Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση

  • [01] Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση

    Δεκαπέντε μέτρα που «θα ανακουφίσουν την οικονομία και την κοινωνία, ιδιαίτερα τις πιο αδύνατες κατηγορίες των δανειοληπτών, τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα ανοίξουν προοδευτικούς δρόμους διεξόδου από τη σημερινή κρίση» προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφεραν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του συνδυασμού Παν. Λαφαζάνης και ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιαν. Δραγασάκης παρουσιάζοντας τις "εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης".

    Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των τραπεζών είναι "κοινωνικά άδικα" γιατί «στηρίζονται στην αρχή: άλλος πληρώνει, άλλος κερδίζει. Ιδιωτικοποίηση των κερδών, κοινωνικοποίηση των ζημιών. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν και ακριβότερα δάνεια λόγω αύξησης των επιτοκίων και περισσότερους φόρους για να καλύψουν το κόστος των μέτρων» ανέφερε ο κ.Δραγασάκης.

    «Η κρίση δεν είναι μόνο χρηματοπιστωτική. Νέες καταιγίδες έρχονται με τη μορφή μιας κρίσης της απασχόλησης, του κοινωνικού κράτους, της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας» σημείωσε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «ενεργοποίηση του κόσμου, κινήματα μαζικά και ενωτικά, με στόχο την ανατροπή των θεσμικών πλαισίων και της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού, σύγκρουση με λογικές εφησυχασμού, αναμονής ή μοιρολατρίας, διεκδίκηση νέων πολιτικών και μοχλών ανάπτυξης, νέων κοινωνικών πολιτικών».

    «Μόνο ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και αναδιανομής με κοινωνικό στόχο την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική δικαιοσύνη, μπορεί να διώξει την ανασφάλεια και τον φόβο από τους ανθρώπους, και να ανοίξει τον δρόμο σε νέες αισιόδοξες προοπτικές. Μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση. Και να βγούμε με τρόπο που αυτή η κρίση να είναι και η τελευταία» κατέληξε ο κ.Δραγασάκης.

    Από την πλευρά του ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι «το σχέδιο μυθικού ύψους 28 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την χρηματοπιστωτική κρίση συνιστά μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο» και έκανε λόγό για "λεηλασία των φορολογούμενων" προκειμένου «να ενισχυθούν οι τραπεζίτες και το τραπεζικό κεφάλαιο»

    Μίλησε για "μυθικά τραπεζικά υπερκέρδη" όλη την προγούμενη περίοδο της τάξεως των "40%, 60%, 100% έως και 500%!" τα οποία «πήγαιναν στις τσέπες των "μάνατζερ" των τραπεζών και των μεγαλομετόχων τους» και χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη στάση του ΠΑΣΟΚ που «χαρακτήρισε απλώς το πακέτο των 28 δισ. ευρώ ως "λευκή επιταγή" η οποία δεν συνοδεύεται με δεσμεύσεις των τραπεζών. Δηλαδή, «χαλάλι» τα 28 δισ. ευρώ, στην υγεία του τραπεζικού κεφαλαίου, μόνο που θα έπρεπε να δεσμεύσουμε τους τραπεζίτες στη δανειοδότηση της οικονομίας!».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, προτείνει και διεκδικεί μια σειρά άμεσα, ρεαλιστικά και ουσιαστικά μέτρα, όπως:

    1. Οι τράπεζες που δεν μπορούν να στηριχτούν σε δικά τους κεφάλαια και των μετόχων τους, να περνάνε υπό δημόσιο έλεγχο χωρίς αποζημίωση.

    2. Να προχωρήσει άμεσα ο έλεγχος της Εθνικής Τράπεζας από το δημόσιο και να ενισχυθεί το βάρος του δημόσιου στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας.

    3. Το δημόσιο να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία παρέμβασης στη διαμόρφωση των επιτοκίων.

    4. Γίνεται άμεση η ανάγκη εφαρμογής μια νέας πιστωτικής πολιτικής προς τους αγρότες, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους, με ειδικά χαμηλότοκα δάνεια σε ένα πλαίσιο συνολικής ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής.

    5. Εκπόνηση και εφαρμογή, με κρατική στήριξη, ειδικής χαμηλότοκης πιστωτικής πολιτικής με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά προς τις πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις.

    6. Άμεση απαγόρευση της λειτουργίας των λεγόμενων εισπρακτικών εταιρειών στις οποίες οι Τράπεζες αναθέτουν καταχρηστικά την είσπραξη των καθυστερούμενων δανείων με τις γνωστές οδυνηρές πρακτικές για τους δανειολήπτες.

    7. Να απαγορευτεί η ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής τραπεζικής επιτοκιακής χρέωσης που θα υπερβαίνει το εκάστοτε εξωτραπεζικό επιτόκιο (περίπου 10%).

    8. Να καταργηθεί το αναχρονιστικό μέτρο του ανατοκισμού (πανωτόκια).

    9. Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση όλων των χρεώσεων και επιβαρύνσεων που επιβάλλουν οι Τράπεζες στους συναλλασσόμενους και οι οποίες έχουν κριθεί ως παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια.

    10. Αναστολή, όσο διαρκεί η κρίση, των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων μέχρι ορισμένου αντικειμενικού ύψους περιουσιακών στοιχείων.

    11. Κατάργηση του πλειστηριασμού και της κατάσχεσης στην πρώτη κύρια κατοικία, μέχρι ορισμένου ύψους αντικειμενικής αξίας.

    12. Άμεση κατάργηση του αυθαίρετου ετήσιου τέλους του 6%0 ή 12%0 που επιβάλει η κυβέρνηση με τον αναχρονιστικό νόμο 128/75 σε όλα τα δάνεια και τα υπόλοιπα δανείων.

    13. Θεσμοθέτηση της δυνατότητας στο δανειολήπτη να προεξοφλεί το υπόλοιπο του δανείου χωρίς ποινές και επιβαρύνσεις.

    14. Λήψη έκτακτων μέτρων μέσα στην κρίση προς τις πιο αδύνατες και ευάλωτες κατηγορίες των δανειοληπτών για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης καταβολής, χωρίς συνολική επιβάρυνση του δανειολήπτη όσον αφορά το ύψος των τόκων.

    15. Να διευρυνθεί ο αριθμός των δόσεων ανοχής για αποπληρωμή δανείων, που επιτρέπουν να κινηθούν μέτρα σε βάρος των δανειοληπτών, από τρεις σε, τουλάχιστον, έξι δόσεις.

    "Όχι" σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

    Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Αλ. Τσίπρας απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματός του με το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα κοινωνικά προβλήματα και όχι το γήπεδο στο οποίο θέλουν να μας βάλουν τα δύο μεγάλα κόμματα, αυτό της σκανδαλολογίας, της σκανδαλοθηρίας, Μιλώντας στο Κεντρικό Συμβούλιο της νεολαίας του ΣΥΝ ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: "έχω βαρεθεί να απαντάω σε όσους με ρωτούν αν τελικά θα συνεργαστούμε ή δεν θα συνεργαστούμε, έχω βαρεθεί να απαντώ στις πολλές φορές κακόγουστες προκλήσεις των πολιτικών μας αντιπάλων".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε από τη νεολαία του κόμματός να ξεχάσει αυτό που θέλουν να επιβάλουν οι άλλοι ως κεντρική πολιτική σκηνή, γιατί όπως εξήγησε κεντρική σκηνή πρέπει να είναι τα προβλήματα των νέων ανθρώπων, τα προβλήματα της Παιδείας, η ανεργία των νέων πτυχιούχων, οι στρατιές των συμβασιούχων, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία των νέων

    Ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός τόσο για την υπόθεση Βατοπεδίου, όσο και για τα 28 δις ευρώ για τις τράπεζες υποστηρίζοντας ότι την "ώρα, λοιπόν, που όλοι ασχολούνται με την υπόθεση του Βατοπεδίου, αυτοί που πραγματικά κυβερνούν τη χώρα συνεχίζουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Εν μέσω αυτής της κρίσης, λοιπόν, φώναξαν τον κ. Αλογοσκούφη και του είπαν να τους δώσει 28 δις. ευρώ για να καλύψουν τα νώτα τους. Την ίδια στιγμή που δεν έχουν να δώσουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τη δημόσια παιδεία, την ίδια στιγμή που δεν έχουν να δώσουν ούτε ευρώ παραπάνω για επίδομα θέρμανσης ή επίδομα ανεργίας ή για διορθωτικές αυξήσεις στους χαμηλόμισθους, την ίδια στιγμή έχουν να εκταμιεύσουν 28 δις ευρώ για να καλύψουν τους τραπεζίτες".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την άποψη ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν και της κρίσης και πρόσθεσε ότι τους βλέπουμε να τσακώνονται για πράγματα που ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να καταλάβει καλά, όπως το αν θα γίνει πρώτα εξεταστική επιτροπή ή πρώτα προανακριτική. Ας συγκρίνουν τις βρωμιές τους να δουν ποιανού έχουν μεγαλύτερη δυσοσμία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

    Στην εκτενή αναφορά του για το ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας είπε ότι βρίσκεται σε μια περιδίνηση, γιατί "κυρίως τους απασχολεί το πώς θα μπορέσουν γρήγορα να επανέλθουν στην εξουσία που έχασαν. Και όταν δεν αντέχουν με τον εαυτό τους, τα βάζουν με την Αριστερά. Πρόσθεσε ακόμη ότι πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε διαφορετικά πράγματα για την συνεργασία, άλλοτε κάνουν πρόταση άλλοτε επιτίθενται στην αριστερά υπογραμμίζοντας ότι εάν επρόκειτο για ένα πρόσωπο, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι αυτό το άτομο έχει σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα. Δεν πρόκειται, όμως, για ένα άτομο, αλλά για μια πολιτική συλλογικότητα. Λέμε, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται περί υπαρξιακού αδιεξόδου, αλλά περί ενός πολιτικού σχεδίου που το έχουμε ξαναδοκιμάσει, το οποίο αποσκοπεί, πολύ συγκεκριμένα, στο να πάρει από τη δυναμική της Αριστεράς, προκειμένου να βρεθεί ξανά στην εξουσία. Το έχουμε δει πάρα πολλές φορές αυτό το έργο. Και είμαστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι επιθέσεις. Και σε προσωπικό επίπεδο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 October 2008 - 12:30:26 UTC