Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Παπούλιας: Να αφουγκραστούμε τα μηνύματα
  • [02] Το Κατάρ επισκέπτεται ο πρωθυπουργός
  • [03] Νέα υπόθεση απαγωγής επιχειρηματία
  • [04] Εκρηξη βόμβας στην Κέρκυρα
  • [05] Νέα ένταση στη Γεωργία
  • [06] Αντικυβερνητική διαδήλωση στη Ρώμη
  • [07] Κίνα:25% παιδιών ήπιε γάλα με μελαμίνη
  • [08] "Μερική κρατικοποίηση τραπεζών"
  • [09] "Ούτε ένα ευρώ στους τραπεζίτες"
  • [10] "Η χώρα αιμορραγεί"
  • [11] Ανάγκη παγκόσμιας συνεργασίας
  • [12] Στις 5 μονάδες η διαφορά
  • [13] Τον Ολυμπιακό υποδέχεται ο 'Αρης

  • [01] Κ.Παπούλιας: Να αφουγκραστούμε τα μηνύματα

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αρχίζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και της 28ης Οκτωβρίου, που θα κορυφωθούν την Τρίτη με τη στρατιωτική παρέλαση, την οποία θα παρακολουθήσουν, για πρώτη φορά, και Βαλκάνιοι υπουργοί Αμυνας, προσκεκλημένοι του Ελληνα ομολόγου τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Στις ιδιαίτερα δύσκολες συγκυρίες της εποχής που έχουν να κάνουν με τη διεθνή οικονομική κρίση, την επισιτιστική κρίση, την περιβαλλοντική, την ενεργειακή καθώς και τις γεωπολιτικές διενέξεις που θέτουν σε δοκιμασία την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

    «Αυτό που καταδεικνύεται τον τελευταίο καιρό είναι η πτώση ενός συγκεκριμένου πολιτισμικού προτύπου, η ιδεολογική απονομιμοποίηση ενός τρόπου ανάπτυξης της οικονομίας, λειτουργίας της κοινωνίας», είπε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι μας, στην προοπτική ενός αναγκαίου και εφικτού καλύτερου κόσμου, να αφουγκραστούμε τα μηνύματα των επερχόμενων, να αναζητήσουμε τη βαθύτερη ουσία των κρίσεων και να συναισθανθούμε τις ανησυχίες όλων εκείνων που πλήττονται άμεσα από αυτές. Ετσι, ώστε, να διασφαλίσουμε τις αξίες εκείνες που θα οικοδομούν μια δημοκρατία προσανατολισμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην αλληλεγγύη και στην ανθρωπιά».

    Στην προσφώνησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε τον κ. Παπούλια σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας του ελληνικού Εθνους. Αναφέρθηκε στη θέση και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σημείωσε: « Η Θεσσαλονίκη σήμερα, 96 χρόνια μετά την απελευθέρωση της, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και δυναμισμό. Προχωρά, διεκδικεί, κατακτά, πρωτοπορεί και σταδιακά γίνεται μια αξιοζήλευτη και ανταγωνιστική σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη του πολιτισμού και των επιστημών, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας».

    [02] Το Κατάρ επισκέπτεται ο πρωθυπουργός

    Στην πρωτεύουσα Ντόχα του Κατάρ βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί.

    Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό του κράτους εμίρη Χαμάντ Μπιν χαλίφα Αλ Φανι, καθώς και με τον πρωθυπουργό Σείχ Χαμάντ Χασίμ Μπιν Τζάμπρ Αλ Φάνι. Το μεσημέρι θα υπογραφούν δύο συμφωνίες η μία που αφορά την αποφυγή της διπλής φορολογίας και η δεύτερη θέματα υγείας και ιατρικής επιστήμης.

    Στις συναντήσεις θα συζητηθούν επίσης ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος.

    Ιδιαίτερη σημασία έχει το ιδιωτικό γεύμα που θα παραθέσει ο εμίρης του Κατάρ το μεσημέρι στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και στην υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη που τον συνοδεύει, και είναι μία ενέργεια που δεν συνηθίζεται.

    Το πρωί ο πρωθυπουργός απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στο ελληνο-καταριανό επιχειρηματικό φόρουμ που διεξάγεται στην Ντόχα. Το απόγευμα, θα παραβρεθεί στα εγκαίνια της πρεσβείας της χώρας μας στο Κατάρ που θα κάνει η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    Αύριο ο κ. Καραμανλής θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στα εργοτάξια δύο ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών, της J P Αβαξ και Ακτωρ που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ.

    Στην επίσημη ελληνική αποστολή συμμετέχει ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων κ. Πέτρος Δούκας

    [03] Νέα υπόθεση απαγωγής επιχειρηματία

    Μια νέα υπόθεση απαγωγής επιχειρηματία απασχολεί τις αστυνομικές αρχές Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία χτες το μεσημέρι έγινε απαγωγή ενός επιχειρηματία, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά και η αστυνομία έχει αρχίσει εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπιισμό του ιδίου και των απαγωγέων του.

    [04] Εκρηξη βόμβας στην Κέρκυρα

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε αργά χτες το βράδυ στην Κέρκυρα, έξω από το σπίτι του διευθυντή των φυλακών. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

    Επί τόπου έχουν σπεύσει άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για να συλλέξουν στοιχεία από τον εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

    [05] Νέα ένταση στη Γεωργία

    Ενας προβεβλημένος τοπικός πολιτικός δολοφονήθηκε το Σάββατο από έκρηξη που έγινε στη Γεωργία πολύ κοντά στα σύνορα με την αποσχισθείσα περιοχή της Αμπχαζίας, όπως μεταδόθηκε από τοπικά μέσα.

    Ο γεωργιανός πρόεδρος, Μιχαήλ Σαακασβίλι χαρακτήρισε την ενέργεια "τρομοκρατική" και συγκάλεσε αμέσως το γεωργιανό συμβούλιο ασφαλείας στην πρωτεύουσα Τμπιλίσι.

    Από την πλευρά τους οι ηγέτες της Αμπχαζίας αρνούνται οποιαδήποτε ανάμιξή τους στη δολοφονία.

    Το επεισόδιο επιβεβαιώνει την υποβόσκουσα ένταση που υπάρχει στην περιοχή μεταξύ Γεωργίας και Αμπχαζίας από τον Αυγουστο μετά από τον σύντομο πόλεμο Γερωργίας-Ρωσίας για τις αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας που μετά το τέλος του πολέμου αναγνωρίστηκαν από τη Ρωσία.

    [06] Αντικυβερνητική διαδήλωση στη Ρώμη

    Εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλοί διαδήλωσαν στη Ρώμη χθες Σάββατο εναντίον της συντηρητικής κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που η αριστερά κατηγορεί ότι φλερτάρει με το φασισμό.

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βάλτερ Βελτρόνι, ο οποίος έχασε από τον Μπερλουσκόνι στις εκλογές του Απριλίου, μίλησε σε χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Circo Massimo, το λατινικό ιπποδρόμιο. Οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση έφθασαν τα 2,5 εκατ. πολίτες.

    Δεν υπήρξε επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των διαδηλωτών έως το βράδυ, πάντως τόσο η αριστερά όσο και η δεξιά στην Ιταλία πραγματοποιούν συχνά μαζικές πολιτικές συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα, με τους υποστηρικτές τους να φτάνουν στη Ρώμη από όλη τη χώρα.

    "Ας το θυμόμαστε πάντα: μια άλλη Ιταλία είναι εφικτή και μπορούμε να την κτίσουμε μαζί", είπε ο Βελτρόνι στους υποστηρικτές του, που κυμάτιζαν σημαίες του Δημοκρατικού κόμματος. Ένα από τα πανώ έγραφε στα αγγλικά "Η Ιταλία δεν είναι μόνο ο Μπερλουσκόνι".

    Ο Βελτρόνι, πρώην δήμαρχος της Ρώμης, τηρούσε έως τώρα χαμηλούς τόνους μετά την επιστροφή του Μπερλουσκόνι στην εξουσία, που αποδόθηκε στις υποσχέσεις του για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της μετανάστευσης.

    Η διαδήλωση δεν έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για κάποια συγκεκριμένη πολιτική --τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί δεκάδες συγκεντρώσεις εναντίον κυβερνητικών πρωτοβουλιών στον τομέα της παιδείας-- αλλά με στόχο τη συσπείρωση της κεντροαριστεράς, που θεωρεί ότι η χώρα οδεύει σε επικίνδυνες ατραπούς.

    Ο 72χρονος μεγιστάνας των ακινήτων και των ΜΜΕ Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει συμμαχήσει με δύο ακόμη δεξιά κόμματα, έχει ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή.

    Ανάμεσα στις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησής του ήταν η διάλυση των παραγκουπόλεων των τσιγγάνων, η ανάθεση καθηκόντων επιβολής της τάξης στις πόλεις στο στρατό και η απαλλαγή του ιδίου του Μπερλουσκόνι κι αρκετών κορυφαίων συνεργατών του από κάθε ενδεχόμενη ποινική δίωξη για μια σειρά σκανδάλων στα οποία φέρονταν να ενέχονται. Ο Καβαλιέρε, που σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις έχει ποσοστό δημοτικότητας 60%, επιτίθεται συχνά στην ιταλική κεντροαριστερά και αριστερά για την οποία χρησιμοποιεί περιπαικτικά και συλλήβδην τον όρο "οι κομμουνιστές".

    Ο Βελτρόνι κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι επιχειρεί να καταστήσει την Ιταλία μια πιο ρατσιστική χώρα, ενώ επισήμανε ότι ορισμένα στελέχη της διατηρούν ιστορικούς δεσμούς με το φασισμό. Ειρωνεύτηκε τις επιδόσεις του Μπερλουσκόνι ως πρωθυπουργού, επισημαίνοντας πως πρότεινε πρόσφατα να κλείσουν οι χρηματαγορές έως ότου επιλυθεί η παγκόσμια κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    "Πώς μπόρεσε να ανακοινώσει μια απόφαση που δεν είχε ληφθεί --το κλείσιμο των χρηματαγορών--, κάτι που αρνείτο να κάνει ακόμη κι ο Λευκός Οίκος; Αν έλεγαν τίποτα τέτοιο η (Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα) Μέρκελ ή ο (Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον) Μπράουν οι εξελίξεις θα ήταν καταστροφικές, αλλά επειδή ο κόσμος ξέρει ποιος είναι, δεν συνέβη τίποτε", είπε.

    [07] Κίνα:25% παιδιών ήπιε γάλα με μελαμίνη

    Ποσοστό που φθάνει το 25% των βρεφών και παιδιών κάτω των 3 ετών στην πρωτεύουσα της Κίνας καταναλώσε γάλα σε σκόνη επιμολυσμένο με μελαμίνη πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο που οδήγησε στην απομάκρυνση των επικίνδυνων για την δημόσια υγεία προϊόντων από τα ράφια των πολυκαταστημάτων, μεταδίδουν σήμερα Κυριακή κρατικά ΜΜΕ επικαλούμενα στοιχεία έρευνας που διέταξε η δημοτική αρχή στο Πεκίνο.

    Έρευνα πόρτα-πόρτα σε πάνω από 307.000 οικογένειες με παιδιά κάτω των τριών ετών στο Πεκίνο κατέδειξε ότι περισσότερα από 75.000 παιδιά είχαν τραφεί με το επιμολυσμένο γάλα, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Η έρευνα, που διέταξε η Διεύθυνση Υγείας του Δήμου του Πεκίνου, διεξήχθη από την 20ή Σεπτεμβρίου έως την 24η Οκτωβρίου.

    Τέσσερα παιδιά εξέπνευσαν και τουλάχιστον 3.000 ακόμη εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία μετά την κατανάλωση γάλακτος επιμολυσμένου με μελαμίνη, που κατόπιν βρέθηκε και σε άλλα τρόφιμα, με αποτέλεσμα κινεζικά προϊόντα να αποσυρθούν από τα ράφια των καταστημάτων εντός Κίνας και διεθνώς.

    Κινέζοι αξιωματούχοι επιχειρούν να καθησυχάσουν τον πληθυσμό υποστηρίζοντας ότι όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που διατίθενται πλέον είναι ασφαλή. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να βελτιώσει την διατροφική ασφάλεια υιοθετώντας διεθνή πρότυπα.

    Η κινεζική κυβέρνηση άρχισε την Πέμπτη να εξετάζει τον υπό κατάρτιση αυστηρότερο νόμο όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων μετά την κριτική που δέχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη όσον αφορά την αργοπορημένη αντίδρασή της στο διατροφικό σκάνδαλο.

    [08] "Μερική κρατικοποίηση τραπεζών"

    «Οι πολίτες απαιτούν μία αξιόπιστη κυβέρνηση και ένα θαρραλέο σχέδιο υπέρβασης της κρίσης», τόνισε ο κ.Γ.Παπανδρέου στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Βουλής για τη σύσταση Προανακριτικής. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση προειδοποίησε για ενδεχόμενο ενός «νέου και τεραστίου εγκλήματος σε βάρος του ελληνικού λαού» και πρότεινε τη μερική κρατικοποίηση των κλυδωνιζόμενων τραπεζών.

    Καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, ως «πλήρως αναξιόπιστη», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεκτάθηκε στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας πως τα 28 δισ ευρώ που θα διατεθούν για τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δίνονται «χωρίς σχέδιο, χωρίς διαφάνεια, χωρίς όρους και προοπτική, ενώ για τους φτωχότερους συμπολίτες μας υπάρχουν μόνο 100 εκ., αν ποτέ υπάρξουν και αυτά».

    «Η κυβέρνηση δίνει 28 δισ ευρώ από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, χωρίς καμία εγγύηση», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Αυτά βρέθηκαν ως δια μαγείας για τις τράπεζες, αλλά ποιον θα ωφελήσουν; Αυτό θα το αποφασίσει αυθαίρετα ο υπουργός Οικονομίας, ο υπουργός της κυβέρνησης των ομολόγων, του Βατοπαιδίου, της χειραγώγησης της δικαιοσύνης».

    «Ο πολίτης δεν μπορεί να έχει καμιά εμπιστοσύνη σήμερα σε μια αποχωρούσα κυβέρνηση», παρατήρησε και συμπλήρωσε: «Φοβόμαστε ένα νέο και τεράστιο έγκλημα κατά του Ελληνικού λαού, που βεβαίως περνά σχετικά απαρατήρητο, λόγω της συνεχούς παραγωγής σκανδάλων και του ηχηρού κύκνειου άσματος της Νέας Δημοκρατίας».

    Η αντιμετώπιση της κρίσης του τραπεζικού συστήματος, περνά κατά τον κο Παπανδρέου, «μέσα από την αγορά σημαντικών μεριδίων των τραπεζών, από το ελληνικό Δημόσιο».

    «Να μπει το ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχος, ίσως και ως κύριος μέτοχος στις ελληνικές τράπεζες που έχουν πρόβλημα. Αυτό είναι μια μερική κρατικοποίηση, που διασφαλίζει ωστόσο, την αξιοπιστία και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών, σε μια διεθνή αγορά, όπου κρατικοποιούνται πλέον, πολλές και μάλιστα μεγάλες τράπεζες. Μια πρόταση που διασφαλίζει τη συμμετοχή του Δημοσίου (άρα και του φορολογούμενου Έλληνα πολίτη), στα κέρδη των τραπεζών και όχι στην χασούρα τους, για την οποία βεβαίως είναι πρωτίστως υπεύθυνες οι τράπεζες».

    Απαντώντας εμμέσως στον κ. Παπανδρέου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, σημείωσε στην τελική του παρέμβαση, πως «δεν κρατικοποιούνται οι τράπεζες. Αυτό που γίνεται σήμερα, είναι η κοινωνικοποίηση των χρεών και αβαριών των τραπεζών και η μεταφορά τους στις πλάτες των εργαζομένων».

    Δηλώσεις Λούκας Κατσέλη

    "Το Σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας της oικονομίας είναι επιεικώς απαράδεκτο. Πηγαίνει πιο πίσω ακόμα και από τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στις 14 Οκτωβρίου. Είναι πρόχειρο, προϊόν συμβιβασμών και εξυπηρετήσεων", αναφέρει σε δηλώσεις της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών "Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης".

    "Είναι σαφές ότι, στις 9 ημέρες που μεσολάβησαν, από τις αρχικές εξαγγελίες μέχρι την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου στη Βουλή, η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε παρασκηνιακά και υπέκυψε στις απαιτήσεις τραπεζών, με αποτέλεσμα όλοι οι κρίσιμοι όροι και κυρίως οι προμήθειες να καθορίζονται με αδιαφάνεια σε διμερείς συμβάσεις μεταξύ τραπεζών και υπουργού Εθνικής Οικονομίας", αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Κατσέλη.

    Το Σχέδιο Νόμου δεν προβλέπει τίποτα που να εγγυάται τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ, και τη σύνδεση της ρευστότητας με την αναχρηματοδότηση ή την παροχή νέων δανείων με ευνοϊκούς όρους προς μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως έκαναν τόσες άλλες χώρες, τονίζει τέλος η κ. Κατσέλη."Οι πολίτες απαιτούν μία αξιόπιστη κυβέρνηση και ένα θαρραλέο σχέδιο υπέρβασης της κρίσης", τόνισε ο κ.Γ.Παπανδρέου στην ομιλία στη Βουλή

    [09] "Ούτε ένα ευρώ στους τραπεζίτες"

    Στα εγκαίνια του "Μουσείου Φλωράκη", στο Παλιοζογλώπι Ραχούλας, θα παραστεί και θα χαιρετίσει σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα, ενώ αύριο Δευτέρα θα περιοδεύσει στο Αττικό Νοσοκομείο.

    "Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ή ο λαός αντεπιτίθεται και το λαϊκό κίνημα γίνεται ένα ορμητικό ποτάμι, ή αν δε συμβεί αυτό, τότε ο λαός θα βρεθεί κολλημένος κυριολεκτικά στον τοίχο και θα χάσει τα πάντα", τόνισε σε δηλώσεις της η Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή την οικονομική κρίση.

    Η γγ του ΚΚΕ πρόσθεσε πως "επειδή η κρίση δεν προέρχεται από τις φούσκες όπως λέγεται ούτε από ένα μοντέλο καπιταλισμού ούτε από τα λαθάκια του κυρίου Γκρίνσπαν, αλλά επειδή προέρχεται από την υπερσυσσώρευση κερδών και κεφαλαίου και εμπορευμάτων, που δεν μπορούν να τα καταναλώσουν οι εργαζόμενοι γιατί έχει υποσκαφτεί η αγοραστική τους ικανότητα, το άμεσα ζητούμενο είναι: Διεκδικήσεις".

    Και διευκρινίνισε: "Πρώτον τη διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Την αναπλήρωση της ζημιάς που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας συνταξιούχος που να χάσει ένα ευρώ γιατί τινάχτηκε στον αέρα η «μπάνκα» των ασφαλιστικών ταμείων που είναι φτιαγμένη από τον ιδρώτα, το μόχθο, τα χρήματα των εργαζομένων πριν απβ όλα.

    Δεύτερον, διεκδικούμε αυξημένα μέτρα προστασίας των ανέργων, που έτσι κι αλλιώς θα υπάρξουν. Η ανεργία θα χτυπήσει κυρίως τις ΗΠΑ, τις καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης, τη ΝΑ Ευρώπη και την Ελλάδα.

    Τρίτον, ζητάμε αυξημένα μέτρα προστασίας των οικογενειών που έχουν στεγαστικά, επισκευαστικά και άλλου τύπου δάνεια και όχι προστασία των τραπεζιτών και των βιομηχάνων. Η προστασία πρέπει να πάρει υπόψη το πραγματικό εισόδημα της κάθε λαϊκής οικογένειας.

    Διεκδικούμε να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και οι σχετικοί φόροι που υπάρχουν στα καύσιμα, ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουμε στο χειμώνα.

    Δε δεχόμαστε ούτε ένα ευρώ να πάρουν οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι. Και όλα αυτά που λέγονται ότι αν δοθεί ρευστό χρήμα σε αυτούς οι οποίοι το κατακράτησαν, σε αυτούς οι οποίοι το έκλεψαν και ότι τάχα μέσα από εκεί θα περάσει η κρίση, θα γίνει το αντίθετο. Δίνουν τα χρήματα σε αυτούς που θα είναι υπεύθυνοι για τον επόμενο κύκλο κρίσης".

    Σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων η γγ του ΚΚΕ είπε: «Απορρίπτουμε την παγίδα των ταμείων φτώχειας, είναι η βιτρίνα για την επίθεση σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών αυτοαπασχολουμένων και της φτωχής αγροτιάς. Αναμφισβήτητα το ΚΚΕ - και το πιστεύουμε αυτό - θα είναι ο πυρήνας, θα λέγαμε, της συσπείρωσης νέων δυνάμεων, για να αναπτυχθούν αγώνες σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο σε όλη την Ελλάδα. Γιβ αυτό το σύνθημα «Ισχυρό ΚΚΕ» σήμερα είναι το πιο ουσιαστικό μέτρο, για να αποκτήσει ο λαός την αισιοδοξία και την πεποίθηση, ότι μπορεί να αναχαιτίσει τα χειρότερα και να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός».

    Σε ερώτηση για τις μηνύσεις που δέχονται ΜΜΕ, η κα. Παπαρήγα σημείωσε: Όπως ξέρετε το ΚΚΕ είναι το κόμμα εκείνο που δέχτηκε και δέχεται τις μεγαλύτερες και ουσιαστικές επιθέσεις και ουδέποτε κατέφυγε στο μέτρο των μηνύσεων. Ωστόσο αυτά τα ήθη και τα έθιμα είναι πολύ συνηθισμένα στους χώρους όπου γίνεται διαπάλη για τη διανομή και αναδιανομή κονδυλίων ή υπάρχουν πολιτικά κίνητρα ή ακόμα και προσωπικά, ενταγμένα μέσα στην πολιτική ζωή».

    [10] "Η χώρα αιμορραγεί"

    «Οι εξελίξεις με την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παράξει πολιτική και ότι φοβάται τον ίδιο της τον ίσκιο», ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    «Υπάρχει κανένας σε αυτή τη χώρα που να αμφισβητεί ότι τόσο οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ δεν ήξεραν τι υπέγραφαν στο θέμα του Βατοπαιδίου; Υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί ότι ο κ. Ρουσόπουλος ενεργούσε δίχως την κάλυψη του πρωθυπουργού;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

    Έκανε επίσης λόγο για συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες που αφορούν τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες γνωρίζουν πως οι πολιτικές ευθύνες είναι βαριές και συγκεκριμένες και σε αντίθεση με τις ποινικές, δεν παραγράφονται. Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν για την υπόθεση με το Βατοπαίδιο, είπε ο κ. Τσίπρας: Πρώτον, να επιστρέψει η περιουσία στο Δημόσιο και να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες και οι πράξεις που έχουν γίνει, και δεύτερον να αρθεί το άδικο, όπως είπε, καθεστώς φορολογικής ασυλίας για τις εκκλησίες και τις μονές.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι την ώρα που η χώρα αιμορραγεί οικονομικά την ίδια ώρα η κυβέρνηση σπεύδει να δώσει ενίσχυση 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες, εκφράζοντας την αντίθεση του. Είπε επίσης ότι ο Συνασπισμός είναι το μόνο από τα κόμματα της Βουλής που παρουσιάζει άνοδο στις δημοσκοπήσεις, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

    [11] Ανάγκη παγκόσμιας συνεργασίας

    Στην αυριανή συνεδρίαση των διεθνών χρηματιστηρίων στρέφεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον, μετά τη μεγάλη πτώση που παρατηρήθηκε σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική, γεγονός που οδήγησε σε πανικό τις διεθνείς αγορές. Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία για τον πορεία της διεθνούς οικονομίας, η οποία βρίσκεται στα όρια της ύφεσης, με ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα σε όλους του παραγωγικούς τομείς και στην ανεργία.

    Στην Κίνα, οι ηγέτες από 40 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, συναντήθηκαν με στόχο να εξετάσουν μέτρα για την αντιμετώπιση των αιτιών που προκάλεσαν την οικονομική κρίση και την επιστροφή της εμπιστοσύνης στις αγορές. Στη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε να επέμβει πιο δραστικά και αποτελεσματικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ τονίστηκε ότι χρειάζεται διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε πως η συμφωνία (των ηγετών όλου του κόσμου) για τις μεταρρυθμίσεις των οικονομικών ρυθμιστικών αρχών και θεσμών θα είναι ένα ουσιαστικό βήμα στην αποφυγή μιας άλλης καταστροφής.

    Οι δηλώσεις αυτές του αμερικανού προέδρου ακολουθούν την πτώση των αγορών εξαιτίας του φόβου για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση. Την Παρασκευή οι τρεις σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την άνοιξη του 2003.

    "Τις τελευταίες εβδομάδες, η ανησυχία για την επάρκεια ρευστότητας, την ασφάλεια των κεφαλαίων και την αστάθεια των χρηματαγορών προκάλεσε σε πολλές οικογένειες άγχος για το οικονομικό τους μέλλον", τόνισε ο Μπους στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική ομιλία του.

    Ο Μπους προσπάθησε να βεβαιώσει τους Αμερικανούς ότι τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα, επισήμανε όμως ότι οι θετικές τους επιπτώσεις στην οικονομία θα φανούν μετά από καιρό.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φιλοξενήσουν στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον τη σύνοδο των ηγετών των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών και των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών (G20) για να συζητήσουν τους κινδύνους μιας παγκόσμιας ύφεσης που μπορεί να προκαλέσει η μεγάλη οικονομική κρίση.

    Εκτακτη σύνοδος στις 7 Νοεμβρίου

    Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε τη διενέργεια στις 7 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες μιας συνόδου των επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ που στόχο θα έχει την προετοιμασία της διεθνούς συνόδου για την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

    Η "άτυπη" σύνοδος θα έχει τη μορφή γεύματος διευκρινίστηκε από τη προεδρία της ΕΕ σε λακωνική ανακοίνωσή της.

    [12] Στις 5 μονάδες η διαφορά

    Το προβάδισμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος Μπαράκ Ομπάμα επί του Ρεπουμπλικάνου Τζων ΜακΚέην, αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, μειώθηκε στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της καθημερινής δημοσκόπησης των Reuters/C-SPAN/Zogby που δημοσιεύονται σήμερα Κυριακή.

    Ο Ομπάμα προηγείται του ΜακΚέην με 49% έναντι 44%, κατέδειξε η δημοσκόπηση σε δείγμα 1.203 πολιτών, που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν. Η δημοσκόπηση έχει ποσοστό σφάλματος Β±2,9%.

    Το προβάδισμα του Ομπάμα μειώθηκε σημαντικά τις τελευταίες τρεις ημέρες. Την Πέμπτη η ψαλίδα της διαφοράς είχε φθάσει στο μεγαλύτερο άνοιγμά της, τις 12 ποσοστιαίες μονάδες.

    "Τα πράγματα αλλάζουν υπέρ του ΜακΚέην. Οι αριθμοί του ανυψώνονται και του Ομπάμα πέφτουν καθημερινά. Αυτό μοιάζει να βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση με το ότι ο ΜακΚέην μιλά για την οικονομία", δήλωσε ο δημοσκόπος Τζων Ζόγκμπυ.

    Ο 47χρονος Ομπάμα κατέγραφε σημαντικό προβάδισμα στις περισσότερες δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ραγδαία πτώση των χρηματιστηρίων.

    Ο 72χρονος ΜακΚέην εμφανίστηκε να καθυστερεί να αντιδράσει, αλλά τις τελευταίες ημέρες επιμένει στο θέμα της οικονομίας στην προεκλογική του εκστρατεία. Το Σάββατο προειδοποίησε τους ψηφοφόρους για τον κίνδυνο που όπως υποστήριξε κρύβει η "κατάληψη" του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς.

    Ο Ομπάμα αντιδρά στις επιθέσεις επιδιώκοντας να συνδέσει τις προτάσεις του ΜακΚέην με την πολιτική του απερχόμενου Προέδρου Τζωρτζ Ου. Μπους, ο οποίος έχει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας. Το προβάδισμά του μεταξύ των ψηφοφόρων με ετήσιο εισόδημα κάτω των 35.000 δολαρίων παραμένει συντριπτικό, λίγο πάνω από το 70%. Όμως ο ΜακΚέην, που πριν λίγο καιρό είχε καλά ποσοστά μόνο μεταξύ των πλουσιότερων αμερικανών, πλέον έχει μικρό προβάδισμα σε όλες τις κατηγορίες ψηφοφόρων με εισόδημα πάνω από 35.000 δολάρια.

    "Δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε ότι είναι η φορολογία και οι δαπάνες που απασχολούν τους πολίτες. Μήπως ο ΜακΚέην αρχίζει να συνδέεται με την μεσαία τάξη;", διερωτήθηκε ο Ζόγκμπυ.

    Ωστόσο ο Ομπάμα διατηρεί ακόμη μεγάλο προβάδισμα σε δυο σημαντικές κατηγορίες ψηφοφόρων, τους λεγόμενους ανεξάρτητους (14%, από 29% πριν μερικές ημέρες) και τις γυναίκες (14% από 20% την περασμένη εβδομάδα).

    [13] Τον Ολυμπιακό υποδέχεται ο 'Αρης

    Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, όπου ο Αρης θα υποδεχθεί τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Οι «κίτρινοι» έχουν κάνει αρνητικό ξεκίνημα στην διοργάνωση και θέλουν την νίκη για να κάνουν μία νέα αρχή, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού «εισιτηρίου», ενώ οι πρωταθλητές, που προέρχονται από ήττα με 1-0 στην Κωνσταντινούπολη από την Γαλατασαράι, θα επιδιώξουν να πάρουν τους τρεις βαθμούς για να παραμείνουν στην κορυφή.

    Επίσης, ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον απογοητευτικό Ηρακλή και οι παίκτες του Χενκ Τεν Κάτε, θέλουν την νίκη για να παραμείνουν σε τροχιά κορυφής, ενώ η ΑΕΚ, δοκιμάζεται στην έδρα του Θρασύβουλου, με στόχο την νίκη που θα την κρατήσει σε επαφή με τις πρώτες θέσεις. Τέλος, η Ξάνθη είναι το φαβορί απέναντι στον Πανσερραϊκό, ενώ αμφίρροπη αναμένεται η αναμέτρηση Εργοτέλης-Πανιώνιος.

    Οι χθεσινοί αγώνες

    Ακόμη μία νίκη, που τον διατηρεί στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, πανηγύρισε χθες ο ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» επιβλήθηκε εύκολα 3-1 του Λεβαδειακού στο γήπεδο της Τούμπας, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής, χάρη σε δύο γκολ του Μουσλίμοβιτς (12΄ και 52΄) και ένα του Μπακαγιόκο (19΄). Οι φιλοξενούμενοι απλώς μείωσαν στο 92΄ με τον Μοντόγια.

    Με "ήρωα" τον Αμπντούλ Μουχτάρ Ντιαλό, ο Πανθρακικός επικράτησε 2-1 της Λάρισας στο Αλκαζάρ, πετυχαίνοντας την πρώτη εκτός έδρας νίκη της ιστορίας του στη Σούπερ Λίγκα.Ισόπαλος 2-2 ολοκληρώθηκε ο αγώνες Αστέρας Τρίπολης-ΟΦΗ.

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Κυριακή 26 Οκτωβρίου 15:00 (Ξάνθη) Ξάνθη-Πανσερραϊκός

    16:45 (Παγκρήτιο) Εργοτέλης-Πανιώνιος NOVA

    16:45 (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός-Ηρακλής ΝΕΤ

    19:00 (Βικελίδης) Αρης-Ολυμπιακός ΝΕΤ

    19:00 (Φυλή) Θρασύβουλος-ΑΕΚ NOVA


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 October 2008 - 7:30:39 UTC