Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα όρια της ύφεσης η διεθνής οικονομία

  • [01] Στα όρια της ύφεσης η διεθνής οικονομία

    Στα όρια της ύφεσης βρίσκεται η διεθνής οικονομία, με σοβαρές επιπτώσεις σε όλους του παραγωγικούς κλάδους, αλλά και στην ανεργία, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, θα αυξηθεί δραματικά το προσεχές διάστημα.

    Μεγάλες βιομηχανίες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων και αναστέλλουν μονάδες παραγωγής.

    Με πτώση "έκλεισαν" τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω των φόβων που επικρατούν στις αγορές σχετικά με την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας και της ενδεχόμενης ύφεσης.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 5% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC με πτώση 3,54%. Επίσης, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε χαμηλότερα κατά 4,96%.

    Επίσης, με πτώση έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Μιλάνου με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν πτώση 5,20% και 5,61%, αντίστοιχα.

    "Βουτιά" πραγματοποίησαν οι τιμές των μετοχών στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω του ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές προχώρησαν σε επιθετικές πωλήσεις μετοχών, από την έναρξη των συναλλαγών, βυθίζοντας την αγορά κάτω από τις 1.800 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 4 Ιουνίου του 2003.

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.728,49 μονάδες, παρουσιάζοντας κάθετη πτώση σε ποσοστό 9,71%, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης υποχώρησε έως τις 1.626,64 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 15,03%.

    Με μεγάλη πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κατόρθωσε ωστόσο να περιορίσει τις απώλειες μετά τον πανικό που είχε ενσκήψει νωρίτερα στις χρηματαγορές της Ασίας και τις Ευρώπης, με αποτέλεσμα να αποτραπεί το "λουτρό αίματος" για το οποίο είχαν εκφρασθεί φόβοι.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 312,30 μονάδες (3,59%) για να κλείσει στις 8.378,95% και ο δείκτης Nasdaq των μετοχών υψηλής τεχνολογίας έχασε 51,88 μονάδες (2,28%) για να κλείσει στις 1.522,03 μονάδες.

    Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκανε και νέα βουτιά με τον δείκτη Νικκέι να κλείνει με πτώση 811,90 μονάδων (-9,60%) στις 7.649,08 μονάδες -στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2003. Ο δείκτης Νικκέι κατέγραψε αυτή την εβδομάδα απώλειες 12,02% και 32,08% από την αρχή του μήνα.

    Με βουτιά -8,30% έκλεισε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και -10,6% το χρηματιστήριο της Σεούλ.

    Στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών έφτασε το χρηματιστήριο της Βομβάης κλείνοντας στο -10,96%.

    Το ευρώ, συνεχίζοντας την πτώση του έναντι του δολαρίου, έπεσε την Παρασκευή στις 12:30 ώρα Ελλάδος κάτω από το συμβολικό όριο των 1,25 δολαρίων, φτάνοντας τα 1,2497 δολάρια για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2006.

    Πτώση του πετρελαίου

    Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε και πάλι σήμερα στη Νέα Υόρκη κλείνοντας κάτω από τα 65 δολάρια, παρά τη μείωση της παραγωγής του μαύρου χρυσού που ανακοίνωσαν οι μεγάλες εξαγωγικές χώρες, στη δίνη του πανικού μπροστά στο φάσμα μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης (NYMEX) το αργό παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε στα 64,15 δολάρια, μειωμένο κατά 3,69 δολάρια σε σχέση με την τιμή της Τετάρτης.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι τιμές έπεσαν στα 62,65 δολάρια, στη χαμηλότερη τιμή που είχε να σημειωθεί από το Μάιο του 2007.

    Οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών μελών του ΟΠΕΚ συμφώνησαν στην έκτακτη σύνοδο τους, στη Βιέννη, να αποσύρουν από τις διεθνείς αγορές πετρελαίου 1,5 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως, κάπου το 5% της συνολικής παραγωγής τους.

    Στο Λονδίνο, η Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών ανακοίνωσε ότι το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 1992, ενισχύοντας του φόβους ότι η χώρα βυθίζεται στην ύφεση.

    Οι χρηματοπιστωτικές αγορές προσπαθούν να αφομοιώσουν μεγάλο όγκο πληροφοριών σχετικά με την οικονομία και την πολιτική της κυβέρνησης και θα πάρει χρόνο για να αποκατασταθούν οι συνθήκες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

    "Σε αυτήν τη φάση οι αγορές προσπαθούν να αφομοιώσουν πολλές νέες πληροφορίες, οικονομικούς όρους που αλλάζουν, καθώς επίσης τις αντιδράσεις της επίσημης πολιτικής, και θα πάρει χρόνο για να αποκατασταθούν οι συνθήκες" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τόνι Φράτο, αμέσως μετά το σημερινό άνοιγμα με πτώση στη Wall Street, εξαιτίας της ανησυχίας για ενδεχόμενη παγκόσμια ύφεση.

    Οι ιάπωνες επενδυτές, από την πλευρά τους, ανησυχούν για την μείωση των ιαπωνικών εξαγωγών καθώς το γεν έχει ενισχυθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έφτασε στα 95,32 γεν που αποτελεί ρεκόρ από τον Αύγουστο του 1995.

    Σημαντικό ρόλο στην υποχωρηση του χρηματιστηρίου του Τόκιο έπαιξε η εταιρία SONY,που αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα ετήσια κέρδη της, με αποτέλεσμα η μετοχή της να πέσει κατά 12%.

    Φόβοι για αύξηση της ανεργίας

    Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δέχονται εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης με στόχο να προληφθεί η δραματική άνοδος του ποσοστού της ανεργίας στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά το Κραχ του 1930.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ) έχει προβλέψει ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα καταργηθούν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι ουρές ανέργων έξω από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας θα καταγράψουν ρεκόρ στην Ευρώπη.

    Οι εταιρίες, οι οποίες επλήγησαν, ήδη ανακοίνωσαν χιλιάδες περικοπές. Η αναπόφευκτη ερώτηση των εργαζομένων προς τις κυβερνήσεις των χωρών τους είναι: "Εξασφαλίσατε δισεκατομμύρια ευρώ για τις τράπεζες, τί θα πράξετε για να προστατεύσετε τις δουλειές μας;"

    Οι αναλυτές υποστηρίζουν ακόμη ότι δεν θα ήταν σκόπιμο οι κυβερνήσεις να προβούν σε νέες δαπάνες τη στιγμή που είναι ήδη επιβαρυμένες με το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και αντιμετωπίζουν μια αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες καθώς οι εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους.

    Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια αυτοσυγκράτησης δεν αρκεί για τους πολίτες που ανησυχούν για το μέλλον τους.

    Στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη, τα κυβερνώντα κόμματα φοβούνται ότι οι ψηφοφόροι θα τα τιμωρήσουν στις ομοσπονδιακές εκλογές τον επόμενο χρόνο, αν το ποσοστό της ανεργίας αυξηθεί εκ νέου μετά την ιστορική του μείωση των τελευταίων 16 ετών, στο 7,6%, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    "Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε τα ποσοστά δημοσιονομικής ανάπτυξης μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες", δήλωσε την περασμένη Δευτέρα η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

    Ομως υπάρχουν διαφωνίες στον κυβερνώντα συνασπισμό μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών ως προς το τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει.

    Τα υπουργεία επεξεργάζονται προτάσεις με στόχο τους ευαίσθητους τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και ο τομέας των κατασκευών κι αναμένεται να παρουσιάσουν κάποιο χειροπιαστό σχέδιο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

    Στη Γαλλία, η ανεργία βρισκόταν στο 7,2%, στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ αναμένεται να φθάσει στο 8,5% μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

    Η κυβέρνηση απάντησε μεταφέροντας 22 δισεκατομμύρια ευρώ από τραπεζικές καταθέσεις σε δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και προχωρώντας σε "πάγωμα" των εταιρικών φόρων με νέες εταιρικές επενδύσεις.

    Στην Ισπανία, το τέλος της άνθησης του τομέα των κατασκευών που διήρκεσε μια δεκαετία οδήγησε στην άνοδο κατά 30% της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο με 2,6 εκατομμύρια ανέργους να αναζητούν εργασία τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο ποσοστό από το 1997.

    Στο 11,3%, το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι τον επόμενο χρόνο μπορεί να φθάσει στο 19%, καθώς η παγκόσμια κρίση επηρεάζει αρνητικά και τα εσωτερικά προβλήματα.

    Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την "απειλή"με "πακέτο" οικονομικών κινήτρων ύψους 38 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2012.

    Η Ισπανία προέβη μάλιστα σε ριζικές αλλαγές κάνοντας αυστηρότερη την μεταναστευτική της πολιτική, μια από τις πλέον φιλελεύθερες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, με ένα εκατομμύριο αφίξεις μέσα στο 2007. Τώρα η Μαδρίτη κλείνει τις πύλες εισόδου της.

    Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα αποζημιώσει τους άνεργους οικονομικούς μετανάστες για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, αλλά αυτό το πολυδιαφημισμένο μέτρο δεν φαίνεται να βρίσκει τελικά μεγάλη απήχηση. Πολλοί μετανάστες έμειναν άνεργοι, λίγοι όμως επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

    Στη Βρετανία, επίσης, προκύπτει μια σχέση ανάμεσα στην αυξανόμενη ανεργία και τη μεταναστευτική πολιτική.

    Η Βρετανία έχει ωφεληθεί από ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης από τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ την τελευταία τετραετία, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλοί μετανάστες παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής προς την πατρίδα καθώς γιγαντώνεται η κρίση.

    Η κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα την αυτοκινητοβιομηχανία. Η σουηδική Βόλβο πρόκειται να απολύσει άλλους 850 εργαζόμενους εκτός των 1400 που ήδη είχε ανακοινώσει και η αμερικανική Κράισλερ άλλους 1800. Σύμφωνα με την Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, η Φολκσβάγκεν ενδέχεται να απολύσει έως 25.000 εποχικούς υπαλλήλους.

    Η αυτοκινητοβομηχανία Renault αποφάσισε "από την επόμενη εβδομάδα να κλείσει σχεδόν όλα τα εργοστάσιά της στη Γαλλία για μια ως δύο εβδομάδες", για να αντιμετωπίσει τη μείωση των πωλήσεων, δήλωσε ο Φαμπιέν Γκας, εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT στην αυτοκινητοβιομηχανία.

    Η Renault ανακοίνωσε τη μείωση κατά 20% της παραγωγής της στο 4ο τρίμηνο. Επίσης σύμφωνα με τον ισπανικό τύπο, η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει μέτρα "τεχνικής ανεργίας" για σχεδόν 5.500 εργάτες του εργοστασίου της στο Βαγιαδολίδ της βόρειας Ισπανίας.

    Ο όμιλος Renault (Renault, Dacia, Samsung), με 80.000 εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη ανακοίνωσε πρόσφατα την κατάργηση 6.000 θέσεων εργασίας, από τις οποίες οι 4.900 στην Γαλλία.

    Και ο όμιλος PSA Peugeot Citroen ανακοίνωσε τη μειωση της παραγωγής του στο τέταρτο τρίμηνο στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αντιμετωπίση την πτώση στην αγορά αυτοκινήτων.

    Σύνοδος της ASEM

    Στην "ευρω-ασιατική" σύνοδο κορυφής, που φιλοξενείται στο Πεκίνο, από πολλές αντιπροσωπείες ζητήθηκε ένας νέος διευρυμένος και σπουδαιότερος ρόλος για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπέρ των ασθενεστέρων οικονομιών του πλανήτη, υπό την σκιάν της πρωτοφανούς μεταπολεμικώς χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναφέρεται στο επίσημο κινεζικό ανακοινωθέν.

    Ταυτοχρόνως, ζητήθηκε από πολλούς συνέδρους και η συνολική νέα οργάνωση της διεθνούς οικονομίας αλλά, και του διεθνούς νομισματικού συστήματος, όπως επισημαίνεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

    Στη σύνοδο αυτήν συμμετέχουν 43 αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί και από τις δύο ηπείρους.

    "Συμφωνήθηκε η ταχεία λήψη μέτρων" στις ανωτέρω κατευθύνσεις, προστίθεται, τέλος, στο επίσημο ανακοινωθέν των διοργανωτών της συνόδου.

    Εκτακτη σύνοδος στις 7 Νοεμβρίου

    Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε τη διενέργεια στις 7 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες μιας συνόδου των επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ που στόχο θα έχει την προετοιμασία της διεθνούς συνόδου για την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

    Η "άτυπη" σύνοδος θα έχει τη μορφή γεύματος διευκρινίστηκε από τη προεδρία της ΕΕ σε λακωνική ανακοίνωσή της.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχει συγκαλέσει στην περιοχή της Ουάσινγκτον μια εβδομάδα αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου, σύνοδο των ηγετών των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών και των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών (G20) για να συζητήσουν τους κινδύνους μιας παγκόσμιας ύφεσης που μπορεί να προκαλέσει η μεγάλη οικονομική κρίση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 October 2008 - 4:30:22 UTC