Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραίτηση Θ. Ρουσόπουλου
  • [02] "Αναγκαιότητα ο σοσιαλισμός"
  • [03] "Να λάμψει η αλήθεια"
  • [04] Επίσκεψη στον Πρόεδρο

  • [01] Παραίτηση Θ. Ρουσόπουλου

    Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, τονίζοντας στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ότι έλαβε την απόφαση "με γνώμονα το συμφέρον της μεγάλης δημοκρατικής μας παράταξης η οποία βάλλεται με άθλιες μεθοδεύσεις". Με απόφαση του πρωθυπουργού καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναλαμβάνει ο κ. Ευ. Αντώναρος, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος θα ασκεί εποπτεία στις Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

    [02] "Αναγκαιότητα ο σοσιαλισμός"

    Τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό, παρουσίασε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ενόψει του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι στο 18ο Συνέδριο το κόμμα θα ασχοληθεί με τους υποκειμενικούς και εσωτερικούς παράγοντες που οδήγησαν, όπως είπε, στην καταπιταλιστική παλινόρθωση στην πρώην Σοβιετική Ένωση, τονίζοντας ότι θέση του κόμματος παραμένει ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαιότητα στην εποχή μας, αν και δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η πραγματοποίησή του.

    Το θέμα του Σοσιαλισμού αποτελεί το δεύτερο ζήτημα στην ατζέντα του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και μεταξύ των υποκειμενικών παραγόντων που ανέφερε η κ. Παπαρήγα, περιλαμβάνεται -όπως η ίδια είπε- "η εξιδανίκευση του σοσιαλισμού, το γεγονός ότι δεν βλέπαμε τα λάθη, το ότι δεν διευκολύνονταν ο διάλογος και οι συζητήσεις μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων".

    Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι "όταν δεν δώσεις έγκαιρα λύσεις ή δώσεις λάθος λύσεις, μετά ιδεολογικοποιείς τα λάθη σου, τα εξιδανικεύσεις και ξεκινά η παρέκκλιση".

    Μίλησε για τρία σημεία στροφής και θεωρητικής διολίσθησης του ΚΚΣΕ: α) στο 20ό συνέδριο του 1956, τη διολίσθηση προς αγοραίες απόψεις, β) στα μέσα της δεκαετίας του '60 με την παραβίαση της σοσιαλιστικής αρχής "στον καθένα σύμφωνα με την εργασία του" και γ) στα τέλη της δεκαετίας του '90 με την εισαγωγή της οικονομίας της αγοράς και την επικράτηση της αντεπανάστασης με όχημα την "περεστρόικα".

    Χαρακτήρισε "κόκκινη γραμμή" για το κόμμα της το γεγονός ότι δεν μετανιώνουν γιατί υπερασπίστηκαν το σοσιαλισμό, το σοσιαλιστικό σύστημα και τις κατακτήσεις του.

    Επίσης, πρόσθεσε, ότι το ΚΚΕ "δεν μπορεί να φέρει το σταυρό του μαρτυρίου και της ευθύνης συνολικά για όλο το κομμουνιστικό κίνημα". Δέχθηκε δε, ότι σήμερα το κομμουνιστικό κίνημα βρίσκεται σε κρίση.

    Επισήμανε ακόμη ότι η σοσιαλιστική οικοδόμηση δεν είναι συμβατή με την ενσωμάτωση σε δομές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και υπογράμμισε ότι το κόμμα της θεωρεί πως οι σχέσεις με άλλες χώρες πρέπει να είναι στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και της Συμμαχίας ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

    Αναφερόμενη στον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα και την πρότασή του για "αριστερή κυβέρνηση", αναρωτήθηκε: "Τι το κοινό έχουμε με τον κ. Τσίπρα και τις δηλώσεις αυτές που αφορούν μόνο τη Σοσιαλδημοκρατία;"

    Οσον αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας ή και συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση των συμμαχιών του Λένιν στην προεπαναστατική Ρωσία, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε: "Παίρνουμε πολλά διδάγματα από την πολιτική των συμμαχιών, του Μπολσεβίκικου κόμματος με επικεφαλής τον Λένιν. Ακολουθούμε τον Λενινιστικό δίδαγμα. Εντούτοις όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να τρελαίνεσαι με το τι λένε για τη σημερινή οικονομική κρίση. Πιο κοντά στις θέσεις του Μαρξ βρίσκονται οι αστοί αναλυτές που κάνουν λόγο για κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας.

    Για μας, βάση της συνεργασίας δεν είναι το Κεφάλαιο του Μαρξ, εντούτοις η θέση για τον ιμπεριαλισμό και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βασικά ζητήματα. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτούς που χειροκρότησαν την ανατροπή του σοσιαλισμού και δήλωσαν ότι με τον τρόπο αυτό γλιτώσαμε από τον διπολισμό. Μακριά και αλάργα τους".

  • ** Το απόγευμα η κα Παπαρήγα παρουσίασε τις θέσεις της ΚΕ για το συνέδριο στον Πειραιά, στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ», σε εκδήλωση των ΚΟ Α΄Πειραιά και Εργατοϋπαλλήλων.

    [03] "Να λάμψει η αλήθεια"

    «Οι πολίτες ζητούν να λάμψει η αλήθεια και να καταγραφούν κυρίως οι πολιτικές ευθύνες και οι ποινικές, αν υπάρχουν» ανέφερε σε δηλώσεις του στη Ρόδο, για την υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Ζητούν επίσης οι πολίτες, τόνισε ο κ. Τσίπρας, να επιστραφεί στην κοινωνία η δημόσια περιουσία που «σπαταλήθηκε με τρόπο που είναι φανερό πλέον σε όλους ότι ήταν έκνομος και έξω από κάθε όριο ηθικής».

    Επικαλούμενος τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή δήλωσε ότι όπως αυτός έλεγε, «τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς είναι καλύτερα να τους στέλνεις στο σπίτι τους», προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να πάει στο σπίτι του ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος.

    Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται από το πρωί στη Ρόδο, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στο νησί, στην διάρκεια της οποίας θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων.

    Το πρωί, ο πρόεδρος του Συνασπισμού είχε συνάντηση με εργαζόμενους στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» και στη συνέχεια μετέβη στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων για τα προβλήματα που υπάρχουν. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν τα προβλήματα λειτουργίας που προκύπτουν λόγω της υποστελέχωσης του νοσηλευτικού ιδρύματος.

    Το μεσημέρι μετέβη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας και μίλησε σε συγκέντρωση φοιτητών. Αναφερόμενος στα προβλήματα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ο κ. Τσίπρας είπε ότι η παιδεία δεν πρέπει να αφεθεί στα "ψευτοκολέγια" πέριξ της πλατείας Συντάγματος, ενώ επέκρινε τον υπουργό Παιδείας ότι λειτουργεί ως σπόνσορας των ιδιωτικών κολεγίων.

    Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τους δημάρχους Λίνδου, Νότιας Ρόδου και Αταβύρου, οι περιοχές των οποίων υπέστησαν σοβαρή οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Το βράδυ έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους δημάρχους Καμείρου και Πεταλούδων, με αντικείμενο τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ.

    Αύριο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα συνεχίσει τις συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων και το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    Το απόγευμα θα απευθύνει χαιρετισμό στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ Τουρισμού και το βράδυ θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρo.

    [04] Επίσκεψη στον Πρόεδρο

    Τα μέλη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Αποστολής "Πεκίνο 2008" και τα μέλη της Παραολυμπιακής Επιτροπής, τους οποίους συνόδευε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής κ.Σπύρος Σταυριανόπουλος, υποδέχθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

    «Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα εδώ για να σας ευχαριστήσω - εκ μέρους του ελληνικού λαού - για όλα όσα προσφέρατε όχι μόνο στον αθλητισμό και στην Ολυμπιακή Ιδέα, αλλά - πολύ περισσότερο - για όσα προσφέρετε καθημερινά στον τόπο μας, στην κοινωνία και στην Πολιτεία» είπε ο κ. Παπούλιας προσφωνόνταςτα μέλη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Αποστολής.

    «Με το ανεξάντλητο σθένος και την αποφασιστικότητά σας, έχετε κερδίσει το μεγάλο στοίχημα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως με το παράδειγμα των παραολυμπιονικών διδασκόμαστε «πως με τη δύναμη της ψυχής και της θέλησης μπορούμε να μεγαλουργήσουμε. Να υπερβούμε τα όποια όρια και εμπόδια, να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, να κάνουμε πράξη το όραμα».

    Ο κ.Παπούλιας είπε πως παρακολουθώντας τους Παραολυμπιακούς Αγώνες ξανάνιωσε την πραγματική σημασία του αθλητισμού και τόνισε ότι οι Παραολυμπιακοί «είναι μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε στην πράξη το καθολικό αίτημα για σεβασμό στην αξία του ανθρώπινου προσώπου, για κατοχύρωση της συμμετοχής όλων στην απόλαυση των αγαθών της κοινωνικής συνύπαρξης».

    «Η σημερινή μας συνάντηση θα ήθελα να έχει τον χαρακτήρα αναγνώρισης των δυσκολιών σας. Αναγνώρισης που σάς οφείλεται για τον συνεχή αγώνα και για την καθημερινότητά σας, που για σας είναι πολύ πιο δύσκολη. Τόσο η κοινωνία όσο και η πολιτεία επιβάλλεται να ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σας, γιατί η αρχή της αλληλεγγύης είναι και η σημαντικότερη αξία της κοινωνίας μας. Συμμερίζομαι τις αγωνίες σας, κατανοώ τα αιτήματά σας. Να είστε σίγουροι πως - όπως και όλοι οι Έλληνες - κερδίσατε επάξια το θαυμασμό μας. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα όσα κάνατε. Μα κάνατε περήφανους» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Εκ μέρους της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, ο πρόεδρος κ. Σπ.Σπυρόπουλος αφού ευχαρίστησε τον κ.Παπούλια «για την υψηλή τιμή που κάνατε στα μέλη της Παραολυμπιακής Αποστολής με τη σημερινή τελετή υποδοχής τους στο Προεδρικό Μέγαρο» ανέφερε πως η Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα πραγματοποίησε την καλύτερη μέχρι τώρα εμφάνιση της χώρας μας σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, κατακτώντας 24 μετάλλια -5 χρυσά, 5 αργυρά, 10 χάλκιν - και 37 πλασαρίσματα από την 4η έως την 8η παραολυμπιακή θέση, ανεβάζοντας τη χώρα μας στην 20ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης από την 36η που είχαμε στην Αθήνα.

    Ο κ. Σπυρόπουλος προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα αναμνηστικό δώρο από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 October 2008 - 16:30:33 UTC