Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αυστηρότερα μέτρα για τους κερδοσκόπους"
  • [02] "Αναγκαία κίνηση οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ"
  • [03] Πτώση παρά τη μείωση επιτοκίων

  • [01] "Αυστηρότερα μέτρα για τους κερδοσκόπους"

    Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο τα θέματα της οικονομίας.

    Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας ερωτηθεις αν μετά τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού έγινε κάτι με τους κερδοσκόπους, απάντησε λέγοντας "εντατικοποίηση των προσπαθειών, αύξηση των ελέγχων, αυστηρότερα μέτρα".

    Στην ερώτηση στα πόσα λεπτά θα είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ο υπουργός απάντησε ότι "θα το δούμε τις επόμενες μέρες".

    Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την υπουργό των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ενόψει και των συναντήσεων του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές Αθηνών και Σκοπίων για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

    Αύριο, στις 10:00 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Στις 11:00 θα δεχτεί τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν και στις 13:00 θα έχει συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα.

    Στη συνέχεια ο κ.Καραμανλής θα αναχωρήσει για τη Μάλτα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

    Αύριο κατατίθεται η διάταξη για την εγγύηση των καταθέσεων

    Αύριο το πρωί καταθέτει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης τη διάταξη για την αύξηση της νομικής εγγύησης της προστασίας των καταθέσεων στις 100.000 ευρώ, για περίοδο τριών ετών. Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, η διάταξη θα ενσωματωθεί στο υπό επεξεργασία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών, ώστε (η διάταξη) να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό.

    Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι «χρειαζόμαστε ένα φερέγγυο τραπεζικό σύστημα. Έχουμε ένα φερέγγυο τραπεζικό σύστημα. Σε μια εποχή που κλυδωνίζονται τραπεζικά συστήματα πολλών χωρών - εμείς έχουμε βεβαίως κάποιες πάρα πολύ μικρές επιπτώσεις - θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε τα συμφέροντα των πολλών. Αυτό είναι η εγγύηση της κυβέρνησης. Άλλωστε γι αυτό είμαστε στην πολιτική. Δεν είμαστε στην πολιτική για να σώσουμε τους τραπεζίτες, αλλά για να πάει η κοινωνία μπροστά»

    [02] "Αναγκαία κίνηση οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ"

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην χθεσινή ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και στις προτάσεις που κατέθεσε για την θωράκιση της οικονομίας τόνισε πως "είναι κρίμα που δεν υπήρξε ανταπόκριση της κυβέρνησης στις προτάσεις αυτές και αντί γι' αυτό ακούσαμε, τόσο από τον υπουργό Οικονομίας όσο και από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, διάφορα περί λαϊκισμού από το ΠΑΣΟΚ".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι "η μείωση των επιτοκίων (από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας) είναι μια κίνηση στην σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία να ξαναβρεί ένα μέρος της αναπτυξιακής της δυναμικής και με την σωστή συμπλήρωση από τις κατάλληλες πολιτικές, που, δυστυχώς, δεν υπάρχουν στη χώρα μας, μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερες επενδύσεις".

    Εξ άλλου έκρινε ότι κινούνται στη "σωστή κατεύθυνση" κι οι χθεσινές αποφάσεις του Ecofin για την αύξηση του ορίου εγγύησης καταθέσεων στα 50.000 ευρώ και της ελληνικής κυβέρνησης για τα 100.000 ευρώ.

    Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην ουσία των δύο προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης ύψους 500-1300 ευρώ, με εισοδηματικά κριτήρια και το επίδομα θέρμανσης ύψους 300-500 ευρώ με γεωγραφικά κριτήρια και την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες. Τόνισε ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίστηκαν με "κινδυνολογίες, το δε ωραιότερο που ακούσαμε είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα βάλει φόρους και αυτό την στιγμή που η κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα προϋπολογισμό, που έχει προσθέσει 7,4 δις. νέους φόρους".

    Σχετικά με το κόστος των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτό ανέρχεται στο ύψος των 2 δισ.ευρώ που επιμερίζεται στους προϋπολογισμούς του 2008 και του 2009.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι πέρσι ο κ.Αλογοσκούφης έλεγε πως το Ταμείο κατά της Φτώχειας θα είχε 500 εκατ. ευρώ έσοδα το 2008, ενώ μέχρι το 2010-11 η ενίσχυση από αυτό το ταμείο θα έφτανε τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.

    "Εμείς μιλούμε για έκτακτη ενίσχυση που φθάνει το 1 δισ.φέτος και 1 δισ. του χρόνου", τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ "αναγκαία κίνηση ειδικά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αφαιρεί αντί να προσθέτει στην οικονομική δραστηριότητα".

    Ερωτηθείς αν η κατάσταση στην οικονομία θα οδηγήσει σε εκλογές ή σε πρόσθετα μέτρα,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως με την παρούσα κυβέρνηση οι πολίτες περιμένουν χειρότερα γιατί η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί την οικονομία και είναι έρμαιο των συγκεκριμένων πολιτικών της επιλογών".

    "Δεν υπάρχει ούτε ένας προϋπολογισμός που να κατάρτισε ο Υπουργός της Οικονομίας και να τον υλοποίησε και με αυτήν την έννοια περιμένουμε περισσότερα μέτρα",σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη της κας Άννας Διαμαντοπούλου η οποία δεν αρνήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιβάλλει φόρους, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "είναι προφανές πως κάθε κυβέρνηση φορολογεί,αλλά η διαφορά μας είναι πως η ΝΔ φορολογεί τους πολλούς και κάνει φορολογικές ελαφρύνσεις στους λίγους".

    "Το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορετικές προτεραιότητες στην φορολογία, θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, έχουμε πει για επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με προοδευτική κλίμακα, ενώ για την χρηματοδότηση ορισμένων μέτρων που έχουμε πεί, θα υπάρξει έκτακτη φορολόγηση των κερδοφόρων μεγάλων επιχειρήσεων.Επίσης έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες για το που θα δαπανήσουμε τα έσοδα αυτά του δημοσίου", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    [03] Πτώση παρά τη μείωση επιτοκίων

    Με μεγάλη πτώση "έκλεισαν" σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - κοντά σε χαμηλό κλεισίματος των τελευταίων πέντε ετών - παρά τη συντονισμένη απόφαση για μείωση των επιτοκίων εκ μέρους κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη επιμένουν.

    Ειδικότερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών έκλεισε ανεπίσημα υποχωρώντας 6,1%, στις 941,93 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Δεκεμβρίου 2003.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 5,18%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC έκλεισε με υποχώρηση 6,31% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε χαμηλότερα κατά 5,88%. Επίσης, τα χρηματιστήρια σε Βρυξέλλες και Μαδρίτη έκλεισαν με πτώση 7,36% και 5,20% αντίστοιχα. Ίδιο το σκηνικό στα χρηματιστήρια της Βιέννης και του Μιλάνου, τα οποία έκλεισαν με πτώση 8,71% και 5,71% αντίστοιχα.

    Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης φαίνεται να επανέρχεται σε ισορροπία, στη διάρκεια μιας πολύ "εκρηκτικής" συνεδρίασης, και οι δείκτες να σταθεροποιούνται δύσκολα σε μια αγορά που προσπαθεί να "χωνέψει" τη μείωση των επιτοκίων των επτά μεγάλων κεντρικών τραπεζών: ο Dow Jones κέρδιζε 0,20% και ο Nasdaq 0,48%.

    Ο Dow Jones σημείωνε άνοδο κατά 19,35 μονάδες φθάνοντας στις 9.466,46, και ο Nasdaq εξασφάλιζε άνοδο κατά 8,45 μονάδες φθάνοντας στις 1.763,33.

    ΔΝΤ : "Σε τροχιά εξαιρετικής επιβράδυνσης η παγκόσμια οικονομία"

    Σε τροχιά "εξαιρετικής επιβράδυνσης" έχει εισέλθει η παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το οποίο σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους.

    Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ -η οποία είχε συνταχθεί πριν τη σημερινή έκτακτη απόφαση για μείωση των επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών- η παγκόσμια ανάπτυξη δέχεται τεράστια πίεση από τον ιδιόμορφο "κυκλώνα" καθώς και από τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές σε ό,τι αφορά τους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας, οι οποίες έσπρωξαν τον πληθωρισμό σε επίπεδα που δεν είχαν εμφανιστεί εδώ και μια δεκαετία.

    Η άμεση πρόκληση για τις πολιτικές ηγεσίες, αναφέρει το ΔΝΤ, είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στο χρηματοοικονομικό τομέα, η ενίσχυση των οικονομιών μέσα από πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και η διατήρηση του πληθωρισμού υπό έλεγχο.

    Πάντως, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως "αν οι σωστές πολιτικές εφαρμοστούν, η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι πολύ μικρή". Όπως σημείωσε, οι ηγέτες στην Ευρώπη έχουν "μια δυσκολία" να συμφωνήσουν στην καλύτερη προσέγγιση, αλλά οι εξελίξεις στις αγορές τους αναγκάζουν να κινηθούν πιο γρήγορα και αν τα καταφέρουν "ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι σχεδόν μηδενικός".

    Η ευρωπαϊκή στάση

    Η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ χαιρέτησε από τις Βρυξέλλες την απόφαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών για συντονισμένη μείωση των επιτοκίων τους κατά 0,5%.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γαλλικής προεδρίας «τώρα είναι η ώρα για δράση », ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι απαιτείται στενή συνεργασία και συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αφού χαιρέτησε και αυτός με τη σειρά του τις βρετανικές προτάσεις κάλεσε τα κράτη μέλη να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να βελτιώσουν το συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα λειτουργώντας επί τη βάσει κοινών αρχών ώστε να δοθεί μια ευρωπαϊκή απάντηση στην «εισαγόμενη» κρίση. Σύμφωνα με τον Μ. Μπαρόζο, τα μέτρα που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να έχουν ως στόχο τη σταθερότητα στις αγορές. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε ακόμη από το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προωθήσουν την πρόταση οδηγίας που υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών.

    Παράλληλα, τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα υιοθετήσει νομοθετικές προτάσεις επί των πολιτικών συμφωνιών στις οποίες κατέληξε χθες το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ για την αύξηση των ορίων εγγυήσεων των καταθέσεων αλλά και για τους κανόνες λογιστικής που θα διασφαλίζουν ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις έναντι των ανταγωνιστών τους διεθνώς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στους εποπτικούς μηχανισμούς στην ΕΕ σε μια ενιαία αγορά που, όπως είπε, αριθμεί 8.000 τράπεζες αλλά τα δύο τρίτα των περουσιακών στοιχείων των τραπεζών να ανήκουν σε 44 διασυνοριακά ιδρύματα που λειτουργούν σε 15 κράτη μέλη. Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμη ότι θα συσταθεί μια ομάδα υψηλού επιπέδου που θα έχει ως αντικείμενο την προώθηση της ιδέας ενός ευρωπαϊκού συστήματος για τη βελτίωση της εποπτείας επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Γάλλος πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ζακ Ντε Λαροζιέρ.

    Μερική εθνικοποίηση των βρετανικών τραπεζών

    Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα σχέδιο υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, με τη χορήγηση πιστώσεων ύψους 200 δισεκατομμυρίων στερλινών (260 δις ευρώ) και ανακεφαλαιοποίηση ύψους μέχρι 50 δισεκατομμυρίων στερλινών, που ισοδυναμεί με μερική εθνικοποίηση.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ δήλωσε σήμερα ότι το σχέδιο διάσωσης του βρετανικού τραπεζικού συστήματος που ανακοινώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση αποτελεί "ένα σημαντικό βήμα προς το εμπρός, αλλά όχι το μοναδικό", απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού ενημερωτικού δικτύου Skynews σχετικά με το αν το σχέδιο που ανακοινώθηκε είναι αρκετό για τη σταθεροποίηση των αγορών.

    "Δεν αποκλείω τίποτε, θα πράξουμε ό,τι πρέπει", πρόσθεσε.

    Ο Αλιστερ Νταρλινγκ μίλησε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής του σχεδίου υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

    Οι οκτώ τράπεζες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι η Abbey, που ανήκει στην ισπανική Santander, η Barklays, η HBOS που βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της από την Lloyds TSB, η HSBC, η Lloyds TSB, η Nationwide Building Society, η Royal Bank of Scotland και η Standard Chartered.

    Ολες επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης.

    Συνεχίζεται η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου

    Πτώση μεγαλύτερη των 3 δολαρίων παρουσιάζει σήμερα η τιμή του πετρελαίου, καθώς τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αποθέματα στις ΗΠΑ έδειξαν μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και μεγάλη μείωση της ζήτησης.

    Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (Energy Information Administration) τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 7,2 εκατ. βαρέλια, σε σύγκριση με την πρόβλεψη των αναλυτών που εκτιμούσαν ότι η αύξηση θα ήταν 1,1 εκατ. βαρέλια. Επιπλέον, τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 8,1 εκατ. βαρέλια, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών μιλούσαν για αύξηση των αποθεμάτων κατά 2,3 εκατ. βαρέλια.

    Παράλληλα, όμως, τα αμερικανικά στοιχεία έδειξαν ότι η συνολική ζήτηση για τα πετρελαιοειδή, όπως είναι η βενζίνη και τα προϊόντα διύλισης, σημείωσε πτώση 8,6% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού παράδοσης Νοεμβρίου παρουσίαζε σήμερα αργά το απόγευμα πτώση 3,01 δολαρίων το βαρέλι και είχε υποχωρήσει στα 87,05 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ ήταν μειωμένη κατά 2,66 δολάρια, στα 82 δολάρια το βαρέλι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 October 2008 - 18:30:34 UTC