Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε νευρική κρίση οι χρηματαγορές
  • [02] Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μάλτα
  • [03] "Το 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία"
  • [04] "Κρίση του καπιταλισμού"
  • [05] Σύνοδος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

  • [01] Σε νευρική κρίση οι χρηματαγορές

    Σε νευρική κρίση βρίσκονται τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο. Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια σήμερα, λίγο μετά το άνοιγμά τους και μερικές ώρες πριν την έναρξη της συνόδου της G7.

    Στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού καταγράφηκε πτώση μεγαλύτερη του 10%. Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης SP/Mib υποχώρησε κατά 8,88% στις 19.928 μονάδες.

    Στο Χρηματιστήριο της Πράγας ο δείκτης PX υποχώρησε κατά 13,8 % και στης Λισαβόνας ο δείκτης PSI-20 κατά 7,32% στις 6.188,97. Τέλος, στο Χρηματιστήριο της Βιέννης διακόπηκαν οι συναλλαγές γιατί αμέσως μετά το άνοιγμά του, πολλές μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 10%.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να ακολουθεί την "κατρακύλα" των δεικτών των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών, στις 12:15 η ώρα βρισκόταν στις 2.334,89 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 6,72%. Στο μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα, αποφάσισε την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων με άμεση ισχύ. Η απαγόρευση ισχύει από σήμερα μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

    Νέα καθίζηση υπέστησαν σήμερα τα χρηματιστήρια της Ασίας υπό τον πανικό της χθεσινής μεγάλης πτώσης στην Γουόλ Στρητ και οι επενδυτές στρέφουν πλέον τα βλέμματα για σωτηρία στην κρίσιμη αποψινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου,στην Ουάσινγκτον.

    Με τον Ντάου Τζόουνς να κλείνει χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, με πτώση 7,33%, για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, το χρημαστιστήριο του Τόκιο ακολούθησε υποχωρώντας κατά 9,62% και το δείκτη Nikkei να φτάνει στις 8.276,43 μονάδες.

    Εφιαλτική είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια. Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες 7,19%, το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ με απώλειες 8,3% ενώ της Σανγκάης λίγο πριν από το κλείσιμο υποχωρούσε κατά 3,81%, της Σεούλ 7,34%, της Σιγκαπούρης 6,71%, και της Νέας Ζηλανδίας κατά 4,80%. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Μπανγκόκ (SET) έφτασε σήμερα τις 449,91 μονάδες, υποχωρώντας δηλαδή κατά 50,08 μονάδες (-10,02 %), αναγκάζοντας τη διοίκηση του χρηματιστηρίου να αναστείλει εκ νέου τη λειτουργία του για μισή ώρα. Κατά 9,6% υποχωρεί εξάλλου και ο δείκτης Sensex του Χρηματιστηρίου της Βομβάης, ο οποίος από την 1η Ιανουαρίου έχει σημειώσει πτώση τουλάχιστον 44%

    Με πτώση "έκλεισαν" χθες και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την ανοδική τάση που παρουσίαζαν κατά διάρκεια της συνεδρίασης, επηρεασμένα και από την πτώση της Wall Street. Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στην Αθήνα, καθώς, ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.503,01 μονάδες παρουσιάζοντας μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,36%.

    "Είμαστε σε κατάσταση πανικού" τόνισε ο αναλυτής της Σάμσουνγκ Σεκιούριτις, Χιουν Σεόκ. "Μετά τα τεράστια προβλήματα της Τζένεραλ Μότορς,οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία αυξάνονται και δεν υπάρχει κανένα σημάδι βελτίωσης της πιστωτικής κατάστασης" πρόσθεσε.

    Στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των τραπεζιτών της ομάδας των Επτά (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία) που ξεκινά στις 21.00 (ώρα Ελλάδος) στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να βρεθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη θέση του κατηγορουμένου, καθώς οι υπόλοιπες ισχυρότερες οικονομικά δυνάμεις θεωρούν ότι πίσω από την κρίση βρίσκεται η πολιτική Μπους.

    Ο αμερικανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει μάλιστα και νέα τηλεοπτική εμφάνιση στις 17.00 (ώρα Ελλάδος) για να "διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς πως πρέπει να επιδεικνύουν εμπιστοσύνη,καθώς οι οικονομικοί υπεύθυνοι ενεργούν δραστικά για να σταθεροποιήσουν την αμερικανική οικονομία", όπως τόνισε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας στην "επαναστατική" πρωτοβουλία για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος, τη στιγμή που στην Ουάσινγκτον πραγματοποιείται η σύνοδος της G7.

    Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Times, ο Μπράουν τονίζει ότι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως θα χρειαζόταν κάποια ημέρα να προχωρήσει σε μερική εθνικοποίηση των βρετανικών τραπεζών, αλλά πρόσθεσε ότι "οι καιροί μας απαιτούν νέες ιδέες".

    Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας με ανακεφαλαιοποίηση ύψους 50 δισεκατομμυρίων στερλινών και με πιστώσεις που μπορούν να φθάσουν τα 450 δισεκατομμύρια λίρες.

    Ο Μπράουν απηύθυνε έκκληση για την υιοθέτηση νέων κανονισμών διαφάνειας και κωδίκων συμπεριφοράς για να υπάρξουν φραγμοί απέναντι σε "ανεύθυνες και επικίνδυνες ενέργειες" καθώς και για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος διασυνοριακού ελέγχου της διεθνούς ρευστότητας.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός απέστειλε την Τετάρτη επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτες καλώντας τους να εμπνευστούν από τις εγγυήσεις του Λονδίνου στα διατραπεζικά δάνεια, "ένα τομέα στον οποίο μια συντονισμένη διεθνής προσέγγιση θα είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα".

    Υποχώρηση του πετρελαίου

    Κάτω από τα 80 δόλαρια βρίσκεται η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου τύπου Μπρεντ, για παράδοση Νοεμβρίου, στις ηλεκτρονικές αγορές της Ασίας.

    Στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης (Nymex) το αργό παράδοσης Νοεμβρίου έκλεισε στα 86,59 δολάρια το βαρέλι, πέφτοντας κατά 2,36 δολάρια σε σχέση με την Τετάρτη.

    [02] Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μάλτα

    Στην Μάλτα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψής του στη χώρα. Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί και θα έχει επίσημες συνομιλίες την Παρασκευή με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Μάλτας.

    Συγκεκριμένα το πρωί, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε κατβ ιδίαν με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι. Η συνάντησή τους διήρκεσε 20 λεπτά, και στη συνέχεια άρχισαν οι επίσημες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών.

    Ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μάλτας Έντουαρτ Φένεκ-Αντάμι και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη στη Βαλέτα.

    Γεύμα προς τιμήν του κ.Καραμανλή παραθέτει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μάλτας.

    Στις 15:15 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την παλιά πόλη Mdina και στις 16:30 θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο πρωθυπουργός στις 20:00 θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρωθυπουργός της Μάλτας.

    Συνάντηση Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Βουλής

    Ενημέρωση για τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε να προταχθούν τα νομοσχέδια και οι ρυθμίσεις που αφορούν τη διεθνή κρίση, την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

    Ερωτηθείς ο κ. Σιούφας για το αν αυτά σηματοδοτούν πρόωρες εκλογές, απάντησε ότι για να γίνουν πρόωρες εκλογές πρέπει να υπάρχουν λόγοι και τώρα δεν υπάρχουν τέτοιοι λόγοι.

    Η έγνοια της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα η διεθνής κρίση, πρόσθεσε.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών κα Μπακογιαννη, η οποία τον ενημέρωσε για την τελευταία πρόταση Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ. Εξάλλου, είχε συναντήσεις με τον κ. Κ.Μητσοτάκη και με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας κ. Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    [03] "Το 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία"

    «Είμαστε εδώ με τη νέα γενιά που έχει τεράστια δίψα και πάρα πολλές δυνατότητες. Ένα δημόσιο σχολείο, που και αυτό θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι μοχλός ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και πολιτισμού για την Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο 12ο Γυμνάσιο και Λύκειο Πετραλώνων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «δυστυχώς τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε κάθε χρονιά μείωση της χρηματοδότησης στην Παιδεία», πρόσθεσε δε πως το ΠΑΣΟΚ έρχεται αποφασισμένο να αλλάξει και να κάνει βαθιές τομές στο χώρο της Παιδείας.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για το 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία και το 2% για την έρευνα και τόνισε πως «είμαστε αποφασισμένοι και πεπεισμένοι ότι το σχολείο, η Παιδεία είναι η μεγάλη δύναμη της χώρας μας, της πατρίδας μας, για την ανάπτυξη και το μέλλον της Ελλάδας».

    Ο κ. Παπανδρέου, τον οποίο συνόδευσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, Θάλεια Δραγώνα και Μιχάλης Παντούλας, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους μαθητές στον προαύλιο χώρο του σχολείου, ξεναγήθηκε στις αίθουσες και είχε συνάντηση με τους καθηγητές και το σύλλογο γονέων.

    Ο κ.Παπανδρέου είχε συναντήσεις με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν και με την υπουργό Εξωτερικών κα Μπακογιάννη, από την οποία ενημερώθηκε για τις νέες προτάσεις Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Λ. Κατσέλη: Προτάσεις για τους δανειολήπτες

    Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει επί της αρχής το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για την προστασία των δανειοληπτών,τουλάχιστον με την παρούσα μορφή του, κατέστησαν σαφές οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη και οι κ.κ. Κουσελάς και Πολυμερίδης.

    Η κα Κατσέλη τόνισε ότι το σχέδιο νόμου της ΝΔ είναι προσχηματικό και δεν παρέχει ουσιαστική προστασία στους δανειολήπτες που χάνουν τα σπίτια τους και σε αυτούς που υποφέρουν από τον ανατοκισμό και τις αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών.

    Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι κόμμα θα καταθέσει εφτά τροπολογίες στο νομοσχέδιο, με τις οποίες θα δίνονται λύσεις στο θέμα των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών, της προστασίας από αδικαιολόγητες χρεώσεις των δανείων και των πιστωτικών καρτών,το ύψος των οφειλών και των πανωτοκίων και τις καταχρηστικές πρακτικές των εισπρακτικών εταιριών που χρησιμοποιούν οι τράπεζες.

    Η κα Κατσέλη είπε ότι η κυβέρνηση ναι μεν αυξάνει το όριο των απαιτήσεων των τραπεζών για κατασχέσεις από 10 σε 20 χιλιάδες ευρώ αλλά δεν αλλάζει την διαδικασία, που θα καθιστά το μέτρο αυτό αποτελεσματικό.

    Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο θέμα είναι:

    - Απαγόρευση της κατασχεσης κύριας κατοικίας.

    - Η δυνατότητα του οφειλέτη να ζητεί ανακοπή της κατάσχεσης τουλάχιστον μέχρι και πέντε εργάσιμες ημέρες πριν τη διενέργεια τπου πλειστηριασμού.

    - Επέκταση της έννοιας της κύριας κατοικίας και στην κατοικία που κατοικεί ο/ η σύζυγος και τα προστατευόμενα τέκνα του οφειλέτη.

    - Επέκταση της προστασίας από την κατάσχεση της κύριας κατοικίας και στον εγγυητή.

    Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, είπαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ορίζει ως τιμή πρώτης προσφοράς την αντικειμενική αξία του ακινήτου και όχι, όπως θα ήταν ορθότερο, ότι η τιμή της πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να είναι κατώτερη της αντικεμενικής αξίας

    Το ΠΑΣΟΚ με την τροπολογία του θα διασφαλίζει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πραγματοποιείται πλειστηριασμός ακινήτου σε αξία χαμηλότερη από την αντικειμενική.

    Για την προστασία των καταναλωτών από τις αδικαιολογητες χρεώσεις και μειώσεις των επιτοκίων των δανείων και των πιστωτικών καρτών το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τροπολογίες που θα προστατεύουν τους κατόχους πιστωτικών καρτών από αδιαφανείς χρεώσεις και από τον εκτοκισμό των ποσών που οφείλονται, το δικαίωμα του δανειολήπτη να καταγγέλλει σύμβαση δανείου και την διαφάνεια στη διαμόρφωση του κυμαινομένου επιτοκίου ώστε να υποχρέωνονται οι τράπεζες να μειώνουν τα επιτόκια στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, όταν μειώνεται το επιτόκιο της σύμβασης, είπαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικά με το ύψος των οφειλών και τα πανωτόκια, η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ θα επεκτείνει τη ρύθμιση που ισχύει σήμερα μόνο για τους αγρότες και στους δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων,πιστωτικών καρτών και στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ώστε η οφειλή να μην μπορεί να υπερβεί το διπλάσιο του ύψους του δανείου που έχουν λάβει.

    Επίσης, θα καταργηθεί οριστικά ο ανατοκισμός (πανωτόκια) στις συμβάσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.

    Τέλος, είπαν ότι για τις εισπράξεις οφειλών με την τροπολογία που θα κατατεθεί θα επιβάλλονται συγκεκριμένες απαγορεύσεις και κυρώσεις στις εισπρακτικές εταιρίες που χρησιμοποιούν οι τράπεζες.

    Η κα Κατσέλη κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί τουλάχιστον τις τροπολογίες για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν οι πολίτες τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

    Τα νοικοκυριά βρίσκονται σε αδιέξοδο,είπε και οι προτάσεις της κυβερνησης δεν είναι εφαρμόσιμες.

    Σχετικά με την διεθνή κρίση,η κα Κατσέλη είπε ότι με αυτή έχει κλείσει η στρόφιγγα της ρευστότητας στην οικονομία και εκτίμησε ότι θα παρατηρηθεί επιβράδυνση των οικονομικών μεγεθών.

    Η ελληνική οικονομία είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι το 2004 λόγω των επιλογών της κυβέρνησης, είπε.

    Η αύξηση του εθνικού εισοδήματος θα είναι πολύ χαμηλότερη από όσο λέει η κυβέρνηση.Ηδη γίνεται λόγος για 2%, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ποσό αυτό να είναι και μικρότερο.

    Τέλος τόνισε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται με τον προϋπολογισμό ο οποίος μειώνει τις δημόσιες επενδύσεις και αυξάνει τους φόρους στα μεσαία εισοδήματα.

    Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν ακρόαση ηγεσίας ΚΕΔ για υπόθεση Βατοπαιδίου

    Την κλήση σε ακρόαση, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, με αφορμή την "υποτίμηση" των ακινήτων του Δημοσίου που παραχωρήθηκαν στην Μονή Βατοπαιδίου, ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Πετσάλνικος.

    Σε σχετική επιστολή τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας της Βουλής Απ. Σταύρου, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι είναι "αναμφισβήτητη η μεθόδευση από διεφθαρμένους αξιωματούχους και λειτουργούς της διασπάθισης και διαρπαγής δημόσιας περιουσίας τεράστιας αξίας, που παραχωρήθηκε στην Ι.Μ. Βατοπεδίου από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Για το σκοπό αυτό υποτιμήθηκαν τα ακίνητα του Δημοσίου σε τόσο χαμηλό επίπεδο από την Κ.Ε.Δ. με τη χρησιμοποίηση των "υπηρεσιών" ορκωτών εκτιμητών ειδικώς προσληφθέντων, ώστε να προσεγγίσει τα υπερτιμηθέντα αναλόγως από του ίδιους ανταλλάγματα της Μονής, τα οποία μάλιστα δεν ανήκαν σε αυτή".

    Ζητούν, δε, να κληθούν σε ακρόαση ο πρόεδρος της ΚΕΔ Π. Παπαγεωργίου και ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κ. Γράτζιος.

    Δηλώσεις Θ. Ρουσόπουλου

    «Οποιοσδήποτε έχει να καταγγείλει το ο,τιδήποτε επιλήψιμο ας πάει στον εισαγγελέα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για τα όσα ακούστηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή περί συνάντησης του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ με τον ίδιο και τον υφυπουργό Πέτρο Δούκα.

    Σημείωσε ότι είναι δύο οι εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση και πρόσθεσε:

    «Ας πάμε, λοιπόν, εκεί, αντί ανωνύμως και πίσω από κουρτίνες διάφοροι ανέξοδα να λένε ό,τι νομίζουν, ότι μπορεί να κολλήσει ως λάσπη πάνω σε μένα ή στους άλλους υπουργούς».

    Σε ό,τι αφορά πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να καλέσει η Βουλή τον Πρόεδρο της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου, δήλωσε ότι πρόκειται για κοινοβουλευτική διαδικασία, συζητείται στη διάσκεψη των προέδρων και η κυβέρνηση έχει απαντήσει από την πρώτη στιγμή σε όλα αυτά τα θέματα.

    «Όλα τα στοιχεία τίθενται στη διάθεση της Δικαιοσύνης», τόνισε, ενώ κοινοβουλευτικά θα απαντήσει η Βουλή για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα, με βάση όσα ακούγονται περί διάστασης στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης, δήλωσε πως διάβασε συγκεχυμένες πληροφορίες στις εφημερίδες και, αφού σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη εξουσία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, επεσήμανε πως η ΝΔ και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση δεν κρίνει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

    «Το αν συνέβη αυτό που μου λέτε δεν το γνωρίζω. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς», πρόσθεσε και ανέφερε πως τα περί πολιτικής σκοπιμότητας είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

    «Ισχύει η δήλωση που έκανα στην αρχή», είπε ερωτηθείς για παρέμβαση του κ. Γ. Ζορμπά.

    Στη Βουλή για ακρόαση ο κ. Γκράτζιος (ΚΕΔ)

    Σε προσεχή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών θα προσέλθει ο διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Κ.Γκράτζιος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα.

    Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και αναφερόμενος στα χωριστά αιτήματα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ, να κληθεί η ηγεσία της ΚΕΔ στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας για το θέμα του Βατοπαιδίου, ο κ. Σιούφας διευκρίνισε ότι η προσέλευση Γκράτζιου στην επιτροπή ΔΕΚΟ, της οποίας προεδρεύει ο ίδιος, γίνεται κατόπιν προηγούμενου αιτήματος του ΠΑΣΟΚ να ενημερώσει για τα πεπραγμένα της Εταιρείας.

    [04] "Κρίση του καπιταλισμού"

    «Η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει ξεσπάσει ακόμη, θα ξεσπάσει και θα είναι βαθιά», προέβλεψε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για το 18ο συνέδριο.

    Η κα Παπαρήγα ανέφερε ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την κρίση, τονίζοντας ότι στο κόμμα της κυριαρχεί πνεύμα μαχητικής αισιοδοξίας μετά την παρουσίαση των θέσεων.

    «Στο ΚΚΕ σαλπίζουμε αντεπίθεση στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, τώρα που ο καπιταλισμός είναι σε κρίση» είπε και πρόσθεσε ότι «οαντίπαλος δεν είναι τόσο δυνατός όσο νομίζουμε».

    Η κα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε παντώς καιρού στην ποιότητα της δουλειάς και τη μαχητικότητα».

    Απαντώντας στην ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην είναι γραμματέας μετά το συνέδριο, η κα Παπαρήγα επανέλαβε ότι ουδείς ασχολείται με το θέμα αυτό, παρά μόνο ο Τύπος και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ είναι συλλογικό κόμμα και ότι όπου έχει πάει, κανείς δεν την ρώτησε αν θα μείνει ή θα φύγει.

    Στο συνέδριο τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο, σημείωσε και πρόσθεσε για το θέμα αυτό, ότι όπως πάντα θα κάνει ό,τι αποφασίσει και ό,τι της αναθέσει το κόμμα.

    Απαντώντας σε άλλη ερωτήσεις η κα Παπαρήγα είπε ότι διαφωνεί ριζικά με τα άλλα πολιτικά κόμματα για τα αίτια που προκάλεσαν τη σημερινή κρίση, τονίζοντας ότι πρόκειται για κρίση του καπιταλισμού. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε αμφιβολίες για την αποδοτικότητα των μέτρων που ανακοινώνονται, υποστηρίζοντας ότι η ουσία των επιλογών είναι να συγκεντρώσει η ισχυρότερη τράπεζα κεφάλαιο για να κερδοσκοπήσει στη συνέχεια.

    Η γγ του ΚΚΕ εκτίμησε ότι υπάρχει μια υποχώρηση του δικομματισμού, ωστόσο, σημείωσε ότι δεν υποτιμούμε τα σενάρια συνεργασιών του ΣΥΝ και του ΛΑΟΣ με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αντίστοιχα. Τόνισε, όμως, πως οι εκλογές πρέπει να δείξουν ότι ο λαός δεν βοηθάει το σύστημα να τα βγάλει πέρα.

    Πρόταση νόμου για την προστασία των ανέργων

    Παλαιότερη πρόταση νόμου για την προστασία των ανέργων, κατέθεσε εκ νεου σήμερα το ΚΚΕ, τονίζοντας πως, καίτοι η εξάλειψη της ανεργίας δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο στο πλαίσιο μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας, είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση και την στήριξη των ανέργων.

    Έτσι, το ΚΚΕ προτείνει για τους εργάτες και τεχνίτες, αποζημίωση, λόγω απόλυσης, στο ύψος της αντίστοιχης που ισχύει για τους υπαλλήλους, μηνιαίο επίδομα ανεργίας προς όλους τους ανέργους στο 80% του βασικού μισθού, κατώτερο βασικό μισθό στα 1400 ευρώ, αναγνώριση του χρονικού διαστήματος της ανεργίας ως συντάξιμου, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους και τα μέλη της οικογενείας τους, πλήρη κύρια και επικουρική σύνταξη για τους απολυμένους ανέργους, που έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους και παραμένουν άνεργοι επί διετία.

    [05] Σύνοδος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

    Αρχίζουν σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες της Τακτικής Συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, οι οποίες θα κορυφωθούν την Κυριακή με την κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα, του Προέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά Lothar Bisky και της Graziella Mascia.

    Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν το απόγευμα, με συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ. Το Σάββατο οι εργασίες θα ξεκινήσουν με ομιλίες του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα (9.30 π.μ.) και του Προέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά Λόταρ Μπίσκυ.

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο θα είναι οι τρέχουσες εξελίξεις στις διεθνείς σχέσεις, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και οι προκλήσεις από την οικολογική διάσταση των πολιτικών της ΕΕ Ανταλλαγή απόψεων για την τρέχουσα διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας - προσπάθειες του ΚΕΑ για μια νέα βάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μετά το Ιρλανδικό ΟΧΙ - εφαρμογή των αποφάσεων της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Προέδρων στο Παρίσι, Εκστρατεία ενάντια στην επισφάλεια, Επερχόμενες εκλογές 2009 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Διεύρυνση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 October 2008 - 10:30:31 UTC