Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάσκεψη για τη διαφθορά
  • [02] "Τα καρτέλ στην Ελλάδα"
  • [03] Ντ.Μπακογιάννη για το θέμα της ΠΓΔΜ
  • [04] Δημοσκόπηση: Προβάδισμα για ΠΑΣΟΚ
  • [05] Εν δυνάμει επικίνδυνα κρασιά
  • [06] MIG: "Κατηγορώ" του Α. Βγενόπουλου

  • [01] Διάσκεψη για τη διαφθορά

    Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής. Στη συνάντηση ήταν παρούσα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ τον κ.Βαρθολομαίο συνόδευε ο Μητροπολίτης Περγάμου.

    Ο πρωθυπουργός, στις 2 μ.μ. θα απευθύνει ομιλία στην 13η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Κατά της Διαφθοράς, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής, από τη "Διεθνή Διαφάνεια" και σε συνεργασία με τη "Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς" και τελεί υπό την αιγίδα ης ελληνικής κυβέρνησης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στους συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη αναφέρθηκε στα μέτρα, τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εσωτερικών, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και στα θετικά αποτελέσματα που άρχισαν να εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα, σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών φορέων και ανεξάρτητων αρχών.

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στις αιτίες που οδήγησαν στη διόγκωση του διεθνούς φαινομένου της διαφθοράς, σημείωσε τον πολλαπλασιασμό των δομών του κράτους, την ανάδυση νέων μορφών διαφθοράς - ιδίως μέσω της τεχνολογίας - την αναποτελεσματικότητα των ελέγχων, τα κενά του θεσμικού πλαισίου, την πολυνομία, την πολιτική και οικονομική αστάθεια, την φτώχεια, την κρίση αξιών κλπ.

    Με αυτά τα δεδομένα, είπε ο κ. Παυλόπουλος, είναι αναγκαία η περαιτέρω κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, η συνεργασία των μηχανισμών ελέγχου και πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται η «Διεθνής Διαφάνεια», που η προσφορά της είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δυναμικούς πολέμιους της διαφθοράς σε όλη την υφήλιο.

    Το Υπουργείο Εσωτερικών έχοντας θέσει τον αγώνα κατά της διαφθοράς πολύ ψηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του, έχει δρομολογήσει μία σειρά από παρεμβάσεις, όπως τη στήριξη των Ανεξάρτητων Αρχών και κάθε είδους ελεγκτικών μηχανισμών, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, την εντατικοποίηση των ελέγχων, την προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στη Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, τη μηχανοργάνωση, την ανάρτηση όλων των δημόσιων συμβάσεων, την καθιέρωση του θεσμού της θητείας για όλες τις διευθύνσεις στο δημόσιο, την ενίσχυση της αποκέντρωσης, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και κυρίως του οργανωμένου και ηλεκτρονικού εγκλήματος, την ενδυνάμωση της συμμετοχής του πολίτη στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

    Παράλληλα, εφαρμόζει Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» 2007-2013, προϋπολογισμού 631 εκατ. Ευρώ, ενώ στους βασικούς στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται η μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις κατά 25%, η συντόμευση του χρόνου έκδοσης πιστοποιητικών κατά 50% κλπ.

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι από τις τελευταίες έρευνες που προκύπτουν και από τα στοιχεία της «Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς» η χώρα βελτιώνει σταθερά τις επιδόσεις της στον τομέα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Ειδικότερα, στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι η Ελλάδα βαθμολογείται με 4,7 - από 4,6 το 2007 - τη στιγμή που το 2003 και το 2004 η Ελλάδα είχε μείνει στάσιμη στο 4,3. Αυτή η σχετικά μικρή αλλά ουσιαστικά σημαντική βελτίωση αποδεικνύει στην πράξη ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε και συμπλήρωσε ότι βελτίωση σημειώνει η χώρα σύμφωνα και με την Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης..

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος, επανέλαβε ότι δεν επαναπαυόμαστε ούτε εφησυχάζουμε, ότι πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερα βήματα και να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση με ένα σύστημα, το οποίο διαθέτει ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης.

    Μέτρα για την οικονομία

    Συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο την διεθνή οικονομική κρίση. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ενημέρωσε για τα τελευταία γεγονότα και στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι ''έχουμε μία απο τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις, η οποία επηρεάζει την Ευρώπη και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου'', σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα είναι μικρότερες από αλλού, αλλά όπως τόνισε ο υπουργός, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή σχέδιο για την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα ούτε για τις επενδύσεις, ούτε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ούτε για τους καταναλωτές. "Εχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό τομέα και αυτό το σχέδιο θα βοηθήσει την οικονομία να αναπτύσσεται και τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη ήδη υπάρχουν σημάδια ύφεσης, που επηρεάζουν πάρα πολλές χώρες και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να δείξουμε ευελιξία και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων", υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός Οικονομίας, πρόσθεσε, ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και για την ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όσων θίγονται περισσότερο απο την κρίση, στα πλαίσια όμως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

    Ηδη, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, έχουμε δώσει δείγματα γραφής, ενώ ταυτόχρονα επιτέθηκε σε όσους καταθέτουν προτάσεις, οι οποίες, όπως είπε, δεν είναι σοβαρές.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε χαρακτηριστικά "ακούγονται προτάσεις οι οποίες αν επρόκειτο να εφαρμοστούν, όχι μόνο δεν θα έλυναν προβλήματα αλλά θα δημιουργούσαν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα για τους Ελληνες πολίτες. Αυτές οι προτάσεις, πρόσθεσε, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα".

    [02] "Τα καρτέλ στην Ελλάδα"

    Στην ημερίδα που διοργανώνει το ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου με θέμα «Τα Καρτέλ στην Ελλάδα» μίλησε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ.Παπανδρέου θα μιλήσει, επίσης, στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Κατά της Διαφθοράς.

    Μέτρα για την πραγματική οικονομία

    Πέντε προτάσεις για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) παρουσίασε ο Πολιτικός Εκπρόσωπος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη τύπου για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία, μαζί με τους Α. Κατσιφάρα και Φ. Σαχινίδη.

    Ο κ.Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στις προοπτικές περαιτέρω σμίκρυνσης ή και αφανισμού πολλών μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων λόγω της περιορισμένης ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά και της απαράδεκτης καθυστέρησης στην έναρξη του ΕΣΠΑ και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το πρόγραμμα ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών, για τους εξής λόγους:

    "Παρέχει δημόσιο χρήμα στις τράπεζες χωρίς να εξασφαλίζει τον ανάλογο και επιθυμητό σ' αυτή τη φάση έλεγχο και εποπτεία του δημοσίου πάνω στο τραπεζικό σύστημα. Δεν επιβάλλονται περιορισμοί ούτε στο θέμα της ολιγοπωλιακής διάρθρωσης της τραπεζικής αγοράς, ούτε στο θέμα των καταχρηστικών πρακτικών, ούτε στην κοινωνική πρόκληση που αποτελούν οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών των λεγόμενων "Golden Boys", ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    "Γίνεται κατάχρηση της κρατικής ενίσχυσης, αφού όλες ανεξαιρέτως οι τράπεζες ορίζονται ως δικαιούχοι μέσα από μια εξω-νομοθετική διαδικασία που είναι η συμφωνία κυρίων, σε πλήρη αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, οι οποίες συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 12-10-2008 και απαιτούν στήριξη μόνο των πραγματικών δικαιούχων", τόνισε.

    Στο "τραπεζικό πακέτο" δεν προβλέπεται ειδική ρήτρα που να εξασφαλίζει ότι οι τράπεζες δεν θα συσσωρεύσουν τα κεφάλαια, ούτε θα τα δώσουν ως μερίσματα, αλλά θα τα διοχετεύσουν σε δανεισμό προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις (όπως π.χ. γίνεται στη Γαλλία), ανέφερε επίσης

    Στη συνέχεια παρουσίασε 5 προτάσεις για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη των ΜΜΕ στις οποίες περιλαμβάνονται η κατάργηση της συμφωνίας κυρίων του υπουργείου Οικονομίας με τις τράπεζες, η οποία αναιρεί το πνεύμα και την ουσία των κατευθυντήριων γραμμών που συμφωνήθηκαν στην ΕΕ. Λελογισμένη αγορά τραπεζικών μετοχών από το κράτος υπό την προϋπόθεση ότι το δημόσιο ασκεί έλεγχο και εποπτεία των προβληματικών τραπεζών και οι τράπεζες διασφαλίζουν το δανεισμό με απρόσκοπτη ροή χρήματος προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις (ρήτρα διασφάλισης του δανεισμού)

    Ενίσχυση του συστήματος εγγυοδοσίας των επιχειρήσεων, μέσα από τη δημιουργία ενός νέου εγγυοδοτικού μηχανισμού των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες απασχολούν το 75% των μισθωτών εργαζόμενων. Ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών μέσα από κατάργηση ή τριετή αναστολή κομβικών παραμέτρων της πρόσφατης φορολογικής μεταρρύθμισης.

    Για την Ολυμπιακή

    Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της "Ολυμπιακής", με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή του πακέτου των μέτρων για τους εργαζόμενους της εταιρείας, παρουσίασαν οι υπεύθυνοι του Κινήματος στον τομέα των μεταφορών, Νίκος Σηφουνάκης, Χάρης Τσιόκας και Φώτης Χατζημιχάλης.

    Παράλληλα, έδωσαν απάντηση στους 11 "μύθους", όπως είπε ο κ. Σηφουνάκης, της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών, "τους οποίους επινόησαν για να συγκαλυφτεί η αλήθεια για την εκποίηση του Εθνικού Αερομεταφορέα".

    Κατά τους υπευθύνους του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αλήθεια ο ισχυρισμός του κ. Χατζηδάκη ότι οι συσσωρευμένες ζημιές της Ολυμπιακής μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπερνούσαν τα 2,6 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, πρόσθεσαν, δεν στήριξε και δεν υπερασπίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων για τις οφειλές, αντίθετα υπονόμευσε το μέλλον στις Βρυξέλλες και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Σημείωσαν ακόμη ότι το 2007 η "Ολυμπιακή" είχε 48 αεροσκάφη, ενώ τον Ιούνιο του 2008 μειώθηκαν στα 38, γεγονός που σημαίνει ότι δεν εκτελέστηκαν 22.000 πτήσεις, δηλαδή 2 εκατομμύρια λιγότερους επιβάτες και συνολική απώλεια εσόδων ύψους 230 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Σηφουνάκης είπε ότι η κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών της 7ης Μαρτίου του 2004, με μεθοδευμένο τρόπο προχώρησε στην απαξίωση της εταιρείας με τελικό στόχο τη συρρίκνωση και τη διάλυσή της και ακύρωσε τη δρομολογημένη συμφωνία του 2003 με την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν παρουσίασε στις Βρυξέλλες τις Ολυμπιακές Αερογραμμές ως συνέχεια της Ολυμπιακής Αεροπορίας με αποτέλεσμα να φορτώσουν με χρέη μια εταιρεία χωρίς ελλείμματα στην οποία διασφαλιζόταν το σύνολο του πτητικού έργου.

    Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκαν επίσης τι θα συμβεί αν δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης της "Ολυμπιακής" και τι θα γίνει με την αεροπορική σύνδεση των νησιών, αφού σύμφωνα με το σχέδιο, οι νέοι ιδιοκτήτες υποχρεώνονται να εκτελέσουν συγκεκριμένα δρομολόγια μόνο για μια τριετία, ήτοι μέχρι το 2012, χωρίς να υπάρχει καμία πρόνοια για το τι θα συμβεί μετά.

    Κατά το ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, οριστικοποιεί την εκποίηση της εταιρείας και νομιμοποιεί την απόλυση των εργαζομένων με προνομιακή επιμέρους μεταχείριση ορισμένων κατηγοριών.

    Το συνολικό κόστος της εκποίησης κατά την κυβέρνηση θα φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα θα ξεπεράσει το 1,8 δισ, ευρώ, είπε ο κ. Σηφουνάκης, προσθέτοντας ότι με τέτοιου ύψους δαπάνη θα μπορούσαν όχι μόνο να σωθούν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, αλλά να μετατραπούν σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική εταιρεία με μεγάλες προοπτικές.

    [03] Ντ.Μπακογιάννη για το θέμα της ΠΓΔΜ

    Μήνυμα φιλίας και συνεργασίας προς το λαό της ΠΓΔΜ έστειλε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής για τις εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας.

    «Στέλνω ειλικρινές μήνυμα φιλίας και συνεργασίας στο λαό της γειτονικής μας χώρας, η οποία όπως και οι ίδιοι γνωρίζουν υπήρξε πάντα επ' ωφελεία και των δύο λαών. Και για τους Έλληνες επενδυτές στη χώρα τους, αλλά κυρίως για τους ίδιους που σε πολύ δύσκολους καιρούς, βρίσκουν στις ελληνικές επιχειρήσεις χιλιάδες θέσεις εργασίας».

    Όπως μάλιστα επισήμανε η υπουργός, «η συνεργασία αυτή αποκτά τις ημέρες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της μεγάλης ύφεσης νέα σημασία. Αυτό αφορά κατ' εξοχήν την ΠΓΔΜ που συνορεύει και μπορεί να ενισχύσει τη συνεργασία της με μία χώρα - την Ελλάδα - που ανήκει στην ισχυρή ευρωπαϊκή ομάδα των κρατών της ευρωζώνης».

    Αναφερόμενη στο τελευταίο πακέτο ιδεών Νίμιτς, η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι «δεν νοείται διαπραγμάτευση» έξω από και πέρα από το πλαίσιο που καθορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Είναι άλλο να εκδηλώνεται ενδιαφέρον ενθάρρυνσης και υποβοήθησης των διαπραγματεύσεων και κάτι άλλο, τελείως διαφορετικό, είναι τυχόν απόπειρες άμεσης ή έμμεσης απαξίωσης ή και υπονόμευσής τους».

    Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της πρότασης του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι «ως έχει (σσ. η πρόταση) δεν είναι ικανοποιητική σε μία σειρά σημείων, που είναι είτε απορριπτέα, είτε προβληματικά, είτε ασαφή. Μόνο με τις απαραίτητες διευκρινίσεις και διορθώσεις, το κείμενο αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση για την επίτευξη λύσης».

    Παράλληλα, αντιδιέστειλε «τη σοβαρότητα, το εποικοδομητικό πνεύμα, την αποφασιστικότητα και τη σαφήνεια, που χαρακτηρίζουν πάντα την στάση της Ελλάδας» στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, με τη στάση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος «απολύτως συνειδητά, έχει όλον αυτόν τον καιρό υιοθετήσει μία συστηματική πολιτική καλλιέργειας στην κοινή γνώμη της χώρας του ενός ακραίου εθνικισμού άλλων εποχών».

    Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, «στη γειτονική χώρα καλλιεργείται σκοπίμως ένας εθνικισμός 19ου αιώνα, που επειδή ούτε έχει, ούτε βρίσκει, κατασκευάζει δήθεν αφορμές για να δαιμονοποιήσει την Ελλάδα. Για να την καταστήσει ψευδώς εχθρό στα μάτια του λαού της ΠΓΔΜ, διαστρέφοντας χωρίς μέτρο την πραγματικότητα και την αλήθεια». Δυστυχώς, πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γκρουέφσκι «συνειδητά έχει επιλέξει την αδιαλλαξία σε βάρος της ίδιας της ευρωπαϊκής και ευρω-ατλαντικής προοπτικής της χώρας και του λαού του. Αντ' αυτού, φαίνεται ότι προκρίνει την εμπέδωση και ενίσχυση της προσωπικής πολιτικής του επικράτησης στη γειτονική χώρα».

    Η κ. Μπακογιάννη μίλησε επίσης για «αλληλοαναιρούμενα μηνύματα και θέσεις» εκ μέρους των εκπροσώπων των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις: «Η μεν Ελλάδα συμμετέχει με έναν διαπραγματευτή, πλήρως εξουσιοδοτημένο, με σαφείς οδηγίες ο οποίος έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και επομένως και τα αναγκαία περιθώρια χειρισμών, τα δε Σκόπια, με δύο διαπραγματευτές, που επισήμως πλέον ομολογείται ότι ο ένας, ο κ. Ντιμιτρόφ, εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Τσερβένκοφσκι και ο άλλος, ο κ. Μ. Προτούγκερ, τον κ. Γκρουέφσκι». Είναι προφανές -υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών- ότι το ιδιότυπο αυτό δυαδικό σύστημα εκπροσώπησης δεν συμβάλλει στην αναγκαία για μία πολύπλοκη διαπραγμάτευση σαφήνεια».

    Όπως επισήμανε η υπουργός, εγείρονται «σοβαρά ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία και τη δεσμευτικότητα των θέσεων που προβάλλονται από την άλλη πλευρά του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης. Όσο αυτά το ζητήματα μένουν αδιευκρίνιστα, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διαπραγματευτική διαδικασία».

    Προειδοποίησε μάλιστα, ότι «δεν νοείται συμφωνία υπό αίρεση στα Σκόπια. Παραμένουμε σταθερά και εποικοδομητικά στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγμάτευση και επιθυμούμε ειλικρινά την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης»

    «Η Ελλάδα δεν βραδυπορεί, ούτε και βιάζεται», υπογράμμισε η υπουργός και συμπλήρωσε: «Ζητά να ξεκαθαρισθούν οι κανόνες του παιγνιδιού. Ζητά να σταματήσουν οι προκλητικές συμπεριφορές του κ. Γκρουέφσκι και της κυβέρνησής του».

    Τέλος, όταν κλήθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να «καθοδηγεί» το διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, η κ. Μπακογιάννη απάντησε δι΄ερωτήσεως: «Σήμερα ανακαλύψατε ότι ο ΟΗΕ επηρεάζεται από τις ΗΠΑ; Δεν σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, όλοι μας, όσοι περάσαμε από την ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών, είχαμε πάντοτε συνομιλητές, που επηρέαζαν τις προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών;»

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος είπε ότι η διαρροή του τηλεγραφήματος της αμερικανίδας πρέσβεως στη ΠΓΔΜ αποδεικνύουν ότι στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ «υπάρχει συντονιστής και καθοδηγητής, άτυπος, ανομολόγητος, ισχυρός και εκτός νομιμότητας ευρισκόμενος, δηλαδή το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών».

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης ρώτησε αν ζητήθηκαν εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για το δημοσιευθέν έγγραφο καθώς και ποιες είναι οι παρατηρήσεις της κυβέρνησης επί του πακέτου Νίμιτς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μπανιάς είπε ότι είναι επικίνδυνη η μεθοδολογία των διαδοχικών προσεγγίσεων και της διολίσθησης που εφαρμόζει η πλευρά Νίμιτς, και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι η «διαρροή» του εγγράφου έκανε καλό διότι «έπεσαν οι μάσκες», και ότι «από πίσω είναι οι Αμερικανοί».

    Συνάντηση Νίμιτς με αντιπροσώπους ΠΓΔΜ

    Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, είχε συνάντηση με τους αντιπροσώπους των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάρτιν Πρότογκερ.

    Μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Νίμιτς στο Μανχάταν, δεν έγιναν δηλώσεις, ούτε και υπήρξε ανακοίνωση από μέρους της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού.

    [04] Δημοσκόπηση: Προβάδισμα για ΠΑΣΟΚ

    Προβάδισμα 2,5% του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ "δείχνει" νέα δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην "Ελευθεροτυπία". Πιο συγκεκριμένα, στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 27,6%, το ΠΑΣΟΚ 30,1%, το ΚΚΕ 6,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,8% και το ΛΑΟΣ 4,2%. Το κόμμα των οικολόγων συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 3,4%, αρκετό για την είσοδο του κόμματος στη Βουλή.

    Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κ.Καραμανλής προηγείται με 30%, έναντι 23% του Γ.Παπανδρέου.

    Τέλος, το ΠΑΣΟΚ προηγείται και στην παράσταση νίκης, καθώς το 44% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα έρθει πρώτο στις εκλογές, έναντι 37% που θεωρεί ότι θα κερδίσει η ΝΔ την επόμενη εκλογική αναμετρηση.

    [05] Εν δυνάμει επικίνδυνα κρασιά

    Κρασιά από 13 χώρες (μεταξύ αυτών και ελληνικά), κόκκινα και άσπρα, που κυκλοφορούν στην αγορά, περιέχουν εν δυνάμει επικίνδυνα επίπεδα μετάλλων, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που προχώρησε σε χημική ανάλυση των κρασιών.

    Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, σημαίνουν ότι τα γνωστά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί συχνά να υπεραντισταθμίζονται από τους κινδύνους εξαιτίας της παρουσίας μεγάλων επιπέδων μετάλλων, κυρίως χαλκού, μαγγάνιου και βανάδιου, όπως δήλωσαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κίνγκστον του Λονδίνου.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κρασιά θα πρέπει πλέον να φέρουν ετικέτες για το περιεχόμενό τους σε ιόντα μετάλλων και οι παραγωγοί πρέπει να εφαρμόσουν νέες μεθόδους για να αφαιρέσουν τα εν δυνάμει επικίνδυνα υλικά από τα κρασιά τους. Τα ιόντα μετάλλων (π.χ. σιδήρου ή χαλκού) είναι φορτισμένα άτομα που παίζουν σημαντικό και ωφέλιμο ρόλο στην ανθρώπινη βιοχημεία, αλλά μπορεί να αποβούν επικίνδυνα και τοξικά σε υπερβολικές ποσότητες.

    Η βρετανική έρευνα, υπό τον καθηγητή Ντέκλαν Νότον, που δημοσιεύεται στο χημικό περιοδικό ?Chemistry Central Journal?, χρησιμοποίησε το σύστημα αξιολόγησης κινδύνου που βασίζεται στους λεγόμενους δείκτες THQ (Target Hazard Quotients), το οποίο αναπτύχθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Οι δείκτες THQ δίνουν μια ένδειξη για το ρίσκο με βάση πλαφόν (άνω όρια) ασφαλείας για τις ποσότητες των χημικών.

    Μόνο τα κρασιά από την Ιταλία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία δεν πέρασαν το «κατώφλι» κινδύνου των THQ (που ισούται με ένα), σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ κρασιά από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Πορτογαλία συχνά ήσαν πάνω από το όριο σε ποσότητες μετάλλων. Οι τυπικοί δείκτες THQ ήσαν, σύμφωνα με την έρευνα, από 30 έως 80, ενώ τα ουγγρικά και τα σλοβακικά κρασιά έφθαναν μέχρι και 300.

    «Ανησυχητικά» χαρακτήρισαν οι ερευνητές τα στοιχεία και επεσήμαναν ότι η λήψη υπερβολικών ποσοτήτων μετάλλων (ιδίως οξειδίων του σιδήρου) μπορεί να ευθύνεται για νευρολογικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον, καθώς επίσης να προκαλεί οξειδωτική βλάβη και χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

    Οι υγιεινές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού αποδίδονται κυρίως στην παρουσία αντιοξειδωτικών χημικών ουσιών, που καταπολεμούν τη βλάβη του οξυγόνου στα κύτταρα. Όμως τα ιόντα μετάλλων μπορούν, από την άλλη, να επιτείνουν την οξειδωτική διαδικασία και να αντισταθμίσουν τα οφέλη για την υγεία.

    Για την Ελλάδα ειδικότερα, αναφέρεται στην έρευνα ότι διαπιστώθηκαν αυξημένες ποσότητες ιόντων ψευδαργύρου και νικελίου (πάνω από 20 στο δείκτη THQ).

    [06] MIG: "Κατηγορώ" του Α. Βγενόπουλου

    Ανεπαρκή και άδικα χαρακτήρισε τα μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή ο Ανδρέας Βγενόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Ιδρύματος Marfin για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

    Επισήμανε επίσης ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί και προς τα έξω τεράστια ερωτηματικά και αμφιβολίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με αρνητικές συνέπειες που γίνονται ορατές και το τελευταίο χρονικό διάστημα (όσον αφορά την μετοχική τους πορεία). Θα έπρεπε να γίνει ότι συμβαίνει σε κάθε πολιτισμένη χώρα, κάθε περίπτωση να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που κάποια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται αυτόνομα και εάν δεν βρισκόταν λύση να έμπαινε κάτω από την κρατική ομπρέλα.

    Επίσης, ανέφερε ότι οι μεγαλομέτοχοι μιας τράπεζας που ενδεχομένως να αντιμετωπίζει προβλήματα θα έπρεπε πρωτίστως να συμβάλουν με δικά τους κεφάλαια και στην συνέχεια εάν δεν υπήρχε διέξοδος να αναζητείται λύση μέσω συνεργασιών με ισχυρότερες τράπεζας, όπως συμβαίνει διεθνώς και τέλος να προσφεύγουν στην κρατική ομπρέλα Οι μεγαλομέτοχοι των ελληνικών τραπεζών έχουν ονοματεπώνυμο. Σε αυτούς θα έπρεπε να απευθυνθούν οι τράπεζες εάν χρειάζονται αύξηση κεφαλαίου και όχι στον Έλληνα φορολογούμενο μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Βγενόπουλος.

    Γενικότερα ο κ. Βγενόπουλος επεσήμανε ότι χρειάζεται η αναζήτηση ενός νέου βιώσιμου οικονομικού μοντέλου με την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση που θα αντιμετωπίζει τα μεγάλα δομικά προβλήματα της οικονομίας, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, την αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων και να προβλέπει μέτρα για τις ασθενέστερες τάξεις, όπως για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα μέτρα δεν θα πρέπει να είναι πρόσκαιρα και πυροσβεστικά αλλά θεσμικά. Το νέο μοντέλο θα πρέπει να στηριχθεί στον μερικό κρατικό παρεμβατισμό. Σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε σε συρρίκνωση της οικονομίας, κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας και εξαθλίωση κοινωνικών ομάδων τόνισε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

    Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βγενόπουλος εκτίμησε ότι όχι τα επιτόκια στην Ελλάδα όχι μόνον δεν θα μειωθούν αλλά η τάση ενδέχεται να είναι αυξητική λόγω της αύξησης του κόστους του χρήματος διεθνώς. Κληθείς να κάνει εκτίμηση για την διάρκεια της διεθνούς κρίσης είπε ότι "τα μεγέθη και η διάρκεια της κρίσης δεν θα κριθούν από κανόνες αυτορύθμισης αλλά σε πολιτικό επίπεδο. Η ύφεση είναι η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει ποτέ, είναι αδύνατον να γίνουν προβλέψεις για την διάρκεια".

    Ο κ.Βγενόπουλος δεσμεύτηκε ότι για τις θέσεις εργασίας όλων των εταιριών του Ομίλου Marfin που σήμερα απασχολεί περισσότερος από 52.000 εργαζομένους και ανακοίνωσε ότι σύντομα κάθε μια θυγατρική του ομίλου χωριστά θα ανακοινώνει μέτρα στήριξης των εργαζόμενων της.

    Αναφερόμενος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG ύψους πέντε δισ ευρώ ο κ. Βγενόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα έχει επιτυχή έκβαση και ότι όλα τα μηνύματα είναι θετικά. Δεν ζητούμε κεφάλαια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που προκύπτουν από την κρίση αλλά για να εκμεταλλευθούμε ευκαιρείς που ανακύπτουν για συγκέντρωση στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό κάτι που αντιμετωπίζετε θετικά τόνισε ο κ. Βγενόπουλος.

    Ίδρυμα Marfin

    Το ίδρυμα Marfin, όπως ανακοινώθηκε, θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της ήδη πολύπλευρής κοινωνικής και φιλανθρωπικής δραστηριότητας του Ομίλου που επεκτείνεται σε πολλούς τομείς με έμφαση την αρωγή σε ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τους νέους, την προστασία του περιβάλλοντος, την βοήθεια σε πυρόπληκτους και την προστασία των δασών. Οι πόροι του Ιδρύματος παρέχονται κυρίως από προσφορές των ιδρυτικών του μελών. Η MIG και η Marfin Popular Bank έχουν δεσμευτεί να καταβάλλουν από δέκα εκατομμύρια η κάθε εταιρία. Ήδη κοινωνικές δράσεις των δύο εταιριών το τελευταίο χρόνο, μόνον στην Ελλάδα έχουν απορροφήσει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης οι πόροι του ιδρύματος ενισχύονται και από εισφορές μεγάλων μετόχων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 October 2008 - 11:30:33 UTC