Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναγκαιότητα ο σοσιαλισμός"
  • [02] "Να λάμψει η αλήθεια" <embed src="mms://a1202.v35261d.c35261.g.vm.akamaistream.net/7/1202/35261/v0001/athens.download.akamai.com/35262/6964969.wmv" width="384" height="282" align="right" type="application/x-mplayer2" pluginspage="http://www.microsoft.com/windows/mediaplayer/en/default.asp" name="ObjMediaPlayer" showdisplay="0" showcontrols="1" enableContextMenu="0" volume="0" showstatusbar="1">

    Για την προβολή του video απαιτείται η έκδοση του Media Player 9 ή νεότερη.

    Μπορείτε να "κατεβάσετε" την τελευταία έκδοση από εδώ

    23/10/08 12:30μμ


  • [01] "Αναγκαιότητα ο σοσιαλισμός"

    Τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό, παρουσίασε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ενόψει του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι στο 18ο Συνέδριο το κόμμα θα ασχοληθεί με τους υποκειμενικούς και εσωτερικούς παράγοντες που οδήγησαν, όπως είπε, στην καταπιταλιστική παλινόρθωση στην πρώην Σοβιετική Ένωση, τονίζοντας ότι θέση του κόμματος παραμένει ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαιότητα στην εποχή μας, αν και δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η πραγματοποίησή του.

    Το θέμα του Σοσιαλισμού αποτελεί το δεύτερο ζήτημα στην ατζέντα του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και μεταξύ των υποκειμενικών παραγόντων που ανέφερε η κ. Παπαρήγα, περιλαμβάνεται -όπως η ίδια είπε- "η εξιδανίκευση του σοσιαλισμού, το γεγονός ότι δεν βλέπαμε τα λάθη, το ότι δεν διευκολύνονταν ο διάλογος και οι συζητήσεις μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων".

    Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι "όταν δεν δώσεις έγκαιρα λύσεις ή δώσεις λάθος λύσεις, μετά ιδεολογικοποιείς τα λάθη σου, τα εξιδανικεύσεις και ξεκινά η παρέκκλιση".

    Μίλησε για τρία σημεία στροφής και θεωρητικής διολίσθησης του ΚΚΣΕ: α) στο 20ό συνέδριο του 1956, τη διολίσθηση προς αγοραίες απόψεις, β) στα μέσα της δεκαετίας του '60 με την παραβίαση της σοσιαλιστικής αρχής "στον καθένα σύμφωνα με την εργασία του" και γ) στα τέλη της δεκαετίας του '90 με την εισαγωγή της οικονομίας της αγοράς και την επικράτηση της αντεπανάστασης με όχημα την "περεστρόικα".

    Χαρακτήρισε "κόκκινη γραμμή" για το κόμμα της το γεγονός ότι δεν μετανιώνουν γιατί υπερασπίστηκαν το σοσιαλισμό, το σοσιαλιστικό σύστημα και τις κατακτήσεις του.

    Επίσης, πρόσθεσε, ότι το ΚΚΕ "δεν μπορεί να φέρει το σταυρό του μαρτυρίου και της ευθύνης συνολικά για όλο το κομμουνιστικό κίνημα". Δέχθηκε δε, ότι σήμερα το κομμουνιστικό κίνημα βρίσκεται σε κρίση.

    Επισήμανε ακόμη ότι η σοσιαλιστική οικοδόμηση δεν είναι συμβατή με την ενσωμάτωση σε δομές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και υπογράμμισε ότι το κόμμα της θεωρεί πως οι σχέσεις με άλλες χώρες πρέπει να είναι στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και της Συμμαχίας ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

    Αναφερόμενη στον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα και την πρότασή του για "αριστερή κυβέρνηση", αναρωτήθηκε: "Τι το κοινό έχουμε με τον κ. Τσίπρα και τις δηλώσεις αυτές που αφορούν μόνο τη Σοσιαλδημοκρατία;"

    Οσον αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας ή και συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση των συμμαχιών του Λένιν στην προεπαναστατική Ρωσία, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε: "Παίρνουμε πολλά διδάγματα από την πολιτική των συμμαχιών, του Μπολσεβίκικου κόμματος με επικεφαλής τον Λένιν. Ακολουθούμε τον Λενινιστικό δίδαγμα. Εντούτοις όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να τρελαίνεσαι με το τι λένε για τη σημερινή οικονομική κρίση. Πιο κοντά στις θέσεις του Μαρξ βρίσκονται οι αστοί αναλυτές που κάνουν λόγο για κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας.

    Για μας, βάση της συνεργασίας δεν είναι το Κεφάλαιο του Μαρξ, εντούτοις η θέση για τον ιμπεριαλισμό και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βασικά ζητήματα. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτούς που χειροκρότησαν την ανατροπή του σοσιαλισμού και δήλωσαν ότι με τον τρόπο αυτό γλιτώσαμε από τον διπολισμό. Μακριά και αλάργα τους".

  • ** Το απόγευμα η κα Παπαρήγα θα παρουσιάσει τις θέσεις της ΚΕ για το συνέδριο στον Πειραιά, στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ», σε εκδήλωση των ΚΟ Α΄Πειραιά και Εργατοϋπαλλήλων.

    Ομιλία Παπαρήγα στη Βουλή για την υπόθεση Βατοπαιδίου

    Χθες, με την έκφραση «εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, αλλά πολλές ελπίδες δεν υπάρχουν», η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής τόσο για την στάση του κόμματός της στα αιτήματα για την σύσταση Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής, όσο και για τα αποτελέσματά τους. Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για «τετρακομματική σύγκλιση» στον χειρισμό της υπόθεσης και τόνισε πως το ΚΚΕ δεν θα μιλήσει ποτέ για δικαίωσή του, μπροστά σε οποιαδήποτε εξέλιξη, αφού το έχουν κάνει όλα τα άλλα κόμματα, και δεν θα γίνει «πρεσβευτής της κάθαρσης».

    Η ΓΓ του ΚΚΕ πρόσθεσε: «Εμάς υποχρέωσή μας είναι να στηρίξουμε και τις δύο προτάσεις διότι υπάρχουν τα στοιχεία και για την απόδοση πολιτικών ευθυνών και την διερεύνηση ποινικών», αλλά όπως είπε «οι ελπίδες είναι λίγες αφού από την Εξεταστική επιφανειακά θα συζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες».

    Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να «χαριστεί σε κανένα κόμμα» και καταφέρθηκε εναντίον εκείνων που μίλησαν για αμηχανία του να τοποθετηθεί ευθέως, «επειδή θέλει να ωφελήσει την ΝΔ». «Πολιτικά αμήχανοι είναι εκείνοι που έχουν κάποιοι να κρύψουν. Αν δεν υπήρχε η παραίτηση των εισαγγελέων δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για Προανακριτική. Κι αν νομίζετε ότι μπορείτε να ασκήσετε ιδεολογική πίεση στο ΚΚΕ, σάλιο χαλάτε. Δεν καταλαβαίνουμε από τέτοια, εμείς πήγαμε να κατακρυμνηστούμε και σταθήκαμε στα πόδια μας, θα μας πιέσετε εσείς; Εμείς τοποθετούμαστε όποτε κρίνουμε», είπε η κ. Παπαρήγα.

    Για την υπόθεση της Βιστωνίδας, η κ. Παπαρήγα είπε πως πρόκειται για νομιμοποίηση της απόφασης του 1996, γιατί δεν υπεγράφη ποτέ το ΠΔ κι ενώ η περιοχή ήταν εθνικός δρυμός.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε το ΚΚΕ ότι θα φέρει στην ατζέντα - παρότι είναι «εκτός ύλης» της Εξεταστικής - την ουσία της υπόθεσης η οποία δεν συζητήθηκε: αν δικαιούται η αθωνική πολιτεία, η Εκκλησία, τα μοναστήρια να κατέχουν τέτοια περιουσία, με βάση το τι έδωσε η οθωμανική αυτοκρατορία.

    Ζήτησε να συγκροτηθεί Επιτροπή ώστε να λυθεί το θέμα, το οποίο έπρεπε να είχε λυθεί από το 1981.

    [02] "Να λάμψει η αλήθεια"

    «Οι πολίτες ζητούν να λάμψει η αλήθεια και να καταγραφούν κυρίως οι πολιτικές ευθύνες και οι ποινικές, αν υπάρχουν» ανέφερε σε δηλώσεις του στη Ρόδο, για την υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Ζητούν επίσης οι πολίτες, τόνισε ο κ. Τσίπρας, να επιστραφεί στην κοινωνία η δημόσια περιουσία που «σπαταλήθηκε με τρόπο που είναι φανερό πλέον σε όλους ότι ήταν έκνομος και έξω από κάθε όριο ηθικής».

    Επικαλούμενος τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή δήλωσε ότι όπως αυτός έλεγε, «τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς είναι καλύτερα να τους στέλνεις στο σπίτι τους», προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να πάει στο σπίτι του ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος.

    Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται από το πρωί στη Ρόδο, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στο νησί, στην διάρκεια της οποίας θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων.

    Το πρωί, ο πρόεδρος του Συνασπισμού είχε συνάντηση με εργαζόμενους στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» και στη συνέχεια μετέβη στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων για τα προβλήματα που υπάρχουν. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν τα προβλήματα λειτουργίας που προκύπτουν λόγω της υποστελέχωσης του νοσηλευτικού ιδρύματος.

    Το μεσημέρι μετέβη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας και μίλησε σε συγκέντρωση φοιτητών. Αναφερόμενος στα προβλήματα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ο κ. Τσίπρας είπε ότι η παιδεία δεν πρέπει να αφεθεί στα "ψευτοκολέγια" πέριξ της πλατείας Συντάγματος, ενώ επέκρινε τον υπουργό Παιδείας ότι λειτουργεί ως σπόνσορας των ιδιωτικών κολεγίων.

    Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τους δημάρχους Λίνδου, Νότιας Ρόδου και Αταβύρου, οι περιοχές των οποίων υπέστησαν σοβαρή οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Το βράδυ έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους δημάρχους Καμείρου και Πεταλούδων, με αντικείμενο τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ.

    Αύριο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα συνεχίσει τις συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων και το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    Το απόγευμα θα απευθύνει χαιρετισμό στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ Τουρισμού και το βράδυ θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρo.

    Ομιλία Αλαβάνου στη Βουλή για την υπόθεση Βατοπαιδίου

    Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής,ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλαβάνος, επέρριψε ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ, κρίνοντας πως και τα δύο κόμματα, απέφυγαν να ελέγξουν το ένα το άλλο για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    «Το Βατοπαίδιο είναι η Ελλάδα. Είναι η Ιερά Ζήμενς. Όπου και να σηκώσεις στην Ελλάδα, όπου και να πάει ο μεγεθυντικός φακός, είτε στο Χρηματιστήριο, είτε στα καρτέλ, είτε στην Εκκλησία, όπου και να σηκώσεις βρίσκεις κερδοσκοπία, κυκλώματα, κοράκια, διαπλοκή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Οι τρεις φορές παραίτηση από τη δικαστική διεκδίκηση, είναι μία πλευρά του ζητήματος. Στην πραγματικότητα, είχαμε έναν προσανατολισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να μην στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Ο επικεφαλής της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων που εκπροσώπησε το κράτος στη δίκη ενάντια στη Μονή Βατοπαιδίου, έχει δηλώσει πως "ο φάκελος που μου έδωσαν, περιείχε όλα τα έγγραφα των υπηρεσιών του κράτους που παραχωρούσαν τις εκτάσεις στη Μονή. Προς στιγμήν αναρωτήθηκα, αν το κράτος με όριζε μάρτυρα υπέρ της?". Αλλά και αφότου έγιναν οι εκλογές και ήλθε η Νέα Δημοκρατία, ποιος συνάδελφος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μία ερώτηση γιβ αυτό το ζήτημα; Πέρασε όλο το 2004. Ξέρατε την υπόθεση - ενώ εμείς όχι. Προσπαθούσαμε να μάθουμε. Και η πρώτη ερώτηση που κατατέθηκε, ήταν από έναν βουλευτή της Ββ Αθήνας, έναν βουλευτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Γιάννη Δραγασάκη».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, να προχωρήσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το έργο της Εξεταστικής - και μετά να εξεταστεί το ζήτημα της Προανακριτικής, εφβ όσον υπάρξουν στοιχεία ποινικής ευθύνης. «Η πρόταση Παναγιωτόπουλου, απορρίπτεται κατηγορηματικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των ανασφαλών και μη προβλέψιμων εξελίξεων. Δεν θα επιτρέψουμε εμείς να υπάρξει παραγραφή εφβ όσον υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Το γεγονός ότι έχουν παραγραφεί ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες της εποχής του ΠΑΣΟΚ, δεν σημαίνει ότι θα γίνει και τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Δεν είναι μόνον το Βατοπαίδιο, αλλά και η Μονή Τοπλού. Είχαμε και ερωτήσεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν προχωρούσε γρήγορα η επένδυση της Μονής Τοπλού που καθυστερούσε - και η Μονή είχε μόνον έναν μοναχό. Η ουσία λοιπόν είναι, ότι οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, δεν μπορούν να παραμείνουν όπως έχουν. Εμείς το πληρώσαμε. Ήρθαμε και σε προστριβές με οικείους μας ανθρώπους που είναι πιστοί».

    «Σήμερα επανακαταθέτουμε πρόταση νόμου για τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους που είχε απορριφθεί. Καλώ το ΠΑΣΟΚ, αλλά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουν την πρόταση. Να έχει κάποιος σχέσεις με ιερέα αν θέλει, αλλά όχι για να τον συμβουλεύεται για το Χρηματιστήριο, ή για τα real estate» κατέληξε ο κος Αλαβάνος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 October 2008 - 12:30:35 UTC