Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέτειος ιστορικής μνήμης και ηθικής ευθύνης

  • [01] Επέτειος ιστορικής μνήμης και ηθικής ευθύνης

    Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, και τις μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα, εορτάζεται σήμερα η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου.

    Την παρέλαση στη συμπρωτεύουσα θα παρακολουθήσουν για πρώτη φορά, και Βαλκάνιοι υπουργοί Άμυνας, προσκεκλημένοι του Έλληνα ομολόγου τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έστειλε μήνυμα για ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και με σχέσεις καλής γειτονίας.

    Χθες, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η μαθητική παρέλαση, ενώπιον του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, βουλευτών, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της εκκλησίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και του στρατού.

    Ομιλία προέδρου Δημοκρατίας

    «Οφείλουμε όλοι μας να διατηρούμε ζωντανή την παρακαταθήκη και την πολύτιμη κληρονομιά των αγώνων και των θυσιών που απαιτήθηκαν για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κ.Παπούλιας στη Θεσσαλονίκη στην αντιφώνησή του προς τον διοικητή του Γ' Σώματος Στρατού κατά το επίσημο δείπνο, συμπληρώνοντας «και να υπηρετήσουμε με ευθύνη, ομοψυχία και ενότητα τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας».

    «Ο εκδημοκρατισμός, η οικονομική εξυγίανση και η κοινωνική συνοχή είναι το μεγάλο στοίχημα των Βαλκανίων και η προϋπόθεση για μια ισότιμη ευρωπαϊκή πορεία. Μπορεί να κερδηθεί από εμπνευσμένες και ανεξάρτητες ηγεσίες με στρατηγικό σχεδιασμό, συνειδητοποίηση του ιστορικού βιώματος και ενεργοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων των πολιτών τους», ανέφερε.

    Παράλληλα υπογράμμισε πως «πρέπει όμως και οι βαλκανικές χώρες να πιστέψουν ότι πρέπει να πορευθούν στον ευρωπαϊκό δρόμο χωρίς εκπτώσεις και αναχρονισμούς. Είναι αναγκαίο και απαραίτητο να γίνουν βήματα μπροστά, αφήνοντας πίσω φενάκες και επίπλαστους «μικρομεγαλισμούς», ιστορικές φαλκιδεύσεις, που έβλαψαν τους λαούς των Βαλκανίων, ωφελώντας επικυρίαρχους και μεγάλα συμφέροντα».

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα Βαλκάνια σημείωσε ότι «σήμερα, η διαδικασία της μεταβολής των Βαλκανίων σε χώρο ειρήνης και συνεργασίας έχει εισέλθει σβ ένα νέο πλαίσιο, το ευρωπαϊκό. Μια περιοχή, μέχρι και πολύ πρόσφατα, ιδιαίτερα ταραγμένη, έχει πλέον όλες τις προοπτικές να μετεξελιχθεί σε Ζώνη Ειρήνης και Ευημερίας, που θα τη χαρακτηρίζει η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, η αλληλεγγύη, η ισότητα, αρχές και αξίες με λίγα λόγια, που αποτελούν και τον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης που οικοδομούμε».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επαίνεσε την πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη που κάλεσε υπουργούς και υφυπουργούς Άμυνας χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη και θα παρακολουθήσουν μαζί τη στρατιωτική παρέλαση.

    Οι υπουργοί και υφυπουργοί ήταν παρόντες στο δείπνο και ο κ. Παπούλιας τόνισε: «Είναι μια πρόσκληση που σηματοδοτεί και ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο των σχέσεων των χωρών μας. Είναι η κατηγορηματική προσταγή των λαών για ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία».

    Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στις επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της 28ης Οκτωβρίου και επισήμανε πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να μετατρέψουμε αυτές τις «επετείους ουσίας» σε «επετείους απουσίας», με τυπικές προσεγγίσεις και επιφανειακές αναδρομές. Επέτειοι ιστορικής μνήμης, ηθικής ευθύνης και εθνικών αγώνων όπως η σημερινή βοηθούν και στο να συναισθανθούμε τι ενέπνευσε και τί δίχασε τους λαούς μερικές δεκαετίες πριν και τί εμπνέει και διχάζει τους λαούς σήμερα».

    Ιδιαίτερα στάθηκε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Διότι, όπως είπε, «οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, αποτέλεσαν γεγονός καταλυτικής σημασίας για τη διαμόρφωση της τύχης των λαών και τη μορφοποίηση του πολιτικού χάρτη της ΝΑ Ευρώπης. Η ανακατανομή της εξουσίας και η αναδιάταξη των συνόρων, ριζική και στις δύο περιπτώσεις, συνετέλεσαν στην αποκατάσταση ενός συσχετισμού δυνάμεων που προσέγγιζε την εθνολογική πραγματικότητα. Οι λαοί της περιοχής αγωνίστηκαν, από κοινού τη φορά αυτή, για την απελευθέρωση των εθνικών τους εδαφών αποτινάσσοντας ολοκληρωτικά την κυριαρχία που ασκούσε σε βάρος τους η οθωμανική Πύλη. Ό,τι δεν είχε επιτευχθεί μέσω της διπλωματικής διαδικασίας, ό,τι δεν είχε αποφέρει σε διάστημα ενός σχεδόν αιώνα η εκδήλωση της βούλησης των λαών, επέτυχε σε διάστημα λίγων εβδομάδων η συστράτευσή τους».

    Μήνυμα του πρωθυπουργού

    Το χρέος όλων μας σήμερα είναι σαφές: να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη της εποποιίας του β40, της Εθνικής Αντίστασης κατά της τριπλής κατοχής, αλλά και των μαύρων σελίδων του Εμφύλιου Σπαραγμού και της μετέπειτα εθνικής συμφιλίωσης που επετεύχθη από την ίδια εκείνη σκληρά δοκιμασμένη γενιά. Τα διδάγματα της πρόσφατης ιστορίας μας δικαιώνονται μόνο στο βαθμό που γίνονται γνώμονες της σκέψης μας για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, τονίζει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

    Σήμερα, το όραμα μιας κοινωνίας ευημερούσας και αλληλέγγυας, μιας πατρίδας φάρου ειρήνης και δημοκρατίας, προόδου και δικαιοσύνης για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, το όραμα που ενέπνευσε το β40, παραμένει επίκαιρο. Και το κατά πόσο η δική μας γενιά θα συμβάλει στην πραγμάτωσή του, εξαρτάται από το αν είμαστε εμείς, οι Έλληνες του 21ου αιώνα, πρόθυμοι να πούμε το δικό μας ΟΧΙ στις νοοτροπίες και τις πρακτικές του χθες που υπονομεύουν το μέλλον της χώρας και των πολιτών. Εξαρτάται από το βαθμό της αποφασιστικότητάς μας να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά, αναφέρει ο κ.Κ.Καραμανλής.

    Μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

    "Το ΟΧΙ των Ελλήνων ήταν ένα ηχηρό ΟΧΙ στο φασισμό, στον ολοκληρωτισμό, στον αυταρχισμό και την υποκρισία και συμβολίζει τον αγώνα της υπέρβασης των δυνατοτήτων του ανθρώπου για την υπόστασή του, τις αξίες του, την ελευθερία του, την αξιοπρέπειά του", αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στο μήνυμά του για την 68η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    "Εξηνταοκτώ χρόνια μετά, τιμούμε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αποτίουμε την πρέπουσα τιμή και ξαναθυμόμαστε τις αξίες για τις οποίες πολέμησαν: Την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά. Σήμερα, που η χώρα βιώνει μια ηθική, οικονομική και πολιτική κρίση, καλούμαστε αυτές τις αξίες να κάνουμε πράξη", προσθέτει στο μήνυμά του ο κ. Παπανδρέου.

    Μήνυμα ΚΚΕ

    Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στον πόλεμο του β40 και οι μεγάλοι αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες που ακολούθησαν, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και οι κατοπινοί, βρίσκονται σε αντίθεση με τα καλέσματα των αστικών κομμάτων υπέρ της ομοψυχίας και της συμπόρευσης, δηλαδή της λαϊκής υποταγής, στον ευρωμονόδρομο και την ταξική συνεργασία, αναφέρει το ΚΚΕ.

    Η εργατική τάξη και οι μικρομεσαίοι καλούνται να πουν σήμερα ένα ισχυρό σύγχρονο ΟΧΙ στην πλουτοκρατία, στους μηχανισμούς του συστήματος και τα αστικά κόμματα που επιδιώκουν να πληρώσει ο λαός την κρίση, υπογραμμίζεται στο μήνυμα του κόμματος.

    Μήνυμα ΣΥΝ

    Το ΟΧΙ του 1940 αποτελεί πηγή έμπνευσης και σήμερα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που πρέπει να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και των οραμάτων για ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη ειρήνη. Η αγωνιστική στάση ζωής και οι θυσίες αυτών που επέλεξαν το δρόμο της προσφοράς και του κοινωνικού χρέους καταξίωσαν διαχρονικά πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά δημοκρατίας και πολιτισμού, αναφέρει στο μήνυμά του ο ΣΥΝ.

    Η κάθε εποχή χρειάζεται τα δικά της ΟΧΙ. Σήμερα λέμε ΟΧΙ σε νέες επεμβάσεις στο Ιράν. ΟΧΙ στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των Κούρδων και Παλαιστινίων. ΟΧΙ στη διχοτομημένη και κατεχόμενη Κύπρο. ΟΧΙ στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. ΟΧΙ στην οικολογική καταστροφή του πλανήτη, τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Τέλος, ο ΛΑΟΣ μεταφέροντας το δικό του μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αναφέρει: «Το όχι των Ελλήνων του 1940 απέναντι στις φασιστικές ορδές είναι ο ασφαλής φάρος για τις εθνικές ανάγκες του σήμερα. ΟΧΙ στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας. ΟΧΙ στις παρεμβάσεις των Τούρκων στη Θράκη. ΟΧΙ στις παραβιάσεις του Αιγαίου. ΟΧΙ στην υπονόμευση Ερντογάν στις συνομιλίες της Κύπρου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 October 2008 - 5:30:22 UTC