Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μέτρα υπέρ του κεφαλαίου"
  • [02] Περιοδεία στη Λάρισα

  • [01] "Μέτρα υπέρ του κεφαλαίου"

    Συνάντηση μιας και πλέον ώρας είχε χθες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια. Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για το κυπριακό και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Μετά τη συνάντηση, η κα Παπαρήγα τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να δηλώσει ότι το ΚΚΕ συμπαρίσταται και στηρίζει το έργο και τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού.

    "Οι καιροί είναι δύσκολοι για τη λύση του κυπριακού", επεσήμανε και πρόσθεσε ότι με τη λύση "θα πρέπει Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν μονιασμένοι σε μια διζωνική ομοσπονδία, με ενιαία κρατική υπόσταση και παρουσία διεθνώς".

    Υποστήριξε ότι με πρόεδρο τον Δημήτρη Χριστόφια "το κυπριακό βρίσκεται σε απολύτως ασφαλή χέρια", αλλά επεσήμανε ότι για να υπάρξει λύση θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη διεθνής συγκυρία και να θέλει και η άλλη πλευρά.

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα έχει επαφές με τουρκοκυπριακά κόμματα, η κα Παπαρήγα είπε ότι αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, γιατί πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και ευκαιρίες. Οι επαφές αυτές είναι πιο εύκολο να γίνονται από το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε.

    Το ΚΚΕ για την οικονομική κρίση

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, τονίζει ότι "τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και εξαγγέλλουν τα στελέχη της, ούτε την επερχόμενη οικονομική κρίση μπορούν να αποτρέψουν, ούτε τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα να προστατεύσουν από τις συνέπειες. Αντίθετα επιδιώκουν να τους φορτώσουν τα βάρη προκειμένου να προστατευτούν τα κέρδη του κεφαλαίου".

    "Η επιδείνωση της ζωής της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων δεν μπορεί να σταματήσει με μέτρα πτωχοκομείου και με συμφωνίες κυρίων, που εξαγγέλλει η κυβέρνηση και προτείνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    Η εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα ένα και μόνο δρόμο έχουν για να μην πληρώσουν τα καπιταλιστικά αδιέξοδα: Να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ και πιο αποφασιστικά να οργανώσουν την αντιμονοπωλιακή συμμαχία και αντεπίθεση, διεκδικώντας μέτρα ανακούφισης, στην πάλη για να κατακτήσουν τον πλούτο που παράγουν, απορρίπτοντας τον «ευρωμονόδρομο», τις επιλογές του κεφαλαίου", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [02] Περιοδεία στη Λάρισα

    Περιοδεία στο νομό Λαρίσης πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Το πρωί ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το εργοστάσιο Ζάχαρης, όπου συναντήθηκε με εργαζόμενους, παραγωγούς και τη διεύθυνση του εργοστασίου, ενώ στη συνέχεια παραχώρησε, σε αίθουσα του εργοστασίου, συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

    Το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα μεταβεί στη Γαλήνη Λάρισας όπου θα έχει συνάντηση με συνεταιρισμό και αγρότες σε καφενείο του χωριού και στη συνέχεια σε οινοποιείο του Τυρνάβου, όπου θα μετάσχει σε σύσκεψη με συνεταιριστικές οργανώσεις και παραγωγούς του Τυρνάβου

    Το απόγευμα θα μιλήσει στο Χατζηγιάννειο Πολιτιστικό Κέντρο.

    Ομιλία Τσίπρα στο Αλιβέρι

    Την πλήρη αντίθεσή του στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το τμήμα οικολογίας, η νομαρχιακή επιτροπή και η πολιτική κίνηση Αλιβερίου του Συνασπισμού, με θέμα "Γιατί λέμε όχι στον λιθάνθρακα".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι η κυβέρνηση της Νέας δημοκρατίας ανακοινώνει συνεχώς αδειοδοτήσεις για παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, προγραμματίζει νέες εγκαταστάσεις με εισαγόμενο λιθάνθρακα αντί να προχωρήσει σε προγράμματα σταδιακής υποκατάστασής τους. Είναι μία κυβέρνηση, πρόσθεσε, που θεωρεί πως σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Που θα επωμισθούν για άλλη μία φορά στην πλάτη και στα πνευμόνια τους μία κακώς εννοούμενη ανάπτυξη.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας κάτοικοι και κινήσεις πολιτών έχουν ξεσηκωθεί γιατί δεν θέλουν περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής τους και ζήτησε να ακυρωθούν οι αδειοδοτήσεις για επιπλέον παραγωγή με χρήση λιθάνθρακα και να σχεδιαστεί η προοδευτική μείωση, σε ορίζοντα χρόνου, της χρήσης λιγνίτη. Χρειαζόμαστε, τόνισε, ένα συνολικό, συνεκτικό και μακροχρόνιο σχέδιο απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

    Το επείγον, είπε ο κ. Τσίπρας σήμερα είναι ο αειφορικός ενεργειακός σχεδιασμός. Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την παραγωγή ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον. Ένας σχεδιασμός που θα έχει στόχο την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας τουλάχιστον κατά 20%, την χρήση νέων τεχνολογιών και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.

    Συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΝ

    Η κρίση στην οικονομία και η προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού.

    Για την ελληνική οικονομία διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι «σύντομα μπορεί να βρεθεί μπροστά σε ύφεση» και υπογραμμίσθηκε ότι «έτσι όπως διαμορφώνεται το σημερινό σκηνικό, επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, των μικροκαταθετών, της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των αποθεματικών των Ταμείων».

    Σχετικά με το πακέτο των 28 δισ προς τις ελληνικές τράπεζες, η ΠΓ του ΣΥΝ υποστηρίζει ότι «συνιστά μια σκανδαλώδη πράξη ενίσχυσης της αιτίας της σημερινής κρίσης, που δεν είναι άλλη από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των τραπεζών. Γι αυτό παρέχεται με χαριστικούς όρους και αδιαφανώς, με αποτέλεσμα να ευνοούνται αποκλειστικά οι τράπεζες και σε καμία περίπτωση η κοινωνία».

    Επισημάνθηκε ότι «η μόνη λύση από το αδιέξοδο της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας περί ελεύθερων αγορών και της λατρείας του κέρδους είναι η ανάκτηση των τραπεζικών ιδρυμάτων από το δημόσιο με γνώμονα τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής στο χρηματοπιστωτικό τομέα προς όφελος των πολιτών».

    Η ΠΓ του κόμματος αναφέρει επίσης ότι «για το σχέδιο του Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου γιατί πέρα από τον βαθιά αντιλαϊκό του χαρακτήρα, σήμερα είναι εντελώς στον αέρα, καθώς συντάχθηκε κάτω από άλλες συνθήκες».

    Για τις ευρωεκλογές, αξιολογείται ως «έντονα πολιτικός» ο χαρακτήρας των επόμενων εκλογών, λόγω και των γενικότερων εσωτερικών εξελίξεων.

    Κατά τη συνεδρίαση της ΠΓ διατυπώθηκε ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές «θα είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές, που θα συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ». Συζητήθηκε ο τρόπος διαμόρφωσης της εκλογικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ με τις υπόλοιπες συνιστώσες καθώς και η συμβολή του ΣΥΝ στη διαμόρφωση της διακήρυξης του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

    Βασικά σημεία της πλατφόρμας του ΣΥΝ για τις ευρωεκλογές είναι: Η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και η πρότασή του προς τις άλλες δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, η επόμενη ευρωβουλή να έχει συντακτικό χαρακτήρα για τη διαμόρφωση μιας νέας ευρωσυνθήκης, η οποία να τεθεί σε έγκριση από όλους τους λαούς της Ευρώπης με δημοψηφίσματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 October 2008 - 9:30:25 UTC