Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή η διάταξη για την προστασία καταθέσεων
  • [02] "Αντεπίθεση στα μονοπώλια"
  • [03] Νέα δέσμη ιδεών για το όνομα
  • [04] Χωροταξικό για τον Τουρισμό

  • [01] Στη Βουλή η διάταξη για την προστασία καταθέσεων

    Ενημέρωση για τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε να προταχθούν τα νομοσχέδια και οι ρυθμίσεις που αφορούν τη διεθνή κρίση, την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

    Ερωτηθείς ο κ. Σιούφας για το αν αυτά σηματοδοτούν πρόωρες εκλογές, απάντησε ότι για να γίνουν πρόωρες εκλογές πρέπει να υπάρχουν λόγοι και τώρα δεν υπάρχουν τέτοιοι λόγοι.

    Η έγνοια της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα η διεθνής κρίση, πρόσθεσε.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών κα Μπακογιαννη, η οποία τον ενημέρωσε για την τελευταία πρόταση Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ. Το πρωί, είχε συναντήσεις με τον κ. Κ.Μητσοτάκη και με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας κ. Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    Ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί σήμερα στη Μάλτα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

    Κατατέθηκε η διάταξη για την εγγύηση των καταθέσεων

    Κατατέθηκε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία αυξάνεται το ελάχιστο εγγυημένο ποσό καταθέσεων στις 100 χιλιάδες ευρώ από τις 20 χιλιάδες ευρώ που ήταν ως τώρα. Η εγγύηση έχει διάρκεια 3 έτη.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, με βάση την πολιτική δέσμευση για την προστασία όλων των καταθέσεων, κατατέθηκε στη Βουλή το κείμενο της νομοθετικής ρύθμισης.

    «Η πολιτική δέσμευση ισχύει στο ακέραιο, η νομοθετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για την προστασία των δανειοληπτών» είπε ο κ. Αλογοσκούφης και επανέλαβε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο.

    [02] "Αντεπίθεση στα μονοπώλια"

    «Η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει ξεσπάσει ακόμη, θα ξεσπάσει και θα είναι βαθιά», προέβλεψε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για το 18ο συνέδριο.

    Η κα Παπαρήγα ανέφερε ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την κρίση, τονίζοντας ότι στο κόμμα της κυριαρχεί πνεύμα μαχητικής αισιοδοξίας μετά την παρουσίαση των θέσεων.

    «Στο ΚΚΕ σαλπίζουμε αντεπίθεση στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, τώρα που ο καπιταλισμός είναι σε κρίση» είπε και πρόσθεσε ότι «οαντίπαλος δεν είναι τόσο δυνατός όσο νομίζουμε».

    Η κα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε παντώς καιρού στην ποιότητα της δουλειάς και τη μαχητικότητα».

    Απαντώντας στην ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην είναι γραμματέας μετά το συνέδριο, η κα Παπαρήγα επανέλαβε ότι ουδείς ασχολείται με το θέμα αυτό, παρά μόνο ο Τύπος και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ είναι συλλογικό κόμμα και ότι όπου έχει πάει, κανείς δεν την ρώτησε αν θα μείνει ή θα φύγει.

    Στο συνέδριο τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο, σημείωσε και πρόσθεσε για το θέμα αυτό, ότι όπως πάντα θα κάνει ό,τι αποφασίσει και ό,τι της αναθέσει το κόμμα.

    Απαντώντας σε άλλη ερωτήσεις η κα Παπαρήγα είπε ότι διαφωνεί ριζικά με τα άλλα πολιτικά κόμματα για τα αίτια που προκάλεσαν τη σημερινή κρίση, τονίζοντας ότι πρόκειται για κρίση του καπιταλισμού. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε αμφιβολίες για την αποδοτικότητα των μέτρων που ανακοινώνονται, υποστηρίζοντας ότι η ουσία των επιλογών είναι να συγκεντρώσει η ισχυρότερη τράπεζα κεφάλαιο για να κερδοσκοπήσει στη συνέχεια.

    Η γγ του ΚΚΕ εκτίμησε ότι υπάρχει μια υποχώρηση του δικομματισμού, ωστόσο, σημείωσε ότι δεν υποτιμούμε τα σενάρια συνεργασιών του ΣΥΝ και του ΛΑΟΣ με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αντίστοιχα. Τόνισε, όμως, πως οι εκλογές πρέπει να δείξουν ότι ο λαός δεν βοηθάει το σύστημα να τα βγάλει πέρα.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τελευταία πρόταση Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ η κα Παπαρήγα είπε ότι διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσο η λύση διασφαλίζει γεωγραφικό όρο και δεν εγείρει θέμα "μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα και επιφυλάχθηκε για περαιτέρω τοποθέτηση του κόμματος, αφού πρώτα ενημερωθεί από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Πρόταη νόμου για την προστασία των ανέργων

    Παλαιότερη πρόταση νόμου για την προστασία των ανέργων, κατέθεσε εκ νεου σήμερα το ΚΚΕ, τονίζοντας πως, καίτοι η εξάλειψη της ανεργίας δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο στο πλαίσιο μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας, είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση και την στήριξη των ανέργων.

    Έτσι, το ΚΚΕ προτείνει για τους εργάτες και τεχνίτες, αποζημίωση, λόγω απόλυσης, στο ύψος της αντίστοιχης που ισχύει για τους υπαλλήλους, μηνιαίο επίδομα ανεργίας προς όλους τους ανέργους στο 80% του βασικού μισθού, κατώτερο βασικό μισθό στα 1400 ευρώ, αναγνώριση του χρονικού διαστήματος της ανεργίας ως συντάξιμου, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους και τα μέλη της οικογενείας τους, πλήρη κύρια και επικουρική σύνταξη για τους απολυμένους ανέργους, που έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους και παραμένουν άνεργοι επί διετία.

    [03] Νέα δέσμη ιδεών για το όνομα

    Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για τις εξελίξεις στο θέμα τους ονόματος της ΠΓΔΜ, η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου.

    "Βρισκόμαστε στο μέσον μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης", δήλωσε η κα Μπακογιάννη, κατά την είσοδό της στο γραφείο του Προέδρου, ο δε κ. Παπούλιας σημείωσε πως "δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σκληρές διαπραγματεύσεις".

    ''Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες θέσεις και στόχους'', τόνισε η κα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε πως ''οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για να υπάρξει αποτέλεσμα, που θα καλύπτει και τις δύο χώρες, για να βρεθεί μία λύση, χωρίς νικητές και ηττημένους''.

    Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις της για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, η κ. Μπακογιάννη απάντησε "δεν κάνω εκτιμήσεις, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και το ίδιο θέλουμε να κάνει και η άλλη πλευρά".

    Νέα δέσμη ιδεών για το όνομα

    Πακέτο ιδεών για τη λύση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπέβαλε σε Αθήνα και Σκόπια ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και τους διαπραγματευτές της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάρτιν Πρότογκερ, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι "δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα", σημειώνοντας ότι "δεν είναι το τέλος του δρόμου".

    Ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ υποστήριξε ότι, όπως πιστεύει, η πρότασή του αποτελεί "δίκαιη βάση" για λύση, σημειώνοντας ότι δεν τον απασχολούν τα εσωτερικά ζητήματα στις δυο χώρες. Ο κ.Νίμιτς ανέφερε επίσης ότι θα περιμένει τις απαντήσεις των δυο πλευρών σε δυο εως τρεις εβδομάδες.

    «Πακέτο ιδεών ή συνολική πρόταση, όπως θέλετε ονομάστε το». Αυτό δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη κοινή συνάντηση που είχε στην έδρα του ΟΗΕ με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάρτιν Πρότογκερ.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα». Απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της πρότασής του και ειδικά στο προτεινόμενο όνομα, διατυπώνοντας την άποψη ότι οι ιδέες του αποτελούν μια «έντιμη, αξιοπρεπή και λειτουργική πρόταση» για διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ των δυο χωρών.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι με τους συνομιλητές του είχε «διεξοδική συζήτηση για το που βρισκόμαστε και τους έδωσα», όπως είπε, «ένα «νέο πακέτο ιδεών μου για λύση για να το μεταφέρουν στις πρωτεύουσές τους. Απαιτούν (οι ιδέες) προσεκτική μελέτη και θα συνεχίσουμε το διάλογο σβ αυτή τη βάση».

    Στην ερώτηση αν τους έδωσε κάποια προθεσμία για να απαντήσουν, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε: «Δεν τους έχω δώσει οποιαδήποτε προθεσμία», σημειώνοντας ότι συνεννοήθηκαν να έχουν επικοινωνία σε δυο-τρεις εβδομάδες. Νομίζω ότι παίρνει κάποιο χρόνο για τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν αυτό το είδος των θεμάτων, οπότε θεωρώ ότι το στοιχείο του χρόνου δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο η προσεκτική μελέτη και ελπίζω (να υπάρξουν) κάποιες καλές αντιδράσεις».

    Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν είναι ο ρόλος του ως μεσολαβητής να δώσει ιδέες υπό μορφή τελεσίγραφου και να πει πως είναι «οι τελευταίες προτάσεις», «αυτό είναι», υπογραμμίζοντας ότι έχει αυτή την αποστολή σχεδόν για δέκα χρόνια, από το 1999, και πριν ήταν ο μεσολαβητής για την ενδιάμεση συμφωνία το '94, οπότε, όπως είπε, «έχω ξοδέψει κάπου μεταξύ δέκα και δεκαπέντε χρόνια σβ αυτό το θέμα και μέσα σβ αυτό το διάστημα έχω συνομιλήσει με πολλούς, πάρα πολλούς ανθρώπους, με πολύ εξαίρετους διαπραγματευτές από τις δυο πλευρές, υπουργούς, πρωθυπουργούς, προέδρους και νομίζω ότι έχω ακούσει και συζητήσει σχεδόν κάθε πτυχή του θέματος. Έτσι, οι ιδέες μου βασίζονται σβ ένα ευρύ φάσμα σκέψεων και λαμβάνοντας υπόψη το τι θα μπορούσε να είναι ένας λογικός διακανονισμός. Και κατά την άποψή μου, (οι ιδέες) αποτελούν μια έντιμη, αξιοπρεπή, λειτουργική πρόταση για διευθέτηση. Προφανώς, εξαρτάται στις δύο πλευρές να εξετάσουν από το εθνικό τους συμφέρον και την πολιτική τους άποψη τι είναι σωστό γιβ αυτούς».

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Νίμιτς επεσήμανε ότι δεν πιστεύει ότι είναι το τέλος του δρόμου, προσθέτοντας: «Πρόκειται για δύο κράτη που ζουν δίπλα το ένα στο άλλο, γείτονες για χρόνια και πρόκειται να είναι γείτονες για πολλά χρόνια. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να διευθετηθεί και αυτό θα είναι πολύ ωραίο, αν διευθετηθεί όσο σύντομα γίνεται. Νομίζω ότι αυτή είναι μια καλή βάση για διευθέτηση. Αλλά, δεν υπάρχει τέλος του δρόμου σβ αυτό το είδος των πραγμάτων».

    Στην ερώτηση ποια ήταν η νέα του πρόταση και να ήταν για το όνομα και αν γίνεται αναφορά στην εθνότητα και γενικά στα πάντα, όπως επίσης και αν περιλαμβάνεται μια διπλή φόρμουλα για το θέμα του ονόματος, ο ειδικός μεσολαβητής του διεθνούς οργανισμού, απάντησε ως εξής:

    «Δεν πρόκειται να σας πω τι υπάρχει στην πρόταση. Πιστεύω ότι είναι μια βάση για μια διευθέτηση, σύμφωνα με τη γνώμη μου...»

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» είναι ένα «καλό όνομα», απέφυγε να απαντήσει, ενώ ερωτώμενος αν υπάρχουν άλλα ονόματα στην πρότασή του, επανέλαβε: «Δεν πρόκειται να σας πω τι είναι μέσα (στην πρόταση). Για μένα είναι κάτι για τα μέρη, να σκεφτούν σοβαρά ως βάση για μια διευθέτηση. Είμαι πεπεισμένος ότι θα το λάβουν σοβαρά υπόψη».

    Σε άλλη ερώτηση αν νομίζει ότι τώρα μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα, δήλωσε: «Η απόφαση για γεφύρωση του χάσματος έρχεται από τα μέρη. Όπως είπα, νομίζω ότι τους έδωσα κάποιες ιδέες που κατά τη γνώμη μου είναι μια αξιοπρεπή και λειτουργική διευθέτηση».

    Στην ερώτηση αν θα περιμένει (τις απαντήσεις) μέσω τηλεφώνου ή θα περιμένει τους διαπραγματευτές να επιστρέψουν και λόγω του γεγονότος ότι «στην άλλη πλευρά, προφανώς, υπάρχει κάποια διαφορά απόψεων μεταξύ των δύο κέντρων εξουσίας, Πρωθυπουργού και Προέδρου, μήπως αυτό αναστέλλει την προσπάθειά σας;», σημείωσε τβ ακόλουθα:

    «Σχετικά με τις λεπτομέρειες για να πάμε μπροστά, είμαι πάντα σε επαφή με τους συναδέλφους μου εδώ και θα κάνουμε ό, τι είναι καλύτερο για την περίσταση. Εμείς, μερικές φορές, μιλάμε στο τηλέφωνο, μερικές φορές έχουμε συναντήσεις, όπως η σημερινή, μερικές φορές έχουμε χωριστές συναντήσεις, μερικές φορές πηγαίνω στην περιοχή, αυτό εξαρτάται από το τι είναι χρήσιμο κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Λοιπόν, αυτό δεν έχει αποφασιστεί. Όλοι αποφασίζουν ότι όποιο είναι αμοιβαίο στις δύο πλευρές και να βρω το πιο χρήσιμο μέσο για να προχωρήσουμε. Τα εσωτερικά ζητήματα, σε μία από τις χώρες στην οποία αναφέρεστε, δεν είναι κάτι, που, ξέρετε, επηρεάζει εμένα. Είναι ένα εσωτερικό θέμα και η δουλειά μου είναι να το αντιμετωπίσω μεταξύ δύο κρατών, δύο μελών των Ηνωμένων Εθνών και νομίζω ότι έχουμε κάνει ότι ήταν αποτελεσματικό. Δεν εμπλέκομαι σε εσωτερικά θέματα και προσπαθώ να τα αποφύγω.

    Στην ερώτηση αν συναντήθηκε με τον κ. Ντάνιελ Φριντ (υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) πριν τη συνάντηση ή χθες, απάντησε αρνητικά.

    Τέλος, στην ερώτηση τι θα συμβεί αν (τα μέρη) απορρίψουν αυτή την πρόταση και δεν θέλουν να συμφωνήσουν, και δεύτερο, αν αυτή (η πρόταση) εγκαταλειφθεί για πάντα ή αν ο ίδιος θα επιλέξει το δρόμο της «σολομώντειας λύσης», ο κ. Νίμιτς απάντησε ως εξής:

    «Πρώτον, δεν είμαι Σολομών. Ο Σολομών ήταν ένας βασιλιάς και έδιδε εντολές... Δεν είμαι βασιλιάς, δεν έχω αρχή. Είμαι διαμεσολαβητής και τι θα συμβεί στο μέλλον εξαρτάται από τα μέρη. Είναι προφανές ότι το καλύτερο μέλλον θα είναι η ρύθμιση αυτού (του ζητήματος) σήμερα και να ασχοληθούν με κάποια θετικά πράγματα στην περιοχή. Δεν ανησυχώ για το μέλλον».

    Δήλωση Γ. Κουμουτσάκου

    «Αξιολογούμε με την απαραίτητη προσοχή αλλά και εποικοδομητική διάθεση, τη δέσμη ιδεών που υπέβαλε στους διαπραγματευτές, σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και εν συνεχεία θα τον ενημερώσουμε για τα συμπεράσματά μας", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, σχετικά με τη συνάντηση του κ Νίμιτς με τους διαπραγματευτές για το ζήτημα της επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

    "Εμείς πάντα παρουσιάζουμε και αναλύουμε με τρόπο συγκροτημένο και ξεκάθαρο τις θέσεις μας για την εγκυρότητα και τη σοβαρότητα των οποίων ουδείς αμφιβάλλει", συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει τονίζοντας την "ειλικρινή επιθυμία της Ελλάδας για οριστική επίλυση του σημαντικού αυτού θέματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό χωρίς νικητές και ηττημένους, το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει εφικτό".

    [04] Χωροταξικό για τον Τουρισμό

    Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης με αντικείμενο τη γνωμοδότηση επί του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό.

    Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος τόνισε ότι θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμη τη θεσμοθέτηση του Χωροταξικού για τον τουρισμό και την άσκηση πολιτικών τουριστικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που αυτό θέτει.

    «Ηχούν ακόμη στα αυτιά μου -υπογράμισε ο κ Σουφλιάς-, οι κατηγορίες ότι τάχα εκπονήσαμε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο ως "ομπρέλα" για να περάσουμε το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό και επίσης ότι δήθεν προωθούμε στον Τουρισμό το λεγόμενο "ισπανικό μοντέλο". Οι κατηγορίες αυτές είναι παντελώς ανυπόστατες και αναντίστοιχες στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται».

    «Για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που θεσμοθετήσαμε, περιορίζομαι μόνο να επαναλάβω ότι είναι ένα κείμενο καλά δουλεμένο, αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης και εμπεριστατωμένης μελέτης. Έχει τα χαρακτηριστικά μιας ευρείας προγραμματικής, πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συμφωνίας, για τα επόμενα 15 χρόνια και η ψήφισή του από την Βουλή αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό σταθμό στην πορεία της χώρας», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αισθάνεται περήφανος για αυτό το έργο.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός, με το Σχέδιο για τον Τουρισμό στοχεύουμε στη διαμόρφωση συνθηκών για:

    1. Την περιβαλλοντική αναβάθμιση περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος και την προώθηση της αειφόρου και ισόρροπης ανάπτυξης, σύμφωνα με τις φυσικές, πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής

    2. Τη θεματική, χρονική και χωρική διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας με πολιτικές που εμπλουτίζουν το προϊόν και ενθαρρύνουν ή αποθαρρύνουν τη συγκέντρωση των επενδύσεων στον τουρισμό.

    3. Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με την προσαρμογή του σχεδιασμού στις νέες προκλήσεις και πολιτικές και ειδική μέριμνα για την ανάδειξη και προβολή της ταυτότητάς του.

    4. Την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, μέσα από τη δημιουργία σταθερού πλαισίου κανόνων που αφορούν τη χωροθέτηση επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη δημιουργία συνθηκών για την προσέλκυση σημαντικών, για την εθνική οικονομία, τουριστικών επενδύσεων.

    5. Τη διάχυση των αποτελεσμάτων του τουρισμού στους υπολοίπους τομείς της οικονομίας, με πολιτικές οι οποίες ενισχύουν τη διασύνδεσή τους

    6. Τη βελτίωση του συνολικού οικονομικού αποτελέσματος της τουριστικής δραστηριότητας και του βαθμού απόδοσής της

    7. Την παροχή των αναγκαίων κατευθύνσεων προς τα υποκείμενα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού για την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της αειφόρου, ισόρροπης, συνεκτικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης του χώρου.

    Ο κ. Σουφλιάς είπε ότι το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς η διατήρηση ή και αναβάθμιση της ποιότητας τόσο των αστικών περιοχών όσο και των εξωαστικών περιοχών συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων φυσικών περιοχών, αποτελούν προϋπόθεση για την επιβίωση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.

    Το Ειδικό Πλαίσιο, περιορίζει σημαντικά πρώτον, τη διάχυση τουριστικών εγκαταστάσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές και εκτός οικισμών που είναι μία από τις σημαντικότερες πληγές για το περιβάλλον και το τοπίο, και δεύτερον περιορίζει την ένταση της ανάπτυξης στο χώρο, στηρίζοντας παράλληλα βιώσιμα πρότυπα ανάπτυξης

    Επίσης, αποκλείει την ανάπτυξη ορισμένων δραστηριοτήτων που επιδρούν έντονα στο περιβάλλον ή θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για την ανάπτυξή τους και στηρίζει την ανάπτυξη υποδομών που συμβάλλουν στη διατήρηση της αξίας και της ποιότητας του περιβάλλοντος.

    Η δημιουργία ολοκληρωμένων αναπτύξεων επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τεκμηριώνεται πλήρως η θετική συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη του ευρύτερου χώρου στον οποίο εντάσσονται ύστερα από συνεκτίμηση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων.

    Συγκεκριμένα:

    Πρώτον, σχετικά με τη δόμηση θεσπίζονται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις, μπαίνει τέλος στην αναρχία και περιορίζεται σημαντικά η διάσπαρτη δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων.

    - Στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της χώρας απαγορεύεται πλέον η διάσπαρτη δόμηση εκτός οικισμών.

    - Αυξάνονται σημαντικά τα όρια αρτιότητας, ιδιαίτερα στις κρίσιμες τουριστικά περιοχές (στις αναπτυσσόμενες από 4 στρέμματα γίνονται 8 και στις αναπτυγμένες από 4 στρέμματα γίνονται 15).

    - Μειώνεται σημαντικά η μέγιστη πυκνότητα τουριστικών καταλυμάτων (κλίνες ανά στρέμμα). Από 10 έως 15 κλίνες που ισχύει σήμερα, γίνονται 8. Ειδική μέριμνα στα όρια αρτιότητας και στην πυκνότητα των κλινών λαμβάνεται για τις μειονεκτικές και ορεινές περιοχές.

    - Αυξάνεται σημαντικά η απόσταση από τον αιγιαλό, ιδιαίτερα στις επίπεδες παράκτιες περιοχές (από τα 50 στα 100 μέτρα). Επίσης, τίθεται απαίτηση ελάχιστου υψομέτρου 2 μέτρων στο σημείο τοποθέτησης των κτιρίων.

    - Τίθενται διάφορα όρια στην ανάπτυξη των νησιών (περιορισμός στην ετήσια αύξηση της δυναμικότητας μικρών νησιών, προσδιορισμός ανώτατου ορίου δυναμικότητας των εντός σχεδίου και εντός ορίων οικισμών τουριστικών εγκαταστάσεων στην πλειοψηφία των αναπτυσσόμενων τουριστικά νησιών, κ.ά.).

    - Το Ειδικό Πλαίσιο τοποθετείται αρνητικά στην ανάπτυξη νέων χιονοδρομικών κέντρων.

    - Η ανάπτυξη γηπέδων γκολφ τίθεται υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης των απαιτούμενων υδατικών πόρων της εγκατάστασης ύστερα από την ικανοποίηση υδρευτικών, αρδευτικών και οικολογικών αναγκών της περιοχής που επηρεάζεται ή με τη χρήση ανακυκλωμένου νερού από αξιοποίηση των λυμάτων μετά από τριτοβάθμια επεξεργασία ή αφαλάτωση. Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται η λήψη μέτρων ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης

    Σχετικά με την «παραθεριστική κατοικία», ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι είναι ένα σύγχρονο τουριστικό προϊόν διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, το οποίο δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί στο Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Το προϊόν αυτό, εκτός των άλλων, συμβάλλει στη σταθερότερη σχέση μεταξύ επισκεπτών και του τόπου υποδοχής.

    Οι όροι που προδιαγράφουν την ανάπτυξη του θεσμού είναι πολύ αυστηροί και εξασφαλίζουν πλήρως την προστασία του περιβάλλοντος και την ικανοποιητική ένταξη στο τοπίο των τουριστικών εγκαταστάσεων.

    Συγκεκριμένα, οι σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις :

    - Επιτρέπεται να περιλαμβάνουν παραθεριστικές κατοικίες έως 30% επί του ποσοστού των υποδομών φιλοξενίας (σημειώνεται ότι η πρόταση των μελετητών ήταν μεγαλύτερη, συγκεκριμένα 40% επί του συνόλου της εγκατάστασης).

    - Μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των 150 στρεμμάτων.

    - Διέπονται από τους αυστηρούς όρους δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές και αυτοί οι όροι όπως καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία είναι :

    Β· Χαμηλός συντελεστής δόμησης (0,2)

    Β· Υποχρεωτική διάσπαση όγκων

    Β· Χαμηλά ύψη. Επιτρέπονται μόνον διώροφα και ποσοστό 30% τριώροφα με τον όρο ότι τα τριώροφα θα απέχουν, τουλάχιστον, 200 μέτρα από τον αιγιαλό.

    Επίσης, λαμβάνονται πολύ σοβαρά μέτρα αυξημένης προστασίας για περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος :

    - Στις περιοχές «Natura» ενώ σήμερα ισχύει ποσοστό κάλυψης 20%, το Ειδικό Πλαίσιο θέτει ανώτατο όριο 2%., δηλαδή το 1/10 αυτού που ισχύει σήμερα. Μάλιστα, χρειάζεται κατάλληλη επιστημονική μελέτη που θα αποδεικνύει ότι η επένδυση δεν θα επηρεάσει την οικολογική ισορροπία των οικοτόπων προτεραιότητας.

    - Στα ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες, επίσης μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία ιδιαίτερη πρόβλεψη. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται ότι δεν μπορούν να γίνουν τουριστικές αναπτύξεις πάνω σ' αυτά. Από τον κανόνα αυτό μπορούν να εξαιρεθούν, υπό προϋποθέσεις, μόνο έως πέντε, έκτασης μεγαλύτερης των 500 στρεμμάτων το καθένα από αυτά, στο σύνολο του εθνικού χώρου, στα οποία δοκιμαστικά μπορεί να γίνουν σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις σε ποσοστό κάλυψης έως 2%.

    Το Χωροταξικό του Τουρισμού υπηρετεί την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, προσθέτοντας ότι η κριτική που έγινε είναι αστήρικτη και στρεβλή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 October 2008 - 12:30:27 UTC