Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aντικαρκινικά τρόφιμα
  • [02] "Αύξηση μισθών και συντάξεων"

  • [01] Aντικαρκινικά τρόφιμα

    Μια μοβ ντομάτα, γενετικά μεταλλαγμένη, ώστε να περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες ανθοκυανίνες, που συνήθως υπάρχουν στα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα, βοήθησε προκειμένου να καταπολεμηθεί ο καρκίνος σε ποντίκια στο εργαστήριο, όπως ανακοίνωσαν βρετανοί επιστήμονες.

    Άλλες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, εμφράγματος και νευρολογικών ασθενειών. Είναι η πρώτη φορά που ένα τρόφιμο μεταλάσσεται γενετικά για να περιέχει αυτές τις ουσίες.

    Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Nature Biotechnology", ενισχύει την αντίληψη ότι τα φυτά μπορούν να τροποποιηθούν γενετικά με σκοπό να κάνουν πιο υγιείς τους ανθρώπους, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερ. Πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε συχνά αυτά τα ωφέλιμα φρούτα (βατόμουρα, φραγκοστάφυλα), γι' αυτό η λήψη τους μέσω άλλων γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει.

    Η μετάλλαξη έγινε με την γενετική τροποποίηση δύο γονιδίων που ελήφθησαν από το φυτό αντίρρινο, τα οποία επιτρέπουν πλέον στις ντομάτες να παράγουν ανθοκυανίνη. Τα ποντίκια που έτρωγαν συχνά τη μεταλλαγμένη ντομάτα (το χρώμα της οποίας αλλάζει προς το μοβ λόγω της μετάλλαξης), έζησαν πολύ περισσότερο (182 μέρες κατά μέσο όρο) από όσα έτρωγαν κανονικές ντομάτες (142 μέρες). "Το ευεργετικό αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο σημαντικό από ό,τι περιμέναμε", δήλωσε η βιολόγος Κάθι Μάρτιν από το βρετανικό Κέντρο βιοτεχνολογίας John Innes.

    Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι ανάλογα πειράματα σε ανθρώπους θα πάρουν χρόνο και το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι να μελετηθεί πώς ακριβώς οι αντιοξειδωτικές ουσίες επιδρούν στους καρκινικούς όγκους.

    Η βιοτεχνολογία τροφίμων μέχρι τώρα είχε εστιαστεί σε γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους που φέρνουν πλεονεκτήματα στους αγρότες, όπως π.χ. το καλαμπόκι που εκκρίνει μια φυσική τοξίνη, η οποία σκοτώνει τα έντομα και τα παράσιτα.

    Επίσης έχουν υπάρξει προσπάθειες να δημιουργηθούν μεταλλαγμένα τρόφιμα με ωφέλιμες ουσίες, όπως το "χρυσό ρύζι" και οι γενετικά μεταλλαγμένες μπανάνες με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Α. Όμως κανένα προϊόν δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για κατανάλωση από ανθρώπους. Οι εχθροί της βιοτεχνολογίας επιμένουν ότι οι μεταλλάξεις αυτού του είδους μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, ζήτημα που μελετούν οι επιστήμονες.

    Και αντικαρκινική μπίρα;

    Η χημική ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία υπάρχει στη φλούδα του σταφυλιού, θεωρείται υπεύθυνη για πολλές ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών, όπως έχουν δείξει εργαστηριακά πειράματα. Τώρα μια ομάδα φοιτητών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Rice χρησιμοποιεί γενετική μηχανική και προχωρά στη δημιουργία μπίρας που περιέχει ρεσβερατρόλη.

    Η επονομαζόμενη "BioBeer" θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο διεθνή διαγωνισμό γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, στις 8-9 Νοεμβρίου, τη μεγαλύτερη στον κόσμο εκδήλωση στο χώρο της συνθετικής βιολογίας, όπου οι ανταγωνιζόμενες ερευνητικές ομάδες χρησιμοποιούν τους δομικούς λίθους του DNA για να δημιουργήσουν ζωντανούς οργανισμούς με νέες παράξενες ιδιότητες. Μεταξύ άλλων, στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί βακτήρια που συμπεριφέρονται σαν φωτογραφικό φιλμ, καθώς και βακτήρια που μυρίζουν σαν μέντα όταν μεγαλώνουν και σαν μπανάνα όταν σταματάνε να μεγαλώνουν.

    Η ομάδα του πανεπιστημίου Rice τροποποίησε γενετικά τη μαγιά της μπίρας εισάγοντας σε αυτήν γονίδια που σχετίζονται με τη ρεσβερατρόλη. Η γενετικά τροποποιημένη μαγιά προκαλεί ζύμωση της μπίρας και ταυτόχρονα παράγει ρεσβερατρόλη. Η ειρωνεία είναι ότι μερικά από τα μέλη της ομάδας δεν έχουν καν τη νόμιμη ηλικία για να πίνουν μπίρα στις ΗΠΑ!

    Αν και οι νέοι ερευνητές θα παράγουν δοκιμαστικά κάποιες ποσότητες της τροποποιημένης μπίρας, διευκρίνισαν ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός πριν κάποιος την πιεί, αφενός γιατί σε πρώτη φάση θα περιέχει ορισμένες χημικές ουσίες απαραίτητες για τα πειράματα και αφετέρου γιατί υπάρχει μόνο μια γενετικά τροποποιημένη μαγιά μπίρας, που προς το παρόν έχει εγκριθεί από τις αμερικανικές Αρχές για κατανάλωση.

    [02] "Αύξηση μισθών και συντάξεων"

    «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι αύξηση μισθών και συντάξεων, άμεση προστασία της λαϊκής οικογένειας που έχει δάνεια», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στην οικονομική κρίση και ζήτησε «να παγώσουν τα δάνεια, να πέσουν τα επιτόκια. Να εξασφαλιστούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, οι σημερινές και οι χθεσινές εισφορές των εργαζομένων».

    Η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης «είναι τόνωση για τους βιομηχάνους, για τους εφοπλιστές, για τους τραπεζίτες, τους τονώνουν και στην ουσία τονώνουν όλους εκείνους τους παράγοντες που θα φέρουν τη νέα κυκλική κρίση τα επόμενα χρόνια» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι G 20 δεν θα καταλήξουν σε ενιαία μέτρα. «Αν τυχόν καταλήξουν σε κάποια, αυτά θα είναι μια νέα καταιγίδα σε βάρος των εργαζομένων. Είναι πρόκληση να γίνεται συζήτηση πως θα ενισχυθούν τα κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτων, όταν ο άλλος δεν έχει να φάει και ο μισθός και η σύνταξη δεν φτάνουν για τον μήνα» τόνισε η γγ του ΚΚΕ.

    Η κα Παπαρήγα, η οποία περιόδευσε στο Αττικο Νοσοκομείο, έκανε λόγο για "μεγάλο σκάνδαλο" αναφερόμενη στις ελλείψεις που έχει το νοσοκομείο, και σημείωσε πως «χρόνια τώρα έχει ανοίξει ένα νοσοκομείο και δεν έχει προσωπικό».

    «Εδώ και τώρα ζητάμε αυτό το πανεπιστημιακό νοσοκομείο - που μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες - όχι απλώς να έχει πλήρες προσωπικό, αλλά και το προσωπικό να έχει ανθρώπινο ωράριο ώστε να προσφέρει υπηρεσίες εξειδικευμένες στη νοσηλεία, αλλά και στην έρευνα» τόνισε η κα Παπαρήγα και πρόσθεσε πως δεν αποτελεί δικαιολογία «ούτε το πώς θα γίνει ο ΑΣΕΠ»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 October 2008 - 13:30:27 UTC