Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Είναι η ώρα αλλαγής πορείας"
  • [02] "Ναι" στην Εξεταστική Επιτροπή
  • [03] Πρόγραμμα ανακύκλωσης

  • [01] "Είναι η ώρα αλλαγής πορείας"

    Στην κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, όπου το θέμα συζητήθηκε εκτενώς.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η ελληνική οικονομία οδηγείται στο κόκκινο εξαιτίας των νεοσυντηρητικών πολιτικών και των φιλελεύθερων εμμονών, την αδιαφάνεια και την ασυδοσία της εξουσίας.

    Οι λύσεις στα προβλήματα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, θα έρθουν από σοσιαλιστικές πολιτικές, από τον έλεγχο της ασυδοσίας και τη δημοκρατική παρέμβαση στην οικονομία για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και του συμφέροντος του κάθε πολίτη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι υπάρχει σήμερα στην Ελληνική αγορά πιστωτική ασφυξία, η οποία τείνει να οδηγήσει σε κατάρρευση χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά και απέδωσε γι' αυτό τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση, τόσο για την πολιτική της όσο και για την αδικαιολόγητη, όπως είπε, ολιγωρία της.

    Είναι ώρα ευθύνης και σοβαρών αποφάσεων, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται άμεση νομοθετική ρύθμιση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, η οποία όμως δεν θα ισοδυναμεί με λευκή επιταγή. Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν ο κ. Παπανδρέου πρότεινε και τη σύσταση ειδικού ταμείου αναχρηματοδότησης των τραπεζών, η οποία θα συνδεθεί με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

    Αυτές οι πολιτικές, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, έχουν ως προϋπόθεση μια αξιόπιστη κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν έχει τη βούληση να προστατεύσει τον Έλληνα πολίτη. Και γι' αυτό, όπως είπε, είναι ώρα να αποκτήσει η χώρα σοβαρή αξιόπιστη και υπεύθυνη κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε τις εξελίξεις στην οικονομία με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ημερών, τονίζοντας ότι γι' αυτούς τους λόγους ο Έλληνας πολίτης διαμαρτύρεται και απεργεί και για αυτό ζητά να αλλάξει πορεία η χώρα.

    Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι στην υπόθεση του Βατοπαιδίου υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για μια υπόθεση απίθανη σε σύλληψη και εκτέλεση από πλευράς θράσους και αλαζονείας, που χαρακτήριστηκε από τον κεντρικό της σχεδιασμό όπως και στην υπόθεση των ομολόγων.

    Τόνισε επίσης ότι στην υπόθεση αυτή αναδείχθηκε και ένα άλλο σκάνδαλο, αυτό των κατ΄ εξακολούθηση παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και χαρακτήρισε θαρραλέα την πράξη της παραίτησης των δύο εισαγγελέων, από την οποία φάνηκε ότι η κυβέρνηση παραβίασε κάθε όριο παρέμβασης.

    Ανέφερε ακόμη ότι το ελάχιστο θα ήταν να παραιτηθεί ο υπουργός της Δικαιοσύνης, αλλά η μη παραίτησή του δείχνει την αντίληψη της κυβέρνησης για τη δικαιοσύνη.

    Επεσήμανε επίσης ότι δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που έφερε τα σκάνδαλα στην ατζέντα, αλλά η ατζέντα αυτή διαμορφώθηκε από τη ΝΔ και την αντίληψή της για την εξουσία.

    Προτάσεις για έξοδο από οικονομική κρίση

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου διατύπωσε επτά προτάσεις για την οικονομία, για την αμβλυνση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης ως εξής:

    1.Να αποσυρθεί αμέσως το σχέδιο προϋπολογισμού, διότι,όπως τόνισε, δεν νοείται να μπαίνουν νέοι φόροι και να φορτώνονται οι πολίτες εν μέσω κρίσης. Επίσης να επανέλθει το αφορόλογητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, να μειωθούν τα φορολογικά βάρη για τα μεσαία και χαμηλά εισόδηματα και να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις.

    2. Να στηριχθούν οι ασθενέστερες ομάδες με χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, επιδόματος θέρμανσης και αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.

    3. Να δοθεί ρευστότητα στις τράπεζες με άμεση νομοθετική ρύθμιση αλλά και αυστηρή εποπτεία για να περάσει στην πραγματική οικονομία.

    4. Να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες ύπο τον όρο της αναχρηματοδότησης ή της παροχής νέων δανείων με ευνοϊκούς όρους στις μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

    5. Να υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τους δανειολήπτες.

    6. Να αναμορφωθεί το αναποτελεσματικό και κατακερματισμένο πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    7. Να δοθεί έμφαση στη δημιουργία ενός διαφορετικού προτύπου ανάπτυξης με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την καθαρή ενέργεια.

    Σχετικά με ΠΓΔΜ

    Σχετικά με τις αποκαλύψεις γύρω από τις αμερικανικές περεμβάσεις στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αποδεικνύεται ότι δυστυχώς οι εξελίξεις διαμορφώνονται ερήμην της κυβέρνησης της χώρας.

    Εκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και για υπέρβαση από τον κ. Νίμιτς της διαπραγματευτικής εντολής που έχει λάβει.

    Πρόκειται, πρόσθεσε, για σαφή διολίσθηση από το διαπραγματευτικό πλαίσιο και εκτροπή από την εθνική κόκκινη γραμμή.

    Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει τακτικό λάθος όταν αποδέχεται κάθε νέα πρόταση του κ. Νίμιτς ως καλή βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στο Σκοπιανό δεν διαπραγματεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με σεβασμό στις αποφάσεις του.

    [02] "Ναι" στην Εξεταστική Επιτροπή

    "Ναι" στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και επανεξέταση της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής το βράδυ της Πέμπτης αποφάσισε η Κοινοβουλευτική ομάδα και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε σήμερα, παρόντος και του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος έκανε την παρακάτω δήλωση:

    "Πρώτον: Η ΚΟ ζητά από όλα τα κόμματα της Βουλής να στηρίξουν την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται ήδη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την κατάργηση όλων των νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που προβλέπουν φορολογικές απαλλαγές για την Εκκλησία και τα Μοναστήρια. Ζητά επίσης να στηρίξουν την επανακατάθεση (την Τετάρτη) της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την διάκριση ρόλων Εκκλησίας - κράτους στα πλαίσια του Συντάγματος, μια πρόταση την οποία προηγουμένως δεν είχαν ψηφίσει.

    Δεύτερον: Θα ψηφίσουμε την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, διότι είναι γνωστό ότι εδώ και μήνες προωθούμε εμείς αυτή την πρόταση και χρειάστηκε μια εμμονή, σταθερότητα και πίεση προκειμένου ο κ. Καραμανλής να κάνει 180 μοίρες στροφή και προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψει τη θέση που είχε εκφράσει και επισήμως στη Βουλή για τη μη εμπλοκή της Βουλής στο θέμα του Βατοπαιδίου.

    Τρίτον: Η ΚΟ πιστεύει ότι πέρα από την παραίτηση των εισαγγελέων υπάρχουν στοιχεία σε σχέση με την ανάγκη σύγκλησης Προανακριτικής, τα οποία είναι σημαντικά, όπως: πρωτόκολλα παραλαβής, παράδοσης, συμβόλαια εκχώρησης δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπαιδίου, υπουργικές αποφάσεις. Όμως θεωρούμε ότι το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό, έχει διάσταση νομική και ηθική, απαραίτητο, αναγκαίο να έχει παραδοθεί πριν από την Παρασκευή, όλος ο φάκελος, όπως εξάλλου είχαν ζητήσει και οι δύο εισαγγελείς. Κι επειδή έγιναν πολλές συζητήσεις περί αναβολής, εμείς λέμε: Χωρίς καμία αναβολή πρέπει να έχουμε το φάκελο στα χέρια μας. Εάν αυτό δεν γίνει, θεωρούμε ότι την ευθύνη την έχει πρώτα και κύρια ο πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής, για μια απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης ενός μεγάλου σκανδάλου, την έχει ο Πρόεδρος της Βουλής, τον οποίον καλούμε να εφαρμόσει τον Κανονισμό της Βουλής, μαζί φυσικά με τον κ. Σανιδά.

    Τέταρτον: Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα ξανασυνεδριάσει την Πέμπτη το βράδυ ώστε μαζί με τα στοιχεία που έχει ήδη αξιολογήσει, να αξιολογήσει και το φάκελο που πιστεύουμε ότι πρέπει τελικά να έχουμε στα διάθεσή μας.

    Πέμπτον: Θέλουμε το θέμα του Βατοπαιδίου να μπει μέσα σε μια διαδικασία τέτοια, η οποία να απελευθερώσει ή θα αφήσει κάποιο χώρο για συζήτηση για τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, που δημιουργούνται από τον συνδυασμό της διεθνούς κρίσης και της αποτυχίας της πολιτικής της ΝΔ κι έχουν εκρηκτικό χαρακτήρα κι αυτό δείχνει η αυριανή απεργία".

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου, τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που δεν έρθει ο φάκελος και αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε να στηριχθεί η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ο κ. Αλαβάνος απάντησε: «Θεωρούμε ότι αν δεν έρθει ο φάκελος οι ευθύνες θα είναι απόλυτες της ΝΔ σε συνδυασμό με τον κ. Σανιδά και θα πληρώσει το τίμημα. Η τοποθέτηση μου προηγουμένως, είναι ότι έχουμε αξιόλογα στοιχεία πέραν από τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων».

    [03] Πρόγραμμα ανακύκλωσης

    Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανέλαβε και υλοποιεί σε ευρεία βάση την πρωτοβουλία αξιοποίησης-ανακύκλωσης, των παραγόμενων στην Πανεπιστημιούπολη απορριμμάτων.

    Σε πρώτη φάση, προβλέπεται η συλλογή και μεταφορά σε ειδικό χώρο ανακυκλωτικής διεργασίας, χαρτιού, αλουμινίου και πλαστικού. Για το σκοπό αυτό έχουν τοποθετηθεί σε καθορισμένα κεντρικά σημεία της Πανεπιστημιούπολης ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης όπου θα συλλέγονται διάφορες κατηγορίες στερεών αποβλήτων.

    Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ορθολογική διαχείριση των υλικών που παράγονται από τις διάφορες χρήσεις στο πανεπιστήμιο, στη διατήρηση αλλά και αναβάθμιση περαιτέρω της περιβαλλοντικής κατάστασης και αισθητικής της Πανεπιστημιούπολης, στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων γενικότερα και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Πανεπιστημιούπολη

    Σε ανακοίνωσή του το πανεπιστήμιο τονίζει ότι, το εγχείρημα έχει πρακτικό και κυρίως ιδεολογικό χαρακτήρα, διότι το πανεπιστήμιο ως ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό ίδρυμα οφείλει να εφαρμόζει και να διαχέει τις αρχές της ορθής διαχείρισης του περιβάλλοντος, να συμβάλλει στην οικολογική ευαισθητοποίηση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (ιδίως του φοιτητικού πληθυσμού), στην απόκτηση «οικολογικής συνείδησης και ήθους» και στη διάδοση - εφαρμογή των αρχών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

    «Ευελπιστούμε -επισημαίνεται στην ανακοίνωση-, ότι το πρόγραμμα θα αποτελέσει παράδειγμα-πρόταση και πρόκληση για άλλους αντίστοιχους χώρους, πανεπιστήμια, ΤΕΙ, σχολεία και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και καλούμε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να το στηρίξουν ενεργά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 October 2008 - 18:30:31 UTC