσουμε. Εγώ σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα εκλογές να δείξω πιο δυνατός, αλλά όμως δεν μπορεί να τις θέλει η πατρίδα τώρα, έτσι όπως είναι τα πράγματα. Να περάσουμε την κρίση την μεγάλη και συζητάμε", ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    [04] Προβλήματα στις μετακινήσεις

    Δύσκολη είναι η μέρα σήμερα για το επιβατικό κοινό, καθώς οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα γίνουν μετ΄ εμποδίων, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για ορισμένες ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΣΕ, η Ολυμπιακή και τα ΕΛΤΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε αυτές τις συγκεκριμένες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας. Στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Ειδικότερα, τα τρένα του ΟΣΕ θα ακινητοποιηθούν για 24 ώρες, καθώς οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην απεργία. Σύμφωνα με τον ΟΣΕ θα εκτελεστούν μόνο τα δρομολόγια των λεγόμενων "Κοινωνικών Αναγκών", ενώ θα επηρεαστούν και ορισμένα δρομολόγια αύριο και την Πέμπτη.

    Πλήρως ακινητοποιημένοι για 24 ώρες θα παραμείνουν επίσης οι συρμοί του Μετρό και του Προαστιακού.

    Στα υπόλοιπα ΜΜΜ και συγκεκριμένα, στον ΗΣΑΠ, στα Τρόλεϊ και στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν δύο τρίωρες στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 10 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    Προβλήματα, όμως θα αντιμετωπίσουν και οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν σήμερα με την Ολυμπιακή, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτήν θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία με αποτέλεσμα να εκτελεστεί μόνο μία πτήση ανά προορισμό, στο εσωτερικό, και ανά χώρα στο εξωτερικό. Ήδη η Ολυμπιακή ανακοίνωσε ότι ματαιώνει 100 σκέλη πτήσεων για την προσεχή Τετάρτη.

    Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν επίσης και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ, οι οποίοι ξεκινούν καμπάνια ενημέρωσης του κοινού σχετικά με το θέμα της πώλησης της θυγατρικής του Οργανισμού Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ.

    Παράλληλα, στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 13:00 θα πραγματοποιηθεί στον ΟΤΕ. Στάση εργασίας πραγματοποιεί και η ΕΣΗΕΑ από 13.00-15.00

    Εξάλλου, τετράωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 θα πραγματοποιηθεί στα δημόσια νοσοκομεία.

    Στην κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

    [05] Νέος γύρος συνομιλιών

    Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνάντηση των αντιπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για νέες συνομιλίες σχετικά με το όνομα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς σκοπεύει να παρουσιάσει στις δυο πλευρές νέα συνολική πρόταση ή σκέψεις για λύση του προβλήματος.

    Μετά την κοινή συνάντηση ο κ.Νίμιτς θα προβεί σε δηλώσεις. Χθες το βράδυ, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ είχε χωριστές συναντήσεις τους αντιπροσώπους των δύο πλευρών.

    Κληθείς να σχολιάσει το νέο γύρο συναντήσεων, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ, περιορίσθηκε να επαναλάβει ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του απεσταλμένου Νίμιτς να πετύχει μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος».

    Στο μεταξύ, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, στη σύσκεψη που συγκάλεσε τη Δευτέρα στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι και στην οποία μετείχαν ακόμη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, δεν κατέληξαν σε κοινή θέση για τη στάση με την οποία πρέπει να προσέλθει η χώρα στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας.

    Ο κ. Γκρούεφσκι, στη σύσκεψη αυτή η οποία διήρκησε περίπου πέντε ώρες, επέμενε στη θέση της «διπλής ονομασίας», σε αντίθεση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση- SDSM) οι οποίοι ανέφεραν ότι η θέση αυτή σημαίνει «οπισθοδρόμηση» της διαπραγματευτικής διαδικασίας και χαρακτήρισαν ως «αντιπαραγωγική» τη στάση αυτή του πρωθυπουργού της χώρας.

    Μάλιστα οι δύο αντιπαρατιθέμενες πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για το γεγονός ότι η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

    «Δυστυχώς ο πρωθυπουργός και οι εταίροι του στην κυβέρνηση επέμεναν στη διπλή ονομασία, μία θέση η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις αναφορές περί εποικοδομητικής και ενεργού συμμετοχής της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία» ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι επέρριψε την ευθύνη για το γεγονός ότι η συνάντηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα, στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και σε ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Μιλόσοσκι πρόσθεσε ότι «η θέση περί διπλής ονομασίας έχει πολιτική βαρύτητα και από μόνη της αποτελεί λογικό συμβιβασμό».

    Ο εκτελών χρέη προέδρου του SDSM Ζόραν Ζάεφ, υποστήριξε τις θέσεις του κ. Τσερβένκοφσκι και πρόσθεσε ότι ο κ. Γκρούεφσκι έκανε σήμερα σαφές ότι δεν σκοπεύει να αποποιηθεί της θέσης του περί «διπλής ονομασίας».

    «Με την προσέγγιση αυτή, ο κ. Γκρούεφσκι αναλαμβάνει αποκλειστικά την ευθύνη σε περίπτωση που ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς καταθέσει δυσχερέστερη, για μάς, πρόταση», πρόσθεσε ο κ. Ζάεβ.

    Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι ανέφερε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία για την ονομασία στην οποία θα καταλήξουν τα σλαβομακεδονικά κόμματα, με την προϋπόθεση αυτή να μην περιέχει παραλλαγές του όρου «Σλαβομακεδονία».

    [06] Συνεχίζεται η πτώση

    Αντιμέτωπα με έναν πραγματικό κατακλυσμό βρίσκονται σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς όλοι οι δείκτες υποχωρούν κατακόρυφα, καθώς οι επενδυτές μάλλον βλέπουν με αδιαφορία τα όποια μέτρα ανακοινώνουν οι νομισματικές αρχές και οι κυβερνήσεις για τον έλεγχο της κατάστασης.

    Μετά την δραματική πτώση κατά 5,11% του Ντάου Τζόουνς και κατά 5,80% του Νάζντακ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τις χειρότερες απώλειες από την "μαύρη Δευτέρα" του 1987 έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να σημειώνει πτώση 9,38%.

    Η πτώση αυτή είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί στο Χρηματιστήριο του Τόκιο και ξεπερνά--σε απώλειες μονάδων και ποσοστού--αυτήν την 12ης Σεπτεμβρίου 2001, της επομένης των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, όταν ο Nikkei είχε υποχωρήσει κατά 692,11 δηλαδή 6,72%.υποχωρεί κατά 9,89% καταγράφοντας από τις χειρότερες απώλειες στην ιστορία του.

    Την ιδια ώρα ,το δολάριο έπεσδε κάτω από τα 100 γεν για πρώτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες-στα 99,88 γεν-λόγω της οικονομικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στην Τζακάρτα, η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο ανεστάλη επ` αόριστον καθώς ο βασικός δείκτης υποχωρούσε κατά 10,38%.

    Καταστροφικές είναι και οι συνέπειες της κρίσης στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια. Το Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε στις 08.30 (ώρα Ελλάδος) κατά 5,55%,το χρηματιστήριο της Σεούλ 4,80%, του Σίδνεϊ κατά 4,97%, της Σανγκάης 3,08%, της Σιγκαπούρης 4,98%, της Βομβάης 5,50%,της Μπανγκόκ 5,62%, της Ταϊπέι 5,30%, της Μανίλα 4,80%, της Κουάλα Λουμπούρ 2,19% και της Νέας Ζηλανδίας 1,90%.

    Η τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη σήμερα για 16η συνεχόμενη φορά διοχετεύοντας στην αγορά 2.100 δισεκατομμύρια γεν (15,5 δισεκατομμύρια ευρώ). Η τράπεζα της Αυστραλίας από την πλευρά της διοχέτευσε 1,21 δισεκατομμύρια δολάρια στις εμπορικές τράπεζες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 October 2008 - 6:30:26 UTC