Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή η διάταξη για την προστασία καταθέσεων
  • [02] Πτώση στα χρηματιστήρια

  • [01] Στη Βουλή η διάταξη για την προστασία καταθέσεων

    Ενημέρωση για τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε να προταχθούν τα νομοσχέδια και οι ρυθμίσεις που αφορούν τη διεθνή κρίση, την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

    Ερωτηθείς ο κ. Σιούφας για το αν αυτά σηματοδοτούν πρόωρες εκλογές, απάντησε ότι για να γίνουν πρόωρες εκλογές πρέπει να υπάρχουν λόγοι και τώρα δεν υπάρχουν τέτοιοι λόγοι.

    Η έγνοια της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα η διεθνής κρίση, πρόσθεσε.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών κα Μπακογιαννη, η οποία τον ενημέρωσε για την τελευταία πρόταση Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ. Το πρωί, είχε συναντήσεις με τον κ. Κ.Μητσοτάκη και με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας κ. Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    Επίσκεψη Κ. Καραμανλή στη Μάλτα

    Στην Μάλτα βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψής του στη χώρα. Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί και θα έχει επίσημες συνομιλίες αύριο, με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Μάλτας.

    Συγκεκριμένα στις 9:35 τοπική ώρα (10:35 ώρα Ελλάδος) ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί κατβ ιδίαν με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι. Η συνάντησή τους θα διαρκέσει 20 λεπτά, και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι επίσημες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών. Οι συνομιλίες είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν 40 λεπτά και στις 11:30 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Στη συνέχεια ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μάλτας Έντουαρτ Φένεκ-Αντάμι.

    Στις 12:30 το μεσημέρι ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη στη Βαλέτα και στη συνέχεια στις 13:30, θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μάλτας.

    Στις 15:15 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την παλιά πόλη Mdina και το απόγευμα στις 16:30 θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο πρωθυπουργός στις 20:00 το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρωθυπουργός της Μάλτας.

    Κατατέθηκε η διάταξη για την εγγύηση των καταθέσεων

    Κατατέθηκε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία αυξάνεται το ελάχιστο εγγυημένο ποσό καταθέσεων στις 100 χιλιάδες ευρώ από τις 20 χιλιάδες ευρώ που ήταν ως τώρα. Η εγγύηση έχει διάρκεια 3 έτη.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, με βάση την πολιτική δέσμευση για την προστασία όλων των καταθέσεων, κατατέθηκε στη Βουλή το κείμενο της νομοθετικής ρύθμισης.

    «Η πολιτική δέσμευση ισχύει στο ακέραιο, η νομοθετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για την προστασία των δανειοληπτών» είπε ο κ. Αλογοσκούφης και επανέλαβε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο.

    [02] Πτώση στα χρηματιστήρια

    Με πτώση έκλεισαν τελικά σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την ανοδική τάση που παρουσίαζαν νωρίτερα κατά διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

    Ειδικότερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών έκλεισε ανεπίσημα υποχωρώντας 2,3%, στις 918,55 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει λίγο νωρίτερα στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2003.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,21%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC έκλεισε με υποχώρηση 1,55% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,53%. Επίσης, με πτώση 4,10% έκλεισε το χρηματιστήριο της Βιέννης.

    Πτώση σημείωνει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς η συνεχιζόμενη ανησυχία ότι η χρηματοπιστωτική κρίση θα "σπρώξει" την παγκόσμια οικονομία σε κατάσταση ύφεσης, εξουδετέρωσε την τάση ανάκαμψης που παρουσίαζε νωρίτερα.

    Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε 124,96 μονάδες (1,35%) στις 9.133,14 μονάδες, ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500 έχανε 16,01 μονάδες (1,63%) στις 968,03 μονάδες, και ο δείκτης Nasdaq του κλάδου υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε 6,31 μονάδες (0,36%) στις 1.734,02 μονάδες.

    Μικρές διακυμάνσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.503,01 μονάδες παρουσιάζοντας μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,36%.

    Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 45,83 μονάδες (0,50%) φτάνοντας τις 9.157,49.

    O δείκτης RTS του βασικού Χρηματιστηρίου της Μόσχας έκλεισε σήμερα με άνοδο 10,91% ανακτώντας ένα μεγάλο μέρος των χθεσινών απωλειών του.

    Ο RTS έκλεισε στις 844,75 μονάδες ενώ στη διάρκεια της ημέρας έφτασε να κερδίζει 12% πριν τελικώς πέσει λίγο και κλείσει στο 10,91%.

    Χθες οι αποτιμήσεις των δεικτών RTS και Micex, του άλλου Χρηματιστηρίου της Μόσχας, μόλις 35 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης καταποντίστηκαν και τελικώς έκλεισαν με πτώση 11,25% και στο 14,35% αντίστοιχα.

    ΔΝΤ : "Σε τροχιά εξαιρετικής επιβράδυνσης η παγκόσμια οικονομία"

    Σε τροχιά "εξαιρετικής επιβράδυνσης" έχει εισέλθει η παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το οποίο σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους.

    Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ -η οποία είχε συνταχθεί πριν την έκτακτη απόφαση για μείωση των επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών- η παγκόσμια ανάπτυξη δέχεται τεράστια πίεση από τον ιδιόμορφο "κυκλώνα" καθώς και από τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές σε ό,τι αφορά τους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας, οι οποίες έσπρωξαν τον πληθωρισμό σε επίπεδα που δεν είχαν εμφανιστεί εδώ και μια δεκαετία.

    Η άμεση πρόκληση για τις πολιτικές ηγεσίες, αναφέρει το ΔΝΤ, είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στο χρηματοοικονομικό τομέα, η ενίσχυση των οικονομιών μέσα από πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και η διατήρηση του πληθωρισμού υπό έλεγχο.

    Ο Γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν προϊδέασε με σημερινές δηλώσεις του ότι "κάθε μη-συντονισμένη δράση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)", κατά της πολύ βαθειάς οικονομικής κρίσης, "πρέπει και να αποφεύγεται και μάλλον να καταδικάζεται".

    "Η συνεργασία, αλλά κι ο συντονισμός είναι το τίμημα της επιτυχίας (...) όλες οι μορφές της συνεργασίας είναι ακολουθητέες, όπως πρέπει να αποφεύγεται κάθε μονομερής δράση ίσως δε και να πρέπει να καταδικάζεται".

    -"Καλώ, λοιπόν, τα ευρωπαϊκά κράτη να συνεργάζονται. Σε μία κρίση σαν τη σημερινή εθνική δράση δεν νοείται", τόνισε ο Γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

    "Καθώς έχω κι εγώ θητεύσει υπουργός των Οικονομικών--της Γαλλίας--γνωρίζω καλά πόσο δυσχερής παρουσιάζεται η διαδικασία συναινετικής λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της ΕΕ. Άρα, δεν είμαι εγώ που θα υποτιμήσω τα τρέχοντα προβλήματα", σημείωσε ο ίδιος.

    Τρεμόντι: Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει την κρίση

    Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι "λιγότερο πολύπλοκο" σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και συνεπώς σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι.

    Ο Τζούλιο Τρεμόντι δήλωσε τα ανωτέρω ενώπιον του ιταλικού Κοινοβουλίου, τα μέλη του οποίου ενημέρωσε σχετικά με τα μέτρα που ενέκρινε χθες η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Όπως επισήμανε ο ιταλός υπουργός Οικονομίας, εκτός από την εξασφάλιση των καταθέσεων ως το ποσό των 103.000 ευρώ, το κράτος σκοπεύει να ενισχύσει τις τράπεζες που απειλούνται από την έλλειψη ρευστότητας στις αγορές.

    Σύμφωνα με τον Τ.Τρεμόντι, όποια ενδεχόμενη ενίσχυση στις τράπεζες θα είναι σε αρμονία με τις δεσμεύσεις της Ιταλίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, που έχει θέσει η ΕΕ. Επίσης είπε πως "οι τραπεζικές επεμβάσεις θα γίνουν βάσει κάθε περίπτωσης. Για αυτό και δεν δώσαμε νούμερα σχετικά με τα ποσά των πιθανών επεμβάσεων. Θα κάνουμε ότι είναι αρκετό".

    Εξάλλου, ο ιταλός υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως τα μέτρα λαμβάνονται για την "προστασία των φορολογούμενων", των οποίων το κεφάλαιο βρίσκεται στις καταθέσεις, και "όχι ως ενίσχυση εκείνων των στελεχών που έκαναν λάθη στη διαχείριση".

    Το αργό κοντά στα 87 δολάρια το βαρέλι

    Συνεχίζεται η υποχώρηση που παρουσιάζει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, δεχόμενη πιέσεις από το ενδεχόμενο κάθετης πτώσης της ζήτησης σε περίπτωση που η χρηματοπιστωτική κρίση σπρώξει την παγκόσμια οικονομία σε κατάσταση ύφεσης.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα το απόγευμα πτώση 1,85 δολαρίων και εμπορευόταν στα 87,10 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 1,77 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 82,59 δολάρια το βαρέλι.

    "Τα μέλη του ΟΠΕΚ θα έχουν μια έκτακτη συνάντηση για να εξετάσουν τις συνθήκες στην αγορά πετρελαίου στα μέσα Νοεμβρίου στη Βιέννη" δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Γκολαμχοσεϊν Νοζαρί.

    Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, περίπου 40%, από την τιμή-ρεκόρ των 147,27 δολαρίων που είχε σημειωθεί την 11η Ιουλίου.

    Μικροδάνεια στους φτωχούς θα χορηγήσει ο Δήμος του Παρισιού

    Μικρά δάνεια προς τα άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να κατέχουν κλασσικού τύπου πιστωτικές κάρτες θα χορηγήσει ο Δήμος του Παρισιού, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, στα πρότυπα της πρακτικής του νομπελίστα οικονομολόγου Μοχάμετ Γιουνούς.

    Δάνεια ύψους 300 ως 3.000 ευρώ, και μέχρι 5.000 ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα παρέχονται για μια περίοδο 6 ως 36 μηνών, και με επιτόκιο 4%. Τα χρήματα θα παρέχονται για τη χρηματοδότηση σημαντικών αναγκών, όπως το δίπλωμα οδήγησης, η ένταξη σε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, η έκδοση διαζυγίου ή η πραγματοποίηση κηδείας.

    "Δε θα χρηματοδοτήσουμε την απόκτηση μιας νέας τηλεόρασης plasma" σημείωσε ο διευθυντής της τράπεζας που συνεργάζεται με τη πόλη στο πρόγραμμα. Τα πρώτα δάνεια ήταν διαθέσιμα σήμερα στο 18ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ μέχρι το τέλος του 2008 όλες οι περιοχές του Παρισιού θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

    Το μέτρο των μικροπιστώσεων είχε για πρώτη φορά χρησιμοποιηθεί μαζικά για τους φτωχούς από τον οικονομολόγο Μοχάμετ Γιουνούς από το Μπαγκλαντές (σσ. ιδρυτής της Grameen Bank και γνωστός ως "ο τραπεζίτης των φτωχών"), και ο οποίος έλαβε για το λόγο αυτό το 2006 το Νόμπελ Οικονομίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 October 2008 - 18:30:21 UTC