Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • [02] Ημερίδα της Marfin

  • [01] Μεγάλη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Με πτώση "έκλεισαν" σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το ράλι ανόδου των τελευταίων δύο ημερών, καθώς το θετικό κλίμα στις αγορές από τις κινήσεις των κυβερνήσεων για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν απέτρεψε την εμφάνιση εκ νέου φόβων σχετικά με ενδεχόμενη ύφεση.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 7,16%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC έκλεισε με υποχώρηση 6,82% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε χαμηλότερα κατά 6,49%.

    Επίσης, με πτώση έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Μιλάνου με πτώση 5,06% και 5,33%. Ίδιο το κλίμα και στη Βιέννη καθώς το χρηματιστήριο έκλεισε με το δείκτη ATX να έχει υποχωρήσει 5,19%.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές.

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.381,57 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 7,04%.

    Οι δυο σημαντικοί δείκτες των χρηματιστηρίων της Μόσχας ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση σήμερα με σημαντική πτώση, η οποία προκλήθηκε από την απαισιόδοξη ατμόσφαιρα που επικρατεί στα άλλα διεθνή χρηματιστήρια, τη σημαντική μείωση της τιμής του πετρελαίου, και τους αμερικανικούς δείκτες που κρίθηκαν απογοητευτικοί.

    O RTS υποχώρησε κατά 9,26% στις 788,98 μονάδες, και ο Micex κατά 8,67% στις 689,71 μονάδες. Και στα δυο χρηματιστήρια έγινε σήμερα διακοπή της συνεδρίασης για μια ώρα το μεσημέρι επειδή τότε σημειωνόταν πολύ μεγάλη πτώση.

    Με άνοδο 1,06% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο αν και στη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε να υποχωρεί και έως 1,88%. Πτώση κατά 2,29% κατέγραφε το πρωί το χρηματιστήριο της Σεούλ, στο -1,32% ήταν η Σαγκάη, στο -2,23% η Σιγκαπούρη, στο -2,63% η Βομβάη και στο -1,57% υποχωρούσε το χρηματιστήριο της Ταιπέι. H Μανίλα έκλεισε με απώλειες 1,55% και η Νέα Ζηλανδία κατά 1,53%.

    Με πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εν μέσω της συνεχιζόμενης ανησυχίας που επικρατεί στις αγορές σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προοπτικές.

    Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε 139,30 μονάδες (1,5%) στις 9.171,69 μονάδες, ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500 έχανε 24,29 μονάδες (2,43%) στις 973,72 μονάδες, ενώ και ο δείκτης Nasdaq του κλάδου υψηλής τεχνολογίας έχανε 34,55 μονάδες υποχωρώντας στις 1.744,46 μονάδες.

    Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Τζάνετ Γέλεν είπε ότι η αμερικανική οικονομία έχει ήδη ολισθήσει σε ύφεση ενώ η KBC ήταν ο τελευταίος βελγικός χρηματοοικονομικός όμιλος που δέχθηκε πλήγμα από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Γνωστοποίησε ότι αναμένει ζημίες έως και 930 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω της πιστοληπτικής ικανότητας του από τη Moody's λόγω μιας σειράς δομημένων επενδυτικών προϊόντων του. Η ανακοίνωση αυτή ήταν το τελευταίο πλήγμα του βελγικού χρηματοοικονομικού τομέα μετά τον κατακερματισμό και τη μερική κρατικοποίηση της Fortis και τη "διάσωση" της Dexia.

    Επίσης, η γερμανική Ντέμλερ ανακοίνωσε χθες 3.500 απολύσεις στη βόρεια Αμερική και η αμερικανική Πέπσικο 3.300. Η Μάζντα και η Φορντ ματαίωσαν επίσης σχέδιο κατασκευής κοινού εργοστασίου στις ΗΠΑ, όπως έγραψε η ιαπωνική εφημερίδα Νικκέι.

    Μπαρόζο και Μπράουν ασκούν πίεση στις ΗΠΑ για συνεργασία

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάλεσαν σήμερα τις ΗΠΑ σε μία στενότερη διεθνή συνεργασία για την επιτήρηση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά το πέρας της κρίσης, ενώ ο Γκόρντον Μπράουν μίλησε και για απαραίτητη "αναδιάρθρωση" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    "Η Ευρώπη κρατάει τα ηνία" της διεθνούς απάντησης στην χρηματοπιστωτική κρίση, με τα σχέδια ενίσχυσης των τραπεζών που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα "και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει", προκειμένου να πάρουμε πολύτιμα μαθήματα από αυτή την καταιγίδα, δήλωσε στον τύπο ο Μπαρόζο, λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλες.

    "Είναι άμεση προτεραιότητα η ενίσχυση της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ", πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος πρόκειται να συζητήσει αυτά τα θέματα με τον αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους, το ερχόμενο Σάββατο στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου θα μεταβεί μαζί με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες στις ΗΠΑ.

    Η Ουάσιγκτον κατηγορείται από τους Ευρωπαίους ότι επί σειρά ετών, στο όνομα του οικονομικού φιλελευθερισμού, αρνείτο να προβεί σε ρύθμιση των αγορών, κλείνοντας τα μάτια στις ρυψοκίνδυνες και αδιαφανείς επενδύσεις. Κατά συνέπεια, ύστερα από την επείγουσα επιχείρηση διάσωσης των τραπεζών, είναι σημαντικό να "διασφαλίσουμε ότι τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα -προβλήματα που το ξέρουμε πολύ καλά ότι ξεκίνησαν στις ΗΠΑ- δεν θα ξαναδημιουργηθούν", δήλωσε ο Μπράουν.

    Κατά τη γνώμη του, είναι σημαντικό να βρεθεί μία φόρμουλα διεθνούς επιτήρησης των αγορών, καθώς ακόμη και σήμερα ο έλεγχος παραμένει σε εθνικό επίπεδο, παρά την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε αναζήτηση νέου ρόλου, θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτόν τον τομέα.

    "Το ΔΝΤ πρέπει να αναδιαρθρωθεί προκειμένου να προσαρμοστεί στον σύγχρονο κόσμο", εκτίμησε ο Μπράουν. "Η αναδιάρθρωση της διεθνούς οικονομικής αρχιτεκτονικής απαιτεί ακριβώς το ίδιο όραμα με αυτό που υπήρχε τη δεκαετία του '40, όταν δημιουργήθηκε το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΗΕ", συμπλήρωσε.

    Σε προσχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου, υιοθετείται η έκκληση του Σαρκοζί για "πραγματική και πλήρη αναδιάρθρωση" της διεθνούς οικονομικής τάξης όπως αυτή είχε αποφασιστεί στη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς το 1944, αλλά δεν γίνεται λόγος για πραγματοποίηση εντός του έτους έκτακτης διεθνούς οικονομικής συνάντησης κορυφής.

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να αυξηθεί από τις 20.000 σε τουλάχιστον 100.000 ευρώ, μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, το ελάχιστο ύψος των καταθέσεων των ιδιωτών στην ΕΕ που είναι εγγυημένες σε περίπτωση που πτωχεύσει η τράπεζά τους.

    "Τα κράτη μέλη καλούνται να αυξήσουν το επίπεδο της εγγύησης στις τουλάχιστον 50.000 ευρώ και, έπειτα από ένα χρόνο, στις τουλάχιστον 100.000 ευρώ", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής.

    Η πρόταση αυτή προχωρεί πέρα από τη συμφωνία που συνήφθη την περασμένη εβδομάδα από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι συμφώνησαν να αυξηθεί από τις 20.000 σε μόνον "τουλάχιστον 50.000 ευρώ" το ελάχιστο εγγυημένο ποσό των τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζάς τους.

    Μέρκελ: Η Γερμανία θα γνωρίσει μια δύσκολη περίοδο

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει χαλεπούς καιρούς και επανέλαβε την έκκλησή της για νέους κανόνες που θα ρυθμίζουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο πλήττεται από την κρίση.

    "Η Γερμανία είναι ισχυρή. Ωστόσο, θα γνωρίσει μια δύσκολη περίοδο", τόνισε η Μέρκελ σε ομιλία της στο Κοινοβούλιο πριν από τη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, στην οποία θα κυριαρχήσει η χρηματοπιστωτική κρίση.

    "Πρέπει να περιμένουμε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας", πρόσθεσε η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι απίθανο αυτό να οδηγήσει σε διαρκή οικονομική ύφεση.

    Η γερμανίδα καγκελάριος υπεραμύνθηκε του πακέτου των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποκάλυψε τη Δευτέρα στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας των κυβερνήσεων του κόσμου ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.

    Ή Μέρκελ τόνισε ότι το Βερολίνο σχεδιάζει τώρα τη σύσταση επιτροπής ειδικών με επικεφαλής τον Χανς Τιτμάγιερ, πρώην επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, προκειμένου να αναθεωρηθούν οι κανόνες που διέπουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε εκ νέου να διαδραματίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μεγαλύτερο ρόλο στον έλεγχο των διεθνών χρηματαγορών.

    Το γερμανικό Κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει την Παρασκευή το πακέτο διάσωσης που αποφάσισε η κυβέρνηση.

    Η Μέρκελ τόνισε ότι "ο κίνδυνος για τη σταθερότητα της χρηματαγοράς δεν έχει εκλείψει" και υπογράμμισε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει το πακέτο διάσωσης το συντομότερο, συμβάλλοντας έτσι στην αποκατάσταση της ηρεμίας στις χρηματαγορές.

    Η Μέρκελ υπενθύμισε στους γερμανούς τραπεζίτες ότι το Βερολίνο περιμένει από αυτούς να κάνουν κάποιες θυσίες σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη που τους παρέχει η κυβέρνηση.

    "Αυτό γίνεται για την προστασία των πολιτών, όχι για την προστασία των τραπεζικών συμφερόντων. Τούς προσφέρουμε κάτι και πρέπει να προσφέρουν και αυτοί σε αντάλλαγμα", τόνισε.

    [02] Ημερίδα της Marfin

    Οι επιχειρήσεις που αφουγκράζονται τα θέματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τις αλλαγές που φέρνουν στις επενδύσεις, τις επιχειρήσεις και γενικότερα την οικονομία, δημιουργούν κερδοφορία όχι μόνο για τους μετόχους και τους επενδυτές, αλλά και για άλλους τομείς της οικονομικής ζωής.

    Τη θέση αυτή διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank Ευθύμιος Μπουλούτας σε ημερίδα με τίτλο "Περιβάλλον, αλλαγή κλίματος και αγορές εμπορευμάτων" που πραγματοποίησε η τράπεζα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Όπως επισήμανε το ανώτατο στέλεχος της Marfin Popular Bank "η κερδοφορία των επιχειρήσεων δημιουργείται μέσα από την ενεργητική δράση και όχι την παθητική αντίδραση", καθώς η κλιματική αλλαγή και άλλα θέματα περιβάλλοντος, όπως είπε, επηρεάζουν την καθημερινή δραστηριότητα αλλά και την μακροπρόθεσμη πολιτική των εταιριών.

    Στο πλαίσιο της ημερίδας διαπρεπείς επιστήμονες και στελέχη διεθνών οργανισμών περιέγραψαν τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που προκύπτουν από την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις επενδύσεις, τις αγορές εμπορευμάτων, τα ναυτιλιακά παράγωγα, το μέλλον της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες πλευρές μιας πολύπλοκης πραγματικότητας που θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα της εποχής.

    Σχετικά με το μέλλον της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Electrabel S.A. Willem Van Twembeke αφού περιέγραψε το διαφορετικό περιβάλλον που έχει επικρατήσει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας γενικότερα επισήμανε πως τα περισσότερα κράτη στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν σοβαρό έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας (όπως είπε η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Βουλγαρία). Επιπλέον, τόνισε πως χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις, ενώ όπως είπε, η διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ναι μεν έχει ξεκινήσει, αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί.

    Σε ότι αφορά τις διεθνείς αγορές πετρελαίου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης του Centre for Global Energy Studies Λεό Ντρόλας διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν θα ξαναδούμε την τιμή του πετρελαίου στα 147 δολάρια το βαρέλι, τουλάχιστον στο προβλεπτό μέλλον, εκτός κι αν συμβεί κάτι στο γεωπολιτικό πεδίο. Όπως είπε, ο ΟΠΕΚ θα προσπαθήσει να κρατήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα αλλά το επίπεδο τους θα εξαρτηθεί από τη σύγκρουση μεταξύ της ενδεχόμενης ύφεσης και των δημοσιονομικών αναγκών των πετρελαιοπαραγωγών κρατών.

    Σχετικά με τη ζήτηση πετρελαίου, ο κ. Ντρόλας ανέφερε πως η ζήτηση θα μειωθεί εξαιτίας των υψηλών τιμών του πετρελαίου και της ανησυχίας σχετικά με το περιβάλλον. Εξάλλου, σημείωσε πως τα κοιτάσματα πετρελαίου είναι άφθονα, αλλά το πρόβλημα έγκειται στη δυσκολία εξόρυξης.

    Εξάλλου, ο καθηγητής του London Business School Derek Bunn επισήμανε πως η έναρξη, στο πλαίσιο της ΕΕ, της εμπορίας διοξειδίου του άνθρακα έχει δημιουργήσει ένα νέο παράγοντα κινδύνου σχετικά με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, πιο πολύπλοκες συνθήκες για επενδύσεις και αύξηση της στροφής προς το φυσικό αέριο.

    Το στέλεχος της Schroder Investment Management Ltd Αντριάν Χάρις ανέφερε ότι οι ριζικές πτώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων δεν είναι και τόσο ασυνήθιστες και σημείωσε ότι η δραστηριοποίηση στον τομέα των εμπορευμάτων έχει πλεονεκτήματα, όπως το ότι είναι σχετικά φτηνά (σύγκρινε μάλιστα το δείκτη CRB με το δείκτη S&P 500 της Wall Street από το 1956 ως το 2007 για να αποδείξει τη θέση του) με τη ζήτηση να αυξάνεται. Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, ο κ. Χάρις σημείωσε πως "η αναμόχλευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος πιθανότατα δεν έχει ολοκληρωθεί. Όμως, πλέον, αισθανόμαστε σίγουροι ότι έχουμε περάσει το μεγαλύτερο μέρος του δάσους, αν όχι όλο το δάσος".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 October 2008 - 16:30:38 UTC