Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάκαμψη στις διεθνείς χρηματαγορές
  • [02] Βουλή: Ενημέρωση από την Ντ.Μπακογιάννη για την ΠΓΔΜ
  • [03] "Σεβασμός στον πολίτη"
  • [04] "Βιώσιμη λύση του Κυπριακού"

  • [01] Ανάκαμψη στις διεθνείς χρηματαγορές

    Με εντυπωσιακή άνοδο "έκλεισαν" σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εκτός του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης που "έκλεισε" με μικρή υποχώρηση.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 8,05% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε ενισχυμένος κατά 9,23%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με υποχώρηση 0,45%.

    Επίσης, με άνοδο έκλεισαν τα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης, με τους βασικούς δείκτες ενισχυμένους κατά 9,87% και 9,42%, αντίστοιχα.

    Θεαματική ανάκαμψη σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.969,84 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 9,54%.

    Τέλος, στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 7,74%.

    Mε οριακές απώλειες άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά την θεαματική άνοδο 10,88% που παρουσίασε χθες, και ενώ η αγορά αναμένει την απόφαση της Ομοσπονδιακής Kεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για πιθανή μείωση των επιτοκίων.

    Κοντά στα 67 δολάρια το βαρέλι κινείται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς το αδύναμο δολάριο και η ενίσχυση των μετοχών των πετρελαϊκών εταιρειών επισκίασαν τη μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων προϊόντων διύλισης στις ΗΠΑ.

    Ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας

    Τα μέτρα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας που προτείνει στα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μαζί με τον Επίτροπο Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, λίγο μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής για την αντιμετώπιση κρίσης.

    Η Επιτροπή προτείνει "συντονισμένη" αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δίνει προτεραιότητα στον περιορισμό των συνεπειών από την οικονομική κρίση στην απασχόληση, στην αγοραστική δύναμη των πολιτών και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Το τελικό σχέδιο της Επιτροπής θα παρουσιαστεί στις 26 Νοεμβρίου.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή πρότεινε βραχυπρόθεσμες δράσεις, οι οποίες σε γενικές γραμμές αφορούν την ενίσχυση των νοικοκυριών, μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, οικονομική στήριξη για τα οικονομικά κατώτερα στρώματα του πληθυσμού, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μείωση της φορολογίας σε ορισμένα αγαθά με στόχο την αύξηση της ζήτησης και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Ακόμη, αναζητούνται τρόποι για την αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.

    Εξάλλου, ο Χ. Αλμούνια, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ την αύξηση του ανώτατου ορίου οικονομικής βοήθειας που θα μπορεί να χορηγεί η ΕΕ στα κράτη μέλη, εκτός ευρωζώνης, που ατιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα από 12 σε 25 δις. ευρώ. Ας σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό του 2002 το ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας που μπορεί να χορηγήσει σήμερα η ΕΕ σε ένα κράτος μέλος, εκτός ευρωζώνης, που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο ισοζύγιο πληρωμών του, είναι 12 δις. ευρώ. Ήδη η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα οικονομική βοήθεια ύψους 6,5 δις. ευρώ στην Ουγγαρία, ενώ δήλωσε έτοιμη να στηρίξει και την Ισλανδία, η οποία έχει ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ.

    "Γνωρίζουμε ότι ορισμένα κράτη μέλη βρίσκονται σε οικονομική πίεση και είμαστε έτοιμοι να τα στηρίξουμε. Η ΕΕ στηρίζει τα μέλη της", δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, καλώντας τις χώρες της ΕΕ να δείξουν εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, την εφαρμογή του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Επιτροπή συστήνει τα κράτη μέλη "να επωφεληθούν από την ευελιξία που προτείνει το Σύμφωνο, χωρίς ωστόσο να υπερβαίνουν τις "κόκκινες γραμμές". "Το περιθώριο ελιγμού είναι διαφορετικό για την κάθε χώρα" δήλωσε ο Χ. Αλμούνια, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται ισχυρές και αξιόπιστες αρχές για τον προϋπολογισμό από το κάθε κράτος μέλος. " Το Σύμφωνο Σταθερότητας αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης, προτείνει ευελιξία σε καιρούς ισχνών αγελάδων και λέει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αλληλοστηρίζονται σε δύσκολες καταστάσεις όπως αυτές που περνάει σήμερα η ΕΕ", τόνισε ο Χ. Αλμούνια.

    Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε χθες στις Βερσαλλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 7 Νοεμβρίου και τη Σύνοδο της G20 (ηγετών των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών και των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών) στην Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου.

    "Η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η επέκταση των οικονομικών προβλημάτων και σε άλλες χώρες, περιλαμβανόμενης της ανατολικής Ευρώπης, όπου τα προβλήματα ήδη εμφανίζονται και όπου πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα" δήλωσε ο κ. Μπράουν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

    Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί, που το εξάμηνο αυτό προεδρεύει στην ΕΕ, εξέφρασε την ευχή η Ευρωπαική Ενωση να αυξήσει "τουλάχιστον στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ" -έναντι των 12 που είναι τώρα- "την ικανότητά της να ανταποκριθεί στην παρούσα οικονομική κρίση" .

    "Θα προτείνω στις 7 Νοεμβρίου όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση που ήδη διαθέτει 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρευστό για να υποστηρίξει ορισμένα κράτη της, να ξεπεράσει τα 20 δικσεκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορέσει αυξάνοντας την οικονομική της ικανότητα, να ανταποκριθεί πληρέστερα στην κρίση" τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

    Αύριο ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

    Ζοφερές προβλέψεις για την οικονομία

    Σήμερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτοκιο κατά 0,50% σε 1%, ενώ μια νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ είναι πιθανή στην προσεχή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ζαν Κλόντ Τρισέ.

    "Θεωρώ πιθανή" τη μείωση του βασικού επιτοκίου στην επόμενη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Νοεμβρίου, με δεδομένο ότι οι "πληθωριστικές πιέσεις μειώθηκαν" σχολίασε ο Ζ.Κ.Τρισέ κατά τη διάρκεια συνεδρίου που οργάνωσε το ισπανικό πρακτορείο "Europa Press".

    Η ΕΚΤ είχε προβεί στις 8 Οκτωβρίου στη μείωση του βασικού της επιτοκίου, στο 3,75% από 4,25% που ήταν μέχρι τότε, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης δράσης των περισσοτέρων κεντρικών τραπεζών.

    Στο μεταξύ, μείωση των επιτοκίων ζητούν οι επιχειρήσεις στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω προβλέψεων ότι η οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει στην περικοπή περισσοτέρων του 1 εκατ. θέσεων εργασίας το 2009.

    Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από το 7% στο 7,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, με την περικοπή 1,1 εκατ. θέσεων εργασίας και ενώ το τρέχον έτος δημιουργήθηκαν περισσότερες από 2 εκατ. θέσεις εργασίας.

    Πακέτο σωτηρίας 25,1 δισ. δολαρίων για την Ουγγαρία

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) , η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η Παγκόσμια Τράπεζα συμφώνησαν απόψε σε ένα οικονομικό πακέτο 25,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διάσωση της Ουγγαρίας για να τη βοηθήσουν να ανταπεξέλθει με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε το ΔΝΤ.

    Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι κατέληξαν σε συμφωνία με την Ουγγαρία για δάνειο 15,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη με χρηματοδότηση επιπλέον 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Παγκόσμια Τράπεζα με άλλα 1,3 δις δολάρια.

    "Το πακέτο μπορεί να προωθηθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για έγκριση στις αρχές Νοεμβρίου με τη διαδικασία της επείγουσας χρηματοδότησης", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Ντομινίκ Στρος Καν.

    Πτώχευση κηρύσσουν οι αερογραμμές χαμηλού κόστους Sterling Airways

    Η αεροπορική εταιρία Sterling Airways που έχει την έδρα της στη Δανία ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει πτώχευση εντός της ημέρας, καθώς οι Ισλανδοί μέτοχοί της αδυνατούν να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή της εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

    Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, άλλες σκανδιναβικές αεροπορικές εταιρίες όπως η SAS και η χαμηλού κόστους Norwegian προσφέρθηκαν σήμερα το πρωί να βρουν εισιτήρια για να εξυπηρετήσουν στη μεταφορά των επιβατών της Sterling, η οποία έχει καθηλώσει στο έδαφος τον στόλο της.

    Οι αερογραμμές Sterling ανήκουν στον όμιλο Northern Travel Group, o οποίος αποτελείται από κεφάλαια των ισλανδικών επενδύσεων Fons, FL Group και Sund.

    Η οικονομία της Iσλανδίας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, κατέρρευσε εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Το νόμισμα της Ισλανδίας, η κορώνα έχει υποτιμηθεί κατά 40% από τον Ιανουάριο, οι τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας περιήλθαν στον έλεγχο του κράτους στις αρχές Οκτωβρίου και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητήσει διεθνή βοήθεια.

    "Μέσα σε μια περίοδο τριών έως τεσσάρων εβδομάδων, όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα κατέρρευσε και οι μέτοχοί μας βρέθηκαν σε αδυναμία να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την εταιρία", διευκρινίζει η ανακοίνωση της Sterling.

    "Διαπραγματεύσεις άρχισαν με αρκετούς εν δυνάμει επενδυτές, αλλά δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αναπόφευκτα η Sterling δεν έχει άλλη επιλογή παρά να κηρύξει πτώχευση", προσθέτει.

    Η Lufthansa αποκτά δύο μικρότερες αεροπορικές εταιρείες, την Eurowings και τη BMI

    Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, η οποία ανακοίνωσε χθες μείωση των εσόδων της, αναμένεται να αποκτήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας BMI και της γερμανικής Eurowings.

    Η Lufthansa κατέχει ήδη μικρό μερίδιο τόσο στη Eurowings όσο και τη BMI, που παλιότερα ονομαζόταν British Midland. Οι υψηλές τιμές των καυσίμων νωρίτερα μέσα στο έτος και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αυξήσει την πίεση προς τις μικρές αεροπορικές εταιρείες τις τελευταίες εβδομάδες, επιταχύνοντας τις συγχωνεύσεις στην αεροπορική βιομηχανία.

    Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Lufthansa, η εταιρεία θα αποκτήσει μέχρι το τέλος του έτους το 50,9% της Eurowings, μετά την προσφορά που δέχτηκε από άλλο μέτοχο της τελευταίας, την AK Industriebeteiligung. Εξάλλου, τον έλεγχο της βρετανικής BMI θα τον αποκτήσει από τον επιχειρηματία Michael Bishop.

    Η Lufthansa ανακοίνωσε, χθες, ότι αναμένει τα λειτουργικά έσοδα της για το τρέχον έτος να ανέλθουν στο 1,1 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από την παλιότερη πρόβλεψη για 1,4 δισ. ευρώ.

    [02] Βουλή: Ενημέρωση από την Ντ.Μπακογιάννη για την ΠΓΔΜ

    Μήνυμα φιλίας και συνεργασίας προς το λαό της ΠΓΔΜ έστειλε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής για τις εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας.

    «Στέλνω ειλικρινές μήνυμα φιλίας και συνεργασίας στο λαό της γειτονικής μας χώρας, η οποία όπως και οι ίδιοι γνωρίζουν υπήρξε πάντα επ' ωφελεία και των δύο λαών. Και για τους Έλληνες επενδυτές στη χώρα τους, αλλά κυρίως για τους ίδιους που σε πολύ δύσκολους καιρούς, βρίσκουν στις ελληνικές επιχειρήσεις χιλιάδες θέσεις εργασίας».

    Όπως μάλιστα επισήμανε η υπουργός, «η συνεργασία αυτή αποκτά τις ημέρες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της μεγάλης ύφεσης νέα σημασία. Αυτό αφορά κατ' εξοχήν την ΠΓΔΜ που συνορεύει και μπορεί να ενισχύσει τη συνεργασία της με μία χώρα - την Ελλάδα - που ανήκει στην ισχυρή ευρωπαϊκή ομάδα των κρατών της ευρωζώνης».

    Αναφερόμενη στο τελευταίο πακέτο ιδεών Νίμιτς, η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι «δεν νοείται διαπραγμάτευση» έξω από και πέρα από το πλαίσιο που καθορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Είναι άλλο να εκδηλώνεται ενδιαφέρον ενθάρρυνσης και υποβοήθησης των διαπραγματεύσεων και κάτι άλλο, τελείως διαφορετικό, είναι τυχόν απόπειρες άμεσης ή έμμεσης απαξίωσης ή και υπονόμευσής τους».

    Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της πρότασης του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι «ως έχει (σσ. η πρόταση) δεν είναι ικανοποιητική σε μία σειρά σημείων, που είναι είτε απορριπτέα, είτε προβληματικά, είτε ασαφή. Μόνο με τις απαραίτητες διευκρινίσεις και διορθώσεις, το κείμενο αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση για την επίτευξη λύσης».

    Παράλληλα, αντιδιέστειλε «τη σοβαρότητα, το εποικοδομητικό πνεύμα, την αποφασιστικότητα και τη σαφήνεια, που χαρακτηρίζουν πάντα την στάση της Ελλάδας» στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, με τη στάση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος «απολύτως συνειδητά, έχει όλον αυτόν τον καιρό υιοθετήσει μία συστηματική πολιτική καλλιέργειας στην κοινή γνώμη της χώρας του ενός ακραίου εθνικισμού άλλων εποχών».

    Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, «στη γειτονική χώρα καλλιεργείται σκοπίμως ένας εθνικισμός 19ου αιώνα, που επειδή ούτε έχει, ούτε βρίσκει, κατασκευάζει δήθεν αφορμές για να δαιμονοποιήσει την Ελλάδα. Για να την καταστήσει ψευδώς εχθρό στα μάτια του λαού της ΠΓΔΜ, διαστρέφοντας χωρίς μέτρο την πραγματικότητα και την αλήθεια». Δυστυχώς, πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γκρουέφσκι «συνειδητά έχει επιλέξει την αδιαλλαξία σε βάρος της ίδιας της ευρωπαϊκής και ευρω-ατλαντικής προοπτικής της χώρας και του λαού του. Αντ' αυτού, φαίνεται ότι προκρίνει την εμπέδωση και ενίσχυση της προσωπικής πολιτικής του επικράτησης στη γειτονική χώρα».

    Η κ. Μπακογιάννη μίλησε επίσης για «αλληλοαναιρούμενα μηνύματα και θέσεις» εκ μέρους των εκπροσώπων των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις: «Η μεν Ελλάδα συμμετέχει με έναν διαπραγματευτή, πλήρως εξουσιοδοτημένο, με σαφείς οδηγίες ο οποίος έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και επομένως και τα αναγκαία περιθώρια χειρισμών, τα δε Σκόπια, με δύο διαπραγματευτές, που επισήμως πλέον ομολογείται ότι ο ένας, ο κ. Ντιμιτρόφ, εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Τσερβένκοφσκι και ο άλλος, ο κ. Μ. Προτούγκερ, τον κ. Γκρουέφσκι». Είναι προφανές -υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών- ότι το ιδιότυπο αυτό δυαδικό σύστημα εκπροσώπησης δεν συμβάλλει στην αναγκαία για μία πολύπλοκη διαπραγμάτευση σαφήνεια».

    Όπως επισήμανε η υπουργός, εγείρονται «σοβαρά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία και τη δεσμευτικότητα των θέσεων που προβάλλονται από την άλλη πλευρά του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης. Όσο αυτά το ζητήματα μένουν αδιευκρίνιστα, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διαπραγματευτική διαδικασία».

    Προειδοποίησε μάλιστα, ότι «δεν νοείται συμφωνία υπό αίρεση στα Σκόπια. Παραμένουμε σταθερά και εποικοδομητικά στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγμάτευση και επιθυμούμε ειλικρινά την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης»

    «Η Ελλάδα δεν βραδυπορεί, ούτε και βιάζεται», υπογράμμισε η υπουργός και συμπλήρωσε: «Ζητά να ξεκαθαρισθούν οι κανόνες του παιγνιδιού. Ζητά να σταματήσουν οι προκλητικές συμπεριφορές του κ. Γκρουέφσκι και της κυβέρνησής του».

    Τέλος, όταν κλήθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να «καθοδηγεί» το διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, η κ. Μπακογιάννη απάντησε δι΄ερωτήσεως: «Σήμερα ανακαλύψατε ότι ο ΟΗΕ επηρεάζεται από τις ΗΠΑ; Δεν σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, όλοι μας, όσοι περάσαμε από την ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών, είχαμε πάντοτε συνομιλητές, που επηρέαζαν τις προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών;»

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος είπε ότι η διαρροή του τηλεγραφήματος της αμερικανίδας πρέσβεως στη ΠΓΔΜ αποδεικνύουν ότι στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ «υπάρχει συντονιστής και καθοδηγητής, άτυπος, ανομολόγητος, ισχυρός και εκτός νομιμότητας ευρισκόμενος, δηλαδή το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών».

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης ρώτησε αν ζητήθηκαν εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για το δημοσιευθέν έγγραφο καθώς και ποιες είναι οι παρατηρήσεις της κυβέρνησης επί του πακέτου Νίμιτς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μπανιάς είπε ότι είναι επικίνδυνη η μεθοδολογία των διαδοχικών προσεγγίσεων και της διολίσθησης που εφαρμόζει η πλευρά Νίμιτς, και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι η «διαρροή» του εγγράφου έκανε καλό διότι «έπεσαν οι μάσκες», και ότι «από πίσω είναι οι Αμερικανοί».

    Συνάντηση Νίμιτς με αντιπροσώπους ΠΓΔΜ

    Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, είχε σήμερα συνάντηση με τους αντιπροσώπους των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάρτιν Πρότογκερ.

    Μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Νίμιτς στο Μανχάταν, δεν έγιναν δηλώσεις, ούτε και υπήρξε μέχρι στιγμής ανακοίνωση από μέρους της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού.

    [03] "Σεβασμός στον πολίτη"

    Πέντε προτάσεις για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) παρουσίασε σήμερα ο Πολιτικός Εκπρόσωπος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη τύπου για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία, μαζί με τους Α. Κατσιφάρα και Φ. Σαχινίδη.

    Ο κ.Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στις προοπτικές περαιτέρω σμίκρυνσης ή και αφανισμού πολλών μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων λόγω της περιορισμένης ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά και της απαράδεκτης καθυστέρησης στην έναρξη του ΕΣΠΑ και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το πρόγραμμα ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών, για τους εξής λόγους:

    Παρέχει δημόσιο χρήμα στις τράπεζες χωρίς να εξασφαλίζει τον ανάλογο και επιθυμητό σ' αυτή τη φάση έλεγχο και εποπτεία του δημοσίου πάνω στο τραπεζικό σύστημα. Δεν επιβάλλονται περιορισμοί ούτε στο θέμα της ολιγοπωλιακής διάρθρωσης της τραπεζικής αγοράς, ούτε στο θέμα των καταχρηστικών πρακτικών, ούτε στην κοινωνική πρόκληση που αποτελούν οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών των λεγόμενων "Golden Boys", ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    "Γίνεται κατάχρηση της κρατικής ενίσχυσης, αφού όλες ανεξαιρέτως οι τράπεζες ορίζονται ως δικαιούχοι μέσα από μια εξω-νομοθετική διαδικασία που είναι η συμφωνία κυρίων, σε πλήρη αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, οι οποίες συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 12-10-2008 και απαιτούν στήριξη μόνο των πραγματικών δικαιούχων", τόνισε.

    Στο "τραπεζικό πακέτο" δεν προβλέπεται ειδική ρήτρα που να εξασφαλίζει ότι οι τράπεζες δεν θα συσσωρεύσουν τα κεφάλαια, ούτε θα τα δώσουν ως μερίσματα, αλλά θα τα διοχετεύσουν σε δανεισμό προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις (όπως π.χ. γίνεται στη Γαλλία), ανέφερε επίσης

    Στη συνέχεια παρουσίασε 5 προτάσεις για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη των ΜΜΕ στις οποίες περιλαμβάνονται η κατάργηση της συμφωνίας κυρίων του υπουργείου Οικονομίας με τις τράπεζες, η οποία αναιρεί το πνεύμα και την ουσία των κατευθυντήριων γραμμών που συμφωνήθηκαν στην ΕΕ. Λελογισμένη αγορά τραπεζικών μετοχών από το κράτος υπό την προϋπόθεση ότι το δημόσιο ασκεί έλεγχο και εποπτεία των προβληματικών τραπεζών και οι τράπεζες διασφαλίζουν το δανεισμό με απρόσκοπτη ροή χρήματος προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις (ρήτρα διασφάλισης του δανεισμού)

    Ενίσχυση του συστήματος εγγυοδοσίας των επιχειρήσεων, μέσα από τη δημιουργία ενός νέου εγγυοδοτικού μηχανισμού των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες απασχολούν το 75% των μισθωτών εργαζόμενων. Ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών μέσα από κατάργηση ή τριετή αναστολή κομβικών παραμέτρων της πρόσφατης φορολογικής μεταρρύθμισης.

    Για την Ολυμπιακή

    Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της "Ολυμπιακής", με αφορμή την αυριανή συζήτηση στη Βουλή του πακέτου των μέτρων για τους εργαζόμενους της εταιρείας, παρουσίασαν οι υπεύθυνοι του Κινήματος στον τομέα των μεταφορών, Νίκος Σηφουνάκης, Χάρης Τσιόκας και Φώτης Χατζημιχάλης.

    Παράλληλα, έδωσαν απάντηση στους 11 "μύθους", όπως είπε ο κ. Σηφουνάκης, της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών, "τους οποίους επινόησαν για να συγκαλυφτεί η αλήθεια για την εκποίηση του Εθνικού Αερομεταφορέα".

    Κατά τους υπευθύνους του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αλήθεια ο ισχυρισμός του κ. Χατζηδάκη ότι οι συσσωρευμένες ζημιές της Ολυμπιακής μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπερνούσαν τα 2,6 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, πρόσθεσαν, δεν στήριξε και δεν υπερασπίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων για τις οφειλές, αντίθετα υπονόμευσε το μέλλον στις Βρυξέλλες και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Σημείωσαν ακόμη ότι το 2007 η "Ολυμπιακή" είχε 48 αεροσκάφη, ενώ τον Ιούνιο του 2008 μειώθηκαν στα 38, γεγονός που σημαίνει ότι δεν εκτελέστηκαν 22.000 πτήσεις, δηλαδή 2 εκατομμύρια λιγότερους επιβάτες και συνολική απώλεια εσόδων ύψους 230 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Σηφουνάκης είπε ότι η κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών της 7ης Μαρτίου του 2004, με μεθοδευμένο τρόπο προχώρησε στην απαξίωση της εταιρείας με τελικό στόχο τη συρρίκνωση και τη διάλυσή της και ακύρωσε τη δρομολογημένη συμφωνία του 2003 με την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν παρουσίασε στις Βρυξέλλες τις Ολυμπιακές Αερογραμμές ως συνέχεια της Ολυμπιακής Αεροπορίας με αποτέλεσμα να φορτώσουν με χρέη μια εταιρεία χωρίς ελλείμματα στην οποία διασφαλιζόταν το σύνολο του πτητικού έργου.

    Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκαν επίσης τι θα συμβεί αν δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης της "Ολυμπιακής" και τι θα γίνει με την αεροπορική σύνδεση των νησιών, αφού σύμφωνα με το σχέδιο, οι νέοι ιδιοκτήτες υποχρεώνονται να εκτελέσουν συγκεκριμένα δρομολόγια μόνο για μια τριετία, ήτοι μέχρι το 2012, χωρίς να υπάρχει καμία πρόνοια για το τι θα συμβεί μετά.

    Κατά το ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, οριστικοποιεί την εκποίηση της εταιρείας και νομιμοποιεί την απόλυση των εργαζομένων με προνομιακή επιμέρους μεταχείριση ορισμένων κατηγοριών.

    Το συνολικό κόστος της εκποίησης κατά την κυβέρνηση θα φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα θα ξεπεράσει το 1,8 δισ, ευρώ, είπε ο κ. Σηφουνάκης, προσθέτοντας ότι με τέτοιου ύψους δαπάνη θα μπορούσαν όχι μόνο να σωθούν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, αλλά να μετατραπούν σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική εταιρεία με μεγάλες προοπτικές.

    Μπορούμε μια καλύτερη Ελλάδα

    "Μπορούμε μια καλύτερη Ελλάδα, χρειάζεται να πούμε 'ναι' σε μια νέα διακυβέρνηση", τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι αγωνιστές τους οποίους τιμούμε σήμερα «είπαν το μεγάλο βόχιβ στη βαρβαρότητα, το μεγάλο βναιβ για μια κοινωνία αξιών», καθώς και ότι «δίδαξαν πως παρά την κρίση την οποία ζούμε γύρω μας, την απαξίωση των πάντων που ζούμε, ξέρουμε ότι μπορούμε μια καλύτερη Ελλάδα».

    Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε, επίσης: «Γιβ αυτήν αγωνιζόμαστε και αυτήν θα φτιάξουμε. Ξέρουμε ότι μπορούμε να πούμε όχι στη διαφθορά και την αδιαφάνεια που κατατρώει το δημόσιο πλούτο. Μπορούμε να πούμε βόχιβ στην άδικη φορολογία που πνίγει την ανάπτυξη και χτυπάει τα εισοδήματα των μεσαίων και χαμηλότερων εισοδηματικά τάξεων. Μπορούμε να πούμε βόχιβ στην ασυδοσία που αδικεί τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Και μπορούμε να πούμε βναιβ σε μια άλλη διακυβέρνηση, που σέβεται τον Έλληνα πολίτη».

    [04] "Βιώσιμη λύση του Κυπριακού"

    Συνάντηση μιας και πλέον ώρας είχε το μεσημέρι η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για το κυπριακό και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Μετά τη συνάντηση η κα Παπαρήγα τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να δηλώσει ότι το ΚΚΕ συμπαρίσταται και στηρίζει το έργο και τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού.

    "Οι καιροί είναι δύσκολοι για τη λύση του κυπριακού", επεσήμανε και πρόσθεσε ότι με τη λύση "θα πρέπει Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν μονιασμένοι σε μια διζωνική ομοσπονδία, με ενιαία κρατική υπόσταση και παρουσία διεθνώς".

    Υποστήριξε ότι με πρόεδρο τον Δημήτρη Χριστόφια "το κυπριακό βρίσκεται σε απολύτως ασφαλή χέρια", αλλά επεσήμανε ότι για να υπάρξει λύση θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη διεθνής συγκυρία και να θέλει και η άλλη πλευρά.

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα έχει επαφές με τουρκοκυπριακά κόμματα, η κα Παπαρήγα είπε ότι αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, γιατί πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και ευκαιρίες. Οι επαφές αυτές είναι πιο εύκολο να γίνονται από το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε.

    Νωρίτερα η κα Παπαρήγα, η οποία επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ επισκέπτεται την Κύπρο με πρόσκληση του ΑΚΕΛ, είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) Πάμπη Κυρίτση. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συνάντηση.

    Ανέφερε ότι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΠΕΟ για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα και το πώς πρέπει να προετοιμαστεί το εργατικό κίνημα μιας και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης. Ήδη, είπε η κα Παπαρήγα, υπάρχει μια πολιτική και ιδεολογική προετοιμασία, ζητώντας από τους εργαζομένους να προβούν σε θυσίες ''που δεν έχουν καμιά υποχρέωση να τις κάνουν. Θυσίες έκαναν οι εργαζόμενοι όταν η Ελλάδα είχε ψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης, θυσίες ζητούνται και τώρα ενόψει της κρίσης''.

    Το ΚΚΕ, συνέχισε, πιστεύει ότι το εργατικό κίνημα, η αγροτιά και οι αυτοεργοδοτούμενοι "πρέπει να βρίσκονται σε θέση μάχης, να μην παραιτηθούν από διεκδικήσεις στο όνομα της διάσωσης της οικονομίας από την οικονομική κρίση. Την κρίση την προκάλεσαν τα κέρδη, η δίψα για κέρδη, η συσσώρευση κεφαλαίων και όχι βεβαίως τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων', δήλωσε.

    Ο ΓΓ της ΠΕΟ και βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπης Κυρίτσης χαρακτήρισε τη συζήτηση εγκάρδια και παραγωγική.

    Κύριο αντικείμενο της συνάντησης, είπε, ήταν η κρίση ''πώς εξελίσσεται και ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Είχαμε κοινή προσέγγιση, κοινή άποψη ότι το λογαριασμό δεν μπορούν να τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί''.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 October 2008 - 17:30:37 UTC