Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγωνία για την παγκόσμια οικονομία
  • [02] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

  • [01] Αγωνία για την παγκόσμια οικονομία

    Μεγάλη πτώση καταγράφουν, σήμερα, οι τιμές των μετοχών στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις σημαντικές απώλειες στην Ασία, καθώς οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση καταφέρουν πλήγμα στις μετοχές των τραπεζών και των ενεργειακών εταιριών. Πτωτικά κινείται ο δείκτης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ, εν μέσω ανησυχιών ότι οι προσπάθειες της Ουάσινγκτον για σταθεροποίηση της χρηματοοικονομικής αγοράς δεν θα αποτρέψει την ύφεση.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε, λίγο μετά τις 12.30 ώρα Ελλάδος, απώλειες 4,64% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax απώλειες 3,94%. Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κατέγραφε πτώση 6,7% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI πτώση 5,13%.

    Έντονες διακυμάνσεις εμφανίζουν οι τιμές των μετοχών στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών, που στην έναρξη των διαπραγματεύσεων παρουσίαζε πτώση πάνω από 4%, εναλλάσει το πρόσημο από ώρα σε ώρα και στις 15:35 η ώρα βρισκόταν στις 1.747,76 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 1,11%.

    Με νέα κατακόρυφη πτώση 6,36% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο με τον δείκτη Nikkei να υποχωρεί κατά 486,18 μονάδες στις 7.162,90, το χαμηλότερο επίπεδό του τα τελευταία 26 χρόνια.

    Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση του σε μια συνεδρίαση από το 1991, υποχωρώντας κατά 12,7% κατά το κλείσιμο. Με πτώση 4,65 έκλεισε το Χρηματιστήριο της Ταϊπέι. Πτώση 6,96% σημείωσε στο μέσο της ημέρας και το Χρηματιστήριο της Μπανγκόκ. Πτώση 5,27% κατέγραψε το Χρηματιστήριο της Βομβάης, ενώ το Χρηματιστήριο της Μανίλας έκλεισε με κατακόρυφη πτώση 12,3%.

    Το ευρώ έφθασε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο 2006, στα 1,2367 δολάρια, για να ανακάμψει ελαφρά το μεσημέρι στα 1,2468 δολάρια, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανησυχίας για οικονομική ύφεση και τις κινήσεις επαναπατρισμού των κεφαλαίων που υποστηρίζουν των αμερικανικό νόμισμα.

    Από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε το ευρωπαϊό νόμισμα έφθασε στο ανώτατο επίπεδο των 1,6038 δολαρίων, το ευρώ δεν έχει σταματήσει να υποχωρεί και έχει χάσει περίπου το 22% της αξίας του.

    Τέλος, σε νέα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών υποχώρησε, σήμερα, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, κάτω από τα 62 δολάρια το βαρέλι, και σε νέα χαμηλά των τελευταίων 20 μηνών η τιμή του μπρεντ, κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι - για να ανακάμψουν ελαφρώς στη συνέχεια - λόγω των ανησυχιών για τη μείωση της ζήτησης εξαιτίας του κινδύνου οικονομικής ύφεσης και υπό την πίεση της συνεχούς ανατίμησης του δολαρίου.

    Οι πιο προηγμένες χώρες του πλανήτη, μέλη της ομάδος G7, επέκριναν την «υπερβολική αστάθεια» της ισοτιμίας του γιέν και δήλωσαν έτοιμες να συνεργασθούν για να καταπολεμήσουν την κρίση στις παγκόσμιες χρηματαγορές, αναφέρουν σε κοινό τους ανακοινωθέν.

    Στην Κίνα, οι ηγέτες από 40 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, συναντήθηκαν με στόχο να εξετάσουν μέτρα για την αντιμετώπιση των αιτιών που προκάλεσαν την οικονομική κρίση και την επιστροφή της εμπιστοσύνης στις αγορές. Στη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε να επέμβει πιο δραστικά και αποτελεσματικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ τονίστηκε ότι χρειάζεται διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε πως η συμφωνία (των ηγετών όλου του κόσμου) για τις μεταρρυθμίσεις των οικονομικών ρυθμιστικών αρχών και θεσμών θα είναι ένα ουσιαστικό βήμα στην αποφυγή μιας άλλης καταστροφής.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φιλοξενήσουν στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον τη σύνοδο των ηγετών των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών και των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών (G20) για να συζητήσουν τους κινδύνους μιας παγκόσμιας ύφεσης που μπορεί να προκαλέσει η μεγάλη οικονομική κρίση.

    Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε τη διενέργεια στις 7 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες μιας συνόδου των επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ που στόχο θα έχει την προετοιμασία της διεθνούς συνόδου για την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Λονδίνο για να συζητήσουν για τη διεθνή οικονομική κρίση και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές.

    Ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν ανακοίνωσε χθες ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί ότι θα χορηγηθεί στην Ουγγαρία "μια πολύ σημαντική οικονομική βοήθεια".

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα τη σύναψη συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων (swap) με την Κεντρική Τράπεζα της Δανίας ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στις αγορές βραχυπρόθεσμα, εξηγεί η ΕΚΤ σε σύντομη ανακοίνωσή της. Η γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων (swap line) θα παραμείνει σε ισχύ "όσο καιρό χρειαστεί", προσθέτει στην ανακοίνωσή της.

    Την ίδια ώρα, ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών που είναι αρμόδιος για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Ντέιβιντ Νέισον δήλωσε πως αυτήν την εβδομάδα θα αποδεσμευτούν τα 125 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των εννέα μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ.

    Οι εννέα τράπεζες που αφορά το μέτρο αυτό είναι οι: Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Bank of New York Mellon και State Street.

    Μια νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ είναι πιθανή στην προσεχή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με όσα δήλωσε, σήμερα στη Μαδρίτη, ο πρόεδρος της Ζαν Κλόντ Τρισέ.

    "Θεωρώ πιθανή" τη μείωση του βασικού επιτοκίου στην επόμενη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Νοεμβρίου, με δεδομένο ότι οι "πληθωριστικές πιέσεις μειώθηκαν" σχολίασε ο Ζ.Κ.Τρισέ κατά τη διάρκεια συνεδρίου που οργάνωσε το ισπανικό πρακτορείο "Europa Press".

    Η ΕΚΤ είχε προβεί στις 8 Οκτωβρίου στη μείωση του βασικού της επιτοκίου, στο 3,75% από 4,25% που ήταν μέχρι τότε, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης δράσης των περισσοτέρων κεντρικών τραπεζών.

    [02] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

    Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη κορυφώνται αύριο οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την παρέλαση θα παρακολουθήσουν για πρώτη φορά, και Βαλκάνιοι υπουργοί Αμυνας, προσκεκλημένοι του Ελληνα ομολόγου τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έστειλε μήνυμα για ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και με σχέσεις καλής γειτονίας

    Στην πρόσκληση του κ. Μεϊμαράκη ανταποκρίθηκαν οι υπουργοί Αμυνας της Τουρκίας και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και οι υφυπουργοί Αμυνας της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Σερβίας και της Κροατίας. Το μεσημέρι, ο κ. Μεϊμαράκης θα παραθέσει γεύμα προς τιμή τους, ενώ στις 7μ.μ. της ίδιας μέρας θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Σήμερα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η μαθητική παρέλαση, ενώπιον του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, βουλευτών, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της εκκλησίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και του στρατού.

    Ο επίσημος εορτασμός της 96ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης, του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και του έπους του '40, πραγματοποιήθηκε χθες στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Στις ιδιαίτερα δύσκολες συγκυρίες της εποχής που έχουν να κάνουν με τη διεθνή οικονομική κρίση, την επισιτιστική κρίση, την περιβαλλοντική, την ενεργειακή καθώς και τις γεωπολιτικές διενέξεις που θέτουν σε δοκιμασία την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη, αναφέρθηκε ο κ.Κάρολος Παπούλιας.

    «Αυτό που καταδεικνύεται τον τελευταίο καιρό είναι η πτώση ενός συγκεκριμένου πολιτισμικού προτύπου, η ιδεολογική απονομιμοποίηση ενός τρόπου ανάπτυξης της οικονομίας, λειτουργίας της κοινωνίας», είπε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε: «Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι μας, στην προοπτική ενός αναγκαίου και εφικτού καλύτερου κόσμου, να αφουγκραστούμε τα μηνύματα των επερχόμενων, να αναζητήσουμε τη βαθύτερη ουσία των κρίσεων και να συναισθανθούμε τις ανησυχίες όλων εκείνων που πλήττονται άμεσα από αυτές. Ετσι, ώστε, να διασφαλίσουμε τις αξίες εκείνες που θα οικοδομούν μια δημοκρατία προσανατολισμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην αλληλεγγύη και στην ανθρωπιά».

    Μήνυμα του πρωθυπουργού

    Το χρέος όλων μας σήμερα είναι σαφές: να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη της εποποιίας του β40, της Εθνικής Αντίστασης κατά της τριπλής κατοχής, αλλά και των μαύρων σελίδων του Εμφύλιου Σπαραγμού και της μετέπειτα εθνικής συμφιλίωσης που επετεύχθη από την ίδια εκείνη σκληρά δοκιμασμένη γενιά. Τα διδάγματα της πρόσφατης ιστορίας μας δικαιώνονται μόνο στο βαθμό που γίνονται γνώμονες της σκέψης μας για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, τονίζει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

    Σήμερα, το όραμα μιας κοινωνίας ευημερούσας και αλληλέγγυας, μιας πατρίδας φάρου ειρήνης και δημοκρατίας, προόδου και δικαιοσύνης για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, το όραμα που ενέπνευσε το β40, παραμένει επίκαιρο. Και το κατά πόσο η δική μας γενιά θα συμβάλει στην πραγμάτωσή του, εξαρτάται από το αν είμαστε εμείς, οι Έλληνες του 21ου αιώνα, πρόθυμοι να πούμε το δικό μας ΟΧΙ στις νοοτροπίες και τις πρακτικές του χθες που υπονομεύουν το μέλλον της χώρας και των πολιτών. Εξαρτάται από το βαθμό της αποφασιστικότητάς μας να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά, αναφέρει ο κ.Κ.Καραμανλής.

    Μήνυμα ΚΚΕ

    Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στον πόλεμο του β40 και οι μεγάλοι αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες που ακολούθησαν, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και οι κατοπινοί, βρίσκονται σε αντίθεση με τα καλέσματα των αστικών κομμάτων υπέρ της ομοψυχίας και της συμπόρευσης, δηλαδή της λαϊκής υποταγής, στον ευρωμονόδρομο και την ταξική συνεργασία, αναφέρει το ΚΚΕ.

    Η εργατική τάξη και οι μικρομεσαίοι καλούνται να πουν σήμερα ένα ισχυρό σύγχρονο ΟΧΙ στην πλουτοκρατία, στους μηχανισμούς του συστήματος και τα αστικά κόμματα που επιδιώκουν να πληρώσει ο λαός την κρίση, υπογραμμίζεται στο μήνυμα του κόμματος.

    Μήνυμα ΣΥΝ

    Το ΟΧΙ του 1940 αποτελεί πηγή έμπνευσης και σήμερα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που πρέπει να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και των οραμάτων για ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη ειρήνη. Η αγωνιστική στάση ζωής και οι θυσίες αυτών που επέλεξαν το δρόμο της προσφοράς και του κοινωνικού χρέους καταξίωσαν διαχρονικά πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά δημοκρατίας και πολιτισμού, αναφέρει στο μήνυμά του ο ΣΥΝ.

    Η κάθε εποχή χρειάζεται τα δικά της ΟΧΙ. Σήμερα λέμε ΟΧΙ σε νέες επεμβάσεις στο Ιράν. ΟΧΙ στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των Κούρδων και Παλαιστινίων. ΟΧΙ στη διχοτομημένη και κατεχόμενη Κύπρο. ΟΧΙ στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. ΟΧΙ στην οικολογική καταστροφή του πλανήτη, τονίζεται στην ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 October 2008 - 15:30:25 UTC