Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Βαθιές τομές στο χώρο της Παιδείας"
  • [02] Πτώση στα χρηματιστήρια

  • [01] "Βαθιές τομές στο χώρο της Παιδείας"

    «Είμαστε εδώ με τη νέα γενιά που έχει τεράστια δίψα και πάρα πολλές δυνατότητες. Ένα δημόσιο σχολείο, που και αυτό θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι μοχλός ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και πολιτισμού για την Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο 12ο Γυμνάσιο και Λύκειο Πετραλώνων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «δυστυχώς τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε κάθε χρονιά μείωση της χρηματοδότησης στην Παιδεία», πρόσθεσε δε πως το ΠΑΣΟΚ έρχεται αποφασισμένο να αλλάξει και να κάνει βαθιές τομές στο χώρο της Παιδείας.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για το 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία και το 2% για την έρευνα και τόνισε πως «είμαστε αποφασισμένοι και πεπεισμένοι ότι το σχολείο, η Παιδεία είναι η μεγάλη δύναμη της χώρας μας, της πατρίδας μας, για την ανάπτυξη και το μέλλον της Ελλάδας».

    Ο κ. Παπανδρέου, τον οποίο συνόδευσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, Θάλεια Δραγώνα και Μιχάλης Παντούλας, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους μαθητές στον προαύλιο χώρο του σχολείου, ξεναγήθηκε στις αίθουσες και είχε συνάντηση με τους καθηγητές και το σύλλογο γονέων.

    Ο κ.Παπανδρέου είχε συναντήσεις με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν και με την υπουργό Εξωτερικών κα Μπακογιάννη, από την οποία ενημερώθηκε για τις νέες προτάσεις Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Λ. Κατσέλη: Προτάσεις για τους δανειολήπτες

    Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει επί της αρχής το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για την προστασία των δανειοληπτών,τουλάχιστον με την παρούσα μορφή του,κατέστησαν σαφές οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη και οι κ.κ. Κουσελάς και Πολυμερίδης.

    Η κα Κατσέλη τόνισε ότι το σχέδιο νόμου της ΝΔ είναι προσχηματικό και δεν παρέχει ουσιαστική προστασία στους δανειολήπτες που χάνουν τα σπίτια τους και σε αυτούς που υποφέρουν από τον ανατοκισμό και τις αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών.

    Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι κόμμα θα καταθέσει εφτά τροπολογίες στο νομοσχέδιο, με τις οποίες θα δίνονται λύσεις στο θέμα των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών, της προστασίας από αδικαιολόγητες χρεώσεις των δανείων και των πιστωτικών καρτών,το ύψος των οφειλών και των πανωτοκίων και τις καταχρηστικές πρακτικές των εισπρακτικών εταιριών που χρησιμοποιούν οι τράπεζες.

    Η κα Κατσέλη είπε ότι η κυβέρνηση ναι μεν αυξάνει το όριο των απαιτήσεων των τραπεζών για κατασχέσεις από 10 σε 20 χιλιάδες ευρώ αλλά δεν αλλάζει την διαδικασία, που θα καθιστά το μέτρο αυτό αποτελεσματικό.

    Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο θέμα είναι:

    - Απαγόρευση της κατασχεσης κύριας κατοικίας.

    - Η δυνατότητα του οφειλέτη να ζητεί ανακοπή της κατάσχεσης τουλάχιστον μέχρι και πέντε εργάσιμες ημέρες πριν τη διενέργεια τπου πλειστηριασμού.

    - Επέκταση της έννοιας της κύριας κατοικίας και στην κατοικία που κατοικεί ο/ η σύζυγος και τα προστατευόμενα τέκνα του οφειλέτη.

    - Επέκταση της προστασίας από την κατάσχεση της κύριας κατοικίας και στον εγγυητή.

    Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, είπαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ορίζει ως τιμή πρώτης προσφοράς την αντικειμενική αξία του ακινήτου και όχι, όπως θα ήταν ορθότερο, ότι η τιμή της πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να είναι κατώτερη της αντικεμενικής αξίας

    Το ΠΑΣΟΚ με την τροπολογία του θα διασφαλίζει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πραγματοποιείται πλειστηριασμός ακινήτου σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική.

    Για την προστασία των καταναλωτών από τις αδικαιολογητες χρεώσεις και μειώσεις των επιτοκίων των δανείων και των πιστωτικών καρτών το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τροπολογίες που θα προστατεύουν τους κατόχους πιστωτικών καρτών από αδιαφανείς χρεώσεις και από τον εκτοκισμό των ποσών που οφείλονται, το δικαίωμα του δανειολήπτη να καταγγέλλει σύμβαση δανείου και την διαφάνεια στη διαμόρφωση του κυμαινομένου επιτοκίου ώστε να υποχρέωνονται οι τράπεζες να μειώνουν τα επιτόκια στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, όταν μειώνεται το επιτόκιο της σύμβασης, είπαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικά με το ύψος των οφειλών και τα πανωτόκια, η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ θα επεκτείνει τη ρύθμιση που ισχύει σήμερα μόνο για τους αγρότες και στους δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων,πιστωτικών καρτών και στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ώστε η οφειλή να μην μπορεί να υπερβεί το διπλάσιο του ύψους του δανείου που έχουν λάβει.

    Επίσης, θα καταργηθεί οριστικά ο ανατοκισμός (πανωτόκια) στις συμβάσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.

    Τέλος, είπαν ότι για τις εισπράξεις οφειλών με την τροπολογία που θα κατατεθεί θα επιβάλλονται συγκεκριμένες απαγορεύσεις και κυρώσεις στις εισπρακτικές εταιρίες που χρησιμοποιούν οι τράπεζες.

    Η κα Κατσέλη κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί τουλάχιστον τις τροπολογίες για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν οι πολίτες τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

    Τα νοικοκυριά βρίσκονται σε αδιέξοδο,είπε και οι προτάσεις της κυβερνησης δεν είναι εφαρμόσιμες.

    Σχετικά με την διεθνή κρίση,η κα Κατσέλη είπε ότι με αυτή έχει κλείσει η στρόφιγγα της ρευστότητας στην οικονομία και εκτίμησε ότι θα παρατηρηθεί επιβράδυνση των οικονομικών μεγεθών.

    Η ελληνική οικονομία είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι το 2004 λόγω των επιλογών της κυβέρνησης, είπε.

    Η αύξηση του εθνικού εισοδήματος θα είναι πολύ χαμηλότερη από όσο λέει η κυβέρνηση.Ηδη γίνεται λόγος για 2%, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ποσό αυτό να είναι και μικρότερο.

    Τέλος τόνισε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται με τον προϋπολογισμό ο οποίος μειώνει τις δημόσιες επενδύσεις και αυξάνει τους φόρους στα μεσαία εισοδήματα.

    Δήλωση Διαμαντοπούλου για δημοσκοπήσεις

    Σχετικά με πρόσφατη δημοσκόπηση που δίνει προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 0,4%, η κa Διαμαντοπούλου τόνισε ότι υπάρχει μια σταθερή αλλαγή, θετική, για το ΠΑΣΟΚ.

    "Πάνω σε αυτή τη θετική αλλαγή συνεχίζουμε να δουλεύουμε, πάνω σε αυτή τη θετική αλλαγή θα χτίσουμε τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές".

    Εξ άλλου, με αφορμή τη σημερινή στάση εργασίας της ΟΛΜΕ για τα προβλήματα της τεχνικής εκπαίδευσης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πολιτική της ΝΔ οδήγησε την τεχνική εκπαίδευση στη χώρα, σε απόλυτη κατάρρευση.

    Αφού ανέφερε πως φέτος έχουμε 30% λιγότερους μαθητές σε όλη την Ελλάδα και 43% στο Λεκανοπέδιο, η κa Διαμαντοπούλου τόνισε πως για το ΠΑΣΟΚ πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η Παιδεία και πρώτη προτεραιότητα στην Παιδεία είναι η τεχνική εκπαίδευση με άξονες την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων και τη δυνατότητα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση.

    [02] Πτώση στα χρηματιστήρια

    Με πτώση έκλεισαν τελικά σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την ανοδική τάση που παρουσίαζαν νωρίτερα κατά διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

    Ειδικότερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών έκλεισε ανεπίσημα υποχωρώντας 2,3%, στις 918,55 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει λίγο νωρίτερα στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2003.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,21%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC έκλεισε με υποχώρηση 1,55% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,53%. Επίσης, με πτώση 4,10% έκλεισε το χρηματιστήριο της Βιέννης.

    Πτώση σημείωνε, λίγο μετά το άνοιγμα, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς η συνεχιζόμενη ανησυχία ότι η χρηματοπιστωτική κρίση θα "σπρώξει" την παγκόσμια οικονομία σε κατάσταση ύφεσης, εξουδετέρωσε την τάση ανάκαμψης που παρουσίαζε νωρίτερα.

    Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε 124,96 μονάδες (1,35%) στις 9.133,14 μονάδες, ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500 έχανε 16,01 μονάδες (1,63%) στις 968,03 μονάδες, και ο δείκτης Nasdaq του κλάδου υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε 6,31 μονάδες (0,36%) στις 1.734,02 μονάδες.

    Μικρές διακυμάνσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.503,01 μονάδες παρουσιάζοντας μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,36%.

    Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 45,83 μονάδες (0,50%) φτάνοντας τις 9.157,49.

    O δείκτης RTS του βασικού Χρηματιστηρίου της Μόσχας έκλεισε σήμερα με άνοδο 10,91% ανακτώντας ένα μεγάλο μέρος των χθεσινών απωλειών του.

    Ο RTS έκλεισε στις 844,75 μονάδες ενώ στη διάρκεια της ημέρας έφτασε να κερδίζει 12% πριν τελικώς πέσει λίγο και κλείσει στο 10,91%.

    Χθες οι αποτιμήσεις των δεικτών RTS και Micex, του άλλου Χρηματιστηρίου της Μόσχας, μόλις 35 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης καταποντίστηκαν και τελικώς έκλεισαν με πτώση 11,25% και στο 14,35% αντίστοιχα.

    ΔΝΤ : "Σε τροχιά εξαιρετικής επιβράδυνσης η παγκόσμια οικονομία"

    Σε τροχιά "εξαιρετικής επιβράδυνσης" έχει εισέλθει η παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το οποίο σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους.

    Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ -η οποία είχε συνταχθεί πριν την έκτακτη απόφαση για μείωση των επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών- η παγκόσμια ανάπτυξη δέχεται τεράστια πίεση από τον ιδιόμορφο "κυκλώνα" καθώς και από τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές σε ό,τι αφορά τους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας, οι οποίες έσπρωξαν τον πληθωρισμό σε επίπεδα που δεν είχαν εμφανιστεί εδώ και μια δεκαετία.

    Η άμεση πρόκληση για τις πολιτικές ηγεσίες, αναφέρει το ΔΝΤ, είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης στο χρηματοοικονομικό τομέα, η ενίσχυση των οικονομιών μέσα από πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και η διατήρηση του πληθωρισμού υπό έλεγχο.

    Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συντονισμένη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών για τη μείωση των επιτοκίων, αλλά επισήμανε ότι χρειάζονται περισσότερα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματαγορές.

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους επικοινώνησε χθες με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Αντικείμενο των συζητήσεων που είχε ο Τζορτζ Μπους ήταν τα μέτρα που λαμβάνονται για να αντιμετωπιστεί η διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

    Τρεμόντι: Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει την κρίση

    Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι "λιγότερο πολύπλοκο" σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και συνεπώς σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι.

    Ο Τζούλιο Τρεμόντι δήλωσε τα ανωτέρω ενώπιον του ιταλικού Κοινοβουλίου, τα μέλη του οποίου ενημέρωσε σχετικά με τα μέτρα που ενέκρινε χθες η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Όπως επισήμανε ο ιταλός υπουργός Οικονομίας, εκτός από την εξασφάλιση των καταθέσεων ως το ποσό των 103.000 ευρώ, το κράτος σκοπεύει να ενισχύσει τις τράπεζες που απειλούνται από την έλλειψη ρευστότητας στις αγορές.

    Σύμφωνα με τον Τ.Τρεμόντι, όποια ενδεχόμενη ενίσχυση στις τράπεζες θα είναι σε αρμονία με τις δεσμεύσεις της Ιταλίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τη διατήρηση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, που έχει θέσει η ΕΕ. Επίσης είπε πως "οι τραπεζικές επεμβάσεις θα γίνουν βάσει κάθε περίπτωσης. Για αυτό και δεν δώσαμε νούμερα σχετικά με τα ποσά των πιθανών επεμβάσεων. Θα κάνουμε ότι είναι αρκετό".

    Εξάλλου, ο ιταλός υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως τα μέτρα λαμβάνονται για την "προστασία των φορολογούμενων", των οποίων το κεφάλαιο βρίσκεται στις καταθέσεις, και "όχι ως ενίσχυση εκείνων των στελεχών που έκαναν λάθη στη διαχείριση".

    Το αργό κοντά στα 87 δολάρια το βαρέλι

    Συνεχίζεται η υποχώρηση που παρουσιάζει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, δεχόμενη πιέσεις από το ενδεχόμενο κάθετης πτώσης της ζήτησης σε περίπτωση που η χρηματοπιστωτική κρίση σπρώξει την παγκόσμια οικονομία σε κατάσταση ύφεσης.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα το απόγευμα πτώση 1,85 δολαρίων και εμπορευόταν στα 87,10 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 1,77 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 82,59 δολάρια το βαρέλι.

    "Τα μέλη του ΟΠΕΚ θα έχουν μια έκτακτη συνάντηση για να εξετάσουν τις συνθήκες στην αγορά πετρελαίου στα μέσα Νοεμβρίου στη Βιέννη" δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Γκολαμχοσεϊν Νοζαρί.

    Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, περίπου 40%, από την τιμή-ρεκόρ των 147,27 δολαρίων που είχε σημειωθεί την 11η Ιουλίου.

    Μικροδάνεια στους φτωχούς θα χορηγήσει ο Δήμος του Παρισιού

    Μικρά δάνεια προς τα άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να κατέχουν κλασσικού τύπου πιστωτικές κάρτες θα χορηγήσει ο Δήμος του Παρισιού, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, στα πρότυπα της πρακτικής του νομπελίστα οικονομολόγου Μοχάμετ Γιουνούς.

    Δάνεια ύψους 300 ως 3.000 ευρώ, και μέχρι 5.000 ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα παρέχονται για μια περίοδο 6 ως 36 μηνών, και με επιτόκιο 4%. Τα χρήματα θα παρέχονται για τη χρηματοδότηση σημαντικών αναγκών, όπως το δίπλωμα οδήγησης, η ένταξη σε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, η έκδοση διαζυγίου ή η πραγματοποίηση κηδείας.

    "Δε θα χρηματοδοτήσουμε την απόκτηση μιας νέας τηλεόρασης plasma" σημείωσε ο διευθυντής της τράπεζας που συνεργάζεται με τη πόλη στο πρόγραμμα. Τα πρώτα δάνεια ήταν διαθέσιμα σήμερα στο 18ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ μέχρι το τέλος του 2008 όλες οι περιοχές του Παρισιού θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

    Το μέτρο των μικροπιστώσεων είχε για πρώτη φορά χρησιμοποιηθεί μαζικά για τους φτωχούς από τον οικονομολόγο Μοχάμετ Γιουνούς από το Μπαγκλαντές (σσ. ιδρυτής της Grameen Bank και γνωστός ως "ο τραπεζίτης των φτωχών"), και ο οποίος έλαβε για το λόγο αυτό το 2006 το Νόμπελ Οικονομίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 October 2008 - 16:30:26 UTC