Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής
  • [02] Κινηματογραφικά βραβεία της ΕΕ
  • [03] Αλλάζει η ώρα την Κυριακή

  • [01] Συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής

    Συζητείται το απόγευμα στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να μιλήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλος.

    Τη Παρασκευή, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

    Το ΠΑΣΟΚ έχει ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, ενώ υπέρ της σύστασης και των δύο επιτροπών θα ψηφίσει το ΚΚΕ.

    "Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει και την Εξεταστική Επιτροπή που προτείνει η ΝΔ για την υπόθεση Βατοπαιδίου, γιατί δεν φοβόμαστε τίποτα, γιατί θέλουμε πλήρη διαλεύκανση και γιατί δεν θα δόσουμε άλλοθι σε κανένα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Και ταυτόχρονα κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές της ΝΔ να στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή "αν θέλουμε να μην υπάρξει ατιμωρησία".

    "Το ΚΚΕ ψηφίζοντας για τη σύσταση και των δύο επιτροπών θα κάνει κάθε προσπάθεια να μη συγκαλυφθεί τίποτε, να μη γίνει συμψηφισμός. Θα ενημερώνει πλατιά το λαό, παράλληλα με τις ενέργειες που θα κάνει για να ανατραπεί το σημερινό νομικό καθεστώς που αφορά γη που ανήκει έτσι και αλλιώς στο λαό", αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις ψηφοφορίες για τα αιτήματα συστάσεως Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής.

    Επίσης το ΚΚΕ "απαιτεί αμέσως μετά την συγκρότηση της Εξεταστικής να δοθεί ταυτόχρονα το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας, ώστε να γίνει γνωστό για ποια συγκεκριμένα πρόσωπα υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις. Η άμεση επίδοση του πορίσματος στην Εξεταστική και γενικότερα στον πρόεδρο της βουλής διευκολύνει την άμεση συζήτηση για την προανακριτική".

    "Ναι" στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και επανεξέταση της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής αποφάσισε η Κοινοβουλευτική ομάδα και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Θα ψηφίσουμε την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, διότι είναι γνωστό ότι εδώ και μήνες προωθούμε εμείς αυτή την πρόταση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ενώ είπε πως υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που κάνουν αναγκαία τη σύγκλησης Προανακριτικής, όπως επειδή «το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό, έχει διάσταση νομική και ηθική, [είναι] απαραίτητο, αναγκαίο να έχει παραδοθεί πριν από την Παρασκευή, όλος ο φάκελος, όπως εξάλλου είχαν ζητήσει και οι δύο εισαγγελείς».

    Στη Βουλή η δικογραφία

    Διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κυρ. Καρούτσο, ο φάκελος της δικογραφίας για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Ενημερώνοντας σχετικώς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι η δικογραφία αποτελείται από τέσσερα κιβώτια εγγράφων, δύο εκ των οποίων περιέχουν ουσιώδη έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις και τα άλλα δύο συμβολαιογραφικές πράξεις και μη ουσιώδη έγγραφα.

    Όπως είπε ο κ. Σιούφας, ο κ.Καρούτσος του διαβίβασε, εν όψει των συζητήσεων για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και προανακριτικής επιτροπής και από σεβασμό στη Βουλή, "άπαν το υλικό".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι τα έγγραφα θα φωτοτυπηθούν και θα διανεμηθούν στα πέντε κόμματα της Βουλής, ωστόσο δεν θα δημοσιοποιηθούν, καθότι αποτελούν προανακριτικό υλικό.

    ΠΑΣΟΚ: Ημέρα δικαιώσης

    Ημέρα δικαίωσης χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη σημερινή μέρα, λόγω της αποστολής του φακέλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου στη Βουλή και κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να ψηφίσουν την πρόταση για προανακριτική επιτροπή.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η σημερινή εξέλιξη οφείλεται στην πίεση που άσκησε το ΠΑΣΟΚ με την πρότασή του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αλλά και στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε κατά των κ.κ. Σανιδά και Καρούτσου.

    Η σημερινή εξέλιξη, πρόσθεσε, αποδεικνύει ότι υπήρξε προσπάθεια παρακώλυσης του έργου των δυο παραιτηθέντων εισαγγελέων, οι οποίοι, όπως τόνισε, επίσης δικαιώνονται, όπως δικαιώνεται και η πρόταση για την προανακριτική επιτροπή.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε, επίσης, ότι με την κατάθεση του φακέλου στη Βουλή καταρρέει η μεθόδευση της κυβέρνησης και αποδεικνύεται ότι η υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση.

    Ανέφερε ακόμη ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ έσυρε την κυβέρνηση στην Εξεταστική Επιτροπή και τώρα, όπως υπογράμμισε, ήρθε η ώρα της Βουλής και κάλεσε όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της προανακριτικής.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ θα δεχθεί αναβολή της συζήτησης για την προανακριτική, ο κ.Παπακωνσταντίνου αφού ανέφερε ότι την ημερομηνία δεν την καθόρισε το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας, ξεκαθάρισε ότι το ίδιο το Κίνημα δεν θέτει ζήτημα αναβολής, πιστεύοντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να γίνει κάτι τέτοιο.

    Επίσης ανέφερε, ότι κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει επισήμως αναβολή της συζήτησης.

    Πρόσθεσε, πάντως, ότι εάν η κυβέρνηση ζητήσει χρόνο για τους βουλευτές της προκειμένου να μελετήσουν το φάκελο, ή το ζητήσει άλλο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ θα το εξετάσει.

    Επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την πρόταση για την προανακριτική επιτροπή, βασιζόμενο σε δυο επαρκή στοιχεία, όπως είναι η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Σανιδά και η παραίτηση των δυο εισαγγελέων.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν από το φάκελο προκύψουν νέα στοιχεία είτε να κατατεθεί νέα πρόταση, είτε να υπάρξει διεύρυνση του κατηγορητηρίου, ως προς τα πρόσωπα ή τις κατηγορίες.

    Σε ερώτηση εάν το ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο πως ο φάκελος που θα κατατεθεί στη Βουλή είναι ακριβώς ο φάκελος που συγκρότησαν οι δυο παραιτηθέντες εισαγγελείς, ο κ.Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι ο ίδιος δεν τολμά να διανοηθεί ότι μπορεί να υπήρξε παρέμβαση στο φάκελο και πρόσθεσε ότι αν έχει γίνει κάτι τέτοιο θα αποκαλυφθεί τάχιστα.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ.Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά και τις σημερινές εξελίξεις, ο κ. Κ. Καραμανλής θα δεχθεί τα αιτήματα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση και άλλων Εξεταστικών Επιτροπών, ενώ διευκρίνισε ότι η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής δεν σημαίνει ούτε αποδοχή των κατηγοριών, αλλά διερεύνησή τους, ούτε πολύ περισσότερο τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απουσίας της ΝΔ από τη συζήτηση για την προανακριτική επιτροπή, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη ομολογία ενοχής, γιατί θα αποδείκνυε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη για το τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές της. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί, κατέληξε.

    [02] Κινηματογραφικά βραβεία της ΕΕ

    Στην ταινία «Η σιωπή της Λόρνα», των σκηνοθετών Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν, απονεμήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Βραβείο Lux. Η απονομή έγινε κατά τη διάρκεια πανηγυρικής τελετής στο ημικύκλιο του Κοινοβουλίου. «Η σιωπή της Λόρνα» είναι συμπαραγωγή τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών: Βελγίου, Γαλλίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Τά δύο άλλα έργα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και διεκδικούσαν το βραβείο ήταν η γερμανοουγγρική παραγωγή «Delta» του Korn<font size="5" face="Times New Roman">el M<font size="5" face="Times New Roman">undruczo, <font size="5" face="Times New Roman Greek">που αναφέρεται στην ιστορία ενός νεαρού άνδρα σε ένα απομακρυσμένο χωριό στο Δέλτα του Δούναβη, και η τσεχική παραγωγή «Ο πολίτης Χάβελ», <font size="5" face="Times New Roman"> των<font size="5" face="Times New Roman"> Miroslav Janek<font size="5" face="Times New Roman Greek"> και<font size="5" face="Times New Roman"> Pavel Koutecky<font size="5" face="Times New Roman Greek">, η οποία καταγράφει την περίοδο της προεδρίας του Βάτσλαβ Χάβελ. Το έργο των αδελφών Νταρντέν που κέρδισε το βραβείο, μιλάει για τη σκληρή περιπέτεια της Λόρνα, μίας νεαρής Αλβανής μετανάστριας στο Βέλγιο, που δέχεται να συμμετάσχει στα "διαβολικά" σχέδια του μαφιόζου φίλου της, χωρίς όμως να λογαριάσει τις ευαισθησίες της καρδιάς της. Η ταινία δίνει με πολύ ρεαλισμό τα πρακτικής φύσεως προβλήματα που συναντούν οι εκτός ΕΕ μετανάστες, για την απόκτηση κάρτας διαμονής και εργασίας, ενός λογαριασμού στην τράπεζα, αλλά και τις εκτός νόμου "διευκολύνσεις" που προτείνουν οι αδίστακτοι που καραδοκούν. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ-Πέτερινγκ ανέφερε ότι το έργο θα μεταφρασθεί με υπότιτλους στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, στη δε αρχική γλώσσα θα γίνει και ειδική παρουσίαση για άτομα με προβλήματα ακοής. Ετσι, θα μπορέσει να διανεμηθεί σε όλες τις χώρες-μέλη της Ενωσης. Στόχος του βραβείου, είπε ο κ. Πέτερινγκ, είναι να προαγάγει τη γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία στην ΕΕ. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, είπε, στους Ευρωπαίους πολίτες, είναι η βασική αξία της ΕΕ: «ενωμένοι μέσα στην πολυμορφία μας». Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 87.000 ευρώ. Στην τελετή απονομής παρευρίσκονταν και οι συντελεστές των δύο άλλων ταινιών, στους οποίους η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Κατερίνα Μπατζελή, ως πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, απένειμε τους αντίστοιχους επαίνους. Ο Ζαν-Πιέρ Νταρντέν, ένας εκ των σκηνοθετών της βραβευθείσας ταινίας, η οποία έχει γυρισθεί στα γαλλικά, ευχαρίστησε τους συμπαραγωγούς της ταινίας και κάλεσε διανομείς και αιθουσάρχες να συμβάλλουν για την καλύτερη διανομή και κυκλοφορία των έργων ευρωπαϊκών συμπαραγωγών στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Είναι το δεύτερο κατά σειρά έτος απονομής του βραβείου Lux από το Ευρωκοινοβούλιο. Το 2007 το Βραβείο Lux είχε απονεμηθεί στο γερμανικό έργο "Στην άκρη του Παραδείσου" του Φατίχ Ακίν.

    [03] Αλλάζει η ώρα την Κυριακή

    Τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής, 26 Οκτωβρίου 2007, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική.

    Ετσι, στις 04.00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή στις 03.00.

    Το μέτρο της θερινής ώρας εφαρμόζεται με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10/1/2001.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 October 2008 - 12:30:26 UTC