Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακάμπτουν τα χρηματιστήρια
  • [02] "Ο λαός ζητάει αλλαγή πορείας"
  • [03] Και το άσπρο κρασί κάνει εξίσου καλό στην καρδιά, σύμφωνα με νεά έρευνα
  • [04] Ανακάμπτουν τα χρηματιστήρια
  • [05] Ανέκαμψαν τα χρηματιστήρια
  • [06] Εγκαινιάστηκε στο Ζάππειο η έκθεση "Η γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27"
  • [07] «Ασπίδα προστασίας»

  • [01] Ανακάμπτουν τα χρηματιστήρια

    Ενισχύονται οι ανοδικές τάσεις που επικράτησαν κατά το άνοιγμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έπειτα από την ανακοίνωση του σχεδίου δράσης που υιοθέτησε το Eurogroupe και τις εγγυήσεις που αυτό περιλαμβάνει για τις διατραπεζικές συναλλαγές.

    Η ενίσχυση του δείκτη FTSE-100 επιταχύνθηκε κατά τις πρώτες συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, για να φθάσει στο +5,11% και να διαμορφωθεί στις 4.132,89 μονάδες.

    Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 5%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κινείται στο +5,36% , 3.346,68 μονάδες, αφού την περασμένη εβδομάδα έχασε το 22% της αξίας του.

    Με άνοδο 5,12% άνοιξε το χρηματιστήριο της Ζυρίχης, με άνοδο 5,51% άρχισαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, ενώ με +2,53% άνοιξε το χρηματιστήριο του Μιλάνου.

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω της έντονης ανοδικής αντίδρασης των δεικτών στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 12:25 η ώρα βρισκόταν στις 2.494,85 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 5,18%.

    Ενεση ρευστότητας από τη βρετανική κυβέρνηση σε 3 μεγάλες τράπεζες

    Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Royal Bank of Scotland, HBOS και Lloyds TSB έως και του ποσού των 37 δισεκατομμυρίων στερλινών (46,6 δισεκατομμύρια ευρώ) στο πλαίσιο του σχεδίο της για την σωτηρία του τραπεζικού συστήματος που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, η βρετανική τράπεζα Barclays ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ενισχύσει σταδιακά τη ρευστότητά της με περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες (8,2 δισεκατομμύρια ευρώ), χωρίς την βοήθεια της κυβέρνησης.

    [02] "Ο λαός ζητάει αλλαγή πορείας"

    ''Ενα πρώτο, αλλά μικρό βήμα για ένα μεγάλο πρόβλημα έκανε η Ευρωπαϊκή Ενωση'', δήλωσε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι απαιτείται από την Ευρώπη μια νέα πολιτική για να δοθεί απάντηση στα προβλήματα, η οποία θα επενδύει στην ανάπτυξη και δεν θα φορτώνει τα βάρη στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, αλλά θα τα προστατεύει και θα τα ενισχύει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης, ότι ο ίδιος ανέμενε μια πιο ουσιαστική παρουσία από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ευθύνεται για τα αδιέξοδα που ζει ο Ελληνας πολίτης και τα οποία επιδεινώνονται λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης που δεν έχει τη βούληση και δεν μπορεί να τα λύσει.

    Γι'αυτό πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου ο λαός ζητά αλλαγή πορείας, μια πορεία την οποία εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας της Κρήτης, όπου ενημερώθηκε από το επιστημονικό προσωπικό και ξεναγήθηκε στα επιμέρους τμήματά του.

    Σε δήλωσή του μετά την επίσκεψή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνεχάρη το Ιδρυμα και τόνισε ότι αυτό που είδε ο ίδιος αποδεικνύει ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, αυτή της έρευνας, της καινοτομίας, της δημιουργίας, η Ελλάδα της αξίας. Ο τόπος, πρόσθεσε, δείχνει ότι έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από αυτές που νομίζουμε και ανέλαβε τη δέσμευση ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ να επενδύσει σημαντικά στην Ελλάδα της αισιοδοξίας και της αξιοπρέπειας, ενισχύοντας με 7% επί του ΑΕΠ την παιδεία και την έρευνα.

    Την Κυριακή, ο κ.Παπανδρέου σε ανοικτή εκδήλωση στο Ηράκλειο αναφέρθηκε στα προβλήματα της καθημερινότητας, τονίζοντας ότι απουσιάζει ένα ισχυρό κράτος δικαίου το οποίο να προστατεύει τα βασικά δικαιώματα του πολίτη. Για το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, το δικαίωμα στην παιδεία, στην υγεία, δεν είναι προνόμια για λίγους, αλλά δικαιώματα όλων. Γι αυτό, πρόσθεσε, θα προχωρήσουμε μαζί, ασυμβίβαστα, για τον πολίτη και την Ελλάδα, με πίστη σε αυτό που κάνουμε και στις δυνάμεις μας.

    Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι αυτή δεν έχει καμία σχέση με την κρίση που περνά η χώρα και η οποία οφείλεται στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

    Η διεθνής κρίση, τόνισε ο κ.Παπανδρέου, είναι αποτέλεσμα των νεοσυντηρητικών και νεοφιλελεύθερων επιλογών, τις οποίες οι σοσιαλιστές καταγγέλλουν εδώ και πολλά χρόνια. Είναι, πρόσθεσε, αποτέλεσμα της υποταγής του δημοσίου συμφέροντος σε ιδιοτελή κερδοσκοπικά συμφέροντα, του παρασιτικού καταναλωτισμού, των αντιπαραγωγικών επενδύσεων και της απουσίας κανόνων και αρχών. Είναι, πρόσθεσε, αποτέλεσμα απουσίας σοβαρής ρύθμισης και ελέγχου απο το κράτος, και της πλήρους παράδοσης της πολιτικής στην αιχμαλωσία των ειδικών και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων τα οποία θέλουν να ελέγχουν την πολιτική και τους πολιτικούς. Γι αυτό, τόνισε, ο ιδιος και το ΠΑΣΟΚ έχουν θέσει το θέμα της αυτονομίας της πολιτικής.

    Εμείς, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, ως κυβέρνηση θα ξαναζωντανέψουμε αυτές τις αρχές που πρέπει να διέπουν και τη χώρα μας και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Αναφερόμενος στις κινήσεις που γίνονται για να αντιμετωπιστεί η κρίση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το βασικό ερώτημα είναι ποιός θα πληρώσει το λογαριασμό, τόσο για τη διεθνή όσο και για την εγχώρια κρίση. Οι σοσιαλιστές, υπογράμισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ξεκάθαροι όσον αφορά τη διεθνή κρίση:

    Να πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι που ευνόησαν με τις πρακτικές τους και δημιούργησαν αυτή την κατάσταση.

    Αναφορικά με την εγχώρια κρίση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι αυτή φέρει την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης και προειδοποίησε την κυβερνηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα αφήσει να πληρώσουν οι πολίτες και πάλι το λογαριασμό της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής. Ηρθε η ώρα, τόνισε ο κ Παπανδρέου για μεγάλες πρωτοβουλίες και η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, μια πολιτική που θα στηρίζει το εισόδημα και θα επενδύει στο μέλλον, με ισχυρή κρατική παρέμβαση και νέους κανόνες στην αγορά και το τραπεζικό σύστημα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση θα λάβει κάθε μέτρο για την προστασία της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων ανέφερε τα εξής:

    -Εγγύηση των καταθέσεων

    -Εγγύηση των συντάξεων και του ασφαλιστικού συστήματος

    -Εξασφάλιση της πίστης μεταξύ των Τραπεζών προκειμένου να υπάρχει ρευστότητα για τον πολίτη και τον επιχειρηματία

    -Νέο αποτελεσματικό πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την προσταστία των χρημάτων των πολιτών.

    Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε και κινήσεις που πρέπει να αναληφθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο μιας συντονισμένης δράσης για την τόνωση της ανάπτυξης.

    Ειδικότερα, πρότεινε, την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να υπάρξει σήμερα ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας και αύριο αλλαγή του.

    Η Ευρώπη, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί πλέον να είναι μια Ευρώπη μόνο της αγοράς και του ενιαίου νομίσματος, που θα κοιτά μόνο τον πληθωρισμό και θα ξεχνά την ανάπτυξη, την ανεργία και τα δημόσια αγαθά.

    Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου την κατηγόρησε για ανευθυνότητα απέναντι στον πολίτη, τονίζοντας οτι το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, στέκεται με υπευθυνότητα έχοντας ξεκάθαρους στόχους, συγκεκριμένο και εφικτό σχέδιο και είναι αποφασισμένο να το υλοποιήσει.

    Λεφτά υπάρχουν, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι σε ελάχιστο διάστημα βρέθηκαν για τις Τράπεζες πολλά δισεκατομύρια. Αν έχεις την πολιτική βούληση, τόνισε, μπορείς να βρεις λεφτά και για τον πολίτη. Και εμείς έχουμε αυτή την πολιτική βούληση, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε ορισμένους άλλους στόχους του κινήματος, όπως η εξασφάλιση αξιοπρεπούς δουλειάς για όλους που είναι απο τις πιο βασικές δεσμεύσες του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα ανακοίνωσε:

    -Βοήθεια στους νέους για να βρούν την πρώτη τους δουλειά με χρηματοδότηση των ασφαλιστικών τους εισφορών για 4 χρόνια

    -Θέσπιση ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλληλους

    -Κατάργηση του μπλόκ

    -Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού

    -Τέλος στα ανασφάλιστα stage, στις απλήρωτες υπερωρίες και στην ανεπαρκή και υγιεινή ασφάλεια των εργαζομένων.

    Αναφερόμενος στα θέματα υγείας και ασφάλισης, ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε δέσμευση για ένα αποτελεσματικό εθνικό σύστημα υγείας και ένα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα.

    Ειδικά για το ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το κράτος οφείλει να αναλάβει πλήρως τις υποχρεώσεις του απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία και το ιδιο πρέπει να γίνει και με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις Τράπεζες.

    Επίσης ανέφερε ότι θα καθιερωθεί η βασική σύνταξη ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις, θα αναμορφωθεί το ΕΚΑΣ και θα επεκταθεί για να καλύψει άλλες 300.000 συνταξιούχους και θα δημιουργηθεί το εθνικό κεφάλαιο αλληλεγγύης για τις μελλοντικές γενιές.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε επίσης οτι το κίνημα ως κυβέρνηση θα καταργήσει όλες τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που οδηγούν σε μείωση των παροχών και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επίσης θα εγγυηθεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

    Αναφερόμενος στην Κρήτη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι η Κρήτη δεν είναι άντρο λίγων παρανόμων οι οποίοι καλύπτονται απο πολιτικούς προστάτες, ούτε ενας τουριστικός προορισμός χαμηλής ποιότητας ή τόπος υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

    Πρέπει, τόνισε, να αναδειχθεί η πραγματική δυνατότητα του νησιού και η Κρήτη να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης για την Ελλάδα.

    Σήμερα οι Ελληνες, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ λειτουργώντας υπεύθυνα ως αξιωματική αντιπολίτευση αποκάλυψε το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, όταν η Νέα Δημοκρατία το κατηγορούσε για λαϊκισμό. Εαν δεν είχαμε αποκαλύψει το σκάνδαλο, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το ασφαλιστικό μας σύστημα θα ήταν κοντά στην κατάρρευση εξαιτίας των τζογαδόρικων και αρπακτικών πρακτικών οι οποίες οδήγησαν στη διεθνή κρίση.

    Η στάση του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ήταν και είναι υπεύθυνη, υπήρξε υπευθυνότητα και σύνεση, τόση που ποτέ δεν είχε δείξει η Νέα Δημοκρατία.

    Αύριο ως κυβέρνηση, τόνισε, επίσης θα συνεχίσουμε υπεύθυνα και θα κάνουμε το πρώτο βήμα από την πρώτη μέρα για να αλλάξουμε τη νοοτροπία του κράτους, αλλαγή την οποία ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ως το θεμέλιο λίθο για να υπάρξουν όλες οι άλλες αλλαγές, γιατί όπως υπογράμισε, τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν έχουμε ένα κράτος που να εμπνέει εμπιστοσύνη στον πολίτη.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε όλους σε αγώνα, με οδηγό το όραμα και το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για να μεταδοθεί η σιγουριά και η ασφάλεια στον πολίτη, για να καταλάβει ότι υπάρχει διέξοδος από την κρίση. Το μήνυμα αυτό, τόνισε, πρέπει να φθάσει παντού, γιατί είναι το μήνυμα της ελπίδας.

    [03] Και το άσπρο κρασί κάνει εξίσου καλό στην καρδιά, σύμφωνα με νεά έρευνα

    Όσοι προτιμούν το άσπρο κρασί και μέχρι σήμερα ακούν μόνο για τις ωφέλειες του κόκκινου κρασιού στην υγεία, μπορούν να νιώσουν καλύτερα, καθώς μια νέα επιστημονική έρευνα, υπό τον μοριακό βιολόγο Ντίπακ Ντας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι τελικά και το άσπρο κρασί κάνει σχεδόν εξίσου καλό στην καρδιά.

    Αρουραίοι που έπαιρναν άσπρο κρασί ως μέρος της διατροφής τους (περίπου ένα με δύο ποτήρια τη μέρα), υπέφεραν λιγότερη ζημιά στην καρδιά κατά τη διάρκεια της καρδιακής προσβολής σε σχέση με εκείνους που έπιναν μόνο νερό ή άλλο αλκοόλ. Τα οφέλη αυτά από το λευκό κρασί ήσαν παρόμοια αυτά με αυτά που εμφάνιζαν τα ζώα όταν έπιναν κόκκινο κρασί, το οποίο φημίζεται για την ουσία ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία New Scientist.

    Το άσπρο κρασί, που γίνεται από το χυμό του σταφυλιού αλλά όχι από τη φλούδα του, δεν περιέχει ρεσβερατρόλη, γεγονός που έδωσε την ονομασία "γαλλικό παράδοξο" στο γεγονός ότι, παρά τη δίαιτά τους με πολλά λιπαρά, οι Γάλλοι έχουν χαμηλά ποσοστά καρδιοπαθειών, χάρη στην κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

    Τώρα η νέα υποστηρίζει ότι ο χυμός του σταφυλιού μπορεί να έχει ανάλογα αποτελέσματα με τη φλούδα του. Μοριακά τεστ των κυττάρων της καρδιάς έδειξαν ότι το άσπρο κρασί προστατεύει τις "ενεργειακές γεννήτριες", τα μιτοχόνδρια. Τα μιτοχόνδρια των αρουραίων που έπιναν κρασί, είτε κόκκινο, είτε άσπρο, ήσαν σε καλύτερη κατάσταση από όσους δεν έπιναν κρασί. Όμως άλλα πειράματα, π.χ. σε σκύλους, έχουν δείξει οφέλη για την καρδιά των ζώων από το κόκκινο κρασί αλλά όχι από το άσπρο.

    Ο Ντας επιμένει ότι οι μελλοντικές έρευνες θα τον δικαιώσουν και δήλωσε: "Με ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι ένα με δύο ποτήρια λευκό κρασί τη μέρα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με το κόκκινο κρασί".

    [04] Ανακάμπτουν τα χρηματιστήρια

    Ενισχύονται οι ανοδικές τάσεις που επικράτησαν κατά το άνοιγμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έπειτα από την ανακοίνωση του σχεδίου δράσης που υιοθέτησε το Eurogroupe και τις εγγυήσεις που αυτό περιλαμβάνει για τις διατραπεζικές συναλλαγές.

    Η ενίσχυση του δείκτη FTSE-100 επιταχύνθηκε κατά τις πρώτες συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, για να φθάσει στο +5,11% και να διαμορφωθεί στις 4.132,89 μονάδες.

    Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 5%.

    Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, η συνολική αγορά σημειώνει σημαντική άνοδο, ωστόσο η μετοχή της τράπεζας Societe Generale σημειώνει σημαντική πτώση, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα αποτελεί αντικείμενο ανησυχητικών φημών για μια πιθανή αύξηση κεφαλαίου.

    Στις 13.25 (14.25 ώρα Ελλάδας), η μετοχή Societe Generale σημείωνε πτώση 10,44%, στα 44, 78 ευρώ, ενώ ο κύριος δείκτης του Χρηματιστηρίου του Παρισιού, ο CAC 40 σημείωνε άνοδο 5,11%.

    "Γίνεται λόγος για μια αύξηση κεφαλαίου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντισταθμιστούν οι απώλειες που συνδέονται ίσως με επενδύσεις στη Ρωσία, ιδιαίτερα στη Rosbank", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας χρηματιστής. "Γίνεται λόγος για μια αύξηση κεφαλαίου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντισταθμιστούν οι απώλειες που συνδέονται ίσως με επενδύσεις στη Ρωσία, ιδιαίτερα στη Rosbank", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας χρηματιστής.

    Με άνοδο 5,12% άνοιξε το χρηματιστήριο της Ζυρίχης, με άνοδο 5,51% άρχισαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, ενώ με +2,53% άνοιξε το χρηματιστήριο του Μιλάνου.

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω της έντονης ανοδικής αντίδρασης των δεικτών στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. γενικός δείκτης τιμών στις 15:25 η ώρα βρισκόταν στις 2.500,20 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 5,40%.

    Στο μεταξύ, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε συμφωνία με τη διοίκηση της Proton Bank και μετόχους της, που αντιπροσωπεύουν το 26,62% του μετοχικού της κεφαλαίου, την αγορά του ποσοστού αυτού με ανταλλαγή μετοχών. Η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε σε μία μετοχή Τράπεζας Πειραιώς για κάθε 5,5 μετοχές Proton Bank.

    Σε επόμενη φάση, η πρόθεση των Διοικήσεων των δύο τραπεζών είναι η απορρόφηση της Proton Bank από τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών, θα επικυρωθεί με τη λήψη των κανονιστικών αποφάσεων από τις αρμόδιες Αρχές.

    Μέτρα στήριξης των τραπεζών παίρνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

    Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Royal Bank of Scotland, HBOS και Lloyds TSB έως και του ποσού των 37 δισεκατομμυρίων στερλινών (46,6 δισεκατομμύρια ευρώ) στο πλαίσιο του σχεδίο της για την σωτηρία του τραπεζικού συστήματος που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

    Οι τρεις τράπεζες θα πρέπει από την πλευρά τους να αποδόσουν μικρότερα μερίσματα και να περικόψουν τα μπόνους, που πολλοί θεωρούν ότι ευθύνονται για την ανάπτυξη μίας ριψοκίνδυνης κουλτούρας στο περιβάλλον των τραπεζών, η οποία επέσπευσε την χρηματοοικονομική κρίση.

    "Δεν θα καταβληθεί μπόνους φέτος. Στο μέλλον, οι αποδοχές θα βασίζονται αποκλειστικά στην απόδοση και στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν σε συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης της τραπεζικής κρίσης, και διαβεβαίωσε ότι θα βάλει τέλος "στην πρακτική της επιβράβευσης των αποτυχιών" και ότι θα είναι "αμείλικτος" σε ό,τι αφορά τα μπόνους, προκειμένου να "παγιώσει μία νέα αρχή υπευθυνότητας".

    Στο μεταξύ, η βρετανική τράπεζα Barclays ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ενισχύσει σταδιακά τη ρευστότητά της με περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες (8,2 δισεκατομμύρια ευρώ), χωρίς την βοήθεια της κυβέρνησης.

    Στη Γερμανία, η καγγελάριος Αγγελα Μέρκελ αναμένεται να παρουσιάσει στο υπουργικό της συμβούλιο σχέδιο υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος, με βάση το βρετανικό μοντέλο, που θα περιλαμβάνει εγγύηση των διατραπεζικών δανείων και την δυνατότητα παροχής κρατικής υποστήριξης στις τράπεζες έναντι τμήματος του μετοχικού τους κεφαλαίου.

    "Θα λάβουμε τα μέτρα αυτά σε εθνικό επίπεδο μόνο και μόνο για να διασφαλίσουμε την επιβίωση της οικονομίας και να εγγυηθούμε τις περιουσίες του κόσμου. Η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελεί δική μας υποχρέωση, ακόμη και αν συνεπάγεται δύσκολες αποφάσεις", δήλωσε χθες το βράδυ η γερμανίδα καγκελάριος.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου τοποθετεί στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος των μέτρων υποστήριξης του γερμανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ( 300 δις ως τραπεζικές εγγυήσεις και 100 δις για την ενίσχυση των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών), δαπάνες που θα θέσουν σε σοβαρή δοκιμασία τους στόχους του προϋπολογισμού.

    Την εγγύηση των διατραπεζικών δανείων έως το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2008 ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση.

    "Για φέτος, 2008, θα είναι δυνατό να δοθούν εγγυήσεις (από το κράτος στις τραπεζικές επιχειρήσεις) για ένα ανώτατο συνολικό ποσό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ", δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο έπειτα από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

    Ωστόσο η Μαδρίτη δεν προχωράει σε επανακεφαλοποίηση των τραπεζών της, κρίνοντας ότι το οικονομικό της σύστημα είναι επαρκώς σταθερό. "Σήμερα αυτό δεν είναι απαραίτητο", δήλωσε ο Θαπατέρο.

    [05] Ανέκαμψαν τα χρηματιστήρια

    Με σημαντική άνοδο "έκλεισαν" τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενισχυμένα κατά περίπου 9%, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό την υποχώρηση των προηγούμενων συνεδριάσεων.

    Ειδικότερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών έκλεισε ανεπίσημα ενισχυμένος 8,8%, στις 925,77 μονάδες. Ο δείκτης είχε υποχωρήσει 7,6% κατά τις συνεδριάσεις της περασμένης Παρασκευής και συνολικά 22% όλη την εβδομάδα.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 8,26%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC έκλεισε ενισχυμένος κατά 11,18% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχυμένος κατά 11,40%.

    Κλείσιμο με ιστορική άνοδο 10,65% σημείωσε ο δείκτης Ibex 35 στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης και ο δείκτης PSI 20 στο χρηματιστήριο της Λισαβόνας, με άνοδο 10,20%.

    Εξάλλου, και τα χρηματιστήρια στις Βρυξέλλες και το Άμστερνταμ έκλεισαν με άνοδο 9,48% και 10,55% αντίστοιχα.

    Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με άνοδο 11,49% ή 22.642 μονάδες.

    Σε αντίθεση με την τάση αισιοδοξίας που επικράτησε σε άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι σημαντικότεροι δείκτες των δυο χρηματιστηρίων της Μόσχας, οι RTS και Micex, έκλεισαν με σημαντική πτώση, 6,34% και 4,85% αντίστοιχα.

    Στη Νέα Υόρκη

    Η Ουόλ Στριτ ανέκαμψε από τα κατώτερα ποσοστά στην ιστορία του αμερικανικού Χρηματιστηρίου, σημειώνοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγράψει ποτέ σε μία μόνη ημέρα, έπειτα από τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο να εγγυηθούν την ρευστότητα για να υποστηρίξουν τις τράπεζες, οι οποίες πλήττονται από την παγκόσμιο χρηματοπιστωτική κρίση.

    Ο γενικός δείκτης του αμερικανικού Χρηματιστηρίου Dow Jones «πέταξε» πάνω από τις 900 μονάδες, κερδίζοντας 936,42 μονάδες (αύξηση 11,08%, τη μεγαλύτερη σε ποσοστό από τη δεκαετία του β30) για να κλείσει στις 9.387,61 μονάδες, ενώ ο δείκτης εταιρειών τεχνολογίας αιχμής Nasdaq, με κέρδη 194,74 μονάδες, σημείωσε άνοδο 11,81% κι έκλεισε στις 1.844,25 μονάδες.

    Με άνοδο 3,65% έκλεισε το βασικό χρηματιστήριο της Κίνας, στη Σανγκάη, και ενώ είχε προηγηθεί η χειρότερη εβδομάδα της ιστορίας του.

    Ο βασικός δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε 3,4% κλείνοντας στις 2.073,57 μονάδες, και ενώ στην αρχή της συνεδρίασης -σήμερα το πρωί- έχανε 3,44%. Επίσης, και ο δείκτης Shenzen Component έκλεισε με άνοδο περίπου 3%, καθώς οι αναλυτές διατύπωσαν την άποψη ότι το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε από την αισιοδοξία που προκάλεσε η δημοσιοποίηση, χθες, έκθεσης του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος.

    Η έκθεση υποσχέθηκε "ευέλικτες και προσεκτικές μακροοικονομικές πολιτικές" με προσπάθειες να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση και να σταθεροποιηθούν ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η κεφαλαιαγορά.

    Οι δείκτες Shanghai και Shenzen υποχώρησαν για πέντε συνεχόμενες ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα, και είχαν σημειώσει συνολική πτώση περίπου 12%.

    Στην Αθήνα

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω ισχυρής ανάκαμψης των δεικτών στις διεθνείς αγορές.

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.506,45 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 5,66%.

    Στο μεταξύ, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε συμφωνία με τη διοίκηση της Proton Bank και μετόχους της, που αντιπροσωπεύουν το 26,98% του μετοχικού της κεφαλαίου, την αγορά του ποσοστού αυτού με ανταλλαγή μετοχών. Η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε σε μία μετοχή Τράπεζας Πειραιώς για κάθε 5,5 μετοχές Proton Bank.

    Σε επόμενη φάση, η πρόθεση των Διοικήσεων των δύο τραπεζών είναι η απορρόφηση της Proton Bank από τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών, θα επικυρωθεί με τη λήψη των κανονιστικών αποφάσεων από τις αρμόδιες Αρχές.

    Με άνοδο 1,64%, σε σχέση με την Παρασκευή, του σημαντικού του δείκτη, του ΙΜΚΒ, ολοκληρώθηκε σήμερα η συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

    Έτσι ο δείκτης ΙΜΚΒ κέρδισε σήμερα 466,01 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 28.961,94 μονάδες.

    Μέτρα στήριξης των τραπεζών παίρνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

    Το γαλλικό κράτος θα διαθέσει εγγυήσεις ύψους ως και 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά το πέρας του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου.

    Ο Σαρκοζί τόνισε ακόμα ότι η Γαλλία θα διαθέσει συνολικά ως 360 δισ. ευρώ για να υποστηρίξει τις διατραπεζικές συναλλαγές και για να ενισχύσει τα τραπεζικά ταμεία που υφίστανται τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    "Πρέπει να αποσυμφορήσουμε τη διατραπεζική αγορά. Το χρήμα δεν κυκλοφορεί πλέον", είπε ο γάλλος πρόεδρος.

    Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε σήμερα το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών ύψους 480 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμείου για τη σταθεροποίηση της χρηματοπιστωτικής αγοράς, δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

    Η ίδια σημείωσε ότι σκοπεύει να διασφαλίσει την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου έως την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία θα τεθεί άμεσα σε ισχύ.

    Η αγορά διατραπεζικού δανεισμού έχει πρακτικά αδρανήσει στη Γερμανία, πρόσθεσε εξάλλου η γερμανίδα καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι μια εγγύηση της κλίμακας των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ θα τη βοηθήσει να επαναλειτουργήσει.

    Ξεχωριστό κεφάλαιο 80 δισεκατομμυρίων ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρόσθεσε η ίδια.

    Τα σχέδια διάσωσης των τραπεζών δεν θα λειτουργήσουν αν δεν συνοδεύονται από ενίσχυση των διεθνών ρυθμίσεων για να τεθεί τέλος στις υπερβολικές διακυμάνσεις της αγοράς, έκρινε επίσης η γερμανίδα καγκελάριος.

    Ο δεύτερος στυλοβάτης των χρηματοπιστωτικών συστημάτων θα πρέπει να είναι "η αλλαγή των διεθνών χρηματοπιστωτικών κανόνων", σημείωσε τέλος και ζήτησε εκ νέου μια ενίσχυση του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

    Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Royal Bank of Scotland, HBOS και Lloyds TSB έως και του ποσού των 37 δισεκατομμυρίων στερλινών (46,6 δισεκατομμύρια ευρώ) στο πλαίσιο του σχεδίου της για την σωτηρία του τραπεζικού συστήματος που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

    Οι τρεις τράπεζες θα πρέπει από την πλευρά τους να αποδόσουν μικρότερα μερίσματα και να περικόψουν τα μπόνους, που πολλοί θεωρούν ότι ευθύνονται για την ανάπτυξη μίας ριψοκίνδυνης κουλτούρας στο περιβάλλον των τραπεζών, η οποία επέσπευσε την χρηματοοικονομική κρίση.

    "Δεν θα καταβληθεί μπόνους φέτος. Στο μέλλον, οι αποδοχές θα βασίζονται αποκλειστικά στην απόδοση και στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν σε συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης της τραπεζικής κρίσης, και διαβεβαίωσε ότι θα βάλει τέλος "στην πρακτική της επιβράβευσης των αποτυχιών" και ότι θα είναι "αμείλικτος" σε ό,τι αφορά τα μπόνους, προκειμένου να "παγιώσει μία νέα αρχή υπευθυνότητας".

    Στο μεταξύ, η βρετανική τράπεζα Barclays ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ενισχύσει σταδιακά τη ρευστότητά της με περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες (8,2 δισεκατομμύρια ευρώ), χωρίς την βοήθεια της κυβέρνησης.

    Η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας θα διοχετεύσει άμεσα στις εμπορικές τράπεζες της χώρας έως 40 δισ.ευρώ, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η τεταμένη μετά τις τελευταίες απότομες εξελίξεις κατάσταση στο διατραπεζικό τομέα και ιδίως δε για να διευκολυνθεί η δανειστική τους ικανότητα, δήλωσε σήμερα ο προϊστάμενός της Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι.

    Εξάλλου, θα επιτραπεί τώρα στις εμπορικές τράπεζες να "ανταλλάσσουν" διάφορες αξίες, που έχουν σήμερα στο χαρτοφυλάκιό τους, με τα οπωσδήποτε "ανθεκτικότερα" ομόλογα της ίδιας της Τράπεζας της Ιταλίας, προκειμένου αυτά στη συνέχεια να καταστούν εγγυήσεις για νεότερο δανεισμό των εμπορικών τραπεζών, δήλωσε ο ίδιος -στο πλευρό του υπουργού των Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι στο τέλος του έκτακτου υπουργικού Συμβουλίου.

    Σκοπός μας, ανεξαρτήτως των επιπτώσεων στις μελλοντικές δαπάνες του Δημοσίου, που τώρα δεν είναι δυνατόν ακόμα να εκτιμηθεί, είναι να έχουμε στον διατραπεζικό τομέα ρευστότητα, ενώ προς το παρόν αυτή πρακτικά δεν υπάρχει, τόνισε επίσης ο κ. Ντράγκι.

    Και ο υπουργός των Οικονομικών Τρεμόντι στο ίδιο "μήκος κύματος" διαβεβαίωσε ότι "η Ρώμη θα δαπανήσει, τώρα, όσα χρήματα χρειάζονται" προκειμένου "να σταθεροποιηθεί το ιταλικό τραπεζικό σύστημα", χωρίς όμως και αυτός να είναι σε θέση να καθορίσει ποια ακριβώς θα είναι η μελλοντική επιβάρυνση του Δημοσίου απ αυτές τις κινήσεις.

    Την εγγύηση των διατραπεζικών δανείων έως το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2008 ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση.

    "Για φέτος, 2008, θα είναι δυνατό να δοθούν εγγυήσεις (από το κράτος στις τραπεζικές επιχειρήσεις) για ένα ανώτατο συνολικό ποσό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ", δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο έπειτα από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

    Ωστόσο η Μαδρίτη δεν προχωράει σε επανακεφαλοποίηση των τραπεζών της, κρίνοντας ότι το οικονομικό της σύστημα είναι επαρκώς σταθερό. "Σήμερα αυτό δεν είναι απαραίτητο", δήλωσε ο Θαπατέρο.

    Το αυστριακό κράτος θα προσφέρει εγγύηση των διατραπεζικών δανείων έως το ποσό των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ και προβλέπει ανακεφαλοποίηση ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολία, ανακοίνωσε ο αυστριακός καγκελάριος Άλφρεντ Γκούζενμπαουερ έπειτα από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

    "Με μια κρατική εγγύηση έως τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ θέλουμε να σας εγγυηθούμε ότι μια τράπεζα θα μπορεί και πάλι να δανείσει χρήματα σε μία άλλη τράπεζα", διαβεβαίωσε παράλληλα και ο υπουργός Οικονομικών Βίλχελμ Μόλτερερ κατά την παρουσίαση των αυστριακών μέτρων για τη διάσωση των τραπεζών.

    Επίσης με το πακέτο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται για την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, η κυβέρνηση "θέλει να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τραπεζών", σύμφωνα με τον Μόλτερερ.

    Ο αυστριακός καγκελάριος Γκούζενμπάουερ υπενθύμισε εξάλλου ότι οι καταθέσεις των ιδιωτών στις αυστριακές τράπεζες είναι εγγυημένες 100%, όπως είχε ανακοινωθεί στις 8 Οκτωβρίου.

    Oι ΗΠΑ δήλωσαν ότι άκουσαν "πολύ θετικά" το σχέδιο υποστήριξης των τραπεζών που αποφασίστηκε από τις χώρες της ζώνης του ευρώ και υπογράμμισαν την θέλησή τους να συνεργαστούν σε παγκόσμια κλίμακα για "να καθιερωθεί ένα νέο κανονιστικό οικονομικό πλαίσιο".

    Ο αμερικανός υπουργός Οικονομίας "δέχτηκε πολύ ευνοϊκά τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από τα κράτη της Ευρώπης στο πλαίσιο του σχεδίου της G7 για να ενισχυθεί το οικονομικό σύστημα και να υπάρξει προσήλωση στα προβλήματα των οικονομικών δομών τους", δήλωσε ο Κλέι Λόουρι, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπεύθυνος για διεθνείς υποθέσεις, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Ο κ. Λόουρι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν "να συνεχίσουν να εργάζονται με τη διεθνή κοινότητα" για "την καθιέρωση ενός νέου σχεδίου εξομάλυνσης ώστε να μειωθούν δραστικά οι κίνδυνοι τα λάθη του παρελθόντος να επαναληφθούν και αύριο".

    Γκ.Μπράουν: Ο κόσμος χρειάζεται ένα νέο "Μπρέτον Γουντς"

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μία μεγάλων διαστάσεων μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος κατά τα πρότυπα ενός "νέου Μπρέτον Γουντς".

    "Πρέπει να οργανώσουμε ένα νέο Μπρέτον Γουντς, να αρθρώσουμε μία νέα διεθνή χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική για τα επόμενα χρόνια", τόνισε ο Μπράουν μιλώντας σε στελέχη του Σίτι, λίγες ώρες αφότου οριστικοποίησε το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης των τραπεζών.

    Η διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων 44 χωρών ή εξόριστων κυβερνήσεων τον Ιούλιο του 1944 στις Ηνωμένες Πολιτείες και έθεσε τις βάσεις των κανονιστικών διατάξεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανοίγοντας το δρόμο στη δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, "είχε καθορίσει κανόνες για έναν κόσμο περιορισμένης ροής κεφαλαίων", υπενθύμισε ο βρετανός πρωθυπουργός. "Τώρα πρέπει να καθορίσουμε νέους κανόνες για ένα κόσμο όπου οι ροές κεφαλαίων είναι διεθνείς", πρόσθεσε.

    "Ορισμένες φορές", συνέχισε, "μία κρίση είναι απαραίτητη για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι κάτι που είναι φανερό και θα μπορούσε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, δεν μπορεί να περιμένει άλλο πια".

    Οπως είπε, η μεταρρύθμιση του χρηματοπιοστωτικού συστήματος "οφείλει να συνοδεύεται από μία ευρύτερη διεθνή οικονομική συνεργασία, όπως αυτή που άρχισε την περασμένη εβδομάδα με τη συντονισμένη δράση (πολλών κεντρικών τραπεζών) σχετικά με τα επιτόκια".

    "Μέσα στην εβδομάδα θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο στη διάρκεια του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες, και θα προτείνουμε μία παγκόσμια συνάντηση κορυφής, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να συμφωνήσουμε επί των αρχών και των πολιτικών που πρέπει να εφαρμόσουμε για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον κόσμο", κατέληξε ο βρετανός πρωθυπουργός.

    ΔΝΤ

    Ο Γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν κάλεσε, μιλώντας στο "κολέγιο" των Διοικητών του ΔΝΤ, "τα κράτη, τα οποία έχουν αυτήν τη δυνατότητα" (...) "να προχωρήσουν μέσω των ερχόμενων κρατικών προϋπολογισμών τους σε αναπτυξιακές πολιτικές"(...) "σε όση μεγαλύτερη έκταση γίνεται" .

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία της σύγχρονης μακροοικονομικής πολιτικής, για να περιοριστούν οι ζημιές πάνω στην πραγματική οικονομία" μετά την πρωτοφανή μεταπολεμικά χρηματοπιστωτική κρίση.

    "Η πλέον πρόδηλη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής, είναι ακριβώς να 'χαλαρώνονται' μέσω αυτής οι πιέσεις, εκεί όπου εκδηλώνονται ισχυρότερες" υπενθύμισε ο προϊστάμενος του ΔΝΤ.

    "Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε, η Ανθρωπότητα να γυρίσει σε κατάσταση ανάλογη με αυτήν της αρχής της δεκαετίας του 1930 -αυτήν που ακολούθησε το κραχ του Οκτωβρίου του 1929", αποφάνθηκε ο ίδιος.

    "Μετά από 122 τραπεζικές κρίσεις που το ΔΝΤ έχει διαχειριστεί, μπορώ να δηλώσω ότι εφόσον μία κρίση τύχει καλής διαχείρισης, τότε το τελικό κόστος για τον φορολογούμενο μπορεί να αποβεί μηδενικό...ή, συγκριτικά,...να έχει και κάποια κέρδη".

    Το αργό στα 82 δολάρια το βαρέλι

    Στα 82 δολάρια το βαρέλι ανήλθε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά την αντίδραση των κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα το ανοδικό ράλι στα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια και στις αγορές εμπορευμάτων.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε αύξηση κατά 4,40 δολάρια το βαρέλι και βρισκόταν στα 82,10 δολάρια το βαρέλι, και ενώ την περασμένη Παρασκευή είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο από τις 10 Σεπτεμβρίου 2007.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ ήταν αυξημένη κατά 4 δολάρια και είχε ανέλθει στα 78,09 δολάρια το βαρέλι.

    Όμως η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs (σσ. που ειδικεύεται στον τομέα) ανακοίνωσε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε ήδη περισσότερη ζημιά απ΄ότι υπολογιζόταν σε ό,τι αφορά τη ζήτηση των εμπορευμάτων, και προειδοποίησε πως μια υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να είναι πιθανή. "Υποτιμήσαμε το βάθος αλλά και τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και τις επιπτώσεις της στην οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση των εμπορευμάτων" σημειώνει η ερευνητική ομάδα της τράπεζας για τις αγορές εμπορευμάτων.

    Ως συνέπεια η Goldman Sachs περιόρισε την τιμή στόχο για το αμερικανικό αργό στο τέλος του έτους στα 70 δολάρια το βαρέλι, από 115 δολάρια που ήταν, και μείωσε την πρόβλεψη σχετικά με τη μέση τιμή για το 2009 στα 86 δολάρια το βαρέλι.

    Η μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου έχουν οδηγήσει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου σε σημαντική πτώση, περίπου 45%, από την τιμή-ρεκόρ των 147,27 δολαρίων που είχε σημειωθεί την 11η Ιουλίου.

    [06] Εγκαινιάστηκε στο Ζάππειο η έκθεση "Η γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27"

    "Ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες μιας κοινωνίας υπάρχει η λυτρωτική και θεραπευτική δύναμη του γέλιου" τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας εγκαινιάζοντας στο Ζάππειο Μέγαρο την έκθεση "Η γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27" που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων.

    Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο κ. Σιούφας τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή, για τη συμβολή τους στην πολιτική συζήτηση, για τις συμβουλές με τον τρόπο και το μέτρο που αυτοί ξέρουν στους πολιτικούς. Η σχέση ανάμεσα στην πολιτική και τη μοναδική ιδιότητα του γέλιου είναι παλαιά και στενή, είπε ο κ. Σιούφας, συμπλήρωσε δε, ότι η αντοχή των πολιτικών δοκιμάζεται και στην εύθυμη κριτική.

    "Είναι κοινά παραδεκτό ότι με το χιούμορ, με την άδολη σάτιρα, με το ανέκδοτο, με το χαριτολόγημα αντιμετωπίζονται πολλές φορές δύσκολα προβλήματα στο χώρο της πολιτικής" τόνισε ο κ. Σιούφας.

    "Η έκθεση αυτή δεν ήρθε για να μείνει πολύ καιρό. Οργανώθηκε για τη δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ευρωπαίοι" είπε ο πρόεδρος της Βουλής και εξήγησε ότι μετά την Αθήνα η έκθεση θα ταξιδέψει σε άλλες πόλεις, σε άλλα κοινοβούλια και "θα διανύσει αποστάσεις για να συντομεύσει την απόσταση ανάμεσα στους ανθρώπους".

    Τέλος, αναφερόμενος στους γελοιογράφους, τους χαρακτήρισε ως τους μόνους ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτική και δεν επιδιώκουν το χειροκρότημα, αλλά το γέλιο όλων εκείνων που αντιλαμβάνονται τις σκέψεις και τις θέσεις τους.

    Αμέσως μετά τα εγκαίνια, ο κ. Σιούφας αφού ξεναγήθηκε στους χώρους της έκθεσης είπε με δηλώσεις του ότι η δύναμη του πολιτικού είναι να αντέχει και την κριτική, αλλά κυρίως να αντέχει αυτό που οι γελοιογράφοι θέλουν να δώσουν και θέλουν να μείνει. Επιπλέον, ο κ. Σιούφας χαρακτήρισε την έκθεση ως ένα μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό πανευρωπαϊκό γεγονός, που εγγυάται και τη μεγάλη του επιτυχία.

    Με δηλώσεις του ο Γιάννης Τραγάκης, γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ είπε ότι η γελοιογραφία είναι το αλατοπίπερο της πολιτικής και πως μια γελοιογραφία για τον εμπνευστή της είναι χίλιες λέξεις και χίλιες σκέψεις.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε σε δηλώσεις του ότι οι Έλληνες πολιτικοί αντέχουν όχι μόνο τη γελοιογραφία, αλλά θέλουν να βλέπουν το όνομά τους και αυτό τους ικανοποιεί.

    Τέλος, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Βαΐτσης Αποστολάτος είπε πως οι Έλληνες πολιτικοί έχουν αποδείξει ότι από χιούμορ τουλάχιστον πάνε πάρα πολύ καλά.

    Στα εγκαίνια έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων Κώστας Βλάχος, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Νεράντζης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Νίκος Στεφάνου, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Σταύρου και Νίκος Καντερές καθώς και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη και Κώστας Γείτονας.

    Στην έκθεση, συμμετέχουν 91 γελοιογράφοι, 34 από την Ελλάδα και 57 από τις άλλες 26 ευρωπαϊκές χώρες, από τους οποίους ο καθένας έχει συνεισφέρει έως και τρεις πρόσφατες γελοιογραφίες του.

    Τέλος, η έκθεση που πραγματοποιείται στους χώρους του Ζαππείου Μεγάρου θα είναι ανοικτή για το κοινό από σήμερα έως τις 26 Οκτωβρίου 2008.

    [07] «Ασπίδα προστασίας»

    H συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί για την ελληνική οικονομία την καλύτερη ασπίδα προστασίας, στο πλαίσιο της επιδείνωσης του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος, επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι εάν και οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης αρχίζουν σταδιακά να γίνονται αισθητές και στην χώρα μας, οι μέχρι σήμερα εξελίξεις δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει μεγαλύτερη αντοχή από πολλές άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. «Αυτό φαίνεται και από τους συγκριτικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας», ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης επισημαίνοντας ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2008, η Ελλάδα αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,5% σε σχέση με 1,8% στην ευρωζώνη ενώ και το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα εμφανίζει μεγαλύτερη αντοχή. Επισήμανε όμως ότι παρά τα θετικά αυτά μηνύματα δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνέχισης της διεθνούς συνεργασίας ώστε προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, να διευκολυνθεί η ροή των πιστώσεων, να ενισχυθεί η κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και να υποστηριχθεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

    Η πρόσφατη ανακοίνωση από τους Υπουργούς Οικονομίας και τους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας των «7» προτείνει ένα σχέδιο δράσης που αν εφαρμοστεί πλήρως, θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, τόνισε ο κ.Αλογοσκούφης ενώ αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τελευταίο Συμβούλιο Ecofin και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

    Αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι, έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει την εσωτερική του αναδιοργάνωση, δίνει την απαραίτητη έμφαση στο να βοηθήσει τα μέλη του να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, ενώ και ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας γίνεται ακόμα πιο σημαντικός σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 October 2008 - 10:02:22 UTC