Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή
  • [02] "Λίγες οι ελπίδες"
  • [03] "ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ευθύνονται"
  • [04] Προηγείται ο Ομπάμα
  • [05] Ισοπαλία για τον ΠΑΟ

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή

    Θέματα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στις 12:00 το μεσημέρι.

    Χθες, η Κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε για θέματα Μετανάστευσης. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ενημέρωσε για το Σύμφωνο που επικυρώθηκε απο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Σύνοδο Κορυφής, της 16ης Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι μαζί με την οικονομική κρίση ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, είναι και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

    Ο κ.Παυλόπουλος ανέφερε ότι το Σύμφωνο αποτελεί σταθμό για την Ευρώπη και στηρίζεται στους άξονες της ενίσχυσης της νόμιμης μετανάστευσης, της διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης, της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ασχολείται με θέματα πολιτικής ασύλου και με θέματα που αφορούν την προώθηση της μετανάστευσης, ως παράγοντα ανάπτυξης.

    Είναι γνωστό, είπε ο κ. Παυλόπουλος, ότι ο πρωθυπουργός μετά την υπογραφή του συμφώνου, πήρε, ήδη, την πρωτοβουλία και για την εφαρμογή του σε ό,τι αφορά την στενότερη επαφή των κρατών-μελών και για το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

    Κάθε κράτος-μέλος καθορίζει τα σύνορά του, αλλά με βάση και το σύμφωνο τα σύνορα αυτά αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

    Πιστεύουμε, πρόσθεσε ο κ.Παυλόπουλος, ότι με βάση την εφαρμογή του Συμφώνου αυτού αποκτά πλέον η Ευρώπη τη μεταναστευτική πολιτική που της ταιριάζει, σύμφωνα με τον ανθρωπισμό που την διακρίνει και τον πολιτισμό της. Δεν γίνεται η Ευρώπη φρούριο, όπως είπαν κάποιοι, συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά δίνει το παράδειγμα για μια μεταναστευτική πολιτική, όπως ταιριάζει στον σύγχρονο κόσμο και πολιτισμό και στο σύγχρονο επίπεδο δημοκρατίας.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε, το Νοέμβριο του 2009 οργανώνει το παγκόσμιο φόρουμ στην Αθήνα για θέματα μετανάστευσης, το αποτελεί μία πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και στην οποία συμμετέχει η ΕΕ.

    Το δεύτερο φόρουμ, που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Μανίλα, θα προσεγγίζει το θέμα της μετανάστευσης, στον τομέα της ανάπτυξης, όχι τόσο για τις χώρες προορισμού, αλλά κυρίως για τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι κι άλλες χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση και αναφέρθηκε στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, δεν σέβεται τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στον τομέα αυτό.

    Κάνουμε ό,τι μπορούμε και μέσω της ΕΕ, έτσι ώστε και η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της και αυτή η κατάσταση που επικρατεί πολλές φορές με το δουλεμπόριο να αντιμετωπιστεί και να αναλάβει η γείτων τις ευθύνες της, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

    [02] "Λίγες οι ελπίδες"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει το απόγευμα στον Πειραιά, στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ», σε εκδήλωση των ΚΟ Α΄Πειραιά και Εργατοϋπαλλήλων, για την παρουσίαση και τη συζήτηση των Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    Χθες, με την έκφραση «εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, αλλά πολλές ελπίδες δεν υπάρχουν», η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής τόσο για την στάση του κόμματός της στα αιτήματα για την σύσταση Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής, όσο και για τα αποτελέσματά τους. Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για «τετρακομματική σύγκλιση» στον χειρισμό της υπόθεσης και τόνισε πως το ΚΚΕ δεν θα μιλήσει ποτέ για δικαίωσή του, μπροστά σε οποιαδήποτε εξέλιξη, αφού το έχουν κάνει όλα τα άλλα κόμματα, και δεν θα γίνει «πρεσβευτής της κάθαρσης».

    Η ΓΓ του ΚΚΕ πρόσθεσε: «Εμάς υποχρέωσή μας είναι να στηρίξουμε και τις δύο προτάσεις διότι υπάρχουν τα στοιχεία και για την απόδοση πολιτικών ευθυνών και την διερεύνηση ποινικών», αλλά όπως είπε «οι ελπίδες είναι λίγες αφού από την Εξεταστική επιφανειακά θα συζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες».

    Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να «χαριστεί σε κανένα κόμμα» και καταφέρθηκε εναντίον εκείνων που μίλησαν για αμηχανία του να τοποθετηθεί ευθέως, «επειδή θέλει να ωφελήσει την ΝΔ». «Πολιτικά αμήχανοι είναι εκείνοι που έχουν κάποιοι να κρύψουν. Αν δεν υπήρχε η παραίτηση των εισαγγελέων δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για Προανακριτική. Κι αν νομίζετε ότι μπορείτε να ασκήσετε ιδεολογική πίεση στο ΚΚΕ, σάλιο χαλάτε. Δεν καταλαβαίνουμε από τέτοια, εμείς πήγαμε να κατακρυμνηστούμε και σταθήκαμε στα πόδια μας, θα μας πιέσετε εσείς; Εμείς τοποθετούμαστε όποτε κρίνουμε», είπε η κ. Παπαρήγα.

    Για την υπόθεση της Βιστωνίδας, η κ. Παπαρήγα είπε πως πρόκειται για νομιμοποίηση της απόφασης του 1996, γιατί δεν υπεγράφη ποτέ το ΠΔ κι ενώ η περιοχή ήταν εθνικός δρυμός.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε το ΚΚΕ ότι θα φέρει στην ατζέντα - παρότι είναι «εκτός ύλης» της Εξεταστικής - την ουσία της υπόθεσης η οποία δεν συζητήθηκε: αν δικαιούται η αθωνική πολιτεία, η Εκκλησία, τα μοναστήρια να κατέχουν τέτοια περιουσία, με βάση το τι έδωσε η οθωμανική αυτοκρατορία.

    Ζήτησε να συγκροτηθεί Επιτροπή ώστε να λυθεί το θέμα, το οποίο έπρεπε να είχε λυθεί από το 1981.

    [03] "ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ευθύνονται"

    Περιοδεία στη Ρόδο πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας.

    Ομιλία Αλαβάνου στη Βουλή

    Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής,ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλαβάνος, επέρριψε ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ, κρίνοντας πως και τα δύο κόμματα, απέφυγαν να ελέγξουν το ένα το άλλο για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    «Το Βατοπαίδιο είναι η Ελλάδα. Είναι η Ιερά Ζήμενς. Όπου και να σηκώσεις στην Ελλάδα, όπου και να πάει ο μεγεθυντικός φακός, είτε στο Χρηματιστήριο, είτε στα καρτέλ, είτε στην Εκκλησία, όπου και να σηκώσεις βρίσκεις κερδοσκοπία, κυκλώματα, κοράκια, διαπλοκή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Οι τρεις φορές παραίτηση από τη δικαστική διεκδίκηση, είναι μία πλευρά του ζητήματος. Στην πραγματικότητα, είχαμε έναν προσανατολισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να μην στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Ο επικεφαλής της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων που εκπροσώπησε το κράτος στη δίκη ενάντια στη Μονή Βατοπαιδίου, έχει δηλώσει πως "ο φάκελος που μου έδωσαν, περιείχε όλα τα έγγραφα των υπηρεσιών του κράτους που παραχωρούσαν τις εκτάσεις στη Μονή. Προς στιγμήν αναρωτήθηκα, αν το κράτος με όριζε μάρτυρα υπέρ της?". Αλλά και αφότου έγιναν οι εκλογές και ήλθε η Νέα Δημοκρατία, ποιος συνάδελφος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μία ερώτηση γιβ αυτό το ζήτημα; Πέρασε όλο το 2004. Ξέρατε την υπόθεση - ενώ εμείς όχι. Προσπαθούσαμε να μάθουμε. Και η πρώτη ερώτηση που κατατέθηκε, ήταν από έναν βουλευτή της Ββ Αθήνας, έναν βουλευτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Γιάννη Δραγασάκη».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, να προχωρήσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το έργο της Εξεταστικής - και μετά να εξεταστεί το ζήτημα της Προανακριτικής, εφβ όσον υπάρξουν στοιχεία ποινικής ευθύνης. «Η πρόταση Παναγιωτόπουλου, απορρίπτεται κατηγορηματικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των ανασφαλών και μη προβλέψιμων εξελίξεων. Δεν θα επιτρέψουμε εμείς να υπάρξει παραγραφή εφβ όσον υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Το γεγονός ότι έχουν παραγραφεί ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες της εποχής του ΠΑΣΟΚ, δεν σημαίνει ότι θα γίνει και τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Δεν είναι μόνον το Βατοπαίδιο, αλλά και η Μονή Τοπλού. Είχαμε και ερωτήσεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν προχωρούσε γρήγορα η επένδυση της Μονής Τοπλού που καθυστερούσε - και η Μονή είχε μόνον έναν μοναχό. Η ουσία λοιπόν είναι, ότι οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, δεν μπορούν να παραμείνουν όπως έχουν. Εμείς το πληρώσαμε. Ήρθαμε και σε προστριβές με οικείους μας ανθρώπους που είναι πιστοί».

    «Σήμερα επανακαταθέτουμε πρόταση νόμου για τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους που είχε απορριφθεί. Καλώ το ΠΑΣΟΚ, αλλά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουν την πρόταση. Να έχει κάποιος σχέσεις με ιερέα αν θέλει, αλλά όχι για να τον συμβουλεύεται για το Χρηματιστήριο, ή για τα real estate» κατέληξε ο κος Αλαβάνος.

    Ομιλία Α.Τσίπρα στη Νομική

    Για πιέσεις της πολιτικής εξουσίας προς την δικαστική εξουσία έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας μιλώντας στη Νομική Σχολή, σε εκδήλωση της «Αριστερής Ενότητας».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι υπήρξαν πιέσεις, προκειμένου να μην αναδεικνύονται ζητήματα, όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει ως σκάνδαλα από την εποχή του σκανδάλου του χρηματιστηρίου ως το σκάνδαλο των ομολόγων, από την εποχή του σκανδάλου των παρακολουθήσεων των τηλεφώνων ως τις παρακολουθήσεις των πακιστανών, από την περίοδο του σκανδάλου SIEMENS μέχρι το σκάνδαλο του Αρ. Παυλίδη και τώρα το περίφημο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου.

    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι σαφές πως υπάρχει μια ασφυκτική πίεση από την πλευρά της πολιτικής εξουσίας στη δικαστική εξουσία. Και είναι σαφές, συμπλήρωσε, ότι πρέπει να προστρέξει κανείς στα νομικά εγχειρίδια και στο Σύνταγμα προκειμένου να δει τα όρια αυτών των σχέσεων.

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική και τα προβλήματα των εργαζομένων ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν ότι το κράτος μπορεί να παρεμβαίνει διαρκώς και να βρίσκει χρήματα προκειμένου να υπερασπιστεί τους κερδοσκόπους, προκειμένου να υπερασπιστεί τους τραπεζίτες, και σε τελική ανάλυση, συμπλήρωσε, το κράτος να παρεμβαίνει υπέρ των πλουσίων και να μη μπορεί να παρέμβει υπέρ της κοινωνίας, να μη μπορεί να παρέμβει υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, να μη μπορεί να παρέμβει υπέρ των φτωχών.

    Μιλώντας για την κατάσταση στην Παιδεία ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην πραγματικότητα η απαξίωση της δημόσιας Παιδείας, ήταν και είναι μια συνειδητή επιλογή από την πλευρά των τελευταίων κυβερνήσεων εκ μέρους του νεοφιλελεύθερου λόμπυ που οδηγεί την Ευρώπη. Μια συνειδητή επιλογή που δεν είχε να κάνει με την αδυναμία εξεύρεσης πόρων και χρημάτων, συνέχισε για να προσθέσει ακόμη ότι ο υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ασχολείται με το ιδιωτικό σκέλος της Παιδείας.

    [04] Προηγείται ο Ομπάμα

    Ο δημοκρατικός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα, απέκτησε προβάδισμα 12 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου του, υποψηφίου των ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ο Ομπάμα προηγείται του Μακέιν με 52% έναντι 40% ανάμεσα στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους στη νέα αυτή δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη το τελευταίο τετραήμερο και έχει περιθώριο σφάλματος 2.9 μονάδων.

    Σε δημοσκόπηση που δόθηκε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα, ο Ομπάμα διατηρούσε προβάδισμα δέκα ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Μακέιν.

    [05] Ισοπαλία για τον ΠΑΟ

    Τη Γαλατασαράι αντιμετωπίζει απόψε ο Ολυμπιακός στο "Αλί Σαμί Γεν", στην πρεμιέρα των ομίλων του κυπέλλου UEFA. Το ματς θα αρχίσει στις 21:15 με τηλεοπτική μετάδοση από το MEGA.

    Ο Παναθηναϊκός χθες έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να φτάσει στην πρώτη του νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Βέρντερ Βρέμης. Στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Β΄ ομίλου οι "πράσινοι" αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 με τη γερμανική ομάδα στο ΟΑΚΑ και πλέον οι πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης είναι ελάχιστες, ενώ δυσκολεύει πάρα πολύ και η υπόθεση της κατάκτησης της 3ης θέσης που οδηγεί στο Κύπελλο UEFA.

    Όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια, οι "πράσινοι" προδόθηκαν από το κέντρο της άμυνας, απ' όπου προήλθαν και τα δύο γκολ των Γερμανών. Τα δύο γκολ του Βαγγέλη Μάντζιου δεν έφτασαν τελικά στον Παναθηναϊκό, που αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, προηγήθηκε με 2-1 στο 68΄ και μέχρι το 83΄ κρατούσε τη μεγάλη νίκη, αλλά ο Ούγκο Αλμέιδα σαν σε προπόνηση ισοφάρισε.

    Στον άλλο αγώνα του ομίλου η Ιντερ επικράτησε 1-0 της Ανόρθωσης στο Μιλάνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 October 2008 - 6:30:29 UTC