Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρεις εξεταστικές επιτροπές
  • [02] Εξαρση αυτοκτονιών εξαιτίας της κρίσης
  • [03] Πτώση στα χρηματιστήρια
  • [04] Το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό
  • [05] "Απαξίωση της Παιδείας"
  • [06] Βραβεία από τον Πρόεδρο
  • [07] Το φιλότιμο "χαρίζει" μακροζωία
  • [08] Οι νέοι ψηφίζουν Ομπάμα

  • [01] Τρεις εξεταστικές επιτροπές

    «Δεν σας ζητούμε να προδώσετε το κόμμα σας, αλλά να μην προδώσετε τις αρχές και αξίες που πρέπει να μας ενώνουν σβ αυτήν εδώ την αίθουσα», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει στον υπουργό Επικρατείας και προτίμησε να συνδέσει την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου με τη γενικότερη κρίση που, κατά την άποψή του, διέπει την ελληνική πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου, κάλεσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να υπερψηφίσουν την πρόταση του κόμματός του για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής (πρόταση που θα συζητηθεί αυτόνομα την Παρασκευή) και να συμφωνήσουν στη σύσταση τουλάχιστον τριών άλλων Εξεταστικών Επιτροπών, που θα περαιώσουν τις έρευνες για την υπόθεση των υποκλοπών, των δομημένων ομολόγων και της Siemens.

    Αναφερόμενος στο ρόλο του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε πως «δεν αρκεί να γίνεσαι πρωθυπουργός - το ζήτημα είναι να γίνεσαι καλός πρωθυπουργός. Να έχεις τα χέρια σου ελεύθερα ώστε να υπηρετήσεις το λαό και να μην είσαι έρμαιο του κάθε συμφέροντος. Φοβάμαι ότι η κυβέρνησή σας είναι αιχμάλωτη και αδύναμη να αλλάξει την καταστροφική ρότα. Πεποίθησή μου είναι ότι, αν η κυβέρνηση είχε δεχθεί να συγκροτηθεί έστω και μία Εξεταστική Επιτροπή, θα είχαν δείξει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη. Δεν θα ένιωθαν ασύδοτοι».

    «Η κυβέρνηση σήμερα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, όλα τα μέχρι τώρα επιχειρήματά της για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επανέφερε τα απορριφθέντα αιτήματα. «Δεν υπάρχει τώρα κανένα άλλοθι, καμία δικαιολογία. Δεν μπορείτε να επικαλεστείτε την δήθεν ανευθυνότητα και το ρεβανσισμό της αντιπολίτευσης?»

    Αναφερόμενος στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «σκάνδαλο που εξελίχθηκε με βάση έναν κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό, όπως ακριβώς συνέβη με την υπόθεση των ομολόγων - σκάνδαλο παράνομης εκχώρησης δημόσιου πλούτου».

    «Πρόκειται για ένα σκάνδαλο χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, υπονόμευσης της αξιοπιστίας της πολιτικής, σε βάρος του Κοινοβουλευτισμού και του Συντάγματος, που αμαύρωσε και απαξίωσε σύμβολα της Ορθοδοξίας, των Ολυμπιακών Αγώνων, του Ελληνισμού - όπως το Άγιο Όρος - για να στηθεί μια άθλια επιχείρηση με λεία την περιουσία του ελληνικού λαού» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Η Προανακριτική Επιτροπή» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, «απαντά σε μια στοιχειώδη ανάγκη: Να προχωρήσουμε σε βάθος την έρευνα με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με μόνο στόχο να σταματήσουμε την ατιμωρησία των ενόχων και να σταματήσουμε την απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος. Σας καλούμε να μην προσπαθήσετε να πολώσετε κομματικά τις υποθέσεις αυτές, για να συγκαλυφθούν οι πραγματικές ευθύνες πίσω από το πέπλο του κομματικού πατριωτισμού. Άλλωστε, η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, θα προκαλέσει ικανοποίηση στο λαό, αλλά θα λυτρώσει κι εσάς από το σταυρό που κουβαλάτε, με τις αμαρτίες άλλων".

    «Δεν ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή, όπως έκαναν άλλοι με προσπάθεια προσωπικής εξόντωσης του Ανδρέα Παπανδρέου, ή διάλυσης ενός πολιτικού χώρου - ούτε όμως δίνουμε ασυλία σε κανένα. Επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε την τιμή και αξιοπιστία της Δικαιοσύνης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Εξαρση αυτοκτονιών εξαιτίας της κρίσης

    Τις τελευταίες ώρες της ζωής της, την περασμένη εβδομάδα, η 53χρονη Γουάντα Νταν, βρήκε χρόνο για να τακτοποιήσει κάποιες εκκρεμότητες, πηγαίνοντας δύο μικρά φυτά στο γείτονά της καθώς και κάποια φτηνά ρούχα, ζητώντας του να τα δωρίσει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

    Επειτα επέστρεψε στο σπίτι, στο οποίο είχε ζήσει από παιδί, το πυρπόλησε και αυτοκτόνησε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Το απονενοημένο διάβημα της Νταν ήρθε μια ημέρα πριν από την ήδη κοινοποιημένη έξωση από το σπίτι, το οποίο δεκαετίες πριν είχαν αγοράσει ο παππούς και η γιαγιά της.

    Η Νταν ήταν άνεργη νοσοκόμα και είχε αναγκαστεί να πουλήσει το σπίτι πριν από πολλά χρόνια, καθώς δεν μπορούσε να αποπληρώσει το δάνειο που είχε πάρει. Ο αγοραστής τής επέτρεψε να συνεχίσει να το ενοικιάζει, αλλά στη συνέχεια ούτε ο ίδιος δεν κατάφερε να αποπληρώσει τις δόσεις του δανείου του, γεγονός που οδήγησε στην κατάσχεσή του.

    Η Νταν είχε επανειλημμένως πει στους γείτονές της ότι θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να φύγει από το σπίτι. "Το ξέραμε ότι θα συνέβαινε", δήλωσε ο Στιβ Μπρουκς, ο οποίος έμενε στο απέναντι σπίτι από την αυτόχειρα και την πρόσεχε. "Δεν είναι κανενός σφάλμα και είναι όλων", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η αυτοκτονία της Νταν σημειώνεται μια εβδομάδα μετά το σοκ που προκάλεσε η είδηση ότι ένας πρόσφατα απολυθείς μάνατζερ, στη γειτονική κοινότητα του Πόρτερ Ραντς, σκότωσε την οικογένειά του (σύζυγο, πεθερά και τρία παιδιά) και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ο αμερικανο-ινδός Καρθίκ Ραζαράμ, 45 ετών, ήταν ένας πρώην εκατομμυριούχος του οποίου η περιουσία εξανεμίστηκε εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Για τους ψυχολόγους της Αμερικανικής Ενωσης Ψυχολόγων, οι προσωπικές αυτές τραγωδίες ενισχύουν τα πορίσματα μιας πρόσφατης έρευνας, η οποία εντόπισε αλματώδη αύξηση του σχετιζόμενου με τα οικονομικά άγχους κυρίως στις γυναίκες.

    Η έρευνα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Οκτωβρίου, διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί αμερικανοί, δηλώνουν ότι έχουν περισσότερο άγχος για την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της οικογενείας τους. Οκτώ στους δέκα δήλωσαν ότι η οικονομία είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόκλησης άγχους. Σε σύγκριση με τους άνδρες, περισσότερες γυναίκες απάντησαν ότι έχουν άγχος για τα χρήματα (83% έναντι 78%), την οικονομία (84% έναντι 75%), την επαγγελματική σταθερότητα (57% έναντι 55%), τα έξοδα του σπιτιού (66% έναντι 58%) και τα προβλήματα υγείας που αφορούν την οικογένειά τους (70% έναντι 63%).

    Ιδιαίτερα ευάλωτες ήταν οι γυναίκες ηλικίας 44 και άνω. Αυτή η ηλικιακή ομάδα, που συμπεριλαμβάνει άτομα η πλειονότητα των οποίων είχαν τοποθετήσει όλες τις αποταμιεύσεις τους στο χρηματιστήριο, ανέφεραν την οικονομία ως τον πλέον στρεσσογόνο παράγοντα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

    "Αν οι αμερικανοί εξακολουθήσουν να βιώνουν αυτά τα υψηλά επίπεδα άγχους για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρές ασθένειες", λέει η ψυχολόγος Κάθριν Νόρνταλ, διευθύντρια της Ενωσης.

    Η Εθνική Γραμμή Πρόληψης των Αυτοκτονιών ανακοίνωσε ότι κατέγραψε μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των τηλεφωνημάτων που έλαβε αυτή τη χρονιά. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, είχε δεχτεί 228.600 τηλεφωνήματα σε σχέση με πέρυσι την ίδια εποχή που είχε λάβει 184.100. Ωστόσο, η εκπρόσωπός της Αμάντα Λένερ, λέει ότι εξαιτίας του επιστημονικού απορρήτου "δεν έχουμε τον τρόπο να εντοπίσουμε τους καλούντες ή να συνδέσουμε τα τηλεφωνήματα με την οικονομική κρίση".

    Πάντως, μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Augusta Chronicle συνέδεσε τα στοιχεία που συνέλεξε από την εθνική τηλεφωνική γραμμή με λέξεις-κλειδιά που αναφέρθηκαν στα τηλεφωνήματα, όπως δάνειο, υποθήκη και κατάσχεση, που αφορούσαν τους προβληματισμούς εκείνων που απευθύνθηκαν στη γραμμή. Από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο, παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 67% στον αριθμό των τηλεφωνημάτων που σχετίζονται με την οικονομική κρίση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από δύο χρόνια.

    [03] Πτώση στα χρηματιστήρια

    Η νευρικότητα συνεχίζεται στις διεθνείς αγορές, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση αρνητικών αποτελεσμάτων από πολλές αμερικανικές εταιρίες που ώθησαν χαμηλότερα τον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

    Με άνοδο κατά 21,96 μονάδες (0,54%) άνοιξε σήμερα ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 4.062,85 μονάδες. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 0,31% και διαμορφώθηκε στις 3.308,67 μονάδες. Αντίθετα, στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης DAΧ υποχώρησε κατά 0,25% και διαμορφώθηκε με τις πρώτες συναλλαγές στις 4.559,7 μονάδες.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 12:15 η ώρα βρισκόταν στις 1.943,24 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 4,08%.

    Στην Ασία, το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με πτώση 2,46% στις 8.460,98 μονάδες, ενώ λίγο πριν από το κλείσιμο οι απώλειες έφτασαν μέχρι και το 5,62% με τον δείκτη Νικκέι να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

    Με μεγάλη πτώση κατά 7,48% έκλεισε το χρηματιστήριο της Σεούλ. Ο δείκτης KOSPI υποχώρησε κατά 84,88 μονάδες και έκλεισε στις 1.049,71 μονάδες.

    Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπέστη χθες σημαντικές απώλειες, ύστερα από μία συνεδρίαση που διεξήχθη στη σκιά των φόβων για ύφεση. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 5,69%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq 4,77%, ενώ ο δείκτης Standard & Poor's 500 υποχώρησε κατά 6,10% κλε'ίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2003.

    Κάτω από τα 68 δολάρια το πετρέλαιο

    Κάτω από τα 68 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθώς τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για τα αποθέματα στις ΗΠΑ έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και βενζίνης, ένδειξη περαιτέρω οικονομικής επιβράδυνσης του μεγαλύτερου καταναλωτή ενέργειας παγκοσμίως .

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού παράδοσης Νοεμβρίου είχε υποχωρήσει στα 67,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε υποχωρήσει ακόμα και στα 67,50 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2007.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ σημείωνε πτώση 3,89 δολαρίων, και είχε υποχωρήσει στα 65,83 δολάρια το βαρέλι.

    Παγκόσμια σύνοδος στις 15 Νοεμβρίου

    Στις 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον η παγκόσμια σύνοδος με θέμα τη χρηματοπιστωτική κρίση, με τη συμμετοχή των ηγετών από 20 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, και θέμα την αντιμετώπιση της εν εξελίξει κρίσης καθώς και τις μεταρρυθμίσεις για να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο δήλωσε πως ο πρόεδρος Μπούς προσκάλεσε τους ηγέτες του G20, ομάδα κρατών που περιλαμβάνει ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες για να συζητήσουν "τις αιτίες της χρηματοπιστωτικής κρίσης και αρχές σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις".

    Διάσκεψη Ασίας-Ευρώπης

    Η Ευρώπη και η Ασία συναντώνται την Παρασκευή και το Σάββατο στο Πεκίνο στο πλαίσιο της σύγκλησης της Διάσκεψης Ασίας-Ευρώπης (ΑSEM), η οποία αυτή τη φορά συμπίπτει με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τη γαλλική προεδρία, στο να κινητοποιηθούν και οι αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις στην επανίδρυση του οικονομικού συστήματος.

    "Πρέπει να συμπεριλάβουμε την Κίνα και την Ινδία σε αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο και αυτό θα είναι το αντικείμενο (...) της μετάβασής μας στην Κίνα", δήλωσε την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, ενώ η Ινδία θα είναι σύντομα "η πρώτη δημογραφική δύναμη στον κόσμο και είναι φυσικό να θέλουμε να τις συμπεριλάβουμε στην επανίδρυση του συστήματος".

    Σαράντα τρεις αρχηγοί κρατών, οι κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών της ΕΕ, των δέκα μελών του ASEAN και των υπολοίπων έξι ασιατικών χωρών με ιδιαίτερο οικονομικό βάρος -μεταξύ των οποίων Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία- έχουν κληθεί στο Πεκίνο, το οποίο φιλοξενεί το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός του, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Με εξαίρεση τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, όλοι οι υπόλοιποι αρχηγοί των κρατών ή των κυβερνήσεων μελών της Διάσκεψης Ασίας-Ευρώπης -δηλαδή το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ- θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, η οποία θα διεξαχθεί στο εντυπωσιακό σκηνικό του Παλατιού του Λαού, στην Πλατεία Ουράνιας Γαλήνης.

    Η Διάσκεψη Ασίας-Ευρώπης είναι ένα βήμα διαλόγου που συγκαλείται κάθε δύο χρόνια και δημιουργήθηκε το 1996 μετά από πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και του πρώην πρωθυπουργού της Σιγκαπούρης Λι Κουάν Γιου, προκειμένου να αντισταθμιστεί η αμερικανική επιρροή στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Αυτή τη στιγμή λοιπόν είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να διαδραματίσει το ρόλο της.

    Η Ευρώπη, υπό την προεδρία του γάλλου Νικολά Σαρκοζί ο οποίος είναι υπέρμαχος της επανίδρυσης του καπιταλισμού, θα πρέπει να επωφεληθεί από αυτή την έβδομη σύνοδο και να ζητήσει από την Ασία, και κυρίως από τους γίγαντες Κίνα και Ινδία, να αποτελέσουν μέρος της επίλυσης της κρίσης που ξεκίνησε από την Αμερική.

    Σε αντίθεση με την Ευρώπη, η Ασία δεν έδωσε καμία συντονισμένη απάντηση στην κρίση.

    Μέχρι τώρα η Κίνα έχει φερθεί με σύνεση: αυτός ο κομμουνιστικός γίγαντας που ενστερνίστηκε τον πλέον φρενήρη καπιταλισμό και έφτασε να γνωρίζει έναν ρυθμό ανάπτυξης πρωτόγνωρο για τα παγκόσμια δεδομένα, επιφυλάχθηκε να κριτικάρει αυτό το οικονομικό μοντέλο, λέγοντας μόνο ότι είναι έτοιμη να "αναλάβει τις διεθνείς (της) ευθύνες".

    Στατιστικά στοιχεία ωστόσο που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα καταδεικνύουν ότι η κινεζική οικονομία έχει κι εκείνη αρχίσει να υπομένει τις συνέπειες της κρίσης, καταγράφοντας την πρώτη εδώ και πέντε χρόνια μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 9%. Η Ινδία από την μεριά της μόλις παραδέχθηκε ότι επλήγη κι εκείνη από την κρίση.

    Η αυξανόμενη ανησυχία λοιπόν τόσο στο Πεκίνο όσο και στο Νέο Δελχί, για την μετάδοση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, έρχεται στη κατάλληλη για τους Ευρωπαίους συγκυρία -ιδιαίτερα μετά την χλιαρή υποδοχή που επιφύλαξε η Ουάσινγκτον στην εκστρατεία για "ένα νέο Μπρέτον Γουντς".

    Πάντως, η διάθεση που επιδεικνύει το Πεκίνο για συμμετοχή στις διεθνείς συνόδους κορυφής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, με την ευκαιρία της σύγκλησης της Διάσκεψης Ασίας-Ευρώπης, επίσημης δέσμευσης για συμμετοχή της Κίνας στη διευρυμένη G8, όπως εξάλλου έκανε ήδη η Ινδία.

    [04] Το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό

    Τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό παρουσιάζει σε συνέντευξη Τύπου η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Στο δεύτερο κείμενο θέσεων της ΚΕ που θα συζητηθεί στο συνεδριο του κόμματος από 18-22 Φεβρουαρίου και δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, το ΚΚΕ -με επίκεντρο την οκτωβριανή επανάσταση, την οικοδόμηση της Σοβιετικής Ενωσης και του σοσιαλισμού- αναλύει το σύνολο των πολιτικών, οικονομικών και διεθνών εξελίξεων με επίκεντρο την ΕΣΣΔ και ταυτόχρονα αναφέρεται στα διδάγματα αυτής της εμπειρίας , την "αντεπανάσταση" και την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης.

    H Σοβιετική Eνωση και το παγκόσμιο σοσιαλιστικό σύστημα αποτέλεσαν το μόνο πραγματικό αντίβαρο στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, αναφέρει το ΚΚΕ και επισημαίνει ότι η κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής απελευθέρωσε τον άνθρωπο από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς, άνοιξε το δρόμο για την παραγωγή και την ανάπτυξη των επιστημών με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Eτσι, όλοι είχαν εξασφαλισμένη εργασία, δημόσια δωρεάν ιατρική περίθαλψη και Παιδεία, παροχή φθηνών υπηρεσιών από το κράτος, κατοικία, πρόσβαση στις πνευματικές και πολιτιστικές αξίες.

    Στο ίδιο κείμενο το KKE, αφού αναλύει τους λόγους της "αντεπανάστασης" στη Σοβιετική Ενωση, τονίζει ότι το κόμμα δεν πέρασε με το πλευρό αυτών των δυνάμεων, που, προερχόμενες από το κομμουνιστικό κίνημα, στο όνομα της κριτικής στην EΣΣΔ και τις υπόλοιπες χώρες, οδηγήθηκαν στο μηδενισμό, στην άρνηση του σοσιαλιστικού χαρακτήρα τους, στην υιοθέτηση της προπαγάνδας του ιμπεριαλισμού, ούτε αναθεώρησε τη στάση υπεράσπισης, παρά τις αδυναμίες τους.

    Το απόγευμα η κα Παπαρήγα θα παρουσιάσει τις θέσεις της ΚΕ για το συνέδριο στον Πειραιά, στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ», σε εκδήλωση των ΚΟ Α΄Πειραιά και Εργατοϋπαλλήλων.

    Ομιλία Παπαρήγα στη Βουλή για την υπόθεση Βατοπαιδίου

    Χθες, με την έκφραση «εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, αλλά πολλές ελπίδες δεν υπάρχουν», η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής τόσο για την στάση του κόμματός της στα αιτήματα για την σύσταση Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής, όσο και για τα αποτελέσματά τους. Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για «τετρακομματική σύγκλιση» στον χειρισμό της υπόθεσης και τόνισε πως το ΚΚΕ δεν θα μιλήσει ποτέ για δικαίωσή του, μπροστά σε οποιαδήποτε εξέλιξη, αφού το έχουν κάνει όλα τα άλλα κόμματα, και δεν θα γίνει «πρεσβευτής της κάθαρσης».

    Η ΓΓ του ΚΚΕ πρόσθεσε: «Εμάς υποχρέωσή μας είναι να στηρίξουμε και τις δύο προτάσεις διότι υπάρχουν τα στοιχεία και για την απόδοση πολιτικών ευθυνών και την διερεύνηση ποινικών», αλλά όπως είπε «οι ελπίδες είναι λίγες αφού από την Εξεταστική επιφανειακά θα συζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες».

    Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να «χαριστεί σε κανένα κόμμα» και καταφέρθηκε εναντίον εκείνων που μίλησαν για αμηχανία του να τοποθετηθεί ευθέως, «επειδή θέλει να ωφελήσει την ΝΔ». «Πολιτικά αμήχανοι είναι εκείνοι που έχουν κάποιοι να κρύψουν. Αν δεν υπήρχε η παραίτηση των εισαγγελέων δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για Προανακριτική. Κι αν νομίζετε ότι μπορείτε να ασκήσετε ιδεολογική πίεση στο ΚΚΕ, σάλιο χαλάτε. Δεν καταλαβαίνουμε από τέτοια, εμείς πήγαμε να κατακρυμνηστούμε και σταθήκαμε στα πόδια μας, θα μας πιέσετε εσείς; Εμείς τοποθετούμαστε όποτε κρίνουμε», είπε η κ. Παπαρήγα.

    Για την υπόθεση της Βιστωνίδας, η κ. Παπαρήγα είπε πως πρόκειται για νομιμοποίηση της απόφασης του 1996, γιατί δεν υπεγράφη ποτέ το ΠΔ κι ενώ η περιοχή ήταν εθνικός δρυμός.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε το ΚΚΕ ότι θα φέρει στην ατζέντα - παρότι είναι «εκτός ύλης» της Εξεταστικής - την ουσία της υπόθεσης η οποία δεν συζητήθηκε: αν δικαιούται η αθωνική πολιτεία, η Εκκλησία, τα μοναστήρια να κατέχουν τέτοια περιουσία, με βάση το τι έδωσε η οθωμανική αυτοκρατορία.

    Ζήτησε να συγκροτηθεί Επιτροπή ώστε να λυθεί το θέμα, το οποίο έπρεπε να είχε λυθεί από το 1981.

    [05] "Απαξίωση της Παιδείας"

    Περιοδεία στη Ρόδο πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας.

    Χθες ο κ. Τσίπρας μιλώντας μιλώντας στη Νομική Σχολή, σε εκδήλωση της «Αριστερής Ενότητας» έκανε λόγο για πιέσεις της πολιτικής εξουσίας προς την δικαστική εξουσία.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι υπήρξαν πιέσεις, προκειμένου να μην αναδεικνύονται ζητήματα, όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει ως σκάνδαλα από την εποχή του σκανδάλου του χρηματιστηρίου ως το σκάνδαλο των ομολόγων, από την εποχή του σκανδάλου των παρακολουθήσεων των τηλεφώνων ως τις παρακολουθήσεις των πακιστανών, από την περίοδο του σκανδάλου SIEMENS μέχρι το σκάνδαλο του Αρ. Παυλίδη και τώρα το περίφημο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου.

    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι σαφές πως υπάρχει μια ασφυκτική πίεση από την πλευρά της πολιτικής εξουσίας στη δικαστική εξουσία. Και είναι σαφές, συμπλήρωσε, ότι πρέπει να προστρέξει κανείς στα νομικά εγχειρίδια και στο Σύνταγμα προκειμένου να δει τα όρια αυτών των σχέσεων.

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική και τα προβλήματα των εργαζομένων ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν ότι το κράτος μπορεί να παρεμβαίνει διαρκώς και να βρίσκει χρήματα προκειμένου να υπερασπιστεί τους κερδοσκόπους, προκειμένου να υπερασπιστεί τους τραπεζίτες, και σε τελική ανάλυση, συμπλήρωσε, το κράτος να παρεμβαίνει υπέρ των πλουσίων και να μη μπορεί να παρέμβει υπέρ της κοινωνίας, να μη μπορεί να παρέμβει υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, να μη μπορεί να παρέμβει υπέρ των φτωχών.

    Μιλώντας για την κατάσταση στην Παιδεία ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην πραγματικότητα η απαξίωση της δημόσιας Παιδείας, ήταν και είναι μια συνειδητή επιλογή από την πλευρά των τελευταίων κυβερνήσεων εκ μέρους του νεοφιλελεύθερου λόμπυ που οδηγεί την Ευρώπη. Μια συνειδητή επιλογή που δεν είχε να κάνει με την αδυναμία εξεύρεσης πόρων και χρημάτων, συνέχισε για να προσθέσει ακόμη ότι ο υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ασχολείται με το ιδιωτικό σκέλος της Παιδείας.

    Ομιλία Αλαβάνου στη Βουλή για την υπόθεση Βατοπαιδίου

    Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής,ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλαβάνος, επέρριψε ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ, κρίνοντας πως και τα δύο κόμματα, απέφυγαν να ελέγξουν το ένα το άλλο για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    «Το Βατοπαίδιο είναι η Ελλάδα. Είναι η Ιερά Ζήμενς. Όπου και να σηκώσεις στην Ελλάδα, όπου και να πάει ο μεγεθυντικός φακός, είτε στο Χρηματιστήριο, είτε στα καρτέλ, είτε στην Εκκλησία, όπου και να σηκώσεις βρίσκεις κερδοσκοπία, κυκλώματα, κοράκια, διαπλοκή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Οι τρεις φορές παραίτηση από τη δικαστική διεκδίκηση, είναι μία πλευρά του ζητήματος. Στην πραγματικότητα, είχαμε έναν προσανατολισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να μην στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Ο επικεφαλής της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων που εκπροσώπησε το κράτος στη δίκη ενάντια στη Μονή Βατοπαιδίου, έχει δηλώσει πως "ο φάκελος που μου έδωσαν, περιείχε όλα τα έγγραφα των υπηρεσιών του κράτους που παραχωρούσαν τις εκτάσεις στη Μονή. Προς στιγμήν αναρωτήθηκα, αν το κράτος με όριζε μάρτυρα υπέρ της?". Αλλά και αφότου έγιναν οι εκλογές και ήλθε η Νέα Δημοκρατία, ποιος συνάδελφος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μία ερώτηση γιβ αυτό το ζήτημα; Πέρασε όλο το 2004. Ξέρατε την υπόθεση - ενώ εμείς όχι. Προσπαθούσαμε να μάθουμε. Και η πρώτη ερώτηση που κατατέθηκε, ήταν από έναν βουλευτή της Ββ Αθήνας, έναν βουλευτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Γιάννη Δραγασάκη».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, να προχωρήσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το έργο της Εξεταστικής - και μετά να εξεταστεί το ζήτημα της Προανακριτικής, εφβ όσον υπάρξουν στοιχεία ποινικής ευθύνης. «Η πρόταση Παναγιωτόπουλου, απορρίπτεται κατηγορηματικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των ανασφαλών και μη προβλέψιμων εξελίξεων. Δεν θα επιτρέψουμε εμείς να υπάρξει παραγραφή εφβ όσον υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Το γεγονός ότι έχουν παραγραφεί ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες της εποχής του ΠΑΣΟΚ, δεν σημαίνει ότι θα γίνει και τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Δεν είναι μόνον το Βατοπαίδιο, αλλά και η Μονή Τοπλού. Είχαμε και ερωτήσεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν προχωρούσε γρήγορα η επένδυση της Μονής Τοπλού που καθυστερούσε - και η Μονή είχε μόνον έναν μοναχό. Η ουσία λοιπόν είναι, ότι οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, δεν μπορούν να παραμείνουν όπως έχουν. Εμείς το πληρώσαμε. Ήρθαμε και σε προστριβές με οικείους μας ανθρώπους που είναι πιστοί».

    «Σήμερα επανακαταθέτουμε πρόταση νόμου για τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους που είχε απορριφθεί. Καλώ το ΠΑΣΟΚ, αλλά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουν την πρόταση. Να έχει κάποιος σχέσεις με ιερέα αν θέλει, αλλά όχι για να τον συμβουλεύεται για το Χρηματιστήριο, ή για τα real estate» κατέληξε ο κος Αλαβάνος.

    [06] Βραβεία από τον Πρόεδρο

    Τα μέλη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Αποστολής των Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, καθώς και με τα μέλη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής υποδέχεται σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.

    [07] Το φιλότιμο "χαρίζει" μακροζωία

    Το να είναι κανείς ευσυνείδητος και φιλότιμος, όχι μόνο οδηγεί σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή, αλλά και σε πιο μακρόχρονη, κατά δύο έως τέσσερα χρόνια πάνω από το μέσο όρο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

    Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, υπό τον δρα Χάουαρντ Φρίντμαν, ανακοίνωσε ότι το πόρισμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση και σύγκριση 20 προγενέστερων μελετών που συσχετίζουν συνολικά τη συμπεριφορά 8.900 ατόμων με την ηλικία του θανάτου τους, σύμφωνα με το New Scientist.

    Οι ερευνητές θεωρούν ότι το να είναι κανείς ευσυνείδητος, σχολαστικός, υπεύθυνος, αξιόπιστος και επιμελής στην εργασία του και στις άλλες του δραστηριότητες (π.χ. αθλητικές), αποτελεί το "κλειδί" για μια μακρύτερης διάρκειας ζωή, ακόμα και αν το επάγγελμά του είναι πιο αγχώδες από το μέσο όρο. Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα επισημαίνει ότι οι εργατικοί και ευσυνείδητοι διευθυντές εταιριών, κορυφαίοι αθλητές, ακόμα και πολιτικοί διεθνούς βεληνεκούς, ζουν κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια πάνω από το μέσο όρο.

    Οι ερευνητές μελέτησαν το βαθμό ευσυνειδησίας χρησιμοποιώντας μια κλίμακα διαβάθμισης και αναλύοντας την ευσυνειδησία σε επιμέρους χαρακτηριστικά: οργανωτικότητα, σχολαστικότητα, επιμέλεια, αξιοπιστία, ικανότητα, τάξη, αίσθηση καθήκοντος, φιλοδοξία, αυτοπειθαρχία και περίσκεψη. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τη διάρκεια ζωής, είναι η εξυπνάδα και το ευνοϊκό κοινωνικοοικονομικό στάτους.

    Σύμφωνα με τον δρα Φρίντμαν, οι ευσυνείδητοι άνθρωποι συνήθως ζουν πιο σταθερές, λιγότερο αγχώδεις ζωές και συνήθως δεν πίνουν, δεν καπνίζουν ή δεν αναλαμβάνουν πολλά ρίσκα.

    [08] Οι νέοι ψηφίζουν Ομπάμα

    Η ψήφος των νέων θα είναι αποφασιστική στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με τους νέους ψηφοφόρους να υποστηρίζουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, ενώ το στρατηγικό οχυρό της τρίτης ηλικίας να είναι μοιρασμένο ανάμεσα στους δύο υποψήφιους.

    Σαράντα τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόρων 18-29 ετών καλούνται να ψηφίσουν στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, το 65% επιλέγει τον Μπάρακ Ομπάμα και 31% τον αντίπαλό του Τζον Μακέιν.

    Στους άνω των 65 ετών ο γερουσιαστής της Αριζόνα, 72 ετών, ισοψηφεί σχεδόν (44% έναντι 45%) με τον γερουσιαστή του Ιλινόι και κατά 25 χρόνια νεότερό του.

    Η ηλικία χαρακτηρίζει επίσης το στυλ των υποψηφίων. Οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις ανέδειξαν τον Τζον Μακέιν σε ρόλο πατριάρχη, με αναφορές στον Τσόρτσιλ και τον Αϊζενχάουερ, και τον Μπάρακ Ομπάμα να μιλά για το Google.

    "Πιστεύω ότι έχουμε ανάγκη από έναν άνθρωπο που θα είναι σύμβολο της αλλαγής, πιστεύω ότι έχουμε ανάγκη από αλλαγή γενιάς. Γι΄αυτό υποστηρίζω τον Ομπάμα", δήλωσε την περασμένη Κυριακή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ανακοινώνοντας την υποστήριξή του προς τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκπληξη στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου θα έλθει από τους νεότερους, τη "γενιά Υ". "Αυτοί σφύζουν από αυτοπεποίθηση, αισθάνονται ότι έχουν την εξουσία και θα υποστηρίξουν τον υποψήφιο που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους", προβλέπει η Ανν Φίσμαν, πρόεδρος εταιρείας μάρκετινγκ, η οποία πιστεύει ότι ο Ομπάμα είχε την ικανότητα να συνδεθεί με αυτήν τη μερίδα του εκλογικού σώματος. "Ηλθε σε επαφή μαζί τους από πολύ νωρίς, τους ζήτησε την άποψή τους και συνδέθηκαν", λέει.

    Ωστόσο, η υποστήριξη αυτών των νέων είναι εύθραυστη. "Καταλαβαίνουν τη χειραγώγηση. Εάν ο Ομπάμα εμφανισθεί ως συσκευασία χωρίς περιεχόμενο, εάν θεωρήσουν ότι δεν είναι αυτό που υποσχέθηκε, μπορεί να στραφούνε εναντίον του", προειδοποιεί.

    Η Στεφανί Γιανγκ, 24 ετών, ασχολείται με τον τομέα της επικοινωνίας στον ανεξάρτητο οργανισμό "Rock the Vote" , στόχος του οποίου είναι να παρακινήσει νέους ψηφοφόρους να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

    Σύμφωνα με την ίδια , 2,4 εκατομμύρια νέοι 18-29 ετών έχουν εγγραφεί στους καταλόγους. Τι είναι αυτό που τους κινητοποιεί; Η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης για 13,3 εκατομμύρια νέων, το υψηλό κόστος των σπουδών και η επιθυμία για καλύτερες αμοιβές.

    "Μια νεανική επανάσταση ξεκινά", λέει.

    Στο άλλο άκρο της ηλικιακής κατάταξης , οι προβληματισμοί είναι διαφορετικοί. Ο Τζον Μακέιν εξασφαλίζει την ψήφο της "σιωπηλής γενιάς", της δικιάς του, που περνά στην τρίτη ηλικία, καθώς εξαφανίζεται η γενιά των βετεράνων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η Ανν Φίσμαν ασχολήθηκε με τη γενιά των γυναικών, αυτήν τη "σιωπηλή γενιά" που ξεκίνησε τα φεμινιστικά κινήματα τις ΗΠΑ. "Οι γυναίκες αυτές είναι αγανακτισμένες με τη συμπεριφορά απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον. "Ψηφίζουν Μακέιν", λέει.

    Ανάμεσα στους νέους και τους ηλικιωμένους υπάρχει η γενιά του "baby boom", που αρχίζει να συνταξιοδοτείται, και η επόμενη , η "γενιά Χ", όσων γεννήθηκαν μεταξύ του 1961 και το 1981. Ο Ομπάμα , 47 ετών, ανήκει σε αυτήν την τελευταία γενιά.

    Σύμφωνα με τον Τζεφ Γκορντινιέ, εκδότη του περιοδικού Details και συγγραφέα ενός βιβλίου με θέμα τη "γενιά Χ", "ο Ομπάμα είναι πραγματιστής και διαθέτει τη σωστή δόση ιδεαλισμού" για να πείσει τους ψηφοφόρους της ηλικίας του, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο σκεπτικισμός.

    Γι΄αυτούς, "ο Ομπάμα είναι ο υποψήφιος που συνδέεται με την τεχνολογία, η οποία θα μας διασώσει οικονομικά την ερχόμενη δεκαετία", λέει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 October 2008 - 10:30:36 UTC