Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε νευρική κρίση οι χρηματαγορές
  • [02] "Κοινή δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης"
  • [03] "Ελάφρυνση των εργαζόμενων"
  • [04] Σύνοδος Ευρωπαϊκής Αριστεράς
  • [05] Ενημέρωση για το όνομα

  • [01] Σε νευρική κρίση οι χρηματαγορές

    Σε νευρική κρίση βρίσκονται τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο. Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια σήμερα, λίγο μετά το άνοιγμά τους και μερικές ώρες πριν την έναρξη της συνόδου της G7.

    Το πρωί , στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού καταγράφηκε πτώση μεγαλύτερη του 10%, ενώ στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης SP/Mib υποχώρησε κατά 8,88% στις 19.928 μονάδες.

    Στο Χρηματιστήριο της Πράγας ο δείκτης PX υποχώρησε κατά 13,8 % και στης Λισαβόνας ο δείκτης PSI-20 κατά 7,32% στις 6.188,97. Τέλος, στο Χρηματιστήριο της Βιέννης διακόπηκαν οι συναλλαγές αμέσως μετά το άνοιγμά του, γιατί πολλές μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 10%, ενώ στις 14.08 (ώρα Ελλάδας), μετά την επανάληψη της συνεδρίασης ο κύριος δείκτης ATX σημείωσε πτώση κατά 10,54%.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν και στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να ακολουθεί την "κατρακύλα" των δεικτών των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών, στις 14:15 η ώρα βρισκόταν στις 2.357,27 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 5,82%. Στο μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα, αποφάσισε την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων με άμεση ισχύ. Η απαγόρευση ισχύει από σήμερα μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

    Νέα καθίζηση υπέστησαν σήμερα τα χρηματιστήρια της Ασίας υπό τον πανικό της χθεσινής μεγάλης πτώσης στην Γουόλ Στρητ και οι επενδυτές στρέφουν πλέον τα βλέμματα για σωτηρία στην κρίσιμη αποψινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου,στην Ουάσινγκτον.

    Με τον Ντάου Τζόουνς να κλείνει χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, με πτώση 7,33%, για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, το χρημαστιστήριο του Τόκιο ακολούθησε υποχωρώντας κατά 9,62% και το δείκτη Nikkei να φτάνει στις 8.276,43 μονάδες.

    Εφιαλτική είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια. Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες 7,19%, το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ με απώλειες 8,3% ενώ της Σανγκάης λίγο πριν από το κλείσιμο υποχωρούσε κατά 3,81%, της Σεούλ 7,34%, της Σιγκαπούρης 6,71%, και της Νέας Ζηλανδίας κατά 4,80%. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Μπανγκόκ (SET) έφτασε σήμερα τις 449,91 μονάδες, υποχωρώντας δηλαδή κατά 50,08 μονάδες (-10,02 %), αναγκάζοντας τη διοίκηση του χρηματιστηρίου να αναστείλει εκ νέου τη λειτουργία του για μισή ώρα. Με πτώση 7,07% έκλεισε -σύμφωνα με τους χρηματιστές- το Χρηματιστήριο της Βομβάης, το οποίο από την 1η Ιανουαρίου έχει σημειώσει πτώση τουλάχιστον 44%

    Με πτώση "έκλεισαν" χθες και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την ανοδική τάση που παρουσίαζαν κατά διάρκεια της συνεδρίασης, επηρεασμένα και από την πτώση της Wall Street. Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στην Αθήνα, καθώς, ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.503,01 μονάδες παρουσιάζοντας μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,36%.

    "Είμαστε σε κατάσταση πανικού" τόνισε ο αναλυτής της Σάμσουνγκ Σεκιούριτις, Χιουν Σεόκ. "Μετά τα τεράστια προβλήματα της Τζένεραλ Μότορς,οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία αυξάνονται και δεν υπάρχει κανένα σημάδι βελτίωσης της πιστωτικής κατάστασης" πρόσθεσε.

    Στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των τραπεζιτών της ομάδας των Επτά (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία) που ξεκινά στις 21.00 (ώρα Ελλάδος) στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να βρεθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη θέση του κατηγορουμένου, καθώς οι υπόλοιπες ισχυρότερες οικονομικά δυνάμεις θεωρούν ότι πίσω από την κρίση βρίσκεται η πολιτική Μπους.

    Ο αμερικανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει μάλιστα και νέα τηλεοπτική εμφάνιση στις 17.00 (ώρα Ελλάδος) για να "διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς πως πρέπει να επιδεικνύουν εμπιστοσύνη,καθώς οι οικονομικοί υπεύθυνοι ενεργούν δραστικά για να σταθεροποιήσουν την αμερικανική οικονομία", όπως τόνισε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας στην "επαναστατική" πρωτοβουλία για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος, τη στιγμή που στην Ουάσινγκτον πραγματοποιείται η σύνοδος της G7.

    Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Times, ο Μπράουν τονίζει ότι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως θα χρειαζόταν κάποια ημέρα να προχωρήσει σε μερική εθνικοποίηση των βρετανικών τραπεζών, αλλά πρόσθεσε ότι "οι καιροί μας απαιτούν νέες ιδέες".

    Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας με ανακεφαλαιοποίηση ύψους 50 δισεκατομμυρίων στερλινών και με πιστώσεις που μπορούν να φθάσουν τα 450 δισεκατομμύρια λίρες.

    Ο Μπράουν απηύθυνε έκκληση για την υιοθέτηση νέων κανονισμών διαφάνειας και κωδίκων συμπεριφοράς για να υπάρξουν φραγμοί απέναντι σε "ανεύθυνες και επικίνδυνες ενέργειες" καθώς και για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος διασυνοριακού ελέγχου της διεθνούς ρευστότητας.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός απέστειλε την Τετάρτη επιστολή στους ευρωπαίους ηγέτες καλώντας τους να εμπνευστούν από τις εγγυήσεις του Λονδίνου στα διατραπεζικά δάνεια, "ένα τομέα στον οποίο μια συντονισμένη διεθνής προσέγγιση θα είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα".

    Υποχώρηση του πετρελαίου

    Κάτω από τα 80 δόλαρια βρίσκεται η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου τύπου Μπρεντ, για παράδοση Νοεμβρίου, στις ηλεκτρονικές αγορές της Ασίας.

    Στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης (Nymex) το αργό παράδοσης Νοεμβρίου έκλεισε στα 86,59 δολάρια το βαρέλι, πέφτοντας κατά 2,36 δολάρια σε σχέση με την Τετάρτη.

    [02] "Κοινή δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης"

    Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και οι τρόποι αντιμετώπισής της, καθώς και η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ήταν τα δυο κυρίαρχα αντικείμενα των συνομιλιών που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον ομόλογό του της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι, στη Βαλέτα.

    Από τις δηλώσεις των δυο πρωθυπουργών διαφάνηκε η ανησυχία τους για την συνέχεια, σε επίπεδο επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, καθώς και η κοινή διαπίστωση για την ανάγκη ριζικής αντιμετώπισής της με κάθε τρόπο, από κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην εγγύηση των καταθέσεων των πολιτών.

    Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους Έλληνες πολίτες, τονίζοντας πως η κυβέρνηση εγγυάται το σύνολο των καταθέσεων και τόνισε με έμφαση ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των επιπτώσεων της κρίσης στα νοικοκυριά.

    Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε επίσης ότι χρειάζεται θάρρος και υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη και την θωράκιση της οικονομίας και για την στήριξη των οικογενειακών εισοδημάτων.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ανησυχεί από το ενδεχόμενο ύφεσης εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι απαιτείται ψυχραιμία, εκτιμώντας ότι ο αντίκτυπος της κρίσης βρίσκεται προ των πυλών, επισημαίνοντας ότι η κρίση συνέπεσε με την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών.

    Σημείωσε, επίσης, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μειωθεί, ενώ έχουν αυξηθεί και οι δείκτες της ανεργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι απαιτείται μια συντονισμένη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι κυβερνήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε την κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει κατά μισή μονάδα τα επιτόκια και έδωσε έμφαση στην ανάγκη ψύχραιμης αντιμετώπισης των προβλημάτων, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι να μην χάσουν οι ευρωπαίοι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Ο Κ. Καραμανλής επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη λήψης όλων των δράσεων που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, ενώ τόνισε ότι το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ασφαλές.

    «Υπάρχει αλληλεξάρτηση των οικονομιών, αλλά δεν έχουμε τους κλυδωνισμούς που υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες να μη δημοφιλείς αποφάσεις, «προκειμένου να διατηρήσουμε ισχυρή την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της».

    Συμφώνησε ότι χρειάζεται μια συντονισμένη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά, όπως είπε, από εκεί και πέρα κάθε χώρα πρέπει να έχει την δική της πολιτική.

    Το θέμα της λαθρομετανάστευσης και της αντιμετώπισής της ήταν το δεύτερο ιεραρχικά ζήτημα που ετέθη στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε την υποστήριξή του στο Σύμφωνο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, το οποίο χαρακτήρισε πρώτο βήμα αλλά όχι τελευταίο, αφού πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα και τόνισε την ανάγκη κοινής και συντεταγμένης αντιμετώπισης των προβλημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών συνόρων, μέσω των οποίων εισέρχονται οι λαθρομετανάστες, αφού, όπως είπε, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης επηρεάζει όλη την Ευρώπη.

    Τέλος, επανέλαβε την πρότασή του για την δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής που θα προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ.

    Στο τραπέζι των συνομιλιών ετέθησαν και ζητήματα συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, καθώς και σε κοινές δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

    Ο Κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον ομόλογό του της Μάλτας για τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό και στο θέμα της ΠΓΔΜ, ενώ συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μάλτας Έντουαρντ Φένεκ-Αντάμι, ο οποίος στη συνέχεια παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του πρωθυπουργού.

    Το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την παλιά πόλη Mdina και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο πρωθυπουργός το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρωθυπουργός της Μάλτας.

    Ο κ. Καραμανλής θα αναχωρήσει αύριο για την Αθήνα.

    [03] "Ελάφρυνση των εργαζόμενων"

    «Οικονομική κρίση σημαίνει επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και τίποτα άλλο», τόνισε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση για τη διεθνή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στους έλληνες πολίτες.

    Η κα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εγείρουν αιτήματα και διεκδικήσεις για την άμβλυνση των αρνητικών έως καταστροφικών συνεπειών της κρίσης, αν αυτή οξυνθεί και γίνει και εσωτερικός παράγοντας στην Ελλάδα.

    «Πρέπει να δούμε πέρα από τις συζητήσεις για τα επιτόκια και το ύψος των εγγυήσεων των καταθέσεων, τη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση των εργαζομένων» τόνισε η κα Παπαρήγα και ζήτησε να παγώσουν τα δάνεια, λέγοντας ότι «η συζήτηση για τα επιτόκια δεν φτάνει, όταν οι χαμηλόμισθοι και οι άνεργοι δεν έχουν να πληρώσουν τα δάνεια που τρέχουν», καθώς και μείωση των τιμολογίων που πληρώνουν οι πολίτες για την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.

    Ερώτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία

    Μέτρα στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων, λόγω της οικονομικής κρίσης, ζητά με επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Όπως σημειώνει η κα Παπαρήγα, τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν επενδύσει σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, δομημένα ομόλογα κ.ά. έχουν πολύ μεγάλες απώλειες ενώ τα αποθεματικά τους έχουν σε μεγάλο βαθμό εξανεμισθεί και οξύνεται το πρόβλημα της επιβίωσης τους.

    Ερωτά, δε, τον πρωθυπουργό «τί μέτρα θα πάρει για την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, και ειδικότερα για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης" και "εάν θα αναλάβει το Κράτος να εξαγοράσει από τα ασφαλιστικά ταμεία τις μετοχές και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα στην τιμή αγοράς τους και αν θα τα αποζημιώσει για τις απώλειες που είχαν κατά τη διάρκεια της αξιοποίησης" των αποθεματικών τους από τους επιχειρηματίες και τις τράπεζες και εάν θα καταργήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν το "τζογάρισμα" των αποθεματικών».

    [04] Σύνοδος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

    Αρχίζουν σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες της Τακτικής Συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, οι οποίες θα κορυφωθούν την Κυριακή με την κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα, του Προέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά Lothar Bisky και της Graziella Mascia.

    Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν το απόγευμα, με συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ. Το Σάββατο οι εργασίες θα ξεκινήσουν με ομιλίες του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα (9.30 π.μ.) και του Προέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά Λόταρ Μπίσκυ.

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο θα είναι οι τρέχουσες εξελίξεις στις διεθνείς σχέσεις, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και οι προκλήσεις από την οικολογική διάσταση των πολιτικών της ΕΕ Ανταλλαγή απόψεων για την τρέχουσα διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας - προσπάθειες του ΚΕΑ για μια νέα βάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μετά το Ιρλανδικό ΟΧΙ - εφαρμογή των αποφάσεων της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Προέδρων στο Παρίσι, Εκστρατεία ενάντια στην επισφάλεια, Επερχόμενες εκλογές 2009 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Διεύρυνση.

    Συνεδριάζει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

    Οι πολιτικές εξελίξεις και το τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και διεθνώς, σε σχέση και με τη μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση, αλλά και τα βασικά σημεία της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ προς τους έλληνες εργαζόμενους και την κοινωνία, είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση της διευρυμένης γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιείται αύριο στις 10:00 π.μ. στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, με τη συμμετοχή στελεχών από κλαδικές οργανώσεις και οργανώσεις της περιφέρειας.

    Την πολιτική - προγραμματική εισήγηση θα κάνει ο βουλευτής Επικρατείας Γιάννης Μπανιάς, ενώ εισήγηση για το σχέδιο προϋπολογισμού θα κάνει το μέλος της γραμματείας Γιάννης Θεωνάς.

    [05] Ενημέρωση για το όνομα

    Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας για τις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε σήμερα συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Δ.Σιούφα, με την κ.Αλ.Παπαρήγα, τον κ.Αλ.Τσίπρα και με τον κ. Γ.Καρατζαφέρη. Χθες, η κα Μπακογιάννη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου.

    "Βρισκόμαστε στο μέσον μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης", δήλωσε η κα Μπακογιάννη, κατά την είσοδό της στο γραφείο του Προέδρου, ο δε κ. Παπούλιας σημείωσε πως "δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σκληρές διαπραγματεύσεις".

    ''Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες θέσεις και στόχους'', τόνισε η κα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε πως ''οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για να υπάρξει αποτέλεσμα, που θα καλύπτει και τις δύο χώρες, για να βρεθεί μία λύση, χωρίς νικητές και ηττημένους''.

    Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις της για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, η κ. Μπακογιάννη απάντησε "δεν κάνω εκτιμήσεις, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και το ίδιο θέλουμε να κάνει και η άλλη πλευρά".

    "Είμαστε εν μέσω μιας σκληρής διαπραγμάτευσης" δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ.Σιούφας μετά τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι "η Βουλή στηρίζει τις εθνικές θέσεις".

    "Με τις προτάσεις μας και την υπεύθυνη στάση μας έχουμε διαμορφώσει μια εθνική κόκκινη γραμμή: μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Οχι στη διπλή ονομασία.Οι προτάσεις Νίμιτς δεν καλύπτουν τους όρους της εθνικής κόκκινης γραμμής", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση που είχε με την κα Μπακογιάννη.

    "Προφανώς λέμε όχι στη διολίσθηση σε θέματα πέραν του ονόματος, θέματα για μας απαράδεκτα", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    "Απαιτούμε να υπάρχει σαφής επεξήγηση" ότι το όνομα θα περιλαμβάνει "καθαρά γεωγραφικό όρο", δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά την ενημερωτική συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών.

    "Το όνομα δεν είναι το κυρίως πρόβλημα" ανέφερε σημειώνοντας πως "Μας απασχολούν θέματα που έχουν σχέση με την εθνότητα και άλλα στοιχεία που στο μέλλον, ανεξάρτητα από το όνομα, μπορεί να εγείρουν πιο επίσημα αλυτρωτικές τάσεις"

    "Εφόσον υπάρχουν εγγυήσεις για όλα τα άλλα, μπορούν τα πράγματα τουλάχιστον τυπικά να κλείσουν", πρόσθεσε.

    Καταλήγοντας η κα Παπαρήγα ανέφερε ότι το ΚΚΕ "τηρεί στάση αναμονής για όλους τους άλλους παράγοντες που έχουν σχέση με το θέμα αυτό".

    Ενα βήμα εμπρός, χαρακτήρισε το νέο πακέτο Νίμιτς ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, αλλά τόνισε ότι πρέπει να διαλευκανθεί η πτυχή του εύρους της χρήσης και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως επεσήμενε στην υπουργό ότι δεν έχουμε λόγο να ακολουθήσουμε τη βιασύνη του Προέδρου Μπους, ούτε να ευθυγραμμιστούμε με την ατζέντα του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

    Ο ΣΥΝ, πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει αυτό το θέμα να γίνει πεδίο τεχνητής πόλωσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Για "παταγώδη αποτυχία των διπλωματικών χειρισμών της κ. Μπακογιάννη" κάνει λόγο ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ. και ζητάει από την υπουργό Εξωτερικών "να κερδίσει χρόνο τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ".

    Προτάσεις για το όνομα

    Πακέτο ιδεών για τη λύση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπέβαλε σε Αθήνα και Σκόπια ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και τους διαπραγματευτές της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάρτιν Πρότογκερ, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι "δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα", σημειώνοντας ότι "δεν είναι το τέλος του δρόμου".

    Ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ υποστήριξε ότι, όπως πιστεύει, η πρότασή του αποτελεί "δίκαιη βάση" για λύση, σημειώνοντας ότι δεν τον απασχολούν τα εσωτερικά ζητήματα στις δυο χώρες. Ο κ.Νίμιτς ανέφερε επίσης ότι θα περιμένει τις απαντήσεις των δυο πλευρών σε δυο εως τρεις εβδομάδες.

    «Πακέτο ιδεών ή συνολική πρόταση, όπως θέλετε ονομάστε το». Αυτό δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη κοινή συνάντηση που είχε στην έδρα του ΟΗΕ με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάρτιν Πρότογκερ.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα». Απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της πρότασής του και ειδικά στο προτεινόμενο όνομα, διατυπώνοντας την άποψη ότι οι ιδέες του αποτελούν μια «έντιμη, αξιοπρεπή και λειτουργική πρόταση» για διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ των δυο χωρών.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι με τους συνομιλητές του είχε «διεξοδική συζήτηση για το που βρισκόμαστε και τους έδωσα», όπως είπε, «ένα «νέο πακέτο ιδεών μου για λύση για να το μεταφέρουν στις πρωτεύουσές τους. Απαιτούν (οι ιδέες) προσεκτική μελέτη και θα συνεχίσουμε το διάλογο σβ αυτή τη βάση».

    Στην ερώτηση αν τους έδωσε κάποια προθεσμία για να απαντήσουν, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε: «Δεν τους έχω δώσει οποιαδήποτε προθεσμία», σημειώνοντας ότι συνεννοήθηκαν να έχουν επικοινωνία σε δυο-τρεις εβδομάδες. Νομίζω ότι παίρνει κάποιο χρόνο για τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν αυτό το είδος των θεμάτων, οπότε θεωρώ ότι το στοιχείο του χρόνου δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο η προσεκτική μελέτη και ελπίζω (να υπάρξουν) κάποιες καλές αντιδράσεις».

    Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν είναι ο ρόλος του ως μεσολαβητής να δώσει ιδέες υπό μορφή τελεσίγραφου και να πει πως είναι «οι τελευταίες προτάσεις», «αυτό είναι», υπογραμμίζοντας ότι έχει αυτή την αποστολή σχεδόν για δέκα χρόνια, από το 1999, και πριν ήταν ο μεσολαβητής για την ενδιάμεση συμφωνία το '94, οπότε, όπως είπε, «έχω ξοδέψει κάπου μεταξύ δέκα και δεκαπέντε χρόνια σβ αυτό το θέμα και μέσα σβ αυτό το διάστημα έχω συνομιλήσει με πολλούς, πάρα πολλούς ανθρώπους, με πολύ εξαίρετους διαπραγματευτές από τις δυο πλευρές, υπουργούς, πρωθυπουργούς, προέδρους και νομίζω ότι έχω ακούσει και συζητήσει σχεδόν κάθε πτυχή του θέματος. Έτσι, οι ιδέες μου βασίζονται σβ ένα ευρύ φάσμα σκέψεων και λαμβάνοντας υπόψη το τι θα μπορούσε να είναι ένας λογικός διακανονισμός. Και κατά την άποψή μου, (οι ιδέες) αποτελούν μια έντιμη, αξιοπρεπή, λειτουργική πρόταση για διευθέτηση. Προφανώς, εξαρτάται στις δύο πλευρές να εξετάσουν από το εθνικό τους συμφέρον και την πολιτική τους άποψη τι είναι σωστό γιβ αυτούς».

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Νίμιτς επεσήμανε ότι δεν πιστεύει ότι είναι το τέλος του δρόμου, προσθέτοντας: «Πρόκειται για δύο κράτη που ζουν δίπλα το ένα στο άλλο, γείτονες για χρόνια και πρόκειται να είναι γείτονες για πολλά χρόνια. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να διευθετηθεί και αυτό θα είναι πολύ ωραίο, αν διευθετηθεί όσο σύντομα γίνεται. Νομίζω ότι αυτή είναι μια καλή βάση για διευθέτηση. Αλλά, δεν υπάρχει τέλος του δρόμου σβ αυτό το είδος των πραγμάτων».

    Στην ερώτηση ποια ήταν η νέα του πρόταση και να ήταν για το όνομα και αν γίνεται αναφορά στην εθνότητα και γενικά στα πάντα, όπως επίσης και αν περιλαμβάνεται μια διπλή φόρμουλα για το θέμα του ονόματος, ο ειδικός μεσολαβητής του διεθνούς οργανισμού, απάντησε ως εξής:

    «Δεν πρόκειται να σας πω τι υπάρχει στην πρόταση. Πιστεύω ότι είναι μια βάση για μια διευθέτηση, σύμφωνα με τη γνώμη μου...»

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» είναι ένα «καλό όνομα», απέφυγε να απαντήσει, ενώ ερωτώμενος αν υπάρχουν άλλα ονόματα στην πρότασή του, επανέλαβε: «Δεν πρόκειται να σας πω τι είναι μέσα (στην πρόταση). Για μένα είναι κάτι για τα μέρη, να σκεφτούν σοβαρά ως βάση για μια διευθέτηση. Είμαι πεπεισμένος ότι θα το λάβουν σοβαρά υπόψη».

    Σε άλλη ερώτηση αν νομίζει ότι τώρα μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα, δήλωσε: «Η απόφαση για γεφύρωση του χάσματος έρχεται από τα μέρη. Όπως είπα, νομίζω ότι τους έδωσα κάποιες ιδέες που κατά τη γνώμη μου είναι μια αξιοπρεπή και λειτουργική διευθέτηση».

    Στην ερώτηση αν θα περιμένει (τις απαντήσεις) μέσω τηλεφώνου ή θα περιμένει τους διαπραγματευτές να επιστρέψουν και λόγω του γεγονότος ότι «στην άλλη πλευρά, προφανώς, υπάρχει κάποια διαφορά απόψεων μεταξύ των δύο κέντρων εξουσίας, πρωθυπουργού και Προέδρου, μήπως αυτό αναστέλλει την προσπάθειά σας;», σημείωσε τβ ακόλουθα:

    «Σχετικά με τις λεπτομέρειες για να πάμε μπροστά, είμαι πάντα σε επαφή με τους συναδέλφους μου εδώ και θα κάνουμε ό, τι είναι καλύτερο για την περίσταση. Εμείς, μερικές φορές, μιλάμε στο τηλέφωνο, μερικές φορές έχουμε συναντήσεις, όπως η σημερινή, μερικές φορές έχουμε χωριστές συναντήσεις, μερικές φορές πηγαίνω στην περιοχή, αυτό εξαρτάται από το τι είναι χρήσιμο κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Λοιπόν, αυτό δεν έχει αποφασιστεί. Όλοι αποφασίζουν ότι όποιο είναι αμοιβαίο στις δύο πλευρές και να βρω το πιο χρήσιμο μέσο για να προχωρήσουμε. Τα εσωτερικά ζητήματα, σε μία από τις χώρες στην οποία αναφέρεστε, δεν είναι κάτι, που, ξέρετε, επηρεάζει εμένα. Είναι ένα εσωτερικό θέμα και η δουλειά μου είναι να το αντιμετωπίσω μεταξύ δύο κρατών, δύο μελών των Ηνωμένων Εθνών και νομίζω ότι έχουμε κάνει ότι ήταν αποτελεσματικό. Δεν εμπλέκομαι σε εσωτερικά θέματα και προσπαθώ να τα αποφύγω.

    Στην ερώτηση αν συναντήθηκε με τον κ. Ντάνιελ Φριντ (υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) πριν τη συνάντηση ή χθες, απάντησε αρνητικά.

    Τέλος, στην ερώτηση τι θα συμβεί αν (τα μέρη) απορρίψουν αυτή την πρόταση και δεν θέλουν να συμφωνήσουν, και δεύτερο, αν αυτή (η πρόταση) εγκαταλειφθεί για πάντα ή αν ο ίδιος θα επιλέξει το δρόμο της «σολομώντειας λύσης», ο κ. Νίμιτς απάντησε ως εξής:

    «Πρώτον, δεν είμαι Σολομών. Ο Σολομών ήταν ένας βασιλιάς και έδιδε εντολές... Δεν είμαι βασιλιάς, δεν έχω αρχή. Είμαι διαμεσολαβητής και τι θα συμβεί στο μέλλον εξαρτάται από τα μέρη. Είναι προφανές ότι το καλύτερο μέλλον θα είναι η ρύθμιση αυτού (του ζητήματος) σήμερα και να ασχοληθούν με κάποια θετικά πράγματα στην περιοχή. Δεν ανησυχώ για το μέλλον».

    Δήλωση Γ. Κουμουτσάκου

    «Αξιολογούμε με την απαραίτητη προσοχή αλλά και εποικοδομητική διάθεση, τη δέσμη ιδεών που υπέβαλε στους διαπραγματευτές, σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και εν συνεχεία θα τον ενημερώσουμε για τα συμπεράσματά μας", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, σχετικά με τη συνάντηση του κ Νίμιτς με τους διαπραγματευτές για το ζήτημα της επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

    "Εμείς πάντα παρουσιάζουμε και αναλύουμε με τρόπο συγκροτημένο και ξεκάθαρο τις θέσεις μας για την εγκυρότητα και τη σοβαρότητα των οποίων ουδείς αμφιβάλλει", συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει τονίζοντας την "ειλικρινή επιθυμία της Ελλάδας για οριστική επίλυση του σημαντικού αυτού θέματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό χωρίς νικητές και ηττημένους, το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει εφικτό".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 October 2008 - 12:30:32 UTC