Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προανακριτική ζητά το ΠΑΣΟΚ

  • [01] Προανακριτική ζητά το ΠΑΣΟΚ

    Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν υπουργικές ευθύνες στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ανακοίνωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής. Σύμφωνα με τον κ.Σιούφα, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ζήτησαν η πρότασή τους να συζητηθεί την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, ημέρα συζήτησης της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, σε ξεχωριστή πρωινή συνεδρίαση, ωστόσο η πλειοψηφία της διάσκεψης αποφάσισε διαφορετικά.

    Την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες του υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσσόπουλου, του πρώην υφυπουργού Οικονομίας & Οικονομικών Π. Δούκα και του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκου στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου κατέθεσαν στη Βουλή οι 101 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτο υπογράφοντα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον πρώην υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρο Δούκα και τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης "για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος".

    Συγκεκριμένα, κατηγορούν τον κ.Δούκα επειδή "εξέδωσε την υπ.΄ αριθμ πρωτ. 1046300/3944/Α0010/10.6.2004 απόφαση με την οποία έγινε αποδεκτή η υπ΄ αριθμ. 26/2004 γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας" και επειδή "έκανε αποδεκτό και το υπ' αριθμ. 3058/17-6-2004 πρακτικό του ΝΣΚ σχετικά με το αίτημα της Μονής Βατοπαιδίου για συναίνεση και σύμπραξη του Δημοσίου προκειμένου να κατατεθεί από κοινού δήλωση για τη μη έκδοση απόφασης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης στο οποίο εκκρεμούσε αγωγή της Μονής κατά του Ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα να μείνουν δικαστικώς απροστάτευτα και να βλαβούν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου".

    Τον δε κ. Μπασιάκο κατηγορούν επειδή "εξέδωσε την υπ΄ αριθμ πρωτ. 3822/25.1.2005 απόφαση με την οποία ανατέθηκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου η ανταλλαγή ακινήτων του Δημοσίου με ποσοστά κυριότητας της Μονής Βατοπαιδίου στη Λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις".

    Αμφότερους τους κατηγορούν επειδή "εξέδωσαν την υπ΄αριθμ. 16651/26.7.2006 κοινή απόφαση τους για την ανάθεση στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου της διαδικασίας ανταλλαγής της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων αυτής με διαθέσιμα ακίνητα του Δημοσίου αφού η αξία των ανταλλασσόμενων ακινήτων καθορισθεί από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών καθόσον η έκδοση και η εκτέλεση των παραπάνω αποφάσεων προκάλεσε μείωση της περιουσίας του Δημοσίου που υπερβαίνει καταφανώς το προσδιοριζόμενο από το εδάφιο β΄ του άρθρου 390 Π.Κ. ποσό".

    Ζητούν επίσης τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για "ηθική αυτουργία" στην τέλεση των παραπάνω αδικημάτων από τον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο, καθώς και για "την τυχόν συμμετοχή άλλων προσώπων ως συναυτουργών και συμμετόχων".

    Οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι "από το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που προτείνουμε να συγκροτηθεί θα προκύψει [..] η περαιτέρω εξειδίκευση και εξατομίκευση των πράξεων ώστε να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής για την άσκηση ή μη δίωξης".

    Σημειώνουν ακόμη ότι "η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδο της και είναι σφόδρα πιθανή η διάλυση της" και ότι "επείγει η κίνηση της [..] διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο".

    Τέλος, επισυνάπτουν τη παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για διερεύνηση της υπόθεσης Βατοπεδίου, όπου γίνεται "αναφορά σε στοιχεία αξιόποινων πράξεων" καθώς και την αίτηση παραίτησης των αντιεισαγγελέων Εφετών Αθηνών Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου - Στεργιούλη προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, από την οποία "προκύπτει ότι από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησαν οι παραπάνω Αντεισαγγελείς Εφετών, σε εκτέλεση της 3511/4.9.2008 παραγγελίας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προέκυψαν στοιχεία για την ποινική ευθύνη Υπουργών και η ανάγκη διαβίβασης του σχετικού φακέλου στη Βουλή των Ελλήνων".

    Η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα τεθεί, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, σε συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, ώστε να ληφθεί απόφαση συγκρότησης ή όχι ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης.

    Η ψηφοφορία είναι μυστική και σ' αυτή δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης.

    Η απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151+). Σημειώνεται ότι "αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί η επιτροπή αυτή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά".

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η πρόταση για την Προανακριτική καθιστά άνευ αντικειμένου τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου, κάλεσε και τα άλλα κόμματα να υποστηρίξουν την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

    Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκαν χθες υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.

    Σχολιάζοντας τη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης και δείγμα πανικού μπροστά στην αποκάλυψη στοιχείων, από τα οποία προκύπτουν ξεκάθαρες ευθύνες για κυβερνητικά στελέχη.

    Πρόκειται, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για έναν ελιγμό της κυβέρνησης προκειμένου να προστατευθούν οι υπεύθυνοι και να κερδίσει η ίδια χρόνο.

    Μηνυτήρια αναφορά

    Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών για "όσα διαπράχθηκαν σε σχέση με την παρεμπόδιση της διαβίβασης της δικογραφίας στην Βουλή και σε σχέση με τις πιέσεις που ασκήθηκαν στους δύο αντιεισαγγελείς που οδήγησαν στην παραίτησή τους", ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Η μηνυτήρια αναφορά συγκεντρώνει υπογραφές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και θα κατατεθεί αμέσως, πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 October 2008 - 16:30:30 UTC