Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εχουμε διαφορετικές προτεραιότητες"
  • [02] Απολύσεις στον αμερικανικό Τύπο
  • [03] "Ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας"
  • [04] Ανάκαμψη στα χρηματιστήρια
  • [05] "Μέτρα υπέρ του κεφαλαίου"
  • [06] "Κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης"
  • [07] Σχέδιο για την οικονομία
  • [08] Ήρθε για να μείνει

  • [01] "Εχουμε διαφορετικές προτεραιότητες"

    Τραγικές καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε σημερινή του ομιλία, σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ, για τα καρτέλ και τόνισε ότι ανάλογα με την πολιτική που θα ακολουθηθεί απέναντι στις τράπεζες, θα ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες αν θα έχουμε χιλιάδες ανέργους ή όχι.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κρίση που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πολίτης είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ταυτόχρονα με την οικονομική κρίση σημειώνεται και συνεχής απαξίωση των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών ταυτόχρονα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι λόγω των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα είναι πιο ευάλωτη στην κρίση που έρχεται και υπογράμμισε ότι «όπως είχαμε μιλήσει και προβλέψει τους κινδύνους από τα "τοξικά ομόλογα" και πάλι είχαμε μιλήσει για μέτρα μπροστά στα πρώτα σημάδια της επερχόμενης κρίσης, πριν ένα χρόνο. Όμως, η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αίσθηση πραγματικότητας».

    Αναφερόμενος στο κονδύλι των 28 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στις τράπεζες, ο κ. Παπανδρέου είπε «από πού διαθέτει 28 δισ. ο κ. Αλογοσκούφης και πώς τα διαθέτει, χωρίς διαφάνεια, χωρίς κανόνες και χωρίς εγγυήσεις».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση έρχεται να στηρίξει τους ισολογισμούς των τραπεζών χωρίς αυτές να αναλαμβάνουν την υποχρέωση ότι θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή οι πολίτες αισθάνονται την ασφυξία από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού ή από την περικοπή των δανείων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η πρακτική των τραπεζών είναι απαράδεκτη από τη στιγμή που διατίθεται 28 δισ. ευρώ.

    «Η κυβέρνηση ή δεν έχει καταλάβει ή είναι εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της αδυναμίες ή ακόμα χειρότερα χρησιμοποιεί την κρίση για να καλύψει την πολιτική αναδιανομής υπέρ των ισχυροτέρων», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι στόχος του Κινήματος είναι η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και πρότεινε μία δέσμη πέντε μέτρων σε αυτή την κατεύθυνση.

    «Πρέπει να στηριχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά για να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά» τόνισε ο κ.Παπανδρέου και πρότεινε την στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών με την εποπτεία της πολιτικής και την συμμετοχή του κράτους στην διοίκηση των τραπεζών.

    Επίσης πρότεινε τη στήριξη μόνο των τραπεζών που έχουν ανάγκη με την ταυτόχρονη υποχρέωση των μετόχων τους να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου «βάζοντας και αυτοί το χέρι τους στην τσέπη τους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την ίδρυση ειδικού ταμείου αναχρηματοδότησης των τραπεζών και δανειοδότησης μικρομεσαίων και εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς και αλλαγή του πλαισίου εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόταση του Κινήματος, που είχε κατατεθεί και ως σχέδιο νόμου στη Βουλή, για επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, επίδομα θέρμανσης και αύξηση του ποσοστού του ΦΠΑ, που επιστρέφεται στους αγρότες από το 7% στο 11%.

    Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, ο κ. Παπανδρέου, αφού τόνισε ότι η μικρή και μεσαία επιχείρηση θα μας βγάλει από την κρίση, πρότεινε την επαναφορά του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε όσες επιχειρήσεις έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 300 χιλιάδων ευρώ πληρωμή μόνο των τόκων του δανείου και περίοδο χάριτος ενός έτους και ενίσχυση δημοσίων επενδύσεων με στόχευση και για το αύριο.

    Αναφερόμενος στην ανεργία ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πρότασή του για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, των εισερχομένων στην αγορά εργασίας για 4 χρόνια, τη δημιουργία θέσεων κοινωνικής εργασίας για τους μεγάλους σε ηλικία και τους χαμηλής ειδίκευσης εργαζόμενους, ώστε να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα και την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70%.

    Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές και δανειολήπτες, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε την απαγόρευση κατάσχεσης κύριας κατοικίας για ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ, την απόδοση περιόδου χάριτος ενός έτους, την κατάργηση του φόρου της Νέας Δημοκρατίας για τα ακίνητα και την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Όλα αυτά σημαίνουν τελείως διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ζήτησε ενδεικτικά την απόσυρση του προσχεδίου προϋπολογισμού και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, δεσμεύεται να καταθέσει νέο προϋπολογισμό που θα ενσωματώνει τις προαναφερθείσες προτάσεις.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, όμως, και σε ένα νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο καλείται να συνδιαμορφώσει και η χώρα και στο οποίο «τουλάχιστον για μία σημαντική περίοδο δεν θα πρέπει οι δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις να προσμετρώνται στο δημόσιο έλλειμμα».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του, που ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε "έστω και δειλά" τις αναγκαίες αλλαγές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του εποπτικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της διεύρυνσης των στόχων της, με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της Ευρώπης.

    «Αυτή την Ευρώπη και αυτή την Ελλάδα θέλουμε, αλλά γι' αυτό απαιτούνται κυβερνήσεις αξιόπιστες, με φωνή, γνώσεις, εμπειρία και ικανότητα διαπραγμάτευσης και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει δείξει τίποτα απ' όλα αυτά και αυτός είναι άλλος ένας λόγος που χρειάζεται αλλαγή πορείας στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι μία ευκαιρία η Ευρώπη να παίξει ρόλο και αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε ένας Σοσιαλιστής, ο Γκόρντον Μπράουν, συμπαρασύροντας έτσι και τη συντηρητική Ευρώπη αλλά και τον Τζόρτζ Μπους.

    Εγώ, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα μιλήσω την ερχόμενη εβδομάδα στη Βιέννη για τις αρχές της παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην Ελλάδαείπε ότι η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ακρίβεια, πρόσθεσε ότι καμία παρέμβαση της κυβέρνησης δεν εξηγεί το γιατί και υπογράμμισε ότι η εξήγηση βρίσκεται στη μη ύπαρξη κανόνων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ακόμα και η ελεύθερη αγορά, η οποία έχει μετατραπεί σε ζούγκλα, χρειάζεται κανόνες, με πρώτον την απαγόρευση δημιουργίας καρτέλ, τα οποία καταστρέφουν την οικονομία, αλλά και τρέφουν την διαφθορά και τη διαπλοκή.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το κράτος πρέπει να θέτει κανόνες στη μεταξύ μας συμπεριφορά και να προστατεύει τον πολίτη, ώστε αυτός να αισθάνεται ασφάλεια και επέκρινε την κυβέρνηση ότι επειδή εκφράζει την βούληση συγκεκριμένων συμφερόντων, τα καρτέλ οργιάζουν στην Ελλάδα, στην κοινωνία ισχύει ο νόμος των ισχυρών, ενώ το κράτος έχει αποτύχει να προστατεύσει το εισόδημα του πολίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου χρέωσε όλα αυτά στον τρόπο διακυβέρνησης και στις αντιλήψεις της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει αυτή την αντίληψη.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά, με την αναβάθμιση των αρχών και την επιστημονική τους επάρκεια, τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων τους, ενώ πρότεινε τη σύσταση επιτροπής μονοπωλίων και τη δημιουργία Εφετείου για τον ανταγωνισμό.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κρίση είναι το αποτέλεσμα της πλήρους απορύθμισης των αγορών, και τόνισε ότι η ατζέντα των νεοσυντηρητικών, στους οποίους συμπεριέλαβε και τη Νέα Δημοκρατία, έχει τελειώσει.

    «Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία με τον πολίτη και ένα κράτος με σημαντικότατο ρόλο στο σχεδιασμό και την εποπτεία της οικονομίας. Αλλά αξιόπιστο κράτος σημαίνει αξιόπιστη κυβέρνηση, που πριν από όλα τολμά να τα βάζει με τα συμφέροντα των ισχυρών, προστατεύοντας τους πολίτες. Και αυτό είμαστε εμείς», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

  • ** Ο κ.Παπανδρέου θα μιλήσει, επίσης, στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Κατά της Διαφθοράς.

    [02] Απολύσεις στον αμερικανικό Τύπο

    Μία ευρεία αναδιάρθρωση των αμερικανικών εβδομαδιαίων εντύπων Time και People ανακοίνωσε σήμερα ο εκδότης τους, γεγονός που -σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης- θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων.

    Η πρόεδρος της Time Inc. Αν Μουρ εξηγεί στους εργαζομένους με ανακοινωθέν της μέσω Ιντερνέτ πως η αναδιάρθρωση αυτή έχει στόχο «να εξοικονομήσει πολλές από τις σημαντικές δαπάνες και να χρησιμοποιήσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο τις εκδοτικές δυνατότητες».

    Μολονότι στο ανακοινωθέν δεν γίνεται λόγος για απολύσεις, η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης υπαινίσσεται πως θα επηρεασθεί το 10% των θέσεων εργασίας, περίπου 600 θέσεις δηλαδή.

    Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι απώλειες θέσεων, θα έλθουν να προστεθούν στη μαύρη ακολουθία των απολύσεων που σημάδεψαν τον αμερικανικό Τύπο την εβδομάδα αυτή: η μεγαλύτερη εκδοτική εταιρεία εφημερίδων Gannett ανακοίνωσε μείωση κατά 10% των υπαλλήλων της, ενώ οι Τάιμς του Λος Άντζελες ανακοίνωσαν την απόλυση 75 δημοσιογράφων τους.

    Η Μουρ εξηγεί στο ανακοινωθέν της πως δεν αναμένει ανάκαμψη των εσόδων από τη διαφήμιση, που ήδη έχουν πέσει κατά 9% το τρίμηνο αυτό, και μίλησε για μία άνευ προηγουμένου κατάσταση.

    «Όπως όλοι γνωρίζετε, η κατάσταση του επαγγέλματός μας έχει δυσχεράνει πολύ από την οικονομική κρίση, η οποία έχει προκαλέσει μία υποχώρηση στις δαπάνες για διαφήμιση», τόνισε η ίδια, υπογραμμίζουσα πως αναμένει «η αυτή κατάσταση να συνεχισθεί και στο μεγαλύτερο μέρος του 2009».

    Από σήμερα, οι δραστηριότητες του ομίλου θα συγκεντρωθούν, με τη συσσωμάτωση των 24 περιοδικών του και των διαδικτυακών τόπων τους, σε τρεις μεγάλες οντότητες (επίκαιρα κι οικονομία, διασκέδαση, τρόπος ζωής). Η αναδιάρθρωση αυτή ανακοινώθηκε μία εβδομάδα προτού η μητρική εταιρεία Time Warner δημοσιεύσει τους ισολογισμούς του τριμήνου.

    [03] "Ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας"

    ''Το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή, δεν αφορά την ενίσχυση των τραπεζών, αλλά τη στήριξη και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας'', δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι τράπεζες είναι το όχημα για την ενίσχυση της ρευστότητας.

    Ο κ.Αλογοσκούφης χαρακτήρισε την εφαρμογή του σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας με 28 δισ.ευρώ, "πολύ σημαντική" αφού μέσω του σχεδίου αυτού στηρίζονται η ανάπτυξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η απασχόληση κλπ, σε μια πολύ δύσκολη διεθνή οικονομική κατάσταση.

    Το σχέδιο, πρόσθεσε ο υπουργός ,είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην ευρωζώνη και τα βασικά του σημεία είναι τα εξής:

    - Προβλέπεται η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Το δημόσιο θα συμμετέχει με προνομιούχες μετοχές ενώ εκπρόσωπος του δημοσίου ο οποίος θα συμμετέχει στο ΔΣ των τραπεζών θα έχει δικαίωμα βέτο στην πολιτική διανομή των κερδών. Οι διοικητές των τραπεζών, οι υποδιοικητές, οι διευθύντες κλπ, δεν θα μπορούν να αμοίβονται περισσότερο από ότι η διοίκηση της τράπεζας της Ελλάδος. Τα πάσης φύσεως ''μπόνους ''καταργούνται και για το σκοπό αυτό, θα δοθεί σαφής γραπτή εντολή στον εκπρόσωπο του δημοσίου που θα συμμετέχει στο Δ.Σ. των τραπεζών που θα ενταχθούν στο σχέδιο.

    Οσο διαρκή η εφαρμογή του σχεδίου, πρόσθεσε ο κ.Αλογοσκούφης ,δεν θα διανέμεται στους μετόχους, ποσοστό πάνω από 35% των κερδών.

    Παράλληλα δημιουργείται Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής στο οποίο θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

    Το Συμβούλιο αυτό θα συνεδριάζει κάθε μήνα και θα παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου.

    - Το δημόσιο θα παρέχει εγγυήσεις για τη λήψη μεσοπροθέσμων δανείων των τραπεζών, είπε ο κ.Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι έτσι θα συνεχιστεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

    - Θα εκδοθούν ειδικά ομόλογα. Η επιπλέον χρηματοδότηση που θα προκύψει από τους τίτλους αυτούς, είπε ο υπουργός, θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ.Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής του σχεδίου δεν υποκαθιστά τις αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος, η ρευστότητα των 28 δισ.ευρώ δεν συνιστά επιβάρυνση του προϋπολογισμού, ενώ η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, είναι προς όφελος των εργαζομένων.

    Επίσης ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι οι εγγυήσεις δεν θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος ούτε το δημόσιο έλλειμμα, ενώ θα υπάρχει και όφελος για τον φορολογούμενο, διότι το δημόσιο θα εισπράξει μέσω των προμηθειών περίπου 500 εκατομ.ευρώ.

    Στόχος μας είναι, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών να μετριαστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, να επωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και οι μεγαλύτερες, να ενισχυθεί η υλοποίηση των δημοσίων έργων και οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αλλά και όσοι έχουν δανειστεί ή προκειται να δανειστούν.

    Τέλος, ο κ.Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πολιτική δέσμευση για εγγύηση του συνόλου των καταθέσεων.

    [04] Ανάκαμψη στα χρηματιστήρια

    Διευρύνουν σήμερα τα χθεσινά κέρδη τους οι μετοχές στην Ευρώπη, με τις τιμές των μετοχών των εταιριών εκμετάλλευσης ορυχείων να καταγράφουν άνοδο και τις μετοχές των τραπεζών να κινούνται ανοδικά μετά το ανέλπιστα κερδοφόρο τρίτο φετινό τρίμηνο για την Deutsche Bank, το μεγαλύτερο γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

    Το κλίμα στις αγορές της Ασίας ήταν ιδιαίτερα θετικό καθώς σήμερα, οι κεντρικές τράπεζες του Χονγκ Κονγκ και τη Ταϊβάν βάδισαν στα χθεσινά βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και μείωσαν τα επιτόκια, ενώ προεξοφλείται αυριανή μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Fed προσέφερε 120 δισ. δολάρια στη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τη Βραζιλία και το Μεξικό.

    Ανοδικά κινείται ο δείκτης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ, παρέχοντας ενδείξεις για θετική έναρξη των σημερινών συνεδριάσεων στη Γουόλ Στριτ και η προσοχή στρέφεται στη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αμερικανική οικονομία που έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ μειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2008 κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

    Η είδηση ότι το τρίτο τρίμηνο φέτος ήταν κερδοφόρο για την Deutsche Bank, έδωσε ώθηση στις τραπεζικές μετοχές, με τη Deutsche Bank, την Credit Suisse, την ισπανική Banco Santander και την ιταλική UniCredit να καταγράφουν άνοδο μεταξύ 5,6% και 15,2%.

    Η άνοδος 4% που κατέγραψε στη Σαγκάη η τιμή του χαλκού πυροδότησε αγοραστικό κύμα σε μετοχές εταιριών εκμετάλλευσης ορυχείων, με την BHP Billiton, τη Rio Tinto, την Anglo American, την Xstrata και την Antofagasta να κερδίζουν μεταξύ 4,9% και 15%.

    Στο μέτωπο των ανακοινώσεων εταιρικής κερδοφορίας, η Alcatel Lucent γνωστοποίησε μικρότερες των αναμενόμενων καθαρές ζημίες στο τρίτο τρίμηνο (40 εκατ. ευρώ αντί των αναμενόμενων 73 εκατ. ευρώ) με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρίας δικτύων σταθερής τηλεφωνίας να εκτινάσσεται κατά 16%.

    Η μετοχή της Man σημείωσε κέρδη 10%, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρία φορτηγών ανακοίνωσε αύξηση 34% των κερδών στο τρίμηνο (ανήλθαν σε 298 εκατ. ευρώ).

    Ανοδο 7,4% κατέγραψε η τιμή της μετοχής της Volkswagen, η οποία εμμένει στην εκτίμησή της για τις προοπτικές κερδοφορίας και πωλήσεων στο σύνολο του 2008 μετά την αύξηση κατά 27% που σημείωσαν στο τρίτο τρίμηνο τα κέρδη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Κέρδη 1,7% σημείωσε, τέλος, η μετοχή της Unilever, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία καταναλωτικών ειδών ανακοίνωσε μεγαλύτερα των αναμενόμενων κέρδη στο τρίτο τρίμηνο (1,64 δισ. ευρώ αντί των αναμενόμενων 1,49 δισ. ευρώ).

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε, το μεσημέρι, κέρδη 1,64% και στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κέρδη 1,34%. Στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI σημείωνε κέρδη 2,01% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κατέγραφε άνοδο 4,04%.

    Ανοδικές τάσεις επικρατούν και στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνώνμε τον γενικό δείκτη τιμών να κινείται οριακά πάνω από τις 2.000 μονάδες.

    Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 9,96%, σημειώνοντας την τέταρτη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο στην ιστορία του.

    Τα 70 δολάρια το βαρέλι υπερέβη σήμερα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, για να υποχωρήσει στη συνέχεια πάνω από τα 68 δολάρια, εν μέσω προσδοκιών ότι η μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Κίνα θα πυροδοτήσει ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για καύσιμα.

    Τις τιμές ώθησε σε υψηλότερα επίπεδα και η νέα εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος η οποία κυμαινόταν, το μεσημέρι, στο Λονδίνο, στα 1,3087 δολάρια ανά ευρώ σε σύγκριση με 1,2954 δολάρια ανά ευρώ αργά χθες βράδυ.

    Σχέδιο "νέας διακυβέρνησης" του ΔΝΤ

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να προτείνει μία νέα "ρυθμιστική πολιτική", κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 τον επόμενο μήνα, δήλωσε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο διευθυντής του Ντομινίκ Στρος-Καν.

    Ο Στρος-Καν δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί περισσότερο για την παγκόσμια οικονομική ύφεση και τον κοινωνικό της αντίκτυπο, παρά για την αστάθεια των χρηματιστηρίων, η οποία κατά την εκτίμησή του θα εξομαλυνθεί μετά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών και αμερικανικών σχεδίων διάσωσης των τραπεζών.

    Ο Στρος-Καν είπε επίσης ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να θεωρείται απλά ο "πυροσβέστης" που σπεύδει να σώσει τις δοκιμαζόμενες χώρες σε περιόδους κρίσεων, αλλά πως το Ταμείο θα ήθελε επίσης να έχει και ρόλο "χτίστη" στην ανοικοδόμηση της οικονομίας.

    "Ο ρόλος του ΔΝΤ ως συντονιστή μιας παγκόσμιας ρύθμισης πρέπει να επαναβεβαιωθεί", είπε ο Στρος Καν.

    "Με το σκοπό αυτό, θα προτείνω στη G20 ένα σχέδιο νέας διακυβέρνησης, ή αλλιώς μία "παγκόσμια ρυθμιστική πολιτική", η οποία θα βασίζεται σε πέντε αρχές", δήλωσε στην εφημερίδα.

    Αυτές θα περιλαμβάνουν ένα νέο τύπο δανείου για την ανακούφιση των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων ρευστότητας σε μερικές οικονομίες, και αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, οι οποίοι σύμφωνα με τον Στρος-Καν δεν επαρκούν για να καλύψουν μεσοπρόθεσμες απαιτήσεις.

    Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουν οι κυβερνήσεις πώς οικονομικές πολιτικές συνέβαλαν στο να αναπαράγονται "φούσκες" οι οποίες όταν έσκασαν έπληξαν τις οικονομίες, ενώ μεταξύ των υπολοίπων αρχών που θα προτείνει το ΔΝΤ είναι η επιτήρηση μιας νέας οικονομικής νομοθεσίας, και η διάρθρωση μια νέας, απλούστερης και πιο αποτελεσματικής παγκόσμιας οικονομικής "αρχιτεκτονικής".

    Απολύσεις ανακοίνωσαν η Nissan και η Toyota

    Δυο από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, η Nissan και η Toyota, ανακοίνωσαν σήμερα ότι μειώνουν τον αριθμό των υπαλλήλων τους, εξηγώντας ότι πρέπει να προσαρμοστούν στην πτώση της ζήτησης στην αμερικανική αγορά.

    Η Nissan, η τρίτη μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, στην οποία κύρια μέτοχος είναι η γαλλική Renault, θα απολύσει 780 συμβασιούχους εργάτες από τα εργοστάσιά της στην Ιαπωνία, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.

    Η Hino Motors, θυγατρική της Toyota, της μεγαλύτερης ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων της στο εργοστάσιο της πόλης Χαμούρα, κοντά στο Τόκιο. Στο εργοστάσιο αυτό, στο οποίο κατασκευάζονται αυτοκίνητα 4Χ4 που προορίζονται για εξαγωγές στις ΗΠΑ, απασχολούνται 850 συμβασιούχοι και 2.150 μόνιμοι υπάλληλοι.

    Παράλληλα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Άσο ανακοίνωσε σήμερα το δεύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της ιαπωνικής οικονομίας ύψους 26.900 δισεκατομμυρίων γιεν (207 δισεκατομμυρίων ευρώ). Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, άμεση βοήθεια στα νοικοκυριά ή ακόμη και δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ο Τάρο Άσο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Το δεύτερο αυτό πρόγραμμα ανακοινώνεται μετά το πρόγραμμα ύψους 1.810 δισεκατομμυρίων γιεν (14 δισεκατομμυρίων ευρώ) που είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ο προκάτοχος του Άσο, Γιασούο Φουκούντα, και εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο στις αρχές Οκτωβρίου.

    Ο Άσο δήλωσε επίσης ότι θα ζητήσει μία αναδιάρθρωση του διεθνούς οικονομικού συστήματος στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ουάσινγκτον στις 15 Νοεμβρίου. "Στην οικονομική σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτον, θα θέσω το θέμα μίας διεθνούς συνεργασίας για την επιτήρηση των οικονομικών θεσμών", δήλωσε.

    Ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας

    Τα μέτρα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας που προτείνει στα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μαζί με τον Επίτροπο Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες, μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής για την αντιμετώπιση κρίσης. Το τελικό σχέδιο της Επιτροπής θα παρουσιαστεί στις 26 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών και των καταναλωτών της ζώνης του ευρώ έπεσε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 1993.

    Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης που αντανακλά τη γνώμη των επιχειρηματιών και των καταναλωτών, έχασε πάνω από επτά μονάδες και διαμορφώθηκε στις 80,4 μονάδες έναντι των 87,5 μονάδων του Σεπτεμβρίου.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που σημειώνει ο δείκτης αυτός από τότε που δημιουργήθηκε, τον Ιανουάριο του 1985, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το επίπεδο αυτό, το χαμηλότερο τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, είναι πολύ χαμηλότερο των προσδοκιών των αναλυτών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Dow Jones Newswire ήταν της τάξης των 85,3 μονάδων.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -στα μέτρα που παρουσίασε ο Ζ.Μπαρόζο- προτείνει "συντονισμένη" αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δίνει προτεραιότητα στον περιορισμό των συνεπειών από την οικονομική κρίση στην απασχόληση, στην αγοραστική δύναμη των πολιτών και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή πρότεινε βραχυπρόθεσμες δράσεις, οι οποίες σε γενικές γραμμές αφορούν την ενίσχυση των νοικοκυριών, μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, οικονομική στήριξη για τα οικονομικά κατώτερα στρώματα του πληθυσμού, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μείωση της φορολογίας σε ορισμένα αγαθά με στόχο την αύξηση της ζήτησης και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Ακόμη, αναζητούνται τρόποι για την αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.

    Εξάλλου, ο Χ. Αλμούνια, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ την αύξηση του ανώτατου ορίου οικονομικής βοήθειας που θα μπορεί να χορηγεί η ΕΕ στα κράτη μέλη, εκτός ευρωζώνης, που ατιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα από 12 σε 25 δις. ευρώ. Ας σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό του 2002 το ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας που μπορεί να χορηγήσει σήμερα η ΕΕ σε ένα κράτος μέλος, εκτός ευρωζώνης, που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο ισοζύγιο πληρωμών του, είναι 12 δις. ευρώ. Ήδη η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα οικονομική βοήθεια ύψους 6,5 δις. ευρώ στην Ουγγαρία, η οποία επίσης θα δανειοδοτηθεί με 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το ΔΝΤ και άλλα 1,3 δισ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα. Επίσης η Επιτροπή δήλωσε έτοιμη να στηρίξει και την Ισλανδία, η οποία έχει ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, την εφαρμογή του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Επιτροπή συστήνει τα κράτη μέλη "να επωφεληθούν από την ευελιξία που προτείνει το Σύμφωνο, χωρίς ωστόσο να υπερβαίνουν τις "κόκκινες γραμμές". "Το περιθώριο ελιγμού είναι διαφορετικό για την κάθε χώρα" δήλωσε ο Χ. Αλμούνια, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται ισχυρές και αξιόπιστες αρχές για τον προϋπολογισμό από το κάθε κράτος μέλος. " Το Σύμφωνο Σταθερότητας αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης, προτείνει ευελιξία σε καιρούς ισχνών αγελάδων και λέει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αλληλοστηρίζονται σε δύσκολες καταστάσεις όπως αυτές που περνάει σήμερα η ΕΕ", τόνισε ο Χ. Αλμούνια.

    Την Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε στις Βερσαλλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 7 Νοεμβρίου και τη Σύνοδο της G20 (ηγετών των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών και των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών) στην Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου. Σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

    Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σχέδια για την ενίσχυση του δανεισμού από τις τράπεζες προς τις μικρές επιχειρήσεις.

    "Έχοντας αναδιαρθρώσει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επεκτείνουν τη διαθεσιμότητα δανείων σε ανταγωνιστικές τιμές" ανέφερε ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν μιλώντας χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Όπως σημείωσε "εκτενέστερες ανακοινώσεις θα γίνουν [την Πέμπτη] όταν θα έχουμε τη συνάντηση με τις τράπεζες".

    Η Βρετανία έχει καλέσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος από το ρίσκο των εμπορικών τραπεζών εταίρων της σχετικά με το δανεισμό σε μικρές επιχειρήσεις, για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

    Κέρδη η Deutsche Bank - "Ενεση ρευστότητας" στην Erste Bank

    Αλώβητη, συγκριτικά με πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παραμένει η Deutsche Bank AG, καθώς ανακοίνωσε κέρδη στο τρίτο τρίμηνο, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές. Παράλληλα, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα είπε ότι δεν θα υποχρεωθεί να προσφύγει στο νέο ταμείο της γερμανικής κυβέρνησης.

    Τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank ανήλθαν σε 414 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 1,63 δισ. ευρώ στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2007. Η αλλαγή στους λογιστικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέτρεψε στη γερμανική τράπεζα να περιορίσει κατά 845 εκατ. ευρώ τις αποζημειώσεις, στις οποίες προχώρησε (ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ). Τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας ανήλθαν σε 93 εκατ. ευρώ - οι αναλυτές ανέμεναν ζημίες ύψους 374 εκατ. ευρώ - σε σύγκριση με κέρδη 1,4 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2007. Οι προ φόρων ζημίες των δραστηριοτήτων στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής ανήλθαν σε 789 εκατ. ευρώ.

    Η Deutsche Bank αύξησε το προσωπικό της στο τρίτο τρίμηνο σε 81.308 υπαλλήλους, από 77.920 υπαλλήλους ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά συρρίκνωσε το εργατικό δυναμικό στις μονάδες επενδυτικής τραπεζικής και τραπεζικής μεγάλων επιχειρήσεων κατά 1.668 εργαζομένους.

    Αντίθετα, ο αυστριακός τραπεζικός όμιλος Erste Bank δέχθηκε "ένεση ρευστότητας" ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αυστριακή κυβέρνηση για να ενισχύσει το μετοχικό του κεφάλαιο στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αναφέρει ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.

    Παράλληλα ο τραπεζικός όμιλος δεσμεύεται να χορηγήσει πιστώσεις ύψους τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αυστριακές επιχειρήσεις και ιδιώτες για τα επόμενα τρία χρόνια.

    Η Lufthansa αποκτά τις Eurowings και BMI

    Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, η οποία ανακοίνωσε μείωση των εσόδων της, αναμένεται να αποκτήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας BMI και της γερμανικής Eurowings.

    Η Lufthansa κατέχει ήδη μικρό μερίδιο τόσο στη Eurowings όσο και τη BMI, που παλιότερα ονομαζόταν British Midland.

    Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Lufthansa, η εταιρεία θα αποκτήσει μέχρι το τέλος του έτους το 50,9% της Eurowings, μετά την προσφορά που δέχτηκε από άλλο μέτοχο της τελευταίας, την AK Industriebeteiligung. Εξάλλου, τον έλεγχο της βρετανικής BMI θα τον αποκτήσει από τον επιχειρηματία Michael Bishop.

    Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι αναμένει τα λειτουργικά έσοδα της για το τρέχον έτος να ανέλθουν στο 1,1 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από την παλιότερη πρόβλεψη για 1,4 δισ. ευρώ.

    [05] "Μέτρα υπέρ του κεφαλαίου"

    Συνάντηση μιας και πλέον ώρας είχε χθες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια. Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για το κυπριακό και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Μετά τη συνάντηση, η κα Παπαρήγα τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να δηλώσει ότι το ΚΚΕ συμπαρίσταται και στηρίζει το έργο και τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού.

    "Οι καιροί είναι δύσκολοι για τη λύση του κυπριακού", επεσήμανε και πρόσθεσε ότι με τη λύση "θα πρέπει Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν μονιασμένοι σε μια διζωνική ομοσπονδία, με ενιαία κρατική υπόσταση και παρουσία διεθνώς".

    Υποστήριξε ότι με πρόεδρο τον Δημήτρη Χριστόφια "το κυπριακό βρίσκεται σε απολύτως ασφαλή χέρια", αλλά επεσήμανε ότι για να υπάρξει λύση θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη διεθνής συγκυρία και να θέλει και η άλλη πλευρά.

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα έχει επαφές με τουρκοκυπριακά κόμματα, η κα Παπαρήγα είπε ότι αυτό δεν είναι τόσο εύκολο, γιατί πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και ευκαιρίες. Οι επαφές αυτές είναι πιο εύκολο να γίνονται από το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε.

    Το ΚΚΕ για την οικονομική κρίση

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, τονίζει ότι "τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και εξαγγέλλουν τα στελέχη της, ούτε την επερχόμενη οικονομική κρίση μπορούν να αποτρέψουν, ούτε τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα να προστατεύσουν από τις συνέπειες. Αντίθετα επιδιώκουν να τους φορτώσουν τα βάρη προκειμένου να προστατευτούν τα κέρδη του κεφαλαίου".

    "Η επιδείνωση της ζωής της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων δεν μπορεί να σταματήσει με μέτρα πτωχοκομείου και με συμφωνίες κυρίων, που εξαγγέλλει η κυβέρνηση και προτείνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    Η εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα ένα και μόνο δρόμο έχουν για να μην πληρώσουν τα καπιταλιστικά αδιέξοδα: Να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ και πιο αποφασιστικά να οργανώσουν την αντιμονοπωλιακή συμμαχία και αντεπίθεση, διεκδικώντας μέτρα ανακούφισης, στην πάλη για να κατακτήσουν τον πλούτο που παράγουν, απορρίπτοντας τον «ευρωμονόδρομο», τις επιλογές του κεφαλαίου", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [06] "Κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης"

    ''Υπηρεσιακή κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης'', χαρακτήρισε την κυβέρνηση της ΝΔ ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα περιοδεύει στη Λάρισα.

    Μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ''αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι τις εκλογές, είναι να δώσει ακόμη περισσότερα σε αυτούς που διοικούν την χώρα, δηλαδή τους μεγαλοτραπεζίτες και τους μεγαλοκατασκευαστές'', ενώ παράλληλα, τάχθηκε κατά της επιλογής της κυβέρνησης και του λεγομένου "σχεδίου Αλογοσκούφη" να ενισχύσει με 28 δισ. τις τράπεζες.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξαπέλυσε επίθεση και κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Γ. Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε για τις δηλώσεις που έκανε περί της αναγκαιότητας ύπαρξης εθνικής στρατηγικής συνεννόησης για την οικονομία.

    Οσον αφορά την πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά απέρριψε την προοπτική αυτή και από τη Λάρισα, δηλώνοντας ότι το κόμμα του ενδιαφέρει η ριζική ανατροπή μιας πολιτικής που στο παρελθόν είχε βαπτισθεί "εκσυγχρονισμός" και σήμερα λέγεται "μεταρρυθμίσεις".

    Μίλησε δε, για την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης που θα αποτελείται από αριστερές δυνάμεις, κομμουνιστών, σοσιαλιστών, οικολόγων και ευρύτερων δυνάμεων, με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ.

    Καθώς η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΝ ξεκίνησε από το εργοστάσιο ζάχαρης ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι το "κουφάρι" του εργοστασίου σηματοδοτεί και τη χρεωκοπία και της κοινής αγροτικής πολιτικής, καθώς και την απουσία εθνικής στρατηγικής για την αγροτική οικονομία.

    Με αφορμή δε, τη διεθνή οικονομική κρίση υπογράμμισε, την ανάγκη στήριξης του δημοσίου χώρου και του δημοσίου πλούτου. Το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση η οποία και θα σημάνει την έναρξη του διαλόγου για τη διαμόρφωση προτάσεων σχετικά με το αγροτικό ζήτημα και την εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου για τον αγροτικό τομέα του ΣΥΝ.

    Το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ μετέβη στη Γαλήνη Λάρισας όπου είχε συνάντηση με συνεταιρισμό και αγρότες σε καφενείο του χωριού και στη συνέχεια σε οινοποιείο του Τυρνάβου, μετείχε σε σύσκεψη με συνεταιριστικές οργανώσεις και παραγωγούς του Τυρνάβου

    Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στο Χατζηγιάννειο Πολιτιστικό Κέντρο.

    [07] Σχέδιο για την οικονομία

    Σχέδιο με επτά προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση παρουσίασε το ΛΑΟΣ, με αφορμή και την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

    Αναλυτικά, οι προτάσεις του ΛΑΟΣ:

    1. Μετοχές και μερίδιο στο management από τις Τράπεζες στο Κράτος.

    2. Η Κυβέρνηση να παρέμβει στους καταχρηστικούς όρους των συμβάσεων με τις Τράπεζες.

    3. Επιμήκυνση των στεγαστικών δανείων για μία πενταετία.

    4. Σύνδεση των επιτοκίων καταθέσεων με τα επιτόκια χορηγήσεων.

    5. Κατάργηση του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ».

    6. Μείωση του Φ.Π.Α. κατά 1%.

    7. Αναστολή για 1 χρόνο, κάθε απόλυσης και για όσο κρατάει η κρίση, 1(μία) ώρα εργασίας παραπάνω για όλους με αύξηση των μισθών κατά 15%.

    [08] Ήρθε για να μείνει

    Ανεξάρτητα από το εάν ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, Τζον Μακέιν θα κερδίσει τις εκλογές την επόμενη εβδομάδα, η υποψήφια που επέλεξε για την αντιπροεδρία, η κυβερνήτης της Αλάσκας, Σάρα Πέιλιν, σχεδιάζει να παραμείνει στην εθνική πολιτική σκηνή, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

    Ερωτηθείσα για τα σχέδιά της για το 2012 και για το αν την έχουν αποθαρρύνει οι επικρίσεις που δέχεται στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ή προτιμά να επιστρέψει στην Αλάσκα, η Σάρα Πέιλιν άφησε να εννοηθεί ότι θα ήθελε να είναι στον κύκλο των υποψηφίων για την επόμενη προεδρική εκστρατεία.

    "Νομίζω ότι αν ήταν να σταματήσω και να υψώσω λευκή σημαία παράδοσης, με αφορμή κάποιες πολιτικές βολές, αυτό θα είχε ήδη γίνει. Δεν πρόκειται όμως να κάνω κάτι τέτοιο", δήλωσε η Πέιλιν σε συνέντευξή της που μεταδίδει το ABC.

    Καθώς μένει λιγότερη από μία εβδομάδα μέχρι την ημέρα των εκλογών, η Πέιλιν δήλωσε αισιόδοξη για την έκβαση της εκλογικής μάχης που δίνει μαζί με τον Τζον Μακέιν.

    "Πραγματικά πιστεύω ότι η επιθυμία του λαού θα εκφρασθεί αυτή τη μέρα", είπε η Πέιλιν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 October 2008 - 13:30:52 UTC