Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία
  • [02] "Νέα συμφωνία με τον πολίτη"

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία

    Μέτρα θωράκισης της πραγματικής οικονομίας της χώρας και στήριξης των ασθενέστερων ομάδων αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που θα διεξαχθεί στις 10 το πρωί, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

    "Η παγκόσμια διαφθορά αποτελεί κοινό εχθρό που οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε με επίμονη προσπάθεια σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο", τόνισε ο κ. Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στην 13η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη κατά της Διαφθοράς, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής, από τη "Διεθνή Διαφάνεια" και σε συνεργασία με τη "Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς" και τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής κυβέρνησης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 135 χώρες.

    Τα βαθύτερα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται μπροστά μας, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά από μια ύφεση με απρόβλεπτη ένταση και διάρκεια. "Για τη ζοφερή πραγματικότητα που ζει ο πλανήτης ευθυνόμαστε όλοι", τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: "και είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά αίτια που την προκάλεσαν".

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ακόμη ότι η χρηματοοικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων, επισημαίνοντας ότι κοινή αιτία αποτελεί η ανεπάρκεια κανόνων διαφάνειας. "Πίσω από την έκρηξη της ακρίβειας και τη χρηματοοικονομική κρίση κρύβεται η ανεπάρκεια της διαφάνειας", είπε.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η διαφθορά απέδειξε την υψηλή μεταδοτικότητά της, τονίζοντας ότι θεμέλιο για την πάταξή της είναι η πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή κανόνων διαφάνειας στη λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος.

    Αναλύοντας τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου, ο κ. Καραμανλής είπε ότι για τους φυσικούς πόρους, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή θα πρέπει άμεσα να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις, καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί εφιαλτική απειλή για το μέλλον του πλανήτη.

    Για την ειρηνική συμβίωση των λαών και την ασφάλεια των πολιτών, τόνισε ότι η διαφθορά ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από τις ισχυρές χώρες για την ενίσχυση των αδύναμων κρατών και τη στήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη.

    "Όλα τα κράτη έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα" είπε ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι "η Ελλάδα έχει περάσει από το στάδιο της στασιμότητας στη σταδιακή βελτίωση του δείκτη κατά της διαφθοράς".

    Αναφερόμενος στο συνέδριο ο κ. Καραμανλής είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματά του για να συνεχίσει με εντατικότερους ρυθμούς τον πόλεμο κατά της διαφθοράς.

    Δηλώσεις Αλογοσκούφη

    ''Το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή, δεν αφορά την ενίσχυση των τραπεζών, αλλά τη στήριξη και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας'', δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι τράπεζες είναι το όχημα για την ενίσχυση της ρευστότητας.

    Ο κ.Αλογοσκούφης χαρακτήρισε την εφαρμογή του σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας με 28 δισ.ευρώ, "πολύ σημαντική" αφού μέσω του σχεδίου αυτού στηρίζονται η ανάπτυξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η απασχόληση κλπ, σε μια πολύ δύσκολη διεθνή οικονομική κατάσταση.

    Το σχέδιο, πρόσθεσε ο υπουργός ,είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην ευρωζώνη και τα βασικά του σημεία είναι τα εξής:

    - Προβλέπεται η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Το δημόσιο θα συμμετέχει με προνομιούχες μετοχές ενώ εκπρόσωπος του δημοσίου ο οποίος θα συμμετέχει στο ΔΣ των τραπεζών θα έχει δικαίωμα βέτο στην πολιτική διανομή των κερδών. Οι διοικητές των τραπεζών, οι υποδιοικητές, οι διευθύντες κλπ, δεν θα μπορούν να αμοίβονται περισσότερο από ότι η διοίκηση της τράπεζας της Ελλάδος. Τα πάσης φύσεως ''μπόνους ''καταργούνται και για το σκοπό αυτό, θα δοθεί σαφής γραπτή εντολή στον εκπρόσωπο του δημοσίου που θα συμμετέχει στο Δ.Σ. των τραπεζών που θα ενταχθούν στο σχέδιο.

    Οσο διαρκή η εφαρμογή του σχεδίου, πρόσθεσε ο κ.Αλογοσκούφης ,δεν θα διανέμεται στους μετόχους, ποσοστό πάνω από 35% των κερδών.

    Παράλληλα δημιουργείται Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής στο οποίο θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

    Το Συμβούλιο αυτό θα συνεδριάζει κάθε μήνα και θα παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου.

    - Το δημόσιο θα παρέχει εγγυήσεις για τη λήψη μεσοπροθέσμων δανείων των τραπεζών, είπε ο κ.Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι έτσι θα συνεχιστεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

    - Θα εκδοθούν ειδικά ομόλογα. Η επιπλέον χρηματοδότηση που θα προκύψει από τους τίτλους αυτούς, είπε ο υπουργός, θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ.Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής του σχεδίου δεν υποκαθιστά τις αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος, η ρευστότητα των 28 δισ.ευρώ δεν συνιστά επιβάρυνση του προϋπολογισμού, ενώ η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, είναι προς όφελος των εργαζομένων.

    Επίσης ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι οι εγγυήσεις δεν θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος ούτε το δημόσιο έλλειμμα, ενώ θα υπάρχει και όφελος για τον φορολογούμενο, διότι το δημόσιο θα εισπράξει μέσω των προμηθειών περίπου 500 εκατομ.ευρώ.

    Στόχος μας είναι, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών να μετριαστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, να επωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και οι μεγαλύτερες, να ενισχυθεί η υλοποίηση των δημοσίων έργων και οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αλλά και όσοι έχουν δανειστεί ή προκειται να δανειστούν.

    Τέλος, ο κ.Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πολιτική δέσμευση για εγγύηση του συνόλου των καταθέσεων.

    [02] "Νέα συμφωνία με τον πολίτη"

    Τραγικές καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του, σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ, για τα καρτέλ και τόνισε ότι ανάλογα με την πολιτική που θα ακολουθηθεί απέναντι στις τράπεζες, θα ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες αν θα έχουμε χιλιάδες ανέργους ή όχι.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κρίση που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πολίτης είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ταυτόχρονα με την οικονομική κρίση σημειώνεται και συνεχής απαξίωση των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών ταυτόχρονα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι λόγω των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα είναι πιο ευάλωτη στην κρίση που έρχεται και υπογράμμισε ότι «όπως είχαμε μιλήσει και προβλέψει τους κινδύνους από τα "τοξικά ομόλογα" και πάλι είχαμε μιλήσει για μέτρα μπροστά στα πρώτα σημάδια της επερχόμενης κρίσης, πριν ένα χρόνο. Όμως, η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αίσθηση πραγματικότητας».

    Αναφερόμενος στο κονδύλι των 28 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στις τράπεζες, ο κ. Παπανδρέου είπε «από πού διαθέτει 28 δισ. ο κ. Αλογοσκούφης και πώς τα διαθέτει, χωρίς διαφάνεια, χωρίς κανόνες και χωρίς εγγυήσεις».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση έρχεται να στηρίξει τους ισολογισμούς των τραπεζών χωρίς αυτές να αναλαμβάνουν την υποχρέωση ότι θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή οι πολίτες αισθάνονται την ασφυξία από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού ή από την περικοπή των δανείων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η πρακτική των τραπεζών είναι απαράδεκτη από τη στιγμή που διατίθεται 28 δισ. ευρώ.

    «Η κυβέρνηση ή δεν έχει καταλάβει ή είναι εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της αδυναμίες ή ακόμα χειρότερα χρησιμοποιεί την κρίση για να καλύψει την πολιτική αναδιανομής υπέρ των ισχυροτέρων», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι στόχος του Κινήματος είναι η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και πρότεινε μία δέσμη πέντε μέτρων σε αυτή την κατεύθυνση.

    «Πρέπει να στηριχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά για να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά» τόνισε ο κ.Παπανδρέου και πρότεινε την στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών με την εποπτεία της πολιτικής και την συμμετοχή του κράτους στην διοίκηση των τραπεζών.

    Επίσης πρότεινε τη στήριξη μόνο των τραπεζών που έχουν ανάγκη με την ταυτόχρονη υποχρέωση των μετόχων τους να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου «βάζοντας και αυτοί το χέρι τους στην τσέπη τους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την ίδρυση ειδικού ταμείου αναχρηματοδότησης των τραπεζών και δανειοδότησης μικρομεσαίων και εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς και αλλαγή του πλαισίου εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόταση του Κινήματος, που είχε κατατεθεί και ως σχέδιο νόμου στη Βουλή, για επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, επίδομα θέρμανσης και αύξηση του ποσοστού του ΦΠΑ, που επιστρέφεται στους αγρότες από το 7% στο 11%.

    Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα, ο κ. Παπανδρέου, αφού τόνισε ότι η μικρή και μεσαία επιχείρηση θα μας βγάλει από την κρίση, πρότεινε την επαναφορά του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε όσες επιχειρήσεις έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 300 χιλιάδων ευρώ πληρωμή μόνο των τόκων του δανείου και περίοδο χάριτος ενός έτους και ενίσχυση δημοσίων επενδύσεων με στόχευση και για το αύριο.

    Αναφερόμενος στην ανεργία ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πρότασή του για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, των εισερχομένων στην αγορά εργασίας για 4 χρόνια, τη δημιουργία θέσεων κοινωνικής εργασίας για τους μεγάλους σε ηλικία και τους χαμηλής ειδίκευσης εργαζόμενους, ώστε να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα και την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70%.

    Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές και δανειολήπτες, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε την απαγόρευση κατάσχεσης κύριας κατοικίας για ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ, την απόδοση περιόδου χάριτος ενός έτους, την κατάργηση του φόρου της Νέας Δημοκρατίας για τα ακίνητα και την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Όλα αυτά σημαίνουν τελείως διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ζήτησε ενδεικτικά την απόσυρση του προσχεδίου προϋπολογισμού και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, δεσμεύεται να καταθέσει νέο προϋπολογισμό που θα ενσωματώνει τις προαναφερθείσες προτάσεις.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, όμως, και σε ένα νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο καλείται να συνδιαμορφώσει και η χώρα και στο οποίο «τουλάχιστον για μία σημαντική περίοδο δεν θα πρέπει οι δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις να προσμετρώνται στο δημόσιο έλλειμμα».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του, που ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε "έστω και δειλά" τις αναγκαίες αλλαγές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του εποπτικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της διεύρυνσης των στόχων της, με σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της Ευρώπης.

    «Αυτή την Ευρώπη και αυτή την Ελλάδα θέλουμε, αλλά γι' αυτό απαιτούνται κυβερνήσεις αξιόπιστες, με φωνή, γνώσεις, εμπειρία και ικανότητα διαπραγμάτευσης και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει δείξει τίποτα απ' όλα αυτά και αυτός είναι άλλος ένας λόγος που χρειάζεται αλλαγή πορείας στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι μία ευκαιρία η Ευρώπη να παίξει ρόλο και αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε ένας Σοσιαλιστής, ο Γκόρντον Μπράουν, συμπαρασύροντας έτσι και τη συντηρητική Ευρώπη αλλά και τον Τζόρτζ Μπους.

    Εγώ, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα μιλήσω την ερχόμενη εβδομάδα στη Βιέννη για τις αρχές της παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ακρίβεια, πρόσθεσε ότι καμία παρέμβαση της κυβέρνησης δεν εξηγεί το γιατί και υπογράμμισε ότι η εξήγηση βρίσκεται στη μη ύπαρξη κανόνων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ακόμα και η ελεύθερη αγορά, η οποία έχει μετατραπεί σε ζούγκλα, χρειάζεται κανόνες, με πρώτον την απαγόρευση δημιουργίας καρτέλ, τα οποία καταστρέφουν την οικονομία, αλλά και τρέφουν την διαφθορά και τη διαπλοκή.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το κράτος πρέπει να θέτει κανόνες στη μεταξύ μας συμπεριφορά και να προστατεύει τον πολίτη, ώστε αυτός να αισθάνεται ασφάλεια και επέκρινε την κυβέρνηση ότι επειδή εκφράζει την βούληση συγκεκριμένων συμφερόντων, τα καρτέλ οργιάζουν στην Ελλάδα, στην κοινωνία ισχύει ο νόμος των ισχυρών, ενώ το κράτος έχει αποτύχει να προστατεύσει το εισόδημα του πολίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου χρέωσε όλα αυτά στον τρόπο διακυβέρνησης και στις αντιλήψεις της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει αυτή την αντίληψη.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά, με την αναβάθμιση των αρχών και την επιστημονική τους επάρκεια, τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων τους, ενώ πρότεινε τη σύσταση επιτροπής μονοπωλίων και τη δημιουργία Εφετείου για τον ανταγωνισμό.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κρίση είναι το αποτέλεσμα της πλήρους απορύθμισης των αγορών, και τόνισε ότι η ατζέντα των νεοσυντηρητικών, στους οποίους συμπεριέλαβε και τη Νέα Δημοκρατία, έχει τελειώσει.

    «Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία με τον πολίτη και ένα κράτος με σημαντικότατο ρόλο στο σχεδιασμό και την εποπτεία της οικονομίας. Αλλά αξιόπιστο κράτος σημαίνει αξιόπιστη κυβέρνηση, που πριν από όλα τολμά να τα βάζει με τα συμφέροντα των ισχυρών, προστατεύοντας τους πολίτες. Και αυτό είμαστε εμείς», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

  • ** Ο κ.Παπανδρέου θα μιλήσει την Κυριακή στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Κατά της Διαφθοράς.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 October 2008 - 5:30:27 UTC