Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στόχος η προστασία των εισοδημάτων"
  • [02] Αυτοδιοίκηση και μετανάστες

  • [01] "Στόχος η προστασία των εισοδημάτων"

    Μήνυμα αισιοδοξίας ως προς τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας έναντι της διεθνούς οικονομικής και χρηματιστηριακής κρίσης απέστειλε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει υποστεί σχετικώς μικρότερους κραδασμούς από τις άλλες χώρες της ΕΕ και ότι το τραπεζικό της σύστημα αντέχει. Υπογράμμισε, επίσης, ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η προστασία των ασθενέστερων οικονομικώς στρωμάτων, των δανειοληπτών και των καταθετών.

    Σημείωσε ότι ακόμα και το αυστηρό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέπει για την Ελλάδα ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του 2%, δηλαδή σαφώς πάνω από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της ΕΕ θα συνεχίσουν να κινούνται εντός των πλαισίων του, σημειώνοντας ωστόσο, ότι αυτό θα συμβεί με ευέλικτο τρόπο, δεδομένων των εξαιρετικών περιστάσεων που υπάρχουν σήμερα στη διεθνή οικονομία.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι αποκομμένο από τις πραγματικές οικονομικές συνθήκες. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της φορολογικής πολιτικής και επιβολής νέων φόρων και σημείωσε ότι όλα αυτά θα συζητηθούν αναλυτικότερα στο επόμενο Συμβούλιο των υπουργών οικονομίας της ΕΕ.

    Ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το σχετικό σχέδιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικώς στρωμάτων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενεργοποιείται το Ταμείο Συνοχής και ότι θα λάβουν επίδομα θέρμανσης οι περισσότερο πληττόμενοι από την οικονομική κρίση, όπως οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

    Τόνισε, επίσης, ότι στην παρούσα φάση αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Προς τον σκοπό αυτό, η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε σήμερα τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης, αντικείμενο του οποίου θα είναι η επισήμανση των κινδύνων που ελλοχεύουν στις οικονομίες των κρατών μελών της ΕΕ.

    Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:

    Σε σχέση με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ανέφερε ότι αναλυτική συζήτηση θα γίνει το Δεκέμβριο, οπότε η ιρλανδική πλευρά θα είναι σε θέση να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών ανέφερε ότι ειδικά η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει εξαίρεση από την εφαρμογή των κοινοτικών πολιτικών που έχουν ήδη αποφασιστεί.

    Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τα θέματα ασύλου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έστειλε επιστολή τόσο στον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Νικολά Σαρκοζί, όσο και στους ομολόγους του, με την οποία ζητεί να επιδείξουν όλες οι χώρες πνεύμα αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ελλάδα που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης και υφίστανται ισχυρές πιέσεις. Τάχθηκε δε σαφώς υπέρ της ενίσχυσης της λειτουργίας της υπηρεσίας για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, FRONTEX.

    Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή της Γεωργίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμπρόθεσμη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τον Καύκασο, ενώ αναφορικά με τη σύσταση της ομάδας περισυλλογής για τη μελλοντική μορφή της ενωμένης Ευρώπης, ανέφερε ότι θα δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της, εντός της διετίας.

    Για θέματα εσωτερικής πολιτικής

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός απάντησε και σε ερωτήσεις για θέματα εσωτερικής πολιτικής και ειδικότερα για την απόφασή του να ζητήσει από τη Βουλή τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα του Βατοπεδίου.

    «Δεν έχω αλλάξει άποψη για το πότε πρέπει να γίνονται κατά κανόνα εξεταστικές επιτροπές, με τη διαφορά ότι εδώ, μετά τα όσα συνέβησαν στο χώρο της δικαιοσύνης, επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί ένα κλίμα σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση δεν θέλει να φέρει το θέμα στη Βουλή και επιχειρεί τη συγκάλυψη. Για το λόγο αυτό πήρα την πρωτοβουλία να φέρω άμεσα το θέμα στη Βουλή. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και όλες οι ενέργειές μας καταδεικνύουν επιπρόσθετα πλέον το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την πλήρη διαλεύκανση του ζητήματος», είπε ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας στο αίτημα που υπέβαλε η αντιπολίτευση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο πρώθυπουργός τόνισε ότι αυτή η πρόταση περιλαμβάνει μια βασική προϋπόθεση, το να έχει στοιχειοθετηθεί νομικά ότι υπάρχει ποινικό αδίκημα, βάσει πραγματικών στοιχείων για συγκεκριμένα πρόσωπα. Κάτι που,όπως υπογράμμισε, σήμερα δεν υπάρχει.

    Τόνισε ακόμη ότι εάν στην εξεταστική επιτροπή ή από τη δικαστική έρευνα αυτό στοιχειοθετηθεί, βεβαίως και θα πάμε σε προανακριτική επιτροπή, επεσήμανε ωστόσο ότι υπάρχει μια λογική και νομική αλληλουχία.

    Τα όσα λέγονται σήμερα για προανακριτική επιτροπή δεν είναι τίποτα παρά παιχνίδια πρόσκαιρων εντυπώσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Ερωτηθείς εάν πρέπει να απομακρυνθούν πολιτικά πρόσωπα όσο διαρκεί η έρευνα για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν με την έκφραση οποιασδήποτε καταγγελίας - αβάσιμης κατά την άποψή μου- να στοιχειοθετούνται αμέσως κατηγορίες, ενώ επανέλαβε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ούτε καν αποχρώσες ενδείξεις που να συνδέουν πολιτικό πρόσωπο με αδίκημα.

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι αισθάνεται πολύ ισχυρός και πως έχει την ευθύνη όταν δημιουγείται ένα συγκεκριμένο κλίμα να παίρνει τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα ξεκαθαρίζουν το κλίμα, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε υπόθεση υπάρχει, πραγματική, η καθ' υπερβολήν θα πρέπει να ξεκαθαρίζει.

    Δεν έχουμε εκλογές στο πρόγραμμα και ο ανασχηματισμός είναι δική μου αρμοδιότητα και δική μου απόφαση για το αν και το πότε θα γίνει, δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ερωτηθείς σχετικά.

    Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα, ο κ. Κ. Καραμανλής είπε ότι «πήραμε μια απόφαση όλοι μαζί για να τεθεί τέλος στην εσωστρέφεια. Αυτό δεν σημαίνει φίμωτρο, ότι, δηλαδή, δεν θα μιλάει και δεν θα σκέφτεται κανένας ή δεν θα εκφράζει άποψη. Πρέπει, όμως, να υπάρχει -και πάντα ο ομιλών σίγουρα την έχει -αίσθηση του μέτρου».

    Σε ερωτηση για τους διατυπωθέντες υπαινιγμούς για παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στο χώρο της δικαιοσύνης, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι τις αποκλείει και τις διαψεύδει και πρόσθεσε ότι είναι αντίθετες με τις αρχές και την πρακτική του,τονίζοντας ότι ο χώρος δικαιοσύνης λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες οι οποίοι είναι σεβαστοί.

    Οταν προκύπτουν τέτοια θέματα, η κυβέρνηση είναι εδώ για να πεί στους Ελληνες πολίτες ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ολα στο φως, το θέμα σήμερα κιόλας στη Βουλή,είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    [02] Αυτοδιοίκηση και μετανάστες

    "Η Ευρώπη βρίσκεται ένα βήμα πριν από την υιοθέτηση του θεσμικού υποβάθρου για ενιαία και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, με την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, μιλώντας στο Σεμινάριο που διοργανώνουν σήμερα η Επιτροπή των Περιφερειών και η ΤΕΔΚΝΑ.

    Θέμα του σεμιναρίου είναι "ο ρόλος των Δήμων και των Περιφερειών στην ένταξη των μεταναστών", στο οποίο συμμετέχουν στελέχη της Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο σεμινάριο παραβρέθηκαν -εκτός από τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ, Δ. Καλογερόπουλο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος της Αθήνας Νικ. Κακλαμάνης, ενώ αργότερα, μετά το πέρας των εργασιών ο ΓΓ του ΥΠΕΣΔΔΑ Πάτροκλος Γεωργιάδης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με τα συμπεράσματα του Σεμιναρίου.

    "Στο κρίσιμο στάδιο της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου η συμβολή των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι καθοριστική", επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος στη συνέχεια της ομιλίας του και αναφερόμενος στη χώρα μας είπε: "Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει πραγματοποιήσει πολλά και σημαντικά βήματα προς την αποκέντρωση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης, όπως προκύπτει και από τις θεσμικές παρεμβάσεις, τις οποίες έχει προωθήσει, μεριμνώντας, παράλληλα, για την προώθηση των εφαρμογών της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα επιτρέψει την απλούστευση των σχετικών διαδικασιών".

    Οπως ανέφερε ο υπουργός "έμφαση έχει δοθεί ιδίως στη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό ανελήφθησαν δύο καίριες πρωτοβουλίες: Πρώτον, θεσμοθετήθηκε η Εθνική Επιτροπή για την Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών, στην οποία συμμετέχουν, εκτός από τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, και τα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία αναγνωρίζεται ουσιαστικός ρόλος στην εφαρμογή των πολιτικών κοινωνικής ένταξης. Και δεύτερον, διαμορφώθηκε το πρώτο "Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για την ομαλή προσαρμογή και κοινωνική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια - Πρόγραμμα "ΕΣΤΙΑ"".

    Το πρόγραμμα αυτό διαρθρώνεται σε έξι επιχειρησιακά υποπρογράμματα, τα οποία αφορούν τόσο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και τον περιορισμό φαινομένων περιθωριοποίησης, ρατσισμού και ξενοφοβίας, όσο και την πληροφόρηση, εξυπηρέτηση και συμβουλευτική υποστήριξη των υπηκόων τρίτων χωρών και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε υπηρεσίες απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν σταθερή σύνδεση με την κοινωνία υποδοχής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 October 2008 - 14:30:23 UTC