Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες απώλειες στα χρηματιστήρια

  • [01] Νέες απώλειες στα χρηματιστήρια

    Περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις αρχικές τους απώλειες οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά από την αρχική πτώση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5,5% που κατέγραφαν, μετά την άνοδο του δείκτη συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ και την εκτίναξη της τιμής της μετοχής της UBS AG.

    Η τιμή της μετοχής του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελβετίας UBS AG ανέκαμψε και κατέγραψε άνοδο 4,9%, στον απόηχο της είδησης ότι τόσο αυτή όσο και η δεύτερη μεγαλύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ο όμιλος Credit Suisse, θα δεχθούν κατεπείγουσα ένεση ρευστότητας από την ελβετική κυβέρνηση και άλλους επενδυτές με στόχο την ενίσχυσή τους έναντι της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για την αποτελεσματικότητα του μαζικού πακέτου διάσωσης των τραπεζών σχετικά με την αποφυγή της ολίσθησης της οικονομίας σε ύφεση.

    Στο Λονδίνο, πτωτικά κινείται η μετοχική τιμή των εταιριών εκμετάλλευσης ορυχείων BHP Billiton (-9,4%) και Rio Tinto (-10,4%) και η μετοχική τιμή των πετρελαϊκών εταιριών Royal Dutch Shell (-6,6%) και BP (-5,5%) λόγω της υποχώρησης των τιμών των μετάλλων και του αργού πετρελαίου. Ο δείκτης FTSE υποχωρούσε, το μεσημέρι, κατά 2,8%.

    Στο Παρίσι, η μεγαλύτερη παγκοσμίως χαλυβουργία ArcelorMittall, σημειώνοντας απώλειες 9% και η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία του πλανήτη Lafarge SA, με απώλειες 8%, τέθηκαν στην αιχμή της πτωτικής τάσης των βιομηχανικών μετοχών, ενώ στην αιχμή της πτωτικής τάσης των μετοχών των χρηματοοικονομικών εταιριών τέθηκε η μετοχή της Dexia (πτώση 7,2%). Απώλειες 3,30% σημείωνε, το μεσημέρι, ο δείκτης CAC 40.

    Στη Φρανκφούρτη, οι μετοχές της Deutsche Bank και της Commerzbank, καταγράφοντας πτώση μεγαλύτερη του 4% η κάθε μία έχουν τεθεί στην αιχμή της πτωτικής τάσης των τραπεζικών μετοχών. Ο δείκτης Dax υποχωρούσε, το μεσημέρι, απώλειες 2,15%.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 12:15 η ώρα βρισκόταν στις 2.283,64 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 4,11%.

    Νέα καθίζηση υπέστησαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς ο πανικός φαίνεται να έχει καταλάβει τις αγορές μετά και την μεγάλη υποχώρηση στη Γουόλ Στρητ που έκλεισε με απώλειες 7,87%.

    Με πτώση 11,41%, τη δευτερη χειρότερη της ιστορίας τους, έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1.089,02 μονάδες φτάνοντας τις 8.458,45. "Μετά τη δεύτερη μεγάλη πτώση στην ιστορία της Γουόλ Στρητ ήταν αναπόφευκτη η βουτιά και στο Τόκιο" τονίζει ο αναλυτής Χιροάκι Χοουάτα της Toyo Securities.

    Ανάλογη ήταν η τάση και στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια με εκείνο του Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί κατά 7,58% δύο ώρες πριν το κλείσιμο, της Σεούλ κατά 8,31%, της Σανγκάης κατά 3,68%,της Σιγκαπούρης κατά 6,63%, του Σίδνεϊ 6,94%, της Βομβάης 5,57%, της Μπανγκόκ 4,94% και της Ταϊπέι 3,25%.

    "Πρόκειται προφανώς για έναν πανικό που θα διαρκέσει" προέβλεψε ο οικονομικός αναλυτής Κλίφορντ Μπένετ της Sonray Capital Markets στη Μελβούρνη.

    Τα βλέμματα στρέφονται τώρα και πάλι στην ευρωπαική σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούν την επαναφορά της αμφιλεγόμενης ιδέας της συντονισμένης επιτήρησης των ευρωπαϊκών αγορών, που σήμερα εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών με θέμα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Οι 27 ηγέτες επισημαίνουν, σύμφωνα με το σχέδιο, "την ανάγκη ενίσχυσης της επίβλεψης του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα, ειδικότερα των πολυεθνικών ομίλων ώστε να διαμορφωθεί ένα συντονισμένο σύστημα επίβλεψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

    "Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρότεινα οι επικεφαλής των εθνικών οργανισμών επιτήρησης των τραπεζών να συναντώνται τουλάχιστον μια φορά κάθε μήνα στις Βρυξέλλες ή αλλού, για την ανταλλαγή πληροφοριών, η οποία δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή", δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk ο πρόεδρος του Eurogroupe Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Από τις 8.000 τράπεζες που λειτουργούν σήμερα στην Ευρώπη, μόνο 44 έχουν συστημικό χαρακτήρα, δηλαδή "εάν πτωχεύσουν παρασύρουν και άλλες μαζί τους", είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. "Θα έπρεπε λοιπόν να είναι δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών (για τις τράπεζες αυτές) ώστε καθένας να γνωρίζει τι έχει να περιμένει".

    Η οικονομική κρίση έφερε στο φως την ανάγκη για περισσότερη επιτήρηση των τραπεζών διότι το ισχύον σύστημα, όπου κάθε χώρα διαθέτει τον δικό της ελεγκτικό μηχανισμό, έδειξε τα όριά του. Δεν είναι προσαρμοσμένο στην πραγματικότητα ενός τομέα όπου κυριαρχούν οι πολυεθνικοί όμιλοι.

    Οι 27 προσπαθούν εδώ και καιρό να συμφωνήσουν για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης τους, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Οι χώρες στις οποίες εδρεύουν οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι ζητούν την εφαρμογή περισσότερο συγκεντρωτικού ελέγχου, ενώ οι μικρές χώρες όπου κυριαρχούν οι θυγατρικές φοβούνται ότι θα χάσουν το δικαίωμα ελέγχου τους.

    Την περασμένη εβδομάδα οι 27 επέτυχαν να συμφωνήσουν για την ενίσχυση του συντονισμού τους ως προς την επίβλεψη του ασφαλιστικού τομέα.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες προτείνουν επίσης τη διεξαγωγή μιάς παγκόσμιας διάσκεψης ως το τέλος του χρόνουμε στόχο τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος,αυξάνοντας έτσι την ένταση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες . "Η διάσκεψη αυτή πρέπει να γίνει στη Νέα Υόρκη όπου όλα άρχισαν" τόνισε με νόημα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Η Ευρώπη θεωρεί επιρρίπτει την ευθύνη για την κρίση κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς η Ουάσινγκτον αρνείτο επί χρόνια κάθε έλεγχο στις χρηματαγορές, στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού.

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο πακέτο στήριξης της χρηματαγοράς, τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί, αναφερόμενος στα μέτρα που ενέκριναν την Κυριακή οι ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης, στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.

    Το πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 2 τρισεκατομμυρίων Ευρώ, προβλέπει τη διασφάλιση του διατραπεζικού δανεισμού και τη μερική εθνικοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 October 2008 - 10:30:27 UTC