Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα οικονομίας
  • [02] Συνεχίζεται η πτώση

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα οικονομίας

    Θέματα του Υπουργείου Οικονομίας εξετάζει η Κυβερνητική που συνεδριάζει, υπό τον πρωθυπουργό. Νωρίτερα, ο κ.Καραμανλής είχε συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών κ.Μπακογιάννη.

    Την άμεση προώθηση των νομοσχεδίων που προβλέπουν την εύρυθμη λειτουργία και τον έλεγχο της αγοράς, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στην αγορά.

    Ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του τόνισε ότι ζήτησε την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη σύσταση της υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Ζήτησε επίσης από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τη μέγιστη δυνατή εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά και την εξάντληση της αυστηρότητας στις ποινές για τις βεβαιωμένες παραβάσεις σε θέματα αισχροκέρδειας.

    Πρέπει όλοι να υπερβούμε τους εαυτούς μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ανέφερε ακόμη ότι ενημερώθηκε για τις προσπάθειες που καταβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης στην κατεύθυνση του ελέγχου της ακρίβειας και ζήτησε επιτάχυνση των κυβερνητικών δράσεων με μεγαλύτερη τόλμη και αποτελεσματικότητα.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, έκανε λόγο για κλυδωνισμό οικονομιών και πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός δέχεται έντονες πιέσεις.

    Τόνισε επίσης ότι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά, διευρύνουν την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά.

    "Ξέρω καλά, πολύ καλά, ότι οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και γενικά τα χαμηλά εισοδήματα τα φέρνουν πέρα δύσκολα", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Χαρακτήρισε δύσκολο και σύνθετο πρόβλημα την ακρίβεια και τόνισε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών στην αγορά από την οικονομική κρίση.

    Ο πρωθυπουργός θα κάνει κι άλλες αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε υπουργεία αιχμής για τα προβλήματα της καθημερινότητας.

    Στις 100.000 ευρώ η εγγύηση

    Στα αμέσως επόμενα 24ωρα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται η εγγύηση των καταθέσεων με όριο τις 100.000 ευρώ και μάλιστα για τα τρία προσεχή χρόνια. Η σχετική νομοθετική διάταξη θα ενταχθεί στο σχέδιο νόμου για τους δανειολήπτες, που συζητείται στη Βουλή.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι το νομικό ελάχιστο των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα θα αυξηθεί στις 100.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι ισχύει η πολιτική δέσμευση για την προστασία του συνόλου των καταθέσεων πέρα από το νομικό ελάχιστο των 100.000 ευρώ. Η εγγύηση των καταθέσεων ισχύει για όλες τις τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

    Προτεραιότητά μας, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι να αποκαταστήσουμε και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στην ορθή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα και θα ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο απαιτείται για να προστατεύσουμε τις καταθέσεις.

    Αναφερόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ), που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, χθες, είπε ότι οι "27" συμφώνησαν να συνεχίσουν την υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία έχουν σημασία και βάρος για τη λειτουργία των συστημάτων.

    Επίσης είπε ότι μεταξύ των "27" θα υπάρχει στενή συνεργασία στις ενέργειες που θα γίνονται και θα λαμβάνονται υπόψη και οι πιθανές διασυνοριακές επιπτώσεις των αποφάσεων που θα παίρνονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά, διευκρίνισε, η κεντρική απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ είναι ότι βασικές αποφάσεις για οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα κάποιας χώρας θα λαμβάνονται σε εθνικό και όχι σε κοινοτικό επίπεδο, άρα, η κάθε χώρα έχει την ευθύνη αφενός να παρεμβαίνει προκειμένου να κάνει ό,τι χρειάζεται για το δικό της χρηματοπιστωτικό σύστημα και αφετέρου να συντονίζεται με τις υπόλοιπες χώρες "ώστε να έχουμε συντονισμένη δράση, διότι είμαστε σε μια ενιαία αγορά".

    Επίσης το ΕΚΟΦΙΝ αποφάσισε να αποφεύγεται κάθε στρέβλωση μεταχείρισης μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών τραπεζών, που ενδεχομένως οφείλονται στις διαφορές λογιστικών κανόνων. Οι παρεμβάσεις, εθνικές και κοινοτικές, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης θα είναι έγκαιρες και η στήριξη θα είναι προσωρινού χαρακτήρα. Στόχος μας , είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, δεν είναι να κρατικοποιήσουμε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αλλά να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη σε αυτό.

    Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είπε ότι το ΕΚΟΦΙΝ αποφάσισε ότι η εφαρμογή του Συμφώνου θα πρέπει να αντανακλά τις τρέχουσες εξαιρετικές συνθήκες αλλά να είναι πάντα σύμφωνη η εφαρμογή αυτή με τις προβλέψεις του Συμφώνου.

    Ε.Ε.: Στα 50.000 ευρώ το ελάχιστο όριο

    Οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να υπερδιπλασιάσουν, από 20.000 σε τουλάχιστον 50.000, το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζάς τους, στο πρώτο κοινό και συγκεκριμένο μέτρο που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    "Συμφωνήσαμε ότι για αρχική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους όλα τα κράτη μέλη θα δώσουν εγγύηση για την προστασία των καταθέσεων των ιδιωτών για συνολικό ποσό τουλάχιστον 50.000 ευρώ", υπογραμμίζεται σε κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών των 27 χωρών μελών της ΕΕ έπειτα από τη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο.

    Στο κείμενο επισημαίνεται ωστόσο ότι "πολλά κράτη" της ΕΕ επιθυμούν να προχωρήσουν περισσότερο, ανεβάζοντας το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών "σε τουλάχιστον 100.000 ευρώ".

    Η συμφωνία που επετεύχθη στο Λουξεμβούργο είναι λιγότερο φιλόδοξη από τον αρχικό στόχο που ήταν να αυξηθεί το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών στα 100.000 ευρώ για όλους. Όμως πολλές χώρες της ΕΕ, κυρίως νέα κράτη μελη της ΕΕ από την ανατολική Ευρώπη, όπως και η Δανία ή η Φινλανδία, γνωστοποίησαν ότι ένα τέτοιο ποσό θα ήταν πολύ βαρύ για τους προϋπολογισμούς τους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να παρουσιάσει τις ερχόμενες ημέρες, έως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 15 και 16 Οκτωβρίου, μια πρόταση νόμου που θα θέτει σε ισχύ τις αρχές που αποδέχθηκαν οι κυβερνήσεις.

    [02] Συνεχίζεται η πτώση

    Μερική εθνικοποίηση των βρετανικών τραπεζών ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, ενώ σημαντική πτώση καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη βουτιά κατά 9,38% που σημείωσε το χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς οι χρηματαγορές συνεχίζουν να συνταράσσονται από τη χρηματοπιστωτική κρίση και τις επιπτώσεις της στην οικονομία. Οι συναλλαγές στα δύο Χρηματιστήρια της Μόσχας διακόπηκαν, 35 λεπτά μετά το άνοιγμά τους εξαιτίας της μεγάλης πτώσης που σημειώθηκε.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς από την έναρξη των συναλλαγών εκδηλώνονται μαζικές πωλήσεις μετοχών σε όλους τους κλάδους, στον απόηχο της "ελεύθερης" πτώσης των δεικτών των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 12:25 η ώρα βρισκόταν στις 2.466,08 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 6,06%.

    Βυθίζονται οι τιμές των μετοχών κατά τις σημερινές συνεδριάσεις στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις τράπεζες να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις εν μέσω ανησυχιών ότι βαθαίνει η πιστωτική κρίση έχοντας ως θύματα όλο και περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ωθώντας σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

    Ισχυρό πλήγμα δέχονται οι μετοχές των τραπεζών, με την τιμή της μετοχής της ιταλικής UniCredit να καταγράφει πτώση 10%, της Dexia πτώση 19,5% και της γαλλικής Societe Generale πτώση 10,5%.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε γύρω στις 11.30 ώρα Ελλάδος απώλειες 5,06%. Στην αιχμή της πτωτικής τάσης έχουν τεθεί οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών όπως η BP Plc και των εταιριών εκμετάλλευσης ορυχείων όπως η BHP Billiton, καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης Μπράουν να διοχετεύσει στο τραπεζικό σύστημα της χώρας 50 δισ. στερλίνες δεν κατάφερε να μετριάσει τις ανησυχίες για επιδείνωση της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως. Στον απόηχο της γνωστοποίησης του σχεδίου, ωστόσο, οι τραπεζικές μετοχές εκτινάχθηκαν (κατά 11% η τιμή της μετοχής της Royal Bank of Scotland, κατά 22% η τιμή της μετοχής της HBOS).

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κατέγραφε πτώση 6,03% με τις τράπεζες και τις μετοχές βαριάς βιομηχανίας να έχουν τεθεί στη αιχμή της πτωτικής τάσης.

    Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax σημείωνε απώλειες 5,94%. Στην αιχμή της πτωτικής τάσης έχουν τεθεί οι μετοχές της Siemens AG, της Allianz και της E.ON AG.

    Στο κόκκινο βρισκόταν λιγο νωρίτερα ο δείκτης AEX του χρηματιστηρίου του Αμστερνταμ που υποχωρούσε κατά 9,05%, ενώ ο δείκτης SP/Mib του χρηματιστηρίου του Μιλάνου ακολουθούσε με πτώση κατά 6,11%.

    Αντιμέτωπα με έναν πραγματικό κατακλυσμό βρέθηκαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς όλοι οι δείκτες υποχωρούν κατακόρυφα, καθώς οι επενδυτές μάλλον βλέπουν με αδιαφορία τα όποια μέτρα ανακοινώνουν οι νομισματικές αρχές και οι κυβερνήσεις για τον έλεγχο της κατάστασης.

    Μετά την δραματική πτώση κατά 5,11% του Ντάου Τζόουνς και κατά 5,80% του Νάζντακ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με τις χειρότερες απώλειες από την "μαύρη Δευτέρα" του 1987, με τον δείκτη Nikkei να σημειώνει πτώση 9,38%.

    Συγκεκριμένα, ο Nikkei υποχώρησε κατά 952,58 μονάδες φτανοντας τις 9.203,32

    Λίγο πριν κλείσει το Χρηματιστήριο, ο Nikkei είχε σημειώσει πτώση 996,09 μονάδων (-9,81%) φτάνοντας τις 9.159,81.

    Η πτώση αυτή είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί στο Χρηματιστήριο του Τόκιο και ξεπερνά -σε απώλειες μονάδων και ποσοστού- αυτήν την 12ης Σεπτεμβρίου 2001, της επομένης των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, όταν ο Nikkei είχε υποχωρήσει κατά 692,11 δηλαδή 6,72%.

    Με σημαντική πτώση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δύο χρόνων, έκλεισε και το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κοννγκ. Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 1.372,03 μονάδες (-8,2%) φτάνοντας τις 15.431,73.

    Στην Τζακάρτα, η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο ανεστάλη επ` αόριστον καθώς ο βασικός δείκτης υποχωρούσε κατά 10,38%.

    Καταστροφικές είναι και οι συνέπειες της κρίσης στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια. Στις 08.30 (ώρα Ελλάδος), το χρηματιστήριο της Σεούλ υποχωρούσε κατά 4,80%, του Σίδνεϊ κατά 4,97%, της Σανγκάης 3,08%, της Σιγκαπούρης 4,98%, της Βομβάης 5,50%,της Μπανγκόκ 5,62%, της Ταϊπέι 5,30%, της Μανίλα 4,80%, της Κουάλα Λουμπούρ 2,19% και της Νέας Ζηλανδίας 1,90%.

    Η τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη σήμερα για 16η συνεχόμενη φορά διοχετεύοντας στην αγορά 2.100 δισεκατομμύρια γεν (15,5 δισεκατομμύρια ευρώ). Η τράπεζα της Αυστραλίας από την πλευρά της διοχέτευσε 1,21 δισεκατομμύρια δολάρια στις εμπορικές τράπεζες.

    Τέλος, τριάντα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Καΐρου, ο βασικός δείκτης CASE-30 υποχώρησε κατά 11,8%. Χθες το Χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες 16,47%.

    Μερική εθνικοποίηση των βρετανικών τραπεζών

    Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα σχέδιο υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, με τη χορήγηση πιστώσεων ύψους 200 δισεκατομμυρίων στερλινών (260 δις ευρώ) και ανακεφαλαιοποίηση ύψους μέχρι 50 δισεκατομμυρίων στερλινών, που ισοδυναμεί με μερική εθνικοποίηση.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ δήλωσε σήμερα ότι το σχέδιο διάσωσης του βρετανικού τραπεζικού συστήματος που ανακοινώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση αποτελεί "ένα σημαντικό βήμα προς το εμπρός, αλλά όχι το μοναδικό", απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού ενημερωτικού δικτύου Skynews σχετικά με το αν το σχέδιο που ανακοινώθηκε είναι αρκετό για τη σταθεροποίηση των αγορών.

    "Δεν αποκλείω τίποτε, θα πράξουμε ό,τι πρέπει", πρόσθεσε.

    Ο Αλιστερ Νταρλινγκ μίλησε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής του σχεδίου υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

    Οι οκτώ τράπεζες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι η Abbey, που ανήκει στην ισπανική Santander, η Barklays, η HBOS που βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της από την Lloyds TSB, η HSBC, η Lloyds TSB, η Nationwide Building Society, η Royal Bank of Scotland και η Standard Chartered.

    Ολες επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης.

    Υποχωρεί και το πετρέλαιο

    Κάτω από τα 87 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε σήμερα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, λόγω ανησυχιών ότι η μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση που γνωρίζει ο κόσμος από το μεγάλο κραχ του 1929 θα καταφέρει πλήγμα στη ζήτηση.

    Η απόφαση της κυβέρνησης Μπράουν να διοχετεύσει 50 δισ. στερλίνες στις μεγαλύτερες τράπεζες λιανικής τραπεζικής της χώρας και η απόφαση του Χονγκ Κονγκ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δεν κατάφερε να τονώσει το επενδυτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, γύρω στις 12.00 ώρα Ελλάδος, 3,43 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να υποχωρεί στα 86,63 δολάρια.

    Στα 81,90 δολάρια υποχώρησε η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Νοεμβρίου του αργού τύπου μπρεντ, χάνοντας 2,76 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος".

    Υπογραμμίζοντας την επίπτωση της χρηματοοικονομικής κρίσης στην κατανάλωση καυσίμων, η Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, αναθεώρησε την εκτίμησή της για το ρυθμό αύξησης της ζήτησης το 2009 κατά 15% σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 October 2008 - 10:30:28 UTC