Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την Προανακριτική
  • [02] "Αδιέξοδη η οικονομική πολιτική"
  • [03] Πρόβλημα η παχυσαρκία για την Ελλάδα
  • [04] Σήμα κινδύνου για τον τουρισμό
  • [05] Ενισχύσεις σε νέους αγρότες
  • [06] Αλλάζει την Κυριακή η ώρα
  • [07] Επανέναρξη συνεργασίας ΕΕ-Κούβας
  • [08] Ενίσχυση της ρευστότητας
  • [09] "Αναγκαιότητα ο σοσιαλισμός"
  • [10] "Σπατάλη δημόσιας περιουσίας"
  • [11] "Να αρθούν οι καταχρηστικοί όροι"
  • [12] Οι Ευρωπαίοι υπέρ του Ομπάμα

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την Προανακριτική

    Συζητείται σήμερα στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου.

    Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση, όπως ανακοίνωσε ο κ.Πρ.Παυλόπουλος μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Βουλή αποφάσισε ομόφωνα τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει τελειώσει το έργο της και θα βγάλει το σχετικό πόρισμα.

    «Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, υπογράμμισε, η Εξεταστική Επιτροπή έχει τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, δηλαδή, ουσιαστικά έχει τις ίδιες αρμοδιότητες από πλευράς ανακριτικής δουλειάς με εκείνη την οποία έχει και η Προανακριτική Επιτροπή.

    Είναι σαφές ότι, όταν ολοκληρώσει η Εξεταστική Επιτροπή το έργο της, παράλληλα και η δικαιοσύνη συνεχίζει το δικό της, θα υπάρχει δυνατότητα, αφού όλα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας και εφόσον έχουν προκύψει πραγματικά ποινικές ευθύνες με τεκμηριωμένα στοιχεία να κατατεθεί και αίτηση για Προανακριτική Επιτροπή, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής».

    «Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, μόλις καταθέσαμε Εξεταστική Επιτροπή, κατέθεσε αίτηση για Προανακριτική αόριστη, αβάσιμη, σύμφωνα με την περιρέουσα ατμόσφαιρα και με στόχο να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή και να πολιτικοποιήσει τη Δικαιοσύνη. Θίγει, όπως είναι γνωστό, και όπως φάνηκε από τη συζήτηση, τους ίδιους τους θεσμούς, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ».

    Ο κ. Παυλόπουλος συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «είναι δεδομένο ότι εμείς δεν επρόκειτο να τη στηρίξουμε ποτέ και θα την καταψηφίζαμε. Αν μετείχαμε στη διαδικασία, τότε η Βουλή δε θα μπορούσε να επανέλθει στο θέμα καθώς εάν η πρόταση καταψηφιστεί για την ίδια υπόθεση δεν είναι δυνατόν να επανέλθει η Βουλή. Θα μπορούσε δηλαδή, να κατηγορηθεί η πλειοψηφία η οποία έχει δεδομένη την άποψη ότι δεν μπορεί να υπερψηφιστεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ότι εκείνη οδήγησε να μην βγουν τα πράγματα στο φως».

    Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να μην εμμείνει σε αυτή την πρόταση η οποία μαθηματικά, όπως είπε, «θα οδηγήσει στο κουκούλωμα της υπόθεσης», να περιμένει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και εφόσον προκύψουν πλήρη στοιχεία, να προχωρήσει η διαδικασία. «Εμείς, τονίσε ο υπουργός, δεν πρόκειται να μετάσχουμε αύριο στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, γιατί δεν έχουμε κανένα σκοπό να ευτελίσουμε την όλη κοινοβουλευτική διαδικασία».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η ΝΔ φοβάται τις διαρροές και γι αυτό δεν μετέχει, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε "καθόλου, σας το είπα και το επαναλαμβάνω, είναι συμπαγής η Κοινοβουλευτική Ομάδα".

    Ο υπουργός Οικονομίας, ύστερα από άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε ότι «στις παρούσες συνθήκες και μετά την απόφαση της Βουλής για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία ήταν και ομόφωνη και η οποία θα διερευνήσει σε όλη της την έκταση την υπόθεση του Βατοπαιδίου θα ήταν περιφρόνηση στους θεσμούς και ευτελισμός τους το να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία».

    Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και αφού είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας.

    Μόλις ξεκίνησε ο διάλογος για τη στάση που θα τηρούσε η ΝΔ στην σημερινή συζήτηση, ο υπουργός Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ζήτησε να μην παρίσταται λέγοντας «για λόγους πολιτικής ευθιξίας, δεν θα ήθελα να είμαι παρών στη συζήτηση της Κυβερνητικής Επιτροπής για το θέμα της Προανακριτικής Επιτροπής, δεδομένου ότι είμαι και ο ίδιος στόχος των συκοφαντιών του ΠΑΣΟΚ».

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    «Η ΝΔ ετράπη σε φυγή. Είναι πια πάνδημη η απαίτηση για αλλαγή», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας την απόφαση της ΝΔ να μη συμμετάσχει στη συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακρικτικής επιτροπής.

    «Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε κάθε τι για να συγκαλύψει, να κωλυσιεργήσει και να συσκοτίσει, αλλά δεν άντεξε το φως [..] Ετράπη σε φυγή, θίγοντας τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, παρασύροντας αμέτοχους βουλευτές της ΝΔ, θίγοντας ακόμα και την αξιοπρέπεια των ψηφοφόρων της ΝΔ, που συμμερίζονται τις αρχές της Δημοκρατίας και την ανάγκη του κράτους δικαίου», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, είπε ότι «εφόσον από την έρευνα της εξεταστικής επιτροπής, προκύψουν οποιαδήποτε στοιχεία που να δικαιολογούν σε δεύτερο στάδιο τη σύσταση προανακριτικής, αυτό θα γίνει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

    «Δεν υπάρχει θέμα συγκάλυψης. Όλα θα έρθουν στο φως. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού», πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης περιγράφοντας τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ, ως προσπάθεια ποινικοποίησης της ζωής του τόπου. "Η κυβέρνηση είναι εδώ, παρούσα, αλλά δεν θα συμβάλει στον ευτελισμό τω, θεσμών", είπε.

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, επισήμανε ότι με τη λήξη των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής στις 15 Δεκεμβρίου, θα ξέρει η Βουλή "με στοιχεία" εάν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων και εάν προκύψουν, «πρώτοι εμείς θα ζητήσουμε τη σύσταση προανακριτικής».

    Σχολιάζοντας την πρόσκληση Παπανδρέου προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας να ψηφίσουν την πρότασή του, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, μπορεί να έχει μερικές φορές τα δικά της προβλήματα, αλλά είναι συμπαγής».

    «Εάν ερχόμασταν στην αίθουσα, θα καταψηφίζαμε και η πρόταση θα απορρίπτετο. Δεν ξέρετε τι λέει ο Κανονισμός της Βουλής και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών; Ότι για την ίδια υπόθεση δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει νέα πρόταση; Τι είδους εκβιασμός ήταν αυτός; Να ψηφίσουμε μια αβάσιμη πρόταση για να μην υπάρξει αυτή η έμμεση παραγραφή; Αυτό ζητάτε από τη ΝΔ; Έ όχι. Τηρούμε στάση ευθύνης. Λέμε να δούμε μαζί όλα τα στοιχεία στις 15 Δεκεμβρίου. Αλλά δεν συμπράττουμε σε καμία περίπτωση σε αυτό τον εκβιασμό», υπογράμμισε.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι «η ηττοπάθεια και ο πανικός είναι κακοί σύμβουλοι» και ότι «είναι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά», από συστάσεως του νέου ελληνικού κράτους, να αποχωρεί από κρίσιμη, κορυφαία διαδικασία, το κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

    «Έτσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία της Βουλής», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος για να συνεχίσει: «Ξέρετε τι εικόνα δίνει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που αποχωρεί φοβούμενη; Την εικόνα διάλυσης της κυβέρνησης, και ως εκ τούτου υπάρχει, πράγματι, επιτακτικό ζήτημα πολιτικής αλλαγής στη χώρα».

    Ο παριστάμενος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστ. Ροντούλης, έκανε λόγο για «στάση δειλίας και φυγής» της ΝΔ από το πρόβλημα.

    «Προφανέστατα είναι η φυγή των ενόχων», είπε ο κ. Ροντούλης υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «το πολιτικό και επικοινωνιακό Βατερλό, που υπέστησαν, θα συνεπάγεται στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και οδυνηρό κόστος για την κυβέρνηση και την παράταξη της ΝΔ».

    Παραίτηση Ρουσόπουλου

    Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Επικρατείας υπέβαλε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    Το κείμενο της επιστολής του κ. Ρουσόπουλου έχει ως εξής:

    «Σας υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση του Υπουργού Επικρατείας. Την απόφαση αυτή έλαβα με γνώμονα το συμφέρον της μεγάλης δημοκρατικής μας παράταξης η οποία βάλλεται με άθλιες μεθοδεύσεις.

    Ως απλός βουλευτής, ελεύθερος από τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η θέση του Εκπροσώπου της Κυβέρνησης θα μπορέσω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από την δόλια και παντελώς αθεμελίωτη επίθεση που έχει εξαπολυθεί κατά του προσώπου μου το τελευταίο διάστημα.

    Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

    Θέλω με αυτήν την επιστολή να σας εκφράσω, για μια ακόμη φορά, τις θερμές μου ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε στα οχτώ χρόνια της ανέφελης συνεργασίας μας.

    Θα συνεχίσω με οδηγό πάντοτε τις αρχές που ορίζουν τη ζωή μου».

    Αποδεκτή έκανε ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής την παραίτηση του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου, ευχαριστώντας τον ταυτόχρονα για την σημαντική συμβολή του στην κοινή προσπάθεια τα τελευταία οκτώ χρόνια. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Κώστας Καραμανλής: «Αποδέχθηκε την υποβληθείσα σήμερα το απόγευμα παραίτηση του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου και τον ευχαρίστησε για την στενή και αποδοτική συνεργασία καθώς και τη σημαντική συμβολή του στην κοινή προσπάθεια τα 8 αυτά χρόνια. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι αντιλαμβάνεται τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Ρουσόπουλο στην απόφαση αυτή, η οποία φανερώνει αυτοσεβασμό και πολιτικό ήθος».

    Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνονται και οι δυο αποφάσεις του πρωθυπουργού σύμφωνα με τις οποίες καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναλαμβάνει ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και ανατίθεται η άσκηση της εποπτείας τους στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

    [02] "Αδιέξοδη η οικονομική πολιτική"

    Περί «πάνδημης απαίτησης για αλλαγή», μίλησε σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την απόφαση της ΝΔ να μην συμμετάσχει στη συζήτηση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    «Η ΝΔ δεν αντέχει την αλήθεια, τράπηκε σε φυγή, θίγοντας τους θεσμούς του κοινοβουλίου, θίγοντας την αξιοπρέπεια των βουλευτών της, θίγοντας ακόμα και την αξιοπρέπεια των ψηφοφόρων της και την ανάγκη ενός κράτους δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας: «Στη μεγάλη υπόθεση λεηλασίας του δημοσίου, στο θέμα της Μονής Βατοπαιδίου, αναλάβαμε τις πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της διαφάνειας, της αλήθειας, της δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε κάθε τι για να κωλυσιεργήσει».

    Νωρίτερα, ο κ.Παπανδρέου, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία των δανειοληπτών, είχε δηλώσει πως «η κυβέρνηση έχει απολέσει προ πολλού την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

    «Όχι μόνο δεν μπορεί να αποκαταστήσει αυτή η κυβέρνηση το κλίμα εμπιστοσύνης που σήμερα χρειάζεται ο τόπος, αλλά θεωρεί ότι στην αναμπουμπούλα μπορεί να περάσει και απαρατήρητη, δηλαδή, να μεθοδεύσει νέες διευθετήσεις συμφερόντων», είπε ο Γ. Παπανδρέου.

    Δήλωσε επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να αποτελέσει άλλοθι η διεθνής κρίση για μια νέα φορολογική αφαίμαξη ή, για την παράδοση, στην ασυδοσία της αγοράς και των συμφερόντων, και άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας μας, και άλλων κοινωνικών πόρων και αγαθών.

    «Δεν αναφέρομαι εδώ μόνο στα 28 δισ ευρώ για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, για τα οποία εμείς μπορούμε να μιλάμε, επειδή εμείς αποκαλύψαμε το σκάνδαλο των περιβόητων δομημένων ομολόγων, των τοξικών αυτών προϊόντων. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει νέος γύρος αρπαγής», είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «δεν νοείται, μεσούσης της κρίσης να επιβάλλονται άδικοι φόροι στους εργαζόμενους» και πρότεινε για την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος τα εξής:

    1. Να υπάρξει διαφάνεια και λογοδοσία στην αξιοποίηση αυτού του πακέτου των 28 δισ ευρώ: «Να γνωρίζει ο πολίτης, να γνωρίζει το ελληνικό Δημόσιο, ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα τής κάθε τράπεζας, πόσο σοβαρά είναι, ποιες οι επισφάλειές της, ποιες οι πραγματικές της ανάγκες», όπως είπε ο πρόεδρος του Κινήματος.

    2. Το ελληνικό Δημόσιο να στηρίξει μόνον εκείνες τις τράπεζες που έχουν ανάγκη και εφόσον έχουν εξασφαλίσει και οι ίδιες τη συμμετοχή τους με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    3. Να ενισχυθεί το πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις τράπεζες, στην κεφαλαιαγορά, στις ιδιωτικές ασφαλίσεις, στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

    4. Να συνδεθεί η παροχή χρήματος, ρευστότητας, με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και να δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό ειδικό ταμείο αναχρηματοδότησης των τραπεζών. Το ταμείο αυτό θα παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες, υπό τον όρο την αναχρηματοδότηση ή την παροχή νέων δανείων, με ευνοϊκούς όρους, προς τις μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

    5. Να υιοθετηθούν οι προτάσεις (του ΠΑΣΟΚ) για τους δανειολήπτες.

    6. Να αποσυρθεί το σχέδιο προϋπολογισμού. Να επαναφέρει η κυβέρνηση το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Να μειώσει τα φορολογικά βάρη για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Να στηρίξει τις ασθενέστερες ομάδες με χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, όπως και επιδόματος θέρμανσης. Να αυξήσει τον συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, από το 7% στο 11%.

    7. Να προωθηθούν σοβαρές δημόσιες επενδύσεις.

    «Εμείς -κατέληξε ο κ. Παπανδρέου- σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε μια δίκαιη κατανομή του πλούτου, την προστασία των δικαιωμάτων του Έλληνα πολίτη, του μικρομεσαίου επιχειρηματία».

    [03] Πρόβλημα η παχυσαρκία για την Ελλάδα

    Μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί η παχυσαρκία για την Ελλάδα, καθώς τα ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δεν υστερούν και οι ενήλικες. Το 35,2% του γενικού πληθυσμού στη χώρα μας είναι υπέρβαρο, ενώ το 22,5% παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία παίρνει τη μορφή πανδημίας λόγω της δραματικής αύξησης του αριθμού των παχύσαρκων ατόμων τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις υπό ανάπτυξη χώρες και το ανησυχητικό είναι ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε ποσοστά παχυσαρκίας και ειδικά της παιδικής στην Ευρώπη επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Τζάντ Μούσλεχ και ο ενδοκρινολόγος Θεμιστοκλής Τζώτζας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την 24η Οκτωβρίου που έχει οριστεί Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.

    Σύμφωνα πάντα με τον Π.Ο.Υ., το 2005 περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι (άνω των 15 ετών) ήταν υπέρβαροι ενώ τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το ότι το 2005, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι ήταν υπέρβαρα. Ο Π.Ο.Υ. εκτιμά ότι το 2015, θα είναι υπέρβαροι περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από 700 εκατομμύρια θα είναι παχύσαρκοι.

    Το πρόβλημα της παχυσαρκίας ξεκινά από την εμβρυϊκή ηλικία όταν η μητέρα καπνίζει κατά την κύηση. Οι κρίσιμες ηλικίες όπου τα παιδιά εμφανίζουν παχυσαρκία η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί τα οδηγεί σε παχύσαρκους ενήλικες είναι τα 2-3 έτη, τα 5-7 έτη και η εφηβεία. Τα παχύσαρκα παιδιά διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν σημαντικές επιπλοκές στην υγεία τους, τόσο κατά την παιδική ηλικία όσο και αργότερα, καθώς συνήθως αυτά εξελίσσονται σε παχύσαρκους ενήλικες.

    Ο επιστημονικός ορισμός της παχυσαρκίας ανταποκρίνεται στην αύξηση του λιπώδη ιστού. Ο βαθμός παχυσαρκίας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προσδιορίζεται με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που υπολογίζεται από το πηλίκο του βάρους σώματος σε κιλά διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους σε εκατοστά δηλ. kg/cm2. Φυσιολογικά ο ΔΜΣ πρέπει να είναι μεταξύ 18,5 και 25. Όταν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ του 25 και 30 τότε το άτομο θεωρείται υπέρβαρο, ενώ μεταξύ 30 και 35 θεωρείται παχύσαρκο. Τιμές ΔΜΣ μεγαλύτερες από 35 υποδηλώνουν πρόβλημα σοβαρής πλέον παχυσαρκίας η οποία προδιαθέτει σε επικίνδυνες επιπλοκές και αποκαλείται νοσογόνος παχυσαρκία.

    Η κύρια αιτία της παχυσαρκίας είναι συνήθως η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων με τη διατροφή μας σε σχέση με εκείνες που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες σύμφωνα με τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Σπάνια υπάρχουν παθολογικά αίτια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας όπως κάποια ενδοκρινολογικά νοσήματα, ψυχολογικά νοσήματα, λήψη διαφόρων φαρμάκων και κληρονομικοί παράγοντες Η εμμηνόπαυση, το χρόνιο στρες, η απώλεια συγγενικού προσώπου ή εργασίας, η διακοπή του καπνίσματος και η αναγωγή της διατροφής ως τρόπου διασκέδασης και απόλαυσης φαίνεται ότι συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

    Δυστυχώς τα νοσήματα που προκαλούνται από την παχυσαρκία είναι χρόνια και σοβαρά και τις περισσότερες φορές οι επιπλοκές τους δεν είναι αναστρέψιμες. Στα νοσήματα αυτά περιλαμβάνονται η στεφανιαία νόσος, η αρτηριακή υπέρταση, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η καρδιακή δυσλειτουργία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 των ενηλίκων (ο οποίος όμως τώρα έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στα παιδιά λόγω παχυσαρκίας), η αύξηση της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του ουρικού οξέως, η χολολιθίαση, η αναπνευστική ανεπάρκεια και η άπνοια του ύπνου που αποτελεί αιτία αιφνίδιου θανάτου στον ύπνο. Επιπλέον, πολλοί τύποι καρκίνου όπως του μαστού, του ήπατος, της χοληδόχου κύστεως και του εντέρου συνδέονται με την παχυσαρκία. Η ουρική αρθρίτιδα καθώς και οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων αποτελούν επιπλέον συνέπειες της παχυσαρκίας που μαζί με όλα τα παραπάνω νοσήματα διαταράσσουν τόσο την υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής των παχύσαρκων ατόμων.

    Νεότερα δεδομένα από κλινικές μελέτες ενοχοποιούν την παχυσαρκία για διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, ακμή και τριχοφυΐα στις νεαρές γυναίκες, υπογονιμότητα, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών καθώς και σοβαρά προβλήματα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στους άνδρες μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές του σπέρματος καθώς και διαταραχές της στυτικής δυσλειτουργίας.

    Ο ειδικός γιατρός έχει την ευθύνη για τη σωστή αντιμετώπιση τόσο της παιδικής όσο και της παχυσαρκίας των ενηλίκων. Μετά από έναν πλήρη ιατρικό έλεγχο με σκοπό να αποκλεισθούν πιθανά παθολογικά αίτια, η πιο υγιεινή αντιμετώπιση συνίσταται σε αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, δίαιτα και σωματική δραστηριότητα, δηλαδή αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφής.

    Στους ενήλικες μαζί με την διαιτητική αγωγή μπορούν να χορηγηθούν και φάρμακα μόνο όμως κάτω από τον αυστηρό έλεγχο του ειδικού γιατρού. Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν τρία σκευάσματα για την απώλεια βάρους με ικανοποιητικά αποτελέσματα εφόσον ο παχύσαρκος ασθενής ακολουθεί τις οδηγίες του ειδικού γιατρού. Στην σοβαρού βαθμού παχυσαρκία με επιπλοκές μπορεί να απαιτηθεί και χειρουργική αντιμετώπιση. Για την αναγκαιότητα της επέμβασης αλλά και των επιπλοκών της ο παχύσαρκος ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται από τον ειδικό γιατρό πριν αποφασίσει να ακολουθήσει αυτή τη μέθοδο.

    [04] Σήμα κινδύνου για τον τουρισμό

    Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πορεία του ελληνικού τουρισμού, εξέπεμψαν θεσμικοί εκπρόσωποι του κλάδου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την 24η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia που διοργανώνει η Helexpo (30/10-2/11) στη Θεσσαλονίκη.

    Το ντόμινο των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Νίκο Αγγελόπουλο, να επηρεάσει, όχι μόνο την τουριστική κίνηση, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα κάποιων επιχειρήσεων του κλάδου.

    «Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα να προβούμε σε ασφαλείς εκτιμήσεις, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει μείωση των αφίξεων, αλλά και αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς πολλές οριακές επιχειρήσεις θα γίνουν περιθωριακές», είπε ο κ.Αγγελόπουλος.

    Η αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, αποδίδεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, στην πολιτική δανεισμού που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες. «Με την κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον, και την έλλειψη ρευστότητας να επιτείνεται από το κύμα αναλήψεων, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να χορηγούν με την ίδια ευκολία δάνεια, ούτε για νέες επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο, ούτε ακόμα και για ανακαινίσεις και ανακατασκευές ξενοδοχείων», ανέφερε ο κ.Αγγελόπουλος.

    Την ανάγκη να επικρατήσει ψυχραιμία επεσήμανε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Ανδρέας Ανδρεάδης. «Είμαστε σε τροχιά κρίσης, που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει», είπε, σημειώνοντας ωστόσο, ότι οι αντοχές του ελληνικού τουρισμού σε περιόδους κρίσεων έχουν αποδειχθεί αξιοσημείωτες, καθώς και ότι η περιοδικότητα είναι ούτως ή άλλως ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του κλάδου.

    ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Επενδύσεις σε υποδομές (αεροδρόμια), διατήρηση με κάθε τρόπο των πτήσεων προς την Ελλάδα, στοχευμένες πολιτικές μάρκετινγκ, έμφαση στις αναδυόμενες αγορές τουρισμού, στήριξη του κλάδου από την Πολιτεία και κινητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι τα στοιχεία που θα βοηθήσουν τον ελληνικό τουρισμό να ανταπεξέλθει μέσα στο δύσκολο περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς.

    «Πρέπει να δώσουμε βάρος στις αναδυόμενες αγορές, για να καλύψουμε το έλλειμμα από τη μείωση των αφίξεων από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΞ σημείωσε ότι «τα ελληνικά ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας που εστιάζονται στην τραγική έλλειψη υποδομών».

    Ο κ. Ανδρεάδης επέκρινε τη στάση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον να τη βελτίωση των υπηρεσιών τους». «Υπάρχει ένας εφησυχασμός ότι ο τουρισμός πηγαίνει με αυτόματο πιλότο, ενώ τα θέματα περιφέρονται από συρτάρι σε συρτάρι στα αρμόδια υπουργεία», είπε ο κ.Ανδρεάδης.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση για την κινητροδότηση των μεγάλων tour- operatos του εξωτερικού να εντάξουν την Ελλάδα στους προορισμούς τους, ο πρόεδρος της ΠΟΞ σημείωσε ότι οι επιδοτήσεις θα πρέπει να καθορίζονται με βάση τις επιδόσεις του κάθε γραφείου και τη συμβολή του στη διατήρηση των θέσεων στις πτήσεις των αεροπλάνων προς ελληνικούς προορισμούς.

    ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

    Όσον αφορά στη φετινή τουριστική σεζόν ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δήλωσε ότι αναμένεται να κλείσει στο +/- 1%, με μικρές αποκλίσεις ανάλογα με την περιοχή. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ παρουσίασαν μία μείωση του 3-4%, ενώ στο 2-3% υπολογίζονται οι νέες κλίνες που προστέθηκαν στα ξενοδοχεία.

    Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μουσιάδης, η πληρότητα των ξενοδοχείων αναμένεται να «κλείσει» φέτος στο 48%, έναντι 46,8% το 2007. Εικόνα αντίστοιχη με την περσινή παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τον συνεδριακό τουρισμό στην πόλη, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μπρόβας.

    [05] Ενισχύσεις σε νέους αγρότες

    Διπλασιάζονται οι ενισχύσεις που δίνονται στους νέους αγρότες (μέχρι 40 χρόνων) για την πρώτη εγκατάστασή τους και απλοποιούνται όλες οι σχετικές διαδικασίες για την ένταξη των ενδιαφερομένων στο σχετικό πρόγραμμα.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Αλ. Κοντός υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση η οποία καθιερώνει τις νέες διαδικασίες. Από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" έχουν δεσμευτεί πόροι 305 εκατ. ευρώ. Με το ποσόν αυτό, μπορούν να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα 10.000 νέοι γεωργοί.

    Αναλυτικά οι νέες ρυθμίσεις για τους νέους αγρότες που αποφάσισε ο κ. Κοντός σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των νέων αγροτών είναι:

    -Οι ενισχύσεις πρώτης εγκατάστασης αυξάνονται σε 20-40.000 ευρώ. Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνεται σε τρεις δόσεις.

    -Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου και η έγκριση θα γίνεται εντός τετραμήνου.

    -Φορείς εφαρμογής γίνονται οι Περιφέρειες και οι εντάξεις υπογράφονται από τον περιφερειάρχη.

    -Οι νέοι αγρότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει να υποβάλλουν σχέδιο βελτίωσης και να παρακολουθήσουν σεμινάρια 150 ωρών.

    [06] Αλλάζει την Κυριακή η ώρα

    Τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής, 26 Οκτωβρίου 2007, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική.

    Ετσι, στις 04.00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή στις 03.00.

    Το μέτρο της θερινής ώρας εφαρμόζεται με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10/1/2001.

    [07] Επανέναρξη συνεργασίας ΕΕ-Κούβας

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κούβα ξανάρχισαν επίσημα τη συνεργασία τους, που είχε ανασταλεί εδώ και πέντε χρόνια, με την υπογραφή συμφωνίας προς την κατεύθυνση αυτή από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ανάπτυξη Λουί Μισέλ και τον αρχηγό της κουβανικής διπλωματίας Φελίπε Πέρες Ρόκε.

    Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας πλαισίου ενώπιον του τύπου, από τους κ.κ. Πέρες Ρόκε και Μισέλ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αβάνα, αποτελεί συνέχεια της πρώτης από το 2003 υπουργικής συνόδου ανάμεσα στην Κούβα και την ΕΕ, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι.

    Η συνεργασία ανεστάλη φέτος μετά την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ κατά της κομμουνιστικής νήσου σε διαμαρτυρία για τη σύλληψη 75 κουβανών αντιφρονούντων, από τους οποίους περίπου 20 έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι.

    Αυτές οι πολύ συμβολικές κυρώσεις, που κυρίως επέβαλαν περιορισμούς των διμερών υψηλού επιπέδου επισκέψεων, είχαν ανασταλεί το 2005 και στη συνέχεια ήρθησαν τον περασμένο Ιούνιο για να ενθαρρυνθεί ο νέος πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, που εξελέγη τον Φεβρουάριο, να σημειώσει πρόοδο προς τον εκδημοκρατισμό.

    [08] Ενίσχυση της ρευστότητας

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πακέτο στήριξης των ελληνικών τραπεζών ύψους 28 δισ ευρώ, το οποίο ενεκρίθη ομόφωνα στην Κυβερνητική Επιτροπή.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι «στόχος είναι να μπορέσουμε τους επόμενους μήνες και το επόμενο διάστημα να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην οικονομία, προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά και όλοι όσοι χρειάζονται χρήματα».

    Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας "το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και φερέγγυο, αλλά δεδομένης της πρωτοφανούς χρηματοπιστωτικής αναταραχής χρειάζεται, όπως και σε άλλες χώρες, να υπάρξουν πρωτοβουλίες μέσω της κυβέρνησης προκειμένου να μπορέσει η οικονομία μας να συνεχίσει να πορεύεται αδιατάρακτα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια».

    Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια

    Στο κόκκινο κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια, στη σκιά της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, παρόλο που οι ισχυρότερες ασιατικές χώρες είναι έτοιμες να κάνουν νέες ενέσεις ρευστότητας.

    Με πτώση 9,6% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 811,90 μονάδες φτάνοντας τις 7.649,08.

    Βασικός παράγοντας που επισκιάζει τις συναλλαγές στο Τόκιο είναι η ανακοίνωση της Sony, που παραδέχεται ότι το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον διεθνώς δεν επιτρέπει στην εταιρία να πιάσει τους στόχους που είχε θέσει για το τρέχον έτος.

    Αρνητικό κλίμα επικρατεί και στα άλλα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης υποχωρεί κατά 3,71%, στη Σεούλ κατά 3,51%, στη Σιγκαπούρη κατά 3,50%, στην Ταϊπέι κατά 3%, στην Κουάλα Λουμπούρ κατά 1,48%, στο Σίδνεϊ κατά 1,49%, στη Μανίλα κατά 1,42%. Κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση στο Χρηματιστήριο της Σαγκάη, όπου ο δείκτης υποχωρεί μόλις κατά 0,18%.

    Κάτω και από το «ψυχολογογικό φράγμα» των 2.000 μονάδων έπεσε το ΧΑ. Οι μαζικές ρευστοποιήσεις και το ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών, που συνεχίζεται παρά τα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου, οδήγησαν χθες τον γενικό δείκτη σε νέα πτώση κατά 5,51%, στις 1.914,37 μονάδες.

    Μικτή ήταν η εικόνα στη Νέα Υόρκη. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινήθηκε ανοδικά και έκλεισε στις 8.691,25 μονάδες, αυξημένος κατά 172,04 μονάδες ή +2,02%. Αντιθέτως, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε κατά 11,84 μονάδες (-0,73%) και έκλεισε στις 1.603,91 μονάδες.

    Εκτακτη σύνοδος στις 7 Νοεμβρίου

    Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε τη διενέργεια στις 7 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες μιας συνόδου των επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ που στόχο θα έχει την προετοιμασία της διεθνούς συνόδου για την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

    Η "άτυπη" σύνοδος θα έχει τη μορφή γεύματος διευκρινίστηκε από τη προεδρία της ΕΕ σε λακωνική ανακοίνωσή της.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχει συγκαλέσει στην περιοχή της Ουάσινγκτον μια εβδομάδα αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου, σύνοδο των ηγετών των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών και των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών (G20) για να συζητήσουν τους κινδύνους μιας παγκόσμιας ύφεσης που μπορεί να προκαλέσει η μεγάλη οικονομική κρίση.

    Δηλώσεις Μπαρόζο

    Οι προσπάθειες αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης απαιτούν μία νέα παγκόσμια συνεργασία, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να αποφύγει τις επιπτώσεις της, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, μιλώντας στο Πεκίνο την Πέμπτη, μία ημέρα πριν την έναρξη της διήμερης Διάσκεψης Κορυφής Ασίας-Ευρώπης.

    «Χρειαζόμαστε μία συντονισμένη παγκόσμια απάντηση για να μεταρρυθμίσουμε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ζούμε σε πρωτοφανείς εποχές και χρειαζόμαστε πρωτοφανή επίπεδα παγκόσμιας συνεργασίας» είπε για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ απλό: Είτε βυθιζόμαστε μαζί είτε κολυμπάμε μαζί».

    [09] "Αναγκαιότητα ο σοσιαλισμός"

    Τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό, παρουσίασε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ενόψει του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι στο 18ο Συνέδριο το κόμμα θα ασχοληθεί με τους υποκειμενικούς και εσωτερικούς παράγοντες που οδήγησαν, όπως είπε, στην καταπιταλιστική παλινόρθωση στην πρώην Σοβιετική Ένωση, τονίζοντας ότι θέση του κόμματος παραμένει ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαιότητα στην εποχή μας, αν και δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η πραγματοποίησή του.

    Το θέμα του Σοσιαλισμού αποτελεί το δεύτερο ζήτημα στην ατζέντα του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και μεταξύ των υποκειμενικών παραγόντων που ανέφερε η κ. Παπαρήγα, περιλαμβάνεται -όπως η ίδια είπε- "η εξιδανίκευση του σοσιαλισμού, το γεγονός ότι δεν βλέπαμε τα λάθη, το ότι δεν διευκολύνονταν ο διάλογος και οι συζητήσεις μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων".

    Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι "όταν δεν δώσεις έγκαιρα λύσεις ή δώσεις λάθος λύσεις, μετά ιδεολογικοποιείς τα λάθη σου, τα εξιδανικεύσεις και ξεκινά η παρέκκλιση".

    Μίλησε για τρία σημεία στροφής και θεωρητικής διολίσθησης του ΚΚΣΕ: α) στο 20ό συνέδριο του 1956, τη διολίσθηση προς αγοραίες απόψεις, β) στα μέσα της δεκαετίας του '60 με την παραβίαση της σοσιαλιστικής αρχής "στον καθένα σύμφωνα με την εργασία του" και γ) στα τέλη της δεκαετίας του '90 με την εισαγωγή της οικονομίας της αγοράς και την επικράτηση της αντεπανάστασης με όχημα την "περεστρόικα".

    Χαρακτήρισε "κόκκινη γραμμή" για το κόμμα της το γεγονός ότι δεν μετανιώνουν γιατί υπερασπίστηκαν το σοσιαλισμό, το σοσιαλιστικό σύστημα και τις κατακτήσεις του.

    Επίσης, πρόσθεσε, ότι το ΚΚΕ "δεν μπορεί να φέρει το σταυρό του μαρτυρίου και της ευθύνης συνολικά για όλο το κομμουνιστικό κίνημα". Δέχθηκε δε, ότι σήμερα το κομμουνιστικό κίνημα βρίσκεται σε κρίση.

    Επισήμανε ακόμη ότι η σοσιαλιστική οικοδόμηση δεν είναι συμβατή με την ενσωμάτωση σε δομές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και υπογράμμισε ότι το κόμμα της θεωρεί πως οι σχέσεις με άλλες χώρες πρέπει να είναι στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και της Συμμαχίας ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

    Αναφερόμενη στον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα και την πρότασή του για "αριστερή κυβέρνηση", αναρωτήθηκε: "Τι το κοινό έχουμε με τον κ. Τσίπρα και τις δηλώσεις αυτές που αφορούν μόνο τη Σοσιαλδημοκρατία;"

    Οσον αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας ή και συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση των συμμαχιών του Λένιν στην προεπαναστατική Ρωσία, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε: "Παίρνουμε πολλά διδάγματα από την πολιτική των συμμαχιών, του Μπολσεβίκικου κόμματος με επικεφαλής τον Λένιν. Ακολουθούμε τον Λενινιστικό δίδαγμα. Εντούτοις όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να τρελαίνεσαι με το τι λένε για τη σημερινή οικονομική κρίση. Πιο κοντά στις θέσεις του Μαρξ βρίσκονται οι αστοί αναλυτές που κάνουν λόγο για κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας.

    Για μας, βάση της συνεργασίας δεν είναι το Κεφάλαιο του Μαρξ, εντούτοις η θέση για τον ιμπεριαλισμό και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βασικά ζητήματα. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτούς που χειροκρότησαν την ανατροπή του σοσιαλισμού και δήλωσαν ότι με τον τρόπο αυτό γλιτώσαμε από τον διπολισμό. Μακριά και αλάργα τους".

    [10] "Σπατάλη δημόσιας περιουσίας"

    «Οι πολίτες ζητούν να λάμψει η αλήθεια και να καταγραφούν κυρίως οι πολιτικές ευθύνες και οι ποινικές, αν υπάρχουν» ανέφερε σε δηλώσεις του στη Ρόδο, για την υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Ζητούν επίσης οι πολίτες, τόνισε ο κ. Τσίπρας, να επιστραφεί στην κοινωνία η δημόσια περιουσία που «σπαταλήθηκε με τρόπο που είναι φανερό πλέον σε όλους ότι ήταν έκνομος και έξω από κάθε όριο ηθικής».

    Επικαλούμενος τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή δήλωσε ότι όπως αυτός έλεγε, «τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς είναι καλύτερα να τους στέλνεις στο σπίτι τους», προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να πάει στο σπίτι του ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος.

    Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στη Ρόδο, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στο νησί, στην διάρκεια της οποίας θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων.

    Χθες, ο πρόεδρος του Συνασπισμού είχε συνάντηση με εργαζόμενους στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» και στη συνέχεια μετέβη στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων για τα προβλήματα που υπάρχουν. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν τα προβλήματα λειτουργίας που προκύπτουν λόγω της υποστελέχωσης του νοσηλευτικού ιδρύματος.

    Το μεσημέρι μετέβη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας και μίλησε σε συγκέντρωση φοιτητών. Αναφερόμενος στα προβλήματα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ο κ. Τσίπρας είπε ότι η παιδεία δεν πρέπει να αφεθεί στα "ψευτοκολέγια" πέριξ της πλατείας Συντάγματος, ενώ επέκρινε τον υπουργό Παιδείας ότι λειτουργεί ως σπόνσορας των ιδιωτικών κολεγίων.

    Σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα συνεχίσει τις συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων και το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    Το απόγευμα θα απευθύνει χαιρετισμό στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ Τουρισμού και το βράδυ θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρo.

    [11] "Να αρθούν οι καταχρηστικοί όροι"

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει χρήματα μόνο στις τράπεζες που θα το ζητήσουν : "Η κάθε τράπεζα θα πει τη θέση της, πού βρίσκεται και θα απευθυνθεί στην Κυβέρνηση, για να πάρει μια ενίσχυση, όχι όμως τζάμπα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη [..] Έχεις ανάγκη 5.000.000.000; Κάνε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αγοράζω εγώ 5.000.000.000 μετοχές και παίρνω μέσα την ανάλογη θέση εις το διοικητικό συμβούλιο" είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Εάν το κράτος παρέμβει υπέρ των τραπεζών πρέπει να πάρει πίσω για τον πολίτη τους καταχρηστικούς όρους δηλαδή "τα ψιλά γράμματα" και για πέντε χρόνια, "όσο θα είναι η προοπτική της κρίσης κατά τους ειδικούς, θα γίνει άρση του πέναλτι εξόφλησης δανείων".

    Και υπενθυμίζω, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, για άλλη μια φορά ότι δύο από τις τράπεζες οι οποίες έχουν μπει στην ουρά για να πάρουν λεφτά παρουσίασαν κέρδη εννιαμήνου ρεκόρ όλων των εποχών! Άρα, δεν μπορούν από τη μια μεριά να μας λένε ότι κερδίζουν του κόσμου τα λεφτά και από την άλλη πλευρά να απλώνουν το χέρι στο κράτος. Να τους ελέγξετε, γιατί η ασυδοσία βλάπτει και τη δημοκρατία, αλλά και την οικονομία του τόπου.

    [12] Οι Ευρωπαίοι υπέρ του Ομπάμα

    Συντριπτική πλειοψηφία Ευρωπαίων, με επικεφαλής τους Γάλλους και τους Γερμανούς, υποστηρίζουν με επιμονή την εκλογή του γερουσιαστή του Ιλινόι, Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, όπως φαίνεται από σφυγμομέτρηση που διενήργησε το κανάλι France 24 και η μεγάλη καθημερινή αγγλόφωνη εφημερίδα "Herald Tribune".

    Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου σε έξι χιλιάδες Ευρωπαίους από το Ινστιτούτο Harris σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες , το 78% των ερωτηθέντων Γάλλων, το 72% των Γερμανών, το 68% των Ισπανών, το 66% των Ιταλών και το 48% των Βρετανών "εύχονται να εκλεγεί" ο Ομπάμα πρόεδρος της Αμερικής.

    Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Τζον Μακέιν δεν κατάφερε και πολλά πράγματα: Μόνο το 1% των ερωτηθέντων Γάλλων, το 5% των Γερμανών, και το 8%των Ισπανών τον προτιμά ως το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.

    "Είναι αποκλειστικά υπέρ της προσωπικότητας του Δημοκρατικού υποψήφιου των αξιών τις οποίες ενσαρκώνει και της ικανότητάς του να τηρεί σαφέστατες αποστάσεις από την παρούσα αμερικανική πολιτική. Αυτά τον οδηγούν σε αυτή την μεγάλη και καθαρή διαφορά από τον αντίπαλό του", σχολιάζει το κανάλι France24.

    Για τους Ευρωπαίους επίσης ο κ. Ομπάμα είναι αυτός που μπορεί πολύ καλά να χειριστεί στα φλέγοντα θέματα του Ιράκ και του Αφγανιστάν, υπογραμμίζει το κανάλι.

    Αλλά εάν ο κ. Ομπάμα είναι στα μάτια των Ευρωπαίων ο πλέον ικανός να αντιμετωπίσει τα θέματα του Ιράκ και του Αφγανιστάν, καθώς και την οικονομική κρίση και τις κλιματολογικές αλλαγές, "ο κ. Μακέιν πριμοδοτείται, παρά τα πολύ χαμηλά νούμερα, μια μεγάλη αξιοπιστία σε θέματα ασφαλείας και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας", καταλήγει το σχόλιο του καναλιού France 24.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 October 2008 - 6:30:42 UTC