Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομία"
  • [02] "Βιώσιμη λύση του κυπριακού"
  • [03] Περιοδεία Τσίπρα στο Αλιβέρι

  • [01] "Εχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομία"

    Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο την διεθνή οικονομική κρίση. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ενημέρωσε για τα τελευταία γεγονότα και στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι ''έχουμε μία απο τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις, η οποία επηρεάζει την Ευρώπη και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου'', σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα είναι μικρότερες απ' αλλού, αλλά όπως τόνισε ο υπουργός, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή σχέδιο για την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα ούτε για τις επενδύσεις, ούτε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ούτε για τους καταναλωτές. "Εχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό τομέα και αυτό το σχέδιο θα βοηθήσει την οικονομία να αναπτύσσεται και τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη ήδη υπάρχουν σημάδια ύφεσης, που επηρεάζουν πάρα πολλές χώρες και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να δείξουμε ευελιξία και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων", υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός Οικονομίας, πρόσθεσε, ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και για την ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όσων θίγονται περισσότερο απο την κρίση, στα πλαίσια όμως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

    Ηδη, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, έχουμε δώσει δείγματα γραφής, ενώ ταυτόχρονα επιτέθηκε σε όσους καταθέτουν προτάσεις, οι οποίες, όπως είπε, δεν είναι σοβαρές.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε χαρακτηριστικά "ακούγονται προτάσεις οι οποίες αν επρόκειτο να εφαρμοστούν, όχι μόνο δεν θα έλυναν προβλήματα αλλά θα δημιουργούσαν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα για τους Ελληνες πολίτες".

    Αυτές οι προτάσεις, πρόσθεσε, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα.

    [02] "Βιώσιμη λύση του κυπριακού"

    Συνάντηση μιας και πλέον ώρας είχε το μεσημέρι η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για το κυπριακό και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Μετά τη συνάντηση η κα Παπαρήγα τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να δηλώσει ότι το ΚΚΕ συμπαρίσταται και στηρίζει το έργο και τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού.

    "Οι καιροί είναι δύσκολοι για τη λύση του κυπριακού", επεσήμανε και πρόσθεσε ότι με τη λύση "θα πρέπει Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν μονιασμένοι σε μια διζωνική ομοσπονδία, με ενιαία κρατική υπόσταση και παρουσία διεθνώς".

    Υποστήριξε ότι με πρόεδρο τον Δημήτρη Χριστόφια "το κυπριακό βρίσκεται σε απολύτως ασφαλή χέρια", αλλά επεσήμανε ότι για να υπάρξει λύση θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη διεθνής συγκυρία και να θέλει και η άλλη πλευρά.

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα έχει επαφές με τουρκοκυπριακά κόμματα, η κα Παπαρήγα είπε ότι αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, γιατί πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και ευκαιρίες. Οι επαφές αυτές είναι πιο εύκολο να γίνονται από το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε.

    Νωρίτερα η κα Παπαρήγα, η οποία επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ επισκέπτεται την Κύπρο με πρόσκληση του ΑΚΕΛ, είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) Πάμπη Κυρίτση. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συνάντηση.

    Ανέφερε ότι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΠΕΟ για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα και το πώς πρέπει να προετοιμαστεί το εργατικό κίνημα μιας και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης. Ήδη, είπε η κα Παπαρήγα, υπάρχει μια πολιτική και ιδεολογική προετοιμασία, ζητώντας από τους εργαζομένους να προβούν σε θυσίες ''που δεν έχουν καμιά υποχρέωση να τις κάνουν. Θυσίες έκαναν οι εργαζόμενοι όταν η Ελλάδα είχε ψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης, θυσίες ζητούνται και τώρα ενόψει της κρίσης''.

    Το ΚΚΕ, συνέχισε, πιστεύει ότι το εργατικό κίνημα, η αγροτιά και οι αυτοεργοδοτούμενοι "πρέπει να βρίσκονται σε θέση μάχης, να μην παραιτηθούν από διεκδικήσεις στο όνομα της διάσωσης της οικονομίας από την οικονομική κρίση. Την κρίση την προκάλεσαν τα κέρδη, η δίψα για κέρδη, η συσσώρευση κεφαλαίων και όχι βεβαίως τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων', δήλωσε.

    Ο ΓΓ της ΠΕΟ και βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπης Κυρίτσης χαρακτήρισε τη συζήτηση εγκάρδια και παραγωγική.

    Κύριο αντικείμενο της συνάντησης, είπε, ήταν η κρίση ''πώς εξελίσσεται και ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Είχαμε κοινή προσέγγιση, κοινή άποψη ότι το λογαριασμό δεν μπορούν να τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί''.

    [03] Περιοδεία Τσίπρα στο Αλιβέρι

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποιεί περιοδεία στο Αλιβέρι Ευβοίας, όπου και θα συμμετάσχει στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Οικολογίας, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ευβοίας και η Πολιτική Κίνηση Αλιβερίου του ΣΥΝ με θέμα «Ενεργειακό - Γιατί λέμε όχι στον λιθάνθρακα».

    Νωρίτερα, ο κ.Τσίπρας θα έχει συνάντηση στο Μηλάκι με τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αλιβερίου κατά του λιθάνθρακα και τους κατοίκους της περιοχής.

    Συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΝ

    Η κρίση στην οικονομία και η προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές συζητήθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού.

    Για την ελληνική οικονομία διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι «σύντομα μπορεί να βρεθεί μπροστά σε ύφεση» και υπογραμμίσθηκε ότι «έτσι όπως διαμορφώνεται το σημερινό σκηνικό, επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, των μικροκαταθετών, της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των αποθεματικών των Ταμείων».

    Σχετικά με το πακέτο των 28 δισ προς τις ελληνικές τράπεζες, η ΠΓ του ΣΥΝ υποστηρίζει ότι «συνιστά μια σκανδαλώδη πράξη ενίσχυσης της αιτίας της σημερινής κρίσης, που δεν είναι άλλη από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των τραπεζών. Γι αυτό παρέχεται με χαριστικούς όρους και αδιαφανώς, με αποτέλεσμα να ευνοούνται αποκλειστικά οι τράπεζες και σε καμία περίπτωση η κοινωνία».

    Επισημάνθηκε ότι «η μόνη λύση από το αδιέξοδο της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας περί ελεύθερων αγορών και της λατρείας του κέρδους είναι η ανάκτηση των τραπεζικών ιδρυμάτων από το δημόσιο με γνώμονα τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής στο χρηματοπιστωτικό τομέα προς όφελος των πολιτών».

    Η ΠΓ του κόμματος αναφέρει επίσης ότι «για το σχέδιο του Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου γιατί πέρα από τον βαθιά αντιλαϊκό του χαρακτήρα, σήμερα είναι εντελώς στον αέρα, καθώς συντάχθηκε κάτω από άλλες συνθήκες».

    Για τις ευρωεκλογές, αξιολογείται ως «έντονα πολιτικός» ο χαρακτήρας των επόμενων εκλογών, λόγω και των γενικότερων εσωτερικών εξελίξεων.

    Κατά τη συνεδρίαση της ΠΓ διατυπώθηκε ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές «θα είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές, που θα συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ». Συζητήθηκε ο τρόπος διαμόρφωσης της εκλογικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ με τις υπόλοιπες συνιστώσες καθώς και η συμβολή του ΣΥΝ στη διαμόρφωση της διακήρυξης του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

    Βασικά σημεία της πλατφόρμας του ΣΥΝ για τις ευρωεκλογές είναι: Η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και η πρότασή του προς τις άλλες δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, η επόμενη ευρωβουλή να έχει συντακτικό χαρακτήρα για τη διαμόρφωση μιας νέας ευρωσυνθήκης, η οποία να τεθεί σε έγκριση από όλους τους λαούς της Ευρώπης με δημοψηφίσματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 October 2008 - 15:30:32 UTC