Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νευρικότητα στη Νέα Υόρκη
  • [02] Κτηματολόγιο: Βεβαίωση προσέλευσης
  • [03] "Θύμα" της κρίσης ο πύργος του Αϊφελ
  • [04] Ημερίδα για τον Καραγάτση
  • [05] Διπλό φονικό για κτηματικές διαφορές
  • [06] Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου
  • [07] Το σχέδιο για την Ολυμπιακή
  • [08] Συνάντηση Μπους-Σαρκοζί
  • [09] Ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΠΑΟ

  • [01] Νευρικότητα στη Νέα Υόρκη

    Με πτώση -1,41% ολοκλήρωσε τις εβδομαδιαίες συναλλαγές του ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, κινούμενος τελικά στο επίπεδο των 8.852 μονάδων, αν και στη διάρκεια της συνεδρίασης και μέσα σε ένα ασταθές κλίμα συναλλλαγών ο δείκτης-βαρόμετρο έφθασε έως και τις 9.110 μονάδες.

    Σχεδόν έξι μονάδες απώλεσε, από την πλευρά του, ο ευρύτερος δείκτης δείκτης Standard & Poor's που περιορίζεται στις 940,55 μονάδες (-0,62%).

    Τέλος, ο δείκτης Nasdaq του κλάδου υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε στις 1.712 μονάδες -σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία μετά το τέλος της συνεδρίασης- παρουσιάζοντας οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,37%.

    Αντίθετα, με άνοδο "έκλεισαν" την Παρακευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αιχμή της ανόδου τις μετοχές του ενεργειακού τομέα, καθώς ενισχύθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά από μια δύσκολη εβδομάδα.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 5,22%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC έκλεισε ενισχυμένος 4,68% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε υψηλότερα κατά 3,43%.

    Επίσης, με άνοδο έκλεισαν τα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης, με τους βασικούς δείκτες ενισχυμένους κατά 4,49% και 3,73%, αντίστοιχα.

    Οι μετοχές των British Petroleum, Total και Royal Dutch Shell κατέγραψαν σημαντική άνοδο από 8,4% ως 9,7%, έχοντας υποστεί μεγάλη πτώση χθες.

    Με άνοδο 2,78% έκλεισε και ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο.

    Παρά το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές στο Χρηματιστήριο αθηνών επικράτησαν έντονες πτωτικές τάσεις.

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών, αν και ξεκίνησε ανοδικά σημειώνοντας κέρδη έως 3,48%, τελικά, έκλεισε στις 2.117,41 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 6,11%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι εξής: των Τραπεζών κατά 10,07%, της Υγείας κατά 9,30%, των Κατασκευών κατά 8,11% και των Βιομηχανικών προϊόντων κατά 6,07%.

    Στα 72 δολάρια το βαρέλι ανήλθε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, την Παρασκευή, μετά τη γενικότερη άνοδο στις ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές και τις εκτιμήσεις ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να προβεί σε μείωση της παραγωγής του κατά την έκτακτη σύνοδο του στις 23 Οκτωβρίου.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε αύξηση κατά 2,22 δολάρια το βαρέλι και βρισκόταν το απόγευμα στα 72,07 δολάρια το βαρέλι, και ενώ την Πέμπτη είχε υποχωρήσει στα 68,57 δολάρια, το χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2007.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ ήταν αυξημένη κατά 1,60 δολάρια και βρισκόταν στα 69,44 δολάρια το βαρέλι.

    "Ο βαθμός αστάθειας των αγορών είναι απίστευτος", λέει στη Νέα Υόρκη η Λίντσεϊ Πίγκζα του FTN Financial προσθέτοντας: "Αυτό απεικονίζει το κλίμα που επικρατεί στους επενδυτές. Από τη μια πλευρά έχουμε πλήθος απογοητευτικών οικονομικών δεδομένων και από την άλλη λαμβάνουμε ενέσεις αισιοδοξίας από την κυβέρνηση και την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα που δεσμεύονται να υποστηρίξουν την οικονομία ό,τι και αν συμβεί".

    [02] Κτηματολόγιο: Βεβαίωση προσέλευσης

    Σύστημα Επιβεβαίωσης Εμπρόθεσμης Προσέλευσης εφαρμόζεται σε όλα τα Γραφεία κτηματογράφησης για όσους πολίτες δεν έχουν ακόμα στην κατοχή τους δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για την υποβολή της δήλωσής τους.

    Οπως ανακοινώθηκε απο το ΥΠΕΧΩΔΕ:

    1. Όσοι πολίτες δεν έχουν στην κατοχή τους απαραίτητα για την υποβολή της δήλωσης έγγραφα θα πρέπει να προσέλθουν στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης μέχρι την 31 Οκτωβρίου ώστε να παραλάβουν Αποδεικτικό Εμπρόθεσμης Προσέλευσης. Με το έγγραφο αυτό οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν την δήλωσή τους μόλις εκδοθούν τα δικαιολογητικά τους.

    2. Στο Αποδεικτικό Εμπρόθεσμης Προσέλευσης θα καταγράφονται τα στοιχεία του δικαιούχου των δηλώσεων, ο αριθμός των δηλουμένων δικαιωμάτων και θα ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία για την υποβολή της δήλωσης.

    3. Η ρύθμιση αυτή αφορά : α) στους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν αντίγραφα των τίτλων κτήσης των δικαιωμάτων τους (π.χ. συμβόλαια) και έχουν υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση αντιγράφων στα κατά τόπους Υποθηκοφυλακεία, τα οποία λόγω αυξημένου φόρτου δεν δύναται να τα χορηγήσουν άμεσα και β) στους πολίτες που έχουν αποκτήσει δικαίωμα με κληρονομιά, αλλά δεν έχουν προβεί ακόμα σε πράξη αποδοχής της και έχουν υποβάλει αίτηση στα αρμόδια Πρωτοδικεία για χορήγηση των απαραίτητων σχετικών πιστοποιητικών (π.χ. μη αποποίησης κληρονομιάς, μη δημοσίευσης διαθήκης) και έχουν λάβει ημερομηνία παραλαβής τους μετά την 31 Οκτωβρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή 19 Οκτωβρίου καθώς και την τελευταία Κυριακή της προθεσμίας (26 Οκτωβρίου) όλα τα Γραφεία Κτηματογράφησης θα παραμείνουν ανοικτά από τις 8.30 το πρωί έως τις 15.30 το μεσημέρι.

    [03] "Θύμα" της κρίσης ο πύργος του Αϊφελ

    Το σήμα κατατεθέν της γαλλικής πρωτεύουσας, ο Πύργος του Αϊφελ θα φωτίζεται πλέον όλο και λιγότερο σε ωριαία βάση για να δοθεί ένα παράδειγμα στους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, ανακοινώθηκε σήμερα από την υπηρεσία διεύθυνσης του μνημείου.

    Ο Πύργος του Αϊφελ φωτιζόνταν από τον Ιανουάριο του 2000, δέκα λεπτά την ώρα με λαμπυρίζοντες λαμπτήρες κάθε βράδυ και από σήμερα το δεκάλεπτο θα μειωθεί κατά πέντε λεπτά για περιβαλλοντικούς λόγους, αναφέρεται σε ανακοίνωση της διεύθυνσης.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ενέργεια αυτή είναι καθαρά συμβολική γιατί τα 20 χιλιάδες λαμπυρίζοντα λαμπάκια του Πύργου -που είναι πολύ εντυπωσιακά- δεν καταναλώνουν μεγάλη ενέργεια.

    [04] Ημερίδα για τον Καραγάτση

    «Ο Καραγάτσης της αμαρτίας και της αγιοσύνης» ήταν το θέμα της διεπιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μ. Καραγάτση, το Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας του AΠΘ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης.

    Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Νεοελληνικές Σπουδές και Πολιτισμός (Ευρωπαϊκός, Βαλκανικός, Ανατολικός)» της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

    «Μποέμ των ελληνικών γραμμάτων» χαρακτήρισε τον Μ. Καραγάτση, η συγγραφέας Δέσποινα Βλαχοστεργίου-Βασβατέκη. «Εκατό χρόνια από τη γέννησή του και 48 από το θάνατό του, ο Καραγάτσης (φιλολογικό ψευδώνυμο του λογοτέχνη Δημήτρη Ροδόπουλου) παραμένει διαχρονικά επίκαιρος», τόνισε. Η κ. Βλαχοστεργίου αναφέρθηκε στην παιδική και φοιτητική ζωή του Μίμη (σ.σ. Δημήτρη Ροδόπουλου) στη Ραψάνη της Λάρισας, όπου περνούσε τα καλοκαίρια του στο πατρικό της σπίτι, καθώς και στη φιλία του Καραγάτση με την οικογένειά της.

    Για τις έννοιες «έγκλημα και τιμωρία» στο έργο του Μ. Καραγάτση, μίλησε η διδάκτορας του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρία Καλλίτση.

    Η λέκτορας του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Κατερίνα Καρακάση, μίλησε για το ρόλο του έρωτα και του θανάτου στο έργο του Μ. Καραγάτση «Ο μεγάλος ύπνος», ενώ η λέκτορας του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Γκρατσιέλλα Καστελλάνου, μίλησε για το πάθος και τον όλεθρο στο έργο του «Χίμαιρα».

    Επίσης, εξετάστηκαν οι έννοιες της αμαρτίας και της αθωότητας, από την λέκτορα του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ Σωτηρία Σταυρακοπούλου, το σύνδρομο του αδιέξοδου του Ρώσου εμιγκρέ Λιάπκιν, από τον Δημήτρη-Χαράλαμπο Γουνελά (αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ), καθώς και η εικόνα των ιερωμένων στο έργο «Δέκα», από τον ειδικό επιστήμονα της Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρη Κόκορη.

    Η μεγάλη έκπληξη ήταν όταν ο καθηγητής της Συγκριτικής Γραμματολογίας του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Φρέρης, έφερε στο φως ένα χαμένο κείμενο -ανέκδοτο μέχρι τώρα κι επομένως κανείς δεν το γνώριζε- το θεατρικό έργο του Μ. Καραγάτση «Κάρμεν», που παίχτηκε το 1948 και έκτοτε ποτέ κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί του ούτε και το αναζήτησε.

    Ο κ. Φρέρης συνέδεσε το άγνωστο αυτό κείμενο του Καραγάτση με το μύθο της μοιραίας γυναίκας στη νεότερη λογοτεχνία. Σημείωσε ακόμη ότι σύντομα, όταν εκδοθούν τα Πρακτικά της ημερίδας, θα δημοσιευθεί και το κείμενο της «Κάρμεν» του Μ. Καραγάτση.

    Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των «43ων Δημητρίων», παρακολούθησε πλήθος εκπαιδευτικών και φοιτητών.

    [05] Διπλό φονικό για κτηματικές διαφορές

    Εξηνταεννιάχρονος πυροβόλησε με κυνηγητικό όπλο και σκότωσε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, γυναίκα, 61 ετών, καθώς και τον 37χρονο γιο της, σε αγροτική περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Σπήλαιο στο δήμο Άργους Ορεστικού Καστοριάς.

    Σύμφωνα με όσα έγιναν, μέχρι στιγμής, γνωστά από την Αστυνομία, αφορμή για το διπλό έγκλημα στάθηκαν οι μεταξύ τους κτηματικές διαφορές. Να σημειωθεί ότι και παλιότερα είχαν προσωπικές διενέξεις. Ο δράστης, μετά την πράξη του, παραδόθηκε στις Αστυνομικές Αρχές και ομολόγησε.

    [06] Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

    "Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει και την Εξεταστική Επιτροπή που προτείνει η ΝΔ για την υπόθεση Βατοπαιδίου,γιατί δεν φοβόμαστε τίποτα,γιατί θέλουμε πλήρη διαλεύκανση και γιατί δεν θα δόσουμε άλλοθι σε κανένα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Και ταυτόχρονα κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές της ΝΔ να στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή "αν θέλουμε να μην υπάρξει ατιμωρησία".

    Μηνυτήριες αναφορές

    Μηνυτήρια αναφορά κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά και του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών κ. Κυριάκου Καρούτσου κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το ΠΑΣΟΚ δια των βουλευτών του κ. Δ.Ρέππα, Γρ.Νιώτη, Μ.Καρχιμάκη και Μ.Ξενογιαννακοπούλου. Μήνυση, επίσης, σε βάρος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ.Καρατζαφέρης

    Στην αναφορά του ΠΑΣΟΚ, που υπογράφεται από 100 βουλευτές του με πρώτη αυτήν του προέδρου κ. Γιώργου Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ μηνύει τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας σχετικά με τον χειρισμό της δικογραφίας για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ρέππας μετά την κατάθεση της μήνυσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε αυτή την ενέργεια "ως ελάχιστη συμβολή στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, της Βουλής και της δικαιοσύνης. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν".

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ.Γιώργος Καρατζαφέρης κατέθεσε μήνυση σε βάρος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά, του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη και κατά παντός άλλου υπευθύνου για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    Ο κ. Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που μηνύει τον κ. Σανιδά (η πρώτη ήταν για την υπόθεση των καταγγελιών του εφοπλιστή κ. Φώτη Μανούση). Όπως είπε ο κ. Καρατζαφέρης "ο σφετερισμός αρμοδιοτήτων της Βουλής αποτελεί ''εσχάτη προδοσία.'' Στραφήκαμε και κατά του υπουργού διότι αμέλησε να διώξει πειθαρχικά τον κ. Σανιδά για το ολίσθημά του".

    «Η προσπάθεια για δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων δεν οδηγεί πουθενά», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος ερωτηθείς για τις μηνυτήριες αναφορές.

    Σε ερώτηση αν θα παραστούν στην ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής οι βουλευτές της Ν.Δ, ο κ. Αντώναρος απάντησε πως αυτό αφορά τη λειτουργία της Κ.Ο και ότι πρόκειται για κοινοβουλευτική διαδικασία που δεν σχολιάζει.

    Ενέργεια νομικά, πολιτικά και θεσμικά μη σοβαρή, χαρακτηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκης την μηνυτήρια αναφορά του ΠΑΣΟΚ.

    «Η σημερινή κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς συνιστά από πλευράς ΠΑΣΟΚ μια καθαρή προσπάθεια εκφοβισμού δικαστικών λειτουργών και έρχεται σε συνέχεια της αντίληψης που έχουν στο ΠΑΣΟΚ ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι υποταγμένη σε κομματικά κελεύσματα. Το ΠΑΣΟΚ αναζητά το φτηνό εντυπωσιασμό και την αήθη παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, υποσκάπτοντας έναν από τους πυλώνες της Δημοκρατίας,την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία. Πρόκειται για μια ενέργεια νομικά, πολιτικά και θεσμικά μη σοβαρή», δήλωσε ο υπουργός.

    Συζήτηση για Εξεταστική Επιτροπή

    Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και 80 βουλευτές της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής η σχετική συζήτηση να διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, το απόγευμα.

    Όπως σημειώνεται στην πρόταση της ΝΔ, "λόγοι διαφάνειας και πλήρους εφαρμογής της αρχής της νομιμότητας επιβάλλουν την εκ μέρους της Βουλής έρευνα της όλης υπόθεσης από τότε που δημιουργήθηκε το ζήτημα, δηλαδή από τότε που εκδόθηκαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις, πάνω στις οποίες βασίσθηκε η παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στη Μονή".

    Προτείνεται, δε, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου "χωρίς να παρακωλύεται, καθ' οιονδήποτε τρόπο, η έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη και η περαιτέρω εξέλιξη της".

    Σύμφωνα με το άρθρο 144 του κανονισμού της Βουλής, η ολομέλεια του σώματος μπορεί να συνιστά εξεταστικές επιτροπές από μέλη της για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημόσιου ενδιαφέροντος, και ότι η σχετική πρόταση πρέπει να υπογράφεται από το ένα πέμπτο (60) του όλου αριθμού των βουλευτών. Η πρόταση εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη, διεξάγεται κατά τις διατάξεις για γενικευόμενη επερώτηση και τερματίζεται υποχρεωτικά μέσα σε μία συνεδρίαση. H απόφαση της Ολομέλειας της Boυλής για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

    Συζήτηση για Προανακριτική Επιτροπή

    Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν υπουργικές ευθύνες στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ανακοίνωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής. Σύμφωνα με τον κ.Σιούφα, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ζήτησαν η πρότασή τους να συζητηθεί την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, ημέρα συζήτησης της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, σε ξεχωριστή πρωινή συνεδρίαση, ωστόσο η πλειοψηφία της διάσκεψης αποφάσισε διαφορετικά.

    Την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες του υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσσόπουλου, του πρώην υφυπουργού Οικονομίας & Οικονομικών Π. Δούκα και του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκου στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου κατέθεσαν στη Βουλή οι 101 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτο υπογράφοντα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον πρώην υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρο Δούκα και τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης "για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος", τον τον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο για "ηθική αυτουργία" στην τέλεση των παραπάνω αδικημάτων.

    Οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι "από το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που προτείνουμε να συγκροτηθεί θα προκύψει [..] η περαιτέρω εξειδίκευση και εξατομίκευση των πράξεων ώστε να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής για την άσκηση ή μη δίωξης" καθώς και η "τυχόν συμμετοχή άλλων προσώπων ως συναυτουργών και συμμετόχων".

    Σημειώνουν ακόμη ότι "η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδο της και είναι σφόδρα πιθανή η διάλυση της" και ότι "επείγει η κίνηση της [..] διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο".

    Η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα τεθεί, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, σε συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, ώστε να ληφθεί απόφαση συγκρότησης ή όχι ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης.

    Η ψηφοφορία είναι μυστική και σ' αυτή δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης.

    Η απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151+).

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    "Πουθενά και ποτέ δεν πιέστηκε κανένας, πουθενά και ποτέ δεν εξαναγκάστηκε κανένας" δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ Χατζηγάκης στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΝ Κ. Ρόβλια "σχετικά με τις παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου". Πουθενά στην αίτηση παραίτησης των δύο αντεισαγγελέων δεν φαίνεται ότι έγινε εξαναγκασμός πρόσθεσε ο κ. Χατηγάκης χαρακτηρίζοντας την κατηγορία "τελείως αβάσιμη και ψευδή".

    Ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι η κυβέρνηση πληροφορήθηκε τις παραιτήσεις "κατόπιν εορτής" ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια, "έστω κατ' υπέρβαση της εξουσία μας, αλλά για το καλό της Δικαιοσύνης, και καλέσαμε τους δύο αντεισαγγελείς να παραμείνουν, για να ριχθεί φως (δηλώνοντας έτσι) ότι εμπιστευόμαστε το έργο όλων.

    Τόνισε μάλιστα ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση "δεν φοβούμαστε από απειλές, από κραυγές, και από δήθεν απειλές ότι θα υπάρξουν ερωτήσεις, επερωτήσεις και άλλες παρεμβάσεις εναντίον μας".

    "Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, και η κυβέρνηση, μόλις πέσει ο κονιορτός θα λάμψει η αλήθεια" είπε ο κ. Χατζηγάκης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ρόβλιας επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι "με τους εγκάθετους της κυβέρνησής σας, οδηγήσατε τους δύο εισαγγελείς σε παραίτηση από το δικαστικό σώμα διότι αρνήθηκαν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο της μονής". Σύμφωνα με τον κ. Ρόβλια (οι δύο δικαστικοί) "πιέστηκαν αφόρητα και απειλήθηκαν, και παραιτήθηκαν για να μην παραβιάσουν το Σύνταγμα. Κανείς δεν εγκαταλείπει την καριέρα του για ψύλλου πήδημα".

    "Παριστάνετε την αθώα περιστερά αλλά δεν είστε" είπε ο κ. Ρόβλιας στον κ. Χατζηγάκη, προσθέτοντας ότι συνέδεσε το όνομά του με "μια ακόμα μαύρη σελίδα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συνταξιοδοτήσατε πρόωρα την πολιτική σας αξιοπιστία" είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Ανταπαντώντας, ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί με τις απειλές του να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη και απέδωσε την ευθύνη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου στο ΠΑΣΟΚ. "Το περίφημο σκάνδαλο Βατοπεδίου έγινε, ανδρώθηκε και συντελέστηκε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ" είπε ο κ. Χατζηγάκης. Απαντώντας μάλιστα σε παρέμβαση του κ. Ρόβλια για το εάν η τελευταία φράση του υπουργού αποτελεί νέα παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι υπάρχουν γνωμοδοτικές αποφάσεις και αποφάσεις υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ με τις οποίες δίνονταν 25-27.000 στέμματα στη Μονή. "Δεν είναι ένα γεγονός που το ξέρετε αλλά το κρύβετε, και γι' αυτό δεν θέλετε εξεταστική; Γιατί φοβάστε μήπως βγουν οι δικές σας οι βρομιές στη φόρα;" είπε ο κ. Χατζηγάκης.

    ΚΚΕ για επιτροπές

    "Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν πρόκειται να συμβάλει, αλλά καταγγέλλει την προσπάθεια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ να εγκλωβίσουν το θέμα του μεγάλου σκανδάλου του Βατοπεδίου στο δίλημμα εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή", αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

    Σύμφωνα με το σχόλιο, το ΚΚΕ "που από την αρχή ανέδειξε το σκάνδαλο, τον πολιτικό του χαρακτήρα και τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει κάθε διαδικασία εντός της Βουλής που μπορεί να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης και την κατάδειξη πολιτικών και προσωπικών ευθυνών".

    Προστίθεται δε ότι "για τις συγκεκριμένες ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα τοποθετηθεί σε χρόνο που η ίδια θα εκτιμήσει".

    Τέλος στο σχόλιο του ΚΚΕ αναφέρεται ότι "στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αφήνουν υπονοούμενα σε βάρος του ΚΚΕ, απαντάμε το εξής: Καμία συκοφαντία σε βάρος του ΚΚΕ δεν μπορεί να κρύψει ότι η πολιτική τους είναι στην ίδια όχθη με αυτή που βρίσκεται και η ΝΔ, η ΕΕ και η πλουτοκρατία. Η διαφορά τους είναι μόνο ποιος έχει την κυβερνητική καρέκλα. Το ΚΚΕ είναι απέναντί τους".

    [07] Το σχέδιο για την Ολυμπιακή

    Το σχέδιο νόμου που αφορά τις ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής κατέθεσε στη Βουλή ο κ.Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας.

    Τo πακέτο των μέτρων για τους εργαζομένους στην Ολυμπιακή που ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες και συγκεκριμένα στο εφάπαξ ποσό κοινωνικής ενίσχυσης, στη συνέχιση της απασχόλησης, στην ενίσχυση του ασφαλιστικού και στο ειδικό επίδομα κοινωνικής μετάβασης.

    Ειδικότερα όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ ποσό Κοινωνικής Ενίσχυσης αντίστοιχο με το ποσό που θα έπαιρναν από τον εργοδότη τους τη στιγμή που λύεται η σύμβασή τους. Το ποσό αυτό προκύπτει με βάση την προϋπηρεσία τους.

    Για τους 4.593 τακτικούς υπαλλήλους τους παρέχεται η δυνατότητα μετάταξής τους στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ με αντίστοιχες τακτικές αποδοχές ανά ειδικότητα, ενώ σε περίπτωση μισθολογικών διαφορών, προβλέπεται μηνιαίο συμπλήρωμα μισθού μέχρι 500 ευρώ.

    Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, για όλους τους εργαζόμενους προβλέπεται ενίσχυση και συγκεκριμένα για όσους έχουν προσληφθεί πριν από την 1-1-1993, η ενίσχυση αφορά την προσαύξηση ενσήμων κατά 50%. Όσοι συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση μπορούν, αν το επιθυμούν, να καταθέσουν σχετική αίτηση. Ειδικά για τους Ιπτάμενους συνοδούς-Φροντιστές που πλήρωναν κατά 23% μεγαλύτερες εισφορές, προβλέπεται προσαύξηση κατά 50% στα ασφαλιστικά τους ημερομίσθια και επιπλέον προσαύξηση ενσήμων κατά 50%.

    Για το επίδομα κοινωνικής μετάβασης το σχέδιο προβλέπει ότι αμέσως μετά τη λύση της σχέσης εργασίας με την Ολυμπιακή, κάθε εργαζόμενος που δεν επιλέγει να μεταφερθεί στο Δημόσιο, ούτε να συνταξιοδοτηθεί, δικαιούται ειδικό επίδομα για διάστημα 12 μηνών και έως την εύρεση νέας εργασίας.

    Για τους πιλότους προβλέπεται ειδικό μηνιαίο βοήθημα από 1 έως 6 χρόνια για όσους συνταξιοδοτηθούν, έτσι ώστε η σύνταξη - μαζί με το βοήθημα - να φτάνει το 75% των τακτικών τους αποδοχών. Επιπλέον Επίδομα Κοινωνικής Μετάβασης πέραν του 1 έτους στην περίπτωση που κάποιος πιλότος μείνει άνεργος. Το επίδομα θα κυμαίνεται από 55% στο 1ο εξάμηνο του δεύτερου έτους έως 76% στο τέταρτο έτος, προκειμένου να μην αποτελέσει λόγο για την αποφυγή ανεύρεσης εργασίας. Τέλος, για τους εποχικούς υπαλλήλους που δούλεψαν στην Ολυμπιακή εντός του 2008 και ξεπερνούν τα 3.000 άτομα, θα πάρουν επίδομα ανεργίας για ένα χρόνο αντί 6 μήνες και θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές.

    Ο κ Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει Ειδικό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ το οποίο θα έχει δύο εναλλακτικές δυνατότητες:

    - Συμμετοχή σε Πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στην περίπτωση αυτή θα επιδοτούνται επιχειρήσεις με 25 ευρώ την ημέρα για τα δύο πρώτα χρόνια και με 28 για τον τρίτο χρόνο, για την πρόσληψη υπαλλήλων από την Ολυμπιακή.

    - Δυνατότητα επιχορήγησης των ίδιων των εργαζομένων για τη δημιουργία της δικής τους μικρής επιχείρησης. Για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία μπορεί να δοθεί επιχορήγηση ύψους 30.000 ευρώ.

    Μάλιστα, δίνεται και η δυνατότητα σύμπραξης μεταξύ δύο εποχικών.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Χατζηδάκης, το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου πακέτου θα ανέλθει τελικά στα 1.298 εκατομμύρια ευρώ, είναι δηλαδή αυξημένο κατά 132 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αρχικό πακέτο που ανακοίνωσε.

    ΟΣΠΑ: Οχι στο διάλογο

    Όχι στο διάλογο με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών για το θέμα της Ολυμπιακής, είπαν οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας, ΟΣΠΑ, οι οποίοι παράλληλα ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν δικαστικό αγώνα εντός και εκτός Ελλάδος.

    Χθες, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΣΠΑ, όπου εξετάστηκαν εκτενώς τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, που κατατίθεται στη Βουλή και αποφάσισαν να απορρίψουν το διάλογο.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν δικαστικό αγώνα, τόσο στα ελληνικά, όσο και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, για να ακυρώσουν, όπως είπαν, το «σχέδιο Χατζηδάκη» και προχωρήσει η επαναδιαπραγμάτευση όλων των στοιχείων που αφορούν την Ολυμπιακή, με κύριο στόχο της εξυγίανση της εταιρίας.

    [08] Συνάντηση Μπους-Σαρκοζί

    Η παγκόσμια οικονομία θα είναι το κεντρικό ζήτημα της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους με τον Γάλλο ομόλογο του Νικολά Σαρκοζί και τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην προεδρική κατοικία στο Κάμπ Ντέιβιντ, στο Μέριλαντ.

    Λίγες ώρες πριν, ο Τζορτζ Μπους σε ομιλία του στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι "θα χρειαστεί κάποιος χρόνος" για να αποδώσουν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, προσθέτοντας πως τα μέτρα "είναι αρκετά γενναιόδωρα και αρκετά τολμηρά και οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι αυτά θα αποδώσουν".

    [09] Ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΠΑΟ

    Επιστροφή ξανά στη δράση για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα με τη διεξαγωγή των αναμετρήσεων για την 6η αγωνιστική.

    Το κυριακάτικο ντέρμπι στην Τούμπα ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, ξεχωρίζει από το υπόλοιπο πρόγραμμα, καθώς ο «δικέφαλος του βορρά» έχει πραγματοποιήσει ένα από τα καλύτερα ξεκινήματα στην ιστορία του και θέλει να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, ενώ από την άλλη ο Παναθηναϊκός δίνει αγώνα πρόβα-τζενεράλε ενόψει τον επερχόμενων υποχρεώσεων του στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    Η αυλαία της αγωνιστικής θα ανοίξει σήμερα με τρεις συναντήσεις. Ο Ηρακλής υποδέχεται τον Εργοτέλη, ο Πανσερραϊκός τον Αστέρα Τρίπολης και ο Πανιώνιος τον Αρη, σε ακόμα μία δυνατή αναμέτρηση. Αύριο ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός παίζει κόντρα στο νεοφώτιστο Πανθρακικό, ενώ η ΑΕΚ, που μετράει την απώλεια του Σωτήρη Κυργιάκου, υποδέχεται την πρώην ομάδα του Γιώργου Δώνη, Λάρισα.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα της 6ης ημέρας της Σούπερ Λίγκα:ΣΑΒΒΑΤΟ

    16:45 (Καυτανζόγλειο) Ηρακλής-Εργοτέλης --NOVA--

    16:45 (Σέρρες) Πανσερραϊκός-Αστέρας Τρίπολης --ALPHA--

    19:00 (Νέα Σμύρνη) Πανιώνιος-Αρης --NOVA--

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    15:00 (Λειβαδιά) Λεβαδειακός-Ξάνθη

    15:00 (Παγκρήτιο) ΟΦΗ-Θρασύβουλος

    16:45 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-Λάρισα --NOVA--

    19:00 (Καραϊσκάκη) Ολυμπιακός-Πανθρακικός --ΝΕΤ--

    19:00 (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός --NOVA--


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 18 October 2008 - 6:30:31 UTC