Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς ψηφοφορία για την Προανακριτική
  • [02] Αλλάζει αύριο η ώρα
  • [03] Πτήσεις στη Γενεύη με την Badoo
  • [04] Αλβανία-Κροατία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ
  • [05] Συνέδριο Οικολογικών Οργανώσεων
  • [06] Επιδημία χολέρας στην Γουινέα Μπισάου
  • [07] Επίσκεψη στο Κατάρ
  • [08] "Θαρραλέο σχέδιο υπέρβασης"
  • [09] "Καταδίκη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"
  • [10] "Διασπάθιση δημοσίου πλούτου"
  • [11] Νέα παράταση για κτηματολόγιο

  • [01] Χωρίς ψηφοφορία για την Προανακριτική

    Χωρίς τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου έληξε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Μετά την αποχώρηση του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ, η ψηφοφορία αναβλήθηκε με απόφαση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο πρόεδρος του Σώματος, Δημήτρης Σιούφας, επικύρωσε τυπικά τη θέση των παρισταμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, πως «δεν υφίστανται προϋποθέσεις διεξαγωγής έγκυρης ψηφοφορίας, το Σώμα δεν αποφασίζει και η πρόταση δεν έχει απορριφθεί».

    «Η τύχη της πρότασης αυτής έκλεισε. Μόνο νέα πρόταση μπορεί να ξαναέρθει», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής μετά τη συνεδρίαση.

    Νωρίτερα, το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε αποχωρήσει πριν την ψηφοφορία, υπό τον φόβο να καταγραφεί επίσημα η απόρριψη της πρότασης, που θα απέκλειε (εκτός απροόπτου) τη δυνατότητα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής στο μέλλον.

    «Αποχωρούμε προκειμένου να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος στην Προανακριτική Επιτροπή, να μην εκφυλιστεί η Εξεταστική, να διερευνηθούν όλα τα πραγματικά περιστατικά και να χυθεί όσο φως είναι δυνατόν στην υπόθεση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

    Το ζήτημα της μη εκπλήρωσης των προϋποθέσεων για διεξαγωγή της ψηφοφορίας, έθεσε αμέσως μετά, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, επικαλούμενος την έλλειψη απαρτίας. Ο κ. Κουβέλης επικαλέστηκε επίσης τον Κανονισμό της Βουλής, που προβλέπει την αρωγή βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών, στη συλλογή των ψήφων και στη συγκρότηση της Εφορευτικής Επιτροπής.

    «Το θέμα είναι ουσιαστικό και βαθύτατα πολιτικό, γιατί αφορά στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα μιας πρωτόφαντης συμπεριφοράς, προσβλητικής για το Κοινοβούλιο. Δεν έχετε την δυνατότητα να προχωρήσετε σε ψηφοφορία», είχε σημειώσει ο κ. Κουβέλης.

    Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ισχυρίσθηκε πως «με την πρωτοφανή και κωμικοτραγική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, βρισκόμαστε εκτός κάθε συνταγματικού πλαισίου. Κάθε κοινοβουλευτικό πολίτευμα βασίζεται στην αρχή της δεδηλωμένης πλειοψηφίας. Ισχύει σήμερα; Είναι δυνατόν να πείτε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις έγκυρης απόρριψης της πρότασης;»

    Ο Δ. Σιούφας υπενθύμισε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ πως τα δεδομένα αυτά ήταν γνωστά από την αρχή της συνεδρίασης, αλλά δεν ζητήθηκε αναβολή και άρα η ψηφοφορία θα έπρεπε να διεξαχθεί.

    «Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ παραμένει και ισχύει, αλλά δεν μπορεί να απορριφθεί με τεχνητό οφ σάιτ, επειδή δεν υπάρχουν οι κατά τον Κανονισμό απαιτούμενες προϋποθέσεις για να τεθούν σε ψηφοφορία. Αν δεν σας πείθω, να ερωτηθεί το Σώμα», ανταπάντησε ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ και ο Φ. Κουβέλης, ανακοίνωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί με σταθερή και αταλάντευτη την επιδίωξή του να μην υπάρξει παραγραφή».

    «Παρότι ο Κανονισμός της Βουλής αναφέρει πως "ο Πρόεδρος αποφαίνεται", εγώ δεν επρόκειτο να αποφασίσω. Την απόφαση την παίρνετε εσείς, που είστε η πλειοψηφία», ανταπάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής, κηρύσσοντας τη λήξη της συνεδρίασης.

    Υπήρξε κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός και αυτό αποτελεί την κορυφαία έκφραση της αντίληψης της διακυβέρνησης της ΝΔ, τόνισε ο κ.Γ.Παπανδρέου. Σημείωσε ότι, η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε την φυγή μπροστά στην αδυναμία χειραγώγησης της συνείδησης των βουλευτών της.

    «Το ΠΑΣΟΚ θα κάνει το χρέος του απέναντι στην Δημοκρατία, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και θα προασπίσει το δημόσιο συμφέρον», υπογράμμισε.

    Απαντώντας στα λεγόμενα του Θ. Ρουσόπουλου περί οικονομικής ενίσχυσης της Μονής Βατοπαιδίου εκ μέρους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε «εμείς στηρίξαμε θεσμικά το Άγιο Όρος, κι αν σήμερα έχει αυτή τη λάμψη που έχει διεθνώς, την έχει διότι συμβάλλαμε ουσιαστικά, θεσμικά για να το βοηθήσουμε. Όχι όμως για να κερδοσκοπήσουμε, ή να πλουτίσουμε, αλλά για να πλουτίσει η Ελλάδα με την παράδοσή της».

    «Η δραπέτευση της ΝΔ από τη συζήτηση για την Προανακριτική και η απουσία του ΠΑΣΟΚ από την αναθεώρηση του συντάγματος είναι ένα στοιχείο κρίσης του δικομματισμού», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

  • ** Δείτε σε βίντεο τη συζήτηση στη Βουλή κάνοντας κλικ στην φωτογραφία της πρώτης σελίδας

    Δήλωση Ευ. Αντώναρου

    «Η εναγώνια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να ευτελίσει τους θεσμούς μετατρέποντας το Κοινοβούλιο σε θέατρο εντυπώσεων, έπεσε στο κενό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος μετά τη λήξη της διαδικασίας στη Βουλή και πρόσθεσε:

    «Η απομόνωση στην οποία οδηγήθηκε μόνο του σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ας του γίνει μάθημα για το πού οδηγούν αναπόδραστα ο πολιτικός κανιβαλισμός και η ανευθυνότητα».

    Οριστικά στο δημόσιο περνά η λίμνη Βιστωνίδα

    Οριστικά στο Δημόσιο περνά με δικαστική απόφαση η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των γύρω περιοχών, πλην της νησίδας Αντα Μπούρου, σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Μάλιστα, εντός των προσεχών ημερών, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναμένεται και η δημοσίευση της σχετικής απόφασης.

    Το ιστορικό της όλης υπόθεσης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει ως εξής:

    Ο επιθεωρητής δικαστηρίων, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννης Παπανικολάου, στα πλαίσια πειθαρχικής έρευνας που διενήργησε για την υπόθεση της μη έκδοσης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, επί της αγωγής της Μονής κατά του ελληνικού δημοσίου, που συζητήθηκε στις 5/11/2003, σχετικά με τη διεκδίκηση απο τη Μονή Βατοπαιδίου κυριότητας των εκτάσεων στη λίμνη Βιστωνίδα, έκρινε ότι η συγκεκριμένη δίκη μεταξύ δημοσίου και της Μονής έκλεισε με μη νόμιμο τρόπο.

    Ο κ. Παπανικολάου δέχθηκε ότι η πρόεδρος του Δικαστηρίου όφειλε να είχε δημοσιεύσει την απόφαση υπέρ του δημοσίου, αφού είχε ολοκληρωθεί η διάσκεψη των τριών δικαστών (το αποτέλεσμα ήταν 2-1 σε βάρος της Μονής) κρίνοντας ότι δεν μπορούσε να υπάρξει παραίτηση ή συμβιβασμός μετά τη συζήτηση της υπόθεσης, παρά μόνο κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

    Ο κ. Παπανικολάου έδωσε εντολή να δημοσιευθεί τώρα η απόφαση, η οποία αποκαθιστά το δημόσιο στα δικαιώματα που είχε επί των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, στη συνέχεια να γίνουν οι ανταλλαγές με άλλα ακίνητα του δημοσίου.

    Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός των προσεχών ημερών.

    Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει ότι στο διατακτικό της απόφασης αυτής, αναγνωρίζεται κατά πλειοψηφία η κυριότητα της Μονής, μόνο σε 1.720 στρέμματα της νησίδας Αντά Μπουρού, απο τα 27.044 που διεκδικούσε η Μονή.<

    Επί προσθέτως το υπουργείο αναφέρει ότι η απόφαση θα δημοσιευθεί απο το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης με διαφορετική δικαστική σύνθεση, όπως προβλέπεται απο τις σχετικές δικονομικές διατάξεις, δεδομένου ότι οι δικαστές που μετείχαν στη συνεδρίαση και στη διάσκεψη για έκδοση της απόφασης αυτής, δεν υπηρετούν πλέον σε αυτό το δικαστήριο.

    [02] Αλλάζει αύριο η ώρα

    Τα ξημερώματα της Κυριακής, 26 Οκτωβρίου 2007, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική.

    Ετσι, στις 04.00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή στις 03.00.

    Το μέτρο της θερινής ώρας εφαρμόζεται με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10/1/2001.

    [03] Πτήσεις στη Γενεύη με την Badoo

    Μειώθηκε ελαφρά η διαφορά με την οποία ο Μπάρακ Ομπάμα προηγείται του Τζον Μακέιν στην καθημερινή δημοσκόπηση που πραγματοποιεί το πρακτορείο Ρόιτερ. Ο Ομπάμα προηγείται με 9 μονάδες (51% έναντι 42%), ενώ στη χθεσινή δημοσκόπηση προηγούνταν με 10 μονάδες και στην προχθεσινή με 12.

    Οι δημοσκοπήσεις αυτές έχουν περιθώριο λάθους 2,9 μονάδες.

    Σύμφωνα με τον δημοσκόπο Τζον Ζόγκμπι, ο Μακέιν δείχνει να κερδίζει ψηφοφόρους όταν επικεντρώνεται στην οικονομία και όταν αποφεύγει τις επιθέσεις στον αντίπαλό του. "Η μάχη δεν έχει κριθεί", τόνισε, διευκρινίζοντας ότι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος "αλιεύει" ψηψοφόρους από τις γυναίκες και τους ανεξάρτητους. Στις πρώτες, ο Ομπάμα προηγείται με διαφορά 16 μονάδων (έναντι 20 που ήταν χθες) και στους δεύτερους με 16 μονάδες (έναντι 26).

    Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 3%. Οπως είπε όμως ο Ζόγκμπι, το ποσοστό αυξάνεται σε 16% αν λάβει κανείς υπόψη και τους ψηφοφόρους που τείνουν "ελαφρώς" προς έναν υποψήφιο.

    [04] Αλβανία-Κροατία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ

    Ο πρόεδρος Μπους υπέγραψε χθες Παρασκευή συμφωνίες που φέρνουν την Αλβανία και την Κροατία ένα βήμα πλησιέστερα στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο περί ιστορικής εξέλιξης για τα Βαλκάνια.

    Στη σύνοδο του βορειοατλαντικού συμφώνου στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ είχαν συμφωνήσει να απευθύνουν πρόσκληση στις δύο χώρες να ενταχθούν στη συμμαχία. Για να μπορέσει να προχωρήσει η εισδοχή των δύο γειτονικών χωρών των Βαλκανίων στο Σύμφωνο θα πρέπει να κυρωθούν τα σχετικά πρωτόκολλα από τις 26 χώρες-μέλη του Συμφώνου.

    "Η είσοδος της Αλβανίας και της Κροατίας στο ΝΑΤΟ είναι ιστορικό βήμα για τα Βαλκάνια", υποστήριξε ο κ. Μπους στην διάρκεια της τελετής υπογραφής των σχετικών πρωτοκόλλων στο Λευκό Οίκο.

    "Μέσα σε διάστημα μιας και μόνο δεκαετίας η περιφέρεια μεταμορφώθηκε από μια περιοχή κατεστραμμένη από τον πόλεμο σε έναν παράγοντα της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας", συνέχισε.

    Ο Μπους επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Γεωργίας, της Ουκρανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου, καθώς και της Σερβίας, εάν το Βελιγράδι το "επιλέξει", όπως είπε.

    "Όλα αυτά τα έθνη εκτιμούν την ευλογία της ελευθερίας διότι θυμούνται τα δεινά της τυραννίας", υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Η Ουάσινγκτον, παρά τις επιφυλάξεις πολλών χωρών-μελών του Συμφώνου, συνεχίζει να τονίζει ότι στηρίζει την προσπάθεια της Γεωργίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά τον σύντομο πόλεμο ανάμεσα στην Τιφλίδα και τη Ρωσία το καλοκαίρι, όταν ξέσπασε η κρίση της Νότιας Οσετίας.

    Η Μόσχα αντιτίθεται σθεναρά στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της, που θεωρεί περικύκλωσή της, καθώς το Σύμφωνο προτείνει εισδοχή πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στους κόλπους του.

    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, ο οποίος παρέστη στην τελετή, εξήρε τον Μπους για την "ασταμάτητη ενεργητικότητα" που επιδεικνύει στην προσπάθεια να καταστεί το Σύμφωνο μια "μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη" συμμαχία.

    Πρόσθεσε ότι η ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει "ευλογία για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και μια λαμπρή απόδειξη ότι η νοτιοανατολική Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει το τραγικό της παρελθόν".

    [05] Συνέδριο Οικολογικών Οργανώσεων

    Για τις κορυφαίες θέσεις που καταλαμβάνουν τα θέματα του περιβάλλοντος στο πολιτικό θεματολόγιο μίλησε η ευρωβουλευτής Ευαγγελία Τζαμπάζη στην έναρξη του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που διεξάγεται στις Σέρρες. Η ευρωβουλευτής τόνισε ότι τα θέματα του περιβάλλοντος συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον περιφερειακών εθνικών και διεθνών οργανισμών, των κέντρων λήψης των αποφάσεων, των ΜΜΕ, αλλά κυρίως του οργανωμένου πολίτη. Πρόκληση όπως είπε, αποτελεί ο συνδυασμός της προστασίας του περιβάλλοντος με τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη με ένα τρόπο μακροπρόθεσμα βιώσιμο ώστε να ενσωματωθεί ένα σύστημα αξιών επάνω στην οικονομική ανάπτυξη ενώ επεσήμανε ότι η περιβαλλοντική πολιτική μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για διαρθρωτικές αλλαγές όπου συνεπάγονται νέες ευθύνες, κινδύνους αλλά και ευκαιρίες.

    "Η περίοδος της αθωότητας για την αποκατάσταση και τη διατήρηση του περιβάλλοντος έχει περάσει ανεπιστρεπτί, η οικουμενικότητα και η τύχη των περιβαλλοντικών προβλημάτων τα καθιστά ζητήματα πολιτισμού και δημοκρατίας", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Από τη μεριά της η Μαρία Βασιλάκου βουλευτής Πρασίνων Αυστρίας, αντιπρόεδρος των αυστριακών Πράσινων και εκπρόσωπος των ευρωπαίων Πρασίνων στην έναρξη του Συνεδρίου, μεταξύ άλλων τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης στην ελληνική κοινωνία τοπικών ομάδων και οργανώσεων, που υφίστανται τα τελευταία 25 χρόνια στην Ευρώπη, οι οποίες δρούν σε τοπικό επίπεδο και σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν τον πολίτη για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

    Ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, επεσήμανε ότι οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης έτσι ώστε να μπορούν να επηρεάζουν και τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, ενώ εξέφρασε δυσαρέσκεια για την περιβαλλοντική πολιτική των κυβερνήσεων που, όπως είπε, επέβαλλαν το αναπτυξιακό μοντέλο. Στόχος όλων, συνέχισε, είναι η ενεργοποίηση των πολιτών και η να πλαισίωση των οικολογικών οργανώσεων με μικρότερες ηλικίες ανθρώπων που ήδη είναι ευαίσθητες αλλά θέλουν μία διέξοδο σε δράση.

    Από τη μεριά του ο Νομάρχης Σερρών τόνισε ότι το συνέδριο θα δώσει τη δυνατότητα της συνεργασίας της Διοίκησης με τις οικολογικές συνενώσεις ώστε να δημιουργηθεί το πλαίσιο της βελτίωσης και της παρεμβατικότητας για να οδηγήσει με συνέπεια και συντεταγμένα στην προστασία όλων των οικοσυστημάτων του νομού Σερρών.

    Tο 20ο Συνέδριο ΠΑΝΔΟΙΚΟ το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 26 Οκτωβρίου χαιρέτησαν δια των εκπροσώπων τους αλλά και με επιστολές τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης, ο γ.γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ, Ευάγγελος Μπαλτάς, ο τ. υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Αχιλλέας Καραμανλής, ο δήμαρχος Αθηνών και πρόεδρος ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης και ο Σουηδός Ευρωβουλευτής των "Ευρωπαίων Πρασίνων" Carl Schlyter.

    [06] Επιδημία χολέρας στην Γουινέα Μπισάου

    Μία επιδημία χολέρας επεκτείνεται γρήγορα στην Γουινέα Μπισάου,όπου η εκστρατεία για μία εκλογική αναμέτρηση τον άλλο μήνα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή πολύ περισσότερων ανθρώπων,ανακοίνωσαν σήμερα υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

    Περί τα 12.225 άτομα στο κράτος της Δυτικής Αφρικής προσβλήθηκαν από την ασθένεια μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους και 201 πέθαναν με αποτέλεσμα εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής να εκφράζουν φόβους ότι η επιδημία μπορεί να ξεπεράσει σε συνέπειες αυτήν του 2005.

    Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων(OCHA),πάνω από χίλια άτομα προσβάλονται από την ασθένεια στην χώρα κάθε μήνα με περισσότερο πληγείσα την πρωτεύουσα Μπισάου.

    Οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρώγής φοβούνται ότι η μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων ενόψει των εκλογών της 16-ης Νοεμβρίου μπορεί να γίνει αιτία να ενταθεί η μετάδοση της χολέρας που μπορεί να διαδοθεί μέσω μολυσμένου νερού που χρησιμοποιείται για κατανάλωση η για μαγείρεμα.

    Η πρώην πορτογαλική αποικία,δοκιμάστηκε από μεγάλη επιδημία χολέρας πριν από τρία χρόνια.Τότε είχαν προσβληθεί πάνω από 25.000 άτομα και πάνω από 400 είχαν χάσει την ζωή τους.

    [07] Επίσκεψη στο Κατάρ

    Επίσκεψη στο Κατάρ πραγματοποιεί αύριο ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί με την ηγεσία της χώρας.

    Ο κ.Κ.Καραμανλής αύριο θα απευθύνει χαιρετισμό σε ημερίδα επιχειρηματιών, θα συναντηθεί με τον εμίρη του Κατάρ, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών και θα παρακαθήσει σε γεύμα προς τιμήν του.

    Το ίδιο βράδυ θα συναντηθεί με Ελληνες και Κυπρίους της περιοχής στη νέα ελληνική πρεσβεία, ενώ τη Δευτέρα θα επισκεφτεί εργοτάξια ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών.

    Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στο ταξίδι η κ.Ντ.Μπακογιάνη και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Π.Δούκας, ο οποίος θα υπογράψει συμφωνίες με την κυβέρνηση του Κατάρ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς ο κ.Αντώναρος αν θα μετάσχει και ο κ. Χατζηδάκης, απάντησε πως δεν είναι σαφές ακόμη και δεν το βλέπει στο πρόγραμμα, ενώ για τον ίδιο, δεν το απέκλεισε.

    Όσο για το περιεχόμενο των συνομιλιών στο Κατάρ και αν θα συμπεριλαμβάνεται το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δήλωσε πως υπάρχουν πολλά θέματα διμερούς χαρακτήρα και θέματα που αναφέρονται στις παραδοσιακές σχέσεις που έχει η χώρα μας με τον αραβικό κόσμο και τις χώρες του Κόλπου.

    [08] "Θαρραλέο σχέδιο υπέρβασης"

    «Οι πολίτες απαιτούν μία αξιόπιστη κυβέρνηση και ένα θαρραλέο σχέδιο υπέρβασης της κρίσης», τόνισε ο κ.Γ.Παπανδρέου στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Βουλής για τη σύσταση Προανακριτικής. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση προειδοποίησε για ενδεχόμενο ενός «νέου και τεραστίου εγκλήματος σε βάρος του ελληνικού λαού» και πρότεινε τη μερική κρατικοποίηση των κλυδωνιζόμενων τραπεζών.

    Καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, ως «πλήρως αναξιόπιστη», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεκτάθηκε στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας πως τα 28 δισ ευρώ που θα διατεθούν για τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δίνονται «χωρίς σχέδιο, χωρίς διαφάνεια, χωρίς όρους και προοπτική, ενώ για τους φτωχότερους συμπολίτες μας υπάρχουν μόνο 100 εκ., αν ποτέ υπάρξουν και αυτά».

    «Η κυβέρνηση δίνει 28 δισ ευρώ από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, χωρίς καμία εγγύηση», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Αυτά βρέθηκαν ως δια μαγείας για τις τράπεζες, αλλά ποιον θα ωφελήσουν; Αυτό θα το αποφασίσει αυθαίρετα ο υπουργός Οικονομίας, ο υπουργός της κυβέρνησης των ομολόγων, του Βατοπαιδίου, της χειραγώγησης της δικαιοσύνης».

    «Ο πολίτης δεν μπορεί να έχει καμιά εμπιστοσύνη σήμερα σε μια αποχωρούσα κυβέρνηση», παρατήρησε και συμπλήρωσε: «Φοβόμαστε ένα νέο και τεράστιο έγκλημα κατά του Ελληνικού λαού, που βεβαίως περνά σχετικά απαρατήρητο, λόγω της συνεχούς παραγωγής σκανδάλων και του ηχηρού κύκνειου άσματος της Νέας Δημοκρατίας».

    Η αντιμετώπιση της κρίσης του τραπεζικού συστήματος, περνά κατά τον κο Παπανδρέου, «μέσα από την αγορά σημαντικών μεριδίων των τραπεζών, από το ελληνικό Δημόσιο».

    «Να μπει το ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχος, ίσως και ως κύριος μέτοχος στις ελληνικές τράπεζες που έχουν πρόβλημα. Αυτό είναι μια μερική κρατικοποίηση, που διασφαλίζει ωστόσο, την αξιοπιστία και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών, σε μια διεθνή αγορά, όπου κρατικοποιούνται πλέον, πολλές και μάλιστα μεγάλες τράπεζες. Μια πρόταση που διασφαλίζει τη συμμετοχή του Δημοσίου (άρα και του φορολογούμενου Έλληνα πολίτη), στα κέρδη των τραπεζών και όχι στην χασούρα τους, για την οποία βεβαίως είναι πρωτίστως υπεύθυνες οι τράπεζες».

    Απαντώντας εμμέσως στον κ. Παπανδρέου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, σημείωσε στην τελική του παρέμβαση, πως «δεν κρατικοποιούνται οι τράπεζες. Αυτό που γίνεται σήμερα, είναι η κοινωνικοποίηση των χρεών και αβαριών των τραπεζών και η μεταφορά τους στις πλάτες των εργαζομένων».

    Δηλώσεις Λούκας Κατσέλη

    "Το Σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας της oικονομίας είναι επιεικώς απαράδεκτο. Πηγαίνει πιο πίσω ακόμα και από τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στις 14 Οκτωβρίου. Είναι πρόχειρο, προϊόν συμβιβασμών και εξυπηρετήσεων", αναφέρει σε δηλώσεις της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών "Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης".

    "Είναι σαφές ότι, στις 9 ημέρες που μεσολάβησαν, από τις αρχικές εξαγγελίες μέχρι την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου στη Βουλή, η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε παρασκηνιακά και υπέκυψε στις απαιτήσεις τραπεζών, με αποτέλεσμα όλοι οι κρίσιμοι όροι και κυρίως οι προμήθειες να καθορίζονται με αδιαφάνεια σε διμερείς συμβάσεις μεταξύ τραπεζών και υπουργού Εθνικής Οικονομίας", αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Κατσέλη.

    Το Σχέδιο Νόμου δεν προβλέπει τίποτα που να εγγυάται τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ, και τη σύνδεση της ρευστότητας με την αναχρηματοδότηση ή την παροχή νέων δανείων με ευνοϊκούς όρους προς μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως έκαναν τόσες άλλες χώρες, τονίζει τέλος η κ. Κατσέλη."Οι πολίτες απαιτούν μία αξιόπιστη κυβέρνηση και ένα θαρραλέο σχέδιο υπέρβασης της κρίσης", τόνισε ο κ.Γ.Παπανδρέου στην ομιλία στη Βουλή

    [09] "Καταδίκη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"

    Στα εγκαίνια του "Μουσείου Φλωράκη", στο Παλιοζογλώπι Ραχούλας θα παραστεί και θα χαιρετήσει αύριο η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    "Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου εμπλέκεται ακόμα πιο πολύ στην αντιπαράθεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, ταυτόχρονα με την επιδίωξη της πλήρους συγκάλυψης. Πίσω από λογικοφανή επιχειρήματα καλύπτονται σκοπιμότητες, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ.Σπύρος Χαλβατζής.

    "Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, βγάζοντας πολιτικά συμπεράσματα και από αυτό το γεγονός, να γίνουν αυτοί οι κριτές και να καταδικάσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν".

    [10] "Διασπάθιση δημοσίου πλούτου"

    «Οι εξελίξεις με την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παράξει πολιτική και ότι φοβάται τον ίδιο της τον ίσκιο», ανέφερε σε συνέντευξή του στη Ρόδο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    «Υπάρχει κανένας σε αυτή τη χώρα που να αμφισβητεί ότι τόσο οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ δεν ήξεραν τι υπέγραφαν στο θέμα του Βατοπαιδίου; Υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί ότι ο κ. Ρουσόπουλος ενεργούσε δίχως την κάλυψη του πρωθυπουργού;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

    Έκανε επίσης λόγο για συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες που αφορούν τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες γνωρίζουν πως οι πολιτικές ευθύνες είναι βαριές και συγκεκριμένες και σε αντίθεση με τις ποινικές, δεν παραγράφονται. Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν για την υπόθεση με το Βατοπαίδιο, είπε ο κ. Τσίπρας: Πρώτον, να επιστρέψει η περιουσία στο Δημόσιο και να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες και οι πράξεις που έχουν γίνει, και δεύτερον να αρθεί το άδικο, όπως είπε, καθεστώς φορολογικής ασυλίας για τις εκκλησίες και τις μονές.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι την ώρα που η χώρα αιμορραγεί οικονομικά την ίδια ώρα η κυβέρνηση σπεύδει να δώσει ενίσχυση 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες, εκφράζοντας την αντίθεση του. Είπε επίσης ότι ο Συνασπισμός είναι το μόνο από τα κόμματα της Βουλής που παρουσιάζει άνοδο στις δημοσκοπήσεις, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

    Την Παρασκευή, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στη Ρόδο ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Αρχαιολογική Υπηρεσία στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα λειτουργίας που υπάρχουν, και στη συνέχεια είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τους ροδίτες Παραολυμπιονίκες Θανάση Μπαράκα και Γιάννη Πρώτο.

    Συναντήθηκε επίσης με τον νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη και τον δήμαρχο Ρόδου Χατζή Χατζηευθυμίου. Με το νομάρχη συζήτησε θέματα που αφορούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Δωδεκανήσου, το Δβ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το θέμα της αναδάσωσης των καμένων περιοχών του νησιού, εκφράζοντας μάλιστα την απορία γιατί οι περιοχές δεν έχουν κηρυχθεί πυρόπληκτες, όπως έχουν ζητήσει οι τοπικοί φορείς.

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρόδου ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να αναλάβει ο ΣΥΝ πρωτοβουλίες ώστε να υποχρεωθεί η εταιρεία που έχει πάρει την άδεια για το Καζίνο Ρόδου να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις στην πόλη της Ρόδου, που αποτελούν, όπως είπε, συμβατική υποχρέωσή της.

    Χθες το βράδυ, ο κ. Τσίπρας μίλησε σε συγκέντρωση μελών και φίλων του κόμματος στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.

    [11] Νέα παράταση για κτηματολόγιο

    Παράταση ως τις 21 Νοεμβρίου δόθηκε για την υποβολή των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

    Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε σχετικά:

    «Από τις 22 Μαΐου που ανακοίνωσα την έναρξη των νέων προγραμμάτων κτηματογράφησης και μέχρι σήμερα έχουν παρέλθει πέντε μήνες, ένα πραγματικά επαρκέστατο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστεί ο καθένας να δηλώσει την ακίνητη περιουσία του.

    Η διαδικασία ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου και προβλεπόταν ως προθεσμία υποβολής των δηλώσεων η 30η Σεπτεμβρίου. Στα τέλη Αυγούστου λόγω του καλοκαιριού ανακοίνωσα την παράταση της διαδικασίας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

    Σήμερα ανακοινώνω την απόφασή μου να παραταθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου.

    Οφείλω, όμως να δηλώσω ότι η ημερομηνία είναι καταληκτική και δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

    Αναλυτικότερα θέλω να επισημάνω τα εξής :

    1. Από την πρώτη στιγμή ζήτησα από τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία, να προετοιμαστούν έγκαιρα και να μην περιμένουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους την τελευταία στιγμή γιατί θα ταλαιπωρηθούν. Και πραγματικά οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανταποκρίθηκαν σ΄αυτή την πρόκληση, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επιτέλους Εθνικό Κτηματολόγιο.

    Οι πολίτες ενημερώθηκαν, προετοιμάστηκαν και προσήλθαν στα Γραφεία Κτηματογράφησης για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Έτσι, μέχρι σήμερα από τα 4,1 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας που εκτιμούμε ότι κατέχουν οι πολίτες έχουν δηλωθεί ήδη τα 3,8 εκατ. δικαιώματα, δηλαδή το 90%. Απομένουν, συνεπώς, να δηλωθούν το 10% των δικαιωμάτων των πολιτών.

    Επίσης, απομένουν και τα δικαιώματα των Νομικών Προσώπων ( δήμοι, μεγάλοι οργανισμοί, τράπεζες κ.α.) τα οποία δηλώνονται μαζικά μέσω ειδικής εφαρμογής σε συνεργασία με την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» και για τα οποία ισχύει η ίδια προθεσμία.

    2. Η παράταση που δίνεται, λοιπόν, αφορά τους λίγους, όσους είτε από αμέλεια, είτε για άλλο λόγο, δεν πρόλαβαν να προετοιμαστούν έγκαιρα. Θέλω, όμως, να επαναλάβω για να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση και για τους εκπρόθεσμους θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα. Και δεν θα το κάνουμε για εισπρακτικούς λόγους που ενδεχομένως κάποιοι κακόπιστοι θα σπεύσουν να πουν. Αλλά από σεβασμό στα εκατομμύρια των πολιτών που ήταν συνεπείς και γιατί θεωρώ απαράδεκτο να επιβραβεύουμε την ασυνέπεια και την αναβλητικότητα. Πολύ περισσότερο όταν αφορά το Κτηματολόγιο, ένα εθνικό έργο που τόσο έχουμε ανάγκη και θεωρώ ότι αποτελεί μεγάλο βάρος ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στη Ευρώπη που δεν διαθέτει Εθνικό Κτηματολόγιο.

    Και κάτι ακόμα. Τα πρόστιμα δεν θα επιβάλλονται μόνο στους πολίτες αλλά και στα Νομικά Πρόσωπα. Γιατί πραγματικά θεωρώ αδιανόητο, την ώρα που ο πολίτης επιδεικνύει υπευθυνότητα και συνέπεια Οργανισμοί, Τράπεζες, Δήμοι και μεγάλες εταιρείες με ολόκληρους μηχανισμούς και πλήθος υπαλλήλων να είναι ασυνεπείς.

    3. Το νέο πρόγραμμα κτηματογραφήσεων που υλοποιούμε είναι πραγματικά φιλόδοξο και πρωτόγνωρο. Εντάσσουμε στο Εθνικό Κτηματολόγιο 107 νέες περιοχές των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης και στις έδρες των νομών όλης της χώρας καταγράφοντας 6,7 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας και 3,1 εκατ. στρέμματα. Έτσι με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος το Εθνικό Κτηματολόγιο θα καλύπτει τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας.

    Το όλο εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και τεράστιο σε μέγεθος. Ειδικά για τη διαδικασία της υποβολής δηλώσεων δημιουργήσαμε ένα πολύ σημαντικό μηχανισμό από 78 Γραφεία Κτηματογράφησης, στα οποία απασχολούνται περισσότεροι από 1400 εργαζόμενοι.

    Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τα αντιμετωπίσαμε άμεσα. Σημειώνω χαρακτηριστικά ότι :

    - Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που ανέκυψε από την καθυστερημένη έκδοση δικαιολογητικών από τα πρωτοδικεία και τα υποθηκοφυλακεία με την εφαρμογή του συστήματος Επιβεβαίωσης Εμπρόθεσμης Προσέλευσης. Με το σύστημα αυτό όσοι πολίτες έχουν υποβάλλει αίτηση για την έκδοση των παραπάνω δικαιολογητικών μπορούν να προσέλθουν στα Γραφεία Κτηματογράφησης προσκομίζοντας αντίγραφο της αίτησης που έχουν κάνει για να παραλάβουν ένα αποδεικτικό εμπρόθεσμης προσέλευσης. Με το έγγραφο αυτό οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους μόλις εκδοθούν τα δικαιολογητικά τους.

    - Εφαρμόσαμε ειδικό σύστημα ραντεβού με στόχο να εκτονώνουμε την κίνηση στα Γραφεία Κτηματογράφησης σε ώρες αιχμής. Σήμερα αν ένας πολίτης πάει σε κάποιο Γραφείο Κτηματογράφησης που έχει πολλή κίνηση και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μπορεί να πάρει ένα χαρτί προτεραιότητας και να προσέλθει άλλη μέρα με καθορισμένο ραντεβού. Σημειώνω ότι μπορεί κάποιες ώρες η αναμονή στα Γραφεία να είναι μεγάλη όμως υπάρχει πολύ καλή εξυπηρέτηση στους πολίτες, οι οποίοι αισθάνονται την ασφάλεια ότι η δουλειά τους έγινε σωστά και ελέγχθηκαν επαρκώς τα δικαιολογητικά τους.

    Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω την Διοίκηση και τους υπαλλήλους της «Κτηματολόγιο Α.Ε» και όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν ακατάπαυστα στα 78 Γραφεία Κτηματογράφησης σε όλη την χώρα. Οι περισσότεροι απβ αυτούς έχουν υπερβάλει εαυτόν και είναι πολύ σημαντική η συμβολή τους στην επιτυχία της όλης προσπάθειας. ''


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 October 2008 - 6:30:41 UTC