Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή η διάταξη για την προστασία καταθέσεων
  • [02] "Ενεργοποίηση των μηχανισμών της αγοράς"

  • [01] Στη Βουλή η διάταξη για την προστασία καταθέσεων

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών κ.Μπακογιάννη θα έχει ο πρωθυπουργός στις 12 και αμέσως μετά με τον πρόεδρο της Βουλής κ.Σιούφα.Νωρίς το πρωί, θα συναντηθεί με τον κ.Μητσοτάκη. Στις 11:00 θα δεχτεί τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας κ. Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    Στη συνέχεια ο κ.Καραμανλής θα αναχωρήσει για τη Μάλτα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

    Κατατίθεται η διάταξη για την εγγύηση των καταθέσεων

    Σήμερα καταθέτει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης τη διάταξη για την αύξηση της νομικής εγγύησης της προστασίας των καταθέσεων στις 100.000 ευρώ, για περίοδο τριών ετών.

    Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, η διάταξη θα ενσωματωθεί στο υπό επεξεργασία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών, ώστε (η διάταξη) να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό.

    Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι «χρειαζόμαστε ένα φερέγγυο τραπεζικό σύστημα. Έχουμε ένα φερέγγυο τραπεζικό σύστημα. Σε μια εποχή που κλυδωνίζονται τραπεζικά συστήματα πολλών χωρών - εμείς έχουμε βεβαίως κάποιες πάρα πολύ μικρές επιπτώσεις - θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε τα συμφέροντα των πολλών. Αυτό είναι η εγγύηση της κυβέρνησης. Άλλωστε γι αυτό είμαστε στην πολιτική. Δεν είμαστε στην πολιτική για να σώσουμε τους τραπεζίτες, αλλά για να πάει η κοινωνία μπροστά».

    Κυβερνητική Επιτροπή

    Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο τα θέματα της οικονομίας.

    Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας ερωτηθεις αν μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού έγινε κάτι με τους κερδοσκόπους, απάντησε λέγοντας "εντατικοποίηση των προσπαθειών, αύξηση των ελέγχων, αυστηρότερα μέτρα".

    Στην ερώτηση στα πόσα λεπτά θα είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ο υπουργός απάντησε ότι "θα το δούμε τις επόμενες μέρες".

    Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την υπουργό των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ενόψει και των συναντήσεων του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές Αθηνών και Σκοπίων για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

    [02] "Ενεργοποίηση των μηχανισμών της αγοράς"

    Το 12ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πετραλώνων θα επισκεφθεί στις 9.30 το πρωί ο κ.Γ.Παπανδρέου.Το μεσημέρι θα συναντηθεί στο γραφείο του στη Βουλή, με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, και ο εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομίας του Κινήματος, Δημήτρης Κουσελάς, θα δώσουν το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου για το θέμα των δανειοληπτών.

    Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου

    «Ο κ. Καραμανλής επισκέπτεται και μας λέει ότι κατανοεί την ακρίβεια, αλλά το ζήτημα είναι να έχει ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της ακρίβειας, το οποίο δεν έχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Υπουργείο Ανάπτυξης και ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για άμεση μείωση των κρατικών τιμολογίων και ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών της αγοράς.

    Σε ερώτηση για το αν η «κινητικότητα» του πρωθυπουργού αναθερμαίνει σενάρια πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «τα αδιέξοδα της κυβέρνησης με την κοινωνία είναι τόσο μεγάλα, που μπορεί να οδηγήσουν σε εκλογές ανά πάσα στιγμή», ενώ σε ερώτηση γιατί, λόγω των αδιεξόδων, ο κ. Παπανδρέου δεν ζήτησε χθες εκλογές, είπε: «Έχουμε ζητήσει πρόωρες εκλογές, όμως δεν θέλουμε να είμαστε αυτοί τους οποίους θα κατηγορήσουν οι Έλληνες πολίτες ότι πάμε σε εκλογές για να παραγραφούν οι πολιτικές ευθύνες των σκανδάλων. Ζητάμε, λοιπόν να ενεργοποιηθεί η διαδικασία απονομής ευθυνών για τα σκάνδαλα αυτά και μετά να πάμε σε εκλογές».

    «Στον επόμενο τόνο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι 152, εμείς ευχόμαστε στον κ. Δαϊλάκη μακροημέρευση στην ΚΟ της ΝΔ, σημειώνουμε την καθοριστική συμβολή της κ. Μπεζαντάκου και σημειώνουμε, επίσης, πιο σοβαρά αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μια οριακή δεδηλωμένη στην Βουλή, αλλά έχει χάσει την εμπιστοσύνη στην κοινωνία» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κινήματος για την επιστροφή Δαϊλάκη στην ΚΟ της ΝΔ.

    Αναφερόμενος σε δημοσίευμα για την υπόθεση Βατοπαιδίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «επιβεβαιώνει πως υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων επί ΝΔ στην εκχώρηση εκτάσεων στην Μονή Βατοπαιδίου σε ευτελιστικές τιμές», ενώ επανέλαβε την θέση του ΠΑΣΟΚ ότι «μια παρόμοιας έκτασης και ταχύτητας ανταλλαγή εκτάσεων δεν μπορεί να μην έχει ιθύνοντα νου, εκτελεστή και υψηλή πολιτική προστασία», καθώς και το αίτημά του «να έλθει ο φάκελος στην Βουλή για να αναδειχθούν και να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες εκεί που υπάρχουν».

    Όταν κλήθηκε να σχολιάσει ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού για το θέμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «παίζεται ένα θέατρο παραλόγου, καθώς όλοι έχουν καταλάβει ότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ και η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κάνουν σαν να μην καταλαβαίνουν τίποτα».

    Τοποθετούμενος, εξάλλου, επί τωνδηλώσεων Δούκα, με τις οποίες ο υφυπουργός κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για την συγκεκριμένη εξέλιξη, ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε τον κ. Δούκα «να πει ποιά ανταλλαγή έγινε επί ΠΑΣΟΚ, σε ποιο έγγραφο του ΠΑΣΟΚ σταμάτησε η δικαστική διαμάχη δημοσίου-Μονής Βατοπαιδίου, ποιά κυβέρνηση έκανε τις αποτιμήσεις των εκτάσεων και πότε ακριβώς το ΠΑΣΟΚ έκανε αυτόν τον απίθανο αριθμό συμβολαίων με την οποία παραχωρήθηκαν φιλέτα της ελληνικής γης σε μια μονή της οποίας εκλεκτοί ήταν μέλη της σημερινής κυβέρνησης».

    «Αυτό που έγινε επί ΠΑΣΟΚ ήταν η αναπομπή αποφάσεων που οδήγησε την Μονή Βατοπαιδίου στα δικαστήρια για να κερδίσει τη λίμνη Βιστονίδα, διαδικασία που σταμάτησε η σημερινή κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και κάλεσε τον κ. Δούκα να «απαντήσει για τις ευθύνες του».

    Σχολιάζοντας άλλο δημοσίευμα για «επιχειρηματικές δραστηριότητες» του κ. Βουλγαράκη, ενώ ίσχυε το ασυμβίβαστο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «το πρόβλημα είναι πως όταν έγινε αποδεκτή η παραίτηση του κ. Βουλγαράκη από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, δεν ανελήφθη καμία απολύτως ευθύνη» και πρόσθεσε ότι οι πολίτες αναμένουν την υπεύθυνη τοποθέτηση της κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα αυτό.

    Σε ερώτηση για αν το ΠΑΣΟΚ ζητά την αποπομπή Βουλγαράκη από την ΚΟ της ΝΔ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που αφορούν το ασυμβίβαστο των βουλευτών, οι οποίες είναι αυταπάγγελτες.

    Εξάλλου, «έκθετο» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χατζηγάκη, για τις «προκηρύξεις -μαϊμού» -όπως τις χαρακτήρισε- για τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού και επιμελητών δικαστηρίων στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς «η επιλογή θα γίνεται μετά την απόλυτη και ανεξέλεγκτη κρίση της Επιτροπής του Διαγωνισμού, την οποία διορίζει ο κ. υπουργός».

    Αναφερόμενος πάντα στον κ. Χατζηγάκη, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ελέγχεται και για τις «ρουσφετολογικές προσλήψεις φυλάκων σε φυλακές», καθώς το ΦΕΚ κυκλοφόρησε στις 6 Οκτωβρίου και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληγε στις 7 Οκτωβρίου.

    «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Χατζηγάκης συλλαμβάνεται "κλέπτων οπώρας" και επιμένει να μην απαντά στις ερωτήσεις και τις καταγγελίες που γίνονται» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπενθυμίζοντας ότι για τα θέματα αυτά υπήρξαν δύο ερωτήσεις από το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνο Ρόβλια.

    «Στις πολιτικές μας προτεραιότητες παραμένει η διάθεση διαλόγου για να δούμε πού μπορεί να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση. Αυτός ο διάλογος θα γίνει από την δική μας τουλάχιστον πλευρά, πάνω σε μια βάση που να αφορά τον πολίτη. Είναι ένα πλαίσιο με το οποίο θα προσέλθουμε σβ ένα διάλογο. Αυτό το οποίο κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να ορθώνει τείχη. Εμείς δεν θέλουμε να ορθώσουμε τείχη. Θέλουμε να δούμε πού μπορούμε να συμφωνήσουμε, όχι πού μπορούμε να διαφωνήσουμε εκ των προτέρων», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου όταν κλήθηκε να σχολιάσει την επαναφορά, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, των 6 προτάσεων-προϋποθέσεων για την συνεργασία των δύο κομμάτων.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και στις προτάσεις που κατέθεσε για την θωράκιση της οικονομίας τόνισε πως "είναι κρίμα που δεν υπήρξε ανταπόκριση της κυβέρνησης στις προτάσεις αυτές και αντί γι' αυτό ακούσαμε, τόσο από τον υπουργό Οικονομίας όσο και από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, διάφορα περί λαϊκισμού από το ΠΑΣΟΚ".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι "η μείωση των επιτοκίων (από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας) είναι μια κίνηση στην σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να ξαναβρεί ένα μέρος της αναπτυξιακής της δυναμικής και με την σωστή συμπλήρωση από τις κατάλληλες πολιτικές, που, δυστυχώς, δεν υπάρχουν στη χώρα μας, μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερες επενδύσεις".

    Εξ άλλου έκρινε ότι κινούνται στη "σωστή κατεύθυνση" κι οι αποφάσεις του Ecofin για την αύξηση του ορίου εγγύησης καταθέσεων στα 50.000 ευρώ και της ελληνικής κυβέρνησης για τα 100.000 ευρώ.

    Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην ουσία των δύο προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης ύψους 500-1300 ευρώ, με εισοδηματικά κριτήρια και το επίδομα θέρμανσης ύψους 300-500 ευρώ με γεωγραφικά κριτήρια και την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες. Τόνισε ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίστηκαν με "κινδυνολογίες, το δε ωραιότερο που ακούσαμε είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα βάλει φόρους και αυτό την στιγμή που η κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα προϋπολογισμό, που έχει προσθέσει 7,4 δις. νέους φόρους".

    Σχετικά με το κόστος των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτό ανέρχεται στο ύψος των 2 δισ.ευρώ που επιμερίζεται στους προϋπολογισμούς του 2008 και του 2009.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι πέρσι ο κ.Αλογοσκούφης έλεγε πως το Ταμείο κατά της Φτώχειας θα είχε 500 εκατ. ευρώ έσοδα το 2008, ενώ μέχρι το 2010-11 η ενίσχυση από αυτό το ταμείο θα έφτανε τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.

    "Εμείς μιλούμε για έκτακτη ενίσχυση που φθάνει το 1 δισ.φέτος και 1 δισ. του χρόνου", τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ "αναγκαία κίνηση ειδικά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αφαιρεί αντί να προσθέτει στην οικονομική δραστηριότητα".

    Ερωτηθείς αν η κατάσταση στην οικονομία θα οδηγήσει σε εκλογές ή σε πρόσθετα μέτρα,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως με την παρούσα κυβέρνηση οι πολίτες περιμένουν χειρότερα γιατί η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί την οικονομία και είναι έρμαιο των συγκεκριμένων πολιτικών της επιλογών".

    "Δεν υπάρχει ούτε ένας προϋπολογισμός που να κατάρτισε ο Υπουργός της Οικονομίας και να τον υλοποίησε και με αυτήν την έννοια περιμένουμε περισσότερα μέτρα",σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη της κας Άννας Διαμαντοπούλου η οποία δεν αρνήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιβάλλει φόρους, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "είναι προφανές πως κάθε κυβέρνηση φορολογεί, αλλά η διαφορά μας είναι πως η ΝΔ φορολογεί τους πολλούς και κάνει φορολογικές ελαφρύνσεις στους λίγους".

    "Το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορετικές προτεραιότητες στην φορολογία, θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, έχουμε πει για επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με προοδευτική κλίμακα, ενώ για την χρηματοδότηση ορισμένων μέτρων που έχουμε πεί, θα υπάρξει έκτακτη φορολόγηση των κερδοφόρων μεγάλων επιχειρήσεων.Επίσης έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες για το που θα δαπανήσουμε τα έσοδα αυτά του δημοσίου", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 October 2008 - 4:30:24 UTC