Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοικτά Δίκτυα Ελεύθερης Πρόσβασης
  • [02] "Η οικονομία σήμερα διαθέτει άμυνες"
  • [03] Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

  • [01] Ανοικτά Δίκτυα Ελεύθερης Πρόσβασης

    Υπεγράφη σήμερα στο δημαρχιακό μέγαρο Αθηνών η «Διακήρυξη για τα Ανοικτά Δίκτυα Ελεύθερης Πρόσβασης» μεταξύ του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων και δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, και του προέδρου της Ιnternational Νetwork of E-Communities (INEC), Hans Tijl. Με τη πρωτοβουλία αυτή, η τοπική αυτοδιοίκηση, για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, υιοθετεί ψηφιακές παροχές για την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

    «Με τη υπογραφή της Διακήρυξης, η ΚΕΔΚΕ γράφει τη δική της ιστορία, αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανοίγει δρόμο για την ελεύθερη πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα σε ολόκληρη την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

    Από την πλευρά του ο κ. Tijl δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν όλo και περισσότερες ενώσεις και δίκτυα στην πρωτοβουλία του INEC, γιατί αυτό θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τις επόμενες γενιές».

    Για πολύ σημαντική στιγμή στην πορεία της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης μίλησε ο δήμαρχος Τρικάλων, Μιχάλης Ταμήλος, καθώς, όπως είπε, «αποδεχόμαστε πλέον ότι η κοινωνία της πληροφορίας είναι ένα αγαθό κι εμείς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ελλάδος πιστεύουμε ότι η πληροφορία και η τεχνολογία, όταν διατίθεται για τους πολίτες, αποτελούν κοινωνικά αγαθά».

    Αύριο στα Τρίκαλα, ξεκινούν οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Broadband Cities 2008, με θέμα τις «ηλεκτρονικές πόλεις» και τη συμμετοχή 100 και πλέον ξένων εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και καθηγητών πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

    [02] "Η οικονομία σήμερα διαθέτει άμυνες"

    Παρά το δυσμενές κλίμα οι ξένοι επενδυτές ως σύνολο, διατηρούν λίγο ως πολύ την θέση τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δήλωσε μεταξύ των άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σ. Καπράλος, μιλώντας στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ενωσης Λοταριών στη Ρόδο. Όπως επεσήμανε, ζούμε μια από τις πιο βίαιες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία, μια κρίση η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην "απληστία για γρήγορο και εύκολο κέρδος από μεγάλο αριθμό traders στον τραπεζικό κλάδο, τα hedge funds και άλλα χρηματοοικονομικά μέσα", η οποία οδήγησε σε "επενδύσεις υψηλής μόχλευσης, αμφιβόλου ποιότητας".

    Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, παρά τις συνεχιζόμενες "σανίδες σωτηρίας", ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις σε διάφορα μέτωπα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε την ανάγκη των τραπεζών για "απομόχλευση" και κεφαλαιακή ενίσχυση, το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των δανείων αναμένεται αδύναμος ή και αρνητικός βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, τις προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση των επισφαλειών, αλλά και το ενδεχόμενο για περισσότερες χρεοκοπίες.

    Αναφερόμενος την κατάσταση, όπως αυτή θα εξελιχθεί όταν τελειώσει η κρίση, ο κ. Καπράλος τόνισε ότι σε αντίθεση με το 1929, έτος το οποίο χρησιμοποιείται για να συγκριθεί η τωρινή κρίση, η παγκόσμια οικονομία σήμερα διαθέτει περισσότερες άμυνες. Οι κεντρικές τράπεζες στο τέλος θα προχωρήσουν στις απαραίτητες μειώσεις επιτοκίων προκειμένου να δώσουν ρευστότητα στο σύστημα. Και οι κυβερνήσεις, στο τέλος, θα παράσχουν την ρευστότητα και τις εγγυήσεις που απαιτούνται προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υπάρξει η κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και προκειμένου να αρχίσει και πάλι να "κυλά" ο δανεισμός. Εάν κριθεί απαραίτητο, ο τραπεζικός κλάδος θα κρατικοποιηθεί μερικώς.

    Τέλος, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι εισηγμένες εταιρείες χρησιμοποιούν τα αποθέματά τους σε ρευστό προκειμένου να επαναγοράσουν μετοχές. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας για παράδειγμα, από τις 60 μετοχές που απαρτίζουν τους δείκτες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι 21 προχωρούν σε επαναγορές μετοχών. Επιπλέον, και οι insiders είναι ενεργοί αγοραστές. Αυτά αποτελούν και ισχυρές ενδείξεις ότι οι τιμές των μετοχών είναι χαμηλές, τόνισε ο κ. Σ. Καπράλος.

    [03] Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

    Την Τετάρτη το απόγευμα θα διεξαχθεί η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αίτημα που κατέθεσε η ΝΔ, για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Την Παρασκευή θα συζητηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής.

    "Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει και την Εξεταστική Επιτροπή που προτείνει η ΝΔ για την υπόθεση Βατοπαιδίου, γιατί δεν φοβόμαστε τίποτα, γιατί θέλουμε πλήρη διαλεύκανση και γιατί δεν θα δόσουμε άλλοθι σε κανένα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Και ταυτόχρονα κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές της ΝΔ να στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή "αν θέλουμε να μην υπάρξει ατιμωρησία".

    "Το ΚΚΕ ψηφίζοντας για τη σύσταση και των δύο επιτροπών θα κάνει κάθε προσπάθεια να μη συγκαλυφθεί τίποτε, να μη γίνει συμψηφισμός. Θα ενημερώνει πλατιά το λαό, παράλληλα με τις ενέργειες που θα κάνει για να ανατραπεί το σημερινό νομικό καθεστώς που αφορά γη που ανήκει έτσι και αλλιώς στο λαό", αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις ψηφοφορίες για τα αιτήματα συστάσεως Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής.

    Επίσης το ΚΚΕ "απαιτεί αμέσως μετά την συγκρότηση της Εξεταστικής να δοθεί ταυτόχρονα το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας, ώστε να γίνει γνωστό για ποια συγκεκριμένα πρόσωπα υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις. Η άμεση επίδοση του πορίσματος στην Εξεταστική και γενικότερα στον πρόεδρο της βουλής διευκολύνει την άμεση συζήτηση για την προανακριτική".

    Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης δήλωσε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει την Τετάρτη την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της Μονής Βατοπεδίου, "ψηφίζοντας ουσιαστικά τη δική του πρόταση, που από την πρώτη στιγμή πρόβαλε". Παράλληλα ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "αξιώνει να σταλούν όλα τα στοιχεία της προκαταρτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Εφετών, χωρίς άλλη καθυστέρηση, στη Βουλή".

    "Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεκτιμήσει και θα αξιολογήσει μαζί και με όλα εκείνα τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί και προκύπτουν και από δημόσια έγγραφα, πριν από τη σχετική συζήτηση για την προανακριτική επιτροπή στην Ολομέλεια της Βουλής" σημέωσε ο κ. Κουβέλης.

    Γραπτά υπομνήματα του ηγουμένου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου

    Γραπτά υπομνήματα κατέθεσαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο στενός συνεργάτης του, μοναχός Αρσένιος, με τα οποία παρουσιάζουν την εκδοχή τους για τα τεκταινόμενα στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Ο κ. Κανελλόπουλος διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες της προέδρου του δικαστηρίου, κας Ψάλτη, κατά τη συζήτηση της αγωγής της μονής Βατοπαιδίου κατά του ελληνικού δημοσίου, στο Πρωτοδικείο Ροδόπης.

    Στο υπόμνημά του, ο κ. Αρσένιος υποστηρίζει: «Έλαβα μόνος μου την πρωτοβουλία να επικοινωνήσω τηλεφωνικώς με την κ. Ψάλτη, λόγω της γνώσεως που είχα για την υπόθεση (είχα εξεταστεί ως μάρτυρας στο ακροατήριο την 5.10.2003) και της εξοικειώσεώς μου με τα νομικά (λόγω των σπουδών μου στη Νομική Θράκης). Ο θεμιτός, όπως ακραδάντως πίστευα, σκοπός των τηλεφωνημάτων μου προς την κ. Ψάλτη ήταν να διερευνήσω αν τυχόν υπήρχαν σημεία της υποθέσεως, που έχρηζαν διευκρινίσεως από την πλευρά της ιεράς μονής και να επισημάνω τους παλαίφατους τίτλους της ιδιοκτησίας της ιεράς μονής, ενόψει της πολυπλοκότητας της υπόθεσης. Επίσης, εξέφρασα προς την κ. Ψάλτη την απορία μου για το γεγονός ότι οι ανωτέρω παράγοντες (πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Ροδόπης, Αλεξανδρουπόλεως και Ξάνθης και μητροπολίτης Ξάνθης) εδήλωναν ότι γνώριζαν το περιεχόμενο της εισήγησης ή το αποτέλεσμα της διάσκεψης του δικαστηρίου. Σε συνομιλία μου με τον καθηγούμενο της ιεράς μονής Βατοπαιδίου, γέροντα Εφραίμ, ανέφερα την πρωτοβουλία που είχα λάβει, και εκείνος πρότεινε σε επόμενο τηλεφώνημά μου προς την κ. Ψάλτη (αν υπάρξει) να συνομιλήσει τυπικά με την ίδια, ως έμπρακτη έκφραση του σεβασμού της ιεράς μονής προς το λειτούργημά της, πράγμα που έγινε χωρίς ο γέρων Εφραίμ να αναφερθεί περαιτέρω στην υπόθεση, την οποία άλλωστε γνώριζε σε αδρές γραμμές και της οποίας την εκδίκαση δεν είχε παρακολουθήσει. Στα παραπάνω περιορίζεται η δραστηριότητά μου για την υπό συζήτηση υπόθεση η οποία τελικώς τερματίστηκε με κοινή δήλωση των διαδίκων μερών για τη μη έκδοση αποφάσεως με την διαδικασία που περιγράφεται στην κατάθεση του κ. Χειμώνα κατόπιν θετικής εισηγήσεως με ημερομηνία 14.6.2004 του αρμοδίου νομικού συμβούλου προς το β' τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και απόφαση του εν λόγω τμήματος (πρακτικών υπ'αριθμ. 3058)».

    Από την πλευρά του, ο ηγούμενος Εφραίμ στο υπόμνημα που κατέθεσε στον κ. Κανελλόπουλο, αναφέρει: «Για την εξέλιξη της δικαστικής διαφοράς μεταξύ της Ιεράς μονής Βατοπαιδίου και του ελληνικού δημοσίου σε σχέση με τη λίμνη Βιστωνίδα και τις περί αυτήν εκτάσεις ενημερώθηκα από τον πατέρα Αρσένιο Βατοπαιδινό, ο οποίος συμμετέσχε ως μάρτυς στη δίκη ενώπιον του Πρωτοδικείου Ροδόπης και είχε επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της υποθέσεως.

    Ο πατήρ Αρσένιος μού ανέφερε ότι με πρωτοβουλία του είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με την πρόεδρο του δικαστηρίου, λόγω της έντονης φημολογίας που ετροφοδοτείτο από διαφόρους εχθρικώς προς την ιερά μονή διακείμενους παράγοντες περί αρνητικού για την ιερά μονή αποτελέσματος της "διασκέψεως" του δικαστηρίου. Εδήλωσα τότε προς τον πατέρα Αρσένιο ότι σε επόμενο τηλεφώνημά του προς την κ. πρόεδρο, αν υπάρξει, θα επιθυμούσα να εκφράσω προσωπικώς, ως έχων την ευθύνη για την πνευματική καθοδήγηση της ιεράς μονής, τον απόλυτο σεβασμό της ιεράς μονής προς το υψηλό έργο της κ. προέδρου και του δικαστηρίου. Τούτο πράγματι έπραξα σε επόμενη τηλεφωνική επικοινωνία του πατρός Αρσένιου με την κυρία προέδρου. Στα ανωτέρω εξαντλείται η ανάμιξή μου στην υπό συζήτηση υπόθεση, η οποία τελικώς τερματίστηκε με κοινή δήλωση των διαδίκων μερών για την μη έκδοση αποφάσεως. Τελώ γι' αυτό εν τη πεποιθήσει ότι σε καμιά παράνομη ή αθέμιτη ενέργεια δεν έχω συμμετάσχει σε σχέση με την ερευνώμενη υπόθεση».

    Μηνυτήριες αναφορές

    Μηνυτήρια αναφορά κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά και του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών κ. Κυριάκου Καρούτσου κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το ΠΑΣΟΚ δια των βουλευτών του κ. Δ.Ρέππα, Γρ.Νιώτη, Μ.Καρχιμάκη και Μ.Ξενογιαννακοπούλου. Μήνυση, επίσης, σε βάρος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ.Καρατζαφέρης

    Στην αναφορά του ΠΑΣΟΚ, που υπογράφεται από 100 βουλευτές του με πρώτη αυτήν του προέδρου κ. Γιώργου Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ μηνύει τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας σχετικά με τον χειρισμό της δικογραφίας για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ.Γιώργος Καρατζαφέρης κατέθεσε μήνυση σε βάρος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά, του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη και κατά παντός άλλου υπευθύνου για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 October 2008 - 14:30:33 UTC