Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη για την εξαφάνιση του Άλεξ
  • [02] Ανοδος σε Ευρώπη και Ασία

  • [01] Καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη για την εξαφάνιση του Άλεξ

    Χρονικές αποκλίσεις από την εκδοχή που παρουσίασε ο θετός πατέρας του Άλεξ, Δημήτρης Σιαϊνης, ως προς τις έρευνες που έκανε ο ίδιος στο νοσοκομείο της Βέροιας για τον εντοπισμό του 11χρονου, λίγες ώρες μετά την εξαφάνισή του, περιείχε η σημερινή κατάθεση νοσοκόμας που το απόγευμα της 3ης Φεβρουαρίου ήταν υπεύθυνη βάρδιας στο Τμήμα Εσόδων του νοσοκομείου της πόλης.

    Καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου, η συγκεκριμένη μάρτυρας φέρεται να υποστήριξε ότι είδε τον πατριό του Άλεξ να φτάνει γύρω στις 7.25 το βράδυ στο νοσοκομείο της Βέροιας προκειμένου να ψάξει για το παιδί. Ο ισχυρισμός αυτός -σύμφωνα με παράγοντες που παρακολουθούν τη διαδικασία- έρχεται σε αντίθεση με τα όσα κατέθεσε προανακριτικά αλλά και προ ημερών στην επβ ακροατηρίου διαδικασία ο Δημήτρης Σιαϊνης, ο οποίος διατείνεται ότι πήγε στο νοσοκομείο της πόλης περί τις 10 το βράδυ.

    «Έφτασε στο νοσοκομείο γύρω στις 7.25 μ.μ. Είμαι βέβαιη για την ώρα, γιατί αφενός είχα προσέξει νωρίτερα το ρολόι και αφετέρου γιατί η βάρδια μου έληγε μετά τις 10 το βράδυ, οπότε είχα αρκετή ώρα μέχρι τότε μπροστά μου (?) Μου είπε ότι είναι ο πατριός του 11χρονου που ψάχνει κι ότι μετά την προπόνηση μπάσκετ το παιδί δεν πήγε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών όπως είχε προγραμματίσει. Κοιτάξαμε στο βιβλίο συμβάντων αλλά δεν βρήκαμε τίποτα. Όλα τα περιστατικά περνούσαν από μένα», φέρεται να κατέθεσε η μάρτυρας.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας που διεξάγεται στην κεκλεισμένων των θυρών αίθουσα του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν επίσης ο πατέρας και η αδελφή του Δημήτρη Σιαϊνη.

    «Ήμουν όλη την μέρα στο ΠΡΟ-ΠΟ (σ.σ. ιδιοκτησίας του Δ. Σιαϊνη). Την ώρα της εξαφάνισης του παιδιού δεν τη θυμάμαι καλά, μπορεί να βγήκα και για κάποιες παραλαβές δελτίων», φέρεται να κατέθεσε ο πατέρας του Δ. Σιαϊνη, ενώ η αδελφή του αναφέρθηκε στο οικογενειακό της περιβάλλον.

    Εξάλλου, στο δικαστήριο κατέθεσε μεταλλειολόγος που γνώριζε τον ανήλικο Αλβανό. Όπως φέρεται να κατέθεσε, έβλεπε τον ανήλικο να κάνει βόλτες με το ποδήλατο στη γειτονιά του και παρατήρησε ότι ήταν προβληματισμένος. «Τον πλησίασα τον Ιούλιο ή Αύγουστο (σ.σ. το 2006 και μετά την ομολογία των ανηλίκων στην Ασφάλεια) και μού ομολόγησε το περιστατικό που οδήγησε στον θανάσιμο τραυματισμό του Άλεξ», φέρεται να είπε.

    Τέλος, τον ισχυρισμό της μητέρας των δύο ελληνόπουλων ότι την ημέρα της εξαφάνισης του άτυχου μαθητή ένας εκ των δύο ήταν καθηλωμένος με πυρετό στο κρεβάτι, επιβεβαίωσε η νονά των ανήλικων Ελλήνων.

    Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

    [02] Ανοδος σε Ευρώπη και Ασία

    Με άνοδο "έκλεισαν" σήμερα τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινό εντυπωσιακό ράλι που οδήγησε στην κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της ζημιάς της προηγούμενης εβδομάδας.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 3,23%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC έκλεισε ενισχυμένος κατά 2,75% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχυμένος κατά 2,70%.

    Επιπλέον, στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο βασικός δείκτης έκλεισε ενισχυμένος κατά 3,66%, ο δείκτης Ibex 35 στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης έκλεισε με άνοδο 2,70% και στη Βιέννη ο ATX ενισχύθηκε 6,05%.

    Εξάλλου, το χρηματιστήριο του Ρέικιαβικ έκλεισε με πτώση 5,84% και ο δείκτης AEX στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ έκλεισε με μια μικρή υποχώρηση κατά 0,27%.

    Χ.Α.

    Ανοδικές τάσεις για δεύτερη μέρα επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2.561,80 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 2,21%.

    Ασία

    Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei παρουσίασε τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη στη μεταπολεμική ιστορία της Ιαπωνίας. Ο δείκτης ενισχύθηκε 1.171,14 μονάδες (14,5%) και έκλεισε στις 9.447.57 μονάδες. Επίσης, ο ευρύτερος δείκτης Topix έκλεισε με άνοδο 13,73%, στις 956,3 μονάδες.

    Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 520,4 μονάδες (3,19%) και έκλεισε στις 16.832,56 μονάδες. Πάντως, στο Χονγκ Κονγκ υπάρχει ακόμα πτώση των μετοχών κατά 50% σε σχέση με το ανώτερο σημείο των 32.000 μονάδων τον Οκτώβριο του 2007.

    Στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex έκλεισε ενισχυμένος κατά 5,4% στις 5.291,56 μονάδες. Στην Αυστραλία, και ειδικότερα στο χρηματιστήριο του Σίδνεϊ, ο δείκτης ASX έκλεισε με άνοδο 3,7% στις 4.335 μονάδες, αν και νωρίτερα είχε ενισχυθεί μέχρι και 5,8%, ενώ στη Νέα Ζηλανδία ο δείκτης NZX ενισχύθηκε 166,58 μονάδες (5,65%) και έκλεισε στις 500,71 μονάδες.

    Στο χρηματιστήριο της Σεούλ, ο δείκτης Kospi ενισχύθηκε 79,16 μονάδες (6,1%) και έκλεισε στις 1.367,69 μονάδες. Στο χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης, ο δείκτης SET έκλεισε με άνοδο 5,13% στις 4.335 μονάδες.

    Στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης Straits Times ακολούθησε αρχικά το ασιατικό ράλι (άνοδος 5,19%) για να κλείσει ενισχυμένος 2,5%. Επίσης ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Ινδονησίας ενισχύθηκε 6,44%, στις 1.555,97 μονάδες.

    Σε αντίθεση με τη σημερινή τάση στα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν η Κίνα και συγκεκριμένα το χρηματιστήριο της Σανγκάης, καθώς ο βασικός δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 56,25 μονάδες (2,71%) κλείνοντας στις 2.017,32 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shenzen Component έκλεισε με πτώση περίπου 2%.

    Πτωτική τάση στη Wall Street

    Συνεχίζεται η πτώση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά το δυναμικό άνοιγμα, καθώς η ανησυχία σχετικά με την ενδεχόμενη ύφεση υπερκέρασαν την ευφορία για το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης, που ακολούθησε τα σχέδια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για ενίσχυση των τραπεζών με στόχο την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε 138,98 μονάδες (1,48%) φτάνοντας στις 9.248,63 μονάδες, ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500 έχανε 13,42 μονάδες (1,34%) πέφτοντας στις 989,93 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq του κλάδου υψηλής τεχνολογίας έχανε 59,55 μονάδες και υποχωρούσε κατά 3,23%, στις 1.784,70 μονάδες.

    Μπράουν: Μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος

    Την ανάγκη συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως τα συντονισμένα μέτρα που λήφθηκαν αυτήν την εβδομάδα δεν είναι αρκετά για να εξασφαλιστεί μακροχρόνια σταθερότητα.

    "Έχουμε ανάγκη να δείξουμε ότι έχουμε επιληφθεί της αιτίας των δυσκολιών, ότι κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να λειτουργήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα" δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός - και κεντρικό πρόσωπο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης- μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στο Λονδίνο.

    Όπως σημείωσε ο Γκόρντον Μπράουν "πιστεύω ότι αυτά που διακυβεύονται είναι υψηλότερα από ποτέ και οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για τη διεθνή κοινότητα".

    Γιούνκερ: Η άνοδος των χρηματιστηρίων δε σημαίνει ότι η κρίση έχει τελειώσει

    Η χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει τελειώσει παρά την άνοδο των χρηματιστηρίων τις τελευταίες δύο ημέρες, επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup -και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου- Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    "Παρά τις θετικές αντιδράσεις στα χρηματιστήρια τις τελευταίες δύο ημέρες, δε υπάρχει λόγος να διακηρύσσουμε το τέλος της κρίσης" ανέφερε ο Γιούνκερ, μιλώντας στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου. Επίσης συνέστησε να μην υπάρξει "υπερβολική αισιοδοξία".

    ΗΠΑ. Με 250 δισ. δολάρια θα μετάσχει το κράτος στο κεφάλαιο τραπεζών

    Το αμερικανικό κράτος θα μετάσχει με 250 δισεκατομμύρια δολάρια στο κεφάλαιο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων εννέα από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον.

    "Εννέα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δέχθηκαν ήδη να μετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα", τόνισε ο Χένρι Πόλσον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Αυτή η πρωτοφανής συμμετοχή του αμερικανικού κράτους στο τραπεζικό κεφάλαιο θα πραγματοποιηθεί υπό μορφήν προνομιούχων μετοχών, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι από την άλλη πλευρά, τα ιδρύματα αυτά θα πρέπει να δεχθούν περιορισμούς όσον αφορά τις "αποζημιώσεις των ανώτερων στελεχών τους".

    Από την πλευρά του ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αγοράσει μετοχές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προσθέτοντας ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα τεθεί εγγυητής βραχυπρόθεσμων δανείων των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του σχεδίου Πόλσον.

    Η αμερικανική κυβέρνηση θα εγγυηθεί επίσης για τους λογαριασμούς μικρών επιχειρήσεων όσον αφορά τις καθημερινές τους δραστηριότητες, προκειμένου να καταπολεμηθεί η χρηματοπιστωτική κρίση που πλήττει τη χώρα, σημείωσε ο αμερικανός πρόεδροςς.

    "Τα μέτρα αυτά δεν συνίστανται στην ανάληψη του ελέγχου της οικονομίας της αγοράς, αλλά στη διατήρησή της", σχολίασε.

    Η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει άμεσες "ενέσεις" ρευστότητας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να βοηθήσει στο ξεπάγωμα των χρηματοπιστωτικών αγορών, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, διευκρίνισε.

    "Είναι ένα ουσιαστικό βραχυπρόθεσμο μέτρο για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος της Αμερικής", σχολίασε ο αμερικανός πρόεδρος, έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ανώτατους οικονομικούς του συμβούλους, και επέμεινε στο γεγονός ότι τα κυβερνητικά αυτά μέτρα είναι περιορισμένα και προσωρινά.

    "Θα χρειαστεί χρόνος για να καρποφορήσουν πλήρως οι προσπάθειές μας, αλλά ο αμερικανικός λαός μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στο μακροπρόθεσμο οικονομικό μας μέλλον", κατέληξε.

    Πολ Κρούγκμαν: "Επρεπε να είχα προβλέψει την κρίση"

    Ο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος τιμήθηκε με το φετινό βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR ότι θα έπρεπε να είχε προβλέψει τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

    "Θα έπρεπε να το είχα προβλέψει", παραδέχθηκε ο Κρούγκμαν.

    "Θυμώνω με τον εαυτό μου που δεν κατάλαβα πόσο εκτεθειμένοι είμαστε στις συνέπειες ενός οικονομικού ντόμινο. Το ήξερα ότι η βόμβα θα έσκαγε και ότι θα προκαλούσε πολλά δεινά, αλλά δεν είχα προβλέψει πόσο επώδυνο θα ήταν", πρόσθεσε.

    Στη συνέντευξή του στο NPR δήλωσε ότι είναι "βαθύτατα τρομοκρατημένος" από την χρηματοπιστωτική κρίση και ότι απορεί πώς είναι δυνατόν οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι να στάθηκαν "τόσο τυφλοί".

    "Δημιουργήσαμε ένα οικονομικό σύστημα που υπερέβη τα όρια ασφαλείας που είχαμε θέσει τη δεκαετία του '30 για να προστατευθούμε από τις κρίσεις. Θα έπρεπε να είχαμε υπολογίσει ότι αγνοώντας τις ασφαλιστικές μας δικλείδες, εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε μία νέα κρίση", υπογράμμισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 October 2008 - 18:30:32 UTC