Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή
  • [02] Ομόφωνα υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής
  • [03] Βραβεία από τον Πρόεδρο

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή

    Θέματα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στις 12:00 το μεσημέρι.

    Χθες, η Κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε για θέματα Μετανάστευσης. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ενημέρωσε για το Σύμφωνο που επικυρώθηκε απο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Σύνοδο Κορυφής, της 16ης Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι μαζί με την οικονομική κρίση ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, είναι και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

    Ο κ.Παυλόπουλος ανέφερε ότι το Σύμφωνο αποτελεί σταθμό για την Ευρώπη και στηρίζεται στους άξονες της ενίσχυσης της νόμιμης μετανάστευσης, της διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης, της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ασχολείται με θέματα πολιτικής ασύλου και με θέματα που αφορούν την προώθηση της μετανάστευσης, ως παράγοντα ανάπτυξης.

    Είναι γνωστό, είπε ο κ. Παυλόπουλος, ότι ο πρωθυπουργός μετά την υπογραφή του συμφώνου, πήρε, ήδη, την πρωτοβουλία και για την εφαρμογή του σε ό,τι αφορά την στενότερη επαφή των κρατών-μελών και για το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

    Κάθε κράτος-μέλος καθορίζει τα σύνορά του, αλλά με βάση και το σύμφωνο τα σύνορα αυτά αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

    Πιστεύουμε, πρόσθεσε ο κ.Παυλόπουλος, ότι με βάση την εφαρμογή του Συμφώνου αυτού αποκτά πλέον η Ευρώπη τη μεταναστευτική πολιτική που της ταιριάζει, σύμφωνα με τον ανθρωπισμό που την διακρίνει και τον πολιτισμό της. Δεν γίνεται η Ευρώπη φρούριο, όπως είπαν κάποιοι, συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά δίνει το παράδειγμα για μια μεταναστευτική πολιτική, όπως ταιριάζει στον σύγχρονο κόσμο και πολιτισμό και στο σύγχρονο επίπεδο δημοκρατίας.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε, το Νοέμβριο του 2009 οργανώνει το παγκόσμιο φόρουμ στην Αθήνα για θέματα μετανάστευσης, το αποτελεί μία πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και στην οποία συμμετέχει η ΕΕ.

    Το δεύτερο φόρουμ, που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Μανίλα, θα προσεγγίζει το θέμα της μετανάστευσης, στον τομέα της ανάπτυξης, όχι τόσο για τις χώρες προορισμού, αλλά κυρίως για τις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι κι άλλες χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση και αναφέρθηκε στην Τουρκία, η οποία, όπως είπε, δεν σέβεται τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στον τομέα αυτό.

    Κάνουμε ό,τι μπορούμε και μέσω της ΕΕ, έτσι ώστε και η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της και αυτή η κατάσταση που επικρατεί πολλές φορές με το δουλεμπόριο να αντιμετωπιστεί και να αναλάβει η γείτων τις ευθύνες της, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

    [02] Ομόφωνα υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής

    Ομόφωνα υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία. Ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας διαπιστώνοντας τη σύμφωνη γνώμη όλων των πτερύγων της Βουλής υπέρ της πρότασης του προέδρου της ΚΟ της ΝΔ και πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και 80 βουλευτών του κόμματός του, πρότεινε ο χρόνος που θα διατίθετο για τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας, να διατεθεί προκειμένου να ομιλήσουν περισσότεροι εγγεγραμμένοι βουλευτές. Η πρότασή του έγινε αποδεκτή από την Ολομέλεια και έτσι ομόφωνα αποφασίστηκε η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Όπως ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο πρόεδρος της Βουλής, η Επιτροπή θα αποτελείται από 23 μέλη (αναλογικά, από την δύναμη των κομμάτων της Βουλής) και η πρώτη της συνεδρίαση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου. Οι εργασίες της Επιτροπής θα πρέπει, σύμφωνα με πρόταση του κ. Σιούφα, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2008, οπότε και θα υποβληθεί στην Ολομέλεια το πόρισμά της.

    Ομιλία Πρ.Παυλόπουλου

    Ατεκμηρίωτες χαρακτήρισε τις κατηγορίες για την υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου ο υπουργός Εσωτερικών κ.Πρ.Παυλόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στην ομιλία του Γ.Παπανδρέου τόνισε: «Παρατηρήσαμε έναν πολιτικό, ο οποίος, από τη μία πλευρά προσπάθησε να κάνει ένα μάθημα αξιοπρέπειας στην αίθουσα, αλλά από την άλλη αποκάλυψε πως είναι αδύνατον να ακολουθήσει αυτό το όραμα».

    «Η αξιωματική αντιπολίτευση, έρχεται πάνω στο θέμα της Μονής Βατοπεδίου, να διαμορφώσει ολόκληρη πολιτική. Όχι πολιτική που υπηρετεί τη διαφάνεια - αλλά με παραπληροφόρηση, λασπολογία και μια περιρέουσα ατμόσφαιρα που διαλύει το πολιτικό σύστημα» ανέφερε ο κος Παυλόπουλος.

    «Μίλησε ο κος Παπανδρέου για κυβέρνηση δέσμια συμφερόντων. Είτε το θέλετε, είτε όχι, απέναντι σε μια τακτική, που αυτό το βήμα και αυτή τη Βουλή, στην κρίσιμη στιγμή των Ιμίων λέγατε «ευχαριστώ στους Αμερικανούς», η κυβέρνηση Καραμανλή, είπε το «Όχι» στο Σχέδιο Ανάν, διαμόρφωσε ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική και έβαλε το βέτο στο Βουκουρέστι. Έτσι - για να ξέρουμε ποιος μπορεί να παίρνει αποφάσεις και ποιος υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

    «Μήπως επειδή είναι ανεξάρτητη αυτή η κυβέρνηση, υφίσταται τις βολές που δέχεται;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή, ο υπουργός Εσωτερικών πρόκρινε το έργο της Εξεταστικής, που θα μπορεί να διερευνήσει και την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, «οι ευθύνες της οποίας έχουν παραγραφεί».

    «Εγώ δεν θα γίνω υπερασπιστής κανενός. Άποψή μου παραμένει η «πλήρης ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Ποιος λοιπόν ανέσυρε την υπόθεση αυτή; Ο νυν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αν η ΝΔ και η κυβέρνηση ήθελαν να κουκουλώσουν την υπόθεση, θα είχε ξεκινήσει με τέτοιον ορυμαγδό αποκαλύψεων;» αναρωτήθηκε ο κος Παυλόπουλος

    «Η πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή, αποτελεί προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Θίγει και το μέλλον, όταν 30 βουλευτές θα μπορούν να έρχονται και να δημιουργούν εντυπώσεις. Με προχειρότητες και αοριστολογίες, εμείς δεν προχωράμε και δεν πρόκειται να συμπράξουμε στην ποινικοποίηση» ανέφερε ο κος Παυλόπουλος.

    «Ας δουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τις μελλοντικές επιπτώσεις της καταψήφισης μιας τέτοιας πρότασης. Αν απορριφθεί η πρόταση και δεν μπορεί να επανέλθει, θα φέρετε στο ακέραιο την ευθύνη, αν αργότερα, εφβ όσον προκύψουν στοιχεία, χρειαστεί όντως να συσταθεί».

    Ομιλία Θ. Ρουσόπουλου

    Επίθεση κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο Υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και τον θεώρησε υπεύθυνο για την «άνομη» «άθλια» και «ανήθικη» μεθόδευση εναντίον του.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος, που παρατήρησε ότι ουδέποτε από το 1847, όταν πρωτοεφαρμόστηκε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, «δεν υπήρξε ποτέ αίτημα παραπομπής με μοναδικό στοιχείο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα», είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θεμελιώνει κατηγορίες εναντίον στηριζόμενο σε συκοφαντίες και ότι το μόνο πραγματικό γεγονός είναι η μακρόχρονη γνωριμία του και η πνευματική σχέση του με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου. Συνομιλώ και θα συνεχίσω να συνομιλώ με εκπροσώπους μονών και φορέων: «Δεν έχει σημασία τι μου λένε σε αυτές τις συναντήσεις, σημασία έχει τι απαντώ εγώ», υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πουν πόσοι έχουν πάει στη Μονή Βατοπεδίου και πόσοι υπουργοί τους ανακηρύχθηκαν ευεργέτες της. Παρέθεσε, δε, τον ακόλουθο κατάλογο υπουργών του ΠΑΣΟΚ που ενέκριναν χορηγίες στη Μονή:

    1997: Κ. Λαλιώτης, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ενέκρινε 50 εκατ.

    1999: Κ. Βρεττός, υφ. Γεωργίας, χορηγία 441 εκ

    1999: Ι. Μαγκριώτης, υπ. Μακεδονίας-Θράκης, χορηγίες 20 και 70 εκ

    2001: Γ. Πασχαλίδης, υΜα-Θρα, 30 εκ

    1994: Κ. Τριαρίδης, υΜα-Θρα, 1 εκ

    1999: Χρ. Πάχτας υφ Οικονομικών, ενέκρινε επιχορήγηση 996 εκ δρχ

    «Τα ξεχάσατε; Μήπως ήμουν εγώ ηθικός αυτουργός και σε αυτά; Δεν έχει όρια η υποκρισία σας. Με καλείτε να θέσω εκτός της ζωής και των σχέσεών μου όσους συνδέονται με το μοναχικό σχήμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δεν θα προσαρμοστώ. Οι συκοφαντίες σας δεν θα περιορίσουν την ελευθερία μου», είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Όσο για την κατηγορία ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός της υπόθεσης είπε ότι είναι αθεμελίωτη ως αστεία και δεν στοιχειοθετείται ούτε από την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ούτε από τις παραιτήσεις των δύο αντιεισαγγελέων ούτε από τη δικογραφία: «Σας καλώ να πείτε καθαρά, από πού προκύπτει οποιαδήποτε πράξη που να στηρίζει τις κατηγορίες σας», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

    Εν συνεχεία ο κ. Ρουσόπουλος απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων με κάθε τρόπο, με στόχο, όχι τον ίδιο αλλά, την κυβέρνηση, την ΝΔ και στο βάθος τον πρωθυπουργό, επειδή είναι ο μόνος αυθεντικός εκφραστής μιας πολιτικής αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος τόνισε επίσης ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε όλα αυτά τα χρόνια να θεμελιώσει σοβαρό πολιτικό αντίλογο, ενώ τα πέντε χρόνια που είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αναλώθηκε σε ένα και μόνο πράγμα: Στη διατήρηση της εξουσίας του . Σήμερα βρισκόμαστε σε μία ακόμα άνομη και ανήθικη προσπάθεια του κ. Παπανδρέου για την αποκόμιση πολιτικών κερδών . Η ΝΔ και οι βουλευτές της, η κυβέρνηση, αποτελούν το αδιαπέραστο τείχος στις άθλιες αυτές μεθοδεύσεις».

    Ο Υπουργός Επικρατείας απέδωσε προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την ευθύνη «σπίλωσης» της αξιοπρέπειάς του, διότι «η υπογραφή κάτω από την ανήθικη πολιτική μεθόδευση, από την πολιτική αυτή δολιότητα, λέει Γιώργος Παπανδρέου».

    "Κύριε Παπανδρέου, ανήκουμε σε άλλους χώρους. Γεννηθήκατε πολιτικά ισχυρός. Είμαι ο γιος ενός ταχυδρόμου. Οι δρόμοι μας και η πορεία μας υπήρξαν διαφορετικές», είπε ο κ. Ρουσόπουλος σημειώνοντας ότι στη διαδρομή του έκανε και λάθη ωστόσο, καμία πράξη του δεν μπορεί να εκληφθεί ως παράνομη, διότι σέβεται την εντολή του λαού και τους νόμους.

    «Έδειξα μεγάλη ανοχή αυτό το διάστημα. Η ανοχή δεν σημαίνει και ενοχή, αλλά αξιοπρέπεια και διαφορετική πολιτική σκέψη. Δεν μετέτρεψα ούτε για μια στιγμή το βήμα της κυβέρνησης σε ατομικό μου βήμα.Απέναντι σε κάθε συκοφαντία, υπάρχει η ανυπέρβλητη άμυνα της αλήθειας», είπε ο κ. Ρουσόπουλος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

    Επίσης είπε ότι ουδείς, ούτε εσείς, κ. Παπανδρέου, ούτε άλλος από κόμμα σας,είναι σε θέση να αμφισβητήσει την ηθική ακεραιότητα μου. Και πρόσθεσε:

    -Δεν ανησυχώ για τις κατασκευασμένες κατηγορίες

    -Δεν ανησυχώ για τις λοιδορίες

    -Δεν ανησυχώ για τις απειλές του εκπροσώπου του Γ. Παπανδρέου

    -Δεν ανησυχώ κ. Παπανδρέου, γιατί η σκληρή πορεία της δικής μου ζωής δεν έχει καμία σχέση με τη δική σας. Δεν ανησύχησα κ. Παπανδρέου, όταν πολλές φορές η οικογένεια μου βρέθηκε στόχος γνωστών κύκλων αθλιότητας και ανοησίας, εκείνων που νόμιζαν ότι μπορούν να με κάμψουν, παρακολουθώντας και τρομοκρατώντας ακόμα και τα ανήλικα παιδιά μου. Η δημοκρατική σας ευαισθησία, φυσικά, δεν εκδηλώθηκε τότε.

    "Για το μέλλον του τόπου ανησυχώ, αν εάν τύχει ποτέ να κυβερνήσετε εσείς με τις δόλιες μεθοδεύσεις σας", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, καλώντας την ολομέλεια να υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής ώστε να αναδειχθεί η αλήθεια.

    Απάντηση Γ.Παπακωνσταντίνου

    Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ότι απείλησε τον κ. Ρουσόπουλο. «Αντιλαμβάνομαι την δυσκολία στην οποία βρίσκεται ο κ. Ρουσόπουλος, αυτό όμως δεν πρέπει να τον οδηγεί σε ατοπήματα [..] Την Παρασκευή, αποφασίζεται μια Προανακριτική Επιτροπή, αν την ψηφίσει η Βουλή. Όσον αφορά το πρόσωπό μου, θα του πω ότι εγώ δεν απειλώ κανέναν. Ένα πράγμα μόνο απειλεί τον κ. Ρουσόπουλο και είναι η αλήθεια».

    Ομιλία Π.Δούκα

    «Όλες μου οι ενέργειες ήσαν απόλυτα σύννομες και δεν υπήρχε ίχνος υποψίας ενάντια στο εθνικό συμφέρον. Ό,τι είχα υπογράψει ήσαν εισηγήσεις και αποφάσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και Νομικού Συμβουλίου του Κράτους» ανέφερε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας.

    «Ακούμε σήμερα απίθανα πράγματα. Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ύποπτη ενέργεια αν δεν δεχόσουν τις εισηγήσεις των υπηρεσιών. Το να δεχθείς τώρα την εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μάλιστα ομόφωνη, θεωρείται ύποπτη ενέργεια. Οι εισηγήσεις ήσαν καθαρά υπηρεσιακές και μάλιστα χωρίς να τις ζητήσω εγώ. Από τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, δεν διόρισα κανέναν, ούτε είχα και την εξουσιοδότηση να το κάνω» ανέφερε ο κος Δούκας, επικαλούμενος μάλιστα και αντίστοιχες δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Δρυ σε κυριακάτικη εφημερίδα.

    Ανατρέχοντας στη στάση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κος Δούκας παρατήρησε πως το ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε την περίοδο 1998-2003, όλες τις τοποθετήσεις των κρατικών υπηρεσιών ότι τα ανταλλαγέντα οικόπεδα ανήκουν στη Μονή - με αποκορύφωμα το Πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής του 2003, με το οποίο οι εν λόγω εκτάσεις ενεγράφησαν στο Υποθηκοφυλακείο. «Μπορεί κανείς να ισχυριστεί, ότι από το 1998 μέχρι το 2004, κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν ήξερε τίποτα, πλην των δύο αυτών υπουργών, ενώ οι δικοί σας βουλευτές έκαναν τις παραστάσεις που έκαναν;» αναρωτήθηκε.

    Απέναντι στο επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ, ότι ο υφυπουργός Οικονομικών του Απ. Φωτιάδης, ανέπεμψε την υπόθεση μετά την κατάθεση νέων στοιχείων στα τέλη του 2003, ο κος Δούκας σημείωσε πως «ναι μεν έστειλε τα νέα στοιχεία στο Γνωμοδοτικό, αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε καμία ανάκληση ή ακύρωση των αποφάσεων, οι οποίες συνέχισαν να ισχύουν στο απόλυτο. Το Γνωμοδοτικό επέμεινε στη θέση του - και αυτήν του την απόφαση υπέγραψα. Τον Δεκέμβριο δε, του 2004, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ομόφωνα απεφάσισε πως «κανένα όργανο του Δημοσίου δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κυριότητα της Μονής».

    «Γιατί δεν βγήκε απόφαση από το δικαστήριο, όπου εκκρεμούσε προσφυγή της Μονής; Η Μονή έστειλε αίτηση, συναινετικά να μην βγει απόφαση - και το αρμόδιο τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με ψήφους 9-1 το δέχτηκε, θεωρώντας πως η υπόθεση ήταν χαμένη από το Δημόσιο. Εγώ δεν είχα κανένα λόγο να αμφιβάλλω για την κρίση του Νομικού Συμβουλίου. Άλλωστε, στο Πρακτικό αναφέρεται ρητά, ότι η συναίνεση του Δημοσίου, δεν ενέχει αναγνώριση των αξιώσεων της Μονής, ή παραίτηση του Δημοσίου από οιαδήποτε δικαιώματά του. Ακόμα και ο ένας που μειοψήφησε, δεν διαφώνησε επί της ουσίας».

    «Όλα αυτά τα είχαμε συζητήσει και με τον κο Αλαβάνο - και είχε συμφωνήσει πως όλα άρχισαν επί ΠΑΣΟΚ. Και του είχα πει, πως αν υπάρχει οποιοδήποτε νέο στοιχείο, να μου το στείλει για να αναπέμψω την υπόθεση» ανέφερε ο κος Δούκας και κατέληξε:

    «Η πρότασή σας για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, έχει μεγάλα νομικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα ηθικής τάξης. Πρώτα απαγγείλατε τις κατηγορίες και τώρα ψάχνετε τους φακέλους. Ακόμα και οι εισαγγελείς που παραιτήθηκαν, δεν μίλησαν για υπαιτιότητα ή δόλο. Αν υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, να λογοδοτήσουν - αλλά όχι να διασύρονται οι αθώοι».

    Ομιλία Ευ.Μπασιάκου

    Δεν παρενέβην πουθενά, εφάρμοσα απλά και αυστηρά το νόμο και ενήργησα στα πλαίσια των καθηκόντων μου. Αυτό δήλωσε ο πρώην υπουργός Γεωργίας Ευ. Μπασιάκος, κατά τη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ως μη αρμόδιος, δεν υπέγραψα καμία πράξη ανταλλαγής, ούτε συμβόλαιο, ούτε είχα αρμοδιότητα να αποφανθώ τόσο επί της κυριότητας όσο και επί της αποτίμησης της αξίας των προς ανταλλαγή ακινήτων».

    Σύμφωνα με τον κ. Μπασιάκο, τα ακίνητα που δόθηκαν κατά κυριότητα στη Μονή Βατοπαιδίου δεν προσδιορίστηκαν από κανένα άλλον, πλην των γνωμοδοτικών συμβουλίων και των υπουργικών αποφάσεων των δύο υφυπουργών Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ έως το 2003, ενώ, η εν συνεχεία ακολουθηθείσα διαδικασία ανταλλαγής της ΚΕΔ προβλέπεται ρητά στο νόμο και στον κανονισμό της.

    Ο βουλευτής της ΝΔ είπε επίσης ότι η ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έγινε αποδεκτή λόγω αρμοδιότητας «σύμφωνα με τη συνήθη, ορθή υπουργική πρακτική αποδοχής εκατοντάδων ομόφωνων γνωμοδοτήσεων του ΝΣΚ, όπως κάνατε καλόπιστα κι εσείς συστηματικά, ως υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Σας κοιτώ στα μάτια, εάν είχατε επιφύλαξη να αποδεχθείτε ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, χωρίς άλλο λόγο ή υπόνοια. Και δεν κατηγορηθήκατε ποτέ γιαυτό!».

    Μετέφερε επίσης συζητήσεις που είχε με συναδέλφους του, νυν και πρώην υπουργών που του είπαν ότι το ίδιο θα κάναμε κι εμείς, «αφού τυχόν απόρριψη και μάλιστα αναιτιολόγητα, και σε μια περίοδο που δεν υπήρχε καμία επιφύλαξη επί του περιεχομένου της γνώμης της αρμοδιότητάς μου, θα ήταν αυθαίρετη και ύποπτη, αφού ο υπουργός δεσμεύεται και λαμβάνει πάντα υπόψη το συνταγματικά θεσμοθετημένο όργανο της Πολιτείας, και δεν αυθαιρετεί. Ούτε μπορεί να έχει ευθύνη κανένας υπουργός επειδή κάποια από τις χιλιάδες αποφάσεις που έχει υπογράψει, μπορεί να υλοποιήθηκε λανθασμένα μετά από κάποια χρόνια» είπε ο κ. Μπασιάκος.

    Τέλος, κάλεσε το σώμα «να βοηθήσουμε όλοι στην εξεύρεση της αλήθειας, και να μην αναλωθούμε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες ή προσωπικές ύποπτες στοχεύσεις».

    Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για αναβολή της συζήτησης για την προανακριτική

    "Ναι" στην Εξεταστική Επιτροπή, αποφάσισε η Κοινοβουλευτική ομάδα και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αίτημα περί ολιγοήμερης αναβολής της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, προκειμένου, όπως είπε, να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους βουλευτές, να μελετήσουν τη δικογραφία, που κατετέθη σήμερα στη Βουλή.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε πως το κόμμα του δεν ζητά αναβολή, καθώς η πρότασή του για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τα στοιχεία - αλλά «αν άλλα κόμματα θέτουν ζήτημα αναβολής της συζήτησης της Παρασκευής, εμείς είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε».

    Από την άλλη, ο κος Βενιζέλος παρατήρησε πως ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μεταβιβάζοντας τη δικογραφία στη Βουλή, «εξέδωσε ανεπίτρεπτο και προκλητικό πόρισμα, αποφαινόμενος ότι δεν υπάρχει ζήτημα ποινικής ευθύνης - αλλά βλέποντας την πίεση της κοινής γνώμης, επινοεί τη λύση ότι οι βουλευτές, εφβ όσον θέλουν, μπορούν να λάβουν γνώση του φακέλου».

    «Κάποιοι θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες προστασίας προς υπουργούς και υφυπουργούς», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Οι αυτόκλητοι προστάτες όμως, κάνουν κακό και στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα».

    Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα, να αναγγείλει επισήμως πως «ο προϊστάμενος της Εισαγγελείας, διαβίβασε φάκελο δικογραφίας κατβ εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος για ποινική ευθύνη υπουργών», σύμφωνα με έγγραφο αναφορά της εισαγγελέως που διενεργούσε την προκαταρκτική εξέταση, και να διατυπώσει «έντονη θεσμική διαμαρτυρία προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις αντικανονικές του παρεμβάσεις».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αποποιήθηκε την θεσμική ευθύνη να ικανοποιήσει τα αιτήματα του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, υπερασπίστηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υπενθυμίζοντας πως «είναι αυτός που ανέσυρε την υπόθεση από το αρχείο και παρήγγειλε την προκαταρκτική εξέταση σε πολύ αυστηρό τόνο και περιεχόμενο».

    «Τόσες μέρες ζητούσαν να έρθει η δικογραφία στη Βουλή και αφού ήρθε, αντί να εκφράσουν την ικανοποίησή τους και μελετήσουν μήπως οι πρωτοβουλίες τους για προανακριτική επιτροπή είναι μετέωρες, άλλαξαν στόχο και μιλούν για πραξικόπημα, στοχοποιώντας τον κύριο Σανιδά», συμπλήρωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

    Αντίστοιχες παρατηρήσεις επεφύλασσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης, ο οποίος τόνισε πως στη Βουλή, «αντί να ευχαριστήσουμε τη Δικαιοσύνη με τα όποια όργανα και αν ενήργησε, φτάνουμε στο σημείο να καταφερόμαστε εναντίον του κυρίου Σανιδά».

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, συμφώνησε με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναβολή της συζήτησης της Παρασκευής, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του για τις κρίσεις, που εκφράζει στο διαβιβαστικό του έγγραφο ο Εισαγγελέας.

    Και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, υποστήριξε πως «με το έγγραφο του κυρίου Σανιδά εμπαίζεται το Κοινοβούλιο».

    «Δυστυχώς, ο συγκεκριμένος δικαστικός λειτουργός, έχει εγκλωβιστεί στην υπερβολική θέρμη να καλύψει τα της κυβερνήσεως. Ούτε η κυβέρνηση δεν δείχνει τέτοια θέρμη. Θα έπρεπε και από πλευράς ΝΔ να στηλιτευτεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο», ισχυρίσθηκε ο κ. Βορίδης.

    Επιστολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

    Δεν προκύπτει, μέχρι στιγμής, πιθανολόγηση ποινικής ευθύνης διατελεσάντων υπουργών και υφυπουργών, σύμφωνα με επιστολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά προς τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών Κ. Καρούτσο, με την οποία ζητά να διαβιβαστούν τα αντίγραφα των συλλεγέντων εγγράφων, κατά την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, στη Βουλή, "προκειμένου αυτά να τεθούν υπ' όψιν των κ.κ. Βουλευτών κατά τις προγραμματισμένες ήδη συζητήσεις για τη σύσταση εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής".

    Στο σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο του κ. Καρούτσου προς τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα περιλαμβάνεται επιστολή της εισαγγελέως Εφετών Ευσταθίας Σπυροπούλου προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, με την οποία διαβιβάζει τη σχετική ποινική δικογραφία και στην οποία διατυπώνει τη γνώμη ότι "συντρέχει περίπτωση εφαρμογής της διατάξεως του εδ. Β' της παρ. 2 του άρθρου 86 του Συντάγματος,σε συνδ. με άρθρο 4 του Ν.3126/2003".

    Επίσης, επιστολή του κ. Καρούτσου προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία υποβάλλει την ποινική δικογραφία "σύμφωνα με το άρθ. 4 παρ. 2 του Ν.3126/2003 σε συνδυασμό με το άρθρο 86 πρ. 1 και 2 του Συντάγματος".

    Ακολούθως, με επιστολή του προς τον κ. Καρούτσο, ο κ. Σανιδάς σημειώνει ότι "δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις διαβιβάσεως των στοιχείων αυτών στη Βουλή" - μεταξύ άλλων- διότι "τα ενεργούντα την προκαταρκτική εξέταση πρόσωπα υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Βουλή, προκειμένου η τελευταία να ασκήσει τα εκ του άρθρου 86 του Συντάγματος δικαιώματα της, τα κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξετάσεως προκύψαντα σε βάρος Υπουργών στοιχεία μόνον εφόσον τα στοιχεία αυτά είναι ικανά, με σχετική βεβαιότητα, να θεμελιώσουν ποινική ευθύνη Υπουργών ή άλλως μόνον εφόσον από αυτά προκύπτει υια άξια λόγου πιθανολόγηση ποινικής ευθύνης Υπουργών για τις αξιόποινες πράξεις του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 3126/2003. Στοιχεία αόριστα ή μη πιθανολογούντα παντάπασιν ή πιθανολογούντα σε βαθμό ασήμαντο ποινική ευθύνη Υπουργών ο ενεργών την προκαταρκτική εξέταση ούτε δικαίωμα ούτε υποχρέωση έχει να διαβιβάσει στη Βουλή".

    Επίσης, αναφέρει ότι "στην υπό κρίση υπόθεση, από τα συνυποβληθέντα με την υπ' αριθμ. πρωτ. 318/ 22-10-2008 αναφορά, έγγραφα και ιδία τα αντίγραφα των ενόρκων καταθέσεων, δεν προκύπτει, μέχρι στιγμής, μια πιθανολόγηση και μάλιστα άξια λόγου ποινικής ευθύνης διατελεσάντων Υπουργών και Υφυπουργών. Τα ανωτέρω ισχύουν και σε σχέση προς τα νεώτερα στοιχεία", τα οποία συνέλεξε η κα Σπυροπούλου.

    "Το γεγονός ότι Υπουργοί ή Υφυπουργοί, κατά το από 1999 και μέχρι το έτος 2005 χρονικό διάστημα, έχουν υπογράψει διοικητικές πράξεις με τις οποίες απεδέχθησαν γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου περί αναγνωρίσεως κυριότητας της Μονής Βατοπαιδίου, ή αποφάσεις Τμημάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, περί της δυνατότητας ανταλλαγής ακινήτων μέσω Κ.Ε.Δ., θέτει θέμα πολιτικής ευθύνης, δεν δημιουργεί όμως, αυτομάτως και άνευ άλλου, θέμα ποινικής ευθύνης τους", προσθέτει ο κ. Σανιδάς.

    Ωστόσο, καταλήγει ο κ. Σανιδάς "κρίνουμε αναγκαίο να παρακαλέσουμε να διαβιβάσετε τα αντίγραφα των συλλεγέντων κατά την προκαταρκτική εξέταση εγγράφων στη Βουλή προκειμένου αυτά να τεθούν υπ' όψιν των κ.κ Βουλευτών κατά τις προγραμματισμένες ήδη συζητήσεις για τη σύσταση εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής, εν όψει: 1) των διατυπουμένων, έστω και ατύπως, αιτημάτων εκ μέρους βουλευτών όλων των κομμάτων και 2) της ανάγκης να τελούν οι κ.κ. βουλευτές εν γνώσει των άνω στοιχείων κατά τις συζητήσεις στη Βουλή και της υπάρξεως εντεύθεν εννόμου συμφέροντος τους".

    [03] Βραβεία από τον Πρόεδρο

    Τα μέλη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Αποστολής των Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, καθώς και με τα μέλη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής υποδέχεται σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 October 2008 - 8:31:06 UTC