Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα καθίζηση στα χρηματιστήρια
  • [02] Επίσκεψη Παπούλια στο Βιετνάμ
  • [03] Πρόγραμμα ένταξης αλλοδαπών
  • [04] Στη Βουλή το ν/σ για την οικογένεια
  • [05] Ηττα της Εθνικής από την Ελβετία
  • [06] "Δεν εξυγιαίνεται ο καπιταλισμός"
  • [07] "Μέτρα υπέρ του λαού"
  • [08] "Πολλή κουβέντα και όχι ουσία"
  • [09] Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
  • [10] Σκληροί τόνοι στην τρίτη τηλεμαχία

  • [01] Νέα καθίζηση στα χρηματιστήρια

    Νέα καθίζηση υπέστησαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς ο πανικός φαίνεται να έχει καταλάβει τις αγορές μετά και την μεγάλη υποχώρηση στη Γουόλ Στρητ που έκλεισε με απώλειες 7,87%.

    Με πτώση 11,41%, τη δευτερη χειρότερη της ιστορίας τους, έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1.089,02 μονάδες φτάνοντας τις 8.458,45.

    "Μετά τη δεύτερη μεγάλη πτώση στην ιστορία της Γουόλ Στρητ ήταν αναπόφευκτη η βουτιά και στο Τόκιο" τονίζει ο αναλυτής Χιροάκι Χοουάτα της Toyo Securities.

    Ανάλογη ήταν η τάση και στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια με εκείνο του Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί κατά 7,58% δύο ώρες πριν το κλείσιμο, της Σεούλ κατά 8,31%, της Σανγκάης κατά 3,68%,της Σιγκαπούρης κατά 6,63%, του Σίδνεϊ 6,94%, της Βομβάης 5,57%, της Μπανγκόκ 4,94% και της Ταϊπέι 3,25%.

    "Πρόκειται προφανώς για έναν πανικό που θα διαρκέσει" προέβλεψε ο οικονομικός αναλυτής Κλίφορντ Μπένετ της Sonray Capital Markets στη Μελβούρνη.

    Τα βλέμματα στρέφονται τώρα και πάλι στην ευρωπαική σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες,όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες προτείνουν τη διεξαγωγή μιάς παγκόσμιας διάσκεψης ως το τέλος του χρόνουμε στόχο τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος,αυξάνοντας έτσι την ένταση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες . "Η διάσκεψη αυτή πρέπει να γίνει στη Νέα Υόρκη όπου όλα άρχισαν" τόνισε με νόημα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Η Ευρώπη θεωρεί επιρρίπτει την ευθύνη για την κρίση κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς η Ουάσινγκτον αρνείτο επί χρόνια κάθε έλεγχο στις χρηματαγορές,στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού.

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο πακέτο στήριξης της χρηματαγοράς, τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί, αναφερόμενος στα μέτρα που ενέκριναν την Κυριακή οι ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης, στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.

    Το πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 2 τρισεκατομμυρίων Ευρώ, προβλέπει τη διασφάλιση του διατραπεζικού δανεισμού και τη μερική εθνικοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης.

    [02] Επίσκεψη Παπούλια στο Βιετνάμ

    Σχολικό κτίριο που χρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα εγκαινίασε σήμερα στην πόλη Χουέ,ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας,ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψη του στο Βιετνάμ.

    Πρόκειται για σχολείο δυναμικότητας 500 παιδιών,το οποίο κόστισε 200.000 ευρώ - τα χρήματα διατέθηκαν εξ ολοκλήρου από την Ελλάδα - και κατασκευάστηκε εντός τριών μηνών από τη θεμελίωσή του.

    Ο κ.Παπούλιας και η ελληνική αντιπροσωπεία έτυχαν θερμής υποδοχής από μαθητές,που κρατούσαν βιετναμέζικες και ελληνικές σημαίες,καθηγητές και γονείς,πολλά δε παιδάκια έσπευσαν να τον χαιρετήσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του.

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του ταξιδιού του κ.Παπούλια διατέθηκαν από την ελληνική πλευρά 100 αμαξίδια και 40.000 ευρώ για τα παιδιά θύματα της διοξίνης που χρησιμοποίησε ο αμερικανικός στρατός στον πόλεμο,αλλά και 30.000 ευρώ για την κατασκευή μιας γέφυρας έξω από το Ανόι,ώστε να τη χρησιμοποιούν παιδάκια για να πηγαίνουν στο σχολείο τους.

    Κατά την παρουσία στο Ανόι,ο κ.Παπούλιας είχε επαφές με το σύνολο της ηγεσίας του Βιετνάμ,ενώ στο περιθώριο της επίσκεψης υπεγράφησαν και τρεις διμερείς συμφωνίες,που αφορούν στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

    Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας του Βιετνάμ, Χουέ και σήμερα το πρωί επιστρέφει στην Αθήνα.

    [03] Πρόγραμμα ένταξης αλλοδαπών

    Προνόμια στην εργασία τους αλλά και δικαίωμα ψήφου στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα έχουν οι αλλοδαποί που πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις επάρκειας στην ελληνική γλώσσα. Πρόκειται για τους πρώτους 890 ξένους που συμμετείχαν στις εξετάσεις, οι οποίοι θα ενταχθούν στο καθεστώς και θα αποκτήσουν προνόμια όμοια με αυτά των Ελλήνων πολιτών που αφορούν την ασφάλισή και την εργασία τους. Αυτά ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

    Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τις πρώτες εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, σε 26 εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Από τα 1.214 άτομα που επιθυμούσαν να αποκτήσουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, δεν προσήλθαν οι 324 (ποσοστό 26,6%), ενώ η αποτυχία ήταν μικρή (δεν ξεπέρασε το 7%). Για να ενταχθεί κάποιος στο καθεστώς του «επί μακρός διαμένοντος» θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει 150 ώρες το μάθημα της ελληνικής γλώσσας και επί 25 ώρες μαθήματα ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού.

    «Είναι γεγονός» είπε ο κ. Παυλόπουλος «ότι με τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, καθορίζεται η διαδικασία πιστοποίησης της επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, για τους υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυμούν να αποκτήσουν το καθεστώς του επί μακρός διαμένοντος». Όπως διευκρίνισε ο υπουργός «με την εφαρμογή του συγκεκριμένου καθεστώτος η Πολιτεία μπορεί να προχωρήσει στη χορήγηση των πολιτικών δικαιωμάτων στους δικαιούχους, έτσι όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα».

    Ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης δήλωσε από την πλευρά του ότι «αίτηση για συμμετοχή στη συγκεκριμένη διαδικασία είχαν κάνει 1.214 άτομα, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία, που άγγιξε το 55%, ήταν αλβανικής υπηκοότητας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τα χρόνια ο αριθμός των συμμετεχόντων θα αυξάνεται.

    [04] Στη Βουλή το ν/σ για την οικογένεια

    Εισήχθη προς επεξεργασία σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Ειδικής μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις», με το οποίο - μεταξύ άλλων - θεσμοθετείται το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης των ετερόφυλων ζευγαριών.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, τόνισε πως πρόκειται για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, η οποία συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες και την οδυνηρή πραγματικότητα 120.000 παιδιών, που έχουν προκύψει έως σήμερα, από τις απολύτως ελεύθερες συμβιώσεις. Πρόσθεσε πως πρόκειται για νομοσχέδιο τομή που καθιερώνει το θεσμό του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης, ως συμβατό με το γάμο. Αποτελεί μια εναλλακτική μορφή νόμιμης συμβίωσης και όχι μια μορφή «χαλαρού γάμου».

    Εξήγησε επιπλέον ότι: Καθιστά τους πολίτες περισσότερο υπεύθυνους και δεσμευμένους ατομικά, οικογενειακά και κοινωνικά. Αφορά αποκλειστικά και μόνο την ελεύθερη συμβίωση προσώπων διαφορετικού φύλου. Δεν αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των παιδιών που προκύπτουν από τις σχέσεις αυτές, τα οποία εξομοιώνονται απολύτως με όλα τα άλλα νόμιμα τέκνα. Λαμβάνει ιδιαίτερη πρόνοια για τις προσωπικές και περιουσιακές σχέσεις των συμβιούντων προσώπων, τη θέση της γυναίκας-μητέρας και τις κληρονομικές σχέσεις των προσώπων που θα συνάψουν το Σύμφωνο αυτό. Υπάρχει το ελευθέρως διαλυτό του Συμφώνου, αλλά οι έννομες συνέπειες που έχουν αναληφθεί με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις του ζευγαριού, δεν αίρονται με τη λύση του Συμφώνου, παρά εξακολουθούν να ισχύουν.

    Το νομοσχέδιο «ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των καιρών» είπε η εισηγήτρια της Ν.Δ. Κατερίνα Παπακώστα, ζητώντας την διακομματική υπερψήφιση των διατάξεών του. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Θεοδώρα Τζάκρη - η οποία δήλωσε ότι το κόμμα της καταψηφίζει επί της αρχής - σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο «η ελεύθερη συμβίωση αντιμετωπίζεται υποβαθμισμένη σε σχέση με το γάμο» αφού προβλέπεται «αυτοδίκαιη λύση του συμφώνου εάν τελεστεί γάμος, έστω και με τρίτο πρόσωπο» και ζήτησε εξίσωση γάμου και συμβίωσης. Το ΚΚΕ πρόκειται να ψηφίσει «παρών», διευκρίνισε εξ αρχής ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος διευκρινίζοντας ότι είναι η συμβίωση ένα υπαρκτό ζήτημα χαρακτηρίζοντας όμως το νομοθέτημα «αποσπασματικό» και «επικοινωνιακού χαρακτήρα». Υπέρ την νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλοφίλων τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Νικόλαου Τσουκάλη, ο οποίος τόνισε ότι είναι ένας από τους λόγους που το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοθέτημα.

    Προηγήθηκε, με την έναρξη της συνεδρίασης, διατύπωση πρότασης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ από τον Χ. Καστανίδη για αναβολή της συζήτησης με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες, «στην σκιά ενός θεσμικού ατοπήματος, με το ΠΑΣΟΚ να ζητεί την παραίτηση του Χατζηγάκη και με μία ένταση που αφορά την υπόθεση Βατοπαιδίου». Το αίτημα απορρίφθηκε ως μη βάσιμο, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκη, το χαρακτήρισε «πρωτοφανές» και στα όρια του λαϊκισμού. «Ποτέ δεν θεωρείται ότι μπορεί να αναβληθεί η Επιτροπή λόγω άλλου θέματος. Το γεγονός ότι το φέρνει η αντιπολίτευση γίνεται για λόγους εντυπώσεων και λαϊκισμού. Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, προχωράει με την πρόταση για Εξεταστική, προχωρά με βάση τις αρχές για άπλετο φως και δεν θα παρεμποδιστεί από κραυγές και παρεμβάσεις που γίνονται για λόγους κομματικής σκοπιμότητας, εμείς είμαστε περήφανοι με την πολιτική μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγάκης.

    [05] Ηττα της Εθνικής από την Ελβετία

    Οδυνηρή εντός έδρας ήττα με 2-1 από την Ελβετία γνώρισε απόψε η εθνική Ελλάδας στο «Γ. Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής ημέρας για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2010. Για τους Ελβετούς σκόραραν οι Φράι με πέναλτι στο 42΄ και Νκούφο στο 77΄, ενώ για την εθνική είχε προσωρινά ισοφαρίσει ο Χαριστέας στο 68΄. Παρά την ήττα της, πάντως, η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή του ομίλου της, καθώς νωρίτερα το Ισραήλ είχε αναδειχθεί ισόπαλο 1-1 με τη Λετονία.

    Ο Οτο Ρεχάγκελ επέλεξε να ξεκινήσει με τη σύνθεση του περασμένου Σαββάτου και με διάταξη 3-4-3, όπου οι Παπαδόπουλος, Δέλλας και Κυργιάκος ήταν οι αμυντικοί, με τους ακραίους Σεϊταρίδη και Τοροσίδη να πλαισιώνουν τους κεντρικούς μέσους Μπασινά, Κατσουράνη και τους Χαριστέα, Γκέκα, Σαμαρά να συνθέτουν τη γραμμή κρούσης.

    Η επιλογή των Ελβετών ήταν να πρεσάρουν από ψηλά, ανεβάζοντας ταυτόχρονα την άμυνά τους αρκετά μέτρα για να περιορίσουν τους Ελληνες επιθετικούς. Οι φιλοξενούμενοι πατούσαν πιο σίγουρα στον αγωνιστικό χώρο, απέναντι στους διεθνείς που -ανεξήγητο το γιατί- φαίνονταν αγχωμένοι.

    Ετσι, στο 14ο λεπτό ο Φράι σούταρε από μακριά, η μπάλα χτύπησε στον Παπαδόπουλο και παραλίγο να αιφνιδιάσει τον Χαλκιά, που πάντως απέκρουσε, ενώ στο 28΄ ο Πατσατζόγλου πήρε τη θέση του Κυργιάκου, που αποχώρησε τραυματίας. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ο τραυματισμός του αμυντικού της ΑΕΚ υπήρξε καθοριστικός, καθώς στο 41΄ και σε φάση που θα ήταν εύκολη υπόθεση για τον υψηλόσωμο στόπερ, οι Παπαδόπουλος και Τοροσίδης καθυστέρησαν να πάνε στη μπάλα, με αποτέλεσμα την ανατροπή του Μπεχράμι και εν συνεχεία το 0-1 στο 42΄, από την εκτέλεση πέναλτι του Φράι.

    Νωρίτερα, στο 33ο λεπτό η Ελλάδα είχε την καλύτερη ευκαιρία της στο πρώτο ημίχρονο, όταν ο Χαριστέας γύρισε τη μπάλα, ο Σαμαράς "άδειασε" με προσποίηση τον αντίπαλό του και σούταρε πάνω από το δοκάρι του Μπενάλιο.

    Με δύο γρήγορες αλλαγές (Λυμπερόπουλος στο 46΄, Καραγκούνης στο 62΄) ο Ρεχάγκελ προσπάθησε να αλλάξει τη ροή του αγώνα και να "χτυπήσει" τους Ελβετούς από τον άξονα. Η ελληνική ομάδα βρήκε έναν υποφερό ρυθμό απέναντι σε μια Ελβετία που γύρισε πίσω για να διαφυλάξει το σκορ, και στο 61΄ ο Λυμπερόπουλος είχε ένα καλό αριστερό σουτ που απέκρουσε ο Μπενάλιο.

    Η πίεση της εθνικής και το πισωγύρισμα των αντιπάλων έφερε αποτέλεσμα στο 68ο λεπτό: Ο Καραγκούνης σέντραρε με το δεξί, ο Λυμπερόπουλος μπέρδεψε τους αμυντικούς και ο Χαριστέας ισοφάρισε με αριστερό σουτ, σημειώνοντας το τέταρτο γκολ του στην προκριματική φάση του Μουντιάλ. Η χαρά δεν κράτησε για πολύ όμως, καθώς στο 77΄ από λάθος του Παπαδόπουλου ο Νκούφο έφυγε μόνος στην "πλάτη" της ελληνικής άμυνας και περνώντας τον Χαλκιά έκανε το 1-2, που έμελλε να είναι το τελικό αποτέλεσμα. Ενα αποτέλεσμα δίκαιο, καθώς εκτός από ένα μικρό διάστημα στο δεύτερο ημίχρονο η εθνική ήταν μέτρια και κατώτερη των περιστάσεων για έναν αγώνα στον οποίο αν είχε νικήσει, θα είχε εξασφαλίσει κατά μεγάλο βαθμό την πρόκριση στην τελική φάση. Η Ελβετία ήταν καλύτερη, πολύ απλά γιατί η Ελλάδα της το επέτρεψε. Όταν όμως πιεζόνταν έδειχνε ένας αντίπαλος μέτριος και φανέρωνε αρκετά προβλήματα σε αρκετούς τομείς του παιχνιδιού της. Εν κατακλείδι, με την ήττα της η Ελλάδα έβαλε για τα καλά στο "κόλπο" της πρόκρισης τόσο τους Ελβετούς όσο και το Ισραήλ, που με τη σειρά του "στραβοπάτησε" απόψε, επίσης στην έδρα του.

    [06] "Δεν εξυγιαίνεται ο καπιταλισμός"

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις τράπεζες, τονίζεται ότι "ο καπιταλισμός δεν εξυγιαίνεται ούτε με την κρατικοποίηση χρεοκοπημένων τραπεζών και επιχειρήσεων, ούτε με την εξαγορά τους από άλλους".

    Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δεχτούν να πληρώσουν την κρατική χρηματοδότηση και στήριξη του τραπεζιτικού κεφαλαίου που αποφάσισε η κυβέρνηση και προτείνουν με άλλες μορφές τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Το ταμείο εγγυήσεων των καταθέσεων να βρει πόρους από τα αμύθητα κέρδη που αποκόμισε τα προηγούμενα χρόνια το χρηματιστικό κεφάλαιο και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας.

    Η εργατική τάξη, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πόσο μεγάλο είναι το ψέμα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη των δικών τους αναγκών. Να απορρίψουν την πολιτική επιδομάτων φτώχειας. Να περάσουν στην αντεπίθεση, διεκδικώντας να αυξηθεί το εργατικό λαϊκό εισόδημα με αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα. Δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.

    Να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, κατάργηση του ανατοκισμού στεγαστικών καταναλωτικών δανείων, απαγόρευση πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας. Πάγωμα όλων των δανείων των ανέργων. Σύγχρονα κοινωνικά λαϊκά δικαιώματα.

    Ο καπιταλισμός δεν εξυγιαίνεται ούτε με την κρατικοποίηση χρεοκοπημένων τραπεζών και επιχειρήσεων, ούτε με την εξαγορά τους από άλλους. Δεν υπάρχει πολιτική διαχείρισής του που να μη φορτώνει και την κερδοφορία του κεφαλαίου και την κρίση στο λαό", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Πρόταση νόμου για τα ταμεία

    Πρόταση νόμου με τίτλο «Διασφάλιση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και διεύρυνση των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, με πρώτη υπογράφουσα την Αλέκα Παπαρήγα.

    Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της πρότασης νόμου, αυτή κατατίθεται με στόχο την κάλυψη των απωλειών που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το 1950 μέχρι σήμερα:

    Συγκεκριμένα, προτείνεται:

    -Η κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει το "τζογάρισμα" των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

    -Η αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων, με την τοποθέτηση τους μόνον σε τίτλους του Δημοσίου.

    -Η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες και για όσους εργάζονται στα βαρειά και ανθυγιεινά στα 55 και στα 50 αντίστοιχα. Πλήρης σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας με την συμπλήρωση 30 χρόνων εργασίας ή 9.000 ένσημα. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4050 ημέρες ασφάλισης.

    -Σύνταξη στο 80% των συνολικών αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν τη συνταξιοδότηση (με βασικό μισθό τα 1.400 και κατώτερη σύνταξη τα 1.120 ευρώ).

    -Να μην επιβληθεί καμιά πρόσθετη επιβάρυνση στους ασφαλισμένους, και προοπτικά να απαλλαγούν από τις ασφαλιστικές εισφορές.

    -Απαλλαγή των εργαζομένων από την εισφορά για τον κλάδο της υγείας και πρόνοιας.

    -Το κόστος από τα μέτρα αυτά, γενικότερα η ενίσχυση της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης να βαρύνει το κράτος και την εργοδοσία, ιδιαίτερα το μεγάλο κεφάλαιο σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την κατάργηση των φορολογικών και άλλων προνομίων.-

    [07] "Μέτρα υπέρ του λαού"

    Περιοδεία στην Κέρκυρα πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Αλ. Τσίπρας.

    Ο κ.Π. Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο ελληνικό σχέδιο στήριξης του τραπεζικού κλάδου που ανακοίνωσε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, δήλωσε ότι "το πακέτο μέτρων μυθικού ύψους 28 δισ. προς τις Τράπεζες, που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, αντιπροσωπεύει ένα μέγα οικονομικό σκάνδαλο και μια άνευ προηγουμένου καταλήστευση και λεηλασία του ελληνικού λαού, προκειμένου να ενισχυθεί το τραπεζικό κεφάλαιο και τα πανύψηλα κέρδη του μέσα στην κρίση.

    Το σχέδιο αυτό, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων απαράδεκτων ευρωπαϊκών κατευθύνσεων, δείχνει την γενικότερη υποκρισία των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, αφού μετατρέπονται σε κουρελόχαρτο οι κανόνες της Ε.Ε. προκειμένου να διασωθούν οι τραπεζίτες από τις ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές πρακτικές τους".

    Ακόμη, χαρακτήρισε "υποκριτικές τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, η οποία με διάφορα «λογιστικά τρυκ» ισχυρίζεται πως ο πακτωλός δισ. ευρώ προς τις τράπεζες σχεδόν δεν θα επηρεάσει το χρέος και το έλλειμμα, σε μια περίοδο που επιβάλλεται άγρια φορολογική λεηλασία και σκληρή λιτότητα στα λαϊκά στρώματα στο όνομα της συγκράτησής τους.

    Αυτή την ώρα, αντί του σκανδαλώδους πακέτου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, χρειάζονταν να ληφθούν άλλου είδους μέτρα, σε όφελος της ανάπτυξης και του ελληνικού λαού, στα οποία, μεταξύ άλλων, έπρεπε να περιλαμβάνονται:

    Β· Η ανάκτηση, ως πρώτο βήμα, από το δημόσιο του πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής Τράπεζας και η ενίσχυση της παρουσίας του στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, ώστε με πυρήνα τις τρεις αυτές Τράπεζες να ασκηθεί μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική αποκλειστικά και μόνο με αναπτυξιακά και κοινωνικά -όχι κερδοσκοπικά- κριτήρια.

    Β· Η ανάληψη από το δημόσιο πρωτοβουλίας, στο όνομα της προστασίας της οικονομίας και του καταναλωτικού κοινού, για άμεση παρέμβαση στη διαμόρφωση των τραπεζικών επιτοκίων χορηγήσεων, με στόχο τη συγκράτηση και τη μείωσή τους, σε βάρος των τραπεζικών κερδών

    Β· Η εγγυοδότηση από το δημόσιο, αντί των τραπεζών, των νοικοκυριών, των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -ειδικά των πιο ευάλωτων κατηγοριών τους- για τις δανειακές υποχρεώσεις τους, οι οποίες μέσα στην κρίση γίνονται όλο και πιο δυσβάστακτες.

    Β· Η λήψη σειράς ουσιαστικών ρυθμίσεων για την πραγματική ανακούφιση των δανειοληπτών που έχουν ανάγκη και την ανακοπή του κύματος κατασχέσεων και πλειστηριασμών, ειδικά της πρώτης κύριας κατοικίας", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [08] "Πολλή κουβέντα και όχι ουσία"

    Υπέρ της σύστασης προανακριτικής και όχι εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη σύσταση Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

    "Δεν συμβιβαζόμαστε,ούτε δεχόμαστε" την πρόταση Καραμανλή για σύσταση εξεταστικής επιτροπής δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: "Θέλουμε προανακριτική επιτροπή,γιατί εξεταστική σημαίνει πολλή κουβέντα, αλλά όχι ουσία",υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    [09] Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

    Παγκόσμια Ημέρα διατροφής σήμερα με το πρόβλημα της πείνας έχει επιδεινωθεί παγκοσμίως εξαιτίας της αύξησης των τιμών των βασικών ειδών διατροφής στο διάστημα 2007-2008. Πάνω από 900 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από τον υποσιτισμό και περίπου 40 εκ. πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

    Ο υποσιτισμός δεν ορίζεται μονάχα ως έλλειψη τροφίμων, αλλά και ως έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών που θέτουν άμεσα σε κίνδυνο την υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Υπολογίζεται ότι 2 δις. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών ενώ το 55% των παιδικών θανάτων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οφείλεται στη χαμηλής θρεπτικής αξίας διατροφή.

    Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές:

    - περίπου 923 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα παγκοσμίως, δηλαδή 75 εκατομμύρια περισσότεροι το 2007, αύξηση που ο FAO αποδίδει κυρίως στην άνοδο των τιμών των ειδών διατροφής και των καυσίμων.

    - περίπου το 89% των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα, δηλαδή 750 εκατομμύρια, ζουν σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Σε 15 αφρικανικές χώρες η πείνα πλήττει άνω του 35% του πληθυσμού.

    - εικοσιδύο χώρες είναι "ιδιαίτερα ευάλωτες" στην άνοδο των τιμών λόγω του υψηλού ποσοστού των χρόνια υποσιτιζομένων ανθρώπων (άνω του 30%), της μεγάλης εξάρτησής τους από τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων (100% σε ορισμένες περιπτώσεις) και από στις εισαγωγές δημητριακών.

    Πρόκειται για την Ερυθραία, το Νίγηρα, τα νησιά Κομόρες, τη Μποτσουάνα, την Αϊτή, τη Λιβερία, το Μπουρούντι, το Τατζικιστάν, τη Σιέρα Λεόνε, τη Ζιμπάμπουε, την Αιθιοπία, τη Ζάμπια, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Μοζαμβίκη, την Τανζανία, τη Γουινέα-Μπισάου, τη Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, την Καμπότζη, τη Βόρεια Κορέα, τη Ρουάντα και την Κένυα.

    - Η πλειοψηφία των 75 εκατομμυρίων που προστέθηκαν το 2007 σε αυτούς που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πείνας, προέρχεται από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (+41 εκατομμύρια), την υποσαχάρεια Αφρική (+24 εκατομμύρια), τη Λατινική Αμερική (+6 εκατομμύρια), και τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (+4 εκατομμύρια).

    - Ο δείκτης FAO των τιμών των ειδών διατροφής δείχνει αύξηση κατά 12% το 2006 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά 24% το 2007 και μια έκρηξη των τιμών κατά 50% κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2008. Σύμφωνα με το FAO, η αύξηση που καταγράφηκε μετά το 2002 είναι η μεγαλύτερη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

    - Σύμφωνα με το FAO, χρειάζονται περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για τη διατροφική ασφάλεια και για να δοθεί ώθηση στον αγροτικό τομέα, ο οποίος έχει παραμεληθεί χρόνια στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πείνα.

    - Σύμφωνα με το ΡΑΜ (Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα), η διεθνής βοήθεια σε τρόφιμα μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, τη στιγμή που όλο και περισσότερες χώρες έχουν επείγουσα ανάγκη αυτής της βοήθειας.

    [10] Σκληροί τόνοι στην τρίτη τηλεμαχία

    Όπως αναμενόταν από αρκετούς παρατηρητές, ο Τζων ΜακΚέην επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στη σχέση του με έναν πρώην "εξτρεμιστή" της άκρας αριστεράς στην διάρκεια της τρίτης και τελευταίας τηλεμαχίας των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ κατηγόρησε ακόμη τον Δημοκρατικό αντίπαλό του ότι επιδιώκει έναν "ταξικό πόλεμο".

    Ο ΜακΚέην απαίτησε από τον Ομπάμα να "δώσει εξηγήσεις" για τις σχέσεις του με τον Γουίλιαμ Άγιερς, πρώην μέλος της εκτός νόμου οργάνωσης Weather Underground, που προέβαινε σε εξτρεμιστικές ενέργειες την δεκαετία του '60. Ο Άγιερς είχε συνεργαστεί με τον γερουσιαστή του Ιλινόι στο Σικάγο. Ο Ομπάμα απάντησε με εμφανή εκνευρισμό "αρκετά. Ο κ. Άγιερς δεν έχει αναμιχθεί στην εκστρατεία μου, και δεν θα μου παρέχει συμβουλές στο Λευκό Οίκο".

    Ακόμη, ο ΜακΚέην επιτέθηκε στον Ομπάμα σχολιάζοντας αρνητικά το ότι τον παρομοιάζει με τον απερχόμενο πρόεδρο Τζωρτζ. Ου. Μπους: "Γερουσιαστή Ομπάμα, δεν είμαι ο Πρόεδρος Μπους. Αν θέλατε να αγωνιστείτε εναντίον του προέδρου Μπους, έπρεπε να είχατε θέσει υποψηφιότητα πριν τέσσερα χρόνια", είπε.

    Ο Ομπάμα αντεπιτέθηκε λέγοντας ότι μερικές φορές δυσκολεύεται να διακρίνει τις διαφορές των δύο πολιτικών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. "Αν μερικές φορές μπέρδεψα τις πολιτικές σας νομίζοντας ότι πρόκειται για πολιτικές του Τζωρτζ Ου. Μπους, είναι διότι στα κομβικά οικονομικά ζητήματα που έχουν σημασία για τον Αμερικανικό λαό, για τη φορολογική πολιτική, για την ενεργειακή πολιτική, για την δημοσιονομική πολιτική, είστε σθεναρός υποστηρικτής του Προέδρου Μπους".

    Λίγο νωρίτερα στην διάρκεια της τηλεμαχίας, ο ΜακΚέην είχε επιτεθεί στον Ομπάμα διότι "ο όλος συλλογισμός πίσω από τα σχέδια του Γερουσιαστή Ομπάμα είναι ο ταξικός πόλεμος--να σκορπίσουμε τον πλούτο".

    Και οι δύο υποψήφιοι πάντως παραδέχθηκαν ότι ο τόνος της εκστρατείας και της συζήτησης έγινε "αρκετά σκληρός"--αλληλοκατηγορήθηκαν για "αρνητισμό". Ο ΜακΚέην ζήτησε από τον Ομπάμα να καταδικάσει τις δηλώσεις του Τζων Λιούις --ιστορικού αγωνιστή για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες-- ο οποίος είχε συνδέσει πρόσφατα τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο με τον διαβόητο ιδεολόγο του φυλετικού διαχωρισμού Τζωρτζ Γουάλας. "Αυτό για μένα ήταν πολύ οδυνηρό", είπε.

    Από την πλευρά του ο Ομπάμα εξήρε την "ανεξαρτησία" του ΜακΚέην έναντι επιλογών του Μπους "σε θέματα-κλειδιά όπως τα βασανιστήρια".

    Δύο δημοσκοπήσεις αμέσως μετά τη λήξη της 90λεπτης τηλεμαχίας των Τζον ΜακΚέιν και Μπαράκ Ομπάμα που διεξήγαγαν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και CBS κατέδειξαν ότι το κοινό θεώρησε "νικητή" τον Δημοκρατικό υποψήφιο, παρά το ότι ο ΜακΚέην "έβγαλε τα γάντια" στην τρίτη και τελευταία αναμέτρησή τους.

    Ο Ομπάμα είχε παρουσιαστεί ως νικητής και των προηγούμενων δύο διαδικασιών.

    Οι δύο υποψήφιοι ξεκινούν το τελευταίο σκέλος της κούρσας, διαρκείας 19 ημερών, ως τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, πραγματοποιώντας σειρά προεκλογικών εμφανίσεων και ομιλιών σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους υποστηρίξουν.

    Ο Ομπάμα, στο μεταξύ, με υπεραρκετά κεφάλαια στο ταμείο της εκστρατείας του, προέβη σε μια πρωτοβουλία χωρίς ιστορικό προηγούμενο, τοποθετώντας διαφημιστικά μηνύματα στις διαδικτυακές υπηρεσίες γνωστών παρόχων παιχνιδιών online, όπως το Xbox Live της Microsoft. Η διαφήμιση θα είναι ορατή στους χρήστες που θα εισέρχονται στο διαδίκτυο για να παίξουν μέσω αυτού ομαδικά 18 παιγνίδια με τη χρήση της υπηρεσίας, σε 10 κρίσιμες πολιτείες.

    Στόχος είναι το κοινό από 18 έως 34 ετών, σύμφωνα με αναλυτή. Η εκστρατεία του Ομπάμα επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να προσεγγίσει ένα κοινό που "δεν βλέπει τηλεόραση, ούτε διαβάζει ιδιαίτερα", κατά τον ίδιο.

    Προηγείται ο Ομπαμα σε κρίσιμες πολιτείες

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, γερουσιαστής του Ιλινόι, Μπαράκ Ομπάμα, φαίνεται ότι είναι ο νικητής σε πολλές πολιτείες-κλειδιά μεταξύ των οποίων η Φλόριδα και η Βιρτζίνια, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του CNN και του περιοδικού Time που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η τελευταία αναμέτρηση μεταξύ των δύο υποψηφίων, του κ. Ομπάμα και του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Τζον Μακέιν.

    Ο κ. Ομπάμα έχει ένα προβάδισμα δέκα ποσοστιαίων μονάδων (53% έναντι43%) στη Βιρτζίνια και 5 μονάδες στη Φλόριδα (51% έναντι 46%) σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση.

    Οι δύο αυτές πολιτείες έδωσαν στον κ. Τζορτζ Μπους το προβάδισμα και του άνοιξαν τις πόρτες του Λευκού Οίκου το 2000 και το 2004 αφού διαθέτουν μεγάλο αριθμό μεγάλων εκλεκτόρων (40).

    Σημειώνεται ότι η πολιτεία της Βιρτζίνια δεν έχει ψηφίσει υπέρ Δημοκρατικού υποψηφίου από το 1964.

    Ο κ. Ομπάμα φαίνεται ότι κερδίζει και το Κολοράντο, που έχει 9 υπερεκλέκτορες--άλλη πολιτεία που ψήφισε υπέρ του κ. Μπους και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις--και ένα προβάδισμα έναντι του Μακέιν 4 ποσοστιαίων μονάδων (51% έναντι 47%).

    Στη Τζόρτζια μια πολιτεία που παραδοσιακά τάσσεται υπέρ των Ρεπουμπλικάνων, ο κ. Μακέιν έχει προβάδισμά 8 μονάδων (53% έναντι 45% του κ. Ομπάμα).

    Στο Μιζούρι--που ψήφισε και τις δύο φορές υπέρ του Τζορτζ Μπους--οι δύο υποψήφιοι σχεδόν είναι ισόπαλοι με μικρό προβάδισμα του κ. Μακέιν (49% 'έναντι 48% του κ. Ομπάμα).

    "Φαίνεται ότι ο κ. Μακέιν αγωνίζεται να κερδίσει παραδοσιακά προπύργια των Ρεπουμπλικάνων αλλά παρά το γεγονός ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα τα χάσει, είναι σε μειονεκτική θέση γιατί υπολείπεται σε χρήματα του αντιπάλου του, γεγονός που τον εμποδίζει να περιοδεύσει σε πολιτείες κλειδιά που είναι αποφασιστικής σημασίας τη στιγμή των εκλογών", δήλωσε ο Κίτινγκ Χόλαντ διευθυντής των σφυγμομετρήσεων για το CNN.

    Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε από τις 11 έως τις 14 Οκτωβρίου σε 762 πολίτες στο Κολοράντο, σε 765 στη Φλόριντα σε 718 στη Τζόρτζια, σε 763 στο Μιζούρι και 698 στην Βιρτζίνια.

    Το ποσοστό λάθους της είναι συν-πλην 3,5%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 October 2008 - 6:30:37 UTC