Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια συνεργασία απέναντι στην κρίση
  • [02] Επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

  • [01] Παγκόσμια συνεργασία απέναντι στην κρίση

    Χρειάζεται διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία, τόνισαν οι ηγέτες των χωρών της Ασίας και της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στο Πεκίνο.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε πως η συμφωνία (των ηγετών όλου του κόσμου) για τις μεταρρυθμίσεις των οικονομικών ρυθμιστικών αρχών και θεσμών θα είναι ένα ουσιαστικό βήμα στην αποφυγή μιας άλλης καταστροφής.

    Οι δηλώσεις αυτές του αμερικανού προέδρου ακολουθούν την πτώση των αγορών εξαιτίας του φόβου για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση. Την Παρασκευή οι τρεις σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την άνοιξη του 2003.

    "Τις τελευταίες εβδομάδες, η ανησυχία για την επάρκεια ρευστότητας, την ασφάλεια των κεφαλαίων και την αστάθεια των χρηματαγορών προκάλεσε σε πολλές οικογένειες άγχος για το οικονομικό τους μέλλον", τόνισε ο Μπους στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική ομιλία του.

    Ο Μπους προσπάθησε να βεβαιώσει τους Αμερικανούς ότι τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα, επισήμανε όμως ότι οι θετικές τους επιπτώσεις στην οικονομία θα φανούν μετά από καιρό.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φιλοξενήσουν στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον τη σύνοδο των ηγετών των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών και των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών (G20) για να συζητήσουν τους κινδύνους μιας παγκόσμιας ύφεσης που μπορεί να προκαλέσει η μεγάλη οικονομική κρίση.

    Εκτακτη σύνοδος στις 7 Νοεμβρίου

    Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε τη διενέργεια στις 7 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες μιας συνόδου των επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ που στόχο θα έχει την προετοιμασία της διεθνούς συνόδου για την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

    Η "άτυπη" σύνοδος θα έχει τη μορφή γεύματος διευκρινίστηκε από τη προεδρία της ΕΕ σε λακωνική ανακοίνωσή της.

    Φόβοι για αύξηση της ανεργίας

    Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δέχονται εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης με στόχο να προληφθεί η δραματική άνοδος του ποσοστού της ανεργίας στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά το Κραχ του 1930.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ) έχει προβλέψει ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα καταργηθούν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι ουρές ανέργων έξω από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας θα καταγράψουν ρεκόρ στην Ευρώπη.

    Οι εταιρίες, οι οποίες επλήγησαν, ήδη ανακοίνωσαν χιλιάδες περικοπές. Η αναπόφευκτη ερώτηση των εργαζομένων προς τις κυβερνήσεις των χωρών τους είναι: "Εξασφαλίσατε δισεκατομμύρια ευρώ για τις τράπεζες, τί θα πράξετε για να προστατεύσετε τις δουλειές μας;"

    Οι αναλυτές υποστηρίζουν ακόμη ότι δεν θα ήταν σκόπιμο οι κυβερνήσεις να προβούν σε νέες δαπάνες τη στιγμή που είναι ήδη επιβαρυμένες με το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και αντιμετωπίζουν μια αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες καθώς οι εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους.

    Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια αυτοσυγκράτησης δεν αρκεί για τους πολίτες που ανησυχούν για το μέλλον τους.

    Στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη, τα κυβερνώντα κόμματα φοβούνται ότι οι ψηφοφόροι θα τα τιμωρήσουν στις ομοσπονδιακές εκλογές τον επόμενο χρόνο, αν το ποσοστό της ανεργίας αυξηθεί εκ νέου μετά την ιστορική του μείωση των τελευταίων 16 ετών, στο 7,6%, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    "Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε τα ποσοστά δημοσιονομικής ανάπτυξης μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες", δήλωσε την περασμένη Δευτέρα η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

    Ομως υπάρχουν διαφωνίες στον κυβερνώντα συνασπισμό μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών ως προς το τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει.

    Τα υπουργεία επεξεργάζονται προτάσεις με στόχο τους ευαίσθητους τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και ο τομέας των κατασκευών κι αναμένεται να παρουσιάσουν κάποιο χειροπιαστό σχέδιο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

    Στη Γαλλία, η ανεργία βρισκόταν στο 7,2%, στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ αναμένεται να φθάσει στο 8,5% μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

    Η κυβέρνηση απάντησε μεταφέροντας 22 δισεκατομμύρια ευρώ από τραπεζικές καταθέσεις σε δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και προχωρώντας σε "πάγωμα" των εταιρικών φόρων με νέες εταιρικές επενδύσεις.

    Στην Ισπανία, το τέλος της άνθησης του τομέα των κατασκευών που διήρκεσε μια δεκαετία οδήγησε στην άνοδο κατά 30% της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο με 2,6 εκατομμύρια ανέργους να αναζητούν εργασία τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο ποσοστό από το 1997.

    Στο 11,3%, το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι τον επόμενο χρόνο μπορεί να φθάσει στο 19%, καθώς η παγκόσμια κρίση επηρεάζει αρνητικά και τα εσωτερικά προβλήματα.

    Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την "απειλή"με "πακέτο" οικονομικών κινήτρων ύψους 38 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2012.

    Η Ισπανία προέβη μάλιστα σε ριζικές αλλαγές κάνοντας αυστηρότερη την μεταναστευτική της πολιτική, μια από τις πλέον φιλελεύθερες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, με ένα εκατομμύριο αφίξεις μέσα στο 2007. Τώρα η Μαδρίτη κλείνει τις πύλες εισόδου της.

    Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα αποζημιώσει τους άνεργους οικονομικούς μετανάστες για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, αλλά αυτό το πολυδιαφημισμένο μέτρο δεν φαίνεται να βρίσκει τελικά μεγάλη απήχηση. Πολλοί μετανάστες έμειναν άνεργοι, λίγοι όμως επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

    Στη Βρετανία, επίσης, προκύπτει μια σχέση ανάμεσα στην αυξανόμενη ανεργία και τη μεταναστευτική πολιτική.

    Η Βρετανία έχει ωφεληθεί από ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης από τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ την τελευταία τετραετία, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλοί μετανάστες παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής προς την πατρίδα καθώς γιγαντώνεται η κρίση.

    Η κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα την αυτοκινητοβιομηχανία. Η σουηδική Βόλβο πρόκειται να απολύσει άλλους 850 εργαζόμενους εκτός των 1400 που ήδη είχε ανακοινώσει και η αμερικανική Κράισλερ άλλους 1800. Σύμφωνα με την Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, η Φολκσβάγκεν ενδέχεται να απολύσει έως 25.000 εποχικούς υπαλλήλους.

    Η αυτοκινητοβομηχανία Renault αποφάσισε "από την επόμενη εβδομάδα να κλείσει σχεδόν όλα τα εργοστάσιά της στη Γαλλία για μια ως δύο εβδομάδες", για να αντιμετωπίσει τη μείωση των πωλήσεων, δήλωσε ο Φαμπιέν Γκας, εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT στην αυτοκινητοβιομηχανία.

    Η Renault ανακοίνωσε τη μείωση κατά 20% της παραγωγής της στο 4ο τρίμηνο. Επίσης σύμφωνα με τον ισπανικό τύπο, η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει μέτρα "τεχνικής ανεργίας" για σχεδόν 5.500 εργάτες του εργοστασίου της στο Βαγιαδολίδ της βόρειας Ισπανίας.

    Ο όμιλος Renault (Renault, Dacia, Samsung), με 80.000 εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη ανακοίνωσε πρόσφατα την κατάργηση 6.000 θέσεων εργασίας, από τις οποίες οι 4.900 στην Γαλλία.

    Και ο όμιλος PSA Peugeot Citroen ανακοίνωσε τη μειωση της παραγωγής του στο τέταρτο τρίμηνο στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αντιμετωπίση την πτώση στην αγορά αυτοκινήτων.

    [02] Επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Αρχίζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κ.Παπούλια, οι οποίες θα κορυφωθούν την Τρίτη με τη στρατιωτική παρέλαση, την οποία θα παρακολουθήσουν, για πρώτη φορά, και Βαλκάνιοι υπουργοί Αμυνας, προσκεκλημένοι του Ελληνα ομολόγου τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Στις ιδιαίτερα δύσκολες συγκυρίες της εποχής που έχουν να κάνουν με τη διεθνή οικονομική κρίση, την επισιτιστική κρίση, την περιβαλλοντική, την ενεργειακή καθώς και τις γεωπολιτικές διενέξεις που θέτουν σε δοκιμασία την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

    «Αυτό που καταδεικνύεται τον τελευταίο καιρό είναι η πτώση ενός συγκεκριμένου πολιτισμικού προτύπου, η ιδεολογική απονομιμοποίηση ενός τρόπου ανάπτυξης της οικονομίας, λειτουργίας της κοινωνίας», είπε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι μας, στην προοπτική ενός αναγκαίου και εφικτού καλύτερου κόσμου, να αφουγκραστούμε τα μηνύματα των επερχόμενων, να αναζητήσουμε τη βαθύτερη ουσία των κρίσεων και να συναισθανθούμε τις ανησυχίες όλων εκείνων που πλήττονται άμεσα από αυτές. Ετσι, ώστε, να διασφαλίσουμε τις αξίες εκείνες που θα οικοδομούν μια δημοκρατία προσανατολισμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην αλληλεγγύη και στην ανθρωπιά».

    Στην προσφώνησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε τον κ. Παπούλια σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας του ελληνικού Εθνους. Αναφέρθηκε στη θέση και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σημείωσε: « Η Θεσσαλονίκη σήμερα, 96 χρόνια μετά την απελευθέρωση της, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και δυναμισμό. Προχωρά, διεκδικεί, κατακτά, πρωτοπορεί και σταδιακά γίνεται μια αξιοζήλευτη και ανταγωνιστική σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη του πολιτισμού και των επιστημών, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 October 2008 - 4:30:23 UTC