Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προανακριτική Επιτροπή ζητεί το ΠΑΣΟΚ
  • [02] Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

  • [01] Προανακριτική Επιτροπή ζητεί το ΠΑΣΟΚ

    Πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες του υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσσόπουλου, του πρώην υφυπουργού Οικονομίας & Οικονομικών Π. Δούκα και του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκου στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου κατέθεσαν στη Βουλή οι 101 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτο υπογράφοντα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον πρώην υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρο Δούκα και τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης "για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος".

    Συγκεκριμένα, κατηγορούν τον κ.Δούκα επειδή "εξέδωσε την υπ.΄ αριθμ πρωτ. 1046300/3944/Α0010/10.6.2004 απόφαση με την οποία έγινε αποδεκτή η υπ΄ αριθμ. 26/2004 γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας" και επειδή "έκανε αποδεκτό και το υπ' αριθμ. 3058/17-6-2004 πρακτικό του ΝΣΚ σχετικά με το αίτημα της Μονής Βατοπαιδίου για συναίνεση και σύμπραξη του Δημοσίου προκειμένου να κατατεθεί από κοινού δήλωση για τη μη έκδοση απόφασης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης στο οποίο εκκρεμούσε αγωγή της Μονής κατά του Ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα να μείνουν δικαστικώς απροστάτευτα και να βλαβούν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου".

    Τον δε κ. Μπασιάκο κατηγορούν επειδή "εξέδωσε την υπ΄ αριθμ πρωτ. 3822/25.1.2005 απόφαση με την οποία ανατέθηκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου η ανταλλαγή ακινήτων του Δημοσίου με ποσοστά κυριότητας της Μονής Βατοπαιδίου στη Λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις".

    Αμφότερους τους κατηγορούν επειδή "εξέδωσαν την υπ΄αριθμ. 16651/26.7.2006 κοινή απόφαση τους για την ανάθεση στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου της διαδικασίας ανταλλαγής της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων αυτής με διαθέσιμα ακίνητα του Δημοσίου αφού η αξία των ανταλλασσόμενων ακινήτων καθορισθεί από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών καθόσον η έκδοση και η εκτέλεση των παραπάνω αποφάσεων προκάλεσε μείωση της περιουσίας του Δημοσίου που υπερβαίνει καταφανώς το προσδιοριζόμενο από το εδάφιο β΄ του άρθρου 390 Π.Κ. ποσό".

    Ζητούν επίσης τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για "ηθική αυτουργία" στην τέλεση των παραπάνω αδικημάτων από τον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο,καθώς και για "την τυχόν συμμετοχή άλλων προσώπων ως συναυτουργών και συμμετόχων".

    Οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι "από το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που προτείνουμε να συγκροτηθεί θα προκύψει [..] η περαιτέρω εξειδίκευση και εξατομίκευση των πράξεων ώστε να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής για την άσκηση ή μη δίωξης".

    Σημειώνουν ακόμη ότι "η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδο της και είναι σφόδρα πιθανή η διάλυση της" και ότι "επείγει η κίνηση της [..] διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο".

    Τέλος, επισυνάπτουν τη παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για διερεύνηση της υπόθεσης Βατοπεδίου, όπου γίνεται "αναφορά σε στοιχεία αξιόποινων πράξεων" καθώς και την αίτηση παραίτησης των αντιεισαγγελέων Εφετών Αθηνών Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου - Στεργιούλη προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, από την οποία "προκύπτει ότι από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησαν οι παραπάνω Αντεισαγγελείς Εφετών, σε εκτέλεση της 3511/4.9.2008 παραγγελίας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προέκυψαν στοιχεία για την ποινική ευθύνη Υπουργών και η ανάγκη διαβίβασης του σχετικού φακέλου στη Βουλή των Ελλήνων".

    Η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα τεθεί, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, σε συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, ώστε να ληφθεί απόφαση συγκρότησης ή όχι ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης.

    Η ψηφοφορία είναι μυστική και σ' αυτή δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης.

    Η απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151+). Σημειώνεται ότι "αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί η επιτροπή αυτή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά".

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η πρόταση για την Προανακριτική καθιστά άνευ αντικειμένου τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου, κάλεσε και τα άλλα κόμματα να υποστηρίξουν την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

    Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκαν χθες υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.

    Σχολιάζοντας τη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης και δείγμα πανικού μπροστά στην αποκάλυψη στοιχείων, από τα οποία προκύπτουν ξεκάθαρες ευθύνες για κυβερνητικά στελέχη.

    Πρόκειται, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για έναν ελιγμό της κυβέρνησης προκειμένου να προστατευθούν οι υπεύθυνοι και να κερδίσει η ίδια χρόνο.

    [02] Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

    Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και 80 βουλευτές της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής η σχετική συζήτηση να διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, το απόγευμα.

    Όπως σημειώνεται στην πρόταση της ΝΔ, "λόγοι διαφάνειας και πλήρους εφαρμογής της αρχής της νομιμότητας επιβάλλουν την εκ μέρους της Βουλής έρευνα της όλης υπόθεσης από τότε που δημιουργήθηκε το ζήτημα, δηλαδή από τότε που εκδόθηκαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις, πάνω στις οποίες βασίσθηκε η παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στη Μονή".

    Προτείνεται, δε, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου "χωρίς να παρακωλύεται, καθ' οιονδήποτε τρόπο, η έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη και η περαιτέρω εξέλιξη της".

    Σύμφωνα με το άρθρο 144 του κανονισμού της Βουλής, η ολομέλεια του σώματος μπορεί να συνιστά εξεταστικές επιτροπές από μέλη της για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημόσιου ενδιαφέροντος, και ότι η σχετική πρόταση πρέπει να υπογράφεται από το ένα πέμπτο (60) του όλου αριθμού των βουλευτών. Η πρόταση εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη, διεξάγεται κατά τις διατάξεις για γενικευόμενη επερώτηση και τερματίζεται υποχρεωτικά μέσα σε μία συνεδρίαση. H απόφαση της Ολομέλειας της Boυλής για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

    Η σχετική επιστολή των 81 βουλευτών της ΝΔ προς τον πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:

    "Κύριε Πρόεδρε,

    Η έρευνα που διεξάγεται, τόσο σε δικαστικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, αποκαλύπτει ότι η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου έχει σημαντικές πτυχές, οι οποίες άπτονται ευθέως του δημοσίου συμφέροντος.

    Η Κυβέρνηση, με τις αποφάσεις της σχετικά τόσο με την ανάκληση επίμαχων διοικητικών πράξεων όσο και με την αναστολή εκτέλεσης οιωνδήποτε συναφών διοικητικών πράξεων, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

    Θεωρούμε όμως ότι λόγοι διαφάνειας και πλήρους εφαρμογής της αρχής της νομιμότητας επιβάλλουν την εκ μέρους της Βουλής έρευνα της όλης υπόθεσης από τότε που δημιουργήθηκε το ζήτημα, δηλαδή από τότε που εκδόθηκαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις, πάνω στις οποίες βασίσθηκε η παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στη Μονή. Για τον λόγο αυτόν, και χωρίς να παρακωλύεται, καθ' οιονδήποτε τρόπο, η έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη και η περαιτέρω εξέλιξη της, προτείνουμε, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής, τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο την κατά τ' ανωτέρω διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου.

    Η παρούσα πρόταση υπογράφεται από τον προβλεπόμενο, κατά τις διατάξεις του άρθρου 144 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, αριθμό Βουλευτών και παρακαλούμε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για τη συζήτηση της στην Ολομέλεια του Σώματος."

    Η εισαγγελική έρευνα

    Σε περίπου ένα μήνα στοχεύει η Εισαγγελία Εφετών να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκο Καρούτσο, η έρευνα θα συνεχιστεί απο την Εισαγγελέα Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου, η οποία μελετά, ήδη, την δικογραφία και αναμένεται απο τη Δευτέρα να προβεί στις πρώτες ενέργειές της, βάση της παραγγελίας που έχει λάβει.

    Στο πλαίσιο της έρευνας θα καλέσει σε εξέταση, με την ιδιότητα των υπόπτων, μέλη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και άλλα πρόσωπα.

    Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστή η στάση που θα τηρήσουν ο κ. Κολιούσης και η κ. Σωτηροπούλου, μετά τη χθεσινή απόφαση του υπουργείου να μην κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις που υπέβαλαν.

    Σήμερα η κ.Σωτηροπούλου εκτελούσε χρέη εισαγγελέως έδρας σε δικαστήριο που έχει ξεκινήσει απο τις 6 Οκτωβρίου, ενώ ο κ. Κολιούσης δήλωσε ασθενής.

    Σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να παρέλθει διάστημα 30 ημερών, προκειμένου η παραίτηση των δύο εισαγγελικών λειτουργών να γίνει αυτοδικαίως αποδεκτή, εφόσον δεν έχουν προβεί σε ανάκλησή της.

    Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο υπουργός της Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι "δεν κάνουμε αποδεκτή την παραίτηση των εισαγγελικών λειτουργών, τους καλούμε να μην εμμείνουν σβ αυτή, αλλά να συνεχίσουν, ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε, να επιτελούν το καθήκον τους, έως την τελική έκβαση της υπόθεσης".

    Δηλώσεις Σανιδά

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς ενημερώνοντας χθες τους δικαστικούς συντάκτες τόνισε ότι η δικογραφία για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου θα διαβιβαστεί στη Βουλή όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και όταν υπάρξουν στοιχεία για ποινική ευθύνη υπουργών.

    Ο κ.Σανιδάς τάχθηκε υπέρ των ενεργειών του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκου Καρούτσου, τονίζοντας ότι ορθώς ενήργησε και έδωσε την παραγγελία στους δύο αντεισαγγελείς Εφετών Ηλία Κολιούση και Ελένη Σωτηροπούλου για συνέχιση και ολοκλήρωση προκαταρκτικής εξέτασης.

    Ανέφερε ακόμη ότι η υπογραφή μιας διοικητικής πράξης εκ μέρους υπουργού συνιστά πολιτική ευθύνη, όχι, όμως, και ποινική, για την οποία, όπως τόνισε, χρειάζονται συγκεκριμένα στοιχεία.

    "Η ποινική ευθύνη δεν αναδύεται αυτομάτως", τόνισε.

    Όπως έγινε γνωστό, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος στην παραγγελία του, μεταξύ άλλων, ζήτησε και το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των υπόπτων, ιδιαιτέρως των υπαλλήλων της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου που έκαναν εκτιμήσεις και ενδεχομένως και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔ.

    Οι δύο εισαγγελείς Κολιούσης και Σωτηροπούλου που υπέβαλαν την παραίτησή τους με κοινή αίτηση που κατατέθηκε (από τον κ.Κολιούση) στον κ. Καρούτσο, τόνιζαν ότι δεν είχαν αρμοδιότητα να συνεχίσουν την έρευνα, καθώς προέκυπταν στοιχεία που σχετίζονται με τη λειτουργία υφυπουργών και έπρεπε η υπόθεση να σταλεί στη Βουλή για αξιολόγηση.

    Επίσης, σημείωναν ότι η συμμόρφωσή τους με την παραγγελία του κ. Καρούτσου έχει αποτέλεσμα να παραβιάσουν τα άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονται στην ποινική ευθύνη υπουργών.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    «Για μια ακόμη φορά υπογραμμίζουμε ότι το ΚΚΕ ζητά την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης Βατοπαιδίου με όλους τους τρόπους και με την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για να αποκαλυφθεί η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και οι συναλλαγές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και εφόσον προκύψουν ποινικές ευθύνες να προχωρήσουμε και σε Προανακριτική Επιτροπή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής

    Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής, σε "βάθος δεκαετίας, για όλες τις πολιτικές ευθύνες, οι οποίες υπάρχουν" στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος και ζήτησε "να δοθεί ο φάκελος στη Βουλή", ενώ "στο ενδεχόμενο να υπάρχουν, όπως υποστηρίζουν οι Εισαγγελείς, ποινικές ευθύνες υπουργών, υφυπουργών της ΝΔ,τότε (ζητάμε) άμεση σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής".

    Ο κ.Αλαβάνος εξέφρασε τη διαφωνία του στη "στάση του ΠΑΣΟΚ να αντιπαρατεθεί η Εξεταστική με την Προανακριτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης" διότι (α) τα δύο κόμματα "πρέπει να σταματήσουν να ζαλίζουν και να μπερδεύουν τον κόσμο και να πάρουν μια έντιμη και καθαρή στάση με όλη την αυτοκριτική που πρέπει να γίνει", (β) "η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης εστιάζεται και περιορίζεται στη διερεύνηση του σκανδάλου μόνο σε σχέση με τις Κυβερνήσεις της ΝΔ", (γ) "το ζήτημα δεν είναι μόνο οι ποινικές ευθύνες.

    Υπέρ της σύστασης προανακριτικής και όχι εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη σύσταση Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

    "Δεν συμβιβαζόμαστε,ούτε δεχόμαστε" την πρόταση Καραμανλή για σύσταση εξεταστικής επιτροπής δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: "Θέλουμε προανακριτική επιτροπή,γιατί εξεταστική σημαίνει πολλή κουβέντα, αλλά όχι ουσία",υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 October 2008 - 14:30:27 UTC