Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Βοήθεια στα ασθενέστερα στρώματα"
  • [02] Κτηματολόγιο: Βεβαίωση προσέλευσης
  • [03] Το σχέδιο για την Ολυμπιακή
  • [04] Σταθερό προβάδισμα Ομπάμα

  • [01] "Βοήθεια στα ασθενέστερα στρώματα"

    Η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και η σημερινή κατάσταση της οικονομίας τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στη ζώνη του ευρώ και την Ελλάδα, ήταν τα βασικά θέματα των συζητήσεων, που είχε σήμερα στη Φραγκφούρτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, αλλά και με τον αντιπρόεδρό της, Λουκά Παπαδήμο.

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία είναι πρωτοφανείς για τη μεταπολεμική περίοδο και πρόσθεσε ότι η σύμπτωση μιας μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, που ξεκίνησε από τη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ με τη μεγάλη άνοδο του παγκόσμιου πληθωρισμού, προκαλεί ιδιαίτερα επικίνδυνο μείγμα για τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης, ότι «οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης μεταφέρθηκαν και στην Ευρώπη μέσα από τις σχέσεις αλληλεξάρτησης, που υπάρχουν στη σύγχρονη κοινωνία και αποτέλεσμα των οποίων είναι τα προβλήματα ρευστότητας που εμφανίζονται τόσο στην ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά, όσο και στη λειτουργία των ευρωπαϊκών τραπεζών».

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε, ωστόσο, την ικανοποίησή του για το συντονισμένο και αποφασιστικό τρόπο με τον οποίο έδρασε τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία της ΕΕ.

    «Υιοθετήσαμε ένα ευρύ σχέδιο, που περιλαμβάνει μια σειρά μέτρα, στόχος των οποίων είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο αυτό εγγυάται τη ρευστότητα των τραπεζών, ώστε να συνεχίσουν να επιτελούν το ρόλο τους. «Τα μέτρα αυτά είχαν ήδη αποτελέσματα, καθώς τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά άρχισαν ήδη να υποχωρούν», σημείωσε.

    Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ.Καραμανλής το χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό επισημαίνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή υπό την καθοδήγηση του προέδρου της Ζαν Κλοντ Τρισέ, προσέφερε σημαντική ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα».

    «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα απέδειξε ότι έχει πλήρη συναίσθηση του ευρύτερού της ρόλου για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός και διατύπωσε την πεποίθησή του ότι η τράπεζα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσει να συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της Ευρώπης και των πολιτών της.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη, ότι ενημέρωσε το Ζαν Κλοντ Τρισέ για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα για τη νομοθετική ρύθμιση περί του ελαχίστου εγγυημένου των καταθέσεων, αλλά και για την πολιτική δέσμευση για πλήρη εγγύηση του ποσού, που έχει στην τράπεζα ο κάθε Έλληνας καταθέτης.

    Τον ενημέρωσε και για το πρόγραμμα θωράκισης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος το οποίο, όπως τόνισε, παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις για τον μεσοπρόθεσμο δανεισμό των πιστωτικών ιδρυμάτων. Υπογράμμισε, ωστόσο, τους αυστηρούς όρους και το διαρκή έλεγχο του κράτους, για όσες τράπεζες εισαχθούν στο σχέδιο αποκατάστασης της αξιοπιστίας τους.

    Επιπλέον, τόνισε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα πρέπει να βοηθηθούν τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας και σημείωσε ότι ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό στη σημερινή συνάντηση, είναι σε διαρκή επαφή με την τράπεζα της Φραγκφούρτης.

    «Η αλληλοενημέρωση σε τέτοιες περιπτώσεις κρίσεων είναι απολύτως απαραίτητη διότι ο χρόνος που τρέχουν οι εξελίξεις είναι γρήγορος και δεν επιτρέπει ούτε μιας ώρας ολιγωρία», τόνισε ο πρωθυπουργός και καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η καλή συνεργασία της ελληνικής πλευράς με τον κ.Τρισέ και τον κ.Παπαδήμο, θα συνεχιστεί.

    Στη σημερινή επίσκεψη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, τον υπουργό Επικρατείας, Θόδωρο Ρουσόπουλο και τον Έλληνα πρέσβη στη Γερμανία, Τάσο Κριεκούκη.

    [02] Κτηματολόγιο: Βεβαίωση προσέλευσης

    Σύστημα Επιβεβαίωσης Εμπρόθεσμης Προσέλευσης εφαρμόζεται σε όλα τα Γραφεία κτηματογράφησης για όσους πολίτες δεν έχουν ακόμα στην κατοχή τους δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για την υποβολή της δήλωσής τους.

    Οπως ανακοινώθηκε απο το ΥΠΕΧΩΔΕ:

    1. Όσοι πολίτες δεν έχουν στην κατοχή τους απαραίτητα για την υποβολή της δήλωσης έγγραφα θα πρέπει να προσέλθουν στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης μέχρι την 31 Οκτωβρίου ώστε να παραλάβουν Αποδεικτικό Εμπρόθεσμης Προσέλευσης. Με το έγγραφο αυτό οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν την δήλωσή τους μόλις εκδοθούν τα δικαιολογητικά τους.

    2. Στο Αποδεικτικό Εμπρόθεσμης Προσέλευσης θα καταγράφονται τα στοιχεία του δικαιούχου των δηλώσεων, ο αριθμός των δηλουμένων δικαιωμάτων και θα ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία για την υποβολή της δήλωσης.

    3. Η ρύθμιση αυτή αφορά : α) στους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν αντίγραφα των τίτλων κτήσης των δικαιωμάτων τους (π.χ. συμβόλαια) και έχουν υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση αντιγράφων στα κατά τόπους Υποθηκοφυλακεία, τα οποία λόγω αυξημένου φόρτου δεν δύναται να τα χορηγήσουν άμεσα και β) στους πολίτες που έχουν αποκτήσει δικαίωμα με κληρονομιά, αλλά δεν έχουν προβεί ακόμα σε πράξη αποδοχής της και έχουν υποβάλει αίτηση στα αρμόδια Πρωτοδικεία για χορήγηση των απαραίτητων σχετικών πιστοποιητικών (π.χ. μη αποποίησης κληρονομιάς, μη δημοσίευσης διαθήκης) και έχουν λάβει ημερομηνία παραλαβής τους μετά την 31 Οκτωβρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή 19 Οκτωβρίου καθώς και την τελευταία Κυριακή της προθεσμίας (26 Οκτωβρίου) όλα τα Γραφεία Κτηματογράφησης θα παραμείνουν ανοικτά από τις 8.30 το πρωί έως τις 15.30 το μεσημέρι.

    [03] Το σχέδιο για την Ολυμπιακή

    Το σχέδιο νόμου που αφορά τις ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής καταθέτει στη Βουλή ο κ.Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας.

    Τo πακέτο των μέτρων για τους εργαζομένους στην Ολυμπιακή που ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες και συγκεκριμένα στο εφάπαξ ποσό κοινωνικής ενίσχυσης, στη συνέχιση της απασχόλησης, στην ενίσχυση του ασφαλιστικού και στο ειδικό επίδομα κοινωνικής μετάβασης.

    Ειδικότερα όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ ποσό Κοινωνικής Ενίσχυσης αντίστοιχο με το ποσό που θα έπαιρναν από τον εργοδότη τους τη στιγμή που λύεται η σύμβασή τους. Το ποσό αυτό προκύπτει με βάση την προϋπηρεσία τους.

    Για τους 4.593 τακτικούς υπαλλήλους τους παρέχεται η δυνατότητα μετάταξής τους στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ με αντίστοιχες τακτικές αποδοχές ανά ειδικότητα, ενώ σε περίπτωση μισθολογικών διαφορών, προβλέπεται μηνιαίο συμπλήρωμα μισθού μέχρι 500 ευρώ.

    Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, για όλους τους εργαζόμενους προβλέπεται ενίσχυση και συγκεκριμένα για όσους έχουν προσληφθεί πριν από την 1-1-1993, η ενίσχυση αφορά την προσαύξηση ενσήμων κατά 50%. Όσοι συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση μπορούν, αν το επιθυμούν, να καταθέσουν σχετική αίτηση. Ειδικά για τους Ιπτάμενους συνοδούς-Φροντιστές που πλήρωναν κατά 23% μεγαλύτερες εισφορές, προβλέπεται προσαύξηση κατά 50% στα ασφαλιστικά τους ημερομίσθια και επιπλέον προσαύξηση ενσήμων κατά 50%.

    Για το επίδομα κοινωνικής μετάβασης το σχέδιο προβλέπει ότι αμέσως μετά τη λύση της σχέσης εργασίας με την Ολυμπιακή, κάθε εργαζόμενος που δεν επιλέγει να μεταφερθεί στο Δημόσιο, ούτε να συνταξιοδοτηθεί, δικαιούται ειδικό επίδομα για διάστημα 12 μηνών και έως την εύρεση νέας εργασίας.

    Για τους πιλότους προβλέπεται ειδικό μηνιαίο βοήθημα από 1 έως 6 χρόνια για όσους συνταξιοδοτηθούν, έτσι ώστε η σύνταξη - μαζί με το βοήθημα - να φτάνει το 75% των τακτικών τους αποδοχών. Επιπλέον Επίδομα Κοινωνικής Μετάβασης πέραν του 1 έτους στην περίπτωση που κάποιος πιλότος μείνει άνεργος. Το επίδομα θα κυμαίνεται από 55% στο 1ο εξάμηνο του δεύτερου έτους έως 76% στο τέταρτο έτος, προκειμένου να μην αποτελέσει λόγο για την αποφυγή ανεύρεσης εργασίας. Τέλος, για τους εποχικούς υπαλλήλους που δούλεψαν στην Ολυμπιακή εντός του 2008 και ξεπερνούν τα 3.000 άτομα, θα πάρουν επίδομα ανεργίας για ένα χρόνο αντί 6 μήνες και θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές.

    Ο κ Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει Ειδικό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ το οποίο θα έχει δύο εναλλακτικές δυνατότητες:

    - Συμμετοχή σε Πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στην περίπτωση αυτή θα επιδοτούνται επιχειρήσεις με 25 ευρώ την ημέρα για τα δύο πρώτα χρόνια και με 28 για τον τρίτο χρόνο, για την πρόσληψη υπαλλήλων από την Ολυμπιακή.

    - Δυνατότητα επιχορήγησης των ίδιων των εργαζομένων για τη δημιουργία της δικής τους μικρής επιχείρησης. Για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία μπορεί να δοθεί επιχορήγηση ύψους 30.000 ευρώ.

    Μάλιστα, δίνεται και η δυνατότητα σύμπραξης μεταξύ δύο εποχικών.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Χατζηδάκης, το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου πακέτου θα ανέλθει τελικά στα 1.298 εκατομμύρια ευρώ, είναι δηλαδή αυξημένο κατά 132 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αρχικό πακέτο που ανακοίνωσε.

    ΟΣΠΑ: Οχι στο διάλογο

    Όχι στο διάλογο με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών για το θέμα της Ολυμπιακής, είπαν οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας, ΟΣΠΑ, οι οποίοι παράλληλα ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν δικαστικό αγώνα εντός και εκτός Ελλάδος.

    Το πρωί, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΣΠΑ, όπου εξετάστηκαν εκτενώς τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, που κατατέθηκε σήμερα στη βουλή και αποφάσισαν να απορρίψουν το διάλογο.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν δικαστικό αγώνα, τόσο στα ελληνικά, όσο και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, για να ακυρώσουν, όπως είπαν, το «σχέδιο Χατζηδάκη» και προχωρήσει η επαναδιαπραγμάτευση όλων των στοιχείων που αφορούν την Ολυμπιακή, με κύριο στόχο της εξυγίανση της εταιρίας.

    [04] Σταθερό προβάδισμα Ομπάμα

    Προβάδισμα 5 μονάδων διατηρεί ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα, έναντι του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Τζον Μακέιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/C-SPAN/ZOGBY.

    Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται μετά την τρίτη και τελευταία τηλεοπτική μονομαχία των δύο υποψηφίων για την αμερικανική προεδρία. Ο Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώνει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 49%, που είναι αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις που γίνονται στην αγορά των πολιτικών προβλέψεων, ο γερουσιαστής του Ιλινόι έχει 80% πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ ο μεγαλύτερος ιρλανδός μπουκμέηκερ, ο Πάντι Πάουερ ανακοίνωσε ήδη στο Δουβλίνο ότι θα πληρώσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ σε όσους έχουν στοιχηματίσει ότι ο Ομπάμα θα είναι ο επόμενος πρόεδρος.

    Ωστόσο, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους υποστηρικτές του να προφυλαχθούν από την υπερβολική εμπιστοσύνη. Μιλώντας τόσο σε κάποιους από τους πιο μεγάλους χρηματοδότες της προεκλογικής του εκστρατείας σε πρόγευμα που παρέθεσε στο πλαίσιο της συλλογής εισφορών στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, όσο και σε υποστηρικτές του στο Λοντοντέρι του Νιου Χαμσάιρ, ο Ομπάμα υπενθύμισε ότι τον προηγούμενο Ιανουάριο εθεωρείτο βέβαιο ότι θα κέρδιζε τις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος στην Πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ αλλά τις έχασε από τη γερουσιαστή Χίλαρι Κλίντον.

    «Είμαστε 19 μέρες μακριά από την αλλαγή σε αυτήν την χώρα, 19 ημέρες, αλλά σε όσους από εσάς έχουν αρχίσει να γίνονται αλαζόνες, έχω δύο λέξεις να πω: Νιου Χαμσάιρ. Εδώ έμαθα ότι δεν πρέπει ούτε να αδιαφορείς, ούτε να δίνεις μεγάλη σημασία στις δημοσκοπήσεις», είπε ο Ομπάμα στο Νιου Χαμσάιρ.

    Νωρίτερα στη Νέα Υόρκη είχε πει ότι ήταν και παλαιότερα στη θέση του επικρατέστερου αλλά δεν του βγήκε σε καλό.

    «Τα μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να ενθουσιάζονται και στο τέλος καταλήγουμε να τις φάμε στον πισινό», είπε ο Ομπάμα ο οποίος παράλληλα εμφανίζεται να πιστεύει στη νίκη και φροντίζει να κρατά ψηλά το ηθικό των υποστηρικτών του.

    «Είμαστε δεκαεννέα ημέρες πριν, αλλά όχι πριν από το τέλος, είμαστε δεκαεννέα ημέρες πριν από την αρχή και ο όγκος της δουλειάς για τον επόμενο πρόεδρο θα είναι πολύ μεγάλος», είπε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.

    Ο αρχιτέκτονας των δυο νικηφόρων προεκλογικών εκστρατειών του προέδρου Μπους, Καρλ Ρόουβ, ο οποίος θεωρείται πλέον πολιτική αυθεντία έγραψε στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι ο Μακέιν αντιμετωπίζει δυσκολίες αλλά οι πιθανότητες του δεν έχουν εκλείψει.

    «Αν ο Μακέιν επιτύχει, θα έχουμε την πιο εντυπωσιακή και πιο απίθανη πολιτική ανατροπή από τη νίκη του Χάρι Τρούμαν το 1948 αλλά το να πρέπει να πας περισσότερο από μισό αιώνα πίσω για να αναζητήσεις έμπνευση, δεν είναι η θέση στην οποία θέλουν να είναι οι διευθυντές των προεκλογικών εκστρατειών», έγραψε ο Ρόουβ.

    Χθες Πέμπτη, οι δυο υποψήφιοι βρέθηκαν ξανά στην ίδια σκηνή ανταλλάσσοντας όμως ευφυολογήματα αντί για φραστικές επιθέσεις, καθώς παραβρέθηκαν στο φιλανθρωπικό δείπνο το οποίο φέρει το όνομα του πρώην κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Αλ Σμιθ και αποτελεί πολιτική παράδοση για το Μανχάταν και τους προεδρικούς υποψηφίους.

    Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα εξασφάλισε την υποστήριξη της εφημερίδας Washington Post, που γράφει ότι ο γερουσιαστής του Ιλινόι "έχει τη δυναμική να γίνει ένας μεγάλος πρόεδρος".

    Η εφημερίδα γράφει ότι η επιλογή της κατέστη εύκολη, σε κάποιο βαθμό λόγω της "απογοητευτικής εκστρατείας" του ρεπουμπλικανού υποψηφίου και της απόφασής του να επιλέξει τη Σάρα Πέιλιν ως υποψήφια για την αντιπροεδρία.

    Η επιλογή "κατέστη εύκολη, κυρίως λόγω της εκτίμησής μας για τον κύριο Ομπάμα και της εντυπωσιακής ποιότητας που έδειξε στη διάρκεια της μακράς κούρσας", γράφει η εφημερίδα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζει τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Η εφημερίδα στις δύο τελευταίες εκλογικές μάχες για την αμερικανική προεδρία είχε υποστηρίξει τους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 October 2008 - 12:30:35 UTC