Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την κρίση"
  • [02] Στην τελική ευθεία
  • [03] Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης

  • [01] "Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την κρίση"

    Επίσκεψη στα εργοτάξια δυο ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών που συμμετέχουν στην κατασκευή μεγάλων έργων στο Κατάρ πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής και η σύζυγός του καθώς επίσης η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας επισκέφθηκαν πρώτα τα γραφεία της ''J & P Αβαξ''. Η εταιρία πραγματοποιεί τα έργα υποδομής στο Πέρλ Αϊλαντ στην Ντόχα του Κατάρ.

    Πρόκειται για ένα τεχνητό νησί που έχει δημιουργηθεί με προσχωματώσεις και διαμορφώνεται σε ολοκληρωμένη μορφή πολυτελών κατοικιών.

    Το συνολικό έργο που πραγματοποιεί εκεί η εταιρία ανέρχεται σε 700 εκατομμύρια δολάρια.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του πήγαν στο εργοτάξιο της κατασκευαστικής εταιρίας ''Ακτωρ'', η οποία έχει αναλάβει ένα τμήμα της κατασκευής του νέου αεροδρομίου της πρωτεύουσας του Κατάρ και ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον υπεύθυνο της εταιρίας.

    Η κοινοπραξία στην οποία ηγείται η εταιρία ''Ακτωρ ''έχει αναλάβει την ολοκλήρωση έργου συνολικού κόστους 1,2 δισ. δολαρίων.

    Στο εργοτάξιο απασχολούνται περίπου 150 Ελληνες και Κύπριοι εργαζόμενοι.

    Η εταιρία δραστηριοποιείται συνολικότερα στην αραβική χερσόνησο με έργα συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ, όπου απασχολούνται περί τους 200 Ελληνες μηχανικούς. Η παρουσία της εταιρίας στο Κατάρ έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και αποτελεί βάση για επέκταση στην Ασία και την Αφρική.

    Μετά την ενημέρωση και το πέρας της επίσκεψης ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του αναχώρησαν για την Αθήνα.

    Συνάντηση με τον εμίρη και τον πρωθυπουργό του Κατάρ

    Τις δυνατότητες ανάπτυξης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ συζήτησε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στη συνάντηση που είχε με τον εμίρη της χώρας Σεϊχ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι και τον πρωθυπουργό Σεϊχ Χαμάντ Μπιν Τζάμπερ Αλ Θάνι.

    Στη δήλωσή του, μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στη διεθνή συγκυρία κατά την οποία οι παγκόσμιες οικονομίες αντιμετωπίζουν τις βαριές επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Είναι μία κρίση η οποία αποδεικνύεται ότι είναι απρόβλεπτης έντασης και διάρκειας είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις έχουν καθήκον να επενδύσουν σε στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει τις εθνικές οικονομίες απέναντι στους κινδύνους και να απελευθερώσει την αναπτυξιακή τους δυναμική όταν αυτή τελειώσει.

    Η ελληνική κυβέρνηση είπε ο πρωθυπουργός, έχει θέση και επιδιώκει δύο κύριους στόχους: να διασφαλίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης μέσω μία σειράς αποτελεσματικών μέτρων και δεύτερον να επιταχύνει την εφαρμογή οποιασδήποτε μεταρρύθμισης είναι απαραίτητη για τη δομική αναμόρφωση της οικονομίας μας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας- Κατάρ και κυρίως στις πολύ ενθαρρυντικές προοπτικές που διανοίγονται. Στη συνάντηση με τους Καταρινούς αξιωματούχους εξέτασαν ενα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων με έμφαση στις επενδύσεις, την ενέργεια, τις μεταφορές, τη ναυτιλία και τον κατασκευαστικό τομέα. Το Κατάρ, συνέχισε ο πρωθυπουργός, είναι χώρα με γεωστρατηγική σημασία στην περιοχή και πολύ δυναμική οικονομική ανάπτυξη. Η παρουσία μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών αποτελεί απόδειξη των κοινών προσπαθειών στον τομέα αυτό.

    Ο κ. Καραμανλής ρωτήθηκε για το θέμα της Ολυμπιακής και ανέφερε ότι συζήτησαν επενδύσεις σε πολλούς τομείς και σημείωσε ότι η Qatar Airways ανήκει στους επίδοξους επενδυτές για την Ολυμπιακή. Για το ίδιο θέμα ο πρωθυπουργός του Κατάρ περιορίστηκε να πει ότι το θέμα συζητήθηκε στη μεταξύ τους συνάντηση.

    Μετά τη συνάντηση, η υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό της υπέγραψαν τη συμφωνία απαλλαγής της διπλής φορολογίας, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας υπέγραψε τη συμφωνία που αφορά την υγεία και τις ιατρικές επιστήμες.

    Ο κ. Καραμανλής, στο σύντομο χαιρετισμό του στην έναρξη του ελληνο-καταρινού φόρουμ επιχειρηματιών, είπε ότι η επίσκεψή του στο Κατάρ υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και αποβλέπει στη μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας.

    Σημείωσε ότι το Κατάρ είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ η Ελλάδα είναι η ατμομηχανή της οικονομίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη διεθνή οικονομική κρίση και υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παρακολουθούν παθητικά και η απάντηση σ΄αυτή είναι να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και να προωθήσουν την ανάπτυξη.

    Σημείωσε ότι αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η επίσκεψή του στο Κατάρ, ενισχύοντας τις επενδυτικές δυνατότητες και των δύο χωρών. Είπε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και κατέληξε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα αντιδράσει εάν χρειαστεί.

    Εγκαίνια Ελληνικής Πρεσβείας στη Ντόχα-Χαιρετισμός Κ.Καραμανλή

    Στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, σε όλα τα επίπεδα, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην ομογένεια του Κατάρ κατά την διάρκεια των εγκαινίων της Ελληνικής Πρεσβείας.

    Η ίδρυση της ελληνικής πρεσβείας στη Ντόχα καθώς και αυτής του Κατάρ στην Αθήνα, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις και αποδεικνύει τη βούληση των δύο μερών για περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι σήμερα ο κόσμος ολόκληρος και η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Μιας σοβαρής κρίσης που οφείλουμε όλοι να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα στους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση για να περιοριστεί το κόστος της κρίσης στο εισόδημα των νοικοκυριών και στις επιχειρήσεις, καθώς επίσης και για να επιταχύνει τους ρυθμούς για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που αφενός θα προστατέψουν από τους κινδύνους και αφετέρου θα προετοιμάσουν την ελληνική οικονομία ώστε όταν τελειώσει η κρίση, να "τρέξει" με τους ρυθμούς που απαιτούν οι καιροί.

    Απευθυνόμενος προς την ελληνική ομογένεια του Κατάρ ανέφερε ότι η δυναμική παρουσία εκατοντάδων Ελλήνων οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, μας κάνει υπερήφανους καθώς προβάλλει με επιτυχία την εικόνα της σύγχρονης Ελληνίδας και του σύγχρονου Έλληνα στις χώρες του Αραβικού κόσμου.

    Από την πλευρά της, η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έκανε και τα εγκαίνια της Πρεσβείας, ανέφερε ότι τα εγκαίνια σηματοδοτούν ένα μεγαλύτερο άνοιγμα της χώρας μας στον Αραβικό κόσμο. Η κ. Μπακογιάννη φύτεψε και μια ελιά, αναφέροντας ότι σηματοδοτεί την πρόθεση, η συνεργασία των δύο χωρών να έχει διάρκεια.

    [02] Στην τελική ευθεία

    Ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται του Τζον Μακέιν σε πέντε από οκτώ πολιτείες-"κλειδιά", μια εβδομάδα πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

    Ο Μακέιν προηγείται σε δύο πολιτείες, ενώ στην κρίσιμη Φλόριντα προβλέπεται ισοπαλία, σύμφωνα με σειρά δημοσκοπήσεων των Reuters/Zogby που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

    Ο Ομπάμα προηγείται σταθερά του Μακέιν με πέντε ποσοστιαίες μονάδες ανάμεσα στους πιθανούς ψηφοφόρους σε άλλη εθνική δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby, διατηρώντας δηλαδή την ίδια διαφορά που είχε και χθες Κυριακή.

    Η εθνική τηλεφωνική δημοσκόπηση είχε περιθώριο σφάλματος 2.9 ποσοστιαίες μονάδων.

    Ο ρεπουμπλικανός Μακέιν δίνει μάχη για να κερδίσει περίπου 12 πολιτείες, που είχε κερδίσει ο πρόεδρος Μπους το 2004, ανάμεσά τους και τις οκτώ που συμμετείχαν στην έρευνα τις τελευταίες τρεις μέρες.

    Οποιαδήποτε επιτυχία του Ομπάμα σε κάποια από αυτές τις πολιτείες θα τον βοηθήσει να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει τις 270 εκλεκτορικές ψήφους που χρειάζεται για να διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 4 Νοεμβρίου.

    Ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Ιλινόις διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι του Μακέιν στη Βιρτζίνια, τη Βόρεια Καρολίνα, το Μισούρι, το Οχάιο και τη Νεβάδα, ως επί το πλείστον εντός του περιθωρίου σφάλματος των 4.1 ποσοστιαίων μονάδων.

    Ο Μακέιν προηγείται με δέκα ποσοστιαίες μονάδες στη δυτική Βιρτζίνια και με έξι στην Ιντιάνα.

    Οι δύο υποψήφιοι εμφανίζουν το ίδιο ποσοστό (47%) στη Φλόριντα, το μεγαλύτερο "πεδίο" της εκλογικής μάχης με 27 εκλεκτορικές ψήφους και την πολιτεία η οποία έκρινε τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2000.

    Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ομπάμα να προηγείται άνετα σε όλες τις πολιτείες, τις οποίες είχε κερδίσει ο δημοκρατικός Τζον Κέρι το 2004, αλλά οι δημοσκοπήσεις των Reuters/Zogby δείχνουν τον Μακέιν να κινδυνεύει να χάσει πολλές από τις πολιτείες που είχε κερδίσει ο Μπους.

    "Αν ο Ομπάμα διατηρήσει τις πολιτείες που είχε κερδίσει ο Κέρι, θα μπορέσει να εξασφαλίσει αρκετές εκλεκτορικές ψήφους για να φθάσει στο Λευκό Οίκο", δήλωσε ο δημοσκόπος Ζόγκμπι και πρόσθεσε ότι ο Μακέιν θα δώσει σκληρή μάχη σε αρκετές πολιτείες, όπου οι ρεπουμπλικανοί έχουν μακρά ιστορία επιτυχίας.

    Μεγαλειώδης συγκέντρωση Ομπάμα στο Ντένβερ

    Πάνω από εκατό χιλιάδες πολίτες, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο Ντένβερ (Κολοράντο) για να παρακολουθήσουν ομιλία του υποψηφίου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, Μπαράκ Ομπάμα, ένας αριθμός ρεκόρ για τα αμερικανικά δεδομένα, που αποτελεί και άλλη μια ένδειξη για την κατά τα φαινόμενα νίκη του μαύρου υποψήφιου στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.

    Το συγκεντρωμένο πλήθος, κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, ήταν πολύ μεγαλύτερο από την επίσης μεγάλη συγκέντρωση του κ. Ομπάμα στο Σαν Λούις στο Μιζούρι, στις αρχές Οκτωβρίου.

    Στην ομιλία του, ο γερουσιαστής του Ιλινόι έκρινε τις δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο αντίπαλος του Ρεπουμπλικανός Τζον Μακέιν που όπως είπε ο κ. Ομπάμα έδειξαν σαφώς ότι ο κ. Μακέιν μοιράζεται ακριβώς τις "ίδιες απόψεις και την ίδια φιλοσοφία" με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    "Νομίζω -είπε ο κ. Ομπάμα- ότι ο Τζον Μακέιν έκανε κάποιες δηλώσεις μάλλον τίμιες που όμως απηχούν τις απόψεις του κ. Μπους".

    Συνέντευξη Μακέιν στο NBC

    Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζον Μακέιν, επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, σε συνέντευξή του στο κανάλι NBC, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στο δημοκρατικό αντίπαλό του, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον κατηγορεί ότι διαφέρει ελάχιστα από τον Μπους.

    Στην εκπομπή "Meet the Press", ο Μακέιν είπε, σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που φέρουν τον Ομπάμα να προηγείται κατά πολύ, ότι διαισθάνεται πώς κλείνει η ψαλίδα εννέα ημέρες πριν από τις εκλογές.

    Ο ίδιος παρείχε στήριξη στην υποψήφια αντιπρόεδρό του, Σάρα Πέιλιν, η οποία έχει δεχτεί έντονη κριτική για πολλά θέματα οδηγώντας πολλούς αμερικανούς στο συμπέρασμα ότι δεν είναι έτοιμη για να γίνει πρόεδρος.

    Εχοντας εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την προεκλογική του εκστρατεία, το επιτελείο του Ομπάμα κυκλοφόρησε μια νέα τηλεοπτική διαφήμιση που δείχνει τον Μακέιν με τη φωνή του Μπους να λέει: "Εχει στερέψει από ιδέες, είναι εκτός πραγματικότητας και εκτός χρόνου".

    Ο Μακέιν επέμεινε ότι, ενώ σέβεται τον Μπους, έχει διαφωνήσει μαζί του σε πολλά καίρια ζητήματα, όπως στην αύξηση των κυβερνητικών δαπανών, στην ακολουθούμενη πολιτική στο Ιράκ και στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

    "Αν έχουμε κοινή φιλοσοφία στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα; Σαφώς. Αλλά έχω εναντιωθεί σε κάποιους, όχι μόνο στον πρόεδρο Μπους, αλλά και σε άλλους, και έχω τα σημάδια για να το αποδείξω", είπε ο Μακέιν.

    Για τη Σάρα Πέιλιν, ο Μακέιν τονισε: "Τα πηγαίνουμε περίφημα. Εχουμε πλησιάσει την τελευταία εβδομάδα", είπε ο Μακέιν και πρόσθεσε ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση "Θα ξενυχτήσουμε πολύ, πολύ τη βραδιά των εκλογών".

    "Δεν την υπερασπίζομαι. Την εκθειάζω. Δεν χρειάζεται υπεράσπιση", δήλωσε ο Μακέιν για την Πέιλιν και είπε ότι "διάγει μια λιτή ζωή". "Είμαι τόσο περήφανος για τον τρόπο που ξεσηκώνει τα πλήθη", είπε για την υποψήφια αντιπρόεδρό του.

    [03] Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης

    Η νέα περίοδος των πειραματικών επιδείξεων στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου ξεκινά και πάλι, το Νοέμβριο 2008.

    Η περσινή εμπειρία, με τις πειραματικές επιδείξεις που τράβηξαν τα βλέμματα εκατοντάδων επισκεπτών της Έκθεσης και γέννησαν την περιέργεια για περαιτέρω αναζήτηση, κρίθηκε πολύ θετική από το Ιδρυμα και αποφάσισε ότι θα πρέπει τα πειράματα να συνεχιστούν και τη νέα περίοδο.

    Έτσι, για την χρονική περίοδο Νοέμβριος 2008 - Μάιος 2009, η ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας ετοίμασε επτά νέες θεματικές ενότητες πειραματικών επιδείξεων. Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 14.30 και στις 16.30, το κοινό θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία, μέσα από συνολικά 51 νέες και επιδείξεις επιστημονικών φαινομένων και τεχνολογικών εφαρμογών της καθημερινότητας.

    Οι θεματικές ενότητες των πειραμάτων, οι οποίες θα εναλλάσσονται κάθε μήνα, είναι οι εξής:

    -ΦΩΣ (Νοέμβριος '08): πρίσμα από νερό και καθρέφτη, φράκταλ σε οθόνη υπολογιστή, πόλωση του φωτός και άλλα πολλά.

    -ΉΧΟΣ (Δεκέμβριος '08): αναπνέοντας ήλιο, μουσικό κουτί, ζάχαρη που "νιώθει" τον ρυθμό, λέιζερ που "χορεύει" κ.α.

    -ΥΛΙΚΑ (Ιανουάριος '09): σταγόνες νερού παγοδρόμοι, αυτοσχέδιο σιντριβάνι, σουβλάκι από πάγο, μίγμα για αλεξίσφαιρο από corn flour κ.α.

    -ΧΗΜΕΙΑ (Φεβρουάριος '09): απόσταξη θαλασσινού νερού, αλλαγές χρώματος ανάλογα με το pH, μέθοδος εντοπισμού ιχνών αίματος, ηλεκτρόλυση, χημικό ρολόι Belousov-Zhabotinsky κ.α.

    -ΒΙΟΛΟΓΙΑ (Μάρτιος '09): εξαγωγή DNA από μπανάνα, χρωμοσώματα κάτω απ' το μικροσκόπιο, μαγιά που φουσκώνει μπαλόνι κ.α.

    -ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ (Απρίλιος '09): ηλεκτρόλυση, θαύματα με μαγνήτες, κλωβός Φαραντέι, ο πιο απλός κινητήρα κ.α.

    -ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (Μάιος '09): μπαταρία με ξύδι, αυτοκίνητο υδρογόνου, τα παγάκια και η στάθμη της θάλασσας κ.α.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 October 2008 - 11:30:28 UTC