Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά"
  • [02] Ανάκαμψη στα χρηματιστήρια

  • [01] "Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά"

    "Η παγκόσμια διαφθορά αποτελεί κοινό εχθρό που οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε με επίμονη προσπάθεια σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στην 13η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη κατά της Διαφθοράς, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής, από τη "Διεθνή Διαφάνεια" και σε συνεργασία με τη "Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς" και τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής κυβέρνησης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 135 χώρες.

    Τα βαθύτερα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται μπροστά μας, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά από μια ύφεση με απρόβλεπτη ένταση και διάρκεια. "Για τη ζοφερή πραγματικότητα που ζει ο πλανήτης ευθυνόμαστε όλοι", τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: "και είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά αίτια που την προκάλεσαν".

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ακόμη ότι η χρηματοοικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων, επισημαίνοντας ότι κοινή αιτία αποτελεί η ανεπάρκεια κανόνων διαφάνειας. "Πίσω από την έκρηξη της ακρίβειας και τη χρηματοοικονομική κρίση κρύβεται η ανεπάρκεια της διαφάνειας", είπε.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η διαφθορά απέδειξε την υψηλή μεταδοτικότητά της, τονίζοντας ότι θεμέλιο για την πάταξή της είναι η πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή κανόνων διαφάνειας στη λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος.

    Αναλύοντας τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου, ο κ. Καραμανλής είπε ότι για τους φυσικούς πόρους, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή θα πρέπει άμεσα να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις, καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί εφιαλτική απειλή για το μέλλον του πλανήτη.

    Για την ειρηνική συμβίωση των λαών και την ασφάλεια των πολιτών, τόνισε ότι η διαφθορά ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από τις ισχυρές χώρες για την ενίσχυση των αδύναμων κρατών και τη στήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη.

    "Όλα τα κράτη έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα" είπε ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι "η Ελλάδα έχει περάσει από το στάδιο της στασιμότητας στη σταδιακή βελτίωση του δείκτη κατά της διαφθοράς".

    Αναφερόμενος στο συνέδριο ο κ. Καραμανλής είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματά του για να συνεχίσει με εντατικότερους ρυθμούς τον πόλεμο κατά της διαφθοράς.

  • ** Ο πρωθυπυργός συναντήθηκε τον πρωί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στη συνάντηση ήταν παρούσα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ τον κ.Βαρθολομαίο συνόδευε ο Μητροπολίτης Περγάμου.

    Ομιλία Πρ. Παυλόπουλου

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στους συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη αναφέρθηκε στα μέτρα, τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εσωτερικών, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και στα θετικά αποτελέσματα που άρχισαν να εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα, σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών φορέων και ανεξάρτητων αρχών.

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στις αιτίες που οδήγησαν στη διόγκωση του διεθνούς φαινομένου της διαφθοράς, σημείωσε τον πολλαπλασιασμό των δομών του κράτους, την ανάδυση νέων μορφών διαφθοράς - ιδίως μέσω της τεχνολογίας - την αναποτελεσματικότητα των ελέγχων, τα κενά του θεσμικού πλαισίου, την πολυνομία, την πολιτική και οικονομική αστάθεια, την φτώχεια, την κρίση αξιών κλπ.

    Με αυτά τα δεδομένα, είπε ο κ. Παυλόπουλος, είναι αναγκαία η περαιτέρω κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, η συνεργασία των μηχανισμών ελέγχου και πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται η «Διεθνής Διαφάνεια», που η προσφορά της είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δυναμικούς πολέμιους της διαφθοράς σε όλη την υφήλιο.

    Το Υπουργείο Εσωτερικών έχοντας θέσει τον αγώνα κατά της διαφθοράς πολύ ψηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του, έχει δρομολογήσει μία σειρά από παρεμβάσεις, όπως τη στήριξη των Ανεξάρτητων Αρχών και κάθε είδους ελεγκτικών μηχανισμών, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, την εντατικοποίηση των ελέγχων, την προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στη Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, τη μηχανοργάνωση, την ανάρτηση όλων των δημόσιων συμβάσεων, την καθιέρωση του θεσμού της θητείας για όλες τις διευθύνσεις στο δημόσιο, την ενίσχυση της αποκέντρωσης, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και κυρίως του οργανωμένου και ηλεκτρονικού εγκλήματος, την ενδυνάμωση της συμμετοχής του πολίτη στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

    Παράλληλα, εφαρμόζει Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» 2007-2013, προϋπολογισμού 631 εκατ. Ευρώ, ενώ στους βασικούς στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται η μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις κατά 25%, η συντόμευση του χρόνου έκδοσης πιστοποιητικών κατά 50% κλπ.

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι από τις τελευταίες έρευνες που προκύπτουν και από τα στοιχεία της «Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς» η χώρα βελτιώνει σταθερά τις επιδόσεις της στον τομέα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Ειδικότερα, στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι η Ελλάδα βαθμολογείται με 4,7 - από 4,6 το 2007 - τη στιγμή που το 2003 και το 2004 η Ελλάδα είχε μείνει στάσιμη στο 4,3. Αυτή η σχετικά μικρή αλλά ουσιαστικά σημαντική βελτίωση αποδεικνύει στην πράξη ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε και συμπλήρωσε ότι βελτίωση σημειώνει η χώρα σύμφωνα και με την Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης..

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος, επανέλαβε ότι δεν επαναπαυόμαστε ούτε εφησυχάζουμε, ότι πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερα βήματα και να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση με ένα σύστημα, το οποίο διαθέτει ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης.

    Αλλες παρεμβάσεις

    Κατά την έναρξη των εργασιών ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης τόνισε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς και της αντιμετώπισής του εκτείνονται σε πολλούς τομείς, αλλά κυρίως στην πολιτική και την οικονομία.

    Είπε ακόμη ότι η διαφθορά φθείρει την πολιτική ζωή και μολύνει την κοινωνία, τονίζοντας ότι το κυνήγι της είναι πολιτική πράξη. Ωστόσο επισήμανε ότι στο κυνήγι της διαφθοράς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς, όπως είπε, η αναπαραγωγή φημών και ατεκμηρίωτων καταγγελιών οδηγούν πολλές φορές στην ηθική δολοφονία συνανθρώπων μας.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, στην ομιλία του ανέφερε ότι η θεματολογία της Συνδιάσκεψης προσεγγίζει μια ομάδα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα του αιώνα μας. Είπε ακόμη ότι η διαφθορά είναι μια χρόνια παθογένεια που εντοπίζεται σε όλες τις κοινωνίες, επισημαίνοντας ότι σήμερα αποκτά νέες διαστάσεις και προκαλεί νέες συνέπειες λόγω της παγκοσμιοποίησης. Τόνισε ακόμη ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου και να εντείνουμε τη σύγκρουση μαζί του, με τη λήψη ενισχυμένων μέτρων.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου I.A.C.C. Μπάρι Ο' Κιφ τόνισε ότι "μέσα από τη Συνδιάσκεψη θα προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε θετικά το μέλλον του πλανήτη". Αντικείμενο της 13ης Συνδιάσκεψης, είπε, είναι να αναγνωριστούν οι τρέχοντες μηχανισμοί διαφθοράς, επισημαίνοντας ότι η διαφθορά έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομική κρίση του σήμερα.

    Ο πρόεδρος του "Transparency international Hellas" Κώστας Μπακούρης ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς, τονίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για την πάταξή της.

    Τέλος, η πρόεδρος του "Transparency international", Ούγκετ Λαμπέλ τόνισε ότι όλοι οι τομείς της ζωής επηρεάζονται από τη διαφθορά, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να βρεθούν νέα εργαλεία για την καταπολέμησή της.

    Ακόμη ανέφερε ότι παγκοσμίως κάθε χρόνο χάνονται εξ αιτίας της διαφθοράς, τεράστια ποσά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

    [02] Ανάκαμψη στα χρηματιστήρια

    Διευρύνουν σήμερα τα χθεσινά κέρδη τους οι μετοχές στην Ευρώπη, με τις τιμές των μετοχών των εταιριών εκμετάλλευσης ορυχείων να καταγράφουν άνοδο και τις μετοχές των τραπεζών να κινούνται ανοδικά μετά το ανέλπιστα κερδοφόρο τρίτο φετινό τρίμηνο για την Deutsche Bank, το μεγαλύτερο γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

    Το κλίμα στις αγορές της Ασίας ήταν ιδιαίτερα θετικό καθώς σήμερα, οι κεντρικές τράπεζες του Χονγκ Κονγκ και τη Ταϊβάν βάδισαν στα χθεσινά βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και μείωσαν τα επιτόκια, ενώ προεξοφλείται αυριανή μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Fed προσέφερε 120 δισ. δολάρια στη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τη Βραζιλία και το Μεξικό.

    Ανοδικά κινείται ο δείκτης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ, παρέχοντας ενδείξεις για θετική έναρξη των σημερινών συνεδριάσεων στη Γουόλ Στριτ και η προσοχή στρέφεται στη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αμερικανική οικονομία που έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ μειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2008 κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

    Η είδηση ότι το τρίτο τρίμηνο φέτος ήταν κερδοφόρο για την Deutsche Bank, έδωσε ώθηση στις τραπεζικές μετοχές, με τη Deutsche Bank, την Credit Suisse, την ισπανική Banco Santander και την ιταλική UniCredit να καταγράφουν άνοδο μεταξύ 5,6% και 15,2%.

    Η άνοδος 4% που κατέγραψε στη Σαγκάη η τιμή του χαλκού πυροδότησε αγοραστικό κύμα σε μετοχές εταιριών εκμετάλλευσης ορυχείων, με την BHP Billiton, τη Rio Tinto, την Anglo American, την Xstrata και την Antofagasta να κερδίζουν μεταξύ 4,9% και 15%.

    Στο μέτωπο των ανακοινώσεων εταιρικής κερδοφορίας, η Alcatel Lucent γνωστοποίησε μικρότερες των αναμενόμενων καθαρές ζημίες στο τρίτο τρίμηνο (40 εκατ. ευρώ αντί των αναμενόμενων 73 εκατ. ευρώ) με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρίας δικτύων σταθερής τηλεφωνίας να εκτινάσσεται κατά 16%.

    Η μετοχή της Man σημείωσε κέρδη 10%, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρία φορτηγών ανακοίνωσε αύξηση 34% των κερδών στο τρίμηνο (ανήλθαν σε 298 εκατ. ευρώ).

    Ανοδο 7,4% κατέγραψε η τιμή της μετοχής της Volkswagen, η οποία εμμένει στην εκτίμησή της για τις προοπτικές κερδοφορίας και πωλήσεων στο σύνολο του 2008 μετά την αύξηση κατά 27% που σημείωσαν στο τρίτο τρίμηνο τα κέρδη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Κέρδη 1,7% σημείωσε, τέλος, η μετοχή της Unilever, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία καταναλωτικών ειδών ανακοίνωσε μεγαλύτερα των αναμενόμενων κέρδη στο τρίτο τρίμηνο (1,64 δισ. ευρώ αντί των αναμενόμενων 1,49 δισ. ευρώ).

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε, το μεσημέρι, κέρδη 1,64% και στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κέρδη 1,34%. Στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI σημείωνε κέρδη 2,01% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κατέγραφε άνοδο 4,04%.

    Ανοδικές τάσεις επικρατούν και στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνώνμε τον γενικό δείκτη τιμών να κινείται οριακά πάνω από τις 2.000 μονάδες.

    Άνοδο παρουσιάζει σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε από την απόφαση της Fed για μείωση των επιτοκίων ενώ θετικά λειτούργησε και η ανακοίνωση για τα ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα τριμήνου της Exxon Mobil.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχυόταν κατά 2,24% ή 201,27 μονάδες, στις 9.192,23 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500 σημείωνε άνοδο κατά 28,20 μονάδες ( ή 3,03% ) στις 958,29 μονάδες. Επίσης, ο δείκτης -του κλάδου υψηλής τεχνολογίας- Nasdaq ενισχυόταν 40,10 μονάδες ( ή 2,42% ), στις 1.697,31 μονάδες.

    Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 9,96%, σημειώνοντας την τέταρτη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο στην ιστορία του.

    Τα 70 δολάρια το βαρέλι υπερέβη σήμερα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, για να υποχωρήσει στη συνέχεια πάνω από τα 68 δολάρια, εν μέσω προσδοκιών ότι η μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Κίνα θα πυροδοτήσει ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για καύσιμα.

    Τις τιμές ώθησε σε υψηλότερα επίπεδα και η νέα εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος η οποία κυμαινόταν, το μεσημέρι, στο Λονδίνο, στα 1,3087 δολάρια ανά ευρώ σε σύγκριση με 1,2954 δολάρια ανά ευρώ αργά χθες βράδυ.

    Σχέδιο "νέας διακυβέρνησης" του ΔΝΤ

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να προτείνει μία νέα "ρυθμιστική πολιτική", κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 τον επόμενο μήνα, δήλωσε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο διευθυντής του Ντομινίκ Στρος-Καν.

    Ο Στρος-Καν δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί περισσότερο για την παγκόσμια οικονομική ύφεση και τον κοινωνικό της αντίκτυπο, παρά για την αστάθεια των χρηματιστηρίων, η οποία κατά την εκτίμησή του θα εξομαλυνθεί μετά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών και αμερικανικών σχεδίων διάσωσης των τραπεζών.

    Ο Στρος-Καν είπε επίσης ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να θεωρείται απλά ο "πυροσβέστης" που σπεύδει να σώσει τις δοκιμαζόμενες χώρες σε περιόδους κρίσεων, αλλά πως το Ταμείο θα ήθελε επίσης να έχει και ρόλο "χτίστη" στην ανοικοδόμηση της οικονομίας.

    "Ο ρόλος του ΔΝΤ ως συντονιστή μιας παγκόσμιας ρύθμισης πρέπει να επαναβεβαιωθεί", είπε ο Στρος Καν.

    "Με το σκοπό αυτό, θα προτείνω στη G20 ένα σχέδιο νέας διακυβέρνησης, ή αλλιώς μία "παγκόσμια ρυθμιστική πολιτική", η οποία θα βασίζεται σε πέντε αρχές", δήλωσε στην εφημερίδα.

    Αυτές θα περιλαμβάνουν ένα νέο τύπο δανείου για την ανακούφιση των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων ρευστότητας σε μερικές οικονομίες, και αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, οι οποίοι σύμφωνα με τον Στρος-Καν δεν επαρκούν για να καλύψουν μεσοπρόθεσμες απαιτήσεις.

    Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουν οι κυβερνήσεις πώς οικονομικές πολιτικές συνέβαλαν στο να αναπαράγονται "φούσκες" οι οποίες όταν έσκασαν έπληξαν τις οικονομίες, ενώ μεταξύ των υπολοίπων αρχών που θα προτείνει το ΔΝΤ είναι η επιτήρηση μιας νέας οικονομικής νομοθεσίας, και η διάρθρωση μια νέας, απλούστερης και πιο αποτελεσματικής παγκόσμιας οικονομικής "αρχιτεκτονικής".

    Απολύσεις ανακοίνωσαν η Nissan και η Toyota

    Δυο από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, η Nissan και η Toyota, ανακοίνωσαν σήμερα ότι μειώνουν τον αριθμό των υπαλλήλων τους, εξηγώντας ότι πρέπει να προσαρμοστούν στην πτώση της ζήτησης στην αμερικανική αγορά.

    Η Nissan, η τρίτη μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, στην οποία κύρια μέτοχος είναι η γαλλική Renault, θα απολύσει 780 συμβασιούχους εργάτες από τα εργοστάσιά της στην Ιαπωνία, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.

    Η Hino Motors, θυγατρική της Toyota, της μεγαλύτερης ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων της στο εργοστάσιο της πόλης Χαμούρα, κοντά στο Τόκιο. Στο εργοστάσιο αυτό, στο οποίο κατασκευάζονται αυτοκίνητα 4Χ4 που προορίζονται για εξαγωγές στις ΗΠΑ, απασχολούνται 850 συμβασιούχοι και 2.150 μόνιμοι υπάλληλοι.

    Παράλληλα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Άσο ανακοίνωσε σήμερα το δεύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της ιαπωνικής οικονομίας ύψους 26.900 δισεκατομμυρίων γιεν (207 δισεκατομμυρίων ευρώ). Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, άμεση βοήθεια στα νοικοκυριά ή ακόμη και δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ο Τάρο Άσο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Το δεύτερο αυτό πρόγραμμα ανακοινώνεται μετά το πρόγραμμα ύψους 1.810 δισεκατομμυρίων γιεν (14 δισεκατομμυρίων ευρώ) που είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ο προκάτοχος του Άσο, Γιασούο Φουκούντα, και εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο στις αρχές Οκτωβρίου.

    Ο Άσο δήλωσε επίσης ότι θα ζητήσει μία αναδιάρθρωση του διεθνούς οικονομικού συστήματος στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ουάσινγκτον στις 15 Νοεμβρίου. "Στην οικονομική σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτον, θα θέσω το θέμα μίας διεθνούς συνεργασίας για την επιτήρηση των οικονομικών θεσμών", δήλωσε.

    Ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας

    Τα μέτρα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας που προτείνει στα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μαζί με τον Επίτροπο Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες, μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής για την αντιμετώπιση κρίσης. Το τελικό σχέδιο της Επιτροπής θα παρουσιαστεί στις 26 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών και των καταναλωτών της ζώνης του ευρώ έπεσε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 1993.

    Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης που αντανακλά τη γνώμη των επιχειρηματιών και των καταναλωτών, έχασε πάνω από επτά μονάδες και διαμορφώθηκε στις 80,4 μονάδες έναντι των 87,5 μονάδων του Σεπτεμβρίου.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που σημειώνει ο δείκτης αυτός από τότε που δημιουργήθηκε, τον Ιανουάριο του 1985, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το επίπεδο αυτό, το χαμηλότερο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, είναι πολύ χαμηλότερο των προσδοκιών των αναλυτών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Dow Jones Newswire ήταν της τάξης των 85,3 μονάδων.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -στα μέτρα που παρουσίασε ο Ζ.Μπαρόζο- προτείνει "συντονισμένη" αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δίνει προτεραιότητα στον περιορισμό των συνεπειών από την οικονομική κρίση στην απασχόληση, στην αγοραστική δύναμη των πολιτών και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή πρότεινε βραχυπρόθεσμες δράσεις, οι οποίες σε γενικές γραμμές αφορούν την ενίσχυση των νοικοκυριών, μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, οικονομική στήριξη για τα οικονομικά κατώτερα στρώματα του πληθυσμού, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μείωση της φορολογίας σε ορισμένα αγαθά με στόχο την αύξηση της ζήτησης και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Ακόμη, αναζητούνται τρόποι για την αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.

    Εξάλλου, ο Χ. Αλμούνια, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ την αύξηση του ανώτατου ορίου οικονομικής βοήθειας που θα μπορεί να χορηγεί η ΕΕ στα κράτη μέλη, εκτός ευρωζώνης, που ατιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα από 12 σε 25 δις. ευρώ. Ας σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό του 2002 το ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας που μπορεί να χορηγήσει σήμερα η ΕΕ σε ένα κράτος μέλος, εκτός ευρωζώνης, που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο ισοζύγιο πληρωμών του, είναι 12 δις. ευρώ. Ήδη η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα οικονομική βοήθεια ύψους 6,5 δις. ευρώ στην Ουγγαρία, η οποία επίσης θα δανειοδοτηθεί με 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το ΔΝΤ και άλλα 1,3 δισ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα. Επίσης η Επιτροπή δήλωσε έτοιμη να στηρίξει και την Ισλανδία, η οποία έχει ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, την εφαρμογή του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Επιτροπή συστήνει τα κράτη μέλη "να επωφεληθούν από την ευελιξία που προτείνει το Σύμφωνο, χωρίς ωστόσο να υπερβαίνουν τις "κόκκινες γραμμές". "Το περιθώριο ελιγμού είναι διαφορετικό για την κάθε χώρα" δήλωσε ο Χ. Αλμούνια, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται ισχυρές και αξιόπιστες αρχές για τον προϋπολογισμό από το κάθε κράτος μέλος. " Το Σύμφωνο Σταθερότητας αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης, προτείνει ευελιξία σε καιρούς ισχνών αγελάδων και λέει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αλληλοστηρίζονται σε δύσκολες καταστάσεις όπως αυτές που περνάει σήμερα η ΕΕ", τόνισε ο Χ. Αλμούνια.

    Την Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε στις Βερσαλλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 7 Νοεμβρίου και τη Σύνοδο της G20 (ηγετών των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών και των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών) στην Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου. Σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

    Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σχέδια για την ενίσχυση του δανεισμού από τις τράπεζες προς τις μικρές επιχειρήσεις.

    "Έχοντας αναδιαρθρώσει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επεκτείνουν τη διαθεσιμότητα δανείων σε ανταγωνιστικές τιμές" ανέφερε ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν μιλώντας χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Όπως σημείωσε "εκτενέστερες ανακοινώσεις θα γίνουν [την Πέμπτη] όταν θα έχουμε τη συνάντηση με τις τράπεζες".

    Η Βρετανία έχει καλέσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος από το ρίσκο των εμπορικών τραπεζών εταίρων της σχετικά με το δανεισμό σε μικρές επιχειρήσεις, για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

    Κέρδη η Deutsche Bank - "Ενεση ρευστότητας" στην Erste Bank

    Αλώβητη, συγκριτικά με πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παραμένει η Deutsche Bank AG, καθώς ανακοίνωσε κέρδη στο τρίτο τρίμηνο, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές. Παράλληλα, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα είπε ότι δεν θα υποχρεωθεί να προσφύγει στο νέο ταμείο της γερμανικής κυβέρνησης.

    Τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank ανήλθαν σε 414 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 1,63 δισ. ευρώ στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2007. Η αλλαγή στους λογιστικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέτρεψε στη γερμανική τράπεζα να περιορίσει κατά 845 εκατ. ευρώ τις αποζημειώσεις, στις οποίες προχώρησε (ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ). Τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας ανήλθαν σε 93 εκατ. ευρώ - οι αναλυτές ανέμεναν ζημίες ύψους 374 εκατ. ευρώ - σε σύγκριση με κέρδη 1,4 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2007. Οι προ φόρων ζημίες των δραστηριοτήτων στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής ανήλθαν σε 789 εκατ. ευρώ.

    Η Deutsche Bank αύξησε το προσωπικό της στο τρίτο τρίμηνο σε 81.308 υπαλλήλους, από 77.920 υπαλλήλους ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά συρρίκνωσε το εργατικό δυναμικό στις μονάδες επενδυτικής τραπεζικής και τραπεζικής μεγάλων επιχειρήσεων κατά 1.668 εργαζομένους.

    Αντίθετα, ο αυστριακός τραπεζικός όμιλος Erste Bank δέχθηκε "ένεση ρευστότητας" ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αυστριακή κυβέρνηση για να ενισχύσει το μετοχικό του κεφάλαιο στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναφέρει ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.

    Παράλληλα ο τραπεζικός όμιλος δεσμεύεται να χορηγήσει πιστώσεις ύψους τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αυστριακές επιχειρήσεις και ιδιώτες για τα επόμενα τρία χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 October 2008 - 15:30:29 UTC