Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για την οικονομία
  • [02] "Σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών"
  • [03] Από σήμερα η διάθεση πετρελαίου

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για την οικονομία

    Θέματα οικονομίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της κυβερνητικής επιτροπής που συνεδριάζει, υπό τον πρωθυπουργό στις 10 το πρωί. Ο κ.Κ.Καραμανλής, στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη όπου θα συναντηθεί, την Παρασκευή, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, είχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ.Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον πρωθυπουργο για τη Σύνοδο του Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας όπου το κύριο θέμα ήταν η κατάσταση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι επιπτώσεις που υπάρχουν στην παγκόσμια οικονομία.

    Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της φερεγγυότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και πρόσθεσε "προχωρούμε με σχέδιο προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση θα έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στα ζητήματα, που απασχολούν τους πολίτες. Με βάση το σχέδιο αυτό και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, που ελήφθησαν προσφάτως, θα προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες".

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι στις αναπτυγμένες χώρες αναμένεται οτι θα υπάρχει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ στις αναπτυσσόμενες η κατάσταση θα είναι κάπως καλύτερη, αλλά και αυτή θα είναι χειρότερη σε σχέση με το παρελθόν.

    Την Τετάρτη, υπό την προεδρία του κ. Καραμανλή, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο τη διεθνή οικονομική κρίση και τις ενέργειες που επιπλέον χρειάζεται να γίνουν.

    [02] "Σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών"

    "Η κυβέρνηση βουλιάζει κάτω από το βάρος των πράξεών της και συνεχίζει τις προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών της. Οφείλει να δεχθεί ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία τις προτάσεις μας για τη σύσταση εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών, για κάθε υπόθεση διαφθοράς και σκανδάλων των τελευταίων ετών. Ας είναι αυτή η τελική της πράξη, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές λύτρωσης και όχι παραγραφής".

    Τη δήλωση έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, μετά τις εξελίξεις στο θέμα της Μονής Βατοπαιδίου.

    Ο Γ.Παπανδρέου πρόσθεσε ότι σήμερα απαιτείται υπεύθυνη και αξιόπιστη ηγεσία, ώστε να βγάλει τη χώρα από τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων ετών και τόνισε ότι "αυτή είναι η απαίτηση του λαού και σε αυτή εμείς θα ανταποκριθούμε".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε επίσης ότι "το πραξικόπημα της σημερινής κυβέρνησης στη δικαιοσύνη δεν έχει προηγούμενο στη μετά τη χούντα πολιτική μας ιστορία. Η διαρκής προσπάθεια ελέγχου και χειραγώγησης της δικαιοσύνης υπονομεύει έννοια κράτους - δικαίου και την ίδια μας τη Δημοκρατία.

    Τιμούμε, είπε, τους εισαγγελείς που "αρνήθηκαν την απαράδεκτη παρέμβαση των κυβερνητικών εντολοδόχων, που σκοπό είχε τη συγκάλυψη απαράδεκτων, αδιαφανών και παράνομων πράξεων".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "συντονισμένες πράξεις κυβερνητικών στελεχών, που μέλημα τους είναι η λεηλασία της περιουσίας του ελληνικού λαού".

    "Αν η κυβέρνηση λειτουργούσε με στοιχειώδεις αρχές δημοκρατίας θα είχαν παραιτηθεί προ πολλού οι πολιτικές ηγεσίες όλων των εμπλεκομένων υπουργείων", είπε ο κ.Παπανδρέου προσθέτοντας ότι σήμερα απέναντι στη λαϊκή οργή και μετά την παραίτηση των εισαγγελέων η ηγεσία της κυβέρνησης "αναγκάζεται σε άτακτη υποχώρηση, συνεχίζει όμως τους υποκριτικούς ελιγμούς".

    Ο κ.Παπανδρέου είπε, τέλος, ότι δεν ανακαλείται καν η πραξικοπηματική παρέμβαση, η οποία προκάλεσε την παραίτηση των εισαγγελικών λειτουργών.

    ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου

    Ευθεία σύνδεση του πρωθυπουργού με την εξέλιξη στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου κάνει το ΠΑΣΟΚ και είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι σήμερα κρίνεται ο πρωθυπουργός της χώρας.

    Και πρόσθεσε ότι το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου δεν αφορά μόνο τους εμπλεκόμενους υπουργούς, αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό.

    Η Δικαιοσύνη πλήττεται χωρίς προηγούμενο, τόνισε επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι δικαιώνεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που ζητά τη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων σκανδάλων και προσφυγή αμέσως μετά σε εκλογές.

    Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης Ντίνος Ρόβλιας, ζητεί την παραίτηση του κ. Σ. Χατζηγάκη σήμερα, τονίζοντας ότι ο υπουργός της Δικαιοσύνης φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για τα όσα έχουν συμβεί στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, από τότε που έχει επιληφθεί του θέματος η Δικαιοσύνη.

    Ο κ.Ρόβλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδήγησε στην έξοδο τους δυο εισαγγελείς, διότι διαπίστωσαν εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

    Οι εξελίξεις, πρόσθεσε, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για αήθεις και εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης.

    Οσα καταγγέλουν οι δυο αντεισαγγελείς, πρόσθεσε ο κ. Ρόβλιας, δεν έχουν προηγούμενο ούτε στην περίπτωση της υπόθεσης Λαμπράκη.

    Υπάρχει θεσμική εκτροπή και αυτό βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ, διότι, όπως τόνισε, στη συγκεκριμένη υπόθεση έχουμε ένα νέο σκάνδαλο εντός σκανδάλου.

    Το ΠΑΣΟΚ ζητεί επίσης να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης των δυο αντεισαγγελέων, ενώ ο κ. Ρόβλιας τόνισε ότι αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει.

    Ζητεί, επίσης, να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας προς τους δυο εισαγγελείς, με τις υποδείξεις για το πώς θα κάνουν ή δεν θα κάνουν τη δουλειά τους.

    Το ΠΑΣΟΚ δίνει στην κυβέρνηση προθεσμία 24 ωρών, προκειμένου να φέρει το φάκελο στη Βουλή και ο κ. Ντίνος Ρόβλιας τόνισε ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση εκλαμβάνεται ως νέο επιβαρυντικό στοιχείο.

    Επίσης, το ΠΑΣΟΚ μέσα στις επόμενες μέρες, προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατά των αυτουργών και των ηθικών αυτουργών, για τις παρεμβάσεις τους στο έργο των δυο εισαγγελέων.

    Όπως τόνισε ο κ. Ρόβλιας, η μήνυση θα στρέφεται και εναντίον ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.

    Τόνισε επίσης ότι τα ονόματα των δυο εισαγγελέων θα στέκονται πλέον ισότιμα δίπλα στα ονόματα των Τερτσέτη και Πολυζωΐδη.

    Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί προσωπικά τον πρωθυπουργό για παρεμβάσεις στο εργο των δικαστών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι αυτό που παρακολουθούμε είναι μια τακτική να συγκαλύψει και όχι να αποκαλύψει την υπόθεση, η οποία είχε ιθύνοντα νου και υψηλή προστασία.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Καραμανλής φέρεται να έδωσε εντολή να κατατεθεί ο φάκελος της υπόθεσης Βατοπαιδίου στη Βουλή, ο κ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αν αυτό ισχύει δείχνει ότι ο πρωθυπουργός εξαναγκάστηκε υπό την πίεση των γεγονότων να κάνει αυτό που εδώ και πολύ καιρό ζητάει το ΠΑΣΟΚ. Αποσυνέδεσε πάντως, το θέμα αυτό από το αίτημα περί παραίτησης του κ. Χατζηγάκη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ρόβλιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η χθεσινή ενέργεια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας δεν έχει προηγούμενο και συνέδεσε την ενέργεια αυτή με την ενέργεια του κ. Καρούτσου την προηγούμενη εβδομάδα να ζητήσει τη δικογραφία από τους δυο αντεισαγγελείς, την οποία χαρακτήρισε ως προσπάθεια αφαίρεσης της δικογραφίας.

    [03] Από σήμερα η διάθεση πετρελαίου

    Από 68 έως 74 λεπτά το λίτρο αναμένεται να κινηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται από την Τετάρτη, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

    Οι τιμές παρβ ότι είναι ακόμη υπό διαμόρφωση θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα, ελάχιστα ακριβότερα από πέρυσι, σημείωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βενζινοπωλών.

    Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Διακινητών πετρελαίου θέρμανσης δήλωσε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από τους εκπροσώπους της αγοράς συγκράτηση τιμών και άμεση μετακύληση των μειώσεων στον καταναλωτή, σημειώνοντας ότι η αγορά θα συμπιέσει όσο το δυνατόν τα κέρδη της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 October 2008 - 4:30:27 UTC