Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτάσεις για το όνομα
  • [02] Σημάδια ανάκαμψης

  • [01] Προτάσεις για το όνομα

    Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας για τις εξελίξεις στο θέμα τους ονόματος της ΠΓΔΜ, η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου.

    "Βρισκόμαστε στο μέσον μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης", δήλωσε η κα Μπακογιάννη, κατά την είσοδό της στο γραφείο του Προέδρου, ο δε κ. Παπούλιας σημείωσε πως "δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σκληρές διαπραγματεύσεις".

    ''Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες θέσεις και στόχους'', τόνισε η κα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε πως ''οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για να υπάρξει αποτέλεσμα, που θα καλύπτει και τις δύο χώρες, για να βρεθεί μία λύση, χωρίς νικητές και ηττημένους''.

    Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις της για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, η κ. Μπακογιάννη απάντησε "δεν κάνω εκτιμήσεις, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και το ίδιο θέλουμε να κάνει και η άλλη πλευρά".

    "Με τις προτάσεις μας και την υπεύθυνη στάση μας έχουμε διαμορφώσει μια εθνική κόκκινη γραμμή:μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Οχι στη διπλή ονομασία.Οι προτάσεις Νίμιτς δεν καλύπτουν τους όρους της εθνικής κόκκινης γραμμής", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση που είχε με την κα Μπακογιάννη.

    "Προφανώς λέμε όχι στη διολίσθηση σε θέματα πέραν του ονόματος, θέματα για μας απαράδεκτα", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις Θέσεις του ΚΚΕ για το 18ο συνέδριο, σε ερώτηση σχετικά με την τελευταία πρόταση Νίμιτς είπε ότι διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσο η λύση διασφαλίζει γεωγραφικό όρο και δεν εγείρει θέμα "μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα και επιφυλάχθηκε για περαιτέρω τοποθέτηση του κόμματος, αφού πρώτα ενημερωθεί από την υπουργό Εξωτερικών.

    "Ο ΣΥΝ εμμένει σταθερά στη θέση για αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, και θα τοποθετηθεί υπεύθυνα στη νέα πρόταση Νίμιτς όταν θα ενημερωθεί επίσημα για το πλήρες περιεχόμενό της" αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση αύριο με την κα Μπακογιάννη.

    Για "παταγώδη αποτυχία των διπλωματικών χειρισμών της κ. Μπακογιάννη" κάνει λόγο ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ. και ητάει από την υπουργό Εξωτερικών "να κερδίσει χρόνο τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ".

    Προτάσεις για το όνομα

    Πακέτο ιδεών για τη λύση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπέβαλε σε Αθήνα και Σκόπια ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και τους διαπραγματευτές της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάρτιν Πρότογκερ, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι "δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα", σημειώνοντας ότι "δεν είναι το τέλος του δρόμου".

    Ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ υποστήριξε ότι, όπως πιστεύει, η πρότασή του αποτελεί "δίκαιη βάση" για λύση, σημειώνοντας ότι δεν τον απασχολούν τα εσωτερικά ζητήματα στις δυο χώρες. Ο κ.Νίμιτς ανέφερε επίσης ότι θα περιμένει τις απαντήσεις των δυο πλευρών σε δυο εως τρεις εβδομάδες.

    «Πακέτο ιδεών ή συνολική πρόταση, όπως θέλετε ονομάστε το». Αυτό δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη κοινή συνάντηση που είχε στην έδρα του ΟΗΕ με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάρτιν Πρότογκερ.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα». Απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της πρότασής του και ειδικά στο προτεινόμενο όνομα, διατυπώνοντας την άποψη ότι οι ιδέες του αποτελούν μια «έντιμη, αξιοπρεπή και λειτουργική πρόταση» για διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ των δυο χωρών.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι με τους συνομιλητές του είχε «διεξοδική συζήτηση για το που βρισκόμαστε και τους έδωσα», όπως είπε, «ένα «νέο πακέτο ιδεών μου για λύση για να το μεταφέρουν στις πρωτεύουσές τους. Απαιτούν (οι ιδέες) προσεκτική μελέτη και θα συνεχίσουμε το διάλογο σβ αυτή τη βάση».

    Στην ερώτηση αν τους έδωσε κάποια προθεσμία για να απαντήσουν, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε: «Δεν τους έχω δώσει οποιαδήποτε προθεσμία», σημειώνοντας ότι συνεννοήθηκαν να έχουν επικοινωνία σε δυο-τρεις εβδομάδες. Νομίζω ότι παίρνει κάποιο χρόνο για τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν αυτό το είδος των θεμάτων, οπότε θεωρώ ότι το στοιχείο του χρόνου δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο η προσεκτική μελέτη και ελπίζω (να υπάρξουν) κάποιες καλές αντιδράσεις».

    Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν είναι ο ρόλος του ως μεσολαβητής να δώσει ιδέες υπό μορφή τελεσίγραφου και να πει πως είναι «οι τελευταίες προτάσεις», «αυτό είναι», υπογραμμίζοντας ότι έχει αυτή την αποστολή σχεδόν για δέκα χρόνια, από το 1999, και πριν ήταν ο μεσολαβητής για την ενδιάμεση συμφωνία το '94, οπότε, όπως είπε, «έχω ξοδέψει κάπου μεταξύ δέκα και δεκαπέντε χρόνια σβ αυτό το θέμα και μέσα σβ αυτό το διάστημα έχω συνομιλήσει με πολλούς, πάρα πολλούς ανθρώπους, με πολύ εξαίρετους διαπραγματευτές από τις δυο πλευρές, υπουργούς, πρωθυπουργούς, προέδρους και νομίζω ότι έχω ακούσει και συζητήσει σχεδόν κάθε πτυχή του θέματος. Έτσι, οι ιδέες μου βασίζονται σβ ένα ευρύ φάσμα σκέψεων και λαμβάνοντας υπόψη το τι θα μπορούσε να είναι ένας λογικός διακανονισμός. Και κατά την άποψή μου, (οι ιδέες) αποτελούν μια έντιμη, αξιοπρεπή, λειτουργική πρόταση για διευθέτηση. Προφανώς, εξαρτάται στις δύο πλευρές να εξετάσουν από το εθνικό τους συμφέρον και την πολιτική τους άποψη τι είναι σωστό γιβ αυτούς».

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Νίμιτς επεσήμανε ότι δεν πιστεύει ότι είναι το τέλος του δρόμου, προσθέτοντας: «Πρόκειται για δύο κράτη που ζουν δίπλα το ένα στο άλλο, γείτονες για χρόνια και πρόκειται να είναι γείτονες για πολλά χρόνια. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να διευθετηθεί και αυτό θα είναι πολύ ωραίο, αν διευθετηθεί όσο σύντομα γίνεται. Νομίζω ότι αυτή είναι μια καλή βάση για διευθέτηση. Αλλά, δεν υπάρχει τέλος του δρόμου σβ αυτό το είδος των πραγμάτων».

    Στην ερώτηση ποια ήταν η νέα του πρόταση και να ήταν για το όνομα και αν γίνεται αναφορά στην εθνότητα και γενικά στα πάντα, όπως επίσης και αν περιλαμβάνεται μια διπλή φόρμουλα για το θέμα του ονόματος, ο ειδικός μεσολαβητής του διεθνούς οργανισμού, απάντησε ως εξής:

    «Δεν πρόκειται να σας πω τι υπάρχει στην πρόταση. Πιστεύω ότι είναι μια βάση για μια διευθέτηση, σύμφωνα με τη γνώμη μου...»

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» είναι ένα «καλό όνομα», απέφυγε να απαντήσει, ενώ ερωτώμενος αν υπάρχουν άλλα ονόματα στην πρότασή του, επανέλαβε: «Δεν πρόκειται να σας πω τι είναι μέσα (στην πρόταση). Για μένα είναι κάτι για τα μέρη, να σκεφτούν σοβαρά ως βάση για μια διευθέτηση. Είμαι πεπεισμένος ότι θα το λάβουν σοβαρά υπόψη».

    Σε άλλη ερώτηση αν νομίζει ότι τώρα μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα, δήλωσε: «Η απόφαση για γεφύρωση του χάσματος έρχεται από τα μέρη. Όπως είπα, νομίζω ότι τους έδωσα κάποιες ιδέες που κατά τη γνώμη μου είναι μια αξιοπρεπή και λειτουργική διευθέτηση».

    Στην ερώτηση αν θα περιμένει (τις απαντήσεις) μέσω τηλεφώνου ή θα περιμένει τους διαπραγματευτές να επιστρέψουν και λόγω του γεγονότος ότι «στην άλλη πλευρά, προφανώς, υπάρχει κάποια διαφορά απόψεων μεταξύ των δύο κέντρων εξουσίας, πρωθυπουργού και Προέδρου, μήπως αυτό αναστέλλει την προσπάθειά σας;», σημείωσε τβ ακόλουθα:

    «Σχετικά με τις λεπτομέρειες για να πάμε μπροστά, είμαι πάντα σε επαφή με τους συναδέλφους μου εδώ και θα κάνουμε ό, τι είναι καλύτερο για την περίσταση. Εμείς, μερικές φορές, μιλάμε στο τηλέφωνο, μερικές φορές έχουμε συναντήσεις, όπως η σημερινή, μερικές φορές έχουμε χωριστές συναντήσεις, μερικές φορές πηγαίνω στην περιοχή, αυτό εξαρτάται από το τι είναι χρήσιμο κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Λοιπόν, αυτό δεν έχει αποφασιστεί. Όλοι αποφασίζουν ότι όποιο είναι αμοιβαίο στις δύο πλευρές και να βρω το πιο χρήσιμο μέσο για να προχωρήσουμε. Τα εσωτερικά ζητήματα, σε μία από τις χώρες στην οποία αναφέρεστε, δεν είναι κάτι, που, ξέρετε, επηρεάζει εμένα. Είναι ένα εσωτερικό θέμα και η δουλειά μου είναι να το αντιμετωπίσω μεταξύ δύο κρατών, δύο μελών των Ηνωμένων Εθνών και νομίζω ότι έχουμε κάνει ότι ήταν αποτελεσματικό. Δεν εμπλέκομαι σε εσωτερικά θέματα και προσπαθώ να τα αποφύγω.

    Στην ερώτηση αν συναντήθηκε με τον κ. Ντάνιελ Φριντ (υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) πριν τη συνάντηση ή χθες, απάντησε αρνητικά.

    Τέλος, στην ερώτηση τι θα συμβεί αν (τα μέρη) απορρίψουν αυτή την πρόταση και δεν θέλουν να συμφωνήσουν, και δεύτερο, αν αυτή (η πρόταση) εγκαταλειφθεί για πάντα ή αν ο ίδιος θα επιλέξει το δρόμο της «σολομώντειας λύσης», ο κ. Νίμιτς απάντησε ως εξής:

    «Πρώτον, δεν είμαι Σολομών. Ο Σολομών ήταν ένας βασιλιάς και έδιδε εντολές... Δεν είμαι βασιλιάς, δεν έχω αρχή. Είμαι διαμεσολαβητής και τι θα συμβεί στο μέλλον εξαρτάται από τα μέρη. Είναι προφανές ότι το καλύτερο μέλλον θα είναι η ρύθμιση αυτού (του ζητήματος) σήμερα και να ασχοληθούν με κάποια θετικά πράγματα στην περιοχή. Δεν ανησυχώ για το μέλλον».

    Δήλωση Γ. Κουμουτσάκου

    «Αξιολογούμε με την απαραίτητη προσοχή αλλά και εποικοδομητική διάθεση, τη δέσμη ιδεών που υπέβαλε στους διαπραγματευτές, σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και εν συνεχεία θα τον ενημερώσουμε για τα συμπεράσματά μας", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, σχετικά με τη συνάντηση του κ Νίμιτς με τους διαπραγματευτές για το ζήτημα της επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

    "Εμείς πάντα παρουσιάζουμε και αναλύουμε με τρόπο συγκροτημένο και ξεκάθαρο τις θέσεις μας για την εγκυρότητα και τη σοβαρότητα των οποίων ουδείς αμφιβάλλει", συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει τονίζοντας την "ειλικρινή επιθυμία της Ελλάδας για οριστική επίλυση του σημαντικού αυτού θέματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό χωρίς νικητές και ηττημένους, το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει εφικτό".

    [02] Σημάδια ανάκαμψης

    Ανακάμπτουν, σήμερα, οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη, από την απότομη πτώση που κατέγραψαν χθες, μετά τη συντονισμένη απόφαση κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του κόσμου για μείωση των επιτοκίων και τις νέες κινήσεις στις οποίες προχώρησαν οι κυβερνήσεις, για να αντιμετωπιστεί η χρηματοοικονομική κρίση.

    Μικτές τάσεις επικρατούν στα χρηματιστήρια της Ασίας.

    Υστερα από έξι συνεχείς συνεδριάσεις με απώλειες, με θετικό πρόσημο άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Ο Ντάου Τζόουνς καταγράφει κέρδη 1,27% και ο Νasdaq 1,50%.

    Στην αιχμή της ανοδικής τάσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έχουν τεθεί οι τράπεζες, με τη μετοχή της Royal Bank of Scotland να σημειώνει κέρδη 20%, τη μετοχή της Anglo Irish Bank κέρδη 29% και τη μετοχή της UBS AG κέρδη 6,5%.

    Η μετοχή της Dexia εκτινάχθηκε κατά 25% μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Βέλγιο, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο να εγγυηθούν νέο δανεισμό του προβληματικού γαλλο-βελγικού χρηματοοικονομικού ομίλου. Οι διαβουλεύσεις κρίθηκαν αναγκαίες μετά τη βουτιά της τιμής της μετοχής της Dexia παρά το ύψους 6,4 δισ. ευρώ πρώτο πακέτο "διάσωσής" της.

    Ανοδικά κινούνται, παράλληλα, οι μετοχές των μετάλλων και εταιριών εκμετάλλευσης ορυχείων μετά την ανακοίνωση της ArcelorMittal ότι εμμένει στην εκτίμησή της για την κερδοφορία της στο τρίτο τρίμηνο. Κέρδη 10% σημείωσε η μετοχή της ArcelorMittal, 11% η μετοχή της Antofagasta, 7,7% η μετοχή της Salzgitter και 8% η μετοχή της Anglo American.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE κατέγραφε, το μεσημέρι, άνοδο 3,18% (έχει χάσει, προς το παρόν, φέτος 31%), στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 άνοδο 2,88% (έχει χάσει φέτος 36%) και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax άνοδο 2,33% (προς το παρόν, έχει χάσει φέτος 37%).

    Σταθεροποιητικές τάσεις άρχισαν να επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 13:25 η ώρα βρισκόταν στις 2.512,39, μονάδες παρουσιάζοντας οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,02%.

    Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 45,83 μονάδες (0,50%) φτάνοντας τις 9.157,49.

    "Οι αγορές εξακολουθούν να επιδεικνύουν σκεπτικισμό σε ότι αφορά το διεθνή συντονισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα" εκτιμούν οικονομολόγοι της τράπεζας " Barclays Capital" σε επιστολή προς τους πελάτες της.

    Το πρωί ο βασικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κατέγραφε άνοδο κατά 2,65%, στη Σιγκαπούρη 2,01%, στη Σεούλ 1,54% και στη Σαγκάη 0,56%. Αντίθετα ,το χρηματιστήριο της Μανίλα έκλεισε με απώλειες 0,84%, του Σίδνεϊ υποχωρούσε κατά 1,71%, της Μπανγκόκ κατά 3,04%, της Ταιπέι κατά 0,64% και της Νέας Ζηλανδίας κατά 0,13%.

    "Ολες οι αγορές ανεβαίνουν και κατεβαίνουν. Αλλά δεν είναι δυνατόν να ζητάμε να επέλθει ηρεμία στην αγορά πριν περάσουν αρκετοί μήνες" λέει ο Νταισούκε Ούνο, αναλυτής της Sumitomo Mitsui Banking Corporation.

    Με άνοδο 5,39% άνοιξε το βασικό Χρηματιστήριο της Μόσχας, το RTS. Παράλληλα το Χρηματιστήριο Micex λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών σημείωσε άνοδο 8,75%.

    ΔΝΤ : "Σε τροχιά εξαιρετικής επιβράδυνσης η παγκόσμια οικονομία"

    Σε τροχιά "εξαιρετικής επιβράδυνσης" έχει εισέλθει η παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το οποίο σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους.

    Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ -η οποία είχε συνταχθεί πριν την έκτακτη απόφαση για μείωση των επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών- η παγκόσμια ανάπτυξη δέχεται τεράστια πίεση από τον ιδιόμορφο "κυκλώνα" καθώς και από τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές σε ό,τι αφορά τους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας, οι οποίες έσπρωξαν τον πληθωρισμό σε επίπεδα που δεν είχαν εμφανιστεί εδώ και μια δεκαετία.

    Η άμεση πρόκληση για τις πολιτικές ηγεσίες, αναφέρει το ΔΝΤ, είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στο χρηματοοικονομικό τομέα, η ενίσχυση των οικονομιών μέσα από πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και η διατήρηση του πληθωρισμού υπό έλεγχο.

    Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συντονισμένη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών για τη μείωση των επιτοκίων, αλλά επισήμανε ότι χρειάζονται περισσότερα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματαγορές.

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους επικοινώνησε χθες με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Αντικείμενο των συζητήσεων που είχε ο Τζορτζ Μπους ήταν τα μέτρα που λαμβάνονται για να αντιμετωπιστεί η διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

    Τρεμόντι: Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει την κρίση

    Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι "λιγότερο πολύπλοκο" σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και συνεπώς σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι.

    Ο Τζούλιο Τρεμόντι δήλωσε τα ανωτέρω ενώπιον του ιταλικού Κοινοβουλίου, τα μέλη του οποίου ενημέρωσε σχετικά με τα μέτρα που ενέκρινε χθες η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Όπως επισήμανε ο ιταλός υπουργός Οικονομίας, εκτός από την εξασφάλιση των καταθέσεων ως το ποσό των 103.000 ευρώ, το κράτος σκοπεύει να ενισχύσει τις τράπεζες που απειλούνται από την έλλειψη ρευστότητας στις αγορές.

    Σύμφωνα με τον Τ.Τρεμόντι, όποια ενδεχόμενη ενίσχυση στις τράπεζες θα είναι σε αρμονία με τις δεσμεύσεις της Ιταλίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, που έχει θέσει η ΕΕ. Επίσης είπε πως "οι τραπεζικές επεμβάσεις θα γίνουν βάσει κάθε περίπτωσης. Για αυτό και δεν δώσαμε νούμερα σχετικά με τα ποσά των πιθανών επεμβάσεων. Θα κάνουμε ότι είναι αρκετό".

    Εξάλλου, ο ιταλός υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως τα μέτρα λαμβάνονται για την "προστασία των φορολογούμενων", των οποίων το κεφάλαιο βρίσκεται στις καταθέσεις, και "όχι ως ενίσχυση εκείνων των στελεχών που έκαναν λάθη στη διαχείριση".

    Η ευρωπαϊκή στάση

    Η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ χαιρέτησε από τις Βρυξέλλες την απόφαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών για συντονισμένη μείωση των επιτοκίων τους κατά 0,5%.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γαλλικής προεδρίας «τώρα είναι η ώρα για δράση », ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι απαιτείται στενή συνεργασία και συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αφού χαιρέτησε και αυτός με τη σειρά του τις βρετανικές προτάσεις κάλεσε τα κράτη μέλη να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να βελτιώσουν το συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα λειτουργώντας επί τη βάσει κοινών αρχών ώστε να δοθεί μια ευρωπαϊκή απάντηση στην «εισαγόμενη» κρίση. Σύμφωνα με τον Μ. Μπαρόζο, τα μέτρα που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να έχουν ως στόχο τη σταθερότητα στις αγορές. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε ακόμη από το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προωθήσουν την πρόταση οδηγίας που υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών.

    Παράλληλα, τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα υιοθετήσει νομοθετικές προτάσεις επί των πολιτικών συμφωνιών στις οποίες κατέληξε χθες το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ για την αύξηση των ορίων εγγυήσεων των καταθέσεων αλλά και για τους κανόνες λογιστικής που θα διασφαλίζουν ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις έναντι των ανταγωνιστών τους διεθνώς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στους εποπτικούς μηχανισμούς στην ΕΕ σε μια ενιαία αγορά που, όπως είπε, αριθμεί 8.000 τράπεζες αλλά τα δύο τρίτα των περουσιακών στοιχείων των τραπεζών να ανήκουν σε 44 διασυνοριακά ιδρύματα που λειτουργούν σε 15 κράτη μέλη. Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμη ότι θα συσταθεί μια ομάδα υψηλού επιπέδου που θα έχει ως αντικείμενο την προώθηση της ιδέας ενός ευρωπαϊκού συστήματος για τη βελτίωση της εποπτείας επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Γάλλος πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ζακ Ντε Λαροζιέρ.

    Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος Επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν "άμεσες ούτες εύκολες λύσεις" στη χρηματοπιστωτική κρίση, ωστόσο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη χθεσινή συντονισμένη ενέργεια των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

    "Δεν υπάρχουν άμεσες ούτε εύκολες λύσεις, αλλά πιστεύω ότι προωθούμε ήδη λύσεις", τόνισε ο Αλμούνια στο ισπανικό ραδιόφωνο (RNE).

    "Παρόλο που δεν έχουμε βρει ακόμα την οριστική λύση, υπάρχουν συντονισμένες ενέργειες και το γεγονός ότι χθες, μια μεγάλη λίστα κεντρικών τραπεζών, αρχής γενομένης από την BCE και τη Fed, μείωσαν ταυτόχρονα τα επιτόκιά τους, είναι πολύ σημαντικό", πρόσθεσε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

    Στο μεταξύ, η Ιρλανδία αποφάσισε σήμερα να επεκτείνει τη συνολική εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων και για πέντε ξένες τράπεζες που έχουν ευρεία δραστηριότητα στη χώρα, ανακοίνωσε το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών.

    Η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων θα ισχύει εφεξής και για τη γερμανική Postbank, τη βορειοϊρλανδική Ulster Bank, τη βρετανική HBOS, τη First Active που είναι θυγατρική της βρετανικής Royal Bank of Scotland και την IIB Bank που είναι θυγατρική της βέλγικης KBC, όπως ισχύει για τις έξι μεγαλύτερες ιρλανδικές τράπεζες.

    Ταυτόχρονα, η Ισλανδία ανέλαβε τον έλεγχο της τράπεζας "Κάουπτινγκ", που είναι η μεγαλύτερη στη χώρα. "Με βάση τις εξουσίες που παραχώρησε το ισλανδικό κοινοβούλιο, η Χρηματοπιστωτική Αρχή (FME) ανέλαβε τον έλεγχο της Κάουπτινγκ για να διατηρήσει τη συνέχεια των εμπορικών τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ισλανδία" αναφέρεται σε ανακοίνωση της FME.

    Μετά και την εθνικοποίηση και της Κάουπτινγκ, οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισλανδίας έχουν περάσει υπό τον έλεγχο του κράτους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 October 2008 - 14:30:34 UTC