Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής
  • [02] Θέματα Μετανάστευσης στην Κυβερνητική
  • [03] Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις

  • [01] Συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής

    Συζητείται το απόγευμα στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να μιλήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλος.

    Τη Παρασκευή, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

    Το ΠΑΣΟΚ έχει ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, ενώ υπέρ της σύστασης και των δύο επιτροπών θα ψηφίσει το ΚΚΕ.

    "Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει και την Εξεταστική Επιτροπή που προτείνει η ΝΔ για την υπόθεση Βατοπαιδίου, γιατί δεν φοβόμαστε τίποτα, γιατί θέλουμε πλήρη διαλεύκανση και γιατί δεν θα δόσουμε άλλοθι σε κανένα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Και ταυτόχρονα κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές της ΝΔ να στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή "αν θέλουμε να μην υπάρξει ατιμωρησία".

    "Το ΚΚΕ ψηφίζοντας για τη σύσταση και των δύο επιτροπών θα κάνει κάθε προσπάθεια να μη συγκαλυφθεί τίποτε, να μη γίνει συμψηφισμός. Θα ενημερώνει πλατιά το λαό, παράλληλα με τις ενέργειες που θα κάνει για να ανατραπεί το σημερινό νομικό καθεστώς που αφορά γη που ανήκει έτσι και αλλιώς στο λαό", αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις ψηφοφορίες για τα αιτήματα συστάσεως Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής.

    Επίσης το ΚΚΕ "απαιτεί αμέσως μετά την συγκρότηση της Εξεταστικής να δοθεί ταυτόχρονα το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας, ώστε να γίνει γνωστό για ποια συγκεκριμένα πρόσωπα υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις. Η άμεση επίδοση του πορίσματος στην Εξεταστική και γενικότερα στον πρόεδρο της βουλής διευκολύνει την άμεση συζήτηση για την προανακριτική".

    "Ναι" στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και επανεξέταση της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αποφάσισε η Κοινοβουλευτική ομάδα και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Θα ψηφίσουμε την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, διότι είναι γνωστό ότι εδώ και μήνες προωθούμε εμείς αυτή την πρόταση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ενώ είπε πως υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που κάνουν αναγκαία τη σύγκλησης Προανακριτικής, όπως επειδή «το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό, έχει διάσταση νομική και ηθική, [είναι] απαραίτητο, αναγκαίο να έχει παραδοθεί πριν από την Παρασκευή, όλος ο φάκελος, όπως εξάλλου είχαν ζητήσει και οι δύο εισαγγελείς».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, μετά την παράδοση στη Βουλή της δικογραφίας, ανέφερε ότι είναι μεν σημαντικά τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με την αξιολόγηση της δικογραφίας για την υπόθεση), όμως, θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος αύριο το πρωϊ. «Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα αναβολής, για το ΣΥΡΙΖΑ, της συζήτησης της ερχόμενης Παρασκευής επί του αιτήματος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ωστόσο, το κόμμα συναρτά τη στάση του με τη δυνατότητα που πρέπει να δοθεί σε όλους τους βουλευτές να αξιολογήσουν το σχετικό φάκελο, που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Θα συναρτηθεί και από τον όγκο του φακέλου τον οποίο αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω», δήλωσε.

    Στη Βουλή η δικογραφία

    Διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κυρ. Καρούτσο, ο φάκελος της δικογραφίας για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Ενημερώνοντας σχετικώς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι η δικογραφία αποτελείται από τέσσερα κιβώτια εγγράφων, δύο εκ των οποίων περιέχουν ουσιώδη έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις και τα άλλα δύο συμβολαιογραφικές πράξεις και μη ουσιώδη έγγραφα.

    Όπως είπε ο κ. Σιούφας, ο κ.Καρούτσος του διαβίβασε, εν όψει των συζητήσεων για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και προανακριτικής επιτροπής και από σεβασμό στη Βουλή, "άπαν το υλικό".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι τα έγγραφα θα φωτοτυπηθούν και θα διανεμηθούν στα πέντε κόμματα της Βουλής, ωστόσο δεν θα δημοσιοποιηθούν, καθότι αποτελούν προανακριτικό υλικό.

    Επιστολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

    Δεν προκύπτει, μέχρι στιγμής, πιθανολόγηση ποινικής ευθύνης διατελεσάντων υπουργών και υφυπουργών, σύμφωνα με επιστολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά προς τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών Κ. Καρούτσο, με την οποία ζητά να διαβιβαστούν τα αντίγραφα των συλλεγέντων εγγράφων, κατά την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, στη Βουλή, "προκειμένου αυτά να τεθούν υπ' όψιν των κ.κ. Βουλευτών κατά τις προγραμματισμένες ήδη συζητήσεις για τη σύσταση εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής".

    Στο σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο του κ.Καρούτσου προς τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα περιλαμβάνεται επιστολή της εισαγγελέως Εφετών Ευσταθίας Σπυροπούλου προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, με την οποία διαβιβάζει τη σχετική ποινική δικογραφία και στην οποία διατυπώνει τη γνώμη ότι "συντρέχει περίπτωση εφαρμογής της διατάξεως του εδ. Β' της παρ. 2 του άρθρου 86 του Συντάγματος,σε συνδ. με άρθρο 4 του Ν.3126/2003".

    Επίσης, επιστολή του κ. Καρούτσου προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία υποβάλλει την ποινική δικογραφία "σύμφωνα με το άρθ. 4 παρ. 2 του Ν.3126/2003 σε συνδυασμό με το άρθρο 86 πρ. 1 και 2 του Συντάγματος".

    Ακολούθως, με επιστολή του προς τον κ. Καρούτσο, ο κ. Σανιδάς σημειώνει ότι "δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις διαβιβάσεως των στοιχείων αυτών στη Βουλή" - μεταξύ άλλων- διότι "τα ενεργούντα την προκαταρκτική εξέταση πρόσωπα υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Βουλή,προκειμένου η τελευταία να ασκήσει τα εκ του άρθρου 86 του Συντάγματος δικαιώματα της,τα κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξετάσεως προκύψαντα σε βάρος Υπουργών στοιχεία μόνον εφόσον τα στοιχεία αυτά είναι ικανά,με σχετική βεβαιότητα,να θεμελιώσουν ποινική ευθύνη Υπουργών ή άλλως μόνον εφόσον από αυτά προκύπτει υια άξια λόγου πιθανολόγηση ποινικής ευθύνης Υπουργών για τις αξιόποινες πράξεις του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 3126/2003.Στοιχεία αόριστα ή μη πιθανολογούντα παντάπασιν ή πιθανολογούντα σε βαθμό ασήμαντο ποινική ευθύνη Υπουργών ο ενεργών την προκαταρκτική εξέταση ούτε δικαίωμα ούτε υποχρέωση έχει να διαβιβάσει στη Βουλή".

    Επίσης,αναφέρει ότι "στην υπό κρίση υπόθεση,από τα συνυποβληθέντα με την υπ' αριθμ. πρωτ. 318/ 22-10-2008 αναφορά, έγγραφα και ιδία τα αντίγραφα των ενόρκων καταθέσεων,δεν προκύπτει,μέχρι στιγμής,μια πιθανολόγηση και μάλιστα άξια λόγου ποινικής ευθύνης διατελεσάντων Υπουργών και Υφυπουργών. Τα ανωτέρω ισχύουν και σε σχέση προς τα νεώτερα στοιχεία", τα οποία συνέλεξε η κα Σπυροπούλου.

    "Το γεγονός ότι Υπουργοί ή Υφυπουργοί,κατά το από 1999 και μέχρι το έτος 2005 χρονικό διάστημα, έχουν υπογράψει διοικητικές πράξεις με τις οποίες απεδέχθησαν γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου περί αναγνωρίσεως κυριότητας της Μονής Βατοπαιδίου, ή αποφάσεις Τμημάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, περί της δυνατότητας ανταλλαγής ακινήτων μέσω Κ.Ε.Δ., θέτει θέμα πολιτικής ευθύνης, δεν δημιουργεί όμως, αυτομάτως και άνευ άλλου,θέμα ποινικής ευθύνης τους",προσθέτει ο κ. Σανιδάς.

    Ωστόσο,καταλήγει ο κ.Σανιδάς "κρίνουμε αναγκαίο να παρακαλέσουμε να διαβιβάσετε τα αντίγραφα των συλλεγέντων κατά την προκαταρκτική εξέταση εγγράφων στη Βουλή προκειμένου αυτά να τεθούν υπ' όψιν των κ.κ Βουλευτών κατά τις προγραμματισμένες ήδη συζητήσεις για τη σύσταση εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής,εν όψει: 1) των διατυπουμένων,έστω και ατύπως,αιτημάτων εκ μέρους βουλευτών όλων των κομμάτων και 2) της ανάγκης να τελούν οι κ.κ βουλευτές εν γνώσει των άνω στοιχείων κατά τις συζητήσεις στη Βουλή και της υπάρξεως εντεύθεν εννόμου συμφέροντος τους".

    ΠΑΣΟΚ: Ημέρα δικαιώσης

    Ημέρα δικαίωσης χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη σημερινή μέρα, λόγω της αποστολής του φακέλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου στη Βουλή και κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να ψηφίσουν την πρόταση για προανακριτική επιτροπή.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η σημερινή εξέλιξη οφείλεται στην πίεση που άσκησε το ΠΑΣΟΚ με την πρότασή του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αλλά και στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε κατά των κ.κ. Σανιδά και Καρούτσου.

    Η σημερινή εξέλιξη, πρόσθεσε, αποδεικνύει ότι υπήρξε προσπάθεια παρακώλυσης του έργου των δυο παραιτηθέντων εισαγγελέων, οι οποίοι, όπως τόνισε, επίσης δικαιώνονται, όπως δικαιώνεται και η πρόταση για την προανακριτική επιτροπή.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε, επίσης, ότι με την κατάθεση του φακέλου στη Βουλή καταρρέει η μεθόδευση της κυβέρνησης και αποδεικνύεται ότι η υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση.

    Ανέφερε ακόμη ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ έσυρε την κυβέρνηση στην Εξεταστική Επιτροπή και τώρα, όπως υπογράμμισε, ήρθε η ώρα της Βουλής και κάλεσε όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της προανακριτικής.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ θα δεχθεί αναβολή της συζήτησης για την προανακριτική, ο κ.Παπακωνσταντίνου αφού ανέφερε ότι την ημερομηνία δεν την καθόρισε το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας, ξεκαθάρισε ότι το ίδιο το Κίνημα δεν θέτει ζήτημα αναβολής, πιστεύοντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να γίνει κάτι τέτοιο.

    Επίσης ανέφερε, ότι κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει επισήμως αναβολή της συζήτησης.

    Πρόσθεσε, πάντως, ότι εάν η κυβέρνηση ζητήσει χρόνο για τους βουλευτές της προκειμένου να μελετήσουν το φάκελο, ή το ζητήσει άλλο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ θα το εξετάσει.

    Επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την πρόταση για την προανακριτική επιτροπή, βασιζόμενο σε δυο επαρκή στοιχεία, όπως είναι η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Σανιδά και η παραίτηση των δυο εισαγγελέων.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν από το φάκελο προκύψουν νέα στοιχεία είτε να κατατεθεί νέα πρόταση, είτε να υπάρξει διεύρυνση του κατηγορητηρίου, ως προς τα πρόσωπα ή τις κατηγορίες.

    Σε ερώτηση εάν το ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο πως ο φάκελος που θα κατατεθεί στη Βουλή είναι ακριβώς ο φάκελος που συγκρότησαν οι δυο παραιτηθέντες εισαγγελείς, ο κ.Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι ο ίδιος δεν τολμά να διανοηθεί ότι μπορεί να υπήρξε παρέμβαση στο φάκελο και πρόσθεσε ότι αν έχει γίνει κάτι τέτοιο θα αποκαλυφθεί τάχιστα.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ.Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά και τις σημερινές εξελίξεις, ο κ. Κ. Καραμανλής θα δεχθεί τα αιτήματα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση και άλλων Εξεταστικών Επιτροπών, ενώ διευκρίνισε ότι η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής δεν σημαίνει ούτε αποδοχή των κατηγοριών, αλλά διερεύνησή τους, ούτε πολύ περισσότερο τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απουσίας της ΝΔ από τη συζήτηση για την προανακριτική επιτροπή, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη ομολογία ενοχής, γιατί θα αποδείκνυε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη για το τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές της. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί, κατέληξε.

    Δήλωση υπουργού Δικαιοσύνης

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης απαντώντας σε σχόλια στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για την υπόθεση του Βατοπαιδίου δήλωσε:

    "Το ΠΑΣΟΚ στον πολιτικό του κατήφορο συνεχίζει να συνδέει δολίως και σκοπίμως τις θεσμικές λειτουργίες της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση στην υπόθεση του Βατοπαιδίου έχει εξ αρχής με τοποθετήσεις τόσο του ιδίου του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Δικαιοσύνης, ξεκαθαρίσει ότι τάσσεται υπέρ της διαφάνειας και της πλήρους διαλεύκανσης της όλης υπόθεσης. Το έχει αποδείξει επανειλημμένως και εμπράκτως. Σέβεται και τιμά τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της και δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά της. Το κατά το ΠΑΣΟΚ "σκάνδαλο της δικαιοσύνης μέσα στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου" είναι ακριβώς η συστηματική προσπάθεια του ίδιου του ΠΑΣΟΚ να απαξιώσει την δικαιοσύνη και κερδοσκοπήσει κομματικά και να ευτελίσει το νομικό μας πολιτισμό. Με αποκορύφωμα την τακτική του να διατυπώνει βαρύτατες κατηγορίες για ποινικές ευθύνες υπουργών της κυβέρνησης χωρίς καν να έχει στοιχειώδη γνώση του φακέλου της δικαστικής προανάκρισης. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και όσοι τον ακολουθούν στον πολιτικό αυτό κατήφορο έχουν ξεπεράσει πλέον τους "τηλε-εισαγγελείς" και τους "τηλε-δικαστές". Εφθασαν να δηλώσουν δικαιωμένοι για την πρότασή τους περί εξεταστικής επιτροπής στην οποία εξέδωσαν ετυμηγορίες πριν καν διαβάσουν το δικαστικό φάκελο της υπόθεσης".

    [02] Θέματα Μετανάστευσης στην Κυβερνητική

    Για θέματα Μετανάστευσης συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ενημέρωσε για το Σύμφωνο που επικυρώθηκε απο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Σύνοδο Κορυφής, της 16ης Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι μαζί με την οικονομική κρίση ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, είναι και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

    Ο κ.Παυλόπουλος ανέφερε ότι το Σύμφωνο αποτελεί σταθμό για την Ευρώπη και στηρίζεται στους άξονες της ενίσχυσης της νόμιμης μετανάστευσης, της διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης, της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ασχολείται με θέματα πολιτικής ασύλου και με θέματα που αφορούν την προώθηση της μετανάστευσης, ως παράγοντα ανάπτυξης.

    Είναι γνωστό, είπε ο κ. Παυλόπουλος, ότι ο πρωθυπουργός μετά την υπογραφή του συμφώνου, πήρε, ήδη, την πρωτοβουλία και για την εφαρμογή του σε ό,τι αφορά την στενότερη επαφή των κρατών-μελών και για το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

    Κάθε κράτος-μέλος καθορίζει τα σύνορά του, αλλά με βάση και το σύμφωνο τα σύνορα αυτά αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

    Πιστεύουμε, πρόσθεσε ο κ.Παυλόπουλος, ότι με βάση την εφαρμογή του Συμφώνου αυτού αποκτά πλέον η Ευρώπη τη μεταναστευτική πολιτική που της ταιριάζει, σύμφωνα με τον ανθρωπισμό που την διακρίνει και τον πολιτισμό της. Δεν γίνεται η Ευρώπη φρούριο, όπως είπαν κάποιοι, συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά δίνει το παράδειγμα για μια μεταναστευτική πολιτική, όπως ταιριάζει στον σύγχρονο κόσμο και πολιτισμό και στο σύγχρονο επίπεδο δημοκρατίας.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε, το Νοέμβριο του 2009 οργανώνει το παγκόσμιο φόρουμ στην Αθήνα για θέματα μετανάστευσης, το αποτελεί μία πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και στην οποία συμμετέχει η ΕΕ.

    Το δεύτερο φόρουμ, που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Μανίλα, θα προσεγγίζει το θέμα της μετανάστευσης, στον τομέα της ανάπτυξης, όχι τόσο για τις χώρες προορισμού, αλλά κυρίως για τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι κι άλλες χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση και αναφέρθηκε στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, δεν σέβεται τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στον τομέα αυτό.

    Κάνουμε ό,τι μπορούμε και μέσω της ΕΕ, έτσι ώστε και η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της και αυτή η κατάσταση που επικρατεί πολλές φορές με το δουλεμπόριο να αντιμετωπιστεί και να αναλάβει η γείτων τις ευθύνες της, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

    Συνάντηση Καραμανλή-Μπράουν

    Χθες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπάρουν, στο Λονδίνο όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για τη διεθνή οικονομική κρίση και τις επιτπώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και για την πορεία των διμερών σχέσεων, την προοπτική της Συνθήκης της Λισαβόνας, την κατάσταση στα Βαλκάνια και τις εξελίξεις στο Κυπριακό

    Στην δήλωσή του ο κ. Καραμανλής εξήρε την συμβολή του κ. Μπράουν στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πρόσθεσε ότι πρωταρχικός στόχος των προσπαθειών είναι η ελαχιστοποίηση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην ζωή των πολιτών και στην πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους. "Συμφωνήσαμε ότι οι προσπάθειες όλων μας είναι και πρέπει να είναι συντονισμένες και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το κλίμα ηρεμίας στις αγορές".

    Ο κ. Καραμανλής είχε, επίσης, την ευκαιρία να θέσει στον κ. Μπράουν το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα που με την ολοκλήρωση του νέου και υπερσύγχρονου Μουσείου της Ακρόπολης αποκτά νέα δυναμική.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο πρωθυπουργός μίλησε για την διεθνή κρίση και την ελληνική οικονομία στο Traveler's club σε ένα ακροατήριο που αποτελείτο από οικονομικούς παράγοντες και πανεπιστημιακούς της Μεγάλης Βρετανίας. Ο κ. Καραμανλής αφού έκανε ανάλυση των αιτιών της διεθνούς κρίσης υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν αρχικά οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης και ακολούθως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το πλαίσιο δράσης για την προστασία του τραπεζικού συστήματος. Πρόσθεσε δε ότι οι αποφάσεις αυτές είχαν ήδη θετικές επιπτώσεις στις χρηματαγορές.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "η ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι μόνο ο λειτουργικός στόχος. Ο βασικός απώτερος στόχος είναι η προστασία της πραγματικής οικονομίας, η στήριξη των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, ο ρυθμός ανάπτυξης και το επίπεδο του εισοδήματος".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε εκτεταμένα στην ελληνική πραγματικότητα υπογραμμίζοντας ότι: "το ελληνικό πιστωτικό σύστημα είναι απόλυτα υγιές και φερέγγυο, σχεδόν το σύνολο των δανείων καλύπτεται από καταθέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή συγκροτημένο σχέδιο δράσης το οποίο περιλαμβάνει για όσες Τράπεζες το χρειαστούν εγγυήσεις μέχρι 15 δισ. ευρώ". Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την πολιτική δέσμευση για εγγύηση όλων των καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην χώρα". Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η πρόσφατη κρίση έχει αποδείξει πόσο σημαντικές είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αφού χάρη σε αυτές η ελληνική οικονομία επέδειξε ισχυρές αντοχές και ευελιξία.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις προοπτικές της τονίζοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης κινήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου στο 3,5%, ο τουρισμός συνεχίζει την ανοδική του πορεία ενώ η ανεργία σημειώνει συνεχή ύφεση. Παράλληλα τόνισε την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και την μετατροπή της χώρας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο καθώς και τον δυναμισμό και τις προοπτικές της τουριστικής μας βιομηχανίας. Ειδική αναφορά έκανε στην Ναυτιλία για την οποία είναι περήφανη η χώρα μας. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι "η Ελλάδα ενισχύει διαρκώς την ελκυστικότητά της και την εξωστρέφειά της. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας οι ευκαιρίες που ανοίγονται για δυναμικές επενδύσεις είναι σημαντικές και αφορούν όλους".

    Στο πλαίσιο της παραμονής του στο Λονδίνο ο κ. Καραμανλής εγκαινίασε μεγάλη έκθεση με δημιουργίες της Βυζαντινής περιόδου στην Βασιλική Ακαδημία Τεχνών την οποία στηρίζουν το "Ίδρυμα Κωστόπουλου", το "Ιδρυμα Λεβέντη" και το "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος".

    [03] Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια

    Οι ευρωπαϊκές και οι ασιατικές χρηματαγορές καταγράφουν μεγάλες απώλειες σήμερα επηρεασμένες από τις δυσμενείς οικονομικές προοπτικές, τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων και την χαοτική κατάσταση στην αγορά συναλλάγματος.

    Πτώση σημείωνε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, στο μέσο της συνεδρίασης, το χρηματιστήριο του Παρισιού, με τον βασικό δείκτη του CAC 40 να καταγράφει απώλειες 4,41%. Στο "κόκκινο" και ο δείκτης Dax στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης που ήταν στο -4,15%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης Footsie-100 έχανε 4,05% σε σχέση με το χθεσινοβραδυνό κλείσιμο.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν και στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 15:15 η ώρα βρισκόταν στις 2.042,22 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 4,52%.

    Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 6,79% και το χρηματιστήριο της Σεούλ με υποχώρηση κατά 5,20%.

    Στο "κόκκινο" ήταν και υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια λιγο πριν το τέλος των συναλλαγών με το Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί κατά 2,86%, τη Σανγκάη 2,29%, τη Σιγκαπούρη 3,57% και τη Βομβάη 3,59%, αλλά και το Σίδνει 3,40%,

    Τέλος, η Γουόλ Στρητ έκλεισε χθες με μεγάλες απώλειες, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,50% και τον δείκτη Nasdaq κατά 4,14%.

    Σε έναν οικονομικό ορίζοντα σκοτεινό εξαιτίας της αναμενόμενης ύφεσης, προστέθηκαν διαταραχές στις ισοτιμίες δολαρίου, ευρώ και γεν καθώς και τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων, κυρίως των αμερικανικών, εταιρειών.

    Το ευρώ, επηρεασμένο από την ύφεση που αρχίζει να εμφανίζεται στην Ευρώπη, πέρασε κάτω από το όριο των 1,3 δολαρίων. Επειτα από την ιστορική του άνοδο στα 1,6038 δολάρια στις 15 Ιουλίου, το ευρώ έχει χάσει έκτοτε το 20% της αξίας του.

    Το δολάριο με τη σειρά του έπεσε στο Τόκιο κάτω από το όριο των 100 γεν, πλήττοντας τους ιάπωνες εξαγωγείς. "Στο μέτρο που οι ανησυχίες για οικονομική ύφεση αυξάνονται, κυρίως στην Ευρώπη, η τάση για την αγορά γεν θα συνεχισθεί", εκτιμά ο Σαμούρο Ματσουμότι, της Sumitomo Trust Bank.

    Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η κακή είδηση ήλθε από το Λονδίνο όπου ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν αναγνώρισε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα αποφύγει την ύφεση, αλλά θα πέσει και αυτή θύμα της διεθνούς χρηματο-πιστωτικής κρίσης, ενώ μέχρι τώρα είχε επιμελώς αποφύγει αυτή τη λέξη-ταμπού.

    "Αφού λάβαμε μέτρα για το τραπεζικό σύστημα, τώρα θα πρέπει να αναλάβουμε δράση κατά της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, η οποία προφανώς θα προκαλέσει ύφεση και στη Μεγάλη Βρετανία", προειδοποίησε ο Γκόρντον Μπράουν μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Από την πλευρά της η κεντρική αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε χθες την εφαρμογή νέου μέτρου αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης προσφέροντας δάνεια ύψους μέχρι 540 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν τις αιτήσεις των πελατών τους για απόσυρση κεφαλαίων.

    Ανάμεσα στην Ασία και την Αμερική η κρίση προκαλεί κινητοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο. Οι πρόεδροι της Κίνας Χου Τζιντάο και των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είχαν χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία για την οικονομική κρίση και για τις προσεχείς συναντήσεις κορυφής.

    Εν αναμονή της συνάντησης κορυφής του ASEM με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών και ασιατικών χωρών το σαββατοκύριακο στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμόχαν Σινγκ κάλεσε σήμερα τις αναπτυσσόμενες χώρες να συνεργασθούν στην αναζήτηση μιας λύσης στη διεθνής οικονομική κρίση.

    Μεταξύ των 49 αμερικανικών επιχειρήσεων που δημοσίευσαν προβλέψεις οικονομικών αποτελεσμάτων το βράδυ της Δευτέρας και την Τρίτη, το 45% είχαν αρνητικό δείκτη, το 30% ήταν σύμφωνες με τις προβλέψεις, το 21% παρέμειναν σταθερές και μόνον το 3% κατέγραψαν θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με στοιχεία της ηλεκτρονικής διεύθυνσης Briefing.com.

    Η πτώση της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε να διευκολύνει την ανάκαμψη της ανάπτυξης. Το αμερικανικό ελαφρύ αργό υποχωρούσε, το μεσημέρι, στα 69,32 δολάρια και το μπρεντ στα 67,49 δολάρια. Ανήσυχες για τις συνέπειες της κρίσης, οι έξι μοναρχίες του Κόλπου αποφάσισαν να συνέλθουν το Σάββατο στο Ριάντ, μια ημέρα μετά τη σύνοδο του ΟΠΕΚ στη Βιένη, με θέμα την κατάσταση της αγοράς πετρελαίου.

    Οικονομική βοήθεια στην Ισλανδία

    Η Νορβηγία και η Βρετανία εξετάζουν το ενδεχόμενο δανειοδότησης ή άλλου είδους οικονομικής βοήθειας στην οικονομικά σπαρασσόμενη Ισλανδία, έγινε σήμερα γνωστό.

    Η οικονομία του σκανδιναβικού αυτού έθνους των 300.000 κατοίκων έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Νορβηγική αντιπροσωπεία κατευθύνεται στην Ισλανδία για συνομιλίες με θέμα την κατάσταση και "τον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως να μπορέσει να βοηθήσει η Νορβηγία", δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό NRK ο υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, Λιβ Σίγκνε Ναβασαρσέτε.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι πέραν των επιπλέον δανείων, η βοήθεια ενδεχομένως να περιλαμβάνει την παροχή τεχνογνωσίας, ενώ μπορεί να επικρατήσουν άλλες προτάσεις στη διάρκεια των συνομιλιών.

    Πριν από μια εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας ανακοίνωσε ότι απέσυρε 400 εκατομμύρια ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες της Δανίας και της Νορβηγίας, στο πλαίσιο συμφωνίας του Μαϊου την οποία είχε συνάψει με τις κεντρικές τράπεζες της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Ρέικιαβικ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τη χορήγηση δανείου ύψους 5.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Το κεφάλαιο αυτό θα καλύψει καταθέσεις περίπου 300.000 βρετανών πολιτών στην ισλανδική διαδικτυακή τράπεζα Icesave, θυγατρική της ισλανδικής Landsbanki, που κρατικοποιήθηκε.

    Διάσκεψη Ασίας-Ευρώπης

    Η Ευρώπη και η Ασία συναντώνται την Παρασκευή και το Σάββατο στο Πεκίνο στο πλαίσιο της σύγκλησης της Διάσκεψης Ασίας-Ευρώπης (ΑSEM), η οποία αυτή τη φορά συμπίπτει με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τη γαλλική προεδρία, στο να κινητοποιηθούν και οι αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις στην επανίδρυση του οικονομικού συστήματος.

    "Πρέπει να συμπεριλάβουμε την Κίνα και την Ινδία σε αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο και αυτό θα είναι το αντικείμενο (...) της μετάβασής μας στην Κίνα", δήλωσε την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, ενώ η Ινδία θα είναι σύντομα "η πρώτη δημογραφική δύναμη στον κόσμο και είναι φυσικό να θέλουμε να τις συμπεριλάβουμε στην επανίδρυση του συστήματος".

    Σαράντα τρεις αρχηγοί κρατών, οι κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών της ΕΕ, των δέκα μελών του ASEAN και των υπολοίπων έξι ασιατικών χωρών με ιδιαίτερο οικονομικό βάρος -μεταξύ των οποίων Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία- έχουν κληθεί στο Πεκίνο, το οποίο φιλοξενεί το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός του, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Με εξαίρεση τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, όλοι οι υπόλοιποι αρχηγοί των κρατών ή των κυβερνήσεων μελών της Διάσκεψης Ασίας-Ευρώπης -δηλαδή το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ- θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, η οποία θα διεξαχθεί στο εντυπωσιακό σκηνικό του Παλατιού του Λαού, στην Πλατεία Ουράνιας Γαλήνης.

    Η Διάσκεψη Ασίας-Ευρώπης είναι ένα βήμα διαλόγου που συγκαλείται κάθε δύο χρόνια και δημιουργήθηκε το 1996 μετά από πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και του πρώην πρωθυπουργού της Σιγκαπούρης Λι Κουάν Γιου, προκειμένου να αντισταθμιστεί η αμερικανική επιρροή στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Αυτή τη στιγμή λοιπόν είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να διαδραματίσει το ρόλο της.

    Η Ευρώπη, υπό την προεδρία του γάλλου Νικολά Σαρκοζί ο οποίος είναι υπέρμαχος της επανίδρυσης του καπιταλισμού, θα πρέπει να επωφεληθεί από αυτή την έβδομη σύνοδο και να ζητήσει από την Ασία, και κυρίως από τους γίγαντες Κίνα και Ινδία, να αποτελέσουν μέρος της επίλυσης της κρίσης που ξεκίνησε από την Αμερική.

    Σε αντίθεση με την Ευρώπη, η Ασία δεν έδωσε καμία συντονισμένη απάντηση στην κρίση.

    Μέχρι τώρα η Κίνα έχει φερθεί με σύνεση: αυτός ο κομμουνιστικός γίγαντας που ενστερνίστηκε τον πλέον φρενήρη καπιταλισμό και έφτασε να γνωρίζει έναν ρυθμό ανάπτυξης πρωτόγνωρο για τα παγκόσμια δεδομένα, επιφυλάχθηκε να κριτικάρει αυτό το οικονομικό μοντέλο, λέγοντας μόνο ότι είναι έτοιμη να "αναλάβει τις διεθνείς (της) ευθύνες".

    Στατιστικά στοιχεία ωστόσο που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα καταδεικνύουν ότι η κινεζική οικονομία έχει κι εκείνη αρχίσει να υπομένει τις συνέπειες της κρίσης, καταγράφοντας την πρώτη εδώ και πέντε χρόνια μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 9%. Η Ινδία από την μεριά της μόλις παραδέχθηκε ότι επλήγη κι εκείνη από την κρίση.

    Η αυξανόμενη ανησυχία λοιπόν τόσο στο Πεκίνο όσο και στο Νέο Δελχί, για την μετάδοση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, έρχεται στη κατάλληλη για τους Ευρωπαίους συγκυρία -ιδιαίτερα μετά την χλιαρή υποδοχή που επιφύλαξε η Ουάσινγκτον στην εκστρατεία για "ένα νέο Μπρέτον Γουντς".

    Πάντως, η διάθεση που επιδεικνύει το Πεκίνο για συμμετοχή στις διεθνείς συνόδους κορυφής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, με την ευκαιρία της σύγκλησης της Διάσκεψης Ασίας-Ευρώπης, επίσημης δέσμευσης για συμμετοχή της Κίνας στη διευρυμένη G8, όπως εξάλλου έκανε ήδη η Ινδία.

    [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    "Λουκέτο" στα καταστήματα έβαλαν σήμερα οι έμποροι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ κανονικά λειτουργεί το Μετρό, καθώς οι εργαζόμενοι ανέστειλαν τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις τους.

    Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η προγραμματισμένη από κοινού κινητοποίηση της ΕΣΕΕ και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, με πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις μεγάλες πόλεις.

    Οι εμποροι και ι βιοτέχνες διαμαρτύρονται για την φορολογική αδικία του τελευταίου φορολογικού νόμου, με τον οποίο καταργήθηκε το αφορολόγητο όριο για τους μικρομεσαίους και για τις συνεχιζόμενες ανισότητες που ισχύουν στον ασφαλιστικό τους φορέα, τον ΟΑΕΕ.

    Σύμφωνα με ενημέρωση από τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, η συμμετοχή των εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών στο κλείσιμο και στις διάφορες προγραμματισμένες τοπικές εκδηλώσεις, έφτασε ακόμη και στην απόλυτη επιτυχία.

    Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κοραή και ακολούθησε μαζική πορεία προς την Βουλή, όπου οι Πρόεδροι των δύο Συνομοσπονδιών κ.κ Δημήτρης Αρμενάκης και Δημήτρης Ασημακόπουλος επικεφαλής αντιπροσωπειών, επέδωσαν προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα, ψήφισμα διαμαρτυρίας απευθυνόμενο προς την Κυβέρνηση και τα Πολιτικά Κόμματα.

    Με επιτυχία η 24ωρη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Με ιδιαίτερη επιτυχία, σύμφωνα με τις δηλώσεις των συνδικαλιστών, πραγματοποιήθηκε χθες η 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

    Στη μαζική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν ως μήνυμα το "δεν αντέχουμε άλλο".

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση αναγνώρισε τα προβλήματα που δημιουργεί στους εργαζόμενους η διεθνής οικονομική κρίση, αλλά υπογράμμισε επίσης τις ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής αναφερόμενος ιδιαίτερα στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και τους φόρους αλλά και τις περικοπές κοινωνικών δαπανών στο νέο προϋπολογισμό που όπως προειδοποίησε θα ξεσηκώσουν πρωτοφανείς κοινωνικές αντιδράσεις.

    Ο κ. Παναγόπουλος προειδοποίησε ότι η χθεσινή απεργία και το μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο που ακολούθησε θα είναι αρχή μακροχρόνιου αγώνα των συνδικάτων για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

    Ανάλογο μήνυμα έστειλε με την ομιλία του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάπης, που ζήτησε να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός του 2009, να υπάρξει έκτακτη ενίσχυση στο εισόδημα των χαμηλόμισθων, να προχωρήσουν αμέσως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους χώρους που δεν έχουν συμφωνηθεί, να προωθηθεί πολιτική αναβάθμισης και εξυγίανσης των ΔΕΚΟ αλλά με διάλογο με τους εργαζόμενους, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο με έντονο τρόπο για ευθύνες των μάνατζερ σε ΟΣΕ, Ολυμπιακή Αεροπορία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

    Ο κ. Πουπάκης κάλεσε επίσης τους εργοδότες να προχωρήσουν σε πολιτική σημαντικότερων αυξήσεων στους μισθούς μιλώντας για επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού όπως είπε έχουν αλλάξει πλέον τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία.

    Ο Γιώργος Γαβρήλης μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ (Αυτόνομη Παρέμβαση) ζήτησε με την ομιλία του την εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση βασικών τραπεζών αλλά και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφέλειας, ζητώντας επίσης πολιτική απόφαση καταβολής 200 ευρώ στους κατώτερους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας ως στήριξη των εισοδημάτων απέναντι στις απώλειες του 2008.

    Στη συγκέντρωση μίλησε επίσης ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Παπαντωνίου που προειδοποίησε ότι η απεργία αυτή θα είναι η αρχή της αγωνιστικής απάντησης των συνδικάτων.

    Σχεδόν ταυτόχρονα ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση πραγματοποιούσαν οι δυνάμεις που προσκεινται στο ΠΑΜΕ.

    Σημειώνεται επίσης ότι στην απεργία πήραν μέρος οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, μετά από απόφαση της ΠΟΕΣΥ, των Ενώσεων Συντακτών, αλλά και των συνεργαζόμενων σωματείων της διασωματειακής επιτροπής των εργαζομένων στον Τύπο.

    Επεισόδια, μεταξύ ομάδας διαδηλωτών και αστυνομικών, σημειώθηκαν μετά το συλλαλητήριο.

    Κυλιόμενες απεργίες προτείνει η ΔΟΕ

    Πρόταση για κυλιόμενες πενθήμερες απεργίες από 1ης Δεκεμβρίου, αποφάσισε να κάνει στους κατά τόπους συλλόγους δασκάλων και νηπιαγωγών το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, λίγες ημέρες μετά την ανάλογη απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και πρόκειται να συζητηθεί στην ολομέλεια των προέδρων των κατά τόπους ενώσεων των καθηγητών στις 25 Οκτωβρίου. Η πρόταση του Δ.Σ. της ΔΟΕ θα αποφασισθεί ή θα απορριφθεί στη γενική συνέλευση των προέδρων στα μέσα Νοεμβρίου.

    Όπως ανακοίνωσε η ΔΟΕ, «στις γενικές συνελεύσεις το Δ.Σ. της ΔΟΕ εισηγείται την απεργιακή συμπόρευση με την ΟΛΜΕ, με την ίδια μορφή αγώνα (5νθήμερες από 1η Δεκέμβρη) με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι η μορφή αυτή θα εγκριθεί από την ολομέλεια προέδρων της ΟΛΜΕ στις 25 Οκτωβρίου 2008».

    Τα αιτήματα των δασκάλων είναι ενιαία και αναφέρονται σε αυξήσεις των δαπανών για την Παιδεία, αλλά και στις μηνιαίες αποδοχές των εκπαιδευτικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 October 2008 - 14:30:32 UTC